Ålgjakt idag onsdag- slutrapport uppdaterat18.00

Gubben ringde på förmiddagen och meddelade att han fått förtroendet att gå ensam med älghund och jaga och få skjuta en vuxen älg på förmiddagen. De skulle ge sig iväg upp på bergen han och Anders, norrlänningen. Jag ser fram emot rapporter under dagen. Kan tänka mig att det är ögonbedövande vackert att gå där upp när det är frostnupet på marken och solen skiner från en klarblå himmel.

Uppdaterat: NU 11.00 SKÖT GUBBEN EN ÄLGTJUR UPPE VID MJÖLKHÅLSMOSSEN  Bild kommer strax. Det var för Isa och hon hade skällt ståndskall på den i två och en halv timme. Hon fick upp ko och den här tjuren  direkt efter en kvart på Liskifta rätt upp från  Murstenstjärn. Sen gick det mot tornet och fortsatt mot Mjölkhålorna. Det var svårt att smyga pga frosten. Roland o Anders stannade länge på 100 meter och  drack kaffe och väntade innan de smög fram och kom i skotthåll. Nu återstår att få älgen ner till vägen, det är brant.


Det är en liten pinntjur och här är den redan urtagen. Isa är väldigt duktig och Roland är övertygad om att Kurt sitter uppe i sin himmel och ler. Kurt som ägde Isa, var en vildmarksmänniska, fiskare och jägare, och god vän till oss. Han dog tragiskt och alldeles för tidigt för ett par år sedan. Nu har Kurts söner hand om Isa och Roland lånar henne ibland för att jaga älg. De trivs väldigt bra ihop Isa och Roland. Hon är suveränt duktig och dessutom trevlig. Detta är den 33:e skjutna älgen för Rolands del. Han använder en Karl Gustav 9,3 som han köpte när han var 19 år och den fungerar än.

För övrigt så lär två kalvar vara skjutna idag som Roland visste om nu.


Här dras älgen ur skogen. Jag tror att det är den som Roland sköt, det ser ut så här på den platsen i alla fall.

Summerat idag så sköts det fullt på licensen, 11 vuxna och 12 kalvar, fast man sköt en kalv mer än tilldelat och bytte den mot en vuxen som man inte skjutit, så det blev 10 - 13 istället. Det gick ut 14 älgar i sista drevet som man såg! Det finns mycket älg i området. Mer än man haft på länge. Likaså såg man många nere i Gyltenäs som inte blev skjutna. Imorgon torsdag kommer Roland att ta kort på en legendarisk företeelse i älgjaktsammanhang; PIs tuttifruttimössa.

Kommentarer
Postat av: Hannele

Kul att ha bra sällskap i skogen.

Postat av: Thalina

Här är det också älgjakt men vet inte om min son är med i år.Då blir det älgstek förstår jag och det är ju jättegott.Ha det gott kram Thalina

2009-10-14 @ 18:44:09
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: anne

Men grattis till Roland!!! 33 älgar, är inte det ett fantastiskt resultat?

2009-10-14 @ 20:39:59
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: Jo det blir lite älgkött, men det är 85 personer som ska dela på det som blir + en del till markägare som inte deltar. Det blir lagom.Anne: Rolands 33 skjutna älgar är nästan en älg per år i genomsnitt sedan han började jaga älg vid så där 18-19 års ålder. Men han är ingen entusiastisk älgjägare, jo kanske då nu när han kan jaga med hund. Att jaga älg genom fösning i folkdrev är för honom endast en plikt, det är mer som att göra militärtjänst än att jaga. För honom är jakt att gå ensam i skogen med hunden och smyga fram försiktigt och välja rätt pass och kolla vinden och försöka lista ut hur viltet går. Så årets jakt var en höjdare och dessutom med fint väder. Men det var inte lätt att smyga fram på älg när det var så tyst och vindstilla i skogen och dessutom frostigt på marken. Det vill knastra.

2009-10-15 @ 01:04:28
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback