Typisk bygata i Ryssland just nu!

Vi har en god vän som är i Ryssand på några veckors besök. Han skickar oss bilder ibland från sin resa. Idag kom det en bild på typisk bygata just nu!  Alla som kan något om hur man bygger och sköter vägar vet förstås vad som är fel, medan vi andra får grunna på hur man tar sig fram annat än med terrängfordon. Och om vägsamfälligheten har tappat greppet. ;-))

Älgko igår vid vårt hus

Vi har inte sett älg på länge nu, det är nog månader sedan sist. Det tär på den värmländska älgstammen att vara mat åt så många vargar. Avskjutningen på älgjakten är nere på 50-talsnivåer sägs det. Rovdjurspolitiken har ju havererat och regeringen ignorerar de riksdagsbeslut om vargförvaltning som togs fram för flera år sedan efter ett gediget utredande. Det är många  fler vargar än det ska vara och de är fortfarande mycket ojämnt fördelade med ett orimligt hårt tryck på bl.a.Värmlands län. 
 
Uppenbarligen har (S) lämnat över hela viltpolitiken till sin regeringspartner (MP). Alla vet om läget för djur och natur i Sverige,  vi landsbygdsbor tvingas se och leva med det  varje dag, men regeringen väljer att titta bort från verkligheten. Man tror att det är små väljargrupper som drabbas,  men jag är inte så säker på det. Det lär visa sig i nästa val om man har låtit landet klyvas i ett  huvudstadscentrerat etablissemang som bestämmer kontra en  landsort som upplever sig maktlös.
 
Igår såg vi i alla fall en ko med fjolårskalv. De promenerade långsamt förbi huset. Hon ser  tunn och kantig ut i modellen, förmodligen gammal,  troligtvis  inte dräktig med ny kalv. Det betyder att fjolårskalven kan gå kvar med henne, annars är det tid nu för korna att börja försöka jaga bort förra årets kalvar för  att kunna koncentrera sig på att  föda upp en ny. Kor med kalvar brukar vara rätt stationära och hon ser inte ut att vara i form för några längre förflyttningar så vi kanske kan följa hennes och kalvens vidare öde här i närheten.
 
 
Idag är det Valborg. Hembygdsföreningen fick återbud från tänkt vårtalare så Roland lät sig bevekas att ställa upp och hålla talet till våren på Hembygdsgården i kväll. Han har gjort det en gång förut och då var temat barndomens granne Severin (Seffrin) på Litorpet, han som vår tax är uppkallad efter. Det blir lite återkoppling till det i kväll ;-)) Hoppas det blir bra. Serveringen startar vid åtta och själva  firandet börjar vid niotiden med sång av Urbandet. Vet inte om man vågar tända någon brasa.

ICA-Sillerud!

 
Nästan i alla fall. Det här är Ica Sillerud när huset var järnvägsstation för rätt länge sedan. Banan gick mellan Åmål och Årjäng ungefär 1928 - 1954  Bilden hänger på Ica Sillerud nu. Butiken lät Rikard bygga som en påbyggnad på stationshusets vänstra sida.  
 
"Ja det var mycket riktigt både postkontor och bank.Posten till vänster på nedervåningen och banken till höger.Posten i Sillerud stängde 1973 och Wermlandsbanken, var faktiskt öppen ända till jag öppnade butiken mars1989 ,fastän bara på torsdagar och den sista tiden jobbade Marianne " på sann" där innan stängning.Efter att banken stängde tog jag över bankservicen i några år , då som Gotabank, som sedan blev Nordbanken, som sedan blev Nordea.Posten öppnade jag åter i Svensbyn i april 2010 efter att postservicen varit stängd i Sillerud i 37 år. Lite kuriosa
Med vänlig hälsning, Rikard"
 
 
 

Nordmarkens Stövargilles årsmöte och prisutdelning

Igår kväll fredag var det alltså ärsmöte och prisutdelning i Nordmarkens Stövargille. Stövargillet är en hundklubb som bildades för 31 år sedan av jägare som jagade med stövarhundar i  Årjäng. Man anordnar möten, träffar med intressanta personer och inofficiella  jaktprov.
 
Fr.v. Joakim Nilsson, Knut Johansson, Torbjörn Sjödin och längst fram Uno Persson och Birgitta Johansson-
 
Alla har finska stövare.
 
Årets hund och årets unghund och tvåa på höstprovet finska stövaren Pelkens Jalo - Eddie, Torbjörn Sjödin
Årets gillemästare och höstprovsvinnare, trea vinterprov,   finsk stövare Belger de Nord Wiktor, Uno Persson
Trea på höstprovet finsk stövare Belger de Nord Edwin, Birgitta Johansson
Etta vinterprovet finsk stövare Traneskogens Moa, Knut Johansson
Tvåa vinterprovet Slättfjällets Silas, Joakim Nilsson
 
Hoppas allt blev rätt nu.
 
Grattis alla till duktiga hundar!
 
(Dessutom blev vi bjudna på jättegod mat av Karin och hennes "kökspersonal")
 

En duvflock har vi runt huset!

 
 
De är rätt många och äter spillsäd.  Trevliga djur. 
 
Nu ska vi åka på ett årsmöte med mat! Ska bli trevligt

Så himla god vaniljglass gör Wermlandsmejerier

...  i Nysäter! Igår  letade jag  efter den i hela Årjäng  och i Sillerud, men misslyckats. Den är helt enkelt populärare än man klarar att producera. Men imorgon gör vi ett nytt försök   i Långserud och kanske också i Nysäter.Butikerna närmast mejeriet måste ju ha glassen. Den finns i några olika smaker men vi har bara testat de här två och de köpte vi i just Långserud. Båda är kanongoda men vanlijglassen vinner. Den är alltså närproducerad på ett mejeri nära oss som gör mjölkprodukter från bönder i närheten, bl.a. från våra arrendatorer bröderna Jakobsson på Guterud i Långserud, så man kan med lite god vilja säga att den delvis kommer härifrån Liane. ;-))

Svärdotter Carin på jobb, helikoptertur i franska Pyrenéerna

Ett företag som tillverkar skönhetsprodukter visar var ingedienserna odlas uppe i bergen! Bra att få kunskap på plats om vad som ingår och hur det kommer till.
 
Här på Liane är det betydligt lugnare. Vi väntar ett par goda vänner, S.  och A.  i kväll hit på våfflor o kaffe. Vi ska kolla på film från Rolands resa till Seattle.

Oj, vilken vacker morgon vi har fått!

Fast det har varit kallt i natt, -7 grader. Penséerna slokar trött, hoppas de piggnar till i solens värmande strålar.

Alldeles färsk fejning såg vi ...

.... på hundpromenad! Råbockarna har fått nya fina horn med hud på och gnor ivrigt med dem för att huden ska lossna.  De vill ha vassa  horn att slåss med andra bockar om getternas gunst!
 
Hornen fälls varje år ungefär i november, sen börjar nya horn växa ut i början på året, januari så där. De växer alltså ut under ett lager av basthud som försörjer hornet med näring. Nu på våren så gnider bocken av basthuden mot träd och buskar.  Hornen är egentligen vita men får färg av växterna som de gnuggas emot, ljust grönbruna.
 
Roligt att vi har vilda djur i vår bygd och kan se deras spår!

Skogsarbete med hjälp av häst ...

...pågår just nu hos en granne. Det är tre personer, två kvinnor och en man,  som arbetar med tre hästar och "sommarslädar". En nostalgitrip att se!!
 
 

Långpromenad med våra fyra hundar!

Jo, det blev en tur igår kväll med de fyra hundarna. Tax Seffrin har ju jag så han syns inte. Men de övriga är ju Jazz och Hambo som är hamiltonstövare och så Hej som är dunkerstövare. Nu tränas lite att gå fot snyggt och det mesta funkar med flera hundar tillsammans. Hundar är ju flockdjur, trivs i grupp.  Jaktsäsongen är över för våra hundars del och nu kan det bli utställningar. Då gäller det att kunna visa sig snyggt och gå prydligt i koppel, inte streta och dra och hoppa. Valpen Hambo i mitten,  är läraktig, fattar snabbt. Seffrin är också bra att gå med. Han slutar dra i långkopplet när jag säger att det räcker. Och han står helt still när jag säger stanna. Bra när jag behöver ta bilder eller så. Gamle Jazz går snällt som han ska, behöver inte ha koppel ens. Dunker Hej busar lite mer.

Men oj! Carin är med i Elle!

 
Det är  ju Carin i reportaget i senaste Elle-tidningen! Det är alltså vår svärdotter, lille Bills o lilla Lous mamma.  Vi visste inget om att hon var med på det här sättet i Elle så det blev en överraskning när jag bläddrade i tidningen. Hon jobbar ju som skönhetsredaktör på Elle och skriver om skönhetsprodukter.  Men här är alltså en artikel om henne och hennes tankar runt skönhet och bilderna är faktiskt fotade i hemmet i Birkastan. Fast alla leksaker är bortplockade ;-)) Carin är så snygg men allra mest uppskattar vi henne förstås för att hon är en fantastisk mamma till våra barnbarn och för att hon trivs så bra här på Liane. Hon kommer hit så ofta det går med eller utan Markus.
 
Så här ser den aktuella tidningen ut på framsidan.

Nej, gullvivorna blommar inte än.

Inte ens bladen har krupit upp riktigt än och inga blommor. Ser på facebooks minnen att gullvivorna ofta blommar för fullt så här års, men i år är det sent och kylan ser ut att hålla i sig till helgen. Det varslade snöovädret slapp vi igår i alla fall. Det blev ordentligt med regn och det behöver vi egentligen. Nivåer i sjöar och vattendrag är låga, inte så mycket snö blev det heller.
 
Bilden under visar gullvivorna för precis ett år sedan, de blommade för fullt
 
 
Den här bilden är april för två år sedan. 
 Kämpa vivorna!

Äntligen Liane-rabatterna också färdiga!

Bild på före rensning
 
Bild på efter rensning
Den här rabatten skötte Maj om. Där finns fina liljor, lökar och en ros. Hon skötte också rundeln vid stenen, men den är borta nu, ligger under grillen
 
Här är efter rensning på verandasidan. De här skötte Nils om. Här finns också lökar kvar och en fin ros. Nu klippte jag ner den för den var högre än fönstret. 
Tur att jag gjorde det här jobbet igår kväll när vädret var fint. Idag hade det inte varit så inspirerande.
 

Barnkalas i livrustkammaren på slottet

 Barnbarn Bill har varit på barnkalas i livrustkammaren, bjuden dit av en dagiskompis
 
 Där kan man förstås se den uppstoppade Streif-hästen
 
 Och en del annat av Sveriges historia. Fast man kanske ska vara lite äldre än 4,5 år för att ta till sig storheterna ;-))
 
 God mat är alltid lika gott och kakor.
 
 
 
 
Tjejerna hade fina klänningar förstås.
 
 
 
Med hem följde "skatten".

Vi trotsade blåsten ...

 
.... och gick långpromenad med hundarna. Från vänster är det gamle Jazz med korta svansen, Hambo och så dunker Hej. Jag hade förstås min lille Seffrin men han blev inte med på bild.
 
 

Tak på luftvärmepumpen!

Jo nu har det blivit tak på luftvärmepumpen. Ska visst vara det och gärna ett stilenligt som passar huset. Jag tyckte att ett enklare kunde duga men Roland hittade några överblivna takpannor så då blev det så här. Lär skydda för väder och vind.
 
Och vind var det verkligen igår  lördag!  Rejäla gäss på vågorna ute på sjön. Läser på en fb att byarna var  20 sekundmeter och då känns det.  Det lugnade sig framåt kvällen, vi gick ut  en sväng, men under dagen var det inte njutbart.
 

Everfresh jordgubbar

Inte blir jag sugen på att köpa jordgubbar som är "everfresh", "för alltid färska". Det är väl det man undrar ibland, hur matvaror kan ha så lång hållbarhet. Minns att någon krönikör, har glömt namnet, skrev att han undrade om den förpackade korven var "konserverad" eller "balsamerad". Kan man balsamera jordgubbar också? Detta är inte på Ica Sillerud

Filar på kyckling i ugn gör jag!

Det är ju en maträtt jag inte gett mig på förut men testade första gången under påskhelgen. Jag gjorde ett nytt pröve igår kväll och varierade lite med mer St Augurost i såsen och lite äpple i också. Det var nog helt ok. Bra att inte ha såsen på kycklingen i ugnen utan ha den bredvid. Desserten blev stekta dadlar istället för fikon och det var acceptabelt fast skalen är lite tjockare. Dukade med Taizémuggarna, de är från klostret med samma namn i Frankrike, uppskattad gåva från dotter som varit där ett par gånger. Goda att dricka ur.
 
Trevlig kväll hade vi med goda vänner i alla fall. Det blev mycket USA-reseprat och koll på film från Rolands resa. Men med skammens rodnad på kinderna erkänner jag att vi glömde bjuda på kaffe som avslut. Och ingen av gästerna sa nåt heller. Vi bara babblade på liksom. Hoppas de hade sagt ifrån om de var jätte-kaffesugna.

Exklusivt besök på Liane igår fredag!

Titti är en vän på Facebook o blogg sedan åtta år tillbaka och igår kom hon på ett efterlängtat besök hit till Liane med en väninna som har ursprung i Karlstad. De har  gått målarkurs i flera år och nu ville de  se Lars Lerins utställning på Sandgrund. Efter en övernattning i Karlstad blev det alltså fika här hos mig på eftermiddagen, tyvärr kunde det inte bli ett längre besök den här gången.  Det var roligt att ses irl och jag hoppas det blir fler tillfällen så att jag får bjuda på grillning som tack för en tjänst som Titti gjorde mig för några år sedan.

Trädgårdskorgen!

Så himla bra är mammas gamla trädgårdskorg. Lätt att frakta runt, tar lagom mycket. Jag är så rädd om den och håller tummarna att den håller länge än.

Mer trädgårdskrafs o bloggbesök.

Allt ser ut så här just nu. Inte mycket sticker upp ur jorden men de värsta vinterståndarna har jag fraktat bort, liksom de största revsmörblommorna. De sitter löst så här tidigt på våren så man kan rycka upp dem. Vet inte varför detta ogräs finns i massor just här. De är svåra att bli av med och sprider sig snabbt. Finrensningen får anstå.
 
Före den här dagens rabattrens
 
Efter dagens rensning. Solljus kommer åt det nya gröna som ska opp, men jag sparar en del av liljornas torra blad. Tänker att de skyddar de nya mot värsta frosten och sen syns de inte.
 
Och jag fick bloggvänbesök i eftermiddags!! Så himla roligt! Mer om det senare

Den designade sekatören sa upp!

Den gick bara isär, en mutter hade lossnat och den där hacktrissan var i tre delar. Men den må vara förlåten. Jag köpte den för många år sedan på Nationalmuseums shop för den var så blommig och fin, men den kan ju inte hålla i all evighet. Nu fick jag plocka fram arvesekatören, mammas gamla. Den har säkert några decennier på nacken men funkar bra. Det finns alltså ingen ursäkt för att ge upp rabattrensningen, bara att krafsa på. ;-))

Agenda

Idag torsdag
 
- tvättat allt i 4 hundars sängar
- fixat en perennarabatt i två länge pass
- förberett morgondagens måltid för gäster
- vi tog en liten  bygdetur på kvällen
 
Får ont lite överallt av rabattrensning. Träningsvärk förstås eftersom jag aldrig annars gör något mer ansträngande med armarna än lyfta pennor och papper.  Försöker förtränga att den enligt forskning vanligast sysselsättningen som hjärtattackpatienter haft precis före sin attack är just att man arbetat hårt och ovanligt med armarna i vinkel ut från kroppen :-)) Ungefär som häckklippning (sysslar jag inte med!) eller rabattrensning på alla fyra (sysslar jag med).  Förtränger också att två nära släktingar dött i hjärtinfarkt just vid min ålder, 67.
 
Imorgon fredag
 
- gör ett ryck i den återstående rabatten, borde se prydligt ut inför morgondagens gäster ;-)
- hoppas att en bloggkontakt kommer på fika under dagen! Vore ¨sååå himla roligt att få ses efter åratal av nätkontakt. Håller tummarna att de stannar ett par dagar så jag får bjuda på grill i Lianegrillen lördag kväll
- matgäster på kvällen. Vi ska kolla lite på Rolands USA-besök, de har gemensamma släktingar.
 
 
 
 

Dagens trädfällning på andra sidan vägen

Den här björken var helt död och på väg att ramla. Idag skulle den bort. Eftersom den stod direkt på andra sidan vägen så var det ett projekt med eftertänksamhet. Roland tog hjälp av traktor o redskap för att hålla emot så det skulle falla åt rätt håll.
 
Och det funkade. Visserligen låg det över vägen en stund, men ingen bil kom så det gick bra.
Jag är lätt skräckslagen när Roland fäller träd nära huset så jag åkte och handlade under tiden. Kom hem när det mesta var klart. ;-))

Roland såg ett par av våra fasaner igår!!

Han var stor och grann med skimrande färger. Bilden är inte förskönad, han var så här tjusig. Och bäst av allt, han hade en höna med sig! Vi hoppas alltså på fasanföryngring i bygden. Tyvärr har de / han flyttat en bit härifrån. De tycks hålla till på andra sidan sjön, runt  Sättere-
 
 
Och här är hans höna. Tyvärr på lite långt håll och hon var nästan ett med bakgrunden! Vilken skyddsfärg den här tiden på året!
 
 
 

Krafsat i rabatterna idag onsdag!

Före
 
Efter
 
Jag försöker ta en stund varje dag. För långa pass åt gången ger ont lite överallt. Det är väl åldern som gör att kroppen blir stelare och protesterar mot obekväma arbetsställningar. En del är fixat nu men rätt mycket kvar. Sen har Roland lovat att blåsa asfalten ren med någon maskin när jag är klar. Vet inte hur han gör men det låter bra.
 
En annan "efterbild" men jag missade att ta någon "förebild". Det var i alla fall höga och risiga vinterståndare. Ett tacksamt jobb att rensa upp tidigt på våren, det syns väl.
En "efterbild"  till men ingen "förebild". Mossan på asfalten ska bekämpas, måste det varje år. Trodde det skulle bli bättre nu när vi tagit ner träden, men det är lika illa. Och som sagt, Roland ska blåsa bort löven så då sopar jag inte asfalten som jag alltid gjort tidigare.

Carin på jobb i Monaco!

Direkt efter påskfirandet här på Liane fick Bills mamma Carin åka på jobb till Monaco igår. Soligt och varmt, 25 grader. Ser otroligt läckert ut, fast vackert väder kan ju också  kombineras med hårt arbete. Som sagt, en lång resa från bondgård Liane till Monaco och inte endast rent geografiskt.
 
 
Er fint ut vid landningen! Jag har aldrig varit i det här pyttelandet.

Korväting i Lianegrillen med Bill o farfar

Och barnbarn Bill mumsade i sig två korvar med bröd. Det blev alltså en grill-kväll under  påskhelgen när de var hos oss.. Det är njutbart här när solen lyser på kvällen och det inte blåser kallt från väst. Vi har haft en kall nordostlig vind nu några veckor och just i grillen går det att sätta upp väggar för att slippa den. Medan vi grillade så satt tornfalken där uppe i sin glugg ovanför fönstret på ladugårdsgaveln. Han betraktade oss lite förnämt med huvudet högt.
 
En fin bild på Liane som son Markus tog nu under påskhelgen.

Påskdukningen

Det var roligt att få duka lite prydligt på påskdagen till äting med goda vänner.  Det går bra med små barn också!
 
På påskaftonen blev det ärveproslinet. Finservisen fick jag efter min mamma när hon gick bort. Hon fick den i bröllopspresent av "Fru Wallentin". Mamma kallade henne så med vördnad i rösten. Det är en hel servis med 12 av alla tallrikar i olika storlekar, massor av uppläggningsfat och skålar. Det är guldkant på allt och då får man tänka efter vid disken. Jag kör dem i maskin men det går inte att ha diskmedel, bara varmt vatten, annars förstörs guldet.
Kostaglasen är lövtunna och jag är alltid lite rädd att något barn ska bita till och få en glasbit i munnen. Men än har det inte hänt. Min pappas kusin jobbade på Kosta glasbruk, inte som glasblåsare men nåt annat. Jag minns vårt besök där, hur man blåste glaset och i detalj hur de tunna glasen slipades. Vi fick 12 glas ( det skulle vara ett dussin på den tiden) . Förr använde jag dem sparsamt för jag var rädd om dem, men nu tänker jag att de ska användas. Allt annat vore fel.

Mamma-syrén och pappa-syrén....

... blir det på var sida om Bills vårdträd. Barnen som varit på Liane har fått ett kastanje-vårdträd var med namn. Bills vårdträd hamnade en bit ifrån de andra och han ville ha sällskap. Svårt att ha kastanjer tätt så det fick bli syréner istället, en för mamma och en för pappa. Och nu är alla nöjda och glada.

Måste ta itu med trädgården!

Det är dags att röja lite runt huset nu. Det ser förfärligt ut med alla vinterståndare kvar och det nya gröna är på väg upp. Men vädret inbjuder inte direkt. Vi har frost varje natt, några grader, och på dagarna en isig nordanvind med bara 4-5 plusgrader.
 
Barnbarnsfamiljen har varit här en vecka och umgänget med dem har självklart varit prioriterat framför plikter. Tiden med dem är guld värd. Men idag åkte de tillbaka till Stockholm. Det är lika ledsamt varje gång. Vi skjutsade dem till tåget i Karlstad och håller tummarna att resan går bra. Inte så lätt att åka tåg med två så små och en massa packning.

Påsk hos barnbarn Lovis i Umeå!

Klär ut sig till påskkärring.
Sjunger för farfar som fyller år och så busar de och  firar  påsk. ;-))
 
 

Kyckling i påsk!

Den här kycklingrätten har jag klurat på ett tag. Jag ville göra den i ugn och jag ville att kycklingen skulle bli exakt lagom stekt. Rå kyckling är äckligt och för stekt blir torr och hård. Jag konfererade med nätet och med Sinnikka och till slut blev det så här
 
Jag putsade kycklingbrösten noga och brynte dem i stekpannan, kryddade med salt och vitpeppar
Vispade ur pannan med kokvatten från potatisen från igår, i med kycklingfond och örtkryddor från pallkragen, puttra lite-
Hällde det över kycklingen i formen
In i ugnen på 200 grader och i med stektermometer. Den ställde jag på 79 grader vilket termometern anbefallde för väl genomstekt kyckling. Annars hade jag fått tips på 70 grader och 72 grader, men jag ville vara säker.
Termpmetern pep i alla fall vid full tid, tog så där en halvtimme.
Såsen hade jag tänkt ha över kycklingen i ugnen men det var mycket smartare att servera den till.
Det är lite kycklingfond, creme fraiche, St Agurost (mögelost), rivet skal  och saften av en citron, grädde, örtkryddor från pallkragen, paprika, färsk lök hackad, mycket vitlök. Löken var brynt innan och det hela fick koka lite i fonden med kryddorna innan jag hällde på det andra. Jag hade inte vitt vin i, för det passar inte med citron tycker jag, det får vara antingen eller.
 
 

Påskdagen blev så bra!

Barnbarn lilla Lou ville inte sova på förmiddagen, det blev en promenad till sjön.
 
Tänk att grädde smakar så gott i vispen! ;-))
 
På eftermiddagen hade vi goda vänner här och det blev mycket bus och lek. Innan dess var det lek med Julia o Clara.
Många glada skratt blev det, här Rolands systerdotter med dotter. Maten var ett nytt experiment, måste jag skriva om på kategorin mat, för jag vill spara receptet,

Äggjakt på påskafton hade vi!

Extra spännande i år när påskharen hade gjort en karta för att ge tips om var äggen var gömda! ;-))
 
Farfar och Bill klurar tillsammans på kartan.
 
Till slut hittades Bills ägg i brevlådan. Innan hade Lous ägg hittats i busken.
 
Och nu kunde äntligen farfar skjuta en påsksmäll med salongsgeväret för att tala om för påskharen att äggen var hittade.
 
Äggjakt och påskhare är nya påsktraditioner men vi har kvar de gamla också med påskbrev som slängdes och togs emot.
 
Här kom två fina påskkatter och slängde påskbrev.

Bowling med Bill på hotellet blev det!

 
Barnbarn Bill, son Markus och Roland spelade en knapp timme och Bill vann förstås.
 
Kloten är tunga och lite hjälp får man! Fast det gäller ju att sikta rätt också!
 
 Kolla skorna! Helt rätt för bowling.
 
Ibland får Nallen hjälpa till! Han är duktig.
 
När den manliga delen av familjen bowlade så gick vi damer, jag, Carin o lilla Lou till Broms för fika

Påskbrev

Påskbrev gjorde Bill o farfar tillsammans. Sånt gör barn här, viker till ett litet fack, fyller med godis, åker runt och delar ut till kompisar.

Tivoli är det i Årjäng nu under påskhelgen!

Det har så roliga karuseller!   Vi var där igår torsdag efter suverän påskbuffé på Stallcafét och bowling på hotellet. Många glada skratt blev det.  Radiobilarna hade barnbarn Bill planerat för sedan dagen innan.  Han o farfar skulle krocka med pappa bakifrån så han skulle bli överraskad.
 Mamma Carin o Bill
 
Pappa Markus kom alltså  igår med bussen. Det var välkommet!
 
För första gången vågade Bill åka en sån här karusell, en helikopter. Stolt så.
 
Några turer på bilbanan blev det också
 
Och här kunde man fiska opp ankor och vinna pris.
 En fin dag hade vi tillsammans! ;-)) Lilla Lou valde att kolla från vagnen, ville inte åka karusell.
 
 
Hon uppskattar mer en mysig måltid med pannkakor! Avslappnat är det.
 
 
Tivoliets ägarinna är bosatt i Årjäng sedan många år tillbaka och vi fick en pratstund med henne. Detta var årets första arrangemang, sedan skulle det vidare till Arvika och så till olika platser i Norge under säsongen. Roligt att hon sätter upp sitt fina tivoli i Årjäng under påsken
 
 

GLAD PÅSK!

Vi skickar inga påskkort, men vill önska alla
EN GLAD PÅSK!
så här istället
 
Stenarna är koraller från Okinawa, som son Mattias och fru Risa tog med från bröllopsresan dit om jag nu kommer ihåg rätt. Det som ser ut att vara en stenbit är trädfossil från USA. Den blanka stenen med ränder på är en ortoceratitbit, alltså djurfossil. Den genomskinliga är en bergkristall. Kycklingen är färgad, tovad ull.

Veden klar!

Vi värmer upp vårt hus med vedpanna. Det innebär att Roland hugger ved i skogen, kör hem, lägger upp, kapar, klyver och packar i storsäck som kan köras dit man önskar. Man brukar säga att veden värmer flera gånger innan den blivit aska. Detta görs i början på våren och sen ska det torka till bortåt midsommar. Efter midsommar lär den inte bli torrare enligt Peter L som har kollat med fuktmätare.

Firade i bubbel!

 Lite bubbel att skåla i blev det ikväll onsdag och barnbarn Lou undrar vad vi håller på med! Två saker firade vi,
 Roland firade att veden är kapad och kluven, paketerad i storsäck och bara väntar  på att torka under sommaren. 
Jag för min del satte punkt för ett 45 år långt engagemang just idag. Det känns omvälvande  att sluta men tlll slut helt ok, även om det är lite blandat förstås. Punkten sattes idag men det mesta rullar på som vanligt till sommaren, sen är det slut.

Fullmånen vakar över nära och kära nere på Liane i natt!

 

Bättre bild på vår tornfalk!

Idag tisdag har han suttit och till synes solat sig vid ingången till duvslaget!  Han ser ståtlig och lite självsäker ut. Vet inte om han redan har en fru eller om han försöker sitta där och och visa upp sig så att någon hona ska se honom och bli frestad att komma och dela bostad med honom.
 
 

Tornfalken har intagit sitt sommarviste

Jag såg honom allt häromdagen när han svischade förbi på sitt karaktäristiska sätt och den kvillrande / visslande sången är inte att ta miste på. Ska bli roligt att se om det blir / är ett par i år igen och om det blir några ungar. Lustigt att Oskars gamla duvslag på ladugårdsgavlen är en favvoplats som de kommer tillbaka till år efter år, vid i stort sett exakt samma tidpunkt. Bilden är lite dålig, långt håll och rätt mörkt,  men det blir några bättre i kväll.

Hämtning vid tåget i Kristinehamn,

Barnbarn Bill, Lou och mamma Carin kom. Det är nåt banarbete så inte så lätt att få direkttransport från Stockholm till Karlstad.  Så mysigt och fint väder, men ingen tryckande värme.
 
 Det blev lite presentöppning med goda vänner.
 
 
 Fint pussel till Lou
 Bubbelmaskin till Bill,  minst 1000 bubblor. ;-)

Idag kommer dom!!!

 
Barnbarn Bill o Lou kommer idag med mamma Carin. Vi längtar efter dem och ser fram emot att få umgås med dem framöver påsken! 
 
 

HD-premiär för säsongen...

 
.. blev det för någon i fredags. Och invigning av nyinköpta skinnjackan, med diskret Harley Davidson på ryggen. Den inhandlades i Seattles stora HD-butik. Passar perfekt och ett mycket  rimligt pris jämfört med Sverige.

Jakt- och fiskemässa i Säffle ...

.. var vi på igår. Höjdpunkten var förstås Leif GWs framträdande. Han är  avväpnande rolig när han berättar om sin jakt och sitt liv. Hans första villebråd var en koltrast och både han och den blev  förvånade att han lyckades träffa. ;-)) Och så där går det på. Han var den första vi träffade på parkeringen när vi kom, så vi passade på att hälsa och växla några ord. Han var mycket vänlig.Vi köpte sen hans senaste bok när han signerade och sålde sina böcker på mässan.
Han skriver på en ny bok, en uppföljare till den självbiografiska "Gustafs grabb",  så han hade egentligen inte tid att komma till Säffle, men Rickard som är anställd hos honom på gården är från Säffle och då kunde han inte neka. Han berättade också utan omsvep om sitt missbruk av mat och alkohol. Han har gått ner 18 kilo i vikt och har 32 kvar att gå ner innan han nått målvikten.Han bantar genom att endast äta kött av olika slag samt grönsaker och frukt, ingen potatis, bröd eller ris eller annat. Och framför allt ingen alkohol. Han slutar dricka varje år vid nyår och håller sig nykter ett halvår.
 
Terrordådet i Stockholm talades det inte om på mässan men läser idag söndag att han, som annars brukar vara poliskritisk, hyllar polisens insatser i samband med det som hände i Stockholm i fredags. Det är ett gott betyg från trovärdigt håll.
 
GW vid boksignering
 
Det var mycket folk på mässan, stundtals trångt vid montrarna. Vi köpte lite matvaror innan vi åkte hem; rökt lax,  löjrom och några goda såser.
 
Bedömning av horn gjordes, kanske ett guldhorn?
 
Bofab från Grums visade upp vapen
 
Anders på Säfflebåtar visade båtar, här en fin Linder alu.
 
Ett par gossar gjorde reklam för Jägarkonfirmation. Man kan alltså konfirmera sig genom att vara på jaktläger tror jag. Men vet inte riktigt.
Svartkrut visades också.
 
Och den här mannen visade gamla jaktmetoder, vapen med flintspetsar bl.a.  Intressant!
 
Här är tjejerna från föreningen "Girls fishingcrew", tjejer som fiskar. De finns i hela Sverige, men närmast i Grums om jag fattade rätt.

Det här huset repareras och moderniseras

Det här glada gänget har strävat på en vecka nu. Det är goda vänner till husägaren som har kämpat tillsammans och fått massor gjort. Förtydligar bara att det är inte vårt hus. 
Första uppdraget var att fälla den gigantiska björken som kunde ha fallit över huset. Vi har inte räknat årsringarna men den är säkert en bra bit över 100 år. Mycket vånda innan men det gick bra. Detta är ju proffs på trädfällning.
 
En fin grillplats blir det här
 
Altanen är en riktig pärla med massor av sol och gott om plats.Den var klar när de kom.
 
Den nya trappan är fin, gjord av yngste mannen André som jobbar med trapptillverkning. Ett par väggar försvann också här för att ge mer utrymme. Duktig snickare fanns med i gänget.
Och här är den urläckra spisen i köket. Man ser alltså elden, så fint. Allt installerat av yrkeskunniga.
 
Och här är kaminen i rummet.
 
Ny el behövdes överallt, en halv kilometer kabel drygt.  Också ett proffs.
 
Nytt vattensystem och våtutrymme. Även här proffs på plats
 
På övervåningen är en del kvar att göra; slipa lite på golvet, måla det, gipsa, spackla och måla väggar och tak. Kommer att bli mysigt.
 
I huset finns nu el, värme, vatten, fungerande kök och till och med tv som funkar. Det är med andra ord beboeligt.
 

Käraste Jazzplutten! Måste operera svansen!

Han är en glad hund med mycket svansviftningar. För en tid sedan slog han tippen blodig och det läkte dåligt för han slog upp det igen och igen och igen. Till slut blev yttersta spetsen missfärgad och ramlade av. Det fortsatte oppåt och han  måste han till veterinär för operation. Nu är det läkt och bandaget borta. Det blev bara så här lite kvar av en tidigare stilig ovanligt lång svans med fin hårflagga på. På bilden ser han inte så snygg ut, men han är för övrigt  riktigt prydlig med resning och fin hals (ser konstigt kort ut här)
 
När vi var bortresta så var han hos goda vänner i två veckor och kom hem igen med delvis nya vanor. När jag äter så betraktar han mig på lite avstånd. Han säger inget, bara sitter där en bit ifrån och tittar med sina vackra mörka ögon på varje tugga jag stoppar in i munnen. Han  försöker inte ta någon mat, bara kollar. Och OBS det är bara mig han tittar på, aldrig Roland. Vet inte riktigt hur jag ska tolka detta nya beteende? Det är inte alls ouppfostrat och obehagligt, bara nytt. Ha ha....;-))

Den här mannen är intressant i samband med terrrordådet ....

... i Stockholm. Bilden är utlagd av polisen, man vill få info om honom. Han har befunnit sig i närheten av platsen och vid den aktuella tiden. Tips kan lämnas på tel 11414
Gärningsmannen kapade en lastbil med våld från en chaufför vid en restaurang i närheten, chauffören är lindrigt skadad. Man har stängt av en del trafik till Danmark för att kunna kolla.

Terrorattack i Stockholm...

 
... lastbil har kört in i folkmassa på  Drottninggatan vid Åhléns. Enligt senare uppgifter kapades lastbilen på Adolf Fredriks Kyrkogata utanför en restauran och kördes sen efter Drottninggatan till Åhléns.  Precis här vid Åhléns  stod jag för en dryg vecka sedan och tog den här bilden. Just nu fyra bekräftat döda och ett femtontal   skadade, kan vara fler. Hela Stockholm är stängt, ingen tunnelbana, inga bussar, man tömmer innerstan på folk, spärrar av riksdagshus och Centralstation för att genomsöka. Människor får gå hem. Journalister får inte gå in. Markus svägerska får gå ut till Aspudden. Markus åkte taxi efter att ha varit inne i stan, Carin fick gå från jobbet till dagis vid Vasaparken, där alla barn var instängda i väntan på föräldrars hämtning. Telefonnätet har lagt av, fungerar inte, men det finns en facebooksida där de berörda kan lägga ut att de lever och mår bra så att anhöriga får veta. Polisen uppmanar folk att inte ta sig in i City och att hålla sig inomhus.
 
Uppdaterat i kväll är att kommunikationerna börjat komma igång igen och att man gripit en man som är misstänkt, en som liknar mannen på bilden och som ska ha erkänt. Han greps i Märsta, en plats där andra terrorister har vistats.

Stenarna från skogshuggarlägret vid Crescent Lake!

Under sitt besök i Seattle så var Roland på platsen för skogshuggarlägret vid Crescent Lake där hans släktingar jobbade när de utvandrat i slutet på 1800-talet. De arbetade med att avverka skog i området, bl.a. jätteträden av Thuja och Redwood.  Vi har ibland tagit med eller fått stenar från speciella platser och nu har samlingen utökats med stenar från Crescent Lake. De påminner oss om  Ivar och Hans Kylin som utvandrade till Seattle och som kämpade sig fram till ett nytt liv med hårt arbete. Märklig slump att vår yngste son Mattias också valde att flytta till Seattle. Han hugger inte ner träd men jobbar hårt inom sitt gebit. ;-))

Nytt paket är ett halvfyllt paket!

Visst blir man sur när man öppnar ett nytt paket med något och så är det bara fyllt till hälften. Det är allt lite av bedrägeri, man ska tro att man får mycket mer för pengarna än vad man egentligen får.

Grattis son Mattias på 40-årsdagen!

 
Jag har ju egentligen slutat gratulera till födelsedagar på bloggen för det blev ibland helt fel, men detta är så speciellt  både med jämna år och långt avstånd, så nu gör jag ett undantag. Son Mattias är alltså han till höger ;-)) och hans pappa Roland till vänster.  Han har ju redan fått present från oss, sen får vi väl fira mer när han (förhoppningsvis) kommer hem på besök till sommaren. Bostadsorten sedan några år är alltså Seattle och Roland var där och hälsade på för ett par veckor sedan. Det blev en fantastisk Once-in- a- lifetime -resa, med många höjdpunkter, inte minst i form av att få umgås i två hela veckor med Mattias som  bott långt hemifrån i många år nu.
Grattis och kramar från mor o far! 

Fler bilder från Rolands USA-besök

Ett studiebesök på Boing blev det också. Där är 35.000 anställda i Seattle. (Microsoft har 85.000 anställda i staden.)  Boings stora byggnad är den största industribyggnaden i världen, 400.000 kvadratmeter, sex våningar med högt i tak, 3,2 kilometer runt, 22.000 luncher serverades varje dag i området i 12 lunchrestauranger, sju daghem för personalens barn.
 
 
Ett ex av Air force one, presidentens plan, fanns på plats i Boings museum och Markus skojade lite genom att arrangera en presidents ankomst.;-)
 
Ovan är ett ex av rysk rymdtoa som fanns i museet
 
Ovan ett ex av amerikansk rymdtoa
 
Allting är stort i USA, även stekarna! ;-)
 
 
Den här husväggen i Seattle är en turistattraktion, den är täckt med använda tuggummin.
 
Bilden på son Mattias, son Markus, Roland o släktingarna Anne och Hildur som bjöd på middag.
 

Jag såg första två tofsviporna på Liane idag tisdag!!!

Jag tror nog att det har funnits tofsvipor lite här o där runt oss ett tag, men här på Liane såg jag första idag. De var två stycken och gick på åkern nere vid Prästgården.  Hoppas, hoppas att de kan få lägga ägg och behålla dem när vårbruket drar igång. Vi får försöka speja in var de bygger bo så vi kan skydda det.. 
 
Tror att jag såg tornfalken också idag men jag är inte säker. Det var hans svirrande ljud i luften också.

Kärt återseende med fasan!

Fasanerna som vi hade här runt huset försvann ju för en tid sedan. Vi har spejat och hoppats  att få se dem igen. Nu får vi rapporter att de är på andra sidan sjön, efter vägen till Egenäs, ibland vid Klockere. Och minsann igår när Roland körde den vägen så  spatserade en fasantupp före bilen vid Sättere.. Så ståtlig med alla färger. Hoppas fler finns kvar och har överlevt vintern så det kan bli fasankycklingar.

Dotter Malins i Umeå bilder

Hon har gått på konstkurs ett tag nu och kommer att fortsätta med det parallellt med jobbet. Det är ett livslångt intresse för bild o form som hon nu ger mer tid till utveckling.Här ett par fina bilder som ska med på en utställning.
 
 
 
Och här är hennes lilla Lovis som kollar ut på snön. Det är ett tag till innan våren kommer i Umeå.

Värmlands museum.

Mitt emot Lerins konstmuseum ligger Värmlands museum. Jag var där i samband med Lerinbesöket.  Det är perfekt att planera för äting här, man har suverän lunchmat. Och det var som vanligt bra vid besöket i onsdags. Byggnaden i sig är vackert gjord och jag gillar ju tänkespråken på fasaden.
 
Och efter två veckor i andra landskap så kändes den här skylten relevant. ;-))
 
Detta är en speciell skapelse, för tankarna till den där väggen i Seattle med en massa tuggummin.
 
I restaurangen så fanns en trevlig fotoutställning från fotoklubbarna i länet. Den var absolut sevärd och vinnare ska utses framöver. Bilden här gör inte fotot rättvisa.
 
Annars var det en stor fotoutställning med rovfåglar. Pampig i sig med färgerna och formaten, men ändå inte min grej på något vis. Jag gillar absolut fåglar i olika storlekar och modeller men hellre live. Och jag gillar foto, men kanske mer finstämt, återhållsamt och med en kommunikation till betraktaren. Fast jag inser förstås att detta har en stor publik.
 
 
 

Öppningskonsert Hamburgs nya operahus såg vi på tv igår.

Det var en magisk konsert med Beethovens nionde symfoni. Den är så vacker med temat And die  Freude som smyger omkring överallt och som också exploderar i muskaliskt fyrverkeri emellanåt, med fullt körpådrag. Om jag minns rätt så var Beethoven helt döv när han skrev den! Tänk att skapa ett sånt mästerverk då utan att själv kunna höra det ens.
Det nya operahuset i Hamburg öppnade alltså med den här konserten. Och det är en fantastisk byggnad, storslagen med alla möjligheter till ljus- och färgspel.
 
 
 
 
 
 
 
 
Även invändigt har man träffat rätt. Utformningen av publikplatser runt orkester är ett konstverk i sig. Och publiken finns i ett vackert ljus, slipper famla omkring i mörker.
 
Glad stor kör, orkester, dirigent och sångare var som vanligt, men bra förstås
Det var en upplevelse att råka få se den här konserten.
 

Pallkragebestyr

Jag hade ju köpt ett plastlock att lägga på pallkragen så att odlingrna skulle bli lite varmare och mer skyddade. Det ska nog bli en pallkrage till med glasväxthus ovanpå också, men det skulle börja så här tänkte jag. Så fick vi lov att tänka och det blev mycket av den varan innan projektet var färdigt. Inte så lätt för Roland som var kraftigt jetlaggad just de här timmarna på eftermiddagen, men bra att vara ute och lite sysselsatt. Man får inte somna om man vill ha tillbaka rätt dygnsrytm efter ett par veckor i USA: 
 
Vi tog ut jord för att sänka nivån så att växterna skulle få plats under plasten. Upptäckte att den då blev för låg så Roland letade snällt upp en krage till och lade på. Sen mer plast runt om, offrade sista sopsäckarn, och så på med mer jord för att fylla upp tre pallkragars höjd.
 
 
Och så skruvades medföljande gångjärn fast och jag hade tänkt mig att jag skulle kunna fälla ner plastlocket och det skulle hänga efter sidan. Funkade inte förstås i praktiken, det skulle i så fall bryta sönder fästet.
 
Nya funderingar och bort med gångjärnen.
 
Nästa steg blev att skruva fast medföljande krokar mitt på långsidan, en på varje sida. Så kan jag helt enkelt kroka av locket och ta bort det vid behov.
 
Så här blev det. Kommer att fungera utmärkt. Jag vet att det finns nya och prydliga pallkragar men jag gillar de här gamla slitna.
 
Så här blev det till slut; tre våningar pallkragar och dragkrokarna är kvar, en på var sida så vi kan flytta runt det hela på altanen vid behov. Det hela  står alltså på en lastpall med stora hjul under.
Jag hade köpt några plantor, rosmarin, dill, timjan och gräslök, de fick bli planterade.  Sen hade jag kvar från förut en hel del gräslök och persilja. I mitten sådde jag en rad med sallad. Kommer att så lite mer vartefter så det alltid finns fräscht att plocka.
 
Får se om vi satsar på en sån här skapelse till på altanen, en med växthusglas på.
 
Så här ser det ut på Plantagen. För oss som gärna odlar lite  i pallkrage vore det nog inte fel.
 
Det finns en hel del annat också att komplettera sin pallkrage med.Spaljé vore nog inte helt fel till lite luktärter. Skulle jag gärna ha.
 
I mördarsniglarnas kölvatten så har det här blivit en populär odlingsform. Utveckliningen har gått snabbt. När vi började för några år sedan fanns bara kragarna att köpa på bygghandel utan tillbehör.

Fixade lite ute igår

 
Pallkragen är klar fast det var mer mödosamt än vanligt och vi ändrade en del. Mer om det i ett särskilt inlägg senare
Ett par hängande blommor på plats.
Utemöblerna blev rengjorda och satta på plats.  Ute-äta och ute-fika- säsongen kan börja. Tacksamma för glasrutorna där borta åt väster som förlänger ute-sittar-tiden genom att ge lä för västanvinden.
 
 
Och verandan blev lite mer inbjudande så här.Det är en bit på väg nu men en del fattas förstås än. Det märks att vi har varit bort två veckor och inte hunnit med riktigt. Bra att hålla igång Roland med utearbete på eftermiddagarna då jetlagen sätter in som värst, han blir jättetrött av dygnsomställningen efter USA-resan.  Blir bättre framåt kvällen. Igår kväll hade vi korvgrillning med 7 gubbar i Lianegrillen. Trevligt återseende.

Shoppingrunda men detta köpte jag inte!

Under dagarna i Stockholm o Hallsberg  o Karlstad så blev det en o annan shoppingrunda och några plagg hittade vägen med hem. Men inte det här kan jag säga. Vet inte riktigt vem som kan bära upp detta!  En lite märklig utstyrsel. Den är såpass ovanlig att den kommer med på min blogg vilket inte många klädesplagg har gjort. Kläder är jag helt enkelt inte så intresserad av. Det får bli enkelt och bekvämt och helst bomull förstås. Men det vore roligt att få se någon komma klädd i detta. ;-))
 

Neato dammsugarrobot ...

... tycks ha ett fabrikationsfel: Luckan till dammbehållaren går upp flera gånger under dammasugarturen och då stoppar apparaten. Vi och ytterligare två som vi känner har drabbats av detta. Enda fördelen är att det har varit lätt att få en ny som funkar. Vi bara pratade med dem och skickade in den felande, en ny kom direkt. Samma gäller för de andra som drabbats. Den är oerhört effektiv, tar upp i hörnen och tar hundhår.

Lerinmuseet ....

... i Karlstad blev det en dag på nu på hemvägen. Alltid roligt att se nya Lerinbilder, man byter ganska ofta, men allra mest spännande var att kolla på Maxi Svenssons bilder. Han har inspirerats av Lars målningar och gör fina bilder fast han bara är 12 år.
 
 
Maxibilder
 
 
Och jag studsade förstås när det stod att de här bilderna var inspirerade av datorspelet Battlefield. Vår son Mattias har ju i högsta grad varit inblandad i BF.
 
Den här bilden som visar en byggarbetsplats gillade jag.
 
Kollade förstås på Lars bilder också, här är några favoriter
 
 
 
 
 

Dansk billig fläskfilé köper jag inte!

Bara att se dem ligga där i kyldisken är en vämjelig påminnelse om hur man föder upp grisar till slakt i Danmark. Djuren står så i så små bås att de knappt kan röra sig. De skulle bli sjuka under såna förhållanden om man inte gav medicin. Det betyder att alla djur få pencillin i lågdos i förebyggande syfte och utvecklar resistenta bakterier. 80 % av dem har såna bakterier. Barn dör varje år i Danmark av de här bakterierna, så cyniskt att fortsätta. Hela tänket är ett sabotage mot pencillinet som på så många sätt har räddat människor undan sjukdom och död under decennier, framför allt barn. I Sverige är det förbjudet att använda pencillin på friska djur. Det har tvingat fram en djurhållning som är etiskt bra och som gör att djuren håller sig friska. Men EU tycks helt förlamat i sammanhanget och gör absolut ingenting!! Vad ska vi då ha EU till???