VARNING! Otäcka bilder! Vargdödad älg.
Det ringde som jag tidigare skrev från Fälltakan att man hittat en älg som troligen dödats av varg. Roland meddelade länsstyrelsens vargspårare Lasse Larsson och han kom hit. Så här såg det ut:
Enligt Lasse L var det ingen tvekan om att älgtjurkalven var dödad av varg. Vargen hade tagit älgen uppe vid vägen, möjligen fått ett grepp i strupen direkt. Man kunde se sparkspår i vägen som efter strid och undanmanövrer. Sedan kan han ha hängt kvar och dödat älgen lite längre ner och släpat den en bit till. Det faktum att den togs i strupen så resolut och det hela ser ut att ha gått snabbt och rutinerat till väga, talar för en vuxen varg med jaktvana. Yngre vargar är mer benägna att börja bakifrån och det blir en längre strid.
Att det är ätet av den i strupen talar för att den dödats med just det bettet, vargen börjar ofta äta på det ställe den lyckats med ett dödande bett. Det faktum att det ändå är så litet ätet gör att det verkar som om det endast är en varg. Om det varit flera borde de genast ha börjat äta samtidigt efter dödandet och då skulle det finnas fler ätskador på kroppen. Vargen kan ha blivit störd i sitt ätande av en förbipasserande som stannade på vägen och tittade efter spåren och därför lämnat kroppen. Men enligt vargspåraren så är det troligt att den kommer tillbaka om någon eller några dagar och tar resten.
Älgkroppen var ännu varm i ljumskarna och det tyder på att det hela skett idag på morgonen.
Vi letade vargspillning runt omkring men fann ingen. Det brukar ofta finnas i närheten av en slagplats.
Här syns bättre hur bettet träffat och hur ätskadorna ser ut. I käkbenet finns en särskild märg som vargar är väldigt förtjusta i och den äter de gärna. Den var äten av här.
Här står länsstyrelsens vargspårare Lasse Larsson, Roland och en travkusk på genomresa, Kihlström tror jag han heter. Att han är med är bara en slump. Han var på genomresa till Mysens travtävlingar idag och skulle hit till Fälltakan för att se på fina hästar som finns här. Men han är också intresserad jägare och ville gå med och titta hur det ser ut när varg har slagit älg.
I Fälltakan ser det ut så här. Det går hästar överallt. Det är inte vilka hästar som helst utan värdefulla travhästar. Det är oroligt för hästägaren att det finns varg så nära inpå. Detta är inte så långt ifrån den plats där en hund blev uppäten av varg för någon vecka sedan och det kan finnas ett samband.
När nu länsstyrelsens vargspårare ändå var här så ville han följa med och titta på en älgko som ligger död vid Blåsåsen, nära oss. Den var inte vargdödad. Det handlade om en gammal älgko. Det syns på de hårt nedslitna tänderna. Hon kan ha självdött helt enkelt eller fått någon skada. Kan bara spekulera i hur den naturliga döden är för vilda djur. Det handlar ofta om att bli liggande av en eller annan orsak för att långsamt svälta och framför allt törsta ihjäl samtidigt som fåglar och rävar börjar ta sitt.
o jag kan förstå att det känns oroligt för hästägarna och även för hundägarna...så förfärligt att tänka att ett skadat eller sjukt djur ligger och plågas till döds...det är nästan mer än man kan uthärda i tanken..hoppas ni får en fin kväll i alla fall..
Hu, de bilderna var lite läskiga!Det är "djungelns lag" som råder! Vill säga dig att jag kollade upp detta med kroppsspråket. Endast 7% sägs med munnen, resten är kroppsspråk, mimik, ögonkast, tonfall osv Håller med dig om "berg o dalbane"-människor. De är extremt jobbiga, jag orkar inte med sånt pendlande upp och ned! Ena dagen jättetrevlig och nästa dag rena surpuppan, elak och grinig. Har för ett tag sen råkat ut för precis det! Vill höra din åsikt om detta: läste en insändare från en högstadielärare, som föreslog en lösning på problemet stökiga elever. Han föreslog att det ska inrättas sk jourklassrum. Där placeras de som stör lektionerna, temporärt så klart och får undervisas där med andra bråkstakar...Kanske en bra ide, åtminstone för de som vill lära och får det lugnt i sina klassrum... Ha en bra kväll!
Läskigt! Här nere har vi inte varg eller björn - men jag hörde en person norrifrån påpeka att björnar är betydligt farligare, men att media nonchalerar alla björnrapporter därför att folk i allmänhet tycker att björnar är så gulliga, medan vargar sen gammalt står för det onda, (se bara på sagorna!)
Nu är det inget försvar för vargar ... jag tror att det är betydligt enklare att sitta i storstan och bestämma över de vilda djuren, än vad det är att ha problemet inpå husknuten.
Helt naturligt egentligen. Så har det alltid varit där människan inte rubbat naturens ordning.
Den ena är den andras matbod.
Så är/var naturens lag.
Tänk en gång i tiden klarade djuren av att hålla balansen mellan arterna. Genom dödande eller genom att de spred sjukdomar eller genom att ett år var mindre lyckat vad gäller maten och i förlängningen fortplantningen.
Britten: Ja, det är en oro för de egna djuren som följer i vargens spår. Ändå tror jag att de flesta landsbygdsbor accepterar varg om vi får ta bort de individer som väljer att röra sig runt bebyggelse och som specialiserar sig på att ta tamdjur.
Kerstin: Oj, då! Det var mer kroppsspråk än jag trodde! I mitt vardagsliv passerar väldigt många människor under en vecka och jag har nyligen också drabbats av en berg- och dalbanemänniska, därför har jag färskt minne och det blev påtagligt när jag läste Ditt blogginlägg. Minns också någonstans att det är så man bryter ner människor som ska hjärntvättas; ömsom hjälpa och trösta, ömsom slå och plåga. Samma fenomen drabbar nog kvinnor som plågas av sina män, det är nedbrytande.
Bloggblad: Jag har absolut inget emot vare sig björn eller varg, även om jag personligen hellre möter varg än björn i skogen. Björnar gör ju en sorts skenattack som jag förmodligen skulle dö av skräck av. Kruxet med vargar är att de sällan kommer ensamma. De människor jag intervjuade en gång i tiden för en artikel i ämnet hade oftast träffat på vargar i flock och blivit mer eller mindre kringrända. Och det var fruktansvärda upplevelser som de redogjorde för under vånda och med skam. Och som de inte gärna talar öppet om! Men problemet är inte djuren i sig utan rovdjurspolitiken som inte ger oss möjlighet att fördela de problem som uppstår med rovdjuren genom att en aktiv förvaltning och bättre möjligheter att ta bort närgångna individer.
Inkan: Det Du refererar till är en förgången tid. Vi kan inte i ett civiliserat samhälle ha den typen av ordning. Inget land med en modern livsstil klarar av att inrätta sig efter det Du benämner "Naturens lag", dvs att djurarterna ska reglera sig själva, även om det naturligtvis fungerar där inte människor behöver ha livsrum. Så som vi lever måste vi acceptera att människor förvaltar de vilda djuren. Kruxet är bara att göra den förvaltningen så bra som möjligt och med hänsyn både till djuren och till de människor som tvingas leva med exempelvis stora rovdjur i närheten. Och göära stora uppoffringar i sin livsstil p.g.a. den närheten.
Kerstin: Asch, jag glömde detta med jourklassrum. Det tror jag inte alls på. Det ger bara ett orosmoment och osäkerhetsmoment för alla parter. Och en möjlighet att provocera fram en placering där.
Det blir inte heller någon tråd i undervisningen för dem som skickas ut och in här.
En liten specialklass får inte ha karaktären av straff och deportering utan ska vara en professionell verksamhet som bygger på ett "spjälstaket" av rutiner som är väl kända av alla. Om man sköter sig så ska det finnas kända morötter och man missköter sig så ska det finnas kända straff. Tydlighet är a och o. Det handlar ju inte bara om att skona barnen i den stora klassen, det handlar ju också om att göra något vettigt för de elever som inte klarar av stora grupper, de som behöver mer trygghet och mer struktur i sin tillvaro. De behöver en tillrättalagd undervisning så de slipper misslyckas hela tiden. Det är aggressionsskapande med misslyckanden, både mot det egna jaget och mot omgivningen. Det finns ju hos de här eleverna
ofta ett mycket tydligt självdestruktivt drag. Det förstärks med den lösning Du tar fram som ett förslag.
Det borde finnas små undervisningsgrupper med skicklig personal som fungerar som bas för de här eleverna och sedan kan de vara i den stora klassen de lektioner som de klarar av istället och vilka det ska vara beslutas kollektivt av elev, föräldrar, spec.lärare och klasslärare och beslutet gäller för en tid, inte från dag till dag.
Alla: Min ambition med att skriva om detta är inte att försöka utmåla vargen som en marodör, den uppför sig som den är genetiskt programmerad att göra,
utan att beskriva och berätta om hur det ser ut när en varg dödat en älg. Vi som lever mitt i det här undrar ju ofta om hur det ser ut när det är varg, lo eller räv som dödat ett vilt klövdjur. Det finns karaktäristika som är intressanta, tror jag, för fler att känna till. Dessutom är det naturligtvis en varning till alla de människor som bor i närheten: Se upp nu finns det varg här, håll ögonen öppna!
För Din info har vi skapat en pdf-fil av Ditt inlägg. Länk till Din blogg samt Ditt namn som föfattare har noterats.
Ja så ser det ut när varg tar sin föda.
Kan tyckas vara grymt, men så går det ju till i naturen.
Tur att det inte var hästarna eller mer hundar som blev måltavlor för denna varg.
Finns det något som tyder på att det finns mer vargar i detta område?
Tenvik SFF: Helt ok, jag var inne och kollade!
Pierre: Nej ingen skugga ska falla över vargen. Den lever som den är genetiskt programmerad att leva. Det är intressant att höra vargspåraren berätta hur det kan ha gått till och vad man kan utläsa av det man ser. Vi funderar ju ofta om det. Här har vi ju varg, björn och lo och vi är inte så bra ännu på att veta vem som gjort vad när vi hittar kadaver i skogen.