Bra friskvård - promenad ner till sjön!

image1563
I schemat på lektionsfri tid kan man lägga in friskvård en timme per vecka. Det är suveränt bra. Jag utnyttjar det till antingen zonterapi eller till att gå långa promenader medan solen finns kvar, vilket är svårt om det skulle ske utanför schemat.  Promenad blev det igår, tisdag. Nu behövs det en massa motion för att ta igen det som tappats flera veckors halsfluss. Jag gick en lång promenad med Oskar ner till sjön, ner till Sillerudsbryggan och det blev betydligt mer än en timme. 
 
Min bror har åkt från Askersund och hit med sin båt en gång, alltså genom Vättern, Göta Kanal, Vänern och vidare i sjösystemet med slussar ända hit upp till den nordliga spetsen på sjön Östra Silen. Men då hade han bara 14 cm kvar att fördela på båda sidor om båten när fendrarna var ute, så det gällde att hålla tungan rätt i munnen i alla slussarna. 

Härifrån gick ångbåtarna förr, det var sjösystemet som var landskapets blodåder.  Då hade man med varor till de lanthandlare som fanns runt om i bygderna och man fraktade förstås också människor som skulle resa hit eller dit, eventuellt till Göteborg. Vi tror att de som emigrerade från bygden på 1800-talet tog båtvägen här och vidare neröver.

Sjöarna var också fraktleder för timmer. Timmer buntades och drogs med båtar ner till sågverken och det var ansenliga mängder. Det avverkdes för hand på vintern och drogs på vintervägar ner till sjöar och älvar för att sedan på våren forslas i vidare i vattnet.

image1564
Jag lyckades skrämma upp en stor flock änder som låg och gonade sig här vid iskanten. På andra sidan sjön är Tobyn.

image1565
Högt där uppe i tallkronan satt han hackspetten och hackade ivrigt helt oberörd av min närvaro. Jag funderar ibland på vad allt de här gamla tallarna kan ha sett. Detta var på många sätt en knutpunkt i bygden under århundraden och träden är väldigt stora och gamla.

image1566
Det fanns en liten isskorpa nära land och luften var hög och klar med några minusgrader.

image1567
Det här är småbåtshamnen bredvid den restaurerade ångbåtsbryggan. Den är alldeles otillräcklig och kommer att byggas ut av den livaktiga båtklubben i Sillerud, föhoppningsvis redan nu till sommaren. Det är flera som står i kö och behöver en plats till sin båt. Här är så fint. Båtägare i Årjäng borde bli gröna av avund. Årjängs  småbåtshamn och gästhamn måste vara den i särklass fulaste och skräpigaste i Värmland.  Se min kategori "småbåtshamnar" här bredvid med lite jämförelser.

image1568
Här nere vid badplatsen finns en karta för att ge kanotister och andra turister lite orientering. Jag befinner mig alltså vid sjön Östra Silen som syns här. Den är som en gaffel med två spetsar uppåt och det här är den vänstra spetsen längst upp. Man ser E 18 däruppe, vägen mellan Stockholm och Oslo, man ser också Norge till vänster och Vänern till höger.  Men det är ett festligt sjösystem här och i stort sett allt hänger i hop med älvar och vattendrag. Vi kan faktiskt kosta på oss att bygga en del sjönära här och samtidigt ha massor kvar till turism och friluftsliv. Om det byggs en del så blir det mer vägar som gör  bygderna mer lättillgängliga också för dem som vill besöka oss.  Och här finns fortfarande en vänlig inställning till turismen. Det är så glest bebyggt här att varje ny bosättning känns välkommen. Vi behöver inte trängas.

Jaha, nu fick ni hänga med på min friskvårdspromenad i det första solskenet på länge. Men visst är det vackert? Jag har bott här nu i så där 35 år men jag kan fortfarande verkligen njuta av naturen och omgivningarna.

Kommentarer
Postat av: Trolda

Förstår om du njuter av omgivningarna där! Så underbart vackert! Och visst är det stärkande o härligt med promenader, och blir de dessutom gjorda i solskenet som här, är det rena rama hälsokuren! =D

Trolda - godmorgon!

Postat av: Gisan

Vilka ljuvliga bilder!!! Härligt att få "gå med" dig på den här promenaden. Kramar...

2008-01-24 @ 08:04:46
URL: http://gisan.blogg.se
Postat av: Ninni

Vackra bilder..hann inte läsa allt...ville bara komma in och säga vad jag tyckte om filmen!

Jag blev glatt överraskad..jag tyckte om den! Fint gjord...ha det mysigt på fredag, kramen

2008-01-24 @ 08:26:18
URL: http://www.ninni.blogg.se
Postat av: Kerstin

Instämmer helt i det du skrev hos mig!Den boken vill jag läsa,verkar intressant.Så klart maffia finns här också,de är väl överallt nu för tiden? Dina bilder är helt underbara,så vackert det är där!Skogspromenader är även läkande för sinnet,man insuper harmonin och friden i naturen...Ha det bra!

2008-01-24 @ 10:11:34
URL: http://tankeverkstaden.blogg.se
Postat av: Helena

Så fick man sig lite kunskap till livs. Vilka vackra bilder. Fin promenad. Vackra bilder. Visst är det energigivande med en solskenspromenad.

2008-01-24 @ 18:57:34
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: Cissi

Det ser så vackert ut! Och solen, den har jag inte sett på länge!
Tänk, alla landskap har sin tjusning. Jag är uppvuxen vid havet och älskar den där oändligheten man känner när man ser ut mot havet. Jag kan gå till samma ställe och se ut på samma hav varje dag men tycker fortfarande det är lika vackert. När jag är i Åre finns det där oändliga på fjället. Skogen finns på båda ställen med sina dofter och sin tjusning.
Visst är det fantastiskt och komma utomlands men den som inte har sett Sverige har verkligen missat något!

2008-01-24 @ 19:19:20
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: Alltiallon

Det var otroligt vackra bilder... Här har det inte varit så mycket sol nu på ett tag igen...men det kommer kanske!

2008-01-24 @ 20:22:46
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: Lena

imponerad av dig tösen....

2008-01-25 @ 00:05:27
URL: http://www.lenjangel.webblogg.se
Postat av: Inga M

Trolda: Just under vinterhalvåret känns det som att behovet av sol är stort.

Gisan: Verkligen skönt var det!

Ninni: Vi har bokat biljetter till i kväll fredag kl 18.00

Kerstin: Boken Svensk maffia är läsvärd!

Helena: Ha ha typiskt lärare att alltid hålla på och undervisa. Allvarlig yrkesskada är det nog! :-))

Cissi: Sverige är också fantastiskt, helt rätt!

Alltiallon: Vi behöver solen nu i vintermörkret.

Lena: Oj, det är det inte så många som är, så jag får passa på och ta åt mig.... :-))

2008-01-25 @ 08:09:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback