Svårt att ha sällskapshund i vargområde...

Vargangrepp Stenbyn

"Inlagd av VargObs den Jan 19, 2009 i Årjäng

Händelse: Två personer ser vargen. Ca klockan 24.00 släpptes en yorkschire terrier ut att rastas. Hunden började strax skälla med skall som var onormala. Då man såg ut genom köksfönstret kunde man se en varg sa. 6 meter från huset. Man rusade ut och skrämde vargen på flykt, varpå hunden blev tuff och sprang efter. kort efter hördes hundens dödsskrik och alt blev tyst. Senare kom det snö som försvårade det eftersök som Bo Karlsson gjorde på söndagen. Men eftersökshunden markerade som vid blodspår.

Plats: 6 meter från bostadshus, Stenbyn, Lundås där Arnold och Margareta Nilsson bor. ( ca: 250 m söder Torbetjärn)

Observationstid: 2009-01-18 24:00
Inrapporteringstid: 12:25

Kommentarer: Vid minst två tillfällen den senaste månaden har trovärdiga personer sett varg vid Håtjärn ca: 1 km från denna observation.

Koordinater:
Lat N 59º 29′ 14″
Lon E 11º 48′ 55″

Rapportör: Malte Johansson"

Texten hämtad från vargobs


Kommentarer
Postat av: Mia

Ja, inte skulle jag vilja ha varg 6 meter från huset. Frågan är varför den gick så nära människor för det är väl inget friskt beteende hos vargen? Är inte det ett ganska skyggt djur?

Postat av: Inga M

Tyvärr är det ett friskt beteende hos varg, hos varg som inte har några negativa erfarenheter av människor. Och så är det med vargarna i SVerige. De får inte jagas och har därför inte särskilt mycket skygghet för människor. EFtersom man har pejl på en del vargar så har man kunnat följa vargar som har kryssat genom bostadsområden nattetid utan att bli sedda. En varg gick genom centrala Stockholm för några år sedan. Detta är en del av problematiken med varg.Ett annat dilemma är att varg är ett flockdjur som hävdar revir. Det innebär att de människor som plötsligt finner sig boende i vargrevir får rätt mycket varg runt sig och får se sina liv begränsade när det gäller djurhållning, ridning, hundhållning, jakt, friluftsliv osv.Den som inte lever i vargrevir har svårt att sätta sig in i problemen. 300 vargar i hela Sverige låter ju inte så mycket, men för dem som bor mitt i vargrevir så är det problem, problem som är svårlösta.

2009-01-20 @ 06:46:50
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Oj, vad hemskt det som hände hunden, och kan tänka mig att folk där är oroliga för sina husdjur nu.

2009-01-20 @ 14:32:15
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Inga M

Ja, många av oss som har hund i vargområden lever konstant med oron för vad som kan hända! Vi försöker informera varandra så gott det går så vi kan undvika vargkontakt. Det sker genom telefonkontakt men också via vargobs som är en internetsida skapad på privat initiativ för att att sprida den här infon vidare till flera.

2009-01-20 @ 18:17:38
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: TT

Det är åtta år sedan vi såg varg första gången ca två kilometer utanför ett litet samhälle i Västmanland. Då höll vi i hunden, för vargen var inte skygg alls utan stod och betraktade oss länge.

Sambon såg varg igen ett halvår senare ute på en åker nån kilometer utanför samma ort.

2009-01-20 @ 19:18:36
URL: http://tyratok.blogg.se/
Postat av: Inga M

TT: För åtta år sedan måste det ha varit en ovanlig händelse, då fanns inte så mycket varg i Sverige, men med så där 6 valpar i varje kull så går ökningen snabbt. Trist att det finns så lite kunskap / förståelse på verks- och departementsnivå för hur verkligheten ser ut.

2009-01-21 @ 06:28:22
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback