Varg skjuten i nödvärn igår lördag!

Igår kväll, lördag, sköts en varg i Bjurberget, norra Värmland, när den attackerade en hund. Hunden var med i älgjakt och attackerades av två vargar. Hunden kom rusande mot sin ägare. Denne lyckades skjuta den varg som var närmast och rädda sin hund från allvarligare skador. Vargen dog inte direkt utan man måste göra ett eftersök. De två första hundarna som man prövade ville inte följa i vargspåret. Det talar för att hundar inte är särskilt angelägna att söka upp varg i skogen, vilket ibland hävdas. Till slut hämtade man en skyddshund, en hund som går tillsammans med får för att skydda dem från rovdjursangrepp. Den är väldigt stor och respektingivande och kan egentligen endast hanteras av sin ägare om jag har förstått det hela rätt. Den hunden följde spåret utan tvekan.

Detta är ett av få tillfällen  då den nya lagen om nödvärn vid vargangrepp kunnat tillämpas. Oftast så är hunden alldeles för långt bort från ägaren för att kunna få någon hjälp i tid. Enligt den tidigare lagtexten så hade ägaren inte kunnat ingripa utan måst stå och vänta på en andra attack. Och ¨då är det oftast för sent att göra något. Den nya lagen är rimlig men tyvärr enligt statistiken väldigt sällan möjlig att tillämpa. Många hundar faller offer för varg, antingen de blir tagna hemma i trädgården eller ute i skogen.

image1126
Här är vargen som sköts igår kväll i norra Värmland

image1127
Här är den stora hunden som vågade följa vargspåret.

Kommentarer
Postat av: Blackout

Är den stora hunden en Anatolian Karabash?

Postat av: kicki

Hela saluhallen i Barcelona är som ett stort konstverk...så mycket sprudlande färger överallt...ja tror jag emigrerar med dej...perfekt med den temperaturen och grödan som finna där...tomater stora som äpplen...och så söta och goda...
kram på dej från kicki

2007-09-16 @ 22:03:23
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se
Postat av: Inga M

Blackout: Vet inte vad det är för ras. Jag vet att man har använt Maremma i försök att skydda får. Även ungersk herdehund har testats. Men vad det här är vet jag ej. Lär väl stå i Wermlandstidningen i morgon, jag får kolla där.
Kicki: Barcelona verkar vackert och fullt av god mat!

2007-09-16 @ 22:23:48
Postat av: Manon

Jag visste inte att det fanns en sådan lag! Nu är jag helt "lost" på vargar för de är inte så vanliga i Sthlm city, här fins det bara hajar od, men...man får alltså INTE skjuta varg mer än i nödvärn mao?
Tack för alla dina kloka synpunkter om vår dotter och matten!!!

2007-09-17 @ 08:22:50
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Pauline

:(

2007-09-17 @ 13:02:05
URL: http://palli.blogg.se
Postat av: Inga M

Manon: En gång passerade en varg faktiskt genom centrala Stockholm. Då inträffade det lustiga att polisen åkte ut och varnade människor för att gå ut. Med tanke på hur ofarlig för människor som vargen brukar beskrivas så blir det lite ologiskt. Här ska vi leva med dem i trädgården! Man kan undra om det finns en geografisk gräns för vargens farlighet. Exakt rätt uppfattat, man får endast skjuta varg om den direkt attackerar tamdjur och man ska (hinna!) skrämmas först. Den som gör fel här kan buras in i fyra år.
Sverige är så vitt jag vet det enda land som inte låter människor skydda sig mot närgångna rovdjur.
Pauline: Håller med!

2007-09-17 @ 21:59:42
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback