Vargjakt i vinter?

Idag onsda tror jag, så tas beslutet om rovdjurspropositionen i riksdagen. Åtminstone hoppas vi det. Den har legat i långbänk nu i ett par år av politiskt vankelmod men borde äntligen  vara framme vid vägs ände.

Media polariserar oftast debatten om varg till att belysa endast ytterligheterna; total utrotning eller tillväxt utan begränsning. Om de alldeles sunda och genomtänkta lösningar som finns däremellan  skrivs inte så mycket och deras företrädare tillfrågas sällan att ställa upp i debatter.

Som vanligt när det gäller media så är det en djupt lögnaktig bild av opinionsläget. De flesta inser att vi har en vargstam i landet och att det gäller att hantera den så vettigt som möjligt.

Gunnar Glöersen är en av de mest kunniga när det gäller varg och han har skrivit och sagt mycket klokt i frågan;

Och från hans blogg har jag hämtat den bild av varg som vi oftast har här i Värmland.
Själva vargen syns inte så ofta, men tyvärr är de här lämningarna vanliga i tider som dessa, med många hundar ute på jakt i olika sammanhang; älg och småvilt.


Det är inte vargen det är fel på, den gör som den är genetiskt programmerad att göra; dvs försvarar sitt område mot det som uppfattas som inkräktare av hundras och / eller jagar och dödar  för att få mat på enklast möjliga sätt.

Det har varit rovdjurspolitikens fel att vi har så många såna här bilder, bilder av tamdjur som dödats av varg. Nu hoppas vi att man med det här beslutet ska komma en bit på väg i rätt riktning; begränsning av stammen till 210 djur i landet, licensjakt, regional förvaltning och motverka inavel genom omflyttning av djur inom landet vid behov.


Kommentarer
Postat av: Herta

Ush, jag läste alldeles nyligen om en hund, var det i Värmland kanske, minns inte riktigt som hade råkat ut för en liknande händelse dvs blivit dödad av varg. På den orten hade man beslutat att inte släppa ut sina barn utan tillsyn och en vuxen karl hade blivit jagad av vargen. Riktigt ruggigt tycker jag.

Postat av: Linda

Sluta jaga vargen det finns redan alldeles för få! Vargar är inte aggressiva djur. (De startar inte bråk)

2011-02-24 @ 11:18:36
Postat av: Inga Magnusson

Linda: Nej det finns inte för få vargar. Det finns betydligt fler än riksdagsbeslutet 210 vargar, det finns närmare 300 stycken som är säkra. Det skulle gå att ha 200 vargar i Sverige nu när vi säkrar utbyte med de östliga länderna.Jo, vargar är aggressiva och ibland hungriga djur, då ser det ut som här ovan. Och det är oftast vargen som startar en hel del såna här "bråk" som Du väljer att kalla det.

2011-02-25 @ 17:38:29
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback