Jag gillar fastighetsskatten!

Mitt uppe bland svampar o valpar så skriver jag nu om fastighetsskatten!! Antingen så är det vansinnigt eller också är det detta som är bloggens styrka; att kunna skriva om precis vad som helst i vilken ordning som helst!!

Med risk för att bli bildligt talat lynchad så skriver jag nu att jag gillar fastighetsskatten fast jag äger fastighet själv. Jag kan inte fatta varför alla politiska partier i stort sett tar avstånd från den, (fast några vill ha den kvar som ett nödvändigt ont, om jag nu har fattat det hela rätt). Men inget parti går ut och säger att de gillar tanken att beskatta fastigheter.

Vi måste ta in pengar till allmänna utgifter på något sätt. Då gäller det att hitta sätt att göra det på som är någorlunda schyssta o effektiva o lätthanterliga.  Och där tycker jag att fastighetsskatten fyller alla de kraven.  Det är en rättvis skatt som inte går att smita från.
 
Inkomstskatten funkar ju inte därvidlag. Vi har ju fått ett skattefrälse idag som varje år näst intill nolltaxerar eller åtminstone tillämpar stor avdragskonst och därmed slipper undan trots att man tjänar mycket pengar och borde kunna lämna de största bidragen till den gemensamma kassan. Men dessa höginkomstagare vill i alla fall bo bra och skatten på bostaden går inte att slippa undan. Huset står bevisligen där och med hög standard, bra läge så blir det en slant i alla fall. Inga jättepengar om man betänker inkomsterna, men i alla fall något.

Om jag inte är helt felinformerad så är fastighetsskatten i stort sett den enda skatteinkomsten som kommunerna har i USA.

Av samma anledning gillar jag momsen. Det är också en skatt som inte går att smita undan. Den som tjänar mycket pengar handlar också mest och drabbas därmed hårdast av den. Det är också rättvist.

Sen vet jag att man kan ha invändningar mot fastighetsskatten också; den gynnar vissa kommuner med attraktiva bostadsområden, den slår hårt mot exempelvis fastboende i skärgården osv. Men det får  lösas  på annat sätt i så fall.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Inte helt förvånande delar jag dina åsikter i den här frågan till punkt och pricka!

2006-08-28 @ 07:58:56
Postat av: Inga M

Annaa: Shitt också! Det är mycket roligare när Du går i gång på alla cylindrar och ifrågasätter :-))

2006-08-28 @ 20:18:52
Postat av: En liten tant

Ja, jag håller också med dig!

Tack för din support i min blogg i denna tunga tid.

Postat av: SolSkuggan

Där sa du nåt..!

2006-08-29 @ 19:41:07
URL: http://solskuggan.blogg.se
Postat av: Mattias

Fastighetsskatten funkar val sadar i USA.
Skatteavdragen pa husagande ar hysteriska ocksa,
det ar den basta investeringen har pga av avdragen.

2006-09-01 @ 21:49:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback