ROVDJURSFACKLAN!

image1513
Vi ska till Karlstad idag, eftersom gubben ska vara med på ett evenmang som kallas rovdjursfacklan. Det är en manifestation till stöd för den rovdjursutredning som nu är lagd och ska ut på remiss. Utredaren har verkligen satt sig in i rovdjurproblematiken och föreslagit förändringar i rovdjurspolitiken för att lösa de  problem som finns. Han har föreslagit ett tak för antalet vargar i landet och en regional förvaltning och han vågar nämna den vargjakt som måste komma snart. Det måste skjutas 30-40 djur varje år för att hålla stammen på runt 200 djur.

Rovdjursfacklan går av stapeln i de värst drabbade områdena idag. Det är i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg, fast det ser ut på lite olika sätt i de olika områdena. I Dalarna går man väl man ur huse i stort fackeltåg. Här i Värmland är det representanter för de drabbade i form av föreningar som deltar: Lantbrukarnas Riksförbund, Jägareförbunden, Kennelklubben, Föreningen för en ny rovdjurspolitik, Häst- och travföreningar, Fåravelsföreningen, olika rasföreningar för hundar, Pensionärernas Riksorganisation. Den sker i form av ett officiellt överlämnande till Länsstyrelsen i Karlstad klockan 15.00 idag fredag.

Många av de drabbade tycker att den här utredaren har vågat se problemen och vågat föreslå lösningar. Den utredning som gjordes före det förra riksdagsbeslutet i rovdjursfrågorna var också bra. Han föreslog en långsam tillväxt av rovdjursstammarna och en generös tillämpning av skyddsjakten eftersom han var förutseende. Det var bara det att utredarens förslag ignorerades av de tjänstemän på miljödepartementet som skrev fram propositionen. Det innebar att det förslag som sedan riksdagen antog var en katastrof och det lade grunden till det haveri som vi lever med idag, dvs att den nödvändiga skyddsjakten måste göras illegalt.

Nu hoppas vi att samma sak inte ska upprepas den här gången utan att det utredaren efter mycken möda kommit fram till också ska få ligga till grund för propositionen till riksdagen.

Kommentarer
Postat av: Christer

Hej Inga !
Kan du kontakta mig via min angivna mail, jag har några länkförslag och frågor att returnera.

Mvh
Christer Nilsson Snarkil

Postat av: Helena

Det är en intressant fråga och jag tror att man nog behöver bo där problemen finns för att få ordentligt perspektiv. Det är enkelt när man bor i stan att tycka att vargar, björn mm är så söta. Men jag skulle inte så gärna vilja möta någon i skogen.

Vi var i härjedalen för några år sen när han som tjuvsköt en varg där och även dömdes för det blev utsläppt ur fängslet. Det var ingen tvekan om vad de som bodde däruppe tyckte.

2008-01-04 @ 16:51:56
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: SolSkuggan

God fortsättning till dig med Inga.
Här önskar vi att de snart höjer kvoten för björnjakt. Inte klokt så många björnar vi har nu och de är inte rädda längre de kommer närmare och närmare.. Det har varit många incidenter med björnar och en familjefar blev dödad för ett par år sedan inte långt från mig.
Ha det så gott!

2008-01-04 @ 17:50:03
URL: http://solskuggan.blogg.se
Postat av: Josephine i Haag

Finns det inte runt 400 vargar? Eller är det inklusive Norges också?...
Det skulle faktiskt förvåna mig lite om man verkligen lyckades skjuta 40 st. Jag tror inte att en varg är speciellt lättjagad...
illegal vargjakt = SGT - skjut, gräv och tig
:-/

2008-01-04 @ 20:39:12
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Inga M

Christer: Jag skickade ett mail via Snarkilsadressen. Du får höra av Dig via det.

Helena: Det har visat sig i undersökningar som gjorts att entusiasmen för varg avtar betydligt ju närmare man kommer och den är absolut minst hos dem som bor i vargrevir. Det är ju problemet med varg att det blir så många på en begränsad yta med ett revirlevande djur. Detta faktum talar för att det handlar om verkliga problem med att bo nära varg och inte om fördomar så som man gärna vill hävda. Och verkliga problem måste lösas med verkliga lösningar. Det går inte att informera bort dem. De som bor i vargrevir är dessutom de som kan mest om varg, också enligt gjorda undersökningar, så det blir lite löjeväckande i lokalbefolkningens ögon när man ska informeras om sånt som man redan kan.

Den stackars mannen som blev inburad för illegalt avlivande av varg blev naturligtvis hyllad i sin hembygd för att han gjort det som staten borde göra; skyddsjaga varg och gles ut vargbeståndet. Det var extra tragiskt eftersom han var en ung familjefar om jag minns rätt och hans fru fick barn tror jag när han satt i fängelse. Jag försökte skriva en artikel om fallet men han ville inte ställa upp på någon intervju. Tyckte väl att han gjort sitt för den goda saken och det kan jag förstå.

2008-01-04 @ 23:59:51
Postat av: Inga M

Solskuggan: Tack för det! I ett område här i mellansverige så har vi merparten av de svenska stammarna av varg, björn och lo så här har situationen havererat för länge sedan. Björn är inte att leka med och de kan bli ordentligt närgångna när maten tryter och de vänjer sig vid att förse sig ur soptunnorna. Det är inte trevligt att ha dem nära inpå husen. Och det är nog svårt att förstå hur det är att leva så för den som inte tvingas till det. Det blir inte mycket livskvalitet kvar när man inte kan var trygg i sin egen trädgård ens.

2008-01-05 @ 00:03:34
Postat av: Inga M

Josephine: Det finns ingen som kan säga hur många vargar vi har. De officiella siffrorna talar om c:a 180 stycken i nuläget. Men man är beroende av spårsnö för att veta och det har man inte haft på ett tag. Dessutom räknas bara de vargar som finns i reviren, inte strövargar. Och de vargar som man inte kúnnat dubbelkolla existerar heller inte. Så det är väl inte otroligt att siffran kan vara betydligt högre. 200? 400? 1000? Vem vet?

Nej, varg är inte lättjagad. Nu har man bedrivit legal skyddsjakt på en varg i Gräsmarksreviret i norra Värmland under en period, men utan framgång. Jakten kräver spårsnö och mycket tålamod och mycket folk för att vara framgångsrik. Frågan är hur man ska få folk att ställa upp på detta när den enda "betalningen" man får är risken för mordhot från militanta vargvänner. Hittils har man tvingats hemlighålla namnen på legala vargjägare av den anledningen i både Sverige och Norge. Och frågan är hur man ska kunna jaga varg när man inte får snö på vintern. Det finns en risk att vargstammen bara exploderar okontrollerat om det inte går. Det handlar om ett djur med hög reproduktionsförmåga under gynnsamma omständigheter.

Illegal jakt som lösning på problemet tror jag inte på, det löser inget på sikt. Vanliga hederliga människor riskerar enbart att hamna i fängelse och dömas till skadestånde på hundratusentals kronor, dvs få sina liv förstörda. För den illegala vargjakten bedrivs utan ekonomisk vinning till skillnad från vanlig tjuvjakt. Den görs bara för att rädda lokalbefolkningen ur en ohållbar situation och illegalt genomföra den skyddsjakt som staten borde göra.

2008-01-05 @ 00:12:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback