NWT...

... den stora dagstidningen i Värmland tar normalt sett  parti för Töcksfors om det är gruff  i Årjäng mellan den här västliga delen närmast norska gränsen och resten av kommunen. Och numera är det gruff ibland eftersom Töcksforssidans politiker  inte längre får sin vilja igenom på det sätt som skedde under många år när de ledande kommunpolitikerna hämtades därifrån. C i Årjäng, har tillsammans med några ur M och så hela S förstås och andra mindre partier, vågat stå upp för ett perspektiv som ser till hela kommunen, JA- alternativet i folkomröstningen,  och det ses inte med blida ögon av f.d. politiker återuppståndna i den  s.k. Nya Alliansen.
 
Man kan tycka att det är trist med bråk men de här meningsskiljakligheterna kanske inte ska beklagas så länge  debatten förs med respekt för meningsmotståndare. Den kan till och med vara ett hälsotecken. Demokratin i kommunen är måhända på väg att återupprättas? En efterlängtad balans även om vägen dit är smärtsam och några tår ömmar alldeles förskräckligt just nu. 
 
På ledarplats i NWT  brukar Töcksfors-stödet uttalas utan vidare omskrivningar och  där kan tidningen naturligtvis  ha egna åsikter. Men man häpnar ändå över att en tidning tar ställning i bypolitiska  kommunala trätor ute  i länet. Undrar om det endast är i Årjäng eller om man ger sig in i Sunne, Karlstad, Kristinehamn också och försöker hjälpa vissa politiska falanger?
 
Nu har tidningen återigen stöttat  Töcksfors, fast på första sidan och inne i tidningen med två sidors uppslag om de nedläggningshotade bygdeskolorna som det ska folkomröstas om på söndag. Den s.k. nya Alliansens förslag till att rädda skolorna får mycket stor plats och en del av artikeln kan mycket väl uppfattas som en upptakt till valet 2014. Problemen som skulle uppstå om man behåller de här små skolorna tas nästan inte alls upp.   Dålig balans i rapporteringen och mycket fakta utelämnas.
 
 Märkligt att det oftast tycks vara samma reporter, Christer Wijk, som skriver de här artiklarna som pushar Töcksfors och kommunens gamla X-politiker. Det är aldrig tidningens lokalredaktör i Årjäng. De här före detta politikerna  har på nåt sätt återuppstått igen  i Den Nya Alliansen i Årjäng, antingen personligen (Weine i (M)) eller genom släktingar och vänner. Jag som inte är Årjängsfödd känner ju inte till personförhållanden och släktskaper, men visst blir jag nyfiken på vad Christer  W har för relation till Töcksfors och till de här f.d. ledande politikerna i Årjäng.
 
Och nyfiken på vad Barvå, NWT, som handhar debattsidan, har för försänkningar bland de politiker som avgått från sina kommunala uppdrag i Årjäng. Det är inte svårt att se att han på olika sätt favoriserar Töcksforskanten och dé politiker som, åtminstone formellt, avgått från sina politiska uppdrag. .
 
I morgon kommer jag att skriva lite mer direkt om ämnet för folkomröstningen.

Kommentarer
Postat av: C

Ja visst är det märkligt. skulle vara intressant och höra om nån annan kommun i värmland upplever samma som du skriver. Tyvärr så har Jens M slutat på nwt så nu blir det väl ännu mindre objektivt skrivet om Årjäng. :-(
Nu håller vi tummarna för söndagen och att inga sidor är dåliga förlorare eller för den delen dåliga vinnare.

Svar: Fast jag utgår från att det blir någon ny lokalredaktör efter Jens. Det kan nog bli bra. Utgången av folkomröstningen är svårtippad. Men å andra sidan är den ju bara rådgivande. Det var en artikel stort uppslagen i en av de stora dagstidningarna där man menade att frågor som skolorganisation och äldreomsorg var olämpliga att folkomrösta om, jag kan bara hålla med. Det är för komplexa frågor och för mycket budget. Att åka slalom mellan olika folkomröstningsresultat blir omöjligt för en kommuns politiska ledning, omöjligt att ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar för den kommunala verksamheten.
Inga Magnusson

2013-06-07 @ 21:26:55
Postat av: Lennart Carlstedt

Vad har tidningen för politisk färg?

Svar: Mörkblå
Inga Magnusson

2013-06-07 @ 22:44:17
Postat av: Svenne banan

Skönt att se att man i kommunens andra delar har förmågan att se klarsynt och objektivt på frågan på ett sätt som man i väst inte kan.

Svar: Det kan säkert vara svårt att inte heja på sin egen kommundel, därvidlag är vi nog alla lika. Men det får ju vara en viss måtta och inte gå över styr med totala skygglappar för andra aspekter. Allra viktigast är att de politiker som är satta att leda kommunen kan lyfta blicken och se till hela kommunen när de fattar sina beslut, speciellt när det gäller långsiktiga beslut i organisation o ekonomi. Där måste skolbesluten vara hållbara även ur kvalitetsaspekt
Min kritik och häpenhet i det här inlägget gäller ju främst NWTs märkliga ställningstaganden i de här trätorna i Årjäng.
Inga Magnusson

2013-06-07 @ 23:27:40
Postat av: Sillerudsbo

Har också tänkt samma sak, att det vinklas mycket till fördel mot Töcksfors. Hugaligen denna osämja mellan orterna. Jag gick på högstadiet som då hette Förbundsskolan i början av 80-talet då skolan var nyrenoverad. Efter det tror jag inte det är mycket gjort, som det ser ut nu så är det inte många arbetsplatser som skulle acceptera en sådan arbetsmiljö. Hoppas att det blir en sammanslagning, med en ny fin skola anpassad till alla högstadieelever i kommunen. Kanske det kan bli bättre sammanhållning om alla högstadieelever befinner sig i samma skola och bildar en gemenskap istället för att strida mot varandra.

Svar: i de banorna har jag inte tänkt! Men att öka gemenskapen i kommunen mellan de här två tätorterna är viktigt. Det har blivit tydligt efter den senaste tidens bråk. Och ett gemensamt högstadium är kanske en bit på väg åt det hållet.
Inga Magnusson

2013-06-08 @ 23:19:17
Postat av: Årjängsbo

Christer Wiik är från Töcksfors och den fd bunordf Bo Malm är personlig vän med Barvå.

Så m a o idel ädel medial inavel.

Svar: Aha, så hänger det alltså ihop!
Inga Magnusson

2013-06-08 @ 23:20:47
Postat av: Anders Erlandsson

Precis vad vi också uppmärksammat, denna vinkling av NWT som inte kan undgå någon, skrivs inte alls lika mycket i VF, men där får å andra sidan ingen av "sidorna" någon favör, kanske inte lika "medialt inavlat" där ;)
Fin tanke att ett gemensamt högstadium i framtiden kan (och naturligtvis bör) öka gemenskapen bland alla kommuninvånare framöver, håller tummarna för att detta ska bli verklighet.

2013-06-09 @ 10:49:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback