Illegal vargjakt i Värmland

PÅ söndag kommer ett teveprogram om illegal vargjakt i Värmland. Och man blåser upp det som om det var en nyhet. 20 - 25 vargar avlivas olagligt  i genomsnitt  per år räknar forskarna med, och har räknat med länge, de ingår i alla kalkyler över vargstammens storlek som görs och man ser till att det finns en marginal för dem när man beräknar storleken på den årliga vargjakten. De vargar som avlivas olagligen skräms ju inte ihjäl, det fattar väl alla. De avlivas oftast med vapen, men även med andra metoder antar jag. Det lär inte heller vara en nyhet och en överraskning.

Först blev jag arg över programmets ansats och tänkte att nu ska det överdrivas igen och det ska målas ut som om alla jägare i Värmland går man ur huse och avlivar varg olagligt. Det står någonstans i en tidning att man kör omkring med avsågade älgstudsare i framsätet för att skjuta varg  med detta vapen för att få så stor spriding som möjligt??? Om det hade handlat om avsågade hagelgevär så hade jag förstått tanken med spridning, men ett avsågat kulvapen som ger spridning?? Det låter inte så värst sakligt av media att döma. Men programmet kanske är bättre än rapporteringen kring det.

För när ilskan lagt sig tänkte jag  en gång till. Nu vet jag ju inte hur programmet är gjort, men kanske visar det lite av hur desperata människor blir, inte av medfött varghat, utan av att man tvingas leva med så mycket varg runt sina bostäder och på sin jaktmark, att livskvaliteten försvunnit.  För bekymren med varg handlar inte om blinda medfödda fördomar utan om verkliga problem i människors vardagsliv; med exempelvis jakt, djurhållning och friluftsliv. Och innan beslutsfattarna har det till sig så är problemet olösligt.

Den illegala jakten är ingen långsiktig lösning på problemet med för mycket varg, men visst kan det underlätta lokalt en kort period.

Vi hade mycket illegal björnjakt i Sverige också tills vi fick legal björnjakt. Då upphörde den illegala avlivningen i stort sett helt. Likaså när det gäller järv i stora område. Jag tror att med en vettig begränsning av vargstammen och legal jakt hanterad av markägare / arrendatorer själva så kan man komma vidare när det gäller vargen också.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1972131/jaktexperter-till-kritik-mot-vargfilm#comments


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback