Överraskningsfirande mors dag och en födelsedag!

Vi tog med våra goda vänner för att fira födelsedag för en av dem. Hemlig resa var det: Sliperiet konstutställning  i Borgvik med mat i den nya fina restaurangen. Himla trevligt och lyckat, god mat.
Fisksoppan o en cava till.  Maten var kanongod, förrätten, både torskryggen och kycklingen och den festligt serverade desserten. Oskar har fått en duktig kökschef. Oskar är alltså Sliperiets ägare, son till Sven - Erik Magnusson, Sven-Ingvars. Sven-Erik satt för övrigt vid bordet intill oss med sitt sällskap, närmaste familjen. Oskar klådde runt i köket. Det var fullsatt på båda sittningarna, kl 13.00 och kl 15.00.
Nathalia Edenmont var lika fin som förra gången vi var här, hennes fotografiska bilder lika mäktiga
Terry O´Neills foton på kändisar fantastiska och numera historia. De ser inte ut så här längre. ;-)
David Bowie
Mick Jagger
 
Camilla hade gjort bilderna ovan, montage för foto. Himla roliga bilder, jag ler när jag ser dem.
Inga Lena Klenell från Sunne på övervåningen med glas är mäktig att se
Detta är en fint evenemang, men vi kan nog inte åka på det, en lördag är det.

Kärleksfullt om humlor!

Ibland drabbas man av en text bara för att den är så otroligt välskriven, man blir berörd, får tårar i ögonen och bara älskar den. Den här texten om boken om humlor är en sån. Jag har sparat den länge på en länk för kunna gå tillbaka och läsa den och njuta av den. Det är faktiskt en poet som recenserar en bok om humlor, det är ingen vanlig recension.
(Humlebilderna tog jag i Anders o Annelies trädgård) 
Citat ur texten: "Som sporadisk amatörentomolog har jag några gånger försökt börja samla på humlor. Fältet hade kunnat locka, både därför att man som humlekännare skulle bli lite mer exklusiv än en banal fjärilssamlare, och för att utbudet är överskådligt – globalt 250 kända arter, 40 i Sverige – att jämföra med exempelvis 4 400 skalbaggsarter. Det har inte riktigt fungerat; humlor påminner för mycket om vinterklädda småbarn eller hober som ätit för mycket, jag förmår inte dräpa dem. Ännu mindre efter den här boken."
 
Humlor är trevliga och dessutom viktiga för vår överlevnad, för allts överlevnad. Sen har vi fått ett speciellt förhållande till humlor eftersom vi råkar i vänkretsen ha en person som är en av världens största experter på just humlor. Han skrev sin avhandling om det här charmiga  lilla djuret, han har forskat och undervisat i ämnet på ett engelskt universitet de senaste åren, är tysk till ursprunget från Halle,  heter Stephan och är son till en av våra allra bästa vänner. Hoppas vi kan ses i sommar igen Stephan med Vera, Vinnie och bäbisen! Och prata om humlor och annat!

Gäseneost på Ica Sillerud i Svensbyn!

På Ica Sillerud säljs massor av Gäseneostar! Det är den enda butiken i Årjäng som säljer de här fina ostarna tror jag. Gäsene är ett litet mejeri, helt frikopplat från Arla,  som gör ost enbart på svensk mjölk och djuren betar alldeles i närheten av mejeriet.  Inga långa dyra  och miljövådliga transporter. Till påsk tog  Rikard hem massor av Gäseneostar och nu är de i princip slutsålda!!!
 
Det har  kommit en ny laddning, med nya och gamla sorter. Mina favoriter är först och främst Port Salut och jag har hamstrat några stycken ifall de tar slut. Sen kommer för min del hushållsosten. Den sorten är Gäsene i stort sett ensamma om att tillverka på mjölk från svenska kor. Här får inga friska djur antibiotika, det  utvecklas inga multiresistenta bakterier. Barn slipper dö för att man har en billig uppfödning med rutinmässig antibiotikabehandling istället för att ha en bra miljö för korna.  Djuren har det bra med utevistelse och bra mat och behöver ingen medicin för att hålla sig friska.  
 
Sommarspecial är en ny ost som är lagrad ett tag och har mycket smak. Jag får testa. Minimunk är också en ny variant. Bondmoran är en gammal klassiker i sortimentet, med mycket gammaldags smak av ost som den smakade förr.

Inomhusrabatt kan man ha!

Nej, jag har ingen sån, men det ser snyggt ut. Tyvärr inget för oss hundägare, kan föreställa mig vad Hej och Seffrin skulle kunna hitta på med en sån! Ha ha.....!
Bilden på den här rabatten kom från son Mattias i natt. Han är ju i LA just nu och detta är från hans tillfälliga bostad där. Mattias teori är att detta med inomhusrabatter var modernt för några decennier sen, men jag undrar om det inte fortfarande är gångbart.
 

Träffande text i Expressen apropå S-kongressen!

Texten  är inte bara träffande, den är rätt kul också! ;- ) Absolut läsvärd!
 
(S)   frossar i någon sorts sjuklig stormaktsnostalgi på alla områden och applicerar den på framtiden. Uttrycket "Sverige ska bli en humanitär stormakt" som motiv till att ta emot många flyktingar har vi hört länge men nu spinner man vidare på den tråden; världsbäst!  Långt från all trovärdighet målar man upp sience fiction -scenarier.
 http://bloggar.expressen.se/opinionsbloggen/2015/05/socialdemokratin-som-james-bond-skurk/
 
I  introt till partiets kongresshandlingar  finner krönikören Marteus, som hon skriver,  en definitiv touch av stjärnögd galenskap:
 
Sverige ska bli bäst i EU på låg arbetslöshet, bästa skolan i världen, nå den starkaste omställningsförmågan, den högsta kunskapsnivån och teknikintensiteten, den mest hållbara infrastrukturen och produktionen. Socialdemokratin ska ”lägga grunden för ett Sverige i full sysselsättning, som slår världen med häpnad i sin jämlikhet och frihet.”  (Författaren till den meningen är i alla fall inte världsbäst på svenska språket!)  Sverige som land  ska vaccineras mot arbetslöshet med S-politik Osv, osv, osv...!
 
Varför i all världen måste vi slå världen med häpnad och bli bäst??????  Det kan väl ändå inte vara ett självändamål!!
 
"Någon finsk politiker eller lärare ska ha sagt: ”Ni i Sverige talar alltid om att ni ska skapa världens bästa skola. I Finland nöjer vi oss med att skolan är bra.” Så talar hälsan."

Urbandets vårsoaré på Tjolitta ...

... har jag tänkt att vi ska gå på i kväll. Det är inte förhandlat med Roland än men vi brukar bevista detta årligen återkommande evenemang om jag minns rätt. (Eller är det Julsoarén jag tänker på?) Det står förköp men jag har läst att man kan droppa in också. Våra lördagar är alltid svåra att planera så vi kan bara hoppas att det funkar utan förköp och att vi inte måste göra annat i kväll. Man vet aldrig.
 
För övrigt under dagen idag så ska vi försöka att mentalt överleva ännu en dag med hällande regn o kyla. Just nu kl 07.00 så är det 6 grader, plus i alla fall. Det var bara +3 igår kväll så det har ju stigit lite. Från den här nivån som vi har haft nu en längre tid så kan det bara bli bättre.
 
I morgon under dagen ska vi fira god väns födelsedag och Mors Dag! Det blir ett intressant projekt som vi ser fram emot. ;- )

FIBER!!!

En stor dag idag! Fiberboxen kom in i huset!
 
Via den här centralen ska vi alltså kunna ha tv och dator och ev fast telefoni. Fast det hela är en djungel, omöjlig att greppa för en teknisk analfabet som mig. Jag läser sida upp och sida ner med erbjudanden men  lämnar över till Roland att bestämma. Vi tog Telia som leverantör i alla fall, de verkar ha hållit på längst och har tjockaste bunten med alternativ. Jag tror han bokade oss för  100 / 100 här hemma. Borde betyda 100 mb in och lika mycket ut. Och sen ett "lagom" med TV-kanaler. Fast jag vet inte vad det betyder.  Och vad vi ska ha i de andra husen vet jag inte. Men skönt att lådan är på plats och att det blinkar i det, för då är det kontakt och fungerar.

Nya vilda djur i Sillerud!

Fyra vildsvin sågs i Risviken, vid kanotcenter,  i måndags. Två vildsvin sågs i Signebyn, mellan Lisslerudsvägen och sjön, i tisdags. Två kronhjortar sågs i Mölntegen, Ängkasa,  för två veckor sedan.  Och så har "våran" fasan Boberg besökt Signebyn igår. Han var hos Bengt o Hjördis och blev bortföst av en av katterna. ;- ) Det verkar som om det kan bli mer variation i frysboxen framöver om detta fortsätter, inte enbart älgkött. Kanske inte helt fel, även om åtminstone vildsvinen kan vara mariga att ha nära människoboningar.
 
En skön fredag o bra avslut på veckan önskas alla!

Venice beach i LA !

Yngste son Mattias har landat i Los Angeles. Det är ett kärt återseende av en stad som han bodde i under 7 år om jag minns rätt nu. Igår träffade han vänner på Venice och idag blir det goda vänners bröllop i Disneyland.
Gode vännen Daniel  Mooney bodde här vid Venice och jobbet Pandemic låg nära, så han har tillbringat åtskilliga timmar här i krokarna. Dan var även med hit till Liane och hälsade på, ett besök som vi uppskattade mycket. Han är en vänlig person som pratade länge med Rolands farbror Nils som levde då. De pratade mycket om hur det var här för länge sedan och hur man levde då.

Hon avslöjar Zaremba!

 
http://www.dn.se/kultur-noje/kajsa-ekis-ekman-verkligheten-gar-forlorad-bland-pastadda-skandaler-och-snyfthistorier/
 
Det är så bra skrivet, precis så här dålig journalist är Zaremba på DN. Hur kan han få fortsätta luras???

Fullsatt på Tjolitta på fibermöte!

Fiber för dator, tel o tv kan vi få nu. Det har möjliggjorts genom att kommunen (Katarina J när hon var kommunalråd drev frågan!) sökte statligt bidrag till fiber på landsbygd. Sen bildades ett kommunalt bolag övergripande och så fiberföreningar ute i byarna. Här har det varit Sellnet. Det är de senare som strävat på och ordnat med grävningar och sjökablar och allt som ska till. Det är ett stort projekt och en mindre skara ansvariga har gjort ett fantastiskt arbete under fyra år för att ro det hela i hamn; en komplicerad organisation och mycket pengar har man hanterat. Nu börjar det i alla fall blinka i stugorna av fiberboxar och då är det dags att välja leverantör och det alternativ man vill ha hos den leverantören. En veritabel djungel. Antar att man får peka och gissa och fixa nåt bara för att komma igång och sen får man ändra efter hand som man blir klokare.
 
Vi får våra boxar här och på Liane imorgon och i de andra stugorna de närmaste veckorna.
 
För utländska personer som har sommarstugor här är det komplicerat. För Telia gäller följande:
 De måste lämna in en ansökningsblankett för att Telia ska få lov att ta kreditupplysning + ett köpekontrakt som visar att de äger fastighet här + visa upp en legitimation och gå in till Teliabutiken i Arvika och skriva på ett kontrakt.
 
Sen kan personen i fråga teckna ett abonnemang vilket ej är tidsbegränsat och säga upp det en månad innan beräknar att lämna sin svenska stuga. Sen teckna ett nytt abonnemang vid återkomsten till Sverige. Det funkar nog men man har nog inte egentligen skapat ett alternativ som passar dem, utan de får liksom teckna ett nytt vid varje vistelse i sommarstugan. Det går väl.
 
I morgon skriver jag om vildsvin och hjortar i Sillerud och om son Mattias som är i  Los Angeles  just nu.

Fibermöte på Tjolitta i kväll

Nu kommer fiber in på löpande band i våra trakter. I morgon är det dags här i huset och på Liane, sen i de andra husen nästa vecka.  På Tjolitta i kväll  kl 19.00 kommer en man och informerar lite mer om vad det innebär med fiber och vad man kan välja. Vi ska åka dit och lyssna. Och det lär bli enbart lyssna, för jag är så himla okunnig när det gäller detta med fiber, så jag vet inte ens vad jag skulle behöva fråga om. ;-)

Jättemurkla!

Vid vårt vedhus växer en stor murkla, stenmurkla antar jag att det är. En del människor äter murklor. Det är  egentligen en lite giftig svamp men om man förväller den, dvs  kokar på den ett par gånger och slänger vattnet så ska det gå bra att äta den. Lär vara en läckerhet. Jag har aldrig ätit murklor, håller mig till kantareller och Karl Johan. En kollega gillar murklor, jag ska ta med den till henne.

Nä... det gick inte!

Det gick inte att göra någon premiärtur med Busterbåten. Precis som vi skulle åka så kom regnet.
Vi gjorde grillknyte här hemma i Lianegrillen istället medan regnet smattrade på taket. Till slut kom solen tillbaka och vi fick njuta av en fin kväll med trevligt umgänge. Det fanns hemgjord potatissallad, hemgjord korv, majs, stekta förkokta färskpotatisar, vanlig bratwurst och falukorv och en del annat smått och gott. En del av oss hoppade i studsmattan men jag avslöjar inget mer om den detaljen. ;-))
Det får bli båtpremiär en annan dag!

Premiärtur med Busterbåten....

..... gör vi nu, startar om en halvtimme. Och vi packar väskan med grillgrejer! Man måste passa på när termometern visar + 14 grader och solen skiner! 

Vildsvin i Signebyn ....

... har setts nu. Det var en man som cyklade med hund som såg vildsvin mellan Lisslerudvägen och sjön. Strax efter han sett dem så drog Haralds hundar på och skällde vildsint. Försvann kanske åt det hållet. Gott kött är det på vildsvin och de är jaktbara. De har funnits i närheten i flera år och setts av och till här. Vi får räkna med att en grupp etablerar sig förr eller senare.
 
F.ö. så har solsken och vackert väder. Busterbåten är i sjön och Roland vill ut och grilla i kväll. Vi får se hur det går.

Raffiga skodon för kvinnliga mc-åkare!

De här såg vi igår i Karlstad när vi besökte en mc-klädbutik
Här fanns hur mycket kläder och tillbehör som helst för motorcykelfolk!
 

Zaremba är förfärlig!

Zaremba är en journalist som brukar skriva mastodont artiklar / artikelserier på DN. Varför han får göra det begriper nog ingen egentligen.
http://www.aftonbladet.se/kultur/article20856396.ab
Han har en otrevlig metod i sitt skrivande:
1. Letar opp ett ämne som engagerar många människor för att garantera att det skrivna blir läst; skogen, skolan, vården och nu senast förtryck av män i samband med vårdnadstvister..
2. Han skaffar sig en tes och driver den, gärna en populistisk men samtidigt kontroversiell.
3. Letar opp några otroligt tårdrypande fall för att illustrerar tesen, de behöver inte alls vara representativa
4. Refererar rätt godtyckligt till andra tyckare och eventuella undersökningar som kan stödja hans tes.
5. Släpper fram extremt svaga motargument, om ens några. Och de förlöjligas ofta rätt skamlöst av Zaremba själv
6. Förtiger relevant forskning som kan stödja något annat än hans eget tyckande. Spelar ingen roll om den är gedigen och trovärdig.
 
Detta är dålig journalistik. Det borde istället vara så att fakta- och forskningsbaserat materiel presenteras objektivt och  illustreras av verklighetsexempel. Och utifrån det så växer fram en tes som verkar hållbar om något samhällsfenomen. Då fungerar allsidighet och objektivitet. Zaremba är bara hemsk i sitt arbetssätt. Och som sagt. Hur kan DN har honom kvar i sitt stall?

Grattis Jens till nya jobbet!

Vi gläder oss åt att  våra barns och vår vän Jens Stenberg från Åmål har fått nytt  jobb som chef för Aller medias digitala utveckling. Grattis Jens och grattis till Aller media som får behålla en duktig ledare inom sin koncern. Jens lämnar sitt jobb som chefredaktör för Aller -magasinet Café framåt hösten, i september.
https://www.facebook.com/jens.stenberg?fref=ts
http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/tidskrifter/article3910656.ece
http://www.medievarlden.se/nyheter/2015/05/cafes-jens-stenberg-blir-bli-digital-innehallschef
Här finns ett exempel på Jens suveräna förmågor, en himla rolig krönika från Café
http://andrev.cafe.se/handproblemet-den-riktiga-mediakrisen/
 
 

Myrorna i Karlstad ...

... har flyttat in i Jysk gamla lokaler vid Elon. Stor lokal och massor av saker!

Second hand-fynd idag i Karlstad!

Jag skrotar ofta omkring i second hand-butiker, både för nostalgitrippens skull och för att handla prisvärt och med miljötänk (återbruk!). Det är inte så ofta jag kommer hem med nåt, men idag var en höjdare på Gengåvan i Karlstad, det är St Erikshjälpen.
 
Först o främst ett par jättefina stolar, hög kvalitet, Nässjögjorda och med lagom slitage för att passa i Nils-köket på Liane. Där har funnits fyra stolar bara och det behövs sex. Jag har letat ett tag utan att hitta rätt. Men de här var sååå bra, och med 75 kr st så var de absolut prisvärda. Det blir fårskinn på alla.
 
 
Gäster och / eller  barn på Liane behöver ha nåt att sitta / ligga i om det råkar vara fint väder när de bor i huset och läge för solning. Ett par solstolar för att sitta bekvämt i köpte vi häromdagen och nu fyndade jag tre solsängar, varav två känns som i stort sett helt nya. De kostade 75 kr st!!! Solsängarna finns i källaren på Liane, kan hämtas där vid behov.
Till slut stolsdynor, vilket alltid går åt i våra hus till utemöbler. De här fem var hela och rena och fräscha, rejäl storlek och kostade 35 kr st!!!! Man undrar varför vi någonsin köper nytt sånt när second hand är så billigt och fortfarande fint. Fast man får ge det tid och sovra i utbudet.
 
Senare idag mer om Karlstadtrippen idag med kul besök på nya Myrorna och på butik för mc-kläder. Och så en del grattis här på bloggen till vännen Jens Stenberg från Åmål,  som fått nytt jobb som chef för utvecklingen av digitala media inom Allerskoncernen, med tillträde i september. Det slog mig när jag tänkt efter lite att han ytterst blir nåt slags chef för Blogg.se som är både digitalt och Allersägt. ;-)) Hoppas han vårdar Blogg.se med omsorg!

Kanonfynd på Gengåvan i Karlstad ...

... idag!  Ibland är det så lyckosamt att handla second hand, dels kan man hitta rätt grejer, dels få dem till bra pris o bra kvalitet. Berättar mer sen när vi kommer hem.  Efter stadig brunch på Ikea ( 39 kr!) så står vi oss länge o kan shoppa loss. Gubben är på Ahlsell nu förstås o sen blir det nog en sväng till Myrorna för min del. De har en jättebutik  gamla Jysklokalerna, bredvid Elon. Den upptäckte jag vid förra Karlstadsbesöket.
 
På hemvägen tar vi vägen om Säffle till Anders o hämtar Bustern! 

Vandring runt huset!

Om man nu ska se en fördel med en lång kall vår så är det att allting har blommat länge. Det har varat i veckor istället för att blomma över på några dagar. Gulltöreln ovan har just slagit ut. Den borde jag sätta mer av, överlever allt. Jag värjer mig för att kalla området runt huset för trädgård. Det är ett uttryck som kräver planerade ambitioner. Här hos oss finns förstås ett och annat genomtänkt och planerat men rätt mycket har sått sig själv och kommit till hipp som happ utan baktanke.
Gullvivorna som rymde med hit och etablerade sig under spireabusken har blommat länge, länge denna kalla vår. De följde bara med hit från mitt föräldrahem när jag flyttade hit en lönnplanta, trivs och breder ut sig, mer varje år.
Påskliljorna har också blommat länge och penseerna. Kärleksörten kommer så sakta.
Vårkrage har jag försökt plantera om o om igen men den trivs inte här. Nu är det en enda kvar.
Den här lilla spireahäcken är som finast nu några år, innan den börjar glesa ut nertill.
Några små körsbärsträd finns det, men jag brukar aldrig hinna få något med av körsbären, fåglarna hinner före.
Getramsen är också självsådd och breder ut sig överallt, jag tar bort varje år för att  inte bli totalt invaderad. De se ut som stora liljekonvaljer.
De små vilda violerna ser bleka ut på bild men är starkt blålila i verkligheten. Också ett ogräs som borde ha tagits bort förstås.
Tulpanerna är inte många men lyser starkt
Den här jättegranen i tomtkanten borde vi ta bort nu. Den var jätteliten när vi byggde huset 1977. I många år var den platsen för utegranbelysningen och vi strävade med det även när den började bli rätt stor. Men nu går det inte längre och den borde förstås tas bort för den växer in över gräsmattan och tar en del dagsljus från oss. Mot att fälla talar att den är alla fåglars favvoträd. Under vintern står fågelmatstationen här och granens grenar är slitna av alla små fågelfötter som vilat i den mellan ätvarven.

Skatbo i klätterväxten!

Det borde man inte ha men vi har inte haft hjärta att ta bort det! På altanen så finns en blåmes i holken. Kul med fågelliv runt knuten.
 

Planterade i lådorna ...

...gjorde jag igår. Som vanligt trodde jag innan att det är gjort i en svineblink och det är det inte alls. Det tog i princip hela eftermiddagen innan alla tre var fixade. Det ska hämtas och rengöras och kånkas omkring på jord, växter och lådor och hållare. Sen ska det städas undan också. Men nu är det gjort för i år, om nu inte frosten kommer.
Tulpanerna nederst på bilden lyckades jag rädda undan när takrengörarna var här. Jag dolde dem under en ikeakasse uppträdd på blomstöd. Bakom dem skymtar blåsipporna som jag är så rädd om. De har nästan varit "dödade" av grävande hundar men skyddas nu bakom kompostnät.;-)

Solstol åt lilla Lovis...

... fast inne i köket. Den är populär och hon kallar den "sto". Med vedspisen där så gissar jag att bilden är tagen i Lovis pappas föräldrars hus vid havet ( om nu Östersjön är ett hav???) Kul att hon kan knalla omkring själv nu utan stöd! Lilla barnbarn Lovis uppe i Umeå.

Hundutställning i Gräsmark idag!

Roland ställde ut Jazz och Bosses Bugga, båda  fick bra kritik, en excellent etta.
Dunkern Turi från Säffle, Hejs helsyster, fick också excellent etta.
Det är ett fint utställningsområde i Gräsmark.
Här är Roland med Hej. Han är faktiskt rätt fin som dunker och jag är inte alls partisk. Han fick också excellent etta.

Hundutställning i Gräsmark idag!

Två av husets hundar ska ställas ut för att bedömas. Det är vår gamle hamiltonstövare Jazz i veteranklass och den yngre förmågan dunkerstövaren Hej i öppen klass. Bosse ska också med och ställa ut hamiltonstövartiken  Bugga. Roland o Bosse har ju hundarna liksom ihop, fast  vi har  alltid hanarna här hos oss och tikarna är hos  Bosse o Liselott i Leverhögen. Det är en utställning för olika jakthundraser om jag förstått det hela rätt. Alltid spännande att ställa ut hund.

Ungdjur på bete ...

... på sönnare Brogâle. Vacker syn när jag var ute på långpromenad med Seffrin-taxen. Det är på mark som hör hit, till Prästgården - Liane och djuren  ägs av våra arrendatorer bröderna Jacobsson på Guterud i Långserud. Glad att jag kunde ta kort på dem på nära håll idag, de vill annars gärna hålla till borta vid badplatsen vid dungen rakt fram till vänster.
 
Precis när jag tog det här kortet idag pingstafton så var det bröllop på Silleruds gamla kyrkplats, dungen rakt fram till höger. Jag vet inte vilka som gifte sig, det stod en gammal fin kärra efter vägen. Kanske blev det hästskjuts till Tjolitta för där var iordninggjort för fest av något slag.
 
Sjön Östra Silen syns i bakgrunden och bortanför där är Tobyn
 

Einar på Liane.

Det här är Einar på Liane. Han håller till runt huset numera tillsammans med tornfalken och fasanen Boberg. Einar sköter om gräsmattorna och är döpt efter den trädgårdsmästare som anlade gräset en gång i tiden, Einar i Svensbyn. Einar på Liane gör ett utmärkt jobb. Men det här med robot är lite spöklikt, att han kan gå själv kors och tvärs på en begränsad yta. Och mest läskigt är när han börjar bli trött i batteriet, då stoppar han, vaggar lite, vänder sig om och rullar iväg mot laddningsstationen oavsett var han befinner sig på tomten!  Dit går han, laddar och tuffar sen iväg igen.
 

Liane idag!

Roland mäter ut var fasadbelysningen ska sitta, mitt på den tomma ytan blir det, efter mycket dividerande fram och tillbaka. Och så en likadan på andra gaveln.

Abbas mästarmatje ...

... åts här igår kväll. Den fick beröm. Blå burk! Och svensk färsk potatis är inte fel med gräddfil, egen dill o gräslök och egen sallad från pallkragen.  En trevlig kväll hade vi som nu lämnat sparrisfrossaveckan. Jag räknade ut att vi de senaste tio dagarna har umgåtts med vänner och bekant med mat i någon form sex kvällar, antingen här eller där. Fast det har inte varit sparris varje dag. Men alltid gott och trevligt.
 
 Idag på förmiddagen skypade vi med lille Bill. Han var pigg och på utmärkt morgonhumör. Skulle åka ut till Saltsjöbaden med kusin Bobo-familjen.
 
I dag eller i kväll har vi inget planerat, men imorgon ska Hej o Jazz ställas ut i Gräsmark. Och dessutom en av de hundar som Bosse har. Bugga kanske? Jag har inte hundra koll. En del planterande får det bli, kanske lådorna under fönstren. Allt är inköpt och väntar bara. Eventuellt lite krafsande med ogräsjakt runt huset om vädret fortsätter att var nådigt. Just nu skiner solen från en blå himmel och det är + 13 grader. Rekord antar jag den här våren.

Cate Blanchette ...

... träffade svärdotter in spe, Carin, när hon var i Canne på jobb den här veckan. Det var filmfestival och hon fick en intervju med Cate. Carin, som alltså är lille Bills mamma,  jobbar på tidningen Elle. Cate,  är känd för bl.a. "Sagan om ringen"
https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=cate+blanchett+oscar+speech
 

Lana

En schweizisk schäfer har vi träffat. En mycket trevlig och absolut helt väluppfostrad hund. Trygg och fin. Men måste vara ovanlig, vi har aldrig sett en hund av den här rasen förut.

Ikea är bäst!!!

Nu hade man handdesinfektion vid ingången till restaurangdelen!! Det har jag frågat  efter länge och bett om på ett antal matställen, speciellt där någon form av buffé serveras. Helt kanon att Ikea nu börjar med det.

Jag vågade!

Sätta ut salladen och kryddorna i pallkragen alltså. Jag köpte en sexpack med olika salladssorter och satte ut i pallkragen igår. Under bladen duttade jag in mossa så de inte ska bli jordiga. Kanske funkar. Sen är det rosmarin, timjan, gräslök o dill. Ett par potatisar är nedstoppade och så har jag sått dill och sallad.  Det finns plats kvar för att så nya omgångar så det ständigt ska finnas färska grönsaker att skörda. Nu håller jag tummarna att frosten håller sig borta, eller åtminstone annonserar när den kommer så jag kan täcka.
 
En bra fredag önskar jag alla!
 
Här ska det bli arbetsdag först och sen sill med svensk färskpotatis i goda vänners sällskap.

Bäst så här långt....

... tycker jag att Litauen, Norge och Irland är.  Islands sångerska har  en vacker röst. Schweiz inte så illa. Dessemellan har det varit blandat med en del  riktiga stolpskott, tramsiga och med falsksång. En del av bidragen från gamla öst är segdragna och svulstigt pampiga som militärmarscher. Och kommentatorerna envisas med att berätta om de deltagande ländernas tillkortakommanden genom åren, inte så muntert precis. Men jag går in med låga förväntningar i tittandet på mellon. Håller tummarna för att det ska gå bra för Måns i alla fall, han representerar ju Sverige, med Heroes. Lär vara segertippad. Den tecknade typen som är med o alla effekter är kul.  Lite annorlunda! Men egentligen är låten slätstruken. Den gick i alla fall vidare till final.

Melodifestivalen ...

... ska vi försöka kolla på. Hoppas det blir bra låtar annars stänger vi av. Det verkar som om det ska vara ett antal tävlingar framöver också, vi har dålig koll. I kväll råkar Sverige vara med också, Måns Zelmerlöw.

Hägern i Bäcketjärn

Jag skulle ta kort på honom när han stod och ugglade efter vägkanten. Men han flög förstås. På nära håll ser han osannolikt stor ut.

"Jag kan gå"!

Barnbarn i Umeå, lilla Lovis kan gå själv nu. Hon fyllde ett år häromdagen och firar nu idag med att gå utan stöd.

Rengjort tak har vi fått!

Så här fint är det nu, vårt hustak! På bilderna under syns hur det var förut och på andra sidan var det ännu värre. Det blir mycket mossa o alger eftersom vi har höga träd runt huset. Och betongpannorna börjar bli slitna, vi byggde huset 1977. Dags alltså att byta tak inom 10 år i alla fall, men med den här behandlingen räknar vi med att få lite respit med takbytet, slipper de allra närmaste åren.
Två unga män kom och skrapade med ett redskap, krypande på knä. De var oerhört snabba och jag fattar inte hur de orkade jobba så energiskt timme efter timme. Jag hade blomstöd i rabatten nedanför och så la Roland plast på för att skydda mot det som föll ner. Det blev ju mycket. Efter att hela taket var skrapat så tog de en högtrycksblås och blåste ner allt på marken. Några trasiga pannor bytte de ut, Roland åkte till Årjäng och hämtade medan de skrapade. Sen behandlade de hela taket med ett medel som ska ta död på det som finns kvar av påväxt inom de närmaste dagarna. De ger en garanti att taket ska vara mossfritt i fyra år med den här behandlingen. Någon slags efterinspektion om ett år ingår i det vi betalar för. Sen städade de undan alltsammans ordentligt både på marken och i takrännorna, samlade upp och körde bort.
Jag frågade om detta var det värsta tak de sett men det var det inte påstod de. ;-) Två man gjorde jobbet på en dag, de kom vid 8-tiden och var klara vid 3 tror jag. En sån här behandling betalas per kvadratmeter. Företaget var här för ett par månader sedan och gav oss en skriftlig offert, med tydlig specifikatïon på vad som skulle ingå i priset. Om jag minns rätt nu så landade priset på drygt 7000 kr  med ROT (eller RUT kanske det var!) bortdragen (tack förra regeringen!!!). Det är alltså vad vi betalar för det hela och det är prisvärt tycker jag om resultatet står sig i fyra år.  Huset  är rätt mycket större än som syns på bilden för det har en vinkel på baksidan. Tror att takytan är så där 190 kvadratmeter.
 

Om takrengörningen ...

... blir det mer  imorgon bitti.  Tänkte lägga ut det i kväll men det blev sent idag med sparrisäting ( igen!), goda vänner här och så till slut en liten safari på bygden + på Liane. Imorgon alltså!

Gäsene ost - svensk!!!

Gäsene är ett litet mejeri som gör ost enbart på svensk mjölk och från djur som lever nära mejeriet. De gör den enda hushållsost som jag har hittat gjord på svensk mjölk och deras Port Salut är grymt god. Rickard på Ica Sillerud har ett antal olika Gäseneostar och säljer en hel del eftersom de inte finns i så många andra butiker. Han hade massor till påsk men nu är det bara en dryg handfull kvar. Mer är beställda och kommer på torsdag tror jag.
Det är bra med livsmedel gjorda i Sverige från svenska djur som har ett bra liv och där det är förbjudet med antibiotikabehandling av friska djur. Känns absolut bra att köpa svenska jordbruksprodukter.
 
Senare idag lägger jag ut bilder på det fina taket, det som blivit rengjort idag!

Proffsig rengöring av taket!

Idag blir taket på vårt hus professionellt rengjort av en firma från Grums. Två gossar är här och skrapar först ordentligt och har sen på ett medel som ska göra att mossa och alger dör. Resultatet ska stå sig i fyra år. Det låter lite som hokus pokus men lär fungera. Den som lever får se!
 
Och jag ska åka till tandläkaren o våndas!

Son Mattias i Seattle ....

... har tvättat o oljat altanen på sitt hus.

7 mínuter ....

... var den ultimata koktiden för sparrisen om
jag lade den i kokande vatten. Lättare att mäta exakt då. Läste i en gammal Vår kokbok att man rekommenderade 20 - 40 minuter. Det går ju inte, lite tuggmotstånd ska det vara kvar.
 

Bobo tränar på fiske ...

... för i sommar ska han komma med till Liane och fiska både från land och från båt! Det är barnbarn Bills jämngamla kusin Bobo! Himla söt är han i regnställ. Och så vinkar han till oss!

Våga eller inte våga?

Kan jag  plantera sallad i pallkragen? Kommer den att frysa bort i så fall? Det var på nollan i går natt och nattfrost för ett par dagar sedan. Samtidigt  är det drygt att vänta en hel månad, till efter juni månads järnnätter. Jag funderar en stund.  Ett tag till kan jag odla mitt vankelmod, sen måste jag bestämma mig. Under tiden ska jag provkoka sparris inför kvällens äting för att se hur lång tid som är den ultimata. Har lärt mig att det kan vara väldigt olika, inga regler gäller, man måste pröva.

Sparrisfrossa igår kväll!

Bättre blir det inte!

Ettåring idag!

Grattis barnbarn lilla Lovis med de blåklintsblå ögonen där uppe i Umeå!
Vi har ringt och sjungit!
 
Nu ska vi snart åka på sparrisfrossa hos goda vänner! Direkt leverans från sparrisodlingarna i Tyskland! Så smarrigt, vi har väntat.
 

Nu kan jag dra in pallen under tak!

Roland kom på att man kan sätta en krok i var ände på odlingskragebingen + rep med krok och då är det bara att dra in det hela under altantaket om det blir oväder. Med stora hjul så rullar det lätt trots att det hela väger en del med all jord i.

Lärarcoacher till skolor som inte når målen.

Det är ett förslag från (M) och till det vill man sätta av 2 miljarder. Syftet är att de ska stötta skolor som har dåliga resultat och på så sätt ska man tillskapa karriärstjänster för lärare.
http://www.dn.se/ekonomi/m-stottande-lararcoach-ny-karriarvag/
 
Först ser det väl inte så dumt ut. En skola som misslyckas kan behöva pedagogiskt stöd, det kan låta bra. Men om man benar ut och granskar detta lite så blir man betänksam och det av flera skäl.
 
1. Är det inte en smula korkat att ett syfte med de här tjänsterna är att skapa karriärstjänster för lärare? Något som fyller en karriärsfunktion??? Det låter lite tomt och  i mina öron krystat. Att skapa tjänster för att någon ska få en karriär. Ok, lärares karriärmöjligheter kan vara något man får på köpet men att det ska ingå i själva syftet blir knepigt.
 
2. Stöd till lärarna ska alltså bota skolor där eleverna inte når målen. Då har man redan innan  bestämt att de dåliga resultaten beror på dåliga lärare. De beror alltså exempelvis inte på för lite resurser, felfördelade resurser, brister i skolledning, för mycket administration för lärare, oförstående skolpolitiker, dålig organisation,  för många nyanlända elever som inte får rätt stöd, brister i lokaler, för låga lärarlöner som inte lyckats locka de bästa lärarna till de skolor som behöver dem bäst osv, osv. För om felen ligger där kan rimligen inte en lärarcoach göra så mycket åt det om  jobbet enbart är stöd till lärare.
 
3. Det finns ofta rätt många lärare på en skola. Precis som på alla andra arbetsplatser så är de flesta lärare engagerade i sitt jobb och genomför det bra, medan några inte orkar riktigt av olika skäl. Därför blir det på något sätt utopiskt med ett scenario där en hel skolas misslyckande beror på dåliga lärare. Ok om en klass misslyckas så kan det vara så att en lärare har hamnat i en svår situation med den elevgruppen och ett stöd utifrån kan vara bra. Men om en hel skola misslyckas så larmar det för mig att det inte i första hand  är lärarna det är fel på utan något högre upp  i systemet.
 
4. Det behöver inte vara helfel med coaching på en skola som har svårt att få sina elever att nå målen. Men då får man inte vara så enkelspårig att man redan innan bestämt att det beror på lärarna. Coachen borde ha en bredare roll och ha både hög pedagogisk kompetens och någon form av forskarkompetens (kan ingå i nyare lärarutbildningar!) . För coachens första uppdrag borde bli att undersöka vad bristande måluppfyllelse beror på, att på ett systematiskt sätt ta reda på orsakerna.  Om det är resursbrist, fördelningsfel, organisationsfel,  ledningsfel, attitydfel, politikerfel osv så ska naturligtvis åtgärderna sättas in där först och inte som handledning till lärarna. Men om det är lärarna som behöver ren pedagogisk handledning så ska de få det förstås.
 
5. Jag har nyligen haft en mycket intressant diskussion på mail om detta med en kollega, Marie här på bloggen. Vi som är lärare hörs och syns väldigt sällan i debatten kunde vi konstatera, vi lämnar på nåt sätt över debatten, kritiken och analysen till andra, inte minst till media och politiker. De får stå oemotsagda och det är inte bra. Besluten riskerar att slå fel om de inte har en förankring i verkligheten.

Vilket överraskande besök!!!

Plötsligt ringde det på dörren igår lördag och utanför stod två glada unga män. De presenterade sig som Lawrence och Jerry (Jeroen) och berättade att de hade jobbat tillsammans med vår son Mattias på Dice, Electronic Arts i Stockholm med dataspelsgöring. Ursprungligen var de från Belgien men hade nu jobbat i Stockholm i fem år.
 
 De hade vägarna förbi, skulle till vår berömda  bilskrot i Båstnäs för att kolla och ta bilder och kom på att Mattias måste vara här ifrån. De letade upp vårt hus och ringde på! Helt fantastiskt roligt. Vi pratade bort en stund på eftermiddagen över en fika. Sen busade vi lite med Mattias. Han visste inget om deras planer på att titta in hos oss, så de tog bilder på sig själva här och skickade till honom. Gissa om han blev häpen! Se sina f.d. arbetskamrater plötsligt i hans eget barndomshem! Det dröjde inte länge förrän han ringde och vi fick berätta.
 
Roligt när vi kan ha kontakt med barnens vänner också. Vi har ju träffat en  del av dem och följer dem genom livet sedan rätt många år nu. Ibland besöker de oss här på Liane och ibland blir det kontakt via facebook.

Långpromenad med lille Seffrin -taxen ....

...blir det nu, sen gör jag kvällens blogginlägg. Vi var i Karlstad idag på shopping. Helt rätt dag, lugnt både i butiker och på E18. Norskarna är kvar i hemlandet o firar 17:e maj, vi mötte bara någon handfull norskregistrerade bilar på vägen. 

17:e maj!

Bara att gratulera Norge med dagen! Nationaldagen firas ju alltid ordentligt och i år infaller den  dessutom på en söndag.  Om den hamnar på en skoldag så märks i Årjäng ett rejält tapp av elever den dagen. Vi befinner oss nära norska gränsen och många av våra barn från grannlandet åker "hem" till far- eller morföräldrar för att fira 17:e maj. Fast vi får signaler om att firandet har minskat de senaste åren. Det är inte längre självklart med parader och corps i varje litet samhälle. En kul dag är det säkert i alla fall.

Knepigt på björken!!

Vi satte ju in björkstammar på vardagsrummet på Liane. En av dem har nu, ett år senare fått nåt konstigt. Det ser ut som om små maskar har krupit ut genom barken. men de här röd-orange små snurrorna är alldeles hårda.
Det ser verkligen lustigt ut.

Kor! Bästa utsikten!

Och kolla på de små kalvarna som går med i flocken, de diar sina mammor när de blir hungriga! Djuren  går ut och in som de vill i ladugårdsutrymmet. Det här är så fint att se, en landsbygd som fortfarande lever, där det finns djur och människor kvar. Bilden är tagen mot Tobyn från småbåtshamnen i Signebyn, sjön Östra Silen. Djuren är förstås Daniels. Roligt att han fortsätter så vi närboende kan njuta av den här anblicken. Tacksamma får vi vara att fler än Daniel vill fortsätta att föda upp djur i Sverige så att vi alla kan köpa svenskt kött i butikerna.

Oväntat besök....

.... och väldigt trevligt har vi haft idag! Jag återkommer till det. ;-)

Grillpremiär - äntligen!

Grillpremiär äntligen här hemma!  Igår kväll! Det är ju så kallt, har inte varit inbjudande att sitta ute. Och det var rätt bistert igår kväll också; dunväst / vinterjacka gällde som synes. Isande nordvästvind -  fast ett strålande solsken. Längst in vid väggen var det lite pardon för vinden, men det kommer att bli bra med glasvägg mot väster. Fribergs glasmästeri är på gång med den!
Jag lyckades leta upp en svensk fläskfilé igår i butik.  (Vägrar danskt griskött som är uppfött  med slentrianmässig antibiotikabehandling av friska djur. De multiresistenta bakterierna som blir följden av detta dödar några danska barn varje år. Detta vill jag  inte bidra till.)  Förutom fläskfilé så blev det förkokta grillade små potatisar med smulad timjan på, grillad shalottenlök, förkokta grillade majskolvar, lättkokt tysk vit sparris och broccoli, samt en grönsallad. Och så bea förstås.
 Här ute på altanen åt vi alltså men vi gick in med desserten (romlagda mangoskivor och vispgrädde) och kaffet. Då var det så där 8 plusgrader bara. För övrigt så hade det varit frost igår på morgonen.

Årets tornfalk!

Årets upplaga av tornfalk i Oskars duvslag, är inte som tornfalkarna här uppe tidigare. Han / hon är ljusare i färgen, latare, kaxigare: Sitter där tryggt fast vi är nere på Liane och pysslar med lite av varje, fetare i modellen absolut mycket rundare än tidigare års tornfalkar, latare för han / hon sitter ofta där och bara lajar - tidigare års fåglar har härjat runt och flugit mycket mer.

I går kväll!

Vi hade en trevlig kväll igår hos  vänner;   god mat, mycket intressant prat och vackraste utsikten över sjön Östra Silen i solnedgången.
Ibland blir fönster väldigt bra. Det blev det här. Nyinsatt.

Skypa med lille Bill i karusell!

Tänk, det kunde vi!! Vi skypade med lille Bill igår när han var på Gröna Lund och åkte karusell. Det var som att vara med en stund. Himla roligt.
Förr var Bill lite skeptisk till karusellåkande men nu tycker han att det är roligt. Här först ut i Nyckelpigan.

Mammas gamla solsäng!

I alla fall någon timme lyckades jag hålla mig stilla i den med en god bok i solskenet. Den funkar fortfarande mammas gamla solsäng, inköpt någon gång i början på 1960-talet. Men den har inte blivit sliten, varken min mamma eller jag hade / har det tålamod som krävs för att pressa i solsken ofta och länge.  Men efter en tids dåligt väder var soltörsten stark idag.

Rolands första fästing för i år!

Jag har ju inga bra naglar så jag använder fästingborttagaren. Det funkar när man får ordentligt tag. Jag tog den idag, kommer förstås från hundarna. Hoppas det inte blir någon röd ring eller andra problem. Fästingar bär ju tydligen flera sjukdomar, inte bara Borrelia o hjärnhinneinflammation. Vi borde vaccinera oss.

Kolbullar o sen kaffe ....

... blev det i grillen på Liane igår kväll. Det blev en trevlig o uppsluppen kväll med nya ungdomliga bekantskaper. Sammanlagt blev vi tio personer och ett charmtroll till hund. Önskar att jag tagit en bild på den vita fina schweiziska schäfern. Otroligt lydig och trygg! Så länge solen var uppe så var det hyfsat varmt, men när den gick ner flyttade vi allt närmare brasan. När vi kom hem var temperaturen nere i + 6 grader och det är den nu också.
Idag har vi en oplanerad dag framför oss! Lyxigt!
 
Nu blev det plötsligt en plan för kvällen :-) Goda vänner ringde och ville att vi skulle komma över och äta middag i kväll. Det gör vi förstås så gärna eftersom vi inte har nåt annat att göra. Och hos dem kommer vi att få njuta av en fantastisk utsikt med solnedgång över sjön! Det är magiskt.

Flugsnapparen i holken

Vi har fler kaxiga fåglar runt oss. Svart - vit flugsnappare bygger just nu vildsint i holken, drar strån och annat. Han är däremot inte ensam som Boberg. Han har en fru. Detta kanske till och med är frun, lite mer gråbrun.

Pallkragar för odling

Odla lite i pallkragar på altanen är inte så dumt. Man slipper krypa på knä och rensa ogräs, alldeles för mödosamt för gamla kärringar. Och det blir lagom mycket odlat, bara sånt som man vill kunna klippa färskt till maten, inga rotsaker, inga blommor.  Det blev en ny variant av pall  i år. Roland gjorde stadigare underrede och satte på kraftiga hjul. Det blir ju rätt tungt, även om det är en tjock frigolit i botten. Om det blir mycket regn o rusk så går det lätt att dra in den under tak Just nu har jag bara påtat ner gräslök, kryddtimjan, frön av sallad och dill. Kanske blir en sån här binge till, får se om gubbens tid räcker till. Grejerna som behövs lär visst finnas hemma.

Boberg spelar runt Liane

Fasanen Boberg är en kaxig fågel. Idag gick han runt Liane och spelade för fullt, då kacklar han och slår med vingarna, försöker se ut som en stor och mäktig fasan. ;-)  Jag har inte sett någon höna än i närheten.  Men han är absolut orädd, när jag kommer med bilen och stannar vid huset så bevärdigar han mig inte med en blick utan fortsätter att spankulera omkring som han tänkte sig innan jag kom.
 
Jag hade fel förut när jag sa att han var döpt efter Oskar Boberg, Rolands pappas morbror. Han är döpt till Boberg efter den förste i Rolands släkt som brukade gården Liane. Det var Karl Boberg, Rolands farmors far. Han kom ifrån Risviken / Tegen. Karl fick sönerna Valfrid och Oskar. Valfrid dog rätt ung, Oskar bodde kvar ogift på Liane. Karls dotter Ester ( Estrid) bodde kvar på Liane, gifte sig med Gustav Kylén, son till Alfred och Emma på Döverud. De fick ett antal barn (7?) varav Rolands pappa Thyko, fortsatte att bruka gården tillsammans med sin bror Nils. Sen tog Roland över år 1982.

Vårt hus brann inte opp!

Och det får vi vara tacksamma för! Igår kväll skulle jag byta en tak -spot som inte lyste. När jag tog tag i lampan så dråsade skärmen i golvet och det rasade ut förkolnad plast. Riktigt otäckt att se. Tänker på vad som kunnat hända om detta hade spridit sig uppe i taket.
 

Skir första grönska!

Den första grönskan är så intensiv, nästan självlysande i färgen. Och så silar solen igenom lövverket som är så här tunt och fint. Här är det Gropekuel. Där fanns tills för några år sedan en klassisk varggrop. Jag tror att det var Roland som  lade igen den så inget djur skulle ramla ner och skada sig.

Fasadbelysning på Liane blir det.

Det här ovan är  inte Liane förstås men det blir en sån lampa på varje gavel. Den lyser både upp och ner och det blir en ledlampa med smal vinkel, 36 grader. Tror att det blir som ovan med vinkeln,  men vet inte riktigt. Detta med att köpa lampor är numera en vetenskap med obegripliga watt och vinklar och led osv. Jag beställde idag och de kommer opp så småningom. Spännande att se hur det kan bli.
 
Lampan ska placeras mitt på den tomma gavelytan.

Byrån blir inte målad!

Först tänkte jag nog att jag skulle måla den vit eller antikvit. Men jag har blivit allt mer förtjust i märkena i den, de som skvallrar om att den var flitigt använd. Den har stått på Liane där uppe och blir kvar där, omålad men lagad nu. En knopp var lös men den blev fixad igår.  Kotavlan är fin. Och i byrån ligger en lapp med recept på smörgåstårta, den blir också kvar. Det finns gott om nostalgi och minnen i det här huset.

Hos son Mattias i Seattle

Även där dags för att göra ren altangolvet och starta grillen. Släktingar o vänner på besök.

Älgar hela dagen!

Lite märkligt är det när de kommer så många och varje dag och flera timmar i sträck. De ligger ner och vilar på åkern på andra sidan vägen från vårt hus, de äter och lajar runt. De är här uppe hos oss eller längre ner vid Liane. Vi ser ibland 2 ihop, ibland 3, 4 tillsammans. Hundarna skäller på dem men de bryr sig inte. Sammanlagt idag har vi sett 8 stycken olika  tror jag.  Roligt att några finns kvar. Vi befinner oss mellan vargreviren, kanske flyr de hit. För runt oss är det bitvis rätt tomt på älg. Den värmländska älgstammen håller på att totalt haverera och bli vargmat.

Några blev lagade idag!

Liane idag: Det var ett antal flisor ur och handtag av, och de låg i lådorna,  men Roland limmade dem idag och det är inte de där som är så klumpigt ihopsatta. Har naturligtvis inget ekonomiskt värde men nostalgi! Någon lampa fixades och städning.

Trasmattorna försonar ...

... den  färgen på golvmattan som inte gick att få till så bra. Det duger. Nu är det inte så mycket kvar i den här omgången förbättringar på Liane. Det är målat i köket och hallen på övervåningen och nya golvmattor. Båda lägenheterna känns fräscha och trivsamma. Det har blivit en blandning av gammalt och nytt. Vi har väl egentligen sparat allt gammalt som inte har varit trasigt och utslitet.
 

Pallkragarna ...

... borde jag få tid att fixa med idag om det nu kan tänka sig att bli lite uppehållsväder fram på dagen!

Gårdagens fina lunch på Stationscafét !

Det är lyxigt att ha ett fint matställe i Svensbyn, bara 5 kilometer hemifrån!!! Faktiskt en restaurang med fullständiga rättigheter. Stationscafét utvecklas på något sätt till att bli som en kvarterskrog för Sillerud. Det finns redan sällskap som har regelbundna träffar här över en bit mat eller en kopp kaffe
Inte bara läckert att äta, det ser snyggt och aptitligt ut också. Tack snälla H och R för både lunchen och trevligt sällskap. Hoppas vi ses snart igen.

Hektisk lördag!

Gårdagen blev en aning hektisk av olika skäl. Men i lugn och ro hade vi lunch med goda vänner på Stationscafét och fick tillsammans fira en jämn födelsedag.

Test

Test Test test

Idag har vi sett sju älgar!

De har inte visat sig på en gång utan av och till på olika ställen under dagen. Lustigt att de kommer ut ur skogen, ut på åkrarna helt plötsligt. Vi har inte sett mycket älg alls under hela vintern och våren förut. Men det gröna nya gräset är lockande.

Trevlig lunch idag ....

... blir det med goda vänner på Stationscafét. Det ser vi fram emot!

Första fästingen ....

... för i år plockade Roland på lille Seffrin igår kväll. Isch!!! Tänk om det funnes något bra motmedel, som inte påverkar hunden negativt. .

Fredag igen!!

Hur fort kan en vecka gå????  Strålande sol är det minsann äntligen, fast bara +4 nu på morgonen. Kanske kan det blir en kväll med grillning. Länge sedan sist. Har glömt recept på goda grillsåser men det brukar finnas på nätet.

Odling på altanen!

Nu när vi håller på och bråkar på altanen så passade vi på att göra i ordning förra årets pallkrageodling. Det blev ett nytt underrede, det gamla havererade. Nu är halva fylld med kompostjord och resten får bli köpejord. I år blir det inga ringblommor som förra året, de tog över alltsammans och blommade inte ens, kanske för kraftig jord med för mycket kväve i. Jag satsar nog på sallad sådd i omgångar med ett par veckors mellanrum, dill, persilja, gräslök och andra kryddor.

Glaspartier på altanen ...

... ska det bli på en liten bit. Jättetujan här på husgaveln har blivit alldeles för stor.
Den skräpar ner oerhört mycket på taket, det blir inte så bra. Sen har den blivit gles o ful på den sidan som vänder mot altanen. Efter en del vånda bestämde vi att den skulle ner nu innan vi får hit en takrengörare i slutet av månaden, annars är hans arbete snart ogjort.
 
Här faller den!
Väl nere på marken mätte vi den, 9 meter hög. När vi köpte den 1978 så sas det att den skulle bli max 3 meter. Den blev alltså mer. ;-)
Så här var alltså taket.
 
 
Tujan hade utgjort vindskydd också från västanvinden på altanen. Men nu måste det till ett nytt vindskydd.
Det får bli glaspartier istället.
Därför måste räckena bort på två sektioner här. Stackars blåmesarna som bygger bo i holken bakom Roland. De tittar häpet efter busken som de säkert uppskattat att sitta i medan de väntat på att flyga in i holken. Och när Roland sågar så blir det väsen. Hoppas de stannar kvar i alla fall. Det är så fint med fåglar på altanen
Rätt sent i går kväll var så räcket borta också. Det blir en träsarg längst ner och så glaspartier för resten. Vi valde att dela dem på mitten i jämnhöjd med räcket. Hoppas det blir bra. Det dröjer några veckor innan de kommer så tills dess får vi stå ut med både öppningen och västanvinden.
 

Tagit bort en del av räcke ...

... här på altanen hemma hos oss har vi gjort idag och fixat till pallkragarna för odling. Och så är tujan borta nu. Det ska bli glas på två sektioner istället. Men bilder kommer senare.

Ny golvmatta i köket på Liane och i hallen.

Golvmattan i köket blev inte hundra i färgval, men det var svårt. Ett antal olika träslag, spisfärger  och kakelfärger att ta hänsyn till. Den här skär sig inte ordentligt med någon av de andra färgerna men är heller inte perfekt. Och det var inte så mycket att välja på eftersom vi skulle ha textilbaksida. Men själv läggningen av mattorna är jättebra och visst blev det på det hela taget fint.
Nu ska det städas och ställas in möbler igen.

Arbetsdag igen.

Inte fel alls! Nu var det ett tag sedan. Och nästa vecka blir också mycket ledigt. Hoppas värmen och solen kommer då åtminstone någon period.

Lille Bill o pappa Markus ...

... kollar på tennis i Hagaparken tror jag. Fast det kommer att dröja länge innan Markus har stått bredvid sin son vid tennisplaner lika många timmar som jag har stått o kollat på mina söner. ;-)) Jag försökte få dem intresserade av schack,  men de envisades med att flänga runt på tennis, fotboll o sånt. Och jag stod bredvid eftersom Roland mjölkade kor på den tiden.

Spökälg!

Den där älgen har stått på exakt samma ställe fyra gånger på en vecka!! Börjar undra om någon stoppat upp en älg och ställer den där. Jag har tagit bilden från Liane-ladugården mot Lilöcka.

Två vargar ...

... sågs häromdagen i Hjällen Sillerud.

Forts. Kultur-tur del fyra SLIPERIET

Det var så mycket att se på Sliperiet så jag får dela på två inlägg. Nedan lite presentation av den pågående utställningen.
Nathalia Edenmonts foton imponerar! Den här hade vi gärna tagit med hem men priset var i överkant. Nathalia växte upp i Ukraina men kom till Stockholm. Hon ville bli designer men det blev allt mer konst. Nu gör hon fotokonst som är hyllad världen över. I lördags var hon på Sliperiet i samband med säsongsöppningen och berättade om sin konst.. Bilden ovan är ett självporträtt. Inför fotograferingen så arrangeras modellen med levande blommor eller andra växter som på andra bilder. Formatet är stort och kvaliteten på bilderna gör att de kan dras upp till jätteformat.
 
Inga-Lena Klenells glaskonst såg vi på övervåningen. Det fanns både gigantiska trädformationer i glas och mindre verk.
Synd att bilderna inte gör den här utställningen rättvisa. Det är mäktigt att se detta i verkligheten.
 
Prislistan på glaskonsten.
Terry O´Neill är den där fotografen som blivit berömd för sina ovanliga  bilder på kändisar. Här finns ett urval. Jag såg en del tidigare i år, möjligtvis på Fotografiska i Stockholm. De är bra.
Camilla Hällgrens bilder tror jag var på tema könsroller och man måste le lite när man ser de här små figurerna arrangerade på olika sätt. Henne vill jag se mer av.
 
Efter besöket i Borgvik så drog vi hemöver  mot Sillerud och hade fortfarande tur med vädret. Vi åkte förstås gamla E18 mot Nysäter, en riktigt kul väg för mc-åkning tydligen. Tänk att den här smala och krokiga vägen var E18 en gång i tiden när jag flyttade till Årjäng, 1972. Men så slog långtradarna sönder backspeglarna också när de möttes.
 
På hemvägen gjorde vi ett stopp på Camp Grinsby för att kolla om Anders o Annelie var där. Det var de inte men det blir lite bilder ändå därifrån senare.
 
 

Kultur- tur del 4 - SLIPERIET i Borgvik

Söndagens kultur-tur gick till slut till konsthallen Sliperiet i Borgvik. Det blev fjärde stoppet med motorcykel och Toyota.
Sliperiet är en konsthall i Borgvik, mitt i den värmländska landsbygden, i det gamla brukssamhället.
Det drivs av Oscar Magnusson, son till  Sven-Erik Magnusson, känd från musikvärlden. Oscar är också musiker och numera kapellmästare i Sven-Ingvars, som fortfarande spelar. Oscar berättade för oss om utställningen och om sina planer för den här sommaren med musikevenemang med mat, om satsningen på gastronomi, om musiken.
Sven-Erik gick runt och kollade på tavlorna, vi pratade lite med honom också.  Dagen innan hade det varit öppning av utställningen och en av konstnärerna hade berättat om sin konst, Nathalia Edemont.
Sliperiet har hållit på några år och har nu runt 20.000 besökare varje år. Säsongen öppnade i lördags och håller på till september.
I sommar satsar Oscar på gastronomi. Han har anställt en duktig kock och kommer att bjuda på specialiteter. Synd att vi hade ätit stora räksmörgåsar innan vi kom hit. Men en fika fick det bli. Fredagar i sommar verkar det bli särskilda menyer.

Kultur-tur del 3 - Till Värmskogs café o räkmackor

Kultur-turen hade alltså första stopp Esters café, sen Nysäters Hem o Antik och tredje stoppet blev Värmskogs café med de berömda räkmackorna. Man kan få en lyxvariant med handskalade räkor, den som jag har här. Sen finns en XL, ännu större alltså med maskinskalade räkor.  Himla gott är det och vi hade tur med vädret, kunde sitta ute vid vattnet.
 
Många besökare är det, kö ut på gården ibland medan vi var där.
Vackert är det inomhus och trivsamt utomhus
En hel del motorcyklar fanns på plats. Vägen hit är inspirerande för motorcykelåkning.
 

Kultur-tur i söndags, del 2 Nysäters Antik

Första stopp var alltså Esters Café efter E 18 där vi fördjupade oss i gammaldags kondiskultur. Näst stopp blev Nysäters hem och Antik! Det är större än någonsin och innehåller massor av grejer, från fin-antikt till ren loppis. Måste ta med dotter och svärdöttrar dit i sommar. Kanske även söner vill kolla, man ska inte vara fördomsfull. ;-) Här finns massor av fina guldspeglar, den som ändå hade fler väggar att hänga på!
 
 Får väl påpeka att gubben här på HD;n inte hör till antikviterna. Honom hade jag med mig. ;-)) Om han ser kutryggig ut så beror det inte på åldern utan på en slags ryggskydd som man ska ha när man åker motorcykel.

OECD om svensk skola!

Nu kommer OECD-rapporten om svensk skolas kris.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oecd-ger-recept-for-svensk-skola_4535096.svd
Det är ju i kölvattnet på PISA-rapporterna som visar låga resultat. Huvudnumret i råden från OECD  är att man måste satsa mer på lärarna och bättre "samförstånd" mellan stat och kommun. Och det var inga nyheter.
 
 Den där bristen på  "samförstånd" illustrerades   av Expressenartikeln häromdagen där man påpekar att det är lättvindigt för riksdag / regering att agera drömfabriken men sen låta kommunerna ta de politiska  smällarna när drömmarna visar sig vara just drömmar som det vare sig finns ekonomiska resurser eller praktiska möjligheter att genomföra på olika områden. (Skolan är ett exempel på detta, det finns inte pengar i kommunerna att höja alla lärares  löner med 5- 10.000 kr i månaden för att yrket skulle bli attraktivt i förhållande till ansvar och utbildningstid, och de specialpedagoger / speciallärare som enligt riksdagen ska anställas ute i kommunerna existerar inte) 
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/kommunen-har-blivit-politikens-krockkudde/
 
Det enda rimliga för skolan är just det som Björklund föreslog: Staten tar över ansvaret för skolan så det är samma instans som ställer krav och som ska betala. I USA  så är det en stenhård regel; den nivå som beslutar ska också vara den nivå som betalar. Där har man lång erfarenhet av att fördela ansvar mellan nationalstat, delstat och kommun. Det kan vara något  att ta till sig här i vårt land också, nu när staten allt oftare  väljer att köra över kommunerna och inte lyssna in hur verkligheten ser ut.
 

Kultur-tur del 1; Esters café

Igår söndag blev det kultur-tur. Roland ville ta en premiärtur med HD:n i det vackra vårvädret och jag hängde gärna med i bilen. ;-) Jag vill inte åka motorcykel. Turen startade med 11-kaffe på Esters café vid E18 i Nysäter. Där finns smarrigt kaffebröd, loppis, interiörbutik och plantor till salu. Man sitter trevligt i ett café som är inrett väldigt speciellt. Vi åker gärna dit, inte så långt från Sillerud.
 
Sen fortsatte turen till Värmskog för att mumsa på de berömda räkmackorna och därefter Borgviks konsthall Sliperiet (fantastisk utställning!). Men det kommer bilder från de besöken senare under dagen. Jag har inte hunnit göra i ordning dem än.  Här är bara ögongodis från Esters café!
 

Käraste gullevivor!

De är också från mitt föräldrahem, växte i kanten mot skogen. Sen hängde de med helt oinbjudna hit med någon buske som vi flyttade. Och nu breder de ut sig under spireabusken. Blommar som mest intensivt just nu och tycks ha ett år med riklig blomning till skillnad från vitsipporna som är lite glesa just i år.

Suddig tibast.

Jo det  måste vara tibast, blommar på bar kvist nästan nere vid landsvägen. 

Planerar för åktur idag!

Det kan bli en sväng till berömda Värmskogs café med smarriga räkmackor. Kanske stopp på vägen vid Esters café för 11-kaffe och på Nysäters Hem o Antik för en titt på gammalt. Vi får se hur det blir. I så fall åker gubben Harley och jag bil. ;-))

450 personer var på kosläpp ...

... i Östra Ämtervik! Kul!

Fasanen Boberg ....

.... besökte oss tidigt i morse. Nu var han utanför vårt hus och spelade för fullt med kackel och vingflax! Hoppas han hittar en höna.

Trevlig lördagkväll igår!

Smarrig trerätters fick vi och en trevlig kväll med goda vänner! Måste komma ihåg att göra den där rosépepparkycklingen snart. Den är så urläcker!   Besök fick vi av treårs charmtrollet "pappa-opp-i-dan" Ruben som har fått snygga arbetshandskar! ;-)). De måste ju visas upp.
Vi satt en stund i deras fina uterum och där föll vi för den här lampan / lyktan eller vad den ska kallas. Den brinner med en större låga och sprider både ljus och värme. Tog en bild så jag skulle komma ihåg den. Vet inte vad den kallas.

Idag ...

... har jag inte gjort så mycket vettigt. Nupit bort  vissnade växter runt huset, gått med Seffrin förstås, handlat, vilat lite då och då. Roland har putsat på HD; n någon timme nu, med en extra mjuk ren trasa. Den blir så fin. I kväll ska vi till goda vänner, det ska bli trevligt.

Son målar!

Han målar om i sin lägenhet i Stockholm och då får lille Bill inte vara med. ;-) Därför var han deporterad till bio och andra aktiviteter. Jag tror att Markus ska få förtroendet att måla lite på Liane också i sommar. I alla fall några penseldrag. Han är bra på det här.

Jesuiterplåster ...

... är inte alls något plåster utan en gul pasta. Jag fick av Annelie häromdagen på min onda självspricka och dagen efter var det bra. Gissar att det var Britas hemkokta jesuiterplåster.  Undrar vad den innehåller för magiskt? Söker på nätet men där ges inga recept. Säkert jättehemligt, något man ärver.

Vilt är bäst!

Frossar med gott samvete gör vi i viltkött. Det är först o främst himla gott, det är helt "ekologiskt", inte transporterat,  det är "närodlat" och  bidrar inte till något som är farligt för miljön. Djuren har haft ett fritt och lyckligt liv. Igår kväll blev det lite älgkalvfilé med kokt potatis,  kantarellstuvning, broccoli o lök!

Hashtag

Nu har jag läst på vad hashtag är för nåt. Men fattar fortfarande inte så mycket. Mest användbart i twitter gissar jag. Och twitter kommer jag aldrig att syssla med. Mitt språk har för låg densitet för det, till och med för facebook. Det vill bli yvigt och utbrett. ;-)) Kanske testar någon hashtag i alla fall framöver för att se om det blir mer lättfunnet och lättlänkat.

Alfonsfilm!

Barnbarn lille Bill fick gå på Alfonsbio för att pappa Markus skulle få måla om hemma i lugn och ro. Här är han närmast och kusin Bobo längst bort.. Enligt Bill var filmen spännande men inte läskig. Om det är läskigt så vill han inte vara med längre. ;-)
Före bion, fika!

Dagvill ....

...... är man säger folk här när man vimsar bort dagarna. Och nu har jag varit dagvill i flera dagar. Ville länge ha Valborgsmässafton som fredag och första maj som lördag. Så den här dagen mitt emellan dök upp som en glad överraskning, en extra dag ledigt mitt emellan alla andra dagar. Vi ska utnyttja den till att hämta in allt som tappats bort i skurtrasor och fönsterputs. Lite administration av livet liksom, skicka, samla ihop och fixa. Jag tog mig samman och tvättade håret också. Normalt sett inget stort projekt men nu har jag haft onda självsprickor i fingertopparna ett tag. Det går inte att vara i vatten utan gummihandskar och det gör så himla ont att tvätta håret med gummihandskar.

Arga barn behöver hjälp att tänka.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/arkiv/arga-barn-gor-sa-gott-de-kan_8037366.svd
Det är inte alltid som artiklar om barn  i dagspressen imponerar, och då uttrycker jag mig medvetet diplomatiskt. ;-)
Men det här är bitvis riktigt bra. ( Och grunden i tänket är min favvo, Vygotsky som bl.a.  säger att språket utvecklar intellektet, är det verktyg man bygger upp klokhet med)
 
Budskapet att arga barn ändå oftast gör så gott de kan,  och förtjänar cred för det, är basic och viktigt. Vi vuxna misstolkar ofta barns ilska och vredesutbrott och tänker att det alltid är  medvetet trots. Och det kan det också utvecklas till att bli, men från början är det inte så.. Barn gör faktiskt oftast så gott de kan för att hejda ilskeutbrotten, de blir med tiden ofta allt bättre på självbehärskning. Vi borde oftare än vi gör, ge dem beröm / uppmärksamhet för det, visa att vi såg att det ansträngde sig för att uppföra sig klokt, inte bara låta det gå förbi.
 
Om man vill förklara det enkelt så kan man säga att argsinta barn är i händerna på sina känsloimpulser, vilka styr dem in på handlingar som de sen ofta är ledsen över. Impulserna kan utlösas av yttre faktorer som att maten inte blev den förväntade, att dagsschemat plötsligt ändras, men också av inre faktorer typ överkänslighet inifrån den egna kroppen när det gäller hunger, törst, beröring av kläder, antipatier, sympatier osv. Impulserna är starka, det är omedelbara känslor som får utlopp i samma sekund som de kommer. De låter sig inte  styras av barnets tänk / intellekt / hjärna eller hur man vill uttrycka det.  De är alltså från början inte uttryck för medvetet trots och ska nog inte hanteras så. Men vi vuxna måste ju ändå stoppa utbrotten  ibland eftersom de kan vara farliga eller skadliga och ibland måste barn helt enkelt inrätta sig oavsett känslostormar. Typ om det är - 20 grader så måste barnet ha tjocka kläder på sig eller  det går inte att lägga sig på  gatan och skrika.
 
 Bäst är förstås om det går att vara någorlunda konsekvent i sitt stoppande, dvs att föräldrar / personal gallrar lite  och  resonerar om vilken sorts  utbrott som är acceptabla hos det enskilda barnet; vilka av dem får ha sin gång tills det lugnat ner sig med automatik och vilka som måste hejdas. Konsekvens därvidlag är alltid lättare för barnet att förstå, även om förståelsen nog kommer efteråt och inte under pågående utbrott. Det är i alla fall inte någon idé att skälla på ett barn som är i akut affekt. Om det är möjligt kan det vara klokare att skydda barnet och omgivningen under tiden och eventuellt prata om saken sen, allt beroende på barnets ålder och mognadsnivå förstås. Om man som vuxen förstår mekanismerna bakom barnets utbrott så är det lättare att inte bli arg och därmed förstärka ett pågående elände.
 
Vi vuxna säger och tänker ofta att detta är barn med stark vilja, men från början är deras medvetna intellektuella vilja svag jämfört med känsloimpulserna. Det handlar alltså först inte om viljestyrka utan om "känslostyrka" Däremot kan de här barnen utvecklas till att bli medvetet viljestarka som äldre barn / vuxna. Och jag tror att skälet till det helt enkelt handlar om överlevnad och instinkt: För att klara ett liv med de här starka känslorna så måste barnet träna sin medvetna vilja / sitt intellekt så att det kan styra de egna  känslorna / impulserna. De blir ofta mästare på att styra både sig själva och sin omgivning till slut. De har liksom inget annat val på något sätt för annars blir livet alldeles för komplicerat. Det är säkert helt omedvetet som  det blir så,  viljan utvecklas succesivt genom  "trial and error" under årens lopp.
 
För, som det står i artikeln, så behöver barn hjälp att behärska sin vrede och hjälpen ges med språket som verktyg. Det är där vi vuxna kommer in, att genom dialog ( inte predikningar!) ge barnet ord för det som händer och det som hände. Det är först när ett barn har fått orden, det intellektuella / tankemässiga redskapet / verktyget som språket utgör, som det kan träna sig själv att bli bättre på att med hjälp av tänket  hantera sina känslor. (Vygotsky!)  Och tro mig; de här barnen vill inget hellre än att  slippa vara i händerna på sitt eget stormiga känsloliv!!! Det är faktiskt otäckt att alltid vara i händerna på en "inre fiende" som hela tiden överrumplar och tar över hela kroppen och själen utan förvarning.
 
Men om vi vuxna kan liera oss med barnets goda vilja, klokskap och språk så kan vi tillsammans allt mer behärska barnets impulser. Barnet får ett mer förutsägbart liv, större trygghet och slipper vara rädd för det egna inneboende kaoset.
 
Eftersom det inre och det yttre är så impulsstyrt och oförutsägbart för de här barnen så underlättar det ofta att livet består av ett regelverk av sånt som är känt och vant. Det är ofta bra med tydliga rutiner, det ger trygghet. Men parallellt med det så kan man behöva träna medvetet med barnet så det får lättare att acceptera nytt och förändringar. Vägringar finns ofta med i bilden, att de här barnen vägrar att testa nyheter, för de vet omedvetet att nytt  kan få dem att tappa impulskontrollen om det nya väcker antipati. Så för säkerhets skull så blir det Nej redan innan, en strategi på något sätt. Så småningom är det en bra idé att träna lite på nytt som man vet kommer, lite i taget, leka situationen med små barn (kanske skaffa lite rekvisita för ändmålet ;-) ) , resonera med äldre barn om vad som kommer att hända, rita, agera, dialog om handlingsalternativ. Sen är det inte så dumt med äldre barn att referera till andra situationer där nytt varit skräckinjagande men visat sig funka efter ett par gånger. Det är ofta en triumf för barnet att besegra den egna skräcken / motviljan mot nytt. Kanske få en medalj för varje lyckat försök eller varje framgång.  ;-)  Återigen viktigt att uppmärksamma det som ändå gått bra och varit framgångsrikt istället för att fokusera på det som inte funkar så bra.
 
Sen kan man tolka artikeln som att barn aldrig använder ilskeutbrott som medvetet trots. Klart att dom gör ibland och med åren kan lära sig att göra om vi inte ser upp. Men basic, från början med de här arga barnen, så handlar det inte om medvetet trots utan om grundläggande brist på impulskontroll, något som barnet inte kan rå för utan är i händerna på och lider under lika mycket som omgivningen.
 
Artikeln förmedlar goda insikter om barns ilska och även en del användbara tankar om hur man som vuxen kan agera praktiskt. Inom pedagogiken har man länge arbetat med det man kallar sociala berättelser för att just träna barns ordförråd om impulserna och impulskontroll, samt för att träna dem att hitta handlingsalternativ. Exempel på sociala berättelser kan vara att man när barnet är lugnt sitter ner tillsammans, gör en serie enkla teckningar på ett händelseförlopp i samband med ett utbrott, resonerar om hur det kändes och resonerar om vilka alternativ barnet hade i den situationen. Det är inte så dumt med äldre barn och yngre  barn som är mogna för det. Det kan ge barnet lite mer makt att lösa problemet.
 
För de flesta barn är detta med ilska och utbrott inget bekymmer. De är lagom arga, lagom ofta och det bråkar inte till vardagen särskilt mycket. Men mitt inlägg och artikeln som jag länkar till handlar om de barn där bristen på impulskontroll blir ett stort problem för omgivningen och  allra mest för barnet självt.  
 
Asch det här blev himla långt, det var inte meningen, men ämnet är intressant och som sagt för en gångs skull en vettig artikel om barn i en dagstidning.
 

Test!

Nu testar jag bara att skriva ett inlägg för att se om det länkar till Facebook, vilket förra inlägget vägrade att göra ;-)

Valborg på hembygdsgården

Vi var på hembygdsgården i Svensbyn i går kväll, lyssnade på samlade körer och vårtal av Tony Danielsson. Firandet på hembygdsgården här har gamla traditioner och Urbandets sång har också funnits i många år. I år var kören förstärkt med kyrkokörer. Det blev fin och kraftfull sång på logen.
Så här fint gick solen ner över Svensbysjön
Innan dess fick vi njuta av den här utsikten tillsammans med goda vänner
Och träffa de här söta damerna. Strävhårstax är fint
 Hembygdsgården i Svensbyn är fin, det finns mycket av tradition här och en centrum för en aktiv hembygdsförening.