Hon äter kattmat!

http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article1929959.ab

Kattmat är på tapeten igen. För inte så länge sedan var det rabbalder om en dagisfröken i Alingsås som låtit barnen pröva kattmat för att visa på hur mycket av smak som är fördomar. Barnen gillade ju den mjuka kattmaten men inte den hårda.

Men nu visar matexperten Karina Ahlborg att katt- och hundmaten är bättre än människomaten, åtminstone så är lagstiftningen om innehållet strängare. Djurfodret får inte innehålla AZO-färger, glutamat exempelvis medan de tillsatserna är tillåtna i människomat.

Detta är analogt med ett antal andra konstiga saker vi håller på med i dagens samhälle, när det kommer till att ge djur ett högre värde än människa:

Kossor måste få vara utomhus en stund varje dag under sommarhalvåret. - När får vi motsvarande lagstiftning för äldre i kommunal åldringsvård?  En lagstiftning som ger äldre rätt till utevistelse, om de så önskar, åtminstone några gånger i veckan.

Människor som tvingas leva med rovdjur tätt inpå sig upplever att det är djurens rätt som helt i onödan går före människors behov av livskvalitet och trygghet. Man skulle kunna ge människorna rätt att freda sig och sina intressen utan att hota rovdjursstammarnas överlevnad.

Barn kan idag ofta se människor plågas och dödas på film utan att reagera särskilt mycket men blir chockade av att se vanlig slakt på djur i TV.

Kommentarer
Postat av: Mia

Katt- o hundmat håller säkert hög standard kvalitetsmässigt, men jag har svårt att tänka mig att äta av den. Mest för konsistensens o luktens skull, tror jag.

Apropå äldrevård - jo, mycket finns att göra och att förbättra. Utan tvekan. Det handlar till stor del om att än mer resurser behöver skjutas till men även om ett förändrat synsätt. När samtliga anställda inom kommunal äldreomsorg har tagit till sig ända in i hjärtat att att det är de äldres behov som ska styra arbetet mer än personalens behov, då har vi kommit ett steg till på väg i rätt riktning.

Sedan vill jag lyfta fram en aspekt som inte är så väl känd utanför äldreomsorgen. Och det är att många av de äldre som vistas på s.k särskilda boenden inte vill gå ut. Detta kan låta tvivelaktigt, men ett fenomen mången personal råkat på när de velat gå ut en promenad, eller på utflykt. De som bor på särskilda boenden i dag är i regel väldigt sjuka och/eller handikappade, trötta osv. Varför de inte vill gå ut kan säkert bero på många olika orsaker. Det jag vet, är att det många gånger behövs mycket pock för att få någon med ut, inte alltid ens det hjälper.

Postat av: Inga M

Mia: Kloka synpunkter! Jag förstår att Du har erfarenhet av äldrevården. Det vore ju förfärligt om man skulle tvinga ut de gamla som inte vill. Jag menade att kritisera lagen som ser till djurens behov men inte till människans. För mig är det självklart att äldre människor (som har hemtjänst eller särskilt boende) ska ha rätt att komma ut åtminstone några gånger i veckan, om de vill förstås. Och lagen borde vara utformad så att de skulle kunna få det. Min kommun har en god åldringsvård med bra resurser så här tror jag inte att det är ett problem i praktiken.

2008-02-29 @ 07:10:18
Postat av: Pierre

Jag tror att det är lättare att lagstifta om djur för att på så vis blir det ju den "vanliga" människan som får ta smällen.
När det gäller äldre och barn så blir det mer kommuner och landsting som får göra en del av jobbet och då blir det jobbigt.. Och mer kostsamt om det skulle spela någon roll???

2008-02-29 @ 07:46:39
URL: http://Zalt.blogg.se
Postat av: Eva

Jag har också upplevt oviljan hos de boende för att gå ut eller å åka på utflykt. Vi gick ut stort under en sommar med att försöka med fika ute varje eftermiddag, utflykter flera gånger under sommaren. Av 32 boende fick vi med oss tre!. Det drog, vill inte orkar inte mmmm var orsakerna man drog till med. Detta var då de pensionärer som var helt klara och som man skulle tycka det var härligt att byta miljö men de hade dog redan blivit så hospialiserade att det var tryggast i sitt rum.

Här i Årjäng gör dock Röda korset en insats med att ta ut rullstolsbundna pensionärer på våra boenden ett par gånger i veckan , dock har de som drar mycket fula banderoller där det varkligen står att det är Röda Korset som är ute. Har dock tänkt att ta kontakt med dessa då jag och fler med mig upplever dessa banderoller som kränkande. De är så i ögonfallande att man verkligen ser att det är "stackars pensionärer" ute och blir luftade.

2008-02-29 @ 12:57:22
Postat av: Noemi

Visst ÄR det märkligt!!! Aspartam försöker jag undvika, men så mycket tillsatser det finns i mat!

Jag förstår inte logiken i detta, om det är så ofarligt, varför får det inte finnas i djurmat?

2008-02-29 @ 13:10:42
URL: http://bokklubbens.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården säger

Kunde inte sagt det bättre själv!

2008-02-29 @ 16:42:24
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Hanneles paradis

dagisbarnen får den sämsta maten med glutamat, lättmargarin och annan olämplig föda

2008-02-29 @ 17:09:54
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Annaa M

Håller med Mia om det där med ut. Redan på min tid i åldringsvården då även friska personer kunde få bo på ålderdomshem om de ville, var det många som tyckte de varit ute nog... Men jag förstår dina synpunkter.

Men det där med kattmaten. Hon jämförde kattmat i sås med skinkliknande människoföda. Det är ju två helt olika rätter som inte är utbytbara. Tänk dig bara en sked kattmat till melonen i stället för skinkskivan!

Och sen, vad innehåller framförallt djurmaten? Inga tillsatser men väl en jäkla massa köttbiprodukter som väl människan inte vill äta. Jag har gjort reportage om hund i hundmaten, men det var väl ett tag sedan. Och kadaver är väl också förbjudet.

Men främsta invändningen är lukt och smak. Jag fick ju en burk kattmat över mig av misstag i en butik och det var hemskt otäckt, gelén hade löst upp sig så det rann överallt, även in i munnen.

Jag tycker Aftonbladets hets mot tillsatser slår fel. Karin Ahlborg drar alla tillsatser över en kamm, allt är farligt. Så är det inte. Hon borde koncentrera sig på de erkänt dåliga tillsatserna som azofärgerna.

2008-02-29 @ 17:55:35
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Marie

Ja, man kan undra vart vi är på väg. Tyvärr är det nog så att ekonomin styr där också. Ju mer och billigare man kan "stoppa" i oss människor, ju mer tjänar ngn. Jag undrar bara vad det kan vara för vinst med att kontollera djurfodret...för det är antagligen ngn vinst med det också...annars gjordes det inte. Ha en trevlig fredagkväll. Jag ska strax titta på Så ska det låta.

2008-02-29 @ 19:28:53
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Josephine i Bryssel

Michael Moore skrev om det efter ngn av sina filmer där de har med ett styck dödsskjutning/misshandel av människa (övervakningskamera) och en vit kanin som slaktas för att en fattig familj ska få lite mat på bordet. Gissa vilket det blev mest rabalder om?...

2008-02-29 @ 21:05:10
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Lotten

Har aldrig funderat på skillnaden på det viset faktiskt. Finns det inte en aspekt med "gott" och "ont" också. Även de jagande djuren ses sällan som onda, de jagar ändå för att överleva. Djur benämns ofta (mest av barn) som gosiga och söta. Men kan ett djur vara "ont". Människor klassas snabbt och enkelt, i synnerhet i spelens och filmens värld, in som onda resp goda.

2008-02-29 @ 22:13:46
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Inga M

Alla: Jag brukar försöka svara på alla kommentarer men nu är det för många. Kloka synpunkter har kommit in på viktiga frågor och det berikar oss alla. Tack för det!

2008-02-29 @ 22:23:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback