Värmlands största mjölkkobesättning ...

... startar nu upp i den nya ladugården på Guterud i Långserud hos Bröderna Jakobsson. Byggnaden är färdig. Korna började få komma in igår fredag. De mjölkas inte där än men de får träna på att äta och hitta platser och så. Sen blir det mjölkning också. Så där 300 djur tror jag att det blir.
 
Så här såg det ut igår.
 
 
Här är en bild på ladugården när vi var där senast, då var den inte alls färdig.
 
Vi glädjer oss i alla fall över våra arrendatorers, Bröderna Jakobsson, satsning. Och önskar dem och de så småningom övertagande barnen lycka till!
 
Och vi håller tummarna att politikerna på riksnivå har fattat att svenska bönder måste ges förutsättningar att överleva. Nu är det brist på svenska jordbruksprodukter, man importerar mjölk och kött i mängd. Kolla på förpackningarna! Det borde ju vara svenskt kött och svensk mjölk här eftersom vi i vårt land har en djurhållning óch ett miljötänk som är helt outstanding i världen. Det kostar lite mer och för detta måste bönderna kompenseras, de kan inte offra sin konkurrenskraft för att svenska politiker ska stoltsera med att vara bäst i miljö-klassen. Det spelar ingen roll hur bra det svenska jordbruket är om vi tvingas köpa produkter som kommer från andra länder med en annan syn på både djurhållning o miljö.
 
Och ungdjuren från Bröderna Jakobssons Guterud kom hit istället igår. De ska nu gå på Sönnare Brojâle ett tag.  Det är roligt att se betesdjur! Det blir liksom en levande landsbygd.

Kommentarer
Postat av: Lena

Jag önskar dem verkligen lycka till!!!!

2013-06-02 @ 08:20:00
Postat av: Gunvor Andersson

Vadå 'liksom'!? Utan betande djur ingen levande landsbygd. Men det är tråkigt om mjölkkor i stora besättningar aldrig kommer långt från fähuset. De måtte längta till de ängar och hagar de fick roa sig på den sommaren de dansade som kvigor.

Postat av: Inga M

Gunvor: Det är trevligt att se djur på bete, och vi väntar varje år på ungdjuren, men för mig är nog en levande landsbygd också att det bor människor här. Jag undrar om inte korna på Guterud har rätt stor frihet att röra sig under dagen, både ute och inne. Det är inte som förr att de står uppbundna, tror jag i alla fall utan att veta exakt hur de tillbringar sina dagar.

2013-06-02 @ 14:14:06
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Gunvor Andersson

Nej, så menade jag inte. De korna har det säkert bra och får gå ut och in som de vill runt den stora lagårn. Men finns det tillräckligt med gräs att beta där? Vad äter de? Det finns så mycket mer marker som skulle behöva betas och dit når de inte om de ska hem och mjölkas ett par gånger om dan. Och kvigorna räcker inte till. Det är trist.

2013-06-02 @ 15:21:00
URL: http://svenska.iedior.se
Postat av: Gunvor

Hej :-) jag är dotter till Olle Jakobsson och kan lugna dig med att korna som mjölkar har dörren öppen hela dagarna så de kan gå ut när de vill och gå in och mjölka när de vill :-) De brukar gå ut en liten sväng men de gillar att va inne så de är inte ute så mycket men de har alla möjligheter att gp ut och beta men de äter hellre maten inne för den är godare :-)
Mvh Louise Jakobsson

Svar: Hej Louise! va trevligt att du läste mitt blogginlägg o att du kommenterat. Du gjorde ett bra svar till Gunvor tycker jag. Korna på Guterud har det väldigt bra, vi ska vara stolta över den svenska djurhållningen. Och jag hoppas att svenska folket kan visa sin uppskattning genom att köpa svenskt så att vi får behålla aktivt jordbruk i vårt land.
Inga Magnusson

2015-07-06 @ 22:38:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback