Grillkväll på stenen!

Vi åkte dit med Busterbåten och grillade med goda vänner. Vi blev 9 pers i glatt umgänge, med äting och kanoting. Dessutom fick vi höra den vackra Värmlandsvisan spelas fint över sjön live på saxofon. Stämningsfullt!

Brunskogs hantverksmässa ..

... besökte vi under dagen. Som vanligt överväldigande mycket och fina saker. Roland frossade i gamla motorcyklar och mopeder som visades upp idag, måste ha varit något hundratal. Men minneskortet till kameran kom inte med så några kort på läckerheterna blev det inte. Lite slappartid nu och sen åker vi till stenen båtvägen  och grillar och hoppas på en fin kväll utan regn. Avslut lär enligt rykten bli rabarberkaka.

Mark Knopfler fick jag, tack! Suveränt!

 
http://www.youtube.com/watch?v=X5hGElxySFw
 Häromdagen fick jag de här cd-skivorna av en god vän, himla bra är de, lyssnar mycket.

Kofälla är det här

 Och här är det tänkt att de förrymda korna ska gå in, lockade av diverse godsaker. Bröd lär vara favvokäket. Fällan står på Sellersänga där en av damerna går sedan ett par dagar, inhägnad, men i ett stort område och hon låter sig inte infångas.
 
Så här ser hon ut på nära håll, den tjuriga men snygga damen. Lång lugg har hon, helt moderiktig tror jag. Och väldigt långa horn. Hiighland Cattle var det visst.
Sen är det två till som mest går i skogen mellan oss och Hol. En av dem är från ursprunglig rymning men en är utlockad av Bröderna Jacobssons kvigor på Brogärdet, det är nog den svart-vita. 

Schichtsalat ...

... ser det ut som om vi blir bjudna på en gång varje år. :-) Den är jättegod och jag skrev om den förra året också, men nu har jag receptet:
Istället för att röra ihop alla ingredienserna så lägger man dem i lager och avslutar på toppen med riven ost!
 
En burk selleri
En burk majs
En burk annanas
Tre äpplen i bitar
Fem skivor kokt skinka
Två purjolökar finskurna
Fem hårdkokta ägg i bitar
En burk med "Mirakel wip" (nåt amerikanskt, slags majonäs fast mer som grädde)
En burk youghurt utan smaktillsats
Ovan varvas i en skål i den ordningen med det sista överst
 
Ovanpå ett lager riven Goudaost
 
Salladen får gärna stå o dra ett par timmar före servering. Den passar bra till grillat och då behöver man inget mer egentligen. Eller så funkar den som salladstillbehör.
 
Vi hade en trevlig grillkväll nere vid sjön igår tisdag med sex vänner. Det var en helt fantastisk kväll, alldeles stilla och regnfritt, lagom varmt.

Ibland...

.... blir det inte riktigt som man planerat och tänkt sig! 

LANTHANDELNS DAG...

...är det idag, bl.a. på ICA-Sillerud i Svensbyn, med extra priserbjudanden och annat ståhej. Dit åker vi någon gång under dagen.

Landsbygdsfrågor ...

... kan bli heta i valet 2014 och det vore bra! Men jag blir lätt illamående när jag ser att Miljöpartiet betecknar sig som landsbygdsparti. Det är ju deras, ibland huvudlösa, krav på att Sverige ska vara bäst i klassen när det gäller olika restriktioner inom jordbruk, skogsbruk och odling som har dödat en stor del av vårt jordbruk. Med de stora extrakostnader som det medför så har svenska bönder en stor extra ryggsäck ekonomisk att släpa på jämfört med andra länder. Resultatet har blivit att många svenska bönder har fått ge upp och  idag  produceras inte tillräckligt med livsmedel inom landet. Vi har blivit den största importören av livsmedel och vi har ingen aning om hur det vi importerar produceras. Visst ska vi ha en god djurhållning och miljötänk i jordbruket, men om det ska vara bättre än alla andra så måste staten gå in och kompensera för det, i annat fall blir konkurrenssituationen ohållbar. Inte är det bättre för miljön och djuren om vi istället understödjer sämre förhållanden i andra länder genom import.
http://www.dn.se/nyheter/almedalen/lantliv-blir-het-valfraga/
http://www.dn.se/nyheter/almedalen/politikerna-maste-ta-tag-i-landsbygdsfragor/
 

PARKROCK ...

... är det ikväll i Årjängsparken. Hoppas många passar på att åka dit och att vädret håller sig fint. Roligt att traditionen med evenemang i parken håller i sig. 
 
Om Schichtsalat blir det senare idag.

Mat är kul!

Jag gillar att laga mat från grunden när jag har tid och inte behöver jäkta. Det blev en dag med produktion av olika maträtter av älgkött till ett slags halvfabrikat som går att variera vid tillagning. Älg och annat vilt är  basfödan här hos oss och vi använder det på olika sätt. En del funkar att förbereda så här som jag gjorde idag, en del måste lagas till direkt exempelvis tjälknöl. Med ett rejält förråd halvlagat  i boxen så blir matlagningen enkel en tid framöver och jag får mat som jag känner till innehållet i till 100 %, k  
Jag malde så där sex kilo älgfärs. Älgfärsen är mald när vi får den men jag förbättrar den lite genom att blanda med  älgkött som jag skär rent  ordentligt så bara köttet kommer med, inga senor eller annat. Och så en del fläskkött förstås, men inte så mycket. Lök passar jag på att mala med eftersom det ändå ska vara där till slut. Jag brukar mala två gånger men löken var så grov  så jag malde en tredje gång. Vet inte om det blir bra, får kolla när jag gjort maträtter av det hela. En del av den färdiga färsen frös  jag i små platta paket som går att tina snabbt och göra köttbullar av. En del fräste jag i smör med ännu mer lök till något jag kallar älgfräs som jag frös ner i platta plastburkar. Det kan tinas upp snabbt och användas till köttfärssoppa, köttfärssås, varma smörgåsar osv. Himla lättvindigt och användbart, går alltid åt snabbt även om jag gör mycket. Älgfräs nedan.
 
 
 
Medan jag malde och stod i så kokade en omgång älgkött tillsammans med lagerblad, salt, morötter, pepparkorn och lök. Det frös jag ner i två stora burkar för att ha till pepparrotskött. Buljongen blir så pass mycket att det räcker till en soppa också.
 
 
Sist gjorde jag grytbitarna, skar rent kött ordentligt från senor och annat, brynte dem noga tillsammans med lök, spädde med buljong, kokade en stund och när det kallnat frös jag ner i tre burkar. Det blir en bas för älggryta som man kan lägga olika grönsaker och kryddor i, allt efter humör.
 
 
Det som blev kvar gladde de fyrbente i familjen. Hundarna älskar verkligen kött och hugger i sig. Det är nog sån mat de borde äta alltid, det får man i alla fall en känsla av när de för en gångs skull får bara kött.
 
Känns himla präktigt att hålla på med sånt här, lite Ria Wägnerstuk över det hela, om nu någon annan är gammal nog att minnas hennes snusförnumstiga teveprogram med husmanskost och den bakåtvända vinkningen! Det var långt ifrån dagens sofistikerade mästerkockstävlingar, men trevligt småpratande och  i ett långsamt tempo utan stress och tårar.

AGENDA

Nu är dagens matprojekt, med 6 kilo köttfärs + pepparrotskött + grytbitar i hamn, ja det var klart vid 3-tiden men sen har jag slappat ett tag. Det är bara disken kvar. En del människor lyckas laga mat utan att det bli så mycket disk. Här blir det fullständigt kaos i köket, med byttor och burkar över högt o lågt, en gigantisk disk!
Ikväll blir det "tillsammansäting" med två andra par på den här sidan sjön. Imorgon är vi bjudna på logfest på andra sidan sjön. Och på söndag bjuder vi själva några  här nere vid sjön, bl.a. gäster som vi inte träffat på länge - kul!.  

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann...

... är en himla trevlig och smårolig bok som jag just nu läser om. Den är inte så tegelstenstjock, lagom sommarläsning. Film har boken blivit, tydligen med Herngren och den har premiär vid jul. Absolut något att se! Eller också är det synd att förstöra läsupplevelsen, den "inre filmen" som den skapar, genom att se den????

Helt suverän cykelväg!


Den nyasfalterade landsvägen är bara en helt fantastisk cykelbana! Det är som att cykla på ett salsgolv! Och det var inte bara vi som upptäckte det idag. Först kom Mikael och körde om oss (men först i Prästeparken hade de en av de förrymda korna mellan sig !!!), sen kom Anneli i Signebyn och till slut svischade  proffsen förbi  på väg runt Liane; Peter i Guttarebol och Lars-Göran i Bryngelsbyn. De är jätteduktiga cyklister,  deltar i cykeltävlingar  tror jag. Man måste bara cykla på den här vägen! Nu är det asfalterat ut  till Mellbyn, men jag antar att det blir en bit till imorgon.

Kor på rymmen ...

... har vi haft runt huset nu några dagar. De skuttar glatt ibland över vägen eller betar lugnt och fridfullt. I kväll när jag först gick en tur med Oskar så mumsade  en brun och en svart-vit uppe i Lilyckan, medan den tredje stod nere vid Prästgården. Den lyckades Kent senare på kvällen få inhägnad på Sellersänga, så den kanske redan är infångad.
 
Vi kan ju uppskatta det udda sällskapet, men för ägaren är det inte så roligt. Jag minns hur det var när vi hade djur och ett litet gäng rymde till skogs. Vi försökte desperat fånga dem med lapptyg och annat, men allt misslyckades. Till sist efter ett par veckor fick vi se hur de alldeles frivilligt hoppade tillbaka igen över stängslet och sällade sig till sin flock. Kor är udda djur, obegripliga och envisa.
 
 Smultron plockade jag på färden, mest nerom Liane. Kanske svärmor vill ha dem imorgon till aftvâl.

Färska kantareller...

... skrivs det om här o där! Det är väl ändå inte möjligt så tidigt!?

Bills dag idag ...

... på stan med pappaledig pappa.
 
Lunch på Gondol med farbror Mattias. Det ligger nära hans jobb på Dice.
Senare, hälsar på hos pappas kompis Ömer på hans jobb i stadshuset.
 
Efter en brottningsmatch med kusin Bobo så har Bill fått en fläskläpp, men den syns inte här. Det glädjer mig att Bill gillar Led Zeppelin, det gör jag också!

Litte tå hôrt ...

... blir det idag, åtminstone skulle jag säga så om jag var barnfödd här och kunde tala den fina dialekten. Men nu får jag väl istället säga att dagen bjuder på lite av varje; tvätt, strykning, plock. Just plock kan man liksom hålla på med en hel dag utan att det tar slut. Var kommer alla prylar ifrån????

Tredje sockerfria dagen...

... är jag inne på nu. Huvudvärken har gett med sig och jag tänker att värsta avgiftningen är gjord. Men det är ju min inbillning. Bukspottkörteln har i alla fall fått vila lite från sin annars höga insulinproduktion och den vätska som sockret samlar i kroppen kan få försvinna.  Jag kommer att börja lite försiktigt igen med praliner och annat slisk men det dröjer förhoppningsvis till helgen innan jag är upp i full dos ;-).

Ny ko ...

... såg jag ikväll  nerom Liane! Det var inte samma som igår i Lilyckan. Det visar sig att de nya nötkreaturen som släpptes in efter de förra, också har rymt. Och en av de förra går också kvar här och visar sig ibland. Spännande med nya djur runt huset!

Asfalt ...

... läggs nu på vår landsväg, från Svensbyn och ner mot dalslandsgränsen. Just nu är det bäst att använda vägen E18 - Silleruds kyrka - Korsbyn - Elgtån - Guttarbol till oss. Annars blir man stående och vänta på rödljus eller lots.
 

Trött på förföljelserna ...

... av enstaka politiker i Årjängs kommun är jag!!!!  Det är så dåligt att kommunalrådet Katarina J har kunnat trakasseras så länge.  Det här dramat är som en skolgård när den är som allra sämst! Några hotar / trakasserar och andra står bredvid och tiger! 
 
Det är några byskoleförsvarare som har fått frossa i att ha makten på nätet,  ge sig på enskild person, trakassera, strö okvädningsord, osv. Till slut har det blivit accepterat att gå allt längre och bli allt fräckare.  En del kanske därmed upplevt sig äntligen få  en hjältegloria genom att vara värst och försvara bygdeskolorna mest? Något  har polisanmälts men det är bara  toppen på ett isberg! Det borde i alla fall utdömas något slags straff och förhoppningsvis börjar det komma vägledande rättsfall när det gäller näthot.
http://www.dn.se/ledare/signerat/ingen-fristad-pa-natet/ 
 
Ansvaret ligger naturligtvis i första hand hos dem som hotar, okvädar, personfixerar och trakasserar, men  jag hävdar med en dåres envishet att detta är endast möjligt så länge de flesta inte ´vågar ta avstånd, så länge de flesta bara läser /hör  och tiger utan att reagera. När det på nätet raljeras över det starka skyddet runt Katarina genom att fråga sig om polisens närvaro beror på risk för oordningen eller på korruptionsanmälan då är vi framme vid ett lågvattenmärke. Den som uttalar sig så har inte förstått allvaret i det hela. Självklart erbjuder  polisen så stora skyddsinsatser därför att man  gjort bedömningen att hoten är verkliga.
 
 Jag vill inte att det i min kära kommun finns människor som hotar de förtroendevalda politikerna så att det krävs stark polisbevakning för att genomföra ett kommunfullmäktigemöte! Det måste kunna bli ett slut på detta oavsett vad som sen kommer att bestämmas. Vägen fram till beslut får inte längre kantas av trakasserier och hotelser! Och där har vi alla ett ansvar för att sätta stopp, sätta ner foten och klargöra att i fortsättningen samtalar vi med respekt, även om samtalsämnena är svåra. Och vi samtalar i sak, inte genom att trakassera person!
 
För om de här byskoleförsvararna mot all förmodan skulle  få Katarina J att ge upp sitt förtroendeuppdrag genom hot och förföljelser eller genom att om och om igen kräva hennes avgång,  så är det fortfarande till slut 23 - 14 röster i kommunfullmäktige för en ny skolorganisation! Det är det som kallas demokrati,  att förtroendevalda får fatta beslut och ta ansvar för dem. Det handlar inte om en enskild persons hugskott eller infall, det handlar om förslag till beslut som är väl förankrade i en demokratisk process över tid och som understöds av många.
 
 

I San Fransisco är dotter ...

Äter frukost i San Francisco. Hittade en fin USA karta. Vi har nu kört från mitten av Colorado och vidare norrut genom Wyoming, Idaho , Montana, Washington och sedan söderut genom Oregon och Kalifornien. Nu har jag en vecka kvar och ska åka från San Francisco till Los Angeles på den tiden. Hoppas på lite varma stränder och stora vågor!
... Malin just nu och ska resa vidare Highway 1 ner mot Los Angeles. Det är vackert. De har rest via Denver Colorado, upp mot staten Washington, sen neröver kusten.

Skolnedläggning fattade kommunfullmäktige ...

... beslut om igår kväll, måndag. På grund av hot mot kommunalrådet Katarina J så fanns  fyra  poliser i själva möteslokalen och hundpatrull i terrängen utanför! Hoten har framförts av personer som vill försvara de små bygdeskolorna.
 
Vilka ska vi få i framtiden som vill bli bärare av det demokratiska system som vår grundlag vilar på?  Det är absurt att  skillnader i åsikt ska leda till så allvarliga hotelser att det krävs polisbeskydd för att genomföra normala beslutsprocesser i kommunpolitiken! 
 
Bakgrunden till åtgärderna vid fullmäktigemötet är enstaka hot som uppfattats som så allvarliga av polisen att skydd erbjöds. Det finns även en stämning som kan ses som allmänt otäck där byskoleförsvarare i media och på nätet fokuserar på  person istället för att argumentera  i sak. Man verkar glömma att det finns en klar majoritet, två tredjedelar, i kommunfullmäktige, för att genomföra den nya skolorganisationen. Det är inte en persons idé eller verk, det finns ett starkt demokratiskt stöd bakom det förslag som nu beslutats om. Självklart ska både  förslag och beslut kunna kritiseras men just nu liknar den personfixerade kritiken mer ren förföljelse / trakasserier av en förtroendevald, än en debatt i sak.
 
Jag har ju följt detta en tid på avstånd och jag har lärt mig saker om människor som jag inte ville veta. Jag är exempelvis några illusioner fattigare när det gäller vuxna människors förmåga att hantera nätet som forum, trodde att det var ett dilemma bland de unga. Men nu undrar jag om inte barn och ungdomar ändå har en större varsamhet än vuxna i umgänget på nätet.  
 
Det borde vara en medialt uppmärksammad sensation att ett normalt kommunalt fullmäktigemöte genomförs med den här typen av polisbevakning, men jag gissar att inte en enda rad kommer att skrivas om detta i NWT. Däremot kommer säkert beslutets kritiska röster att få ett rejält utrymme. Men det är ju bara en gissning!

Supermånen ...

... var mest gömd bakom moln, men vi fick se en liten skymt av den. Vackert är det och trolskt!

Ljusbrun älg med vit bläs?

Nej, det är nog en förrymd ko / tjur eller nåt sånt! Hon / han betade lugnt igår kväll vid 10-tiden i Lilyckan, dvs åkern längst upp i  skogen när man står vid ladugården på Liane och kollar söderut.

Bill har fått en spis!

 "Nyfiken i en strut"!

"Våra yrken har kidnappats!"

"Att mäta klokt, att värdera och utveckla är förstås rätt. Problemet är när det inte sker med professionens medverkan från början. Utvärderingen har kidnappats av administratörer och ekonomer. Tilliten till det professionella ansvaret har ersattas av kontrollsystem som riskerat att sätta den professionella etiken ur spel och som hotar den grundläggande mänskliga kvaliteten i verksamheterna."
 
Så klokt skrivet om hur det gick till när tilliten och förtroendet för läkare, lärare och poliser ersattes med kontrollsystem skapade, inte av de professionella själva utan, av administratörer och ekonomer.
http://www.dn.se/debatt/vara-yrken-har-kidnappats-av-ekonomernas-modeller/
 
 

Hemkryddade snapsar!

Det var en fin midsommargåva från sonens sällskap. Jag tror citron, lime grönt te o Galangal (en sorts ingefära) var favoriten efter midsommaraftonens provsmakning.
 

Runt Liane ...

... blev kvällspromenaden med hundarna. Det är så där tre kilometer. Fågellivet är igång; två storspovar, sex tofsvipor (mesta på länge!), 5 tranor (fridlysning helt onödig!), en ringduveflock (inte skogsduva ;-) ), en måsflock och i gluggen vid Rolands framlidne morbror Oskars duvslag uppe på ränne,  finns ett par tornfalkar i år, precis som förra året. Hoppas deras ungar klarar sig i år.

Valpval ...

Vem av dessa två blir det månntro? Tom tv o Hjallis th om 4 veckor vet vi.
... är inte så enkelt! Tom till vänster eller Hjallis till höger? De är alla så söta så valet är inte lätt.  Vi får se om fyra veckor.
 
Valparna leker vilt några minuter i sin binge i familjens vardagsrum, bästa platsen, sen som på given signal så knoppar alla in och sover som små grisar. Så håller de på med avbrott för mat ibland när tiken kommer.
 
Foto

Lilla dunkervalpen ...

... åker vi till Norge nu för att hälsa på nu tillsammans med Kalle o Christina som ska ha en tik i samma kull. Det blir en spännande heldagsutflykt att skingra tankarna med nu när vi är ensamma igen.

Slut på besök ...

.. av barnbarn.för den här gången. Det är motigt att packa ihop allt och ta ner i källaren. Lille Bill, Bobo och föräldrar åkte hem till Stockholm igår lördag. Tänk om de kunnat stanna kvar ett tag till, det är så roligt att ha dem här.  Men försöker  trösta oss med att vi snart ses igen.
Grattis Bobo, som fyller år idag! Hoppas du får en fin dag!

Klättringsled - Värmlands svåraste...

... har vi i Årjäng enligt sonens svåger Robin som är proffsklättrare o som jobbar på ett klättercenter i Stockholm. Igår fredag morgon så flängde han iväg från Tjärnshaget på cykel till Sillegårs och klättrade en av de leder som finns på den här klätterväggen. Här är det inte han som klättrar utan en god vän från Arvika som mötte upp vid sjutiden på morgonen och som också klättrade.  Vi lyssnar när Robin berättar om klättrandet. Det är så okänt för oss. Han som klättrar mycket är jättestark i fingrarna och kan hålla sin egen kroppstyngd med endast ett finger!
Robin D. tog bilderna i går fredag.
 
 
 

Not Quite i Fengersfors ...

... firar 10-årsjubileum i år. Det är ett konstnärskollektiv, numera rätt stort med en hel del kringaktiviteter. Absolut värt ett besök och glöm inte att shoppa loss på Sandras bageri och på konditoriet. De brukar ha en hel del läckert hemgjort som är glutenfritt.
 http://www.notquite.se/
http://nwt.se/dalsland/article1320055.ece
 

Beer can chicken!

Efter sillen blir det " Beer can chikken" men nubben är nog densamma!
Kycklingarna är liksom trädda över burkar med hälften öl i och tillbringar så där 3-4 timmar på grillen. Den blir dels ångkokt  o saftig av ölen, dels grillad av värmen från elden / glöden.  Son och sällskap bjuder på detta om en stund. De har fått recept från Ömer som lärt sig i USA, när han gick på college i Louisiana. Det ska bli spännande!!! Vilken midsommarmat!
Recept här;
http://www.santamariaworld.com/recept/grillatbbq/#!/beer-can-chicken/?gclid=CO35i_H19rcCFdJ4cAodG2sA5g
 http://www.kronfagel.se/en/Nyheter/Beer-Can-Chicken---roligast-pa-grillen-i-sommar/
 
Tidigare idag så blev det sill- lunch här o besök på hembygdsgården. Barnen hade roligt med andra barn och glass men vi missade musiken! Synd! Får snabba på lite nästa gång.
 
Bobo är lite febrig och förkyld men glad än då.
 
Bill åt sitt livs första glass! Och gillade!
 
Bill blev förtjust i en söt ´liten tjej! Och i hennes skor med Musse Pigg på.
 

60-årsfirande i förväg ...

... blev det också igår kväll då ettårskalaset fortsatte med vuxen-grillning.
Vi har goda vänner som inte är här i höst när Roland fyller jämna år så de ville uppvakta nu istället. Det var en fantastisk present. En vacker värmekamin som är flyttbar och enkel att bygga upp. När man eldar i den blir det ett snyggt mönster som syns ännu bättre när man är ute en mörk höstkväll och vill värma sig lite extra.  En variant av eldkorg fast mycket vackrare. Den är handgjord helt och hållet och finns bara i ett exemplar.
 
Tur med vädret hade vi också och kunde sitta ute i solnedgången hela kvällen.

Hemgjorda byggklossar av en ...

... fick Bill också av goda vänner till oss. De blev genast Bobos favoriter, han tog en i var hand och vägrade släppa dem under kvällen.

Födelsedagskalas igår torsdag!

Igår torsdag fyllde lille Bill ett år. Vi kalasade, sjöng och hurrade förstås. Och så firade vi kusin Bobo också som fyller på söndag. Tur med vädret hade vi. Det gick att sitta ute. Sinnikka på Stationscafét  gjorde tårtan på glutenfri botten, fin!
Roland strävade och blåste ballonger med favvon Bamse på. Sen smällde några av i solen men Bill gillade dem och pekade på dem gång på gång.
 
 
Bill till vänster och kusin Bobo till höger. Presenterna var mycket böcker eftersom båda gillar det, men en del annat plotter också, sånt som låter när man trycker osv. De var inslagna i silkepapper lite löst, med tanken att de skulle kunna riva upp själva.

Agenda

Idag torsdag firade vi lille Bills födelsedag och lite grand Bobos också eftersom han fyller år på söndag.  Det var lunch med västersilforell, bad ute på altanen i liten bassäng (mycket uppskattat! Barnen slet med lek i vattnet tills de var helt utmattade!). Sen var det utepromenerande med barnen + födelsdagskalas med tårta. Tårtan hade Sinnikka gjort, jättefin. Bilder kommer imorgon på allt. Kvällen avslutades med grillning i Tjärnshaget. Bilder imorgon. Imorgon bitti cyklar Robin till bergväggen i Sillegårs, det blir tidigt på morgonen klättring uppför. Sen har vi tänkt sill-lunch + hembygdsgården med levande musik och stångresning. Imorgon kväll bjuder våra gäster på beer-can-chicken. Det är kyckling tilllagad i ölburkar.

Bills födelsedagsbad!

Bill till vänster, Bobo till höger
 

Lille Bill o kusin Bobo ...

... med föräldrar kom till Värmland o oss idag onsdag. De är alltså födda bara tre dagar isär, ett år gamla nu!
Vi hämtade upp i Karlstad och shoppade loss på Bergvik. Det var hojt och härj med de här två gossarna hela tiden, Bill till vänster och Bobo till höger. Vi busade i kundvagnarna. Oj, vad de har utvecklats sen sist, går några steg på egen hand, går massor med stöd,  reser sig upp snabbt, babblar o låter, tar kontakt med kända o okända och charmar alla med sina  leenden.  

Lille Bill ...

...barnbarnet, kommer hit idag, med sina föräldrar + mammas syster med familj! Oj, va vi har längtat efter dem!

Fyrhjuling till Järnsjön!

Det blev till slut en fyrhjulingstur över skogen till baksidan av Järnsjön, Djupedalsviken (Tieftahlsbucht ;-) ). Hemvägen gick över Snarkil, Bryngelsbyn, Grisebingen, soptippen osv. Vackert! Och roligt hade vi, riktigt äventyr.
 
 

Fyrhjulingsutflykt mot Järnsjön ...

... över skogen blir det nu. Det var alldeles för kallt och regnigt häromdagen. Men idag drar vi iväg med lite matsäck och firar SOMMARLOV!!!!! Nu har jag jobbat sista dagen för det här läsåret och tar sommarledigt.

Lille Hjallis tre veckor!


Nu är vår favvovalp med arbetsnamnet Hjallis tre veckor gammal. Och han är fortfarande favorit, men inget är bestämt förrän vi ser alla valparna på riktigt om ett par veckor så där . Vi får perfekta rapporter, med vikter varje dag  och hur de mår och vad de äter osv. Bilder en gång i veckan på varje valp för sig. Mycket seriös uppfödare, Bård Larsen i Norge.
 
Imorgon sista arbetsdagen före lovet! Sen är det verkligen sommarlov och lille Bill med följe kommer på onsdag. Vi längtar så.

Hot mot Årjängspolitiker polisanmält!

Hotfull facebook - kommentar mot en  Årjängspolitiker har polisanmälts. Bra att eländet blir anmält och utrett, det måste finnas en gräns. Det har varit mycket nu. Händelsen har samband med beslut om skolnedläggningar i Årjäng. Händelsen kommenteras i den ena tidningen, VF, men inte i den andra tidningen, NWT, den som håller med Töcksfors, den gamla Alliansen och byskoleförsvararna.
http://www.vf.se/nyheter/arjang/politiker-hotad-pa-facebook

GRATTIS DOTTER ...

... PÅ FÖDELSEDAGEN!  Numera så brukar jag inte gratulera på bloggen eller Facebook för jag har gjort fel, glömt närstående här (inte live!) och grattat folk som inte är så nära vänner bara för att jag blivit påmind automatiskt. Men dotter befinner ´sig på resa i USA och jag vet inte om vi lyckas ringa henne och sjunga. Men för säkerhets skull så gratulerar jag överallt på nätet. Hoppas du blir firad där du är och att ni får en bra dag. Vi får fira dig när du kommer hem.

Fågelungar i Mosesholken!

Igår lördag så kläckte ungarna i Mosesholken. Det är svartvit flugsnappare.   I Isak-holken var det inga i år.         
                                                 
 

Skolan - politiskt slagfält!

Skolan har alltmer blivit ett politiskt slagfält, där partierna bjuder över varandra i, till intet förpliktigande, populism. Alla säger att adminstrationen ska minska (men ingen vill konkretisera vad som ska tas bort!), alla vill ha mer av allt = läsa, skriva, räkna, idrott, estetiska ämnen osv ( men ingen vill minska på nåt, skola 24 timmar om dygnet???), lärarlönerna ska höjas (men hur när de är resultat av förhandlingar mellan kommuner och fack - ingen kan ju tvinga fram nåt uppifrån?). Drömmen vore förstås om de politiska partierna kunde ta skolans problem på allvar och istället samsas om åtminstone några långsiktiga lösningar som alla ställer sig bakom och som kan få gälla oavsett vilken majoritet vi har efter varje nytt val, exempelvis förstatligande av skolan. Det som pågår nu med nya utspel i media varje vecka leder ingenstans!
http://www.dn.se/debatt/ge-estetiska-amnen-en-starkare-stallning-i-skolan/   
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16969038.ab

Fyrhjulingsutflykt ...

... blir det imorgon, söndag, med goda vänner. Den är planerad sedan några dagar och nu är det dags. Vi ska söka upp en plats där vi kan se ut över Järnsjön. Mat tar vi med i knyte och äter enkelt. Ska bli spännande. Men först hoppas vi på att träffa sonen innan de far tillbaka till Stockholm.

Blåmesungen hoppar ut!

Det var alltså en blåmes, inte en talgoxe som valde att bygga i vår holk under taket på altanen. Familjen har oblygt matat sina små nu en tid. Nu var ungarna flygfärdiga. När vi åt lunch med son Mattias  idag lördag, så var det bara den sista ungen kvar i holken. Han blev till slut väldigt modig och satte sig långt ut i öppningen och kollade runt sig.
 
 
Till slut gjorde han ett flaxande med vingarna och hoppade ut. Han landade först på altanen och hoppade sen vidare ner i tujabusken bredvid. Föräldrarna matade honom förstås där också.
 
 Riktigt söt men ser morsk ut som blåmesar brukar.

Agenda

Skjutsade Mattias till Årjäng för hans jubileumsfest med gamla klasskamrater efter en lunch o hans besök hos Maj o Nils. Lite trädgårdsarbete gjorde vi efter det. Och så är vi bjudna på mat hos goda vänner. Vi åker nog båt dit. Det verkar som om vinden lugnar sig, det har annars varit blåsigt idag.

Lille Hjallis 2 veckor.

På bilderna vi får på valpkullen så tycker vi hittills att han är finast, han som har arbetsnamnet Hjallis. Men vi får se vad vi tycker när vi träffar alla valparna. Vi väntar alltså på att få en dunkerstövarvalp fram i sommar, sista veckan i juli kommer han.
 

"Gammal, gnällig kärring ...

... söker vänner på Facebook". Så kanske jag kan skriva på min FB-sida om jag  vill utöka vänskaps-skaran på Facebook? Jag har bevisligen ett antal vänner där redan, inte så många och jag vet ärligt talat inte riktigt hur de har hamnat där. Jag har ju nästan aldrig besökt min FB-sida. Ett par vet jag att jag fått när det dykt upp en skylt som har frågat om jag  vill bli vän och då har jag väl klickat på någon knapp. Eller nån skylt som går ut på att nu har du och den här personen så många gemensamma vänner så nu borde ni också bli vänner. Ja, eller nåt sånt.
 
Det som finns i nyhetsflödet på min startsida är alltså det mina vänner har skrivit på sina FB-sidor? Jo, så måste det vara. Och de ser vad jag har skrivit + sina övriga vänner? Men inte mina vänner? Det verkar logiskt. Fast om jag delar nåt särskilt då kanske de också får, fast de inte är vänner? Detta är en vetenskap!!!!
 
Jag får fundera på det där med om jag ska ragga nya vänner eller vara nöjd med dem jag har.
 

Examen ...

... är det idag. När man som lärare har klass så är det en stor dag, ibland med många intensiva känslor om man ska lämna sin klass vidare till nästa lärare. Jag tror inte att någon utomstående kan föreställa sig vilka känslomässiga band man knyter med eleverna i den egna klassen. Och eleverna fäster sig vid sin lärare.  Man umgås ju varje dag i flera timmar, kanske i flera år!  Så det är verkligen hjärtslitande när avskedets stund kommer. Men också blandat förstås med glädjen över att ha ett lov framför sig.
 
 När examensdagen är över är man verkligen helt slut och gubben brukade ta med mig ut på sjön för en stillsam tur när det begav sig. I år har jag ingen klass, har redan sagt adjö till mina elever och ska vara ledig hela dagen. Fast visst följer jag barnen och kollegorna  i tankarna; hur de håller på och förbereder just nu. Hoppas det blir en fin dag för alla och att solen får skina!

Syrener och måsägg

Måsäggen överst ligger ´på båtbryggan! Undrade varför måsarna var så ilskna och äggen var förstås förklaringen. De som har sina båtar vid bryggan är förstås lite sura på måsarna som förorenar, både på bryggan och på båtarna, men ingen har haft hjärta att ta bort äggen. 
 
Under är bild speciellt till Karen; det blommar fint i Mineträgårn! Där låg huset som din mormor flyttade ifrån, I Mineträdgården bodde Bobergskvinnorna som skötte om båttrafiken och var kyrkvaktmästare tror jag.

Lite sparris ...

... fick vi! Himla smarrigt. Kokade första omgången, men alldeles för länge, det är helgerån. Sen stekte jag nästa, det är gott med hollandaise till och rökt skinka. Numera sparar jag skalen att koka tillsammans med skivor av sparris till soppa, fast skalen äter man inte förstås, bara låter koka med för smaken. Det är mest smak i skal. Fantastiskt att få direktleverans ibland från Tyskland.
 

Palmen på plats!

Det känns oerhört läckert att kunna öppna hela väggen i omklädningsrummet till bastun. Det kan ju passa att sitta här o koppla av mellan varven eller efteråt, kanske med en kall öl eller en Spritzer. Någon sittplats blir det nog utanför också på den lilla terassen där.
Nu har den stora palmen kommit in i bastuns omklädningsrum. Den som liksom binder ihop rummet med regnskogsfototapeten. Sen ska det bli "guldkrokar" på väggarna att hänga upp kläder på när man bastar. Har kollat lite på såna på Profab
 
 
 
Omklädningsrummet för bastun  har jalusier på insidan, man kan dra bort dem uppifrån eller nerifrån. Bastun har metalljalusier som kan regleras inifrån. Kortet taget innan altangolvet kom dit.
 
Mattorna är inte på än, ligger ihoprullade, samma som jag har här hemma i tvättstugan. Bilden på Axels utställningsaffisch ska opp så småningom.
 
Utsikt från bastun med jalusierna uppdragna
 
Inne i bastun
 
Terassgolvet lite provisoriskt så länge så att det går att använda bastun
 
Trappan ner på plats, sen ska det bli ett räcke efter långsidan förstås.
 
Utsikt från trappan. Det ska bli färdigt - nån gång! Otåligt börjar det bli nu - annat kommer i vägen hela tiden.
 

Agenda

Gjort sista dagen med eleverna idag onsdag. Sagt adjö och önskat dem ett fint sommarlov. Imorgon normalt ledig dag och fredag, examensdagen, tar jag extra  ledigt. Nästa vecka ett par arbetsdagar med uppföljning och överlämningar. Sen är det sommarlov. På fredag kommer yngste son M hem för att bevista ett jubileum med sina gamla klasskamrater från nian. I kväll ska vi fira svärmor som fyller år idag. Kanske nån grillning eller nåt efter det. Det tickar på.

Nu slänger jag den!

Kycklingen jag lagade i min nyinköpta Römertopf blev jättegod. Sen diskade jag den och lät den torka omsorgsfullt. Den luktade i alla fall inuti när jag öppnade locket. Sen diskade jag en gång till och lät den vädra i flera dagar. Den luktar i alla fall. Nu slänger jag den, kan inte tänka mig att laga mat i nåt som stinker. Min lergryte-epok blev inte lång, bara ett par veckor. Och inte ska den få stå i källaren och skräpa.
 
Hej förresten till Gunnel från Åmål som läser min blogg, som jag inte vet vem det är. Marianne berättade idag. Klart ni  är välkomna  in på en fika när du är åt Årjängshållet.

Reklam ...

... kan man slippa här på bloggen genom att betala för PRO-medlemskap. Och det har jag gjort förstås. På Facebook så tvingas jag ha reklam. Lite ovant för mig. Jag funderar  på hur viss reklam styrs till  vissa sidor. En del verkar logiskt; handväskor, skor, klänningar, resor osv. hos ett medelålders fruntimmer.  Men en del är märkligt.  Hos gubben hittade jag nyligen om och om igen reklam för rosa  rakhyvlar för kvinnor (!?). Och på min FB dyker hela tiden upp reklam för kontaktförmedling med en drömskt  leende 58-årig läkare vid namn Markus och man försäkrar mig att jag kommer att "fängslas över kvaliteten på  ensamstående män i mitt område".   (Vilket uttryck!!! Låter som en köttmarknad, eller är det så här  nu?) Undrar just över det där med kvaliteten förresten? För den här läkaren har hängt med länge  nu. Honom har då förmedlingen  inte lyckats prångla ut till någon hugad kvinna. Och ändå borde väl en lös och ledig och leende  läkare vara högvilt.

Avog mot Facebook ...

.... har jag varit förut. Visst har jag haft en sida där men inte brytt mig, nästan aldrig varit inne, mest haft den där för att ha lite koll på barnen när det dröjt mellan telefonsamtalen. Däremot har gubben varit aktiv och varit inne flera gånger varje dag, kommenterat och gillat och länkat och hållit på.  Nu finns det en funktion på Blogg.se där man kan länka sina inlägg till sin fb-sida och då blev det mer intressant plötsligt. Jag lärde mig det när jag ville sprida mitt inlägg inför folkomröstningen om skolorna i Årjäng. Det kändes  angeläget att få ut till många läsare som motbild till det som presenterades i NWT. Det lyckades också, enbart den sidan kom upp i  fyrsiffrigt läsarantal.  Annars har jag väl i ärlighetens namn inte varit särskilt aktiv när det gäller att ragga läsare till bloggen. Allt är ju relativt men i mina ögon har det har varit rätt många ändå liksom och det är inte så bökigt med en lagom stor skara. Men nu är FB alltså mer intressant och nu vet jag till och med hur man tar sig mellan sin egen tidslinje och egen startsida på FB ;-)

Lille Bill

En del bilder är bara så söta på barnbarnet Bill! Han blir nog en bokmal i alla fall.
 

Kontantlöst ...

... blir det framöver. Åtminstone ser trenden ut så nu. Teliabutikerna tar inga kontanter längre, bara kort. Det är inte så många som handlar med kontanter längre och hanteringen av pengar blir dyrbar, bl.a. när det gäller att få till säkra transporter. Jag handlar nästan enbart med kort, men det känns ändå lite ruggigt att inte kontantmöjligheten ska kunna finnas. Förändringen kommer att skyndas på till hösten då en del sedlar ska bytas ut. Undar varför man håller på och byter våra pengar förresten? Det måste vara kostsamt och verkar onödigt.  Numera blir de ju inte särskilt slitna heller.
http://www.dn.se/ekonomi/allt-fler-butiker-vagrar-ta-kontanter/

Mallig mamma ....

... är jag förstås när sonens spel får så mycket beröm, särskilt som han är en av dem som ansvarar för hur spelet ser ut rent bildmässigt. Jag kan ju skvallra om att han alltid gillat bilder och det var tacksamt att mata honom med konstböcker redan från fyra års ålder och att prata om hur olika konstnärer jobbat för att få fram just sin bild.  Bildintresset hängde i. Så småningom  läste han konstvetenskap nåt år på universitetet i Stockholm. Battlefield 4, spelet som är på sluttampen i produktion,  visas nu upp stort på spelmässan E3 i USA någonstans.  Men sonen är inte där. Han kanske kommer hem istället till sin gamla niondeklass jubileum, om han inte glömt bort.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/E3/article16939509.ab 
http://www.youtube.com/watch?v=ZjSykcTGrNc

Blomskogs och Böns skolor blir nedlagda ...

... om C, S och delar av M får som de vill på nästa fullmäktigemöte den 24 juni. Ikväll var politikernas analys av valresultatet klar och ett gemensamt pressmeddelande har gått ut. Motiveringen är att endast c:a 30 % av de röstberättigade i kommunen har sagt nej till nedläggning i folkomröstningen. Detta menar man styrker förslaget om nedläggning av de här skolorna. 
 
 Sorgligt är det i alla fall att de fina skolorna ute på landet inte lyckades locka till inflyttning i bygderna och till kommunen så att underlag för skolor och annan service funnits kvar ute i glesbygden. Vi var ju många som hoppades på det in i det längsta. Men om barnen framgent ska få ha skolor med förutsättningar för god kvalitet och kommunen ha en chans att få ihop ekonomin och fördela investeringar klokt, så är det här det enda rätta. Det kan inte vara skolans uppgift att vända flyttlassen, det måste andra åtgärder till det; fiber, bra vägar osv. Skolan har fullt sjå med sitt eget uppdrag; få eleverna att nå målen.

Flyger till Denver ...

... gör dotter och K och några till nu! Det blir vidare färd  till Seattle och sedan Highway 1 ner mot Los Angeles. Ett par veckor allt som allt. Hoppas allt går bra, ni är rädda om er och att vi får nåt livstecken under tiden. 

Lupinerna blommar ...

... ibland får vi av Julia. Det låg några på verandabordet i lördags, var väl från dig antar jag. Snällt! Tack!

Ömer o lille Bill!

En fin bild på lille Bill och familjens gode vän Ömer. Det blev så vackert med blommorna runt om. Att just Aftonbladet finns med är kanske ingen slump. ;-)) Ömer jobbar med press hos socialdemokraterna.

Årjängsborna har i folkomröstningen ...

... gett kommunfullmäktige  mandat att besluta om ev. skolnedläggning av Bön o Blomskogs skolor. Åtminstone är det så  i mina ögon är väl bäst att jag tillägger. De som avstått från att rösta =  49 procent (man får  väl ändå räkna med att de som avstått från sin möjlighet att påverka beslutet, menar att man lämnar beslutet till fullmäktige),  sammanräknat med dem som sagt ja till nedläggning,  blir ca 70 procent av de röstberättigade.  Det stämmer också  rätt väl med hur fullmäktigeledamöternas åsikter  fördelar sig i den här frågan.  
 
Det innebär att kommunfullmäktige, kan mot en betryggande bakgrund,  besluta både  i enlighet med sin egen majoritet och i enlighet med folkomröstningens resultat. Bra! Demokratin har segrat i den här folkomröstningen. Om man så vill så har Årjängs kommunfullmäktige segrat. Och det är bra, för detta var ingen fråga som lämpade sig för en folkomröstning. Att rycka ut två skolor, från ett långsiktigt skolorganisatoriskt / ekonomiskt  beslut för hela kommunen, går egentligen inte.
 
 Jag kan m.a.o.  fortsätta hoppas att investeringsutrymmet när det gäller skolan kan få läggas på de lokalmässigt skröpliga skolorna i Årjängs tätort den här gången. Länge är det bygdeskolorna som fått nybyggt, ombyggt och tillbyggt.   Årjängsbarnen, som ställts  åt sidan i många år, kan äntligen bli prioriterade. Och barnen i hela Årjängs kommun  kan få gå i skolor som svarar mot statens kvalitetskrav, dvs inte vara sämre ställda än barn från andra kommuner när de går till vidare studier eller jobb. Det är viktigt.
 
Så här ser det prelimininära resultatet ut, det ska kontrollräknas innan det blir slutgiltigt.
 
 
För tydlighetens skull; Årjäng Västra  är delar av centrala Årjäng men också bl.a. Blomskog som berörs av beslutet direkt.
 
Av 7899 röstberättigade i Årjängs kommun så har endast 4029 valt att gå till val och lägga sin röst, de utgör 51 % procent, dvs c:a hälften av de röstberättigade, det är ju ett lågt valdeltagande i en folkomröstning som är rådgivande.   Vad ger den för råd? 
 
 
Och högst valdeltagande av dem som röstat är alltså från Töcksfors, där är det 67 % som röstat.   I Årjängs centrala delar dvs Östra och Norra så är det en klar majoritet för att lägga ner skolorna i Bön o Blomskog, liksom i Sillerud. Frågan har m.a.o.  en klart geografisk karaktär.
 
49 %  av de röstberättigade i hela kommunen har  valt att avstå från att rösta och eftersom de gjort det så kan man på goda grunder anta att de väljer bort sin påverkansmöjlighet och lämnar frågan till reguljära demokratiska institutioner att besluta = kommunfullmäktige.
 
I vanliga val så ligger valdeltagandet i Årjängs kommun på så där 65 - 70 %, men i folkomröstningen alltså på 51 %. Och hur man vrider o vänder på siffrorna så kvarstår faktum att av de röstberättigade i Årjängs kommun så är det bara ca. 30 procent som säger nej till att lägga ner de här två bygdeskolorna.
 
Valresultatet ska analyseras av politikerna och besked kommer hur man tolkar det och hur man vill gå vidare.
 
Uppdaterat måndag kväll: Jag har fått kommentarer från Kalle, Fredrik, Mattias, Linn och Anders. Jag publicerar inte era kommentarer eftersom jag inte vill gå in och debattera sifferexercis. Jag konstaterar bara att min tolkning är att de som valt att avstå från att rösta lämnar därmed över avgörandet till kommunfullmäktige, men det är min tro. Ni får tro vad ni vill. Eftersom ingen av oss någonsin kommer att få veta så är det meningslöst att tjafsa om det. Det vi alla vet och kan konstatera är att endast 30 % av de röstberättigade har sagt att de är emot nedläggningen av skolorna i Bön och Blomskog. Och det är en siffra som inte går att ifrågasätta.

P-O:s kalas

... var vi på i lördags! Det var jämna år.  Hatt fick han men han  var inte i hatten så länge vi var kvar i alla fall. ;-)  Himla trevlig vän är han och hans familj och vi hade en fin  kväll så länge vi nu kunde stanna, god grillmat och hög stämning. P-O, A och sonen D, har verkligen ordnat det bra runt sitt hus och vi fick kolla på allt när vi gick på tipspromenad. En hel del frågor var om P-Os tidigare liv förstås, de mesta svaren fixade vi men inte årsmodellen på Bel-Air:en. Vi hoppades på att vinna och kanske få en heldag i den men det gick inte riktigt. Tack i alla fall!

En enda dags ensilageskörd!

Att skörda ensilage på både Prästgården o Liane gick på en dag! Bröderna Jacobsson med söner o medarbetare
fixade det hela snabbt och effektivt! Det blir så fint när det är färdigt, alldeles ljusgrönt. Roland tänker förstås på hur lång tid det tog förr, för Gustav och Johannes och folket på Liane att fixa den tidens grässkörd, det var med hässjning eller såtning, beroende på vädret. Det pågick i veckor, ibland ut över hela sommaren. Mängden var nog viktigare än kvaliteten. Proteinhalten sjunker snabbt. Men numera kanske fiberinnehållet är viktigare, jag vet inte längre, det är länge sedan vi var aktiva bönder.

Bröllopet ...

... såg jag inte igår live men kollade idag söndag på Svt Play. Madde är ofattbart vacker (vilken klänning, vilka skor!), ceremonin helt fantastisk med alla inslag av allt; högtid, skämt, innerlighet (prästens tal var så fint!), Estelles lilla stol var fullkomligt suverän och hela Estelle ett tålmodigt litet charmtroll, kärlek (Madde o Chris är verkligen kära i varandra, det lyser om dem och pussas hej vilt!), Jöbacks sång rörde alla hjärtan, växlingen mellan kyrka, kortege med massor av hästar och musikkårer, båtfärd, vackert väder. Och Chris gav ett intryck av känslosamhet och värme, som man inte har skymtat förut. Det blir nog bra, åtminstone om han dessutom har humor, som flera uppger.
http://www.svtplay.se/video/1253415/8-6-15-00

På bloggen imorgon söndag...

... blir det mer om folkomröstningen. Det kommer att bli  preliminärt resultat av röstsammanräkningen i morgon kväll. Någon sorts pressträff med de två sidornas representanter blir det då kl 21.30 eller nåt.   Och så skriver jag  om P-O s födelsedagskalas i Sanda förstås när jag fixat till bilder. Och om Julias blommor på bordet lördag (det var väl du? Kram o tack!).

Fasaden på Sibodalsskolans ...

... låg- och mellanstadium ser ut så här! Den ramlar av och så här har det sett ut i många år.  Under 30 år rann vatten genom taket ner i undervisningslokalerna när det regnade eller när snön smälte där uppe. ALLTSÅ I 30 år!!!!  Utan att det blev åtgärdat av den gamla kommunledningen.  Och det var rejäla vattenflyn!   En utredning om skollokalerna dömde ut den här delen med åtta klassrum helt och rekommenderade rivning. Det var dessutom mögel i väggar o tak. Ventilationen var i stort sett havererad eftersom man byggt till och byggt på vartefter utan att anpassa systemet. I mitt klassrum gick det inte att få upp temperaturen över 15 grader när det var runt -20 grader eller kallare ute och det är rätt bistert när man sitter still. Jag köpte för egna pengar två värmefläktar för att jag och barnen skulle stå ut under köldperioder. Och eleverna fick sitta med ytterkläderna på inomhus om de frös.  
 
 Men  det blev ingen rivning, bara ett nytt tak och ommålat inomhus! Och när det gäller fasaden så kapades de sämsta bräderna nertill  och nya korta  stumpar sattes på istället!!. Sen målades utanpå eländet. Lappa och laga, lappa och laga!  Nu ser det likadant ut igen, träet ruttnar, fasaden ramlar av. Det var trångt också på Silbodalsskolan. Det fattades ett par klassrum men  det löstes inte med nybyggnation eller tillbyggnad som ute i byskolorna, utan med en  barack. Ett provisorium som  står kvar än.  Hafsverk och snabbfix har det varit i skolan i Årjäng.
 
Kommunalrådet K. E. brukade säga att han hälsade på ute i kommunens stora företag minst en gång i månaden. Och det var säkert klokt.  Men på 20 års arbete på den stora skolan i Årjäng så minns jag att han  gjorde ett besök hos oss under den tiden han var kommunalråd. Det kan naturligtvis ha varit något besök också som jag missade men det var inget stort intresse för kommunens egen verksamhet.  Och ändå var det den största skolenheten och skolan tillhör kommunens kärnverksamhet -  omsätter  många miljoner och har ett stort antal anställda. Som företag betraktat är det stort.  Men intresset för skolan var minimalt!
 
SÅ KOM INTE OCH PÅSTÅ ATT NI I DEN GAMLA KOMMUNLEDNINGEN SATSADE PÅ SKOLAN I ÅRJÄNG!!!! VI SOM HAR JOBBAT HÄR I DECENNIER VET HUR DET VAR. DET ÄR SKAMLIGT AV ER ATT I DAGENS NWT SKRYTA ÖVER ERA STORA INSATSER!
 
Under den här  tiden som skolorna i centralorten fick förfalla så byggdes det nytt och fint på  skolorna  ute i bygderna. Vi som jobbade på Silbodal fick se i tidningen hur man invigde det ena efter det andra. Vi gratulerade förstås våra kollegor till nya fina skolutrymmen, men visst sved det att kommunledningen aldrig brydde sig om  hur eländigt det var hos oss på den stora skolan. Om jag ska vara cynisk så såg det ut som om man byggde där väljarna bodde, inte där behovet fanns.
 
 Många hoppades förstås att nya fina byskolor  skulle leda till att folk flyttade till vår kommun och befolkade bygderna. Men det blev inte så. Åren gick och tappet av elever i kommunen  fortsatte och fortsatte.  200 färre elever på 10 år om jag nu minns siffrorna exakt rätt. Det är bara att nu bita i det sura äpplet och erkänna att det var ett feltänk, det var ett misstag. Nu har vi prövat och det är bara att lära av felen. Att använda skolor som näringspolitik funkar inte. Det ska inte heller vara en uppgift för skolan att vända flyttlassen. Jag lovar - skolan har fullt schå med att få eleverna att nå målen! Den uppgiften räcker!
 
Idag är flera av de här skolorna alldeles för små.  En del skolor har  för få elever för att klara av kvalitetskraven framöver. Hela skolorganisationen i Årjäng måste göras om, få ett lyft som skapar förutsättningar för kommunens barn att  konkurrera om utbildningsplatser  och jobb på samma villkor som barn från andra kommuner. Vi ska inte ha skolor som saknar möjlighet att nå upp till de kvalitetskrav som staten ställt upp. Att fastna i prestigefyllda feltänk och hålla fast vid gamla idéer  som visat sig inte fungera, det är inte utveckling.  
 
Nu är det dags att ta itu med skolorna i centralorten Årjäng, de som blivit eftersatta medan det stora investeringsutrymmet gick till andra kommundelar. Det behövs  en ordentlig satsning - inte mer av lappa och laga och provisorier. Barnen i hela kommunen behöver  ett nytt fint högstadium anpassat till dagens behov och Årjängsbarnen på  låg- och mellanstadiet  behöver äntligen få sin del av investeringskakan. Vi som jobbar på skolan har fått  arbeta med skisser över  hur lokalerna skulle kunna se ut och vi hoppas få fortsätta med det, både på högstadiet och på låg- och mellan.
 
Många av oss hoppas på ett JA i folkomröstningen så att det äntligen finns ett investeringsutrymme för barnen i Årjäng. De förtjänar det! Det är deras tur nu! De har fått stå åt sidan i många år medan den gamla kommunledningen ignorerade de stora behoven på skolorna i centralorten och istället  "byggde" för nya valsegrar bland de egna väljarna ute i de olika kommundelarna.

Madde och Chris ...

... önskar man ju lycka till förstås, så som man önskar alla par framgång med sitt förhållande. Man ska inte ha fördomar för att han har ett utseende som är lite överlägset och nästan arrogant. Han kanske är jättetrevlig egentligen. Tyvärr finns det olyckskorpar som kraxar att han är "bad news".  Men ingen är oföränderlig, det kan bli bra.
http://www.svt.se/nyheter/bildextra-madeleine-och-chris

NWT...

... den stora dagstidningen i Värmland tar normalt sett  parti för Töcksfors om det är gruff  i Årjäng mellan den här västliga delen närmast norska gränsen och resten av kommunen. Och numera är det gruff ibland eftersom Töcksforssidans politiker  inte längre får sin vilja igenom på det sätt som skedde under många år när de ledande kommunpolitikerna hämtades därifrån. C i Årjäng, har tillsammans med några ur M och så hela S förstås och andra mindre partier, vågat stå upp för ett perspektiv som ser till hela kommunen, JA- alternativet i folkomröstningen,  och det ses inte med blida ögon av f.d. politiker återuppståndna i den  s.k. Nya Alliansen.
 
Man kan tycka att det är trist med bråk men de här meningsskiljakligheterna kanske inte ska beklagas så länge  debatten förs med respekt för meningsmotståndare. Den kan till och med vara ett hälsotecken. Demokratin i kommunen är måhända på väg att återupprättas? En efterlängtad balans även om vägen dit är smärtsam och några tår ömmar alldeles förskräckligt just nu. 
 
På ledarplats i NWT  brukar Töcksfors-stödet uttalas utan vidare omskrivningar och  där kan tidningen naturligtvis  ha egna åsikter. Men man häpnar ändå över att en tidning tar ställning i bypolitiska  kommunala trätor ute  i länet. Undrar om det endast är i Årjäng eller om man ger sig in i Sunne, Karlstad, Kristinehamn också och försöker hjälpa vissa politiska falanger?
 
Nu har tidningen återigen stöttat  Töcksfors, fast på första sidan och inne i tidningen med två sidors uppslag om de nedläggningshotade bygdeskolorna som det ska folkomröstas om på söndag. Den s.k. nya Alliansens förslag till att rädda skolorna får mycket stor plats och en del av artikeln kan mycket väl uppfattas som en upptakt till valet 2014. Problemen som skulle uppstå om man behåller de här små skolorna tas nästan inte alls upp.   Dålig balans i rapporteringen och mycket fakta utelämnas.
 
 Märkligt att det oftast tycks vara samma reporter, Christer Wijk, som skriver de här artiklarna som pushar Töcksfors och kommunens gamla X-politiker. Det är aldrig tidningens lokalredaktör i Årjäng. De här före detta politikerna  har på nåt sätt återuppstått igen  i Den Nya Alliansen i Årjäng, antingen personligen (Weine i (M)) eller genom släktingar och vänner. Jag som inte är Årjängsfödd känner ju inte till personförhållanden och släktskaper, men visst blir jag nyfiken på vad Christer  W har för relation till Töcksfors och till de här f.d. ledande politikerna i Årjäng.
 
Och nyfiken på vad Barvå, NWT, som handhar debattsidan, har för försänkningar bland de politiker som avgått från sina kommunala uppdrag i Årjäng. Det är inte svårt att se att han på olika sätt favoriserar Töcksforskanten och dé politiker som, åtminstone formellt, avgått från sina politiska uppdrag. .
 
I morgon kommer jag att skriva lite mer direkt om ämnet för folkomröstningen.

Talgoxen valde den här holken i år!

Modig har han / hon blivit, flyger ut och in fast vi sitter här på altanen.

Ny lägenhet - flytt

Dotter  flyttar in i sitt nya hus och äldste son flyttar in ny lägenhet. Just nu känns det som om alla flyttar och står i hela tiden. Mina barn blev inte så där bofasta  som vi. Vi  byggde hus när jag var 27 och så har vi bott kvar där.  Dotter har jag nyss pratat med i telefon, hon och K och några till åker snart till USA på några veckors rundresa från Denver till  Seattle vidare till LA blir det i första hand och så fortsätter några till Las Vegas.

500 km /tim ...

... är hastigheten på det nyaste tåget i Japan. Dubbelt så snabbt som Shinkansen! En sträcka som skulle ta fyra timmar med bil tar 90 minuter med Shinkansen och  40 minuter med det nya tåget. Fast än så länge är det på utbyggnadsstadiet och finns bara som demo. Undrar hur det skulle kännas att åka så fort? Kanske inte enbart behagligt? Låter nästan som flygtider. Fördel tåg är förstås att man direkt hamnar i stadskärnan, slipper transport flygplats - tätort.
http://www.aftonbladet.se/resa/tag/article16892295.ab
 

Okänsligt ....

... var det av föräldraföreningen för bygdeskolornas bevarande att bedriva propaganda,  agitation och flygbladsutdelning  i samband med nationaldagsfirandet i Årjäng. Det här evenemanget borde ha varit fredat från  strid och bråk.
 
Nationaldagen känns som en dag när vi alla vill få lov att fokusera ´på allt det vi människor har  gemensamt oavsett ursprung, hudfärg, nationalitet, språk, politisk åsikt, religion osv och kanske man ska tillägga;  oavsett vilken by i kommunen vi kommer ifrån.
 
Prästen talade i kyrkan fint om att förlåta, försona, vända andra kinden till, gå vidare efter stridigheter. Han refererade till den senaste tidens uppslitande skolbråk i Årjängs kommun, bråk som har vidgats till att omfatta mycket mer än frågan om två bygdeskolors nedläggning, som har skapat ovänskap och smutskastning. Och han ville bidra till att läka såren, få alla att gå vidare i vänskap.
 
Barnkören och solist sjöng fint hur vi kan ta hand om varandra, välkomna dem som känner sig utanför  med värme och omtänksamhet.  (Några av oss tänkte säkert på barnen från Blomskog som utan egen förskyllan befunnit sig i stormens öga i flera månader och som kanske ska byta till skolan i Årjäng vid höstterminens början. De behöver i så fall välkomnas med  all vår omtanke.)
 
Att sen gå upp till Claratorget i Årjäng och möta agitation och strid  från bygdeskole-bevarar-föreningen var trist, glädjedödande. Jag tror att det slår tillbaka på dem som gjorde så här, på dem som gjorde sitt bästa för att förmörka den här dagen som borde ha fått lov att fyllas av gemenskap och glädje.
 
 

Nationaldagskvällsfírande!

Det blev jättetrevligt sällskap, lagom varmt, vindstilla och smarrigt grillat.
Ljusfenomenen på sjön hade jag aldrig kunnat förstå på egen hand. Det ser spöklikt ut med två starka ljusa fält, som ser ut att komma underifrån, som finns där några minuter och hela tiden ändrar sig.  Men jag fick berättat för mig att det beror på att vid en bestämd tidpunkt varje kväll så reflekterar  solen i två fönster på ett hus oppe i skogen!

Syrén

ren
Brudspirean efter vägen och vid källartrappen blommar snällt.
Men halva syrenen efter vägen har torkat - bort med den! Det är lätt, bara bryta lite så går de torra grenarna av och man kan släpa bort dem.
 
Längst ner är granen som är en rymling. Den bara slog sig ner som litet granfrö här i perennarabatten för många år sedan. Nu är den förstås alldeles för stor för att få stå kvar. Men samtidigt  svårt att ta bort den. Får fundera på det. Den borde bort, annars kan vi inte se ner till Liane, och det vill vi ju.

Nationaldagen den 6:e juni ...

... firar vi för att Björn Borg föddes den 6:e juni 1956!
 
Nej det är inte sant förstås!
 
Men vår anledning att fira vårt land just 6:e juni är lite urvattnad på nåt sätt, även om det känns helt rätt att hylla sitt eget land en speciell dag.  Det började med svenska flaggans dag som infördes av Hazelius för att slå ett slag för just fanan och det firandet gick av stapeln först på Stadion och sén på Skansen. Att det blev just detta datum handlade nog mer om att det var fint väder och lätt att få ut människor i det fria. Sen har man försökt efterrationalisera med att säga att vi firar vissa historiska händelser, exempelvis att Gustav Vasa valdes till kung detta datum. Men det var efter en annan kalender så datum stämmer inte ens.
 
  Nej, våra svepskäl kan inte  mäta sig med de epokgörande vändpunkter som andra länder kan visa upp som orsaken till sin nationaldag; Norge, USA, Frankrike osv. Vi sneglar nog gärna på Norges 17:e maj och skulle önska att vi hade liknande festligheter. Men det är på väg med parader och festligheter lite här o där så det kanske kommer. Fast kritiker säger att det inte stämmer med det svenska kynnet att fira på det där högtidliga sättet, vi har ju inga krigsveteraner att hylla.  Vi är mer för att ´fira som på midsommar; med god mat, snaps, uteliv, dansa kring midsommarstången, sjunga uppsluppna snapsvisor ( istället för nationalsång).
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/leve-nationens-fader-artur-hazelius_8243130.svd
 
Vi firade vår nationaldag så här:
Först sill o potatis med Rolands mamma, hos henne
Sen till Silbodals kyrka för en fin högtidsstund
Sen parad till torget förstås o gubben kånkade på kommunfanan som vanligt
Ikväll ska vi grilla med goda vänner
 
Jag kommer att skriva lite mer om dagen senare med bilder. Det blev ju ett värmande försoningstal av prästen, med anledning av den senaste tidens strid om skolorna i kommunen. Det var modigt av en kyrkans man att ta upp den heta potatisen.

Var är mina pengar???

Alltså, vi har ju en del penningtransaktioner via bank med andra länder. Men var är pengarna i mellanrummet mellan den tidpunkt de lämnar avsändaren tills dess de kommer hit??? Den senaste överföringen,  tog bevisligen fem dagar! Var finns pengarna då? Vem disponerar beloppet? Och vad sker med det? Hur hanteras det?
 
För rimligen så ska det kunna gå med blixtens hastighet att överföra pengarna mellan oss. Ett klick på datorn via banken.
 
Om man föreställer sig alla penningbelopp som skickas hit och dit under en dag i världen så är det förstås svindlande summor, summor av en storlek som jag inte ens kan föreställa mig. Någon måste ju ändå kallt räkna med att de här beloppen finns där, tillgängliga, hela tiden. Någon disponerar gigantiska tillgångar, fast de hela tiden är i ett omlopp.  Ja, egentligen ett slags ägande, eftersom allt som kontinuerligt töms ur, hela tiden fylls på i samma utsträckning. Det måste vara riskfritt att använda de här penningmängderna för spekulation, investeringar, säkerheter eller vad som helst.
 
Vågar man gissa att pengarna hålls kvar i fem dagar (eller mer eller mindre) med beräkning? Det är inte intressant att skynda på, för då förlorar bankerna  möjligheten att använda dem för egen räkning i det tidsmässiga mellanrummet mellan avsändare och mottagare?
 
Nu vill jag inte alls klaga på mitt bankkontor för där får jag suverän hjälp. Min kritik och mina frågor går till internationella banker som system.
 
Cervenka skrev för länge sedan en krönika som snuddar vid ämnet. Den är mycket intressant!
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/tror-du-att-pengarna-finns-kvar-pa-banken_8080866.svd
 
 

Bill

Bilder från lille Bills vardagsliv med föräldraledig pappa. Överst tränar till traktorkörkort och underst på besök hos mamma C på tidningens fotoavdelning

Lapptäcke istället för utveckling ...

 
... och skolsatsning blir det om Nya Alliansen i Årjäng, bygdeskolebevararna, FP, KD, och nya M  får som de vill. De påstår sig ha ett förslag till budget som ska räcka till allt och ändå få pengar över. Det här går inte ihop, det haltar betänkligt. Och skälen är dessa:
 
Ett par miljoner  drygt har man hämtat ur tomma intet i ett vanligt budgettrick i sammanhanget, man skriver upp det förväntade antalet skattebetalare. Men det är väldigt osäkert och utan grund. En hel del av skattepengarna försvinner dessutom   till Norge  vår kommun.
 
Sen ska 100 miljoner enligt det här förslaget räcka till att bygga nytt högstadium i Årjäng för enbart Årjäng, samt göra genomgripande renoveringar av Låg- mellan i Årjäng och av skolan i Töcksfors. Det räcker inte och siffrorna är tagna ur luften. De ekonomiska beräkningar som gjorts innan visar att det i så fall inte blir någon rejäl nysatsning utan bara  lappa och laga, ett utanpåverk. Ingen nysatsning - ingen utveckling - ingen skola anpassad till dagens behov. Det lämnar bara över kostnaderna några år framåt i tiden, när man måste renovera / bygga om  igen - och igen - och igen.
 
Och de här ekonomiska beräkningarna från bygdeskoleförsvararna blir märkliga i ljuset av att Lars G, FP, stod på mötet i söndags och sa att 100 miljoner inte skulle räcka till att bygga ett högstadium i Årjäng, det skulle komma att kosta minst 130 - 150 miljoner för enbart en högstadieskola för hela kommunen. Och nu ´plötsligt så ska hans parti lyckas med konststycket att få 100 miljoner att räcka, inte bara till ett högstadium för Årjäng utan också för att genomgripande renovera í Töcksfors och Låg- och mellan i Årjäng. De här siffrorna är tagna ur luften.
 
Sen finns det neddragningar med på 900.000 inom det sociala området enligt FP, M och KD.  Blir det alltså hemtjänsten som ska betala för bygdeskolorna eller?
 
Ingenstans finns heller med att det kostar mer att driva två högstadier än ett.
 
Nej den här s.k. skuggbudgeten håller inte. Den kan, som Daniel S skriver i en debattartikel i NWT,  bara bygga luftslott.
 
 

Samsung Galaxy S3 4G....

... verkar vara snabbaste mobiltelefonen enligt Bredbandskollen. iPhone, som jag också funderat på,  kommer först på plats 13. De snabbast är telefoner för 4G och iPhone har tydligen 4G men inte anpassat för svenska nätet. Än!
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stora-skillnader-pa-surfhastighet_8236828.svd
http://www.dn.se/ekonomi/hela-listan-sa-snabba-ar-mobilerna
 
Nu kanske Samsung Galaxy senaste modellen är ännu snabbare men för ny för att kontrollerats i praktiken så som man tydligen gör på Bredbandskollen. För S 3 är väl en tidigare version?
Usch jag vill egentligen inte hålla på och köpa ny mobiltelefon, det är så trist, men jag måste ju! Och det är för mycket pengar och för viktigt att den funkar för att slarva med inköpet.  Nu har jag härdat ut i flera år med ett dyrt stolpskott till telefon (Ericsson Sation, bra kamera, fortfarande den bästa på marknaden med riktig blixt, men dålig telefon!).
 
Val av telefon betyder mer än val av operatör.
 

Plundrat komposten ...

.. har vi gjort idag. Man tar alltså av det där plastskalet och tar fram innehållet. Det mesta nere i burken hade förmultnat. Nu körde vi det till pallkragarna på altanen för att få en jordbädd där. Det blev en blandning med hälften kompost och hälften köpejord. Jag är rädd att enbart kompost blir för kraftigt. I botten la jag lecakulor. Det här är himla kul att greja med.

Solskenshistoria

Jag jobbar på  skolan i Årjängs tätort. Nu finns beslut om att ett par bygdeskolor ska
läggas ner, små skolor med 20 - 35 elever fördelade på sju åldersgrupper. I kölvattnet på det beslutet så har det förekommit en del smutskastning mot min skola som förutsätts ta emot en del av de här eleverna till hösten om nedläggninsbeslutet blir verklighet.  Som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg så påstod en ledande FP-politiker, Lars G,  att han hört att de yngre eleverna på skolan inte vågade gå över skolgården av rädsla för högstadieeleverna.
 
Nu finns det ingen skola som är helt felfri och perfekt, inte min heller. Den är ganska sliten och medfaren och visst kan det bli incidenter nu och då mellan elever, konstigt vore det annars. Men jag hör sällan  något om bråk mellan stora och små elever. Tvärtom så finns det en solskenshistoria som jag tycker vittnar om god stämning och hänsyn.
 
I samband med lunchen så träffas elever i olika åldrar vid matsalen. Några busiga små killar från lågstadiet hade tagit sig för att dag efter dag bråka lite med några högstadieelever.  De fick aldrig något igen av de här äldre eleverna, men till slut blev de  stora pojkarna lite trötta på det hela och gick till rektor för låg - och mellan. Där berättade de hur det var och sa också att de aldrig gett igen och inte tänkte göra det heller för de  här killarna var ju så små. Men de bad rektorn ordna så att småkillarna fick lära sig lite bättre uppförande, för det är ju inte bra att hålla på så där. För sin egen skull så behöver de få lite folkvett. Rektor pratade med elevernas lärare och det hela upphörde förstås. Vi som jobbar på skolan tyckte att det var rätt gulligt gjort av de här lite tuffa stora högstadieeleverna.  
 
Jag gillar att tänka på den här händelsen. Den är en riktig solskenshistoria, långt från det scenario som Lars målar uipp.
 
 

Jo, jag kommer att skriva ...

... om mötet i söndags anordnat av dem som protesterar mot beslutet att lägga ner skolorna i Bön o Blomskog.
 
Jag kommer att berätta om hur Folkpartiets Lars G. försöker  skrämma bort barn och föräldrar från Silbodalsskolan, den stora skolan i Årjäng,  genom att säga sig ha hört att barnen på låg- och mellanstadiet inte vågar gå över skolgården för att de är rädda för högstadieeleverna. 
 
Det är inte sant Lars!
 
Barnen på vår skola lever inte i skräck för de äldre barnen. De går över skolgården varje dag förbi högstadiet, tätt förbi utan att visa rädsla och de leker där också när snöhögarna inbjuder till det. Det är inte juste av dig att ingjuta skräck av den typen i de barn som kanske ska flytta till Silbodalsskolan nu till hösten. Det är svårt nog ändå att byta skola, utan att du försöker göra det värre. Oavsett vad vi tycker om skolnedläggningar så måste ändå barnens väl komma först. Vi som jobbar här kommer att möta  barnen från Blomskog med värme och omtänksamhet om de kommer hit. För vi förstår att de behöver det. 
 
Himla synd att det från bygdeskolebevararsidan kommer såna här övertramp o osanningar! 
 
 

Kanske lille Oddvar?

Nu har vi fått bilder på valparna en o en. De är en vecka gamla, växer bra och har fördubblat födelsevikten. Den här har arbetsnamnet Hjallis. Kanske blir han en liten Oddvar. Han är himla söt! Kolla på den rosa nosen och trampdynorna som är som små knoppar!

Mer eller mindre död ...

... trodde jag inte att man kunde vara. Döden har alltid för mig varit definitiv, liksom graviditet exempelvis. Man kan inte vara mer eller mindre gravid.
 
Men jag har haft fel när det gäller döden, det går att vara mer eller mindre död. Det finns minst 30 kända fall där dödförklarade har återuppstått igen och det känns onekligen lite obehagligt. Men förklaras med att det blir fel "i stundens hetta" (hmmm!!!)
 
Man kan vara död endast i huvudet, dvs hjärndöd sedan 1988 i Sverige och då tror jag kanske inte att man återuppstår, men det är mer en gissning. Sen kan man vara död i resten av kroppen liksom, alltså när hjärtat och lungorna har slutat fungera.
 
Men  det är flexibelt med döden numera och man tycks alltså kunna vara mer eller mindre död under en viss tidsrymd. I Italien så väntas 20 minuter med att konstera dödsfall. I Australien och  USA är man död efter två minuter, i England och Kanada så anses döden har inträtt efter fem minuter. Och Tyskland har ingen ordning alls, där kan man vara död när som helst ;-)  Nej det kan man förstås inte, men det saknas nationella riktlinjer för när döden ska anses ha inträtt. Märkligt  i detta ordningens och de välfungerande tidtabellernas förlovade land!! Det blir väl lite hipp som happ då utifrån läkarens klokskap och givna diagnoskriterier!.
 
Experter förklarar att döden inte längre ses som ett bestämt ögonblick, utan en process där livet slocknar sakta.
Att vara död innebär  i praktiken en massa saker, allt från livlös kropp, till begravning, till uppsagda tidningar, till avveckling av bankböcker och bostad,  till arv och bouppteckningar osv och nu kan man också tillägga att döden är en medicinsk diagnos. Diagnoskriterierna är nog ungefär lika i världen (kan man hoppas i alla fall), men nu ska tiden samordnas. Och WHO ska på narkosläkares uppmaning undersöka saken och komma med förslag till internationella riktlinjer. Dom verkar förorda fem minuter. Så småningom lär vi alla till slut komma till insikt i om de har rätt eller fel.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/diagnosen-for-doden-kan-skarpas
 
 

Lärarrollen ska stärkas ...

... enligt ett utspel från Björklund och lärarfacken. Man kanske kan anta att detta är en reaktion på S tidigare fokus på skolan. Det ska bli:
 

1. Höjda lärarlöner och karriärtjänster.

2. Minskad administration.

3. Legitimation och behörighet.

4. Högre antagningskrav.

5. Lämplighetsprov vid antagningen till lärarutbildningen.

6. Didaktiken som handlar om hur undervisningen ska läggas upp måste stärkas.

7. Övningsskolor inrättas för lärarstudenternas verksamhetsförlagda utbildning (VFU).

8. VFU bör utvecklas i uppföljning, bedömning och prövning av lärarstudenter.

9. Introduktionsåret utvecklas.

10. Ett nytt skolforskningsinstitut ska inrättas.

http://www.dn.se/debatt/tio-forandringar-som-ska-radda-den-svenska-skolan

 

 

1-4: Tveklöst bra, men den springade punkte är hur staten ska kunna tvinga kommunerna till att betala högre lärarlöner utan att man själva tar över ansvaret för lönesättningen. Facken har ju skändligen misslyckats de senaste decennierna.

5: Den  tror jag inte på, det är omöjligt att testa lämplighet till lärare.

6-7: Bra.

8:På något sätt måste man stärka dem som har hand om VFU så att bedömningarna kan bli mer korrekta. Det är idag väldigt svårt att underkänna någon. Kanske ska ansvarig handledare helt enkelt vara en lärare från lärarutbildningen. Varför inte ta tillbaka de gamla metodiklärartjänsterna?

9. Att som nu ha ett introduktionsår där den nyanställda läraren är helt utlämnad åt slumpen om det ska bli klart behöver förstås utvecklas. Och det borde vara obligatoriskt att mentor utses under det året och kostnaderna för mentorskapet bör ligga på staten alternativt knytas till lärarutbildningarna, så det året blir en logisk fortsättning på grundutbildningen.

10. Ett nytt skolforskningsinstitut låter lite tveksamt. Den skolforskning som myndigheter, högskolor och universitet har bedrivit har under många år inte varit särskilt klassrumsnära, om man uttrycker sig diplomatiskt. Ytterligare ett beror alltså i hög grad på vad det ska syssla med. Om det enbart ska med sina forskningsresultat legitimera politiska beslut klarar vi oss bra utan.


Oddvar igen, någonstans här!

Någonstans här ligger lille Oddvar, dunkervalpen som vi har tingat.Han är nog inte en av de gråfläckiga (dropplete). Bilden kom från Bård Larsen i Norge. Om ett par veckor kan  vi åka o snossa med dem första gången. Riktigt förväntansfulla är vi, det var länge sedan vi hade en liten valp.

Lyssna och lära är bra!

Idag söndag så har jag hört en skröna, som kanske inte är en skröna, den kanske är alldeles sann berättad av Lennart B,  i hans kyrka. Han refererade till något sagt av Helge L (hoppas det var rätt person nu, jag är inte så bevandrad i personhistoriken i Årjängs kommun!)
 
- Årjäng är det enda ställe där avundsjukan är starkare än sexualdriften
 
Ha ha...!
 
Och så har jag fått veta att T.B., äldre herre från  från västkanten på vår kommun, läser min blogg!
 
Bara en sån sak! Ibland blir man häpen över vilka som läser ens blogg. Och glatt överraskad! Va roligt att du finns med i läsarskaran T.B., hade jag aldrig anat! En sån inflytelserik person läser min lilla anspråkslösa blogg!  Jag känner mig smickrad.
 
Nu hänger jag i alla fall upp kevlarvästen på kroken  och går till sängs, det är dags. I morgon är en ny dag och jag får gå till världens mysigaste jobb och det menar jag på fullaste allvar.  Det har blivit ännu tydligare nu när jag jobbar varannan dag och kommer till plikterna utvilad.
 
Om någon är avundsjuk så går det bra att rekvirera ansökningshandlingar till lärarutbildning.  Det finns säkert tomma platser, det brukar det göra, av någon outgrundlig anledning. Helt ofattbart med tanke på att vi dessutom har lovdagar lite nu och då under året. Och snart är det sommarlov, numera  någon vecka  längre än vanlig semester. Det borde vara jättekö till utbildningen. ;-)

Domen i Högelian

 Vi var alltså på Domen i Högelian igår kväll lördag. Här har regelmässigt ordnats konserter av olika slag några år nu och vi har tänkt åka dit, men det har inte blivit av. Det var också intressant förstås att se byggnationen på gården.
 
 Själva Domen är uppbyggd på en grundstomme av stål med  träpanel och fartygsinsolering i väggar o tak.  Den är konstruerad utifrån god akustik och ljudet  var en trevlig upplevelse. Sittande publik ryms max så där 50 - 60 personer skulle jag gissa. Det finns en utomhusscen också och grillplatser i trädgården.
 
Björn och Bente bor på gården och Björn berättar här om Domen. Han visar dopfunten som gjordes av en Ikeaskål och ikonbilder. (Det vita suddiga på bilden längst ner är inte ett Domen-spöke utan en person som  inte vill synas på nätet. Det får man självklart respektera.)
 
Just nu byggs här något som jag tror blir en samlingslokal och på övervåningen övernattningsrum "munkceller"
 för gäster och musiker som uppträder här. Vi bjöds in att gå upp och kolla. Rummen var små men vackra i aspträ med takfönster.  På gården hålls kurser i meditation tror jag och andra aktiviteter av den typen. Allt presenteras på hemsidan som finns länkad här nedan.
 
http://domenihogelian.com/Domen_i_Hogelian/Velkommen.html
http://domenihogelian.com/Domen_i_Hogelian/Bilder_Pictures.html
http://domenihogelian.com/Domen_i_Hogelian/Program.html
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Teresa_av_%C3%81vila 
http://tidningenkulturen.se/artiklar/ess-mainmenu-57/religion-mainmenu-133/5476-teresa-av-avila-ett-helgon-foer-var-tid 
http://www.karmel.se/arborelius_5.pdf
http://www.katoliknu.se/html/bskp_teresa_avila.htm
 
 
 
"Love Your Way" kallar sig trion som vi lyssnade till i kvällens konsert. De framförde egna (tror jag) kompositioner + arrangemang i en lite ovanlig  genre, kanske likt Björk, med  en blandning av folksång och rytm, framförda i pendling mellan falsettsång (huvudtoner)  och brösttoner. Det var ovanligt för våra öron men inte fel. Kanske hade en så lång konsert som denna vunnit på lite mer variation, eventuellt instrumentella solon exempelvis, eller mer fartigt, rockigt som omväxling till det mer meditativa och inlevelsefulla. Stark känsla i musik är fängslande och engagerar sin publik, men kan bli lite för mycket på en gång. Det är  ju uppenbarligen duktiga musiker som behärskar ett brett musikaliskt spektra.
 
Mest spännande var förstås "stålpannan" ( "steelpan" eller "steeldrum"). Den är en sorts metallskål med fält av olika tjocklek vilka ger olika toner när man slår på dem med metallstavar (var det väl?) Instrumentet kommer från Jamaica och där har man visst hela orkestrar med de här. Det lät intressant och ljudet blev olika beroende på var man placerade sig i lokalen (!)
 
Vi kommer att hålla koll på vilka konserter man anordnar på Domen och återkomma, om inte annat så på Göran Samuelsson i oktober (25:e tror jag) om vi är hemma då och inte på Norrlandsjakt.
 
Scrolla gärna ner på bloggen och kolla på ko-bilderna från nya ladugården på Guterud!
 

Goda fiskeråd ...

... och så lite tur fick våra gäster från förra veckan. Det var två bröder som lyckades få ett 20 tal gäddor på kroken (släpper det mesta tillbaka förutom det som äts upp). De fick två som var runt 1.20 meter. En vägde 11 kilo! Riktiga krokodiler. 
 
Two of our fishing guests, two brothers,  were wise and listened to good advise, and were of course also a bit lucky. They caught about 20 pikes in the past week. Most of the fishes were set  back in the water, but some of them were dinner. Two of the pikes  were about 1.20 meters, one was 11 kilo!

Värmlands största mjölkkobesättning ...

... startar nu upp i den nya ladugården på Guterud i Långserud hos Bröderna Jakobsson. Byggnaden är färdig. Korna började få komma in igår fredag. De mjölkas inte där än men de får träna på att äta och hitta platser och så. Sen blir det mjölkning också. Så där 300 djur tror jag att det blir.
 
Så här såg det ut igår.
 
 
Här är en bild på ladugården när vi var där senast, då var den inte alls färdig.
 
Vi glädjer oss i alla fall över våra arrendatorers, Bröderna Jakobsson, satsning. Och önskar dem och de så småningom övertagande barnen lycka till!
 
Och vi håller tummarna att politikerna på riksnivå har fattat att svenska bönder måste ges förutsättningar att överleva. Nu är det brist på svenska jordbruksprodukter, man importerar mjölk och kött i mängd. Kolla på förpackningarna! Det borde ju vara svenskt kött och svensk mjölk här eftersom vi i vårt land har en djurhållning óch ett miljötänk som är helt outstanding i världen. Det kostar lite mer och för detta måste bönderna kompenseras, de kan inte offra sin konkurrenskraft för att svenska politiker ska stoltsera med att vara bäst i miljö-klassen. Det spelar ingen roll hur bra det svenska jordbruket är om vi tvingas köpa produkter som kommer från andra länder med en annan syn på både djurhållning o miljö.
 
Och ungdjuren från Bröderna Jakobssons Guterud kom hit istället igår. De ska nu gå på Sönnare Brojâle ett tag.  Det är roligt att se betesdjur! Det blir liksom en levande landsbygd.

Agenda

Jobbat i trädgården lite, rensat ogräs, satt lite blomplantor. Gubben har klippt gräset och lagt i båten. Nu åker vi ut till stenen för samkväm och firande av en födelsedag ( inte någon av oss!).  Sen i kväll ska vi på ett spännande evenemang, vi har aldrig varit där förut.  Ett alternativ hade varit en rolig tillställning med Rosens dag i Hämnäs gamla skola. Där är både prat och sång och musik. Det låter också kul och rekommenderas men dit blir det alltså inte eftersom en av våra vänner inte förstår svenska, då blir anföranden inte så intressanta.
 
Sen blir det bilder på kor, här o där. Där är från Långserud, Värmlands största mjölkbönder.  Nu drar det igång.
 
På söndag blir det  bjuder vi Rolands mamma och syster på middag på Liane

I vakuum ...

... fattas beslut om invandring i Sverige. Reglering av invandringen och hur kostnaderna ska fördelas mellan stat och kommun kan inte diskuteras i Sverige vare sig i media eller i politiska fora. Det är locket på med hänvisning till att man genom att tala om saken ägnar sig åt rasism och främlingsfientlighet. Dessutom bor inte beslutsfattarna, riksdagsledamöterna, i de områden som pekats ut av regeringen som särskilt utsatta. Besluten riskerar alltså att fattas i ett vakuum utan kontakt med verkligheten och utan förankring hos dem som berörs. De berörda är  främst de boende i utsatta områden;  både invandrarna själva och de som inte är invandrare.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fem-av-349-riksdagsman-bor-i-utsatta-omraden_8229478.svd
http://www.svt.se/nyheter/sverige/toppolitikerna-bor-inte-i-utsatta-omraden
Själv upprepar jag att jag är inte främlingsfientlig, inte islamofob, inte rasist. Jag tror på människors lika värde,  att olika är bra och att en lagom invandring gynnar oss alla. Men jag tror på att den svenska invandringspolitiken måste kunna diskuteras öppet.

Frostbränna

Det kallas frostbränna när solen kommer stark innan tjälen gått och växten kan börja suga upp vatten. Och i år verkar den ha drabbat hårt. Massor av skogsplantor har torkat bort, så där 25 % enligt bedömare, ljung har drabbats, enbuskar, blåbär och andra växter. Frosten och tjälen har tydligen varit ovanligt tuffa i vinter. Dessutom säger rörmokarna att man haft ovanligt många problem med folks vatten och avlopp, de systemen har också tagit stryk.
(Jag hoppas fortfarande att brudspirean och enbusken i vår trädgård ska repa sig)