Pellets ska vi inte ha ...

Vi funderar ibland på att komplettera / ersätta vedpannan med något som är lättvindigare på sikt, vi blir ju inte yngre precis.  Och vi har grubblat på olika alternativ. Ett alternativ har i alla fall försvunnit ur horisonten de senaste veckorna: Pellets.

Några av våra bekanta har bytt bort pellets för det har varit svårt att få bra och jämn kvalitet på pelletsen. Nu senast ringde någon och berättade att man fått en explosion i pelletspannan. Jag googlade lite nätet och fann att det kan bildas gengas vid pelletseldning om exempelvis pelletsen är för fuktig och inte antänder direkt. Den kan  explodera. Sen måste man uppenbarligen ha rätt dimension på skorstenen också. Hittade den här uppgiften, helt obekräftad, men dock. Den fanns på den här diskussionsidan: 

http://www.pellets.info/viewtopic.php?t=11540&sid=4806d9c996a2ffb1f78786ef15e24724
 
"Menar du att du har ett skorstensdrag på ca 30 mmVp ??
Om så är fallet är det inte så konstigt med smällar.
I detta läge får tändningen inte upp antändningstemperaturen utan ren oförbränd högexplosiv gengas fyller panna och skorsten. När denna gengas antänds sker en gengasexplosion. För pellets rekommenderas 10 till 15 Pa = 1mmVp till 1,5 mmVp"

Så här skriver någon annan:

"Det kallas för KMP smällar har jag hört och beror på Att PX21 brännarna har dåligt tändsystem med väldigt stor startdos. När den inte lyckas starta på första försöket försöker den igen och när det då är explosiv gas i pannan redan så smäller det.
En kompis fick så också och där är inget pannrum så pannan står löst i källaren. En massa glödande material åkte ut och var nära tända eld på lite allmän bråte i källaren.
Han bytte till annan brännare nästa vecka och sedan går det bra".

Suck, det är mycket att tänka på här. Fyrverkerier är kul, särskilt så här framöver nyår, men inte såna här smällar. Nej, pellets går bort!

Kommentarer
Postat av: Herta

Vi valde bort pellets mera framförallt för att det är en del jobb. Dessutom måste han ha plats för pelletsen.Härhema blev det bergvärme.

Postat av: åsa

Grannen har pellets och ångrar att de inte borrade för bergvärme istället eftersom pellets kräver arbete och tillsyn och så tar den plats.

Priset på pellets har ju även stigit mycket så..

Nu funkar vår värmepump igen och då tycker ju jag att bergvärme är toppen!

Ha dé!

2010-12-29 @ 15:20:08
URL: http://tantraffas.blogg.se/
Postat av: Jan Sjöberg

Hej Inga,

Jag skulle vilja använda en av dina bilder på min blogg - http://www.jansjoberg.se. Det står att bilden kan vara skyddar enligt upphovsmannalagen. Därför min kommentar här.

Var snäll och svara mig på min angivna e-postadress.

Hälsning

Jan Sjöberg

2010-12-29 @ 18:39:08
URL: http://www.jansjoberg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback