Vargjakt blir det nu!

Det har varit en lång resa hit och snart börjar vi se ljuset i tunneln. Man  öppnar upp för licensjakt på varg.
Roland var på länsstyrelsen i fredags  och man enades om Värmlands förslag till Naturvårdsverket när det gäller vargjakten som ska komma i vinter.

Värmlands länsstyrelse har ju i fredags, föreslagit  att en tredjedel av den totala avskjutningen ska ske i Värmland. Det handlar inte bara om att man har en stor del av stammen inom länets gränser utan också om att man har haft det under väldigt lång tid. Det blir då inom ett spann av totalt 22 - 40 individer som ska skjutas över hela landet. Det betyder att avskjutningen bör ligga på 11- 13 djur som ska kunna skjutas i Värmland. Man är ännu inte framme vid att ta bort hela revir utan föreslår, i likhet med Dalarna, att man ska ha avlysningsjakt fri över länet. Det innebär först till kvarn i princip. Jägare måste ringa ofta och kolla hur mycket som är skjutet före vargjakt. De som får jaga är de som har jakträtt på mark inom länet.

Att man inte är framme vi beslutet att ta bort hela revir ännu, beror på att det finns ett så stort missnöje med rovdjurspolitiken att alla behöver få vara med och ta del av framgångarna som äntligen uppnåtts. Avskjutningen behöver spridas över hela län, inte koncentreras till mindre områden. Men på sikt blir det nog så att man tar bort hela revir för att låta bygder "vila från vargplågan".

Detta är förslag från Värmland, sedan är det Naturvårdsverket som fattar beslut i ärendet den 15:e december. Då kommer klara besked hur det ska bli.

Lite historik i Årjängs kommun när det gäller varg:

Arbetet fram mot licensjakt på varg har varit lång. 1896 sköts den sista vargen i Värmland i vanlig traditionell jakt, inte skyddsjakt.  1868 sköts den sista i Årjängs kommun. Det var i Karlanda församling  Kjesebottens hemman. Den sägs det, sköts ute i en höstplöjd åker, efter att han tagit den sista kon för en fattig torpare. Torparen fick lämna sitt torp i personlig konkurs efter vargattacken. Före år 1900 fanns ingen varg i södra Sverige.

Karl den XI skrev i sin dagbok 1689 den 8e november; "var jag och min son Karl och prins Fredrik ut på jakt i Djurgården och bekommo tio vargar i Stora Lopkärrsbacken men tvenne sluppo"  Det betyder rimligen att man dödade 8 vargar på Djurgården.

Genom 1647 års jaktstadga infördes skottopengar på varg i Sverige och det varade till 1965. Den förste januari 1966 blev vargen fridlyst i landet. Vid den tidpunkten uppskattas att det fanns högst ett tiotal vargar kvar.

Före 1850 var vargar talrika till och med i Skåne. Men 1862 fälldes de sista vargarna där.  Den sista vargen i Småland sköts 1868, samma år som i Årjäng. De sista två vargarna i Stockholm sköts 1871. Upplands sista varg 1874.

Den svenska vargstammen vid 1900 kan uppskattas till ett hundratal djur och under 1950-talet till ungefär 20 djur.  Fram till 1800 -talets början fanns varg i hela Sverige. 1860 sköts närmare 600 vargar i landet.

Just nu har vi så där 70 vargar i Värmland och av dessa så ska alltså endast drygt ett tiotal skjutas. De lär alltså inte dö ut pga jakten. Vargen är fortfarande ett av de vanligaste däggdjuren på jorden. Men ökningen i länet kommer att hejdas, åtminstone marginellt. Vargen har haft en förökning per år på i genomsnitt 19 %i genomsnitt de senast 5 åren.  Det innebär att det blir en femtedel mer varje år. Få djurarter har en så snabb reproduktion. Den är rätt enastående. Ryktet om vargens utdöende är överdriven, kan man säga. Och den förökar sig snabbt trots rykten om tjuvjakt.

Kommentarer
Postat av: Ailas

Får erkänna att jag inte "kan" särskilt mycket varg, men tror definitivt på det du skriver! Har även läst rubriker där familjer skrivit att de är rädda för att låta barnen gå till skolan... Ganska hemskt! Vargstammen bör inte bli för stor, så det är glädjande, om något händer där.

Postat av: Inga M

Ailas: Jo, det är bekymmer för dem som tvingas leva med varg i vargrevir. Det är ju där som problemen uppstår, mellan reviren finns inte så mycket varg så där märks det inte så mycket. Alltså krävs det lite inlevelseförmåga från oss andra för att förstå hur det är för den som är drabbad.

2009-12-07 @ 03:32:43
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback