BILD-SUNKIG LAMPA SOM JAG GILLAR!!!

BILD-SUNKIG LAMPA SOM JAG GILLAR!!!
Här kommer en gammal lampa som vi fortfarande använder och gillar. Jag fick den av mina föräldrar när jag flyttade till min första lägenhet 1968 om jag minns rätt. Nu har jag olika överdrag till den. Här ett linnetyg med broderade korsstygn. Den har i original ett rött tyg i något syntetmaterial och passade på något vis in i mitt dåvarande "furustuk". Det var ju furu som gällde då i slutet på 60-talet.

Jag fick min första egna lägenhet på Långåkersgatan 28 i Örebro, precis bakom Eyravallen och isstadion.  Det var en minimal etta med kokvrå på vindsvåningen i ett litet hyreshus. Andra viktiga ingredienser i det första egna möblemanget då var en jättesnygg furusäng 105 bred från Sencello designad av Bruno Mattsson, ett furuskrivbord, en vacker röd/orange sängfilt i ren ny ull, en liten reseskrivmaskin, en sittmöbel på golvet med manchesterdynor från Domus och en spånskivebokylla längs med på väggen Den senare betsade jag och lackade själv. Spånskivor var ju ett nytt material som precis kommit och det gjorde möblerna billiga. MEN VIKTIGAST AV ALLT; JAG KÖPTE EN STEREO. 

Stereomaskinerna hade precis börjat tillverkas och alla 17 åringar bara måste ha en. Min stereo var liten men snygg, tillverkad med något slags överdrag i äkta trä möjligen teak och ljudet kunde verkligen "skickas" från den ena högtalaren till den andra. Jag minns att min bror var på besök och blev imponerad av ljudeffekten och genast köpte sig en också. Fast jag tror att hans intresse låg mer på det tekniska planet än på det musikaliska. Jag lyssnade verkligen mycket på musik och köpte nog en LP-skiva i veckan så där.  Det blev Creedence, Elton John, "Stairway to heaven", Blood, sweat and tears och sånt. Till detta räckte min barnskötarlön från dagisjobbet på "Villa Villerkulla", lasarettets daghem i Örebro och senare studielånet. 

Om jag minns rätt så kostade skivorna  så där en 30 kr styck (eller var det 28 kr? ) Varför minns man så dumma saker tro ?? Minns också att vanliga EP skivor som det hette alltså skivor med fyra låtar på, kostade 9 kr styck 1959. Då vann jag skolornas kommunmästerskap på skidor för årskurs 3  (det trodde ni inte kära barn, har jag aldrig berättat) och mina föräldrar hade lovat mig 4 skivor om jag vann. Det var otroligt mycket för en nio-åring då. Jag valde  Ivo Robics "Morgen", Siw Malmkvists "Tunna skivor", Arne Lamberts "Gotländsk sommarnatt" och Elvis "Jailhouse Rock" tror jag.  

Min bror vann samma skidtävling när han gick i trean några år tidigare och fick en fin liten pokal som jag alltid betraktat med avundsjuka, så nu trodde jag att jag också skulle få en sån att stoltera med. Men icke, jag fick en klumpig och ful liten glasvas!!! Det ansågs mer passande för  flickor med en vas!! Jag minns att jag hade gråten i halsen av besvikelse när jag inför klassen fick ta emot den på en gympalektion i skolans gymnasiksal.

Jaha, fast i nostalgiträsket igen då. Bäst att avsluta snabbt då innan det är ohejdbart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback