Propositionen idag om rovdjurspolitiken!

Idag fredag är det presskonferens i Karlstad på Mariebergsskogen eftersom Alliansen släpper rovdjurspropositionen. Vi tror att den är acceptabel till sitt innehåll i stora drag, åtminstone ett steg i rätt riktning för de människor som tvingas leva med stora rovdjur. Men det lyser igenom i skrivningen att tjänstemännen på miljödepartementet som har skrivit den, egentligen har fått ett otillbörligt stort inflytande. De har en annan vilja än den politikerna har gett uttryck för. Det ursäktar inte ett och annat, det borde finnas en bättre styrning och kanske framför allt ett större intresse i de här frågorna som ligger människor nära. I brist på politiskt engagemang så har tjänstemannastaben kunnat härja rätt fritt på det här området under en lång tid, tjänstemän rekryterade från miljöorganisationer som i vissa fall har rätt orealistiska ideér i frågan. Gubben åker nog dit för att lyssna.

Vargjakt blir det i alla fall, 210 vargar som målnivå och regional förvaltning. Det ska tas krafttag mot inaveln. Man behöver bara påfyllning med någon invandrad individ per år för att klara inavelsproblematiken. Och det invandrar idag betydligt fler vargar än det, så egentligen är det bara ett spel för gallerierna med det förslaget att öppna upp för inplantering av varg, men enligt propositionen en åtgärd som kan tas till om den naturliga invandringen och omflyttning inom landet inte räcker till. Det är en dyrbar och komplicerad process att ta in vilda vargar hit på konstlad väg. Man måste rimligen sätta dem i karantän för att förhindra att man samtidigt för in rabies och dvärbandmask exempelvis. Dvärgbandmask är en dödlig lite mask som kan följa med avföringen och som ger obotliga sjukdom. Vi skulle alltså få svårt att fortsätta att plocka och äta råa bär i våra skogar. Men förmodligen behöver man aldrig sätta den åtgärden i verket.

Kommentarer
Postat av: LL

Varför är det mest storstadsbor som engagerar sig för natur och miljö, hamnar i SNF, WWF och på verk och departement? De saknar erfarenheter och praktisk syn på problemen och tycks leva i en Disneyvärld i sin syn på djur. Var finns representanterna för landsbygdsmänniskorna och var hörs deras åsikter? Majoritet mot minoritet och man vet vem som drar det längsta strået.

2009-05-29 @ 09:44:00
Postat av: Inga M

LL: Gunnar Glöersen som har jobbat med de här frågorna länge brukar säga att skiljelinjen går mellan de som vill kunna bruka naturen / leva med den och de som vill ha naturen som åskådningsarena.

Postat av: LL

Bra uttryckt! En variant är "urbanbiologer". Hörde just Carlgren "förklara" lite pudelaktigt dagens beslut. Snygg vinkling, ingen blir provocerad och båda lägren kan vara halvnöjda. Så får vi se hur LS hanterar frågan.

2009-05-29 @ 13:09:25
Postat av: Inga M

LL: Tyvärr är dagens beslut kontroversiellt. Man föreslår en inplantering av ett rätt stort antal djur. Det är ett rött skynke för många. Det är dessutom helt onödigt enligt vargforskningen. Det mesta av uppblandningen för att förhindra inavel sker med alldeles naturlig invandring och om man behöver komplettera kan man göra det genom att flytta djur från norra Sverige till södra.En inplantering på detta sätt är oerhört kostsam; vargarna måste antagligen placeras i karantän för att man ska utesluta sjukdomar såsom rabies, dvärgbandmask. Och sen återstår frågan var någonstans de ska sättas ut. Det är oerhört kontroversiellt. Det parti som drivit den här inplanteringslinjen hårt i Alliansen är Folkpartiet.Nivåerna blir 210 individer och det är acceptabelt tror jag för dem som ska leva med det här, om man kan se till att ett område som haft varg några år kan få slippa sedan, alltså förvaltningen enligt stafettprincipen.

2009-05-29 @ 14:22:59
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Vargen här i våra trakter har gett sig på två fårflockar i början på veckan och igår kväll skrämt en kvinna. Att kvinna blev skrämd, det kan nog inte vargen belastas för och enligt SN var visst inte fåren ordentligt instängslade. Men. Detta är nu ett enda djur, inte en flock. Lever vargen oftast i flock?

2009-05-29 @ 16:29:21
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Nej Du har rätt i att vargen inte kan lastas för att den är oskygg och går nära människor. Skulden till det har den svenska vargpolitiken som inte tillåtit människor att freda sig mot närgångna vargar i det här landet. I så fall skulle vargen veta att människor är farliga och dem går man inte nära. Sverige är det enda land jag känner till som valt att bygga upp en vargstam utan att ge de människor som är berörda, ordentliga lagliga redskap att hålla varg ifrån hus, hem och husdjur.Varg lever oftast i flock men speciellt ungdjur från frg års valpkullar går den här tiden långa sträckor ensamma för att finna partner.

2009-05-29 @ 23:31:27
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: LL

Carlgrens prat om inplantering uppfattade jag som en overklighet, pga alla besvären som du nämnde. Det tror jag är tomt prat för att lugna och glädja vargvännerna. Stackars vilda fångade vargar, som ska hållas i karantän och bli vana vid människor, som ger dem mat. Rena snurren!

2009-05-30 @ 09:38:12
Postat av: Inga M

LL: Ja, det måste vara helt ohanterligt!

2009-05-30 @ 23:04:35
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback