Jakt i Sörmland på Gärdesta!

image1445
Detta är bilder från förra helgen när vi var i Sörmland inbjudna till jakt på Gärdesta. Det var en liten grupp jägare c:a 15 stycken med två jaktledare. Allt var väl planerat och väl genomfört. Aktuella bytesdjur i området var kronhjort, dovhjort, vildsvin, älg, rådjur och mufflon. Jag gick tillsammans med  D och deras hund Curry. Vi jagade igenom mindre såtar (drev) på några områden. Detta är ett helt annat landskap än det vi är vana vid, myckenhet av vägar och järnvägar men bitvis rätt så kuperat och skogligt.

D. som är kock hade tagit med en fantastisk matsäck, men den får jag återkomma till. Det var bitar av kött och kokta grönsaker inlindade i mjukt "rispapper"!

image1446

image1447
Här ges instruktioner för den sista jakten för dagen. Instruktören H v E har fått en kvist i mössan till tecken på att han har haft jaktlycka. Det blev en kalv av dovvilt. Jag var med gubben på pass det här drevet och gick inte med hundarna.

image1448
Vi satt i ett jättefint pass och det är spännande att sitta så här och höra drevet komma närmare och höra hur det knakar i buskarna. Det kunde ju ha kommit något skjutbart av djurslag som är exotiska för oss. Det som kom var två rådjur. De var skjutbara men kom i fyrsprång och på för  långt håll, alltså inte möjliga att skjuta på.

image1449

Det kom två älgar också. De ställde sig snyggt en 30 meter ifrån oss och stannade en god stund. Skulle ha varit klockrent skott men älg var inte lovligt här. 
image1450

image1451
Det här är en bild från dagens första drev. Vi gick högt uppe på ett berg precis i början. D. och Curry syns här. Hunden har också på sig en väst. Det är hundar som stöter vilt och driver en liten bit för att sedan komma tillbaka till sin förare.  Vägen nerom berget är alltså E4 mellan Stockholm och Malmö (väl?) . Men just den vägen är inget hot mot hundarna eftersom det finns viltstängsel överallt.

Sammantaget hade vi en fantastiskt fin dag. Det var en speciell upplevelse att vara med på jakt i den här terrängen och med de här djuren runt om. Det var många iakttagelser av vilt; kronvilt, dovvilt, vildsvin osv även om vi lyckades se endast älg och rådjur. Man rapporterade hela tiden i komradio och det gick att följa jakten. Det var spännande.   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback