3-4 nya vargar vart 5:e år ...

...  kan räcka för att hålla den svenska vargstammen genetiskt frisk och livskraftig säger Olle Liberg, vargforskare. Det behövs alltså inte att man använder sig av hela möjligheten upp till 20 individer fram till 2014.

Man planerar nu för att komma igång med den regionala förvaltningen av vargstammen och få fram lämpliga platser där de nya vargarna kan sättas ut. De ska i första hand tas från norra Sverige. De kommer med all sannolikhet inte att sättas ut i de områden som redan har gott om varg, dvs Värmland och Dalarna.

Riksdagens maxtal om 200 individer står fast och det blir vargjakt nästa år igen enligt minister Carlgren. Man ska utvärdera  årets vargjakt och göra en bedömning av storleken på vargstammen idag att  ha  som grund inför nästa vargjakt. Regeringen gör ett bra jobb med rovdjursförvaltningen, så bra man kan inom de gränser som finns i internationella åtaganden. En får tacke!

Uppdaterat lite utifrån risken för missuppfattningar som Bolle påpekat i en kommentar

http://www.nwt.se/article687400.ece

Kommentarer
Postat av: Bo Lindberg

Vilket trams! Hur många gånger ska man utreda hur stor vargstammen ska vara. Var det inte förra utredningen som var grund till det antal vargar som blev skjutna i år. Detta är ett spel för att förhindra att frågan kommer upp i valrörelsen. Mitt förslag till utplantering av ny vargar i Värmland är att det bör ske i sydväst för där verkar det vara relativt lugnt och alla ska väl vara med och dela på glädjenMed vänlig hälsningBolle

2010-04-08 @ 17:12:39
Postat av: Inga M

Bolle: Men snälla Bolle, Du missförstår det jag skriver. Nu har jag försökt skriva ännu tydligare i inlägget efter Din kommentar.Man ska inte utreda hur stor vargstammen ska vara. Man har redan ett beslut om 200 och det står fast. Jag använde fel ord, man ska utvärdera förra vargjakten, se vad som var bra och som man ska behålla till nästa gång och vad som kan ändras. Vi har ju inte haft organiserad vargjakt i stor skala på länge i Sverige så det är ett bra initiativ från Carlgren.Och som jag skrev till i inlägget, de nya vargar som sätts ut i mellansverige kommer troligtvis inte att alls att hamna i vare sig Värmland eller Dalarna eftersom de riskerar att genast dödas av de vargar som redan finns där och som hävdar revir.

Postat av: Bo Lindberg

"Hur stor vargstammen ska vara på lång sikt ska utredas. Den nya utredningen, som blir brett sammansatt, ska vara klar sommaren 2012. Även de andra stora rovdjurens antal ska utredas," meddelade Carlgren vid mötet.

– "Sverige ska alltid ha mer än 200 vargar. Just nu har vi tillfälligt fryst stammen vid 210. Men hur många vargar vi ska ha i framtiden beror helt enkelt på genetiken: Ju bättre och friskare gener, desto färre vargar krävs." säger CarlgrenDu hävdar att regeringens 200 vargar står fast men varför uttalar sig då Calgren på detta vis? http://www.jaktojagare.se/se/tip.php?id=420522&context=60321

Kanske artickel är lögn? Kanske du kan få ordning på det hela?Med vänlig hälsning

Bolle

2010-04-09 @ 21:30:58
Postat av: Inga M

Bolle: Ja, det är inte så svårt att reda ut. Vi diskuterar olika saker. Jag diskuterade vargjakten och den utvärdering som ska göras av den inför nästa års jakt. Den utvärderingen har inget att göra med vargstammens storlek. Det beslutet ligger kvar på 210 inför nästa års vargjakt.Det Du diskuterar är det gamla beslutet från förra våren att man ska utreda och fatta ett nytt beslut om vargstammens storlek efter åtgärderna mot inavel. Det är inget nytt. Knäckfrågan då var ju om man i avvaktan på att se hur de här åtgärderna funkade, skulle låta vargstammen växa ohejdad eller stoppa upp genom jakt. Beslutet som togs då att införa vargjakt för att hålla stammen vid c:a 200 individer var politiskt modig, om Du minns turerna.Carlgrens avisering om att ju bättre genetik desto färre vargar tycker jag låter betryggande inför det beslut som ska fattas efter den utredningen, OM VI FÅR HA KVAR EN ALLIANSREGERING.Om vi däremot får in en rödgrön röra vid makten så är jag övertygad om att det, så som tidigare, blir miljöpariet som kniper miljöministerposten och det i praktiken blir det partiet som kommer att ha avgörandet i sin hand, precis som det var förra före maktskiftet. Och det betyder tusentals vargar Bolle. Det vet Du lika bra som jag. Jag förstår fortfarande inte varför Du med Din inställning i rovdjursfrågan politiskt stödjer en vänsterregering.2010-04-10 @ 05:34:59
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback