Etappmålet för varg nått....!

Riksdagen har en gång beslutat att man ska nå upp till minst 20 föryngringar  när det gäller varg och då ska man göra halt och fundera över fortsättningen. Klarar vi fler och hur ska vargstammen förvaltas?

Nu är etappmålet nått och det med råge. Forskarna tror att vi nu har c:a 25 föryngringar. Man räknar endast föryngringar eftersom det är de revirmarkerande bofasta paren / flockarna som går att konstatera med bestämdhet. Sedan finns alltid ett antal vargar som vandrar omkring och letar partner och vill ha ett revir och de är då inräknade enligt schablon så att det med 20 konstaterade föryngringar ska finnas c:a 200 vargar.

Nu hoppas vi på att man äntligen beviljar Jägareförbundets krav på vanlig licensjakt på varg så att man kan stanna upp vid detta etappmål medan det "funderas" på fortsättningen. Förr eller senare måste vi ha vanlig jakt på varg, precis som på alla andra djur för att hålla stammen vid en rimlig nivå och nu är det dags

Kommentarer
Postat av: Blackout

Jag tittade på filmen "Varg" i går kväll. Det kändes absurt att han fick fängelse när misshandel av fru ger färre månader!

Jag är medveten om att detta bara är en film men det gav i alla fall en oinsatt skåning en känsla av hur det är att leva däruppe och ha gråben alldeles inpå knuten.

2008-10-03 @ 23:32:39
Postat av: Inga M

Kerstin Ekmans skildring av glesbygdsmänniskors förhållande till de stora rovdjuren och till staten är mycket autentisk. Den kryper riktigt under skinnet. Jag skrev på bloggen när jag sett filmen att det enda orealistiska i filmen var att någon kvinna någonsin skulle ha lämnat Peter Stormare :-)

Han är verkligen en favorit här.

Postat av: Blackout

Stormare är urläcker. Han var för härlig i "Stjärnorna på slottet"!

2008-10-04 @ 20:17:23
Postat av: Inga M

Jag såg både programmet och reprisen! Helt suverän! Orättvist att min yngste son har träffat honom på jobbet och inte jag....!

2008-10-04 @ 21:56:28
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Blackout

Jag tror bestämt att min syster också är bekant med honom. Filmvärlden är ju ganska liten.

2008-10-06 @ 16:01:12
Postat av: Svante

Får man fråga vad du vill att "funderingarna" skall få för resultat, förutom licensjakt på varg? Vad anser du är en rimlig nivå på den svenska vargstammen?

2008-10-08 @ 23:33:56
Postat av: Inga M

Blackout: Jag skulle tro att alla känner alla och jag misstänker att Peter S är en rätt populär figur.



Svante: Ursäkta sent svar men jag har varit bortrest en vecka. Jag anser att nivån ska frysas nu under minst tre år och man får se hur det fungerar med jakten på varg och med förvaltningen och med förslaget att flytta ner besluten på länsnivå. Allt det behöver prövas innan man går vidare och beslutar om def. nivåer. 20 föryngringar kan vara för mycket eller också klarar vi fler, men då måste vargstammen hanteras klokt och inte som nu, då de människor som bor i vargrevir upplever sig rättslösa och förtalade.

2008-10-10 @ 16:39:07
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Svante

Men vad är det som skall fungera? Vilket konkret resultat vill du ha under de här tre åren? Skyggare vargar? Färre vargattacker på boskap? Mer vilt? Vargar någon annanstans? Eller vad?

2008-10-12 @ 23:41:06
Postat av: Inga M

Svante: Konkret resultat ska vara att vi lär oss förvalta vargstammen, dvs lär oss hur jakten ska gå till, utbildar svenska jägare praktiskt i vargjakt, testar hur stora förvaltningsområdena ska vara, göra försök med exempelvis stafettprincipen och se om det är bra, ta bort främst de vargar som verkar benägna att attackera tamdjur och hundar och se om det förbättrar situationen i vargrevir. En målsättning måste vara att få till en förvaltning som förbättrar attityden till varg i vargområden, så att man får befolkningen med sig, inte mot sig. Vargstammens överlevnad kommer alltid att vara beroende av att den accepteras av dem som ska leva med varg. Staten kan aldrig bevaka varje varg varje sekund och det betyder att den alltid lever farligt om inte de som drabbas av vargens närvaro upplever sig delaktiga i besluten om hur stammen ska hanteras. Därför är det viktigt att man under den här treårsperioden också mäter huruvida man lyckats förbättra attityden till varg i de områden där vargen finns. För mig framstår det som den viktigaste målsättningen just nu, den mest betydelsefulla för att vargen ska kunna få rimligt utrymme i vår svenska fauna. Den kan inte fortsätta breda ut sig på det här viset på bekostnad av allt annat vilt och på bekostnad av människors livskvalitet.

2008-10-13 @ 06:03:18
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Svante

Tack för dina svar. Jag håller med om att det är viktigt att "få befolkningen med sig". Som jag har förstått situationen finns det en grupp som skulle bli nöjda om de får skjuta vargar som hotar deras boskap. En annan grupp ser varg och andra stora rovdjur som konkurrenter om viltet. Hur skall man få den gruppen att acceptera vargarna?



Stafettprincipen har jag ärligt talat svårt att tro på som metod. Vet du om det finns något exempel på en fungerande tillämpning av den någon annanstans i världen?



Att skjuta vargar som attackerar tamdjur sker ju redan, men du vill kanske att det skall ske i större utsträckning. Under vilka omständigheter?



Vad jag fortfarande inte förstår är hur stor vargstam du vill att Sverige skall ha om låt oss säga tio år. Den sista meningen i ditt senaste svar skulle kunna tolkas som att du tycker stammen inte borde öka ytterligare. Stämmer det?

2008-10-15 @ 15:40:01
Postat av: Inga M

Den andra gruppen som Du syftar på antar jag är jägare. Den gruppen ska man få att acceptera varg genom dels det beslut om möjlighet till skyddsjakt som den nuvarande regeringen redan beslutat om, alltså att man får skjuta varg som angriper hund och göra det direkt, (används inte särskilt ofta men är ändå viktigt) dels genom att fastställa att de övriga viltstammarna i ett område ska få vara så stora att det alltid finns utrymme för jakt också. Då menar jag att rovdjursstammarna lokalt ska hållas nere på en nivå där klövviltet räcker till även för att kunna jaga. Stafettförvaltningen skulle också bidra till att jägare accepterar varg, eftersom man då vet att nu har vi varg här i vårt jaktområde i några år, men sedan slipper vi och då kan man satsa på en ny jakthund som är färdig att börja jaga med när man får ta bort vargarna. Någon annan får bära bördan / uppleva lyckan av att bo i ett vargrevir under några år istället. Det som knäcker livskvaliteten för många som tvingas in ett liv tillsammans med varg, är ju just oändlighetsperspektivet; så här kommer det att vara resten av mitt liv, vad har jag nu att leva för? För de flesta jägare är problemet naturligtvis att det inte blir så mycket vilt kvar i ett vargrevir men värst är nog ändå att man riskerar hundens liv varje gång man släpper den lös i skogen och den traditionella svenska jakten är drivjakt med ensam hund och ensam jägare. Man vågar inte heller släppa lös sin hund efter vilt som är skadat, exempelvis i trafiken.



Det slutgiltiga beslutet om storleken på den svenska vargstammen anser jag att man ska fatta efter att man fått erfarenheter efter aktiv förvaltning under en treårsperiod, det kanske ska vara mindre än 20 föryngringar eller mer. Då borde vi ha ett bra underlag för det beslutet.



Jag vet inte om det finns någon erfarenhet av stafettförvaltning någonstans. Förslaget kom ursprungligen från Grimnsö forskningsstation tror jag, de hade kännedom om det. De vet säkert.

2008-10-15 @ 19:30:35
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback