NYTT KÖK??? NEJ!

Vårt kök är originalet sedan vi byggde huset 1977 och vi borde rimligen se oss om efter ett nytt. "Alla andra" som byggde då har gjort det. Jag strävar och tittar i heminredningstidskrifter och i kvällstidningsbilagor, bla. den om kök i gårdagens Expressen för att få lust att göra om.

Men det är så mycket jag inte vill ha av detta i mitt kök. Köksbänkar på ben och mycket rostfritt gör att det ser ut som ett opersonligt restaurangkök och jag vill att köket ska vara hemtrevligt. De nostalgikök som är moderna just nu verkar vara tidigt 1900-tal med långrandiga luckor och halva metallskålar till handtag.  De associerar jag till 30-talets trånga stadskök med lukt av unken tvätt och kål. Nej!! 

Sen finns det en trend med mycket mörkt trä, frostat glas och metall. Nej, återigen opersonligt.  Allmogeluckorna har massor av profiler och jag vill inte hålla på och dammsanera såna med jämna mellanrum. Öppna eller halvgenomskinligt dolda  förvaringshyllor  faller också på mitt bristande städintresse och dåliga ordningssinne.  Bar-sittnings-kök får det att rysa i min själ. De uppmuntrar till ätande i flygande fläng helt utan den matkultur som innefattar en personlig  dukning och långa samtal. Jag behöver inga långa köksbänkar som ska dekoreras med dukar och små prydnadsföremål.

Jag vet alltså nu genom en längre tids studier i branschen vad jag inte vill ha och något lite om vad jag vill ha.

Jag vill ha listiga förvaringslösningar på alla apparater; typ vattenkokare, kaffekokare, espressomaskin, brödrost, micro, dator, tv, radio osv- De ska stå där inne i ett skåp / låda färdiginkopplade bara att dra ut och använda direkt (finns inte). Den som först löser det här dilemmat på ett vettigt sätt måste bli en succé.

Jag vill också ha lättdragna lådor och skåpinredningar (finns ).  Jag vill ha en lång  diskbänk och stora rymliga hoar. (finns) Jag vill se köket som en del av vardagsrummet och därmed lite hemtrevligt, ombonat, samtidigt lättstädat (finns inte).   Jag vill ha bra lösningar för behovet att ha lite större maskindiskbara skärbräden på diskbänken utan att de glider omkring (finns inte). Det är ju där man vill skära kött och grönsaker i massor när det är lite fler som ska ha mat och där kan det ju slafsa och rinna utan bekymmer.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Jag blir faktiskt svinimponerad över att någon klarar att tänka så mycket över hur man vill ha sitt kök... hoppas du hittar de optimala lösningarna. Har kompisar som flyttat ihop nyligen och jag stirrar storögt på allt nytt och fint. Tänk att bara komma på allt man vill ha!

Vi har ett litet 50-talskök med allt i orginal, inklusive bordet med perstorpskiva, utom gasspisen som är utbytt mot en rätt kass ny italiensk med livsfarliga för stora lågor. Brände snabbt sönder alla mina nästan nya kopparkastruller som jag skaffat i ett fåfängt försök att piffa till mitt förra kök. De är snygga som blomkrukor på balkongen också.

Vi har sålunda inga arbetsytor men däremot kallskafferi som vi förvarar pasta, vinäger och tomglas i, hm...

Men lustigt nog så är jag rätt nöjd ändå, särskilt med att inte ha några speciella krav, då skulle jag nog gråtit över vårt kök.

Men vi har en förtjusande gång mellan riktiga hallen och köket! Totalt orationell och inte ens försedd med belysningsurtag.

Postat av: Inga

Tack för påminnelsen, kallskafferi är suveränt. Det får jag föra upp på önskelistan.

Lite handlar mina funderingar om att "de nya köken" som presenteras så läckert i diverse kataloger egentligen görs mer med utgångspunkt att se snygga ut på bild och mindre med tanke på att vara bra att jobba i / leva i.

Apropå "tiden att tänka"; du anar inte hur mycket tid man får att tänka ut saker när barnen flyttat hemifrån. Barn fyller ju inte bara föräldrars rum och tid utan också deras tankar!

2006-02-27 @ 04:50:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback