C -elebert besök i Sillerud...

har det varit under den gångna veckan. Fr. v. Erik A Eriksson, värmländsk rikdagsman för Centerpartiet, Roland = min gubbe, Katarina Johannesson som är kommunalråd i Årjäng och Richard Ohlin lanthandlare, spelman, båtentusiast och lite av varje i bygden. Erik och Katarina har åkt runt i kommunen träffat folk från näringsliv och kikat på lite av varje. Man passade på att besöka det nya servicekontoret i Svensbyn. Det ligger i anslutning till affären och frisersalongen.Här sitter alla utanför i solgasset. Bakom Roland syns Mats Wignell.

Roland tog med dem till våra fiskestugor och passade på att berätta om sportfisketurismen. Den är egentligen stor i landet och omsätter mer än yrkesfisket i Sverige.

Sen blev det rovdjursprat förstås. Speciellt varg ställer ju till stora
problem i Värmland och annorstädes i världen. Erik A var ju med aktivt och drev fram den proposition som antogs nu. Katarina engagerade sig för att samla ett antal kommunalråd från västra Sverige i en skrivelse till regeringen för att informera om verkligheten i rovdjurslänen. Båda har alltså jobbat hårt för att få fram besluten om en övre gräns för varg på 210 individer, vargjakt och regional förvaltning.

Jag trodde att (s) var rätt eniga med regeringen om propositionen som antogs nyligen med en gräns 210 vargar, licensjakt och regional förvaltning och en lösning på inavelsproblematiken genom omflyttning av djur inom landet eller om inte det fungerar inflyttning av varg från annat land.

Men så var det inte alls. (S) har ingen annan lösning på de påstådda inavelsproblemen än att låta en redan inavlad stam bli ännu större, endast en nedre gräns i antal, i stort sett fri tillväxt till 2020 och nya beslut om antal 2029. Licensjakt i mycket begränsad omfattning. Bra att veta, om detta har media inte rapporterat något, endast om (s) ovilja att vid behov omflytta varg för att få in nytt blod.

Antagligen behöver vare sig omflyttning inom landet eller inplantering från annat land bli aktuellt. Det krävs endast någon varg per år utifrån och det har de senaste åren vandrat in alldeles av sig själv.

Sen tror jag och många med mig att inaveln inte ställer till några bekymmer. Man har pekat på ovanligt små kullar, men kullarna i Finland är lika stora och där har man fullt utbyte med Ryssland över en lång gräns. Några defekter har inte gått att hänvisa till inavel.

Katarina och Erik A avslutade dagen med att ha en öppen information om riksdagens rovdjursbeslut  på Travmuseet i Årjäng.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback