Stek av mufflon!

image1452
Det här var en kulinarisk upplevelse av rang: Mufflon. Vi har aldrig ätit det förut, detta var absolut första gången. Vi var alltså bjudna på jakt i närheten av Öster Malma i Sörmland och blev bjudna på mat kvällen innan av vårt värdpar H och D v E. Mufflon finns och jagas här i trakterna, jag vet i ärlighetens namn knappt hur djuret ser ut. Det är ett vilt får alltså och det har inte lockig päls som ett vanligt tamfår.

Den här steken var tillagad av D som är proffs i matlagningsbranschen. Och den var urläcker. Låter väl hemskt att skriva så men det smakade inte får alls utan vilt. DEt som ligger ovanpå är vitlök om jag minns rätt nu.

Till den serverades ett slags rösti och en grönsaksgratäng (som jag ska göra imorgon till  väntade gäster). 

image1453
Och desserten var hemgjord glass med en läcker kaka till.

Förutom att vi bjöds på god och speciell mat så fick vi också ta del av en historia som är både husets historia och svensk jakthistoria. Roland har alltid varit intresserad av det här ämnet och fick nu sitt lystmäte. Han kan rabbla namn på legendariska jakthundar och jägare och här finns anknytningar på olika sätt genom släktskap, bilder, föremål och berättelser.

image1454
Vi var också på Öster Malma, Jägareförbundets centralort,  och kunde med viss tillfredsställelse konstatera att den vargstaty som tidigare prytt slottets entré nu var flyttat till en mer passande plats; bakom ett uthus. Det var  lite hårdsmält att ha ett djur som frontfigur som har förorsakat så många jägare så mycket elände.

Kommentarer
Postat av: Mia

Mufflon ser god ut...

Postat av: Cissi

Det där med mufflon låter gott! Det är en matupplevelse och läsa din blogg, det är så mycket "konstigt".. :o)
Det ovanligaste jag har ätit är svartbjörn och grönlandssäl. Gott båda två.
Önskar dig en skön helg!

2007-12-14 @ 21:45:54
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: Helena

Mufflonfår vet jag hur de ser ut!!
Att de gick att äta har jag inte ens tänkt på men det är klart att det går. De går runt i ett stort vilthägn i vår park här i stan.

2007-12-14 @ 22:52:58
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: Inga M

Mia: Mufflon är gott!

Cissi: Tack! Du har väl verkligen ätit ovanliga saker. Jag har aldrig ätit björn eller säl, jag lovar! Men det vore roligt att testa.

Helena: Jag tror att de vilda mufflon som finns i Sverige är just rymlingar från hägn. Jag måste nog gå till någon djurpark o kolla på dem.

2007-12-16 @ 09:10:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback