En matta av granskott på marken - varför det?? bild

38735-152

Så här ser det ut under alla våra stora granar på tomten. En matta av granskott!! Jag har funderat på vad som har hänt, om våra granar ska dö eller vad??

Men idag fick jag en förklaring. Jo, det beror på att det finns så mycket ekorre i år, det är ekorrarna som biter av skotten så de ramlar ner och hamnar undet träden. Och orsaken till att det finns så många  ekorrar är att det finns så mycket grankott.

Sen kan man ju fundera över hur ekorrarna kan veta i förväg att det ska bli ett grankotteår.

Men speciellt ser det ut i alla fall och ekorrarna är söta. Fast de är ganska glupska och rövar fågelägg ur våra holkar.


Kommentarer
Postat av: flasknosen

Vad trevligt med en förklaring på detta. Min man och jag har sett det, när vi varit i skogen och undrat vad det beror på. Nu vet vi, tack!

Postat av: Lillan

Ni har väl kvar de röda ekorrarna i Sverige fortfarande? Jag frågar därför att de nästan dött ut här i England vilket beror på att de grå ekorrarna, ursprungligen importerade från Amerika på 1800-talet, har tagit över. Man talar nu om att ta död på stora mängder av de gråa ekorrarna för att ge de röda en chans att komma tillbaka.

Lillan

2006-04-22 @ 23:25:15
Postat av: Anonym

Ursäkta sent svar på kommentarer!

Flasknosen: Når något naturfenomen blir så påtagligt så funderar man. Speciellt i ljuset av alla larmrapporter de senaste åren.

Lillan:Intressant aspekt av det hela med de söta ekorrarna, hur grå importerade tar över. Jag tror att vi har de röda kvar. Jag har inte sett några andra typer.

Vi importerade också någon "ohyra" från Kanada i början på 1900 talet; Kanadagäss. De håller nu på att ta över sjöfågellivet här hos oss. De har förökat sig i mängd och förorenar överallt vid badplatser med avföring i storlek med hundars.
Hoppas Ni lyckas få tillbaka de röda. Men det är väl inte lätt att få någon att ta död på de grå?

2006-04-24 @ 19:46:39
Postat av: Malin

Hejsan!

Det tar bara ett år för en grankotte att mogna, men kanske är det så att ekorrarna ser de röda omogna kottarna i träden och tänker att det kommer att finnas mycket mat till de små telningarna som kommer under våren och då passar på att roa sig lite extra uppe bland grantopparna?
Söta är de i alla fall de små ekorrarna!

2006-04-28 @ 18:28:15
URL: http://tilia.blogg.se
Postat av: Inga

Aha, de här röda förberedande granskotten kan alltså vara erotik-triggare för ekorrar??!! Naturen är i sanning fantastisk! Och jag får leva mitt upp i den! Vilket privilegium!!

2006-04-28 @ 18:47:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback