Kanadabesök igår tisdag!

Kanadabesök igår tisdag!
Eftersom jag inte vill lägga ut människor på bild så blir det istället de trevliga presenterna vi fick av gårdagens gäster, de kanadesiska officerarna bl.a.

Tänk så fördomsfull man kan vara. Jag trodde att det skulle vara manliga individer när jag hör ordet officer. Men icke. Det var en manlig officer J. med fru D. och en kvinnlig officer B. Dessutom våra goda vänner U. (norsk officer) och H. norska fritidsboende på andra sidan sjön.

Vi gladde oss åt det här besöket av människor som har levt med helt andra erfarenheter än våra och jag ville verkligen visa upp typisk svensk mat: förrätt liten silltallrik, varmrätt tjälknöl på älg, dessert vaniljglass och hjortronsylt.  Det var mycket uppskattat att de fick komma och träffa en svensk familj och inte bara turista i landet några dagar.

Vi hade en supertrevlig kväll tillsammans och pratade om en mängd intressanta saker:
Kosovokriget hade vi gemensamma infallsvinklar på. Jag jobbade ett par år med flyktingbarnen när vi hade förläggning här. J. hade tjänstgjort i Kosovokriget och dessutom senare varit chef för en stor flyktingförläggning i Kanada. Kosovokriget hade varit det svåraste han gjort pga motsättningarna inom landet när de var där. Kanada hade tagit emot 5000 flyktingar från Kosovo och de som ville fick stanna efter kriget slut, men många valde att återvända. Vi diskuterade priset länder får betala när diktaturer avvecklas, pris i form av kaos, korruption, laglöshet, otrygghet.

 B. hade varit chef för underhållslogistik eller något liknande.
Hon hade som första kvinnliga officer inom sitt område också varit utsatt för fördomar. För att delta i viss tjänstgöring så hade det krävts ett skriftligt intyg från hennes man att han godkände det. Dessutom hade det varit problem med förläggning vid olika tillfällen då man självklart enbart räknat med män. Vi förstår att en kvinna som banar väg inom ett manligt område så som hon har gjort måste vara tålmodig, trygg och duktig.

Alla dessa tre officerare hade tjänstgjort samtidigt i Sinai och där lärt känna varandra.

Vi pratade om Kanada förstås. Jag insåg inte att man verkligen har den brittiska drottingen som statschef. Hon har inget formellt inflytande, men "the crown" som man säger har ändå en representant i varje provins och hon finns med i högtidliga sammanhang. Detta har diskuterats ibland i Kanada men är för närvarande inte kontroversiellt. Drottningen är populär. Däremot kan det bli ifrågasatt när / om Charles ska efterträda. Han  är  inte populär. Samma förhållande råder i bl.a. Australien och Nya Zeeland och där har fenomenet varit mer debatterat enligt våra gäster.

Eftersom J.s fru D. var av franskt ursprung så fick vi oss också berättat om den stora deportationen av fransktalande ur Kanada på 1600-talet och hur dess fick flytta till Louisianaområdet i USA. Apropå det blev det prat om Cajonmat osv osv.

Vi roade oss också under kvällen med att också utbyta viktiga nationella sånger såsom "Helan går....." som vi nu äntligen lyckats lära våra norska vänner. Vi var också med och tränade på de kanadensiska gästernas provins "nationalsång" "Farewell Nova Scotia".

image891
Vi roade oss med lerduveskytte medan det var ljust nog.

image892
Det går alltså till så att man lägger en lerduva i kastaren, hojtar och skickar iväg den. Den som för tillfället skjuter ska fyra av hagelgeväret i rätt ögonblick o träffa från lite olika positioner. Det är bra träning i hagelskytte som ju inte är ett prickskytte vanlig mening utan tvärtom en fråga om att träffa rätt utan att sikta.

image893
Här letas ev kvarvarande duvor upp efteråt.


Kommentarer
Postat av: Trolda

Härligt med internationell Vänskap! Och visst är det intressant att dela andras tankar och åsikter över världsliga problem...Lerduveskytte är SKEET-KUL.....(!) Det är det enda jag skjuter på och dessutom med stort nöje =D
Trolda - beväpnad...=D

Postat av: Inga M

Trolda: Aha, Du skjuter också skeet (stavning?). Jag brukar försöka ibland men utan större lycka. Denhär gången röjde jag i skarven mellan varmrätt och dessert istället. Men sällskapet hade jättekul och retades vildsint med dem som inte lyckades.

2007-08-02 @ 00:16:30
Postat av: Blackout

I Hässleholm finns en fin skjutbana med en massa avancerade utkastare och där har jag varit två gånger med privat instruktör. Fast jag fick hålla geväret i läge direkt, det är mycket svårare när man ska kasta upp det och skjuta. Hihihi, träffade flest prick fast jag sköt med kill-geväret och de sade att jag var snabb. Maken var tyst resten av kvällen :)

2007-08-03 @ 12:31:00
URL: http://blackout.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback