Vargjakt

38735-163

Det har gått i vargjakt det senaste dygnet. Nej då det har inte skjutits någon varg här och just nu. Bilden är från den norska tidningen Östlendningen 17 januari 2005 och fotograf är Tore Sandberg. Det är alltså från den alldeles legala norska vargjakten då. Man avlivade 4 stycken efter beslut från regeringen.

Men vi har haft vargjägare på besök från just den här jakten i Norge för att informera om hur vargjakt går till. Informatören var med på denna jakten.

Vargen är ett svårjagat djur och vi har ingen erfarenhet av den sortens jakt. När vi sa ja till att ha varg i landet så sade vi också ja till vargjakt. Ingen tror på fullt allvar att vargstammen ska vara självreglerande. Så många djur vill vi nog inte ha. Den måste begränsas med jakt.  Och ansvaret för den jakten lär komma att vila på landets jägarkår.

Informationen var ordnad av Årjängs jaktvårdskrets för att förbereda sina medlemmar på det som måste komma så småningom.  Rovdjursjägarna övernattade här hos oss på Liane så det har blivit mycket prat i ämnet det senaste dygnet. Intressant att höra. Deras erfarenheter är exklusiva.

Men det är en kontroversiell fråga. Kampanjen för varg har drivits så långt att det är svårt att avliva varg lagligt i det rådande opinonsläget. De som sköt vargarna i Norge blev mordhotade. Jag har kritiserat regeringens rovdjurspolitik och tvingats lägga spärr på kommentarerna i bloggen eftersom jag trakasserats av en militant vargvän och hans organisation.

Men lika bra att vi vänjer oss; så här ser en död varg ut. De är stora. Den hane som märktes i vår kommun för några år sedan var som diskbänken över manken (90 cm) och alltså betydligt högre om man räknar huvudet. Jag får väl vara helt ärlig och säga att jag inte så gärna möter dem i skogen, speciellt inte som detta är ett flockdjur som sällan kommer ensam.

Sverige har som enda land i världen valt att bygga upp en vargstam utan att ge lokalbefolkningen användbara möjligheter att skydda sig själva, sina tamdjur, sina hundar osv. Det har lett till konflikter som är ovanligt hårda och hätska för att vara i den annars så stillsamma ankdammen Sverige.

Dalslandsbonden Stig Engdahl fick några månaders fängelsestraff för att ha skjutit en varg som skadade och dödade hans tamdjur. Det är en dom helt enligt svensk lagstiftning men den har med rätta upprört många. Det måste få vara rätt att freda sig och sina djur.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Myten om Vargen har ju en lång historia som finns väl belagd i folklivsforskningen så det är inte så konstigt om det blir konflikter.

Jag råkade nyligen ut för vissa problem under ett jobb jag skulle göra. Jag befanns för vargovänlig och löstes ut från uppdraget av en orolig redaktör.

Postat av: Inga

Välkommen Annaa i gänget av mobbade för fel synpunkter i rovdjursfrågan!!

2006-05-06 @ 13:46:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback