En eloge till Centerpartiet för regeringens proposition!!

Det blir ett etappmål för vargstammen och därmed vargjakt till vintern. Förhoppningsvis först och främst på individer som är närgångna mot människor och som väljer att röra sig nära bebyggelse. För att hålla nere stammen på den nivå som föreslås i propositionen, 210 vargar,  så kommer man  att behöva ta bort 30 - 40 vargar i vinter, men det klarar man förmodligen inte av rent praktiskt. Vargjakt kräver en stor insats av rätt många människor och vi har för lite erfarenhet i Sverige för att få det maskineriet på plats så snabbt.

Detta är i alla fall ett bra förslag från regeringen och ett tack till Centerpartiet som har drivit den här frågan i Alliansen! Man har därmed uppfyllt de löften man gick till val på. Roland har arbetat hårt för detta,  även kommunalrådet i Årjäng Katarina Johannesson och Centerns riksdagsman i Värmland  Erik A Eriksson. Det var Centern som kallat till presskonferens i Karlstad igår för att informera om innehållet i propositionen.


Roland (C ) i Årjäng, Lars Nyborg ordf( C ) i Värmland och Erik A Eriksson ( C)  riksdagsman för Värmland,  i Mariebergsskogen i Karlstad igår vid presskonferensen. Bilden har jag fått från Linnea på  ( C)- kansliet, men jag vet inte om det är hon som har tagit den.

Förslaget om en förvaltning regionalt och lokalt är också bra. Förvaltningen av andra djurarter kan skötas nära de berörda och det gäller även för varg. Det blir länsstyrelserna som får huvudansvaret och de ska samarbeta i tre regioner i Sverige. Det bäddar för att man kan minska konflikterna i frågan.

Åtgärderna mot inavel är lite svårtolkade. Det första beskedet som kom, alltså det  som fanns i den infobroschyr som tryckts upp, talas om en inplantering av varg i Sverige med 20 individer fram till 2014, punkt slut. Men i ministerns information, som ligger ute på webben, och andra signaler i sammanhanget så handlar det om att den naturliga invandringen ska lösa detta i första hand, vilket den också enligt forskarna gör om någon individ kommer utifrån varje år ( till och med en vartannat år räcker!). Detta sker redan idag. Om det inte räcker så är nästa åtgärd att underlätta för nya vargar som gått in i Norrland att ta sig ner till mellansverige. Först i tredje hand så ska inplantering tillgripas om inget av detta fungerat.

De sista ändringarna i proppen gjordes i onsdags och jag är rätt säker på att detta var något som justerades då eftersom det saknas forskarstöd för förslaget att inplantera 20 individer. Inplantering är dessutom en komplicerad och dyrbar historia, alltså något som rimligen kan tillgripas i sista hand om inget annat fungerat.

Man kan säga att detta har till slut, efter 12 års oavbrutet arbete för att få rätsida på rovdjurspoltikseländet, kommit åtminstone fram till en vettig proposition. Sen kan det naturligtvis bli "Vilda Västern" när frågan ska upp till beslut i riksdagen. Detta är inte en fråga som är särskilt partiberoende. Vi har fått signaler från ett antal socialdemokratiska riksdagsmän ute i bygderna att de stödjer det här förslaget och att de fasar för att hantera rovdjursfrågorna tillsammans med miljöpartiet i en eventuell ny regeringsställning. Rovdjursfrågorna  blir alltid billigt medel i  kohandel när det kommer till skarpt förhandlingsläge inom vänstern. Samtidigt finns det inom Alliansen, främst inom Folkpartiet, ett antal rabiata vargvänner som hela tiden motarbetat den här propositionen.

"Urbana biologer" (LLs uttryck!) och verklighetsfjärmade vargvänner ylar naturligtvis om att regeringen nu vikt sig för "jägarna". Sanningen är att förslaget har en  botten i gemensamma krav som framställdes i april månad från bl.a. Jägareförbunden, Lantbrukarnas Riksförbund, Kennelklubben, Jordägarföreningen och några till, alltså representanter för de som är mest berörda. Dessutom är propositionens innehåll inget annat än det man gått till val på och vunnit ett val på.

Visst firade vi proppen med goda vänner på eftermiddagen innan vi åkte till Tjolitta!  Och telefonen ringde hela tiden med gratulationer.


Det blev champagne Bollinger, julklapp från barnen som sparats till ett särskilt tillfälle, och det var nu!Till kaffet blev det en sån här, dagen till ära!I morgon fortsätter rapporteringen från Japanresan här på bloggen.

Kommentarer
Postat av: anne

Champagne och firande hos er också! Tjohoo! Jag köpte Moët & Chandon till jobbet, man behöver inte överdriva på måndagmorgnar!Jag fick mig en knepig kommentar angående vargar igen, men den tog jag bort.

Postat av: anne

Nej då, vi super inte så ofta på jobbet annars. ;)Vi har i 1.5 års tid jobbat med och planerat en nordisk kongress som ska gå av stapeln i Visby i september. I onsdags hade vi den officiella deadlinen för anmälningar, och fram tills i onsdags var det ganska glest, vi skulle inte klara budgeten. Men så, sent på kvällen och under natten rasade det in ca 30-40 % fler anmälningar så nu är det grönt! Dessutom vet vi att det kommer att komma en del ytterligare, vi tar ju emot alla anmälningar nu också men till en högre avgift.

2009-05-30 @ 20:48:47
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne: Tack för det!Då förstår jag firandet! Så där är det hos oss också när det är något evenemang på bygdegården eller så. Folk anmäler sig i absolut sista minuten! :-))

2009-05-30 @ 23:06:27
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback