Vargar dödar älg bild 1

Vargar d?dar ?lg bild 1

Älg är stapelföda för de svenska vargarna. Här visar jag en bildsekvens där 7 vargar i en flock jagar och dödar en vuxen älg. Den räcker ungefär en vecka åt en vargflock, det betyder att 50- 60 älgar dödas inom vargflockens revir per år.  Dilemmat i Sverige är att inga beräkningar av konsekvenserna på kvövviltstammarna har gjorts utifrån det samlade jakttrycket från varg, björn och lo. För i stora områden i mellansverige finns alla dessa stora rovdjur närvarande samtidigt.

En varg är ungefär lika hög som diskbänken över manken och de uppträder ofta som här i flock eftersom de är flockdjur. I Sverige som enda land i världen så får man inte freda sina tamdjur på ett rimligt sätt från varg. Varg får inte alls ofredas, skrämmas eller ens spåras i "färdriktning". Det innebär att de svenska vargarna oblygt rör sig nära människor och bebyggelse. Så nära att många trott att de varit tama från början, hämtade från djurparker.

Råden från rovdjursexperter på bl.a. Grimsö forskningsstation är att inte springa när man möter vargflocken för det kan trigga igång deras jaktinstinkt och dödarinstinkt, kött som kött oavsett om det går på två eller fyra ben.  Man ska gärna ropa och hojta och försöka gå emot dem för att skrämmas.  I USA finns rekommendationer att inte låta barn vistas i skog och mark på egen hand där det finns varg, men några sådana rekommendationer finns inte i Sverige.
Det finns några exempel på vargdödade människor. Men enligt expertis så får de skylla sig själva för de var korkade nog att ta med sig mat ut i skogen och övernatta  i något tältaktigt.  Och då får man självklart stå sitt eget kast, likaväl som om man skulle var dum nog att drabbas av panik inför 7 närgångna vargar och börja springa därifrån. Analogt med detta dödades en joggare av björn i Finland och han skulle också skylla sig själv eftersom han valt att jogga i tysta joggingskor. Han borde enligt rovdjursexperterna klumpat omkring med något som lät och som kunde ha varnat rovdjur.

Expertråden talar också om att vi som bor i rovdjursområden inte får slänga luktande matavfall i kompost eller soptunnorna. Jag undrar vart vi ska slänga det då?  Här finns en liten del av grunden till många landsbygdsboendes skepsis i största allmänhet till de styrandes maktfullkomlighet i natur- och miljöfrågor. Man ser enbart naturen som en boning för djur, man väljer att glömma bort att det överallt här faktiskt också bor människor och att allt är ett samspel mellan människor och djur. Man väljer också ofta att fatta besluten i Stockholm och sätta vanligt sunt förnuft ur spel med motivering att naturfrågor kan inte decentraliseras, de kräver diktaturfasoner.

Asch, detta blev väl onödigt långt, men  en käpphäst slapp lös!

Kommentarer
Postat av: Anna

Först undrar jag vart bilderna kommer ifrån? Är det du som tagit dem? Sen undrar jag om man inte kan starta ett upplopp?...Näe, skämt åsido, men snart måste det vara nog med daltandet i alla fall! Men, som med så mycket annat i vårt land, så måste det till att människa blir offer FÖRST. Efter det ska det börja skjutas och ältas i tv:s alla program om vad som gick fel, vem som sagt vad och så vidare. Ja vi vet ju hur det brukar vara...Vart kom den svenska mentaliteten ifrån, varför är "vi"så jöppliga? Sist en kanske fräck fråga. Men, funderar på att åka Vänern runt i sommar o skulle tycka det då var roligt att se vad du är för en figur. Får jag titta förbi då? Ha en bra dag. Anna

Postat av: Inga M

Anna: Bilderna kommer ifrån Kanada men det ser precis likadant ut i den svenska vargreviren. Ja, i rovdjursfrågorna är det endast konfrontation som gäller, det handlar väldigt lite om att lyssna till de verkliga problem som finns i rovdjursområdena. För det handlar om riktiga problem för de boende där, inte om om gamla fördomar som man gärna vill reducera dem till.

JÄTTEROLIGT OM DU (OCH DIN FAMILJ) VILL KOMMA O HÄLSA PÅ!! NI ÄR SÅ VÄLKOMNA!

2007-03-09 @ 17:29:51
Postat av: Inga M

Anna: Asch min kommentar slet sig innan den var färdig.

Vi är alltså hemma större delen av sommaren eftersom vi har uthyrningen att passa. Ni kan väl höra av Er innan så vi vet ungefär när det är aktuellt i så fall. Sillerud ligger ungefär 4,5 mil från Åmål som ligger vid Vänern. Vi kan hämta Er och cyklar med picupen om Ni ringer från Åmål, annars är det en fin cykelväg också om man gärna vill. Om vi har något hus ledig så bor Ni självklart där ett par dagar. Om inte så har vi gott om utrymme i vårt eget hus.

Detta gäller naturligtvis inte bara Dig utan även andra bloggvänner som råkar ha vägarna förbi västra Värmland.

2007-03-09 @ 17:35:38
Postat av: Ninni

Jag tänker inte ge mig in i debatten, för jag vet inte vad jag ska säga!

Men vargen måste väl äta...men det är ju hemskt när den ger sig på tamdjur..det måste kännas fruktansvärt!

Jag kanske kommer förbi jag har ju inte så långt!

Ha en skön fredagskväll,kram

2007-03-09 @ 17:51:14
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Inga M

Ninni: Återigen, inga skugga ska fall över vargen och dess jaktmetoder. De gör som de är biologiskt programmerade att göra. Jag ville bara visa unika bilder på hur det går till hos oss i skogarna just nu. Få av oss får se det irl.

Min kritik gäller rovjdurspolitiken som inte tillåter oss att freda tamdjur och oss själva på ett rimligt sätt och som tillåter de olika stora rovdjuren att bli så många sammantaget i mellansverige att klövviltstammarna lokalt är utrotningshotade. Flera av våra goda vänner har dessutom fått lova att stå brevid och se på när varg dödat hundar och boskap.

Klart Du ska komma förbi! Du är välkommen!
Tack jag ska hålla mig stilla och vilande med lite räksallad och bröd och vatten. Det är allt.
Ha det bra Du också!

2007-03-09 @ 18:06:25
Postat av: Pierre

Tycker det är bra att du lägger ut dessa bilder.
Hoppas att det är någon som är emot jakt som ser och läser dessa inlägg.
Vad händer med näringslivet när klövviltet har försvunnit??
Älg och rådjurs jakt säljs/hyrs ut till både danskar och tyskar.
Turismen kommer ju att sjunka i takt med dåliga stammar.

2007-03-09 @ 19:33:14
URL: http://Zalt.blogg.se
Postat av: Karin

I Frankrike där jag bor är vargen precis lika illa omtyckt av jordbrukare som har får och getter och vad de nu har.
Jag tror dock att de här bönderna i större utsträckning än de svenska tar saken i egna händer.
Exakt hur lagstiftningen ser ut vet jag inte, men jag vet att vargen är skyddad, hur kan jag försöka ta reda på, jag blev själv nyfiken av ditt reportage här.
Dock vet jag så mycket att det egentligen inte är någon större fara varken för människor eller boskap just nu, så mycket varg finns det inte.
Men (åtminstone teoretiskt) kan ju den saken förändras.

2007-03-09 @ 19:45:32
URL: http://karinstensdotter.blogspot.com
Postat av: Inga M

Jag vet inte exakt hur det ser ut i Frankrike heller. Men här i Sverige brukar vi få veta att det är enbart i Sverige som vargen är så hatad. I alla andra länder går det så bra.

För några¨år sedan skrev jag mer om de här frågorna och alla länder jag kollade upp hade en lagstiftning som tillät människor att skydda sina tamdjur och omgivningarna nära sitt hus mot varg och få göra det direkt utan att fråga myndigheten först.

Som det såg ut då var Sverige det enda landet som försökte bygga upp en vargstam utan att ge sin befolkning den här möjligheten. Där tror jag att den stora skillnaden ligger. Det är bara för mycket att stå och se på när ens hund eller annat djur slits i stycken av ett rovdjur. Och man vill inte ha dem rotande i soptunnorna på tomten eller solande sig ute på ens gräsmatta.

2007-03-09 @ 22:20:33
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Karin

Så mycket vet jag i alla fall att de franska vargarna finns i bergen där folk har typ får o getter som jag tror att de låter gå rätt fritt, du vet, som i Grekland, man kan helt plötsligt inte köra för ett jättegäng getter går över vägen.
Är inte säker på att man inhägnar för de här djuren.
Däremot får man ju helt klart bygga så mycket stängsel och murar man vill runt sitt hus - tror jag.
Jag måste verkligen kolla upp det här.
Återkommer!

Fast en sak kan du vara helt säker på, vargen är lika illa omtyckt här som någonsin i Sverige.

2007-03-10 @ 08:52:36
URL: http://karinstensdotter.blogspot.com
Postat av: Anna

Hej Inga. Tack för din gästfrihet! Min tanke var förstås att vi skulle ha bilen runt Vänern och att vi liksom mest skulle "titta förbi" o inte stanna...Men Hursomhelst skulle det vara roligt att träffa dej.. Anna

2007-03-10 @ 09:09:57
URL: http://annaspytt.blogg.se
Postat av: Inga M

Karin: Jag väntar med spänning!

Anna: Ha ha.. Var fick jag det ifrån att Ni skulle cykla??? Skit detsamma om Ni cyklar eller kör bil, om Ni vill stanna några dagar eller titta in bara på en fika. Ni är hjärligt välkomna i alla fall! Skriv några rader på bloggen när Ni är i antågande!

2007-03-10 @ 10:32:25
Postat av: Ninni

Nej jag förstår att det måste vara svårt om man får se sina djur bli dödade!
Vi har ju inte direkt några vargar som springer här!

Ha en skön lördag, kram:)

2007-03-10 @ 12:20:52
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: mildamakter

Mankhöjd som diskbänken?...(går ut i köket och kollar)...mildamakter!, då är de ju stora som en shetlandsponny...jag har trott att de var stora som schäferhundar nånting. Där ser man hur fel man kan ha när man är stadsbo i södra delen av landet...

2007-03-10 @ 12:51:24
URL: http://mildamakter.blogspot.com/
Postat av: Karin

Inga,
Lika precis som du med vad man får och inte får med vargar kan jag inte vara.
Men vargarna förekommer mest i alperna, i gränsen mot Italien, tydligen ska de vara fler i Italien.
De är skyddade, man får inte jaga eller skada dem.
Traditionellt har man i de här områdena får som man låter gå uppåt i bergen på bete och som man så länge det inte fanns någon varg kunde lämna ensamma.
Nu måste man ha en herde (typ) eller någon som vaktar, och det ställer förstås till det.
De får som blir rivna får uppfödaren/bonden - vad säger man egentligen? ersättning för från staten.
Misstänker att det inte känns särskilt tillfredsställande.
Att vargen skulle vara hatad bara i Sverige håller jag för fullkomligt osannolikt. Tänk på alla sagor! Upptecknade av en Grimm eller en Perrault, vargen är alltid närvarande och han representerar alltid den otyglade naturkraften eller vad man ska kalla det.
De tre små grisarna fångar honom till slut och äter upp honom till middag!
Rödluvan och mormor klarar sig oskadda efter ett helt otroligt äventyr och vargen går en kvaälfylld död till mötes.
I La Fontaines fabel om vargen och lammet så käkar vargen upp lammet trots att lammet är så oskyldigt som bara ett lamm kan vara och dessutom ber om nåd. Den starkes rätt är sensmoralen.
Jag tror att vargen haft den här rollen i människors berättelser så länge människorna varit bofasta och ägnat sig åt åkerbruk och boskapsskötsel, med början i antiken, alltså.
Och jag tror även att just den här sagovargen, den som bara finns i våra huvuden och inte i verkliga livet fortfarande någonstans styr hur vi ser på den riktiga vargen.
Du, nu lanserar jag en teori som är totalt opk, du får ta den för vad den är, vargen är en minoritet som alla andra i Sverige, och som sådan extremt omhuldad av makthavarna.
Det kostar dem mycket litet och (tror de) ger mycket cred.
Vad tror du om den?
Storstadsbo som jag själv är kan jag inte få mig själv att tycka att man ska skjuta av vargstammen, däremot låter det väl rimligt att man ska få sätta upp staket(?) fast vem fasen vill ha staket i Sverige, och om man verkligen är attakerad - försvara sig.
Det där med staketen är problematiskt, för de hör inte riktigt hemma på svensk landsbyggd som jag ser det. Allemansrätt och annat kanske spelar in.
Jag menar, två meter högt gunnebo eller vad som nu kan behövas känns inte "förenligt med landskapsbilden" eller vad man ska kalla det.
Har ni verkligen varg ända in på knutarna?

2007-03-10 @ 14:54:32
URL: http://karinstensdotter.blogspot.com
Postat av: Anki

Mycket intressant att få se och läsa. I mina trakter har vi inte varg, så jag har heller inte följt debatten så noga. Men nog har jag hört en del från mina släktingar uppe i Värmland.

2007-03-10 @ 17:54:52
URL: http://ankitankar.blogg.se
Postat av: Inga M

Ninni: I de flesta människors rättsmedvetande så ska man ha rätt att skydda sina tamdjur.

Mildamakter: Den första vargen som märktes i reviret här i västra Värmland var precis 90 cm i mankhöjd och det är diskbänkshöjd. Vargarna i sydeuropa är betydligt mindre i storlek. Det är en vanlig missuppfattning att de är som en schäferhund. Det är de inte.

Anki: Nej det blir nog mer intresse bland dem som är drabbade. Det är svårt att föreställa sig hur det är tror jag.



2007-03-10 @ 23:31:20
Postat av: Inga M

Karin: Vargen har skydd i de flesta länder. Jag vet inte exakt hur det ser ut i Frankrike, men som sagt de länder jag undersökte för några år sedan tillät alla att man ändå fick försvara sina tamdjur direkt då de blev angripna utan att konsultera myndighet först och man behövde inte acceptera att ha dem på sin tomt / nära husen. Då var det endast i Sverige som man var tvungen att stå bredvid och se på när vargar slet ens hund i stycken eller passivt åse när vargar valde att ligga och sola ute på gräsmattan.
Tyvärr väljer många att förklara glesbygdsboendes skepsis mot varg med att vi alla är uppväxta med de gamla fablerna och sagorna, så som Du säger. Och då är det lätt att i nästa andetag hävda att det kan botas med upplysning om vargens ofarlighet. Men det är inte sant. Hatet går inte att förklara med sagorna och det botas inte med upplysning. Om det vore sant skulle alla människor i Sverige vara lika skeptiska för alla har hört Rödluvan ungefär lika många gånger. Men så är det inte.
Enligt Göran Ericsons forskning i Fjällmistraprojektet (som f.ö. redovisades i rovdjursymposiet i Vålådalen häromdagen) så är det så att de människor som lever där vargen finns är mest negativa till varg och de som har egna erfarenheter av varg är också mest negativa jämfört med dem som inte har egen erfarenhet. Det tyder på att det är verkliga problem med närheten till rovdjuren som är grunden för hatet och inte gamla sagor.
Intressant i Fjällmistras forskning är också att jägare är mer kunniga om rovdjuren än både allmänhet och naturvårdare, så detta med tron på mer upplysning som bot mot problemen är mest spel för gallerierna och grundar sig på missuppfattning.
Ja jag tror Du har rätt när Du säger att vargfrågan omhuldades av den förra regeringen för att ta hem billiga poänger. Förslaget till rimligare regler för skyddjakt på varg låg ju på slutet av manglingen i finansdepartementet och byttes bort i kohandeln med andra partier inför något budgetförslag. Det var ju ett byte som inte kostade några pengar, men det bidrog till att kosta dåvarande regeringen makten. Så på så vis kan det ha blivit dyrbart ändå.
Att Du som storstadsbo ínte vill att någon varg ska skjutas alls stämmer väl med forskning som säger att ju mindre man har med vargen att göra desto mer positiv är man.
Jag uppfattar det som att få människor i Sverige vill utrota vargen från jordens yta. Det
man framför allt vill ha är rimliga möjligheter att försvara sina egna djur och slippa ha stora rovdjur nära boningshus. Man är alltså i grunden mer skeptisk mot rovdjurspolitken än mot rovdjuren.
Femtrådiga vargstängsel, herdar, vallhundar, pinglor, smällare och andra piffiga påfund har hittills inte erbjudit några bra lösningar. Vi behöver ta bort de vargar som dödar tamdjur och som uppehåller sig nära bebyggelse.
Jag bor inte i vargrevir, men är omgiven av revir. Vi har alltså vargar som ibland uppehåller sig här. För ett par veckor sedan sågs en varg som uppträdde mycket oblygt ett par kilometer härifrån vid vår bygdegård. Han passerade sedan precis förbi boningshusen bredvid, stördes inte alls av en bil som stannade för att titta på den bara några få meter från den. Jag har träffat många människor som har varg regelbundet väldigt nära hus och hem. Jag har pratat med den lilla 7 åringen som steg av som sista barn från skolbussen och mötte en varg när hon gick ensam sista vägbiten. Fast hon gick inte, hon sprang i vild panik och fick sedan köras med bil hela skolvägen under en längre tid. Det var på andra sidan Årjäng, ett par mil, inte så långt härifrån.
Ja, vi har varg inpå knutarna.

2007-03-11 @ 00:16:09
Postat av: Karin

Inga,
Ju mer jag funderade på det här, och just med tanken att ha vargar så nära inpå kom jag fram till att jag säkert skulle hamna i samma åsikt som du. Ta bort dem.
För just det där att hängna in sitt eget hem med höga stängsel - jag såg det liksom framför mig - och det kändes inte bra alls.
Och som du säger, med barn och skolbussar och sträckor att gå ensam i vintermörkret.
Likförbaskat tror jag att Myten om vargen styr de flestas bild av vargen idag. Och flummiga resonemang
utan rejäl underbyggnad.
Som du väl säger nånstans, så krävs det antagligen att en rejäl olycka sker innan myndigheter/ansvariga reagerar.
Det här är ju det enda området egentligen där något sånt måste till för att opinionen ska vända.
För det är väl också så att en majoritet av Sveriges befolkning inte alls kommer så nära vargar och därmed är det just det politiskt korrekta som styr. Jag menar, vilken politiker vill torska på några ynkliga vargar?
Det är dessutom inte det enda området i Sverige som det krävs dödsfall för att beslutsfattarna ska begripa att något inte är som det ska.
De omårdena är rätt många.

2007-03-11 @ 11:33:39
URL: http://karinstensdotter.blogspot.com
Postat av: Inga M

Karin: Jag accepterar att det finns varg i Sverige, men det måste vara i lagom mängd så att det fortfarande finns bra klövviltstammar kvar. Och lokalbefolkningen måste få rimliga möjligheter att skydda sig och sina djur. Den nya regeringen har lagt ett lagförslag som i någon mån förbättrar situationen men det har inte kommit till beslut än.
Du har säkert rätt i att fabelbilden av varg i viss mån styr attityderna till varg hos de människor som inte kommer i kontakt med djuret. Men hos oss som är drabbade så är det verkliga problem i sammanhanget som avgör, hotet mot vår livskvalitet.

2007-03-11 @ 12:11:42
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Ulrika

Jag förstår inte vad du försöker komma fram till? Att vi ska skjuta bort vargarna? Du är ju precis likadan som dem? Äter kött från dödade djur, skillnaden är ju bara att du inte dödar din mat själv, medan vargen gör det. Jag tycker dubbelmoralen i det här inlägget är helt sjukt!

2007-06-02 @ 15:02:35
URL: http://foxxy.blogg.se
Postat av: Inga M

Ulrika: Det jag försöker komma fram till finns redovisat i mitt blogginlägg och mina kommentarer. Du får läsa dem. Kort uttryckt bara:
Jag gillar kött, ja det är rätt uppfattat och det oavsett om jag eller någon annan haft hand om dödandet. Men det är viktigt för mig att det sker på ett etiskt bra sätt i båda fallen. Och som jag sagt tidigare ingen skugga ska fall över vargen och dess jaktmetoder. Jag kritiserar inte vargen utan rovdjurspolitiken vilket framgår om Du läser texten.

2007-06-02 @ 19:00:27
Postat av: Reino Toivanen

Fina och intryckfulla bilder. Vi har här i Finland ännu större problem med vargarna än ni har där i Sverige.

Kunde du säga, får man publisera bilder på tyska hemsidan (hundsida)?

Kan du säga vem som har copyright till bilder?



Mvh

Reino

Postat av: Reino Toivanen

Hej!

Jag vet inte om du kommer att få detta, då det blir hela tiden "errormessage" när jag försöker att sända detta till dig.



Jag har fått ditt e-mail men det försvan plötsligt när jag skrollade det ner på rutan. Jag har Windows 7 som inte syns att vara färdig. Gör då och då underbara saker.

Kunde du altså sända e-mailet igen om du får detta.



Mvh

Reino


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback