Tommy Hammarström och "Vargen kommer"

Tommy Hammarström är krönikör, ledarskribent och författare med en stor läsekrets. Han bor i Värmland tillsammans med Solveig Tärnström, i Södra Fjäll  om jag minns rätt. Nu har han skrivit en bok om hur vargen kom tillbaka till den svenska skogen och den ges ut 9:e september.  Hans åsikt att vargjakt bör tillåtas (för att rädda vargstammen!) väcker uppståndelse. De flesta är vana vid att Hammarström uppträder som en rätt rabiat vargkramare.

Jag har läst det mesta han skrivit i ämnet under några år och hans åsikter om vargen följer exakt det mönster som är typiskt i Sverige i den här frågan: NIMBY, alltså Not In My BackYard. Det är lätt att älska vargen så länge den befinner sig på betryggande avstånd och inte tvingar till ett annat sätt att leva. Men när människor plötsligt finner sig boende mitt ett vargrevir så tenderar tjusningen att falna.

Nu har Hammarström fått uppleva varg på nära håll en tid  och rätt handfast fått se vilka konsekvenserna på sikt blir för dem som drabbas,  hur exempelvis älgstammen påverkas. Tommy Hammarström är väldigt älgintresserad och har skrivit böcker i ämnet.  Jag skulle inte vara förvånad om hans plötsliga vurm för vargjakt också kan bottna i älgstammens decimering p.g.a. varg, inte bara i önskan att öka acceptansen för vargen.

Han har  naturligtvis fel  när han motiverar vargjakt med exemplet att tillåten jakt på utrotningshotade djur lyckats rädda Afrikas elefanter. Det går inte att dra såna parallleller. Elefanterna i Afrika har otvivelaktigt räddats av att ortsbefolkningen fått ta hand om jakten och inkomsterna från den. Men de jagar alltså inte i huvudsak själva, utan hyr ut jakt för stora pengar till jägare från hela världen. Elefantjakten är en högstatusjakt och har blivit en inkomstkälla som man värnar om, alltså värnar man om elefanterna.  Den jakten ger dem pengar att bygga skolor och sjukhus för osv.

Jag kan inte se några sådana möjligheter när det gäller vargjakten av den enkla anledningen att  det finns inget stort globalt intresse för vargjakt. Varg kan man redan jaga i Baltikum och Ryssland för rätt små pengar i sammanhanget. Det eventuella intresset för vargjakt som kan finnas i Sverige verkar handla om  att man genom att jaga varg kan göra en god gärning för att få balans i naturen och rädda klövviltstammarna. Och den uppgiften lär markägare och jakträttsinnehavare få ta på sig själva i stor utsträckning, antingen man vill eller inte.   En lyckad vargjakt ger varken kött, päls eller ens ära, möjligtvis kan det bli några dödshot från militanta vargvänner. Det är inte ovanligt med hot från militanta vargvänner i de sammanhangen, därför väljer man ofta att hemlighålla namnen på dem som skjutit varg lagligen på skyddsjakt. Men det hör vi sällan något om i media.

Kommentarer
Postat av: Jerry

Bra, skrivet Inga!!

Postat av: Inga M

Jerry: Tackar för vänliga ord!

2009-08-21 @ 16:58:48
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback