VARG, filmen! Den var bra! Väldigt bra!

http://www.aftonbladet.se/nojesliv/article2199194.ab
 
http://www.expressen.se/1.1109210

Asch, jag borde ju ha vetat bättre än att misstänka Kerstin Ekman för att skildra glesbygdsboende människor som enstöriga, korkade och skjutgalna. Hon vet ju hur det är på landet på riktigt. Hon har levt sitt liv i glesbygd och känner den här kulturen inifrån. Filmen är ett utsnitt från en av hennes romaner, Vargskinnet,  och hon har själv skrivit manus. Det märks rakt igenom filmen. Den har mycket av hennes poetiska prosa i sig, om man nu kan kalla något så. Det finns en dramatisk action-realism så gripande att den går under skinnet, orden är alltid de rätta, handlingarna helt autentiska, det är äkta rakt igenom. Dessutom har man lyckats hitta skådespelare som inte förstör den här välbalanserade skildringen genom att spela över. De håller den låga profil som passar rollerna. Ingen ska ta för sig av utrymmet mer än andra, ingen ska gestikulera och pjoska i onödan. Men ändå finns en varm ömhet strax under ytan, outsagd i ord, men tydlig i handling.  Stormare är en stjärna, utmärkt i sin roll, men han breder ändå inte ut sig över de andra. Nu är det inte Kerstin Ekmans fel, men det enda orealistiska i filmen skulle väl i så fall vara att Stormares rollfigur har blivit lämnad av sin fru. Ingen kvinna skulle någonsin komma på tanken att frivilligt lämna en Peter Stormare ;-)  Filmen utspelar sig  i sameland med ögonbedövande vackra vyer, renslakt, renskiljning, dramatik, lite mystik o.s.v. och det  borde borga för att den här filmen blir en exportvara också.

Det finns en
verklig händelse i bakgrunden till den här filmdramatiserade historien. Ungefär så här var det på riktigt, (men inte i filmen). Jag berättar händelsen som jag minns den med reservation för minnesfel:

Två personer sågs jaga en varg med skoter. De observerades av två ornitologer i området och anmäldes till polisen. Det var på Sonfjället år 1996 om jag minns rätt. Någon död varg hittades aldrig, men med hjälp av DNA så kunde spår av vargblod hittas i en misstänkt mans bil och man hade också DNA från en snusprilla. Mannen dömdes av tingsrätten mot sitt nekande till 6 månaders fängelse och 60.000 i skadestånd till staten. Vargen är vilt som tillhör staten, därav skadeståndet. Domen överklagades till hovrätten och där höjdes straffet till 1 års fängelse, medan skadeståndet sänktes till 40.000. Vid den tiden var maxstraffet för grovt jaktbrott 2 års fängelse. Idag är det alltså höjt till 4 års fängelse. Prövningstillstånd till HD beviljades inte. Ytterligare en man dömdes för medhjälp i tingsrätten men friades i hovrätten. Det handlade om en spade med varg-DNA på, tror jag, som fanns i ett uthus hos honom. Men det gick inte att bevisa att endast han hade tillgång till uthuset. Båda männen var renägare. Han som blev dömd var en rätt ung man vars hustru var gravid under fängelsetiden om jag minns rätt. Domen upprörde många människor som, i likhet med de här samerna, kände sig trängda av rovdjur. Pengar till skadeståndet samlades in. Solidarisk penninginsamling gjordes ju även till bonden i Dalsland, Stig Engdahl, som några år senare dömdes för att ha skjutit en varg. Det här är ju en tjuvjakt utan ekonomiska motiv. Det finns inga pengar att tjäna på den, bara stora risker och den görs av vanliga, icke kriminellt belastade personer. Den bedrivs enbart för att skydda den egna, grannars och vänners livskvalitet och för att lösa de problem med stora rovdjur som staten valt att sopa under mattan.

  

 I filmen beskrevs hur Stormares rollfigur tar på sig skulden för vargdödandet åt en annan person. Om det var rätt person som fick sitta av straffet i verklighetens drama vet jag inte. Det lär vi aldrig få veta heller.  Kanske hamnade man i en bevissituation där fel person blev dömd.  Och Kerstin Ekman, med ett kontaktnät bland de här människorna, kan ha information som inte är tillgänglig för oss andra. Hon kan ha valt att berätta en del av sanningen i dramats form med deras goda minne. Fast nu är jag bara ute och spekulerar förstås.

http://www.expressen.se/1.1109210

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=757856

http://www.svd.se/kulturnoje/film/artikel_1091829.svd#tw_link_widget 

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/artikel_1094231.svd 

http://www.aftonbladet.se/nojesliv/film/recensioner/article2185881.ab


Kommentarer
Postat av: Gisan

Den här filmen ville jag se sen förut. Men efter din rescension är jag i desperat behov av att se den. Du skriver så otroligt bra! Kramar...

Postat av: Eva

Va kul! Då ska jag också se den :-)

2008-04-06 @ 15:30:29
URL: http://suntliv2.blogg.se
Postat av: Trolda

Låter som det är en film man skall se! Och Stormare är ju bara en sevärdhet i sig...;-) Tack för tipset!

Trolda - önskar fortsatt fin helg!

2008-04-06 @ 15:42:56
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Elina

åh, härligt att den var bra! :-)

2008-04-06 @ 17:18:50
URL: http://trefoil.blogg.se
Postat av: Helena

Den filmen låter som en jag skulle gilla. Tack för en rescension som gör att man verkligen blir sugen på att se en film.
Ja gårdagens kultukväll var bra. Jag har lagt in några länkar till dem som jag tyckte var bäst.

2008-04-06 @ 18:16:39
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: Inga M

Alla: Det är en bra film och den är sevärd oavsett vad man tycker om samer och vargar.

2008-04-06 @ 22:55:29
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Mia

Kul att filmen var så bra som du hoppades!

Som andra skriver att efter din rescension så vill jag också se..... helst nu.... :-)

2008-04-07 @ 06:05:56
URL: http://miatankar.webblogg.se
Postat av: Inga M

Alla: Japp, se den!

2008-04-08 @ 22:54:58
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Galaxa

Har sett den! Fantastiskt foto! Aningen tunn intrig, men ändå lite spännande. Fina miljöskildringar!

2008-04-09 @ 11:09:15
URL: http://et-phone-home.blogspot.com/
Postat av: Börje

Nu har jag också sett filmen. Intressant och ganska intelligent sätt att presentera ett konfliktfyllt ämne. Snygga norrlandsbilder dessutom.

2008-05-08 @ 12:38:45
URL: http://hoglander.se/blog

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback