Svininfluensan...

...skrivs det motsägelsefullt om och det kanske inte är så konstigt.  Sjukdomen är ny och kunskapen om den begränsad. Det finns grogrund för ryktesspridning eftersom skriverier om influensan säljer, alltså måste tidningarna skriva, oavsett om det finns något nytt och vettigt att skriva eller inte.

I DN sägs att dödsfall i influensan i Sverige var väntat. Man räknar med ett dödsfall på 200 - 250 smittade enligt siffror från Mexico och England som har haft många fall. Och att att så där var tredje människa får influensan. Översatt till Årjäng med 10.000 invånare så skulle det innebära att ungefär 3.300 skulle bli sjuka i influensa och av dem så skulle 12- 13 människor  dö. De döda skulle vara unga till medelålders men inte äldre. Hur det är med barn framgår inte. Äldre, födda 1918 eller tidigare och som har haft spanska sjukan verkar vara immuna enligt japanska undersökningar. Drygt hälften av de döda skulle tillhöra en riskgrupp; dvs kraftigt överviktiga (?), diabetiker, astmatiker eller liknande. Men c:a 40 procent, av de avlidna skulle alltså vara helt  friska människor i sina bästa år. De talen verkar orealistiska jämfört med andra länder.
 
Samtidigt sägs i artikeln att man får ta siffrorna med en nypa salt eftersom mörkertalet av smittade är stort. Jag vet inte om man räknar bara konstaterat smittade eller uppskattat smittade och jag tycker att antalet avlidna borde ha varit större i  folkrika länder som Mexiko och England  om den här statistiken ska stämma.

I en vanlig säsongsinfluensa dör en av 1000 sjuka och bara var tionde insjuknar om jag läst rätt.  De som avlider är i allmänhet  gamla eller försvagade av sjukdom.

Alltså stämmer det inte längre att svininfluensan är lika ofarlig som en vanlig influensa, (vilket försäkras på Smittskyddsinstituets hemsida om jag minns rätt). Den är absolut farligare. Om man ska tro DN. Ska man tro DN blir alltså nästa fråga?

I Expressen skrivs också om influensan och om vaccineringen. De första två veckorna kommer riskgrupper att vaccineras, vaccineringen ska komma igång någon gång i oktober. Vaccinet verkar vara klart redan men är ännu inte fullt godkänt. (?). Så om det i sista minuten inte blir godkänt så kommer inget vaccin att finnas. (?) Men det verkar ju inte troligt ur någon aspekt att det ska stoppas.

Det är inte så mycket man kan göra innan dess alltså. I min klass får barnen tvätta händerna ordentligt varje morgon när de kommer till skolan och sedan en gång till före maten och varje gång vi ser att de petar i munnen eller näsan. Vi har dessutom tränat på att hosta och nysa i armvecket och undervisat om hur virus sprids. Och handsprit finns alltid tillgängligt.

Jag är inte så blåögd att jag tror att detta är någon slags försäkring mot svininfluensa. Jag vill i alla fall göra vad som står i min makt för att hindra smittspridningen och försöka skydda mina små änglar, mer kan jag inte göra.


Kommentarer
Postat av: britten...

så skönt att detgick bra för jazz..jobbigt med kragen bara...I stockholm finns det inte handsprit att uppbringa..alla apotek har slut för tillfället....Folk verkar väldigt oroliga...

Postat av: Marius Banan

Britten: Det behövs ingen handsprit. Tvål och vatten räcker gott och väl.2009-09-02 @ 15:30:00
URL: http://mexikanska.blogspot.com
Postat av: Lena

Dina änglar har säkert nytta av att lära sig hygienens grundregler. Var glad att du och änglarna bor i glesbygd och inte i en miljonstad med nödvändiga dagliga T-baneresor.

2009-09-02 @ 18:40:42
Postat av: ollebolle

amen ole för fanken asså

2009-09-02 @ 19:52:43
Postat av: anne

Det är väl helt fantastiskt om du får barnen att tvätta hänerna vid flera tillfällen under skoldagen! Vilket ansvar du tar!Ang spritservetterna har jag fått till svar "att i brist på bröd får man käka limpa", bättre än ingenting, men inte att förlita sig helt på.

2009-09-02 @ 21:34:31
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Ofta känns det ganska jobbigt med allt man läser och hör.

En del säger att Svininfluensan normalt inte är farligare än andra influensor

medan andra säger att den är mycket farligare.

Och det är klart....när man vill vaccinera hela Svenska folket så....Men har hört av en vän i USA, att i USA har de stoppat mass-vaccineringarna,

på grund av att de har orsakat dödsfall.

men det är säkert samma där...att en del säger si...och en del säger så....Men hoppas och förväntar mig att sjukvården här använder ett vaccin som är säkert.

Så kanske det ändå är bra att det dröjer, så det blir ordentligt testat och godkänt först.

Men samtidigt är det ju trist om bl.a. de som verkligen behöver vaccinet kanske inte hinner få det i tid.Vi får hoppas det bästa att inte alltför många blir smittade och blir allvarligt sjuka.

Skönt att få ventilera funderingar om "flunsan" i våra bloggar.

För det är ju oundvikligt att man funderar på den.Kramar

2009-09-02 @ 22:19:25
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Johan Niklasson

Ett obesatt vaccin för en virusvariant som inte ens finns ännu. Svininfluensan (H1N1) är mildare än en vanlig influensa. Vaccinet innehåller Thimoresal (kvicksilver), Skvalen (squalene) och ett hundratal icke namngivna ingredienser.WHO ändrade pandemidefinitionen i Maj så att varje influensa i modern tid skulle kunna klassas som en pandemi av nivå 6. När en pandemi av nivå 6 utlyses får WHO kontroll över alla stater vilka tecknat avtal med WHO (Inklusive Sverige). Militär i samtliga medlemsländer förbereder massvaccinationerna.Den 28:e september börjar vansinnet. Innan dess kommer troligen lagar åberopas vilka tvingar samtliga medborgare att ta vaccinet. Dessa lagar strider mot mänskliga rättigheter. Du har rätt att vägra vaccinera dig.Bland vaccinerade kommer troligen nya underliga sjukdomar och även svininfluensan att breda ut sig (precis som vid alla andra vaccinationer får en viss procent av de vaccinerade sjukdomen de vaccineras mot).Någon ersättning är inte att vänta eftersom Sveriges regering accepterat kravet från vaccintillverkarna att de är helt ansvarsfria och åtalsimmuna. Svenska staten ger kanske ett par tusen kronor som klapp på axeln.Informera dig - det gäller ditt liv! www.theflucase.com

2009-09-03 @ 14:28:38
URL: http://www.theflucase.com
Postat av: Inga M

Alla: Det finns en uppenbar risk att sanningen hanteras vårdslöst i media eftersom influensan säljer lösnummer. Och det finns inte så mycket säkra fakta att referera.Johan: Hmmm jag känner ju hur det drar lite i mungiporna när jag läser Din kommentar och jag försöker se framför mig hur militären i Sverige släpar ut de sista motvilliga ur deras hålor för att vaccinera dem. :-)Det är ett scenario som inte är realistiskt för mig. Men det ska bli intressant att se hur vaccinationsprogramet fungerar.

2009-09-03 @ 21:41:58
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback