Vargrevir i Stockholm - nästan!


Aktuella observationer och händelser

Här finns aktuell information om de stora rovdjuren i länet.

Om inte annat anges är uppgifterna kvalitetsäkrade genom spårning, besiktning, fotografier eller liknande.
Senast uppdaterad: 2009-11-25

I Stockholms län finns sedan i mitten av juli 2009 en sändarförsedd varg. Den milruta där vargen senast befann sig går att se via följande länk (välj vandringsvarg revir):
http://webmap.slu.se/website/vargwebb/

November 2009

  • 25 november: Två vargar fotograferas mellan Riala och Bergshamra mitt på dagen. Samtidigt kommer positioner från den sändarförsedda vargen från samma område.

 
Foto: Camilla Olsson.

  • 25 november: Enligt polisen i Täby har två varglika hundar anmälts bortsprungna sedan lunchtid den 24 november i Näsby Parkområdet. Den sändarförsedda vargen befinner sig fortfarande i Rialatrakten
  • 24 november: Flera rapporter om att två vargar siktats på kvällen i Näsby Park och Lahäll kommer in till polisen och Länsstyrelsen
  • 16 november: Den sändarförsedda vargen befinner sig i Tärnanområdet.
  • 13 november: En hund angrips i samband med jakt. Länsstyrelsens besiktningsman konstaterar att angreppet skett av varg. Hunden är skadad, men kommer att klara sig.
  • 11 november: Sändarvargen rör sig söderut mot Åkersberga.
  • 3 november: Två vargar i sällskap, varav den ena med sändare, har rapporterats av några personer. Vargarna ska ha siktats på morgonen mellan Riala och Bergshamra. Uppgifterna är ännu inte kvalitetssäkrade.

Oktober 2009

  • Under hela månaden har den sändarförsedda vargen varit kvar i området. Länsstyrelsen har aktivt letat och samlat spillningsprover i området.
  • 12 oktober: Från och med idag och fram till och med den 24 oktober kommer den sändarförsedda vargen att uppdatera sin position på vargwebben fyra gånger varje dygn, med anledning av älgjakten.

September 2009

  • 22 september: Rialavargens sändare fungerar igen.
  • 22 september: Lodjursungen har inte synts till sedan några dagar.
  • 18 september: De senaste veckorna har en lodjursunge vistats inom ett bebyggt område i Norrtälje kommun. Ungen matas av de boende i området eftersom något vuxet lodjur inte synts till. Länstyrelsen vill bestämt avråda från att man matar vilda rovdjur.
    >> Läs mer här
  • 18 september: Den sändarförsedda vargen har inte skickat några nya positioner sedan en vecka, vilket sannolikt beror på något tekniskt problem med sändaren. Senast kända position kom den 11 september och framgår via länken ovan. Under tidsperioden 11 - 18 september har varg siktats av flera personer inom det område som anges på kartan nedan. Länsstyrelsen har även samlat in spillning i området de senaste dagarna.
  •  

    Karta

    Inom det här området har den sändarförsedda vargen rört sig sedan mitten av juli 2009. Den 11 november lämnar den området och rör sig söderut mot Åkersberga.

    Den här informationen fick vi häromdagen på mail. Det kommer också en undersökning igen då om attityder till rovdjur. Och den  visar på lägre stöd för rovdjurens förekomst generellt men den rovdjursvänliga skribenten väljer att sätta rubriken "Fortsatt stöd för rovdjur" istället  för "Minskat stöd för rovdjur". som vanligt så har man aktat sig för att undersöka vad människor tycker om varg i vargrevir, där problemen finns. Man tar istället större områden så man ska slippa få så negativa siffror, de siffror som man vet att man får om man kollar vad människor som lever med varg tycker.

    Men det ser ju ut som om stockholmarna är mest positiva och nu har man alltså ett revir inpå knutarna. Vi kan bara gratulera!

    Kommentarer
    Postat av: Ailas

    Gillar tanken av varg i Stockholm, eftersom en gjord undersökning (säkert seriös, som alla sådana) visade att stockholmarna var mest vargvänliga i hela landet. En varg på Stureplan, där under svampen, skulle vara häftigt och garanterat ge lite extra sting i Stockholmsnattens ytliga neon. :)


    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress:

    URL:

    Kommentar:

    Trackback