Skenheliga journalister!!

Alltså ibland blir det bara så löjligt när journalister i exempelvis kvällstidningarna ska hitta på något för att ondgöra sig över bloggare!

Nu senast tror jag det var Melin som skrev något om att det "riktiga" tidningar publicerar är korrekt, opartiskt, bra, lagligt och välformulerat och framför allt så kränker det ingen  så som bloggar kan göra (??!!).

Vad svamlar hon om? Har hon aldrig själv läst nyhetsrapporteringen i den egna blaskan och de andra.  Visst finns det nyhetsra¨pportering som kränker människor!

Och i en del sammanhang är  text efter text är identisk i alla tidningar!! Och vem har skrivit dem då?? Den opartiske välutbildade journalisten som Melin glorifierar??

Nej, den har urspungligen skrivits som ett pressmeddelande oftast av huvudintressentens i ämnet pressavdelning, alltså någon som har ett starkt intresse av det skrivs och att det framför allt skrivs på ett visst sätt så att man själv gynnas.  Det är inte speciellt opartiskt.

Och vad då inte kränker?? Kan hon jämföra den kränkningar människor utsätts för när de blir uthängda i en kvällstidning som läses av miljoner  och den kränkning som sker då någon blir uthängd i en blogg läst av något hundra eller tusental individer.? Det är ju först när kvällstidningarna väljer att publicera bloggtexten till den stora allmänheten som den stora kränkningen sker!
Kommentarer
Postat av: Annaa M

Ska inte försvara en text jag inte läst, men jag antar att det hon menar är att på tidningarnas insändar- och debattsidor liksom i publicerade recensioner så finns det en kontrollapparat som alla texter passerar genom så att punkterna förtal, kränkningar och personliga påhopp elinimeras. De etiska reglerna är där rätt solklara. Den kontrollen finns inte på bloggen. Det är varje bloggares eget ansvar att se till att själv hålla sådant borta både från sina egna texter och kommentarerna. Bloggen borde ju inte jämföras med nyhetssidor (som ibland i vissa tidningsartiklar märkligt nog görs) utan mer med debatt- och kultursidor.

Journalister kan rätt väl vad som betraktas som kränkande etc eller ej, även om övertramp sker, bloggare tycks inte ha samma kunskap. Tar återigen exemplet med modebloggaren som hotade stämma en kommentator för att han hade synpunkter på just modebloggar. Nix, det är inte åtalbart att tycka modebloggar är ytliga. Däremot finns det exempel där ett helt koppel bloggare givit sig på en annan, för att hon yttrat en avvikande åsikt. Deras påhopp skulle kunnat ligga på gränsen till förtal om personen i fråga inte varit anonym. På en debattsidan skulle den där strömmen av okväden stoppats, i ett bevakat forum skulle debatten stoppats alternativt forumet tillfälligt stängts.

Jag håller med dig om att mycket som står på kvällstidningarnas nyhetssidor är kränkande mot allmänt sunt förnuft, om inte annat. Jag försvarar inte slaskjournalistiken, absolut inte. Förföljelsen av vissa kändisar är vansinnig. Däremot tycker jag t ex själva företeelsen Big Brother är värre än bevakningen av densamma.

Men bloggen är offentlig, samma regler ska gälla där som inom annan publicering. Fler nås av en stor tidning än en liten, men ingen kan egentligen veta hur stor läsekrets en blogg når. Att de den förmodligen bara når ett litet antal är inget försvar för kränkningar. Texterna är ju inte begränsade till själva bloggsajten utan länkas vidare via t ex google.

Postat av: Inga

Jodå, tidningar ser till så att läsare inte kränker varandra i insändare och på debattsidor, men kränker sedan själva rejält på annan plats i tidningen. Kränkningarna sker både inom ramen för gällande lagstiftning och utanför. Där verkar de inblandades journalistiska utbildning eller yrkeskunskap inte vara någon som helst garanti.

Det blir bara absurt att klaga på att någon annan gör det som den egna tidningen satt i system att göra för att få sälja så mycket som möjligt!

Sen kan jag bara hålla med om att bloggen bör lyda under samma lagstifning som gäller i övrigt i samhället både för mediala och mellanmänskliga relationer. Ur lagstiftningssynpunkt bör kränkning definieras lika oavsett hur många som läser. Sen är naturligtvis den drabbades upplevelse av kränkningen olika om det är miljontals läsare eller bara 10.

2006-06-01 @ 04:48:31
Postat av: Nina på Johangården

Man ska inte kränka någon i varken kvällstidningar eller bloggar. Men som det ser ut så verkar det ju ok om kvällstidningarnas eller skvallertidningars journalister gör det.

2006-06-01 @ 10:22:08
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: petra

nåt helt annat som vanligt eftersom jag ständigt är senfärdig och inte hinner läsa alla nya inlägg; tänkte bara respondera att vänenr till mig har en hund som heter samba...

2006-06-01 @ 23:48:44
URL: http://sallyklee.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback