Rovdjursfrågor just nu

Två frågor är absolut på tapeten just nu och jag sticker emellan med dem nu mitt i allt rapporterande från Eksjö, som fortsätter i morgon med maten och figuren som jag vill ha.

Fråga 1:Om två vargar jagar en vintermetande man in i bilen på sjön Stora Gla uppåt Arvika, hur kan det då kallas av vargspårare för att vargarna försökte fly undan honom??  Finns det något annat skäl än att till varje pris försvara vargens rykte.  Det fåååååår liksom bara inte vara sant att vargar skulle kunna tänkas ha något annat intresse av människor än att snossa med dem och be att få bli kliade under hakan.

Fråga 2:  Hur många lodjur finns det i Värmland?  I morgon tisdag ska de räknas i en jättestor inventering och telefonerna har ringt hela kvällen här inför planeringen av de här spårningarna som mängder av jägare nu ska ut och göra på ett speciellt sätt under dagen i morgon.

Kommentarer
Postat av: L-O

http://www.nwt.se/arvika/article464663.ece



Man får inte glömma att det finns väldigt många som vill svärta ner Värmlands landskapsdjur också. Grupptryck är aldrig bra och här finns det stora grupper som skriker som små barn.. Herregud! Med tanke på alla tiotusen mil man har gjort i skog och mark till fots borde man ha blivit anfallen för längesen.

2009-02-10 @ 13:42:22
URL: http://www.nwt.se/arvika/article464663.ece
Postat av: Inga M

L-O: Det finns ett antal människor i Sverige som har upplevt sig hotade av vild varg, men inte så många vill framträda, för det finns en risk att man blir förlöjligad. Jag intervjuade några av dem för en artikel för ett antal år sedan. Två av dem var människor som jobbade i skogen och en var på ett älgpass tillsammans med son lille son. Grupptrycket kan, som Du skriver bli fel, åt olika håll.



Faktum kvarstår att Sverige är det enda land i världen som valt att bygga upp en vargstam utan lagliga möjligheter för djurägare att freda sina tamdjur på ett rimligt sätt.



Där det finns vargrevir med föryngring så blir det mycket varg på en liten yta. Människor som bor i reviret måste ofta ändra sitt levnadssätt och inskränka på upplevelser av djur och natur på ett sätt som inte är självvalt.



De som inte bor i vargrevir har svårt att förstå dilemmat. Ungefär som att jag har svårt att förstå vilket dilemma trafiken i Stockholm är för jag är inte berörd. Dilemmat med varg är just deras revirleverne, att det blir många på ett ställe och år efter år.



Med en förvaltning som verkar över tid, dvs som tar bort hela flockar i ett drabbat område under en längre tid tror jag är enda sättet att få acceptans.

2009-02-10 @ 18:56:10
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Pierre

Tycker att det är sorgligt att vi som ända land i världen ska förvalta en vargstam.

Det är ju inte underligt att vargen utrotades förr i tiden.

För vem vill leva i rädsla över att gå ut i fria naturen?

Men folk som bor i (framför allt i stockholm) ser ju vilda djur som exotiska och att dom ska "skyddas" till vilket pris som helst.

Till dom vill jag bara säga: Bo sätt er då där det finns vilda vargar och andra rovdjur, i stället för att sätta på skygglapparna i erat trygga hem många och åter många mil där ifrån, och tyck till i något som ni ej förstår.

2009-02-11 @ 19:25:01
URL: http://team-nappet.blogspot.com
Postat av: Inga M

Du har rätt i att de flesta av oss vill inte gå ut i skogen och vara oroliga utan uppleva trygghet. Det är synd att entusiasmen för de stora rovdjuren ökar med avståndet. Enligt de undersökningar som gjorts så är det stadsboende som gillar stora rovdjur mest och de får ju tyvärr aldrig uppleva vare sig fördelar eller nackdelar med varg och björn. Tänk att slumpen ordnat det så märkligt! :-))



L-O: Jag är väldigt restriktiv med att upplåta min blogg till anonyma kommentatorer som försöker sprida allehanda trams. Jag har inga sådana skyldigheter. Du får återkomma med en identitet, ett sakligt debattinlägg samt ett hyfsat tonläge om Du vill bli publicerad här.

2009-02-11 @ 23:15:03
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback