Dag 4 Japanresan -Till Kyoto


Först från hotellet till tågstationen i Tokyo med tunnelbana. Det blir från stadsdelen Shinjouko till den vanliga järnvägsstationen i Tokyo. Shinjoukos tunnelbanestation  lär ska vara världens största med 200 uppgångar, 3,7 miljoner människor passerar per dygn. Det var så fruktansvärt trångt att komma in i tunnelbanevagnen. Ibland finns det personal som trycker in de sista passagerarna så att det ska gå att stänga dörrarna.  


Takhöjden är inte riktigt dimensionerad för västerländsk längd! Särskilt inte för såna som närmar sig ett par meter.
Så på det fantastiska tåget från Tokyo till Kyoto: Shinkansen 700. Det är ungefär lika lång sträcka  som hemifrån och till Malmö (50 mil) men den  avverkas på 2 timmar o 20 minuter! Det går så fort att man nästan trycks fast mot ryggstödet. Ibland är hastigheten upp emot  300 km/ tim.  Det är ändå behagligare att resa med detta tåg än med X 2000, det är så smidigt och tyst, inte så mycket kurvor och lutar inte alls. Men det är rätt dyrt, 2000 kr tur och retur. Då ingick tunnelbanebiljetterna också.  På den här sträckan passeras Japans högsta berg Fuji med sin snöklädda hätta.

Alla åker alltid framlänges med det här tåget. Inför returresan så vänds alla stolar av städpersonalen som f.ö. springer genom tåget och städar efter varje resa. Ett gäng städare varje gång i rosa kläder, förmodligen gästarbetare från Vietnam. Därifrån kommer billig arbetskraft.

Ingenstans finns några papperskorgar, varken här , på tåg eller ute på gatorna. Alla förväntas ta hand om sin egen lort och man kan tänka sig att det krävs gott miljötänk, bra återvinningssystem  och god disciplin för att hantera avfall från 35 miljoner människor på en yta av Skånes storlek!  Överallt var det kemiskt rent ute på gatorna.Det finns inte ens fimpar och aska på gatorna. Det röks i speciella rökrutor med stora askkoppar.

Kommentarer
Postat av: Daniel

Jisses ja, tala om att det är annorlunda här i lugna norden! Vad intressant med kulturbyte!(å på ditt svar gällande kommentarer å tanter, well nu är det så at de bloggar jag läser så e majoriteten över 50 och min bästa vän är min mormor Adele som är snart 80... och har varit min bästa vän livet igenom - och som avspeglas i varannat inlägg. Så vi kan kalla det ren vana)

Postat av: LL

Inga fimpar, tuggummi eller graffiti, det var likadant i Singapore. Vad ska asiaterna tro om vår kultur, när de kommer hit och vadar i drivor av skräp på Göteborgs gator och sprayfärg lite här och där? Det är nästan lite skämmigt.

2009-05-29 @ 09:19:45
Postat av: Inga M

Daniel: Annorlunda absolut! Ursäkta min misstänksamhet angående Din kommentar i min blogg! Men ibland dyker det upp meningslösa masskommentarer från företrädesvis en yngre generation som fikar efter höga besökssiffror / kommentarssiffror.LL: Exakt! Någon var inne på den linjen att vi inte har någon lång erfarenhet av att leva i stadskultur i vårt land. Till för bara några decennier sedan så var vi ett glesbefolkat bondeland. I Asien har man levt i stora städer under årtusenden och lärt sig att hantera de problem som tätbefolkning för med sig.

2009-05-29 @ 11:21:13
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Att köpa tågbiljett i automat var en obegriplig historia, så vi fick instruktionen att bara köpa en biljett för att sedan vid framkomsten gå via en manuell lucka och där få pengar tillbaka eller göra tilläggsbetalning. Det fungerade det också.

2009-05-29 @ 16:33:09
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Mia

Det kallar jag för disciplinerade medborgare.

2009-05-29 @ 20:18:49
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Suss

Vad intressant det är att få höra och lära sig lite mer om Japan. Jag tilltalas MYCKET av det där med att ta hand om sina egna sopor och även de speciella rökområdena. Det finns inte mycket som luktar så illa som när folk röker omkring en, eller hur?

2009-05-29 @ 20:30:30
URL: http://leontina.blogg. se
Postat av: anne

Daniel har ovan är en hyvens kille! En riktigt seriös djuping finns i hans flamsiga gestalt.

2009-06-01 @ 20:23:59
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback