Skarven - en miljömarodör?

Skarven är fridlyst av någon märklig anledning. Det är en mycket vanlig fågel. Den tenderar att leva i kolonier med många fåglar på ett begränsat område och det gör att den ställer till problem. Problematiken känns igen med varg, där dilemmat också handlar om att ett antal djur lever inom ett visst område och genom sitt levnadssätt åstadkommer stora förändringar i naturen och för människan inom det området. Skarven är nu vanlig i Vänern och sprider sig snabbt uppöver i ínsjöarna. Vi har skarv i vår sjö, Östra Silen också, rätt många i de södra delarna av sjön.

Det finns de som allvarligt ifrågasätter om mellanskarven verkligen ska vara fridlyst och i så fall på vilka grunder.


Här tronar skarven på pinnen ute i Östersil. Det verkar vara hans favvoplats.

Kommentarer
Postat av: Suss

Inte visste jag att den var fridlyst, inte visste jag heller att det heter Mellanskarv. Är det olika sorter/storlekar?

Det jag vet är att de kan ödelägga all växtlighet där de drar fram. Vi såg några öar i skärgården för ett par år sen, när vi åkte från Riga. All växtlighet var helt svart och stendött. Gott om skarv var det dock och det var deras verk. Inte ett dugg trevligt, är de verkligen fridlysta?

Postat av: Inga M

Suss: Mmm den är i princip fridlyst ända upp ifrån Bryssel! Men på rätt lösa grunder. Om Du läser på länken så ser Du hur det ligger till. Skarven lever i kolonier och ödelägger som sagt växtligheten på öar och fiskebestånd lokalt.

2009-10-05 @ 22:04:59
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Mia

Den skarven har rödmarkerat sig själv... ;-)

2009-10-07 @ 06:33:35
URL: http://miatankar.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback