Tommy Hammarström i Expressen angående varg!

Tommy Hammarström har släktingar här i Västra Värmland  och håller till i Eda tror jag. Han tycker om varg ibland och jag tror han tycker om varg också.  Det brukar vara väldigt vargvänligt i hans spalt i Expressen. Nu kryper problemen närmare honom i praktiken. Hundar dödas runt om honom av varg och tongångarna blir mer nyanserade.  Apropå det faktum att man kan skicka in lite vargspillning och genast få en DNA-analys som talar om vilken varg det rör sig om så skriver han:

"Forskarna tycks ha total kontroll: praktiskt taget varenda varg är provtagen, märkt och digitaliserad, och ibland undrar man om inte hela vargprojektet bara är en lek för vetenskapsmän, ett objekt för forskarrapporter"

Ja, om denna undran är han inte ensam och man undrar ibland om han har rätt. Kostnaden runt dessa officiellt 150-200 vargar vi har måste vara astronomisk per djur räknat. Här öses med pengar till vargstängsel, helikoptrar, jeepar, besiktningsmän, skyddshundar, provtagningar, rovdjurspoliser, märkningsprojekt, vargtelefon, forskningsprojekt, spårningar, DNA-analyser, rovdjursgrupper, sammanträden, information osv. Och det tas även av andra mer snålt tilltagna resurser. Vi har vid vissa tider på dygnet ett  fåtal polismän i tjänst i hela Värmland. Inbrott och annat småkrafs får ofta vänta tills fler jobbar. Något som bryter alla regler tycks vara  en död varg. Då sätts alla tillgängliga resurser in och direkt. Död varg ska direkt i kylen och därefter transporteras till vidare undersökning med polisbil, det ska DNA-undersökas, förhöras  osv.

Men han har fel den gode Hammarström när han tror att det finns gammalt varghat som ligger och gror. Det är en myt ivrigt omhuldad av alla de människor som lever på att "informera bort varghatet hos lokalbefolkningen" . Jag har levt med den här debatten och med de här drabbade människorna tillräckligt länge för att vara helt säker när jag säger att problemet är inte gammalt varghat utan nya verkliga problem. Det handlar om listan av dödade hundar och dödade tamdjur och om rädsla och om sänkt livskvalitet  och om merarbete och närgångna vargar. Och så länge beslutsfattare vägrar inse det så kommer man ingen vart med dialogen  med "lokalbefolkningen". Det enda som händer är att man möts i olika fora, där tjänstemännen försöker genomföra en patetisk information till människor som redan vet mer än informatören och den drabbade lokalbefolkningen för döva öron försöker beskriva riktiga vardagsproblem för tjänstemännen.

Det hjälper inte med vargpinglor om varg regelmässigt uppträder oskyggt för människor och man är rädd att gå ut och plocka svamp eller låta barnen vänta på skolbilen i mörkret några meter från den plats där varg har dödat familjens sällskapshund. Det hjälper inte att försöka skrämma varg med gummikulor och olika dofter och smällar. Man har gjort försök med det, men det har inte fungerat särskilt bra. Det hjälper inte med nödvärnsrätt och paragraf 28 när hundar ändå oftast  ändå dödas i mötet med varg. Det är sällan ägaren står bredvid just då beredd att skjuta.  Man måste börja glesa ut vargbeståndet där det nu är för tätt och man måste börja jaga varg på riktigt så att de här vilda djuren  får en önskad skygghet för människor och människoboningar.

Man måste, om inte annat för vargstammens överlevnads skull, börja lyssna på de som är drabbade, som lever med varg tätt inpå sig och åtgärda problemen. Verkliga problem kan man inte informera bort. Och vargstammen är verkligen hotad av tjuvjakt om man inte får med sig lokalbefolkningen. Man kommer aldrig att kunna bevaka varje varg, varje stund i det här landet. Om de drabbade  vill göra sig av med varg  så kommer de att göra det, oavsett om höga fängelsestraff hotar. Hittills har det inte hjälpt med hot om straff,  inte ens  med straffsatser i närheten av "vållande till annans död", och det kommer inte att göra det i framtiden heller. Det enda som kan rädda vargstammen är att man får folk med sig på de beslut som fattas, att man får acceptans hos de flesta som ska leva med varg, det behövs beslut som har legitimitet hos de berörda. Då upphör tjuvjakten.  För det här är ingen tjuvjakt med ekonomiska förtecken, så som med exempelvis björn eller rovfåglar utan en tjuvjakt som försöker lösa problemet med sänkt livskvalitet för de drabbade.  

Så har jag då vädrat en käpphäst som inte har varit ute på grönbete länge. Men nu fångar jag in honom för den här gången.

 

Kommentarer
Postat av: Nynna

Ja... inför vargjakt. Vargen har tappat sin funktion på ett sätt.... jag skrev just det hos Anna mattson

Postat av: Inga M

Nynna: Jag har varit inne och läst!

2007-09-19 @ 21:59:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback