Umeå - björkarnas stad.
Så är det, det är björkar överallt i staden, i långa alléer med trähus. Det lär ska bero på att man efter en stor brand i staden planterade björkar som ett slags brandväggar. Jag vet inte om det är sant.  Men ett som är sant är det speciella ljuset i Umeå. Det är väldigt vitt och väldigt intensivt. Dotter upplever det påtagligt efter att ha bott här i flera år, sedan bott i Järna och så tillbaka till Umeå. Man märker skillnaden.
Med bara några veckor kvar till midvintersolståndet så var det korta dagar i Umeå så här i månadsskiftet november - december. Den här bilden är tagen vid halv två och solen är på väg ner vid horisonten. Jag kan inte orientera mig i Umeå, men den här bilden är tagen vid det torg där vi var på kungamiddag en gång i tiden, på Jägareförbundets jubileumsårsmöte, och rakt fram är Umeälven.


Mitt inne i stan ser det bl.a. ut så här. Det finns alltså blandat gammalt och nytt i byggnation. Det känns lite som gå omkring i en småstad men ändå har Umeå strax över 100.000 invånare.

Blogginlägg som väntar på att publiceras är såna med mer om uppvaktning och presenter, det finns ett kort från Göteborg som jag exempelvis är väldigt glad åt, det tummar jag nog på varje dag. Och annat. Det kommer ett glöggrecept också från grannen och mer om hemvägen och om någon som får en hare. Ja och en del annat, det är kö just nu.


Kommentarer
Postat av: Inger Maryissa

Björkar är så vackra tycker jag.

och de ser även så vackra ut på vintern när det är rimfrost och dess vita stammar..

Fina foton.

Postat av: Anonym

En härlig stad. Åker förmodligen dit i vår.

2010-12-08 @ 23:07:11
Postat av: Herta

En härlig stad. Åker förmodligen dit i vår.

2010-12-08 @ 23:07:12
Postat av: Suss

Nästan hela Umeå brann ner 1888. Det var nästan bara trähus och de låg väldigt tätt. Efter det bestämdes det att den nya bebyggelsen skulle ligga glesare och att det skulle planteras björkar längs varenda gata som skulle hjälpa till att stoppa en ev. ny storbrand. Än idag är det viktigt att plantera nya björkar när man bygger nytt och gamla sjuka, eller döda byts ut mot nya. Så är det och vackert som bara den när de slår ut på ungefär 2 dagar om våren. Synd bara att det är så långt norrut, annars hade jag bott kvar!

2010-12-08 @ 23:24:30
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: anne

Enligt mina Umeåkollegor så var det just brandsäkerhet björkanra skulle säkra...

2010-12-09 @ 20:38:55
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback