GOTT NYTT ÅR!!!



Det är bilden från förra årets nyårsfirande med benäget bistånd av
Jan S som gjort texten.  Tack för lånet! Vi firar på samma plats i år igen med fyrverkerier och thailyktor och champagne och glögg och trevligt sällskap.

Jag kommer att vara upptagen med matbestyr så jag hinner inte runt till bloggvänner för nyårsönskning så det får bli här. I morgon blir det lite årskrönika här på bloggen tror jag samt änglagåvan och vedpriser. i å

En tyskhare till ...

... fick Roland idag. Det är den tredje i år om jag minns rätt. Bra att de blir borta, de hör inte hemma här i värmlandsskogarna och tränger ut den svenska skogsharen. (Oj, va främlingsfientligt det låter men det handlar ju om djurarter ;-))

HUMANA ...

.... klädinsamlingsföretag är helt enkelt gamla skandalomsusade UFF med nytt namn. Container står i Svensbyn bl.a. och nu är den gula UFF-färgen bytt mot en "kommunalgrön" sopcontainerfärg.  Färgvalet är säkert ingen slump, det ska associera till kommunens återvinningsverksamhet.  Företaget HUMANA är inte seriöst och portat från 90- konto. Man använder enligt granskning inte de insamlade medlen till hjälpverksamhet utan till att berika sina ägare. Nu är det ju inte förbjudet att tjäna pengar på att samla in kläder, men det är inte rätt att låtsas att man bedriver osjälvisk välgörenhet om huvudsyftet är egennytta. Humana finns med på listan över insamlingsföretag som varnas för  om man vill skänka till välgörande ändamål.



Jag vet inte exakt hur man luras på Humana. Men när jag kollade ett sånt här klädinsamlingsföretag för en tid sedan så hade man två företag i samma familj; ett företag som skötte insamlingen och det gick inte med vinst så det såg ju ok ut, men samtidigt ägde man ett annat företag som insamlingsföretaget hyrde containrar och transporter av och det gick med en lysande vinst. Så lurades man den gången, men hur just Humana hanterar sin verksamhet  vet jag inte.

Så här skrivs i en tidningskommentar om Humana / UFF i samband med containeruppställning i Kramfors:

"Det är väl en sak, att UFF "för flera år sedan fick ställa upp sina behållare"! Det andra är, att det är på kommunal mark, som UFF har sina containers. FTI har sin tur anlitat entreprenörer för tömning av förpackningar och de "bryr" sig inte om det står en UFF-container på platsen! När det nu är allmänt känt, att Tvind/UFF/Humana är oseriösa, borde väl kommunen upphöra med upplåtandet i samverkan med FTI! Ett stort antal kommuner har tagit detta steg! Detta gäller inte att "tvångsförflytta invånare p g a att de har ett brottsligt förflutet" - här gäller det att avstå från att gynna pågående brottslig verksamhet! Kläderna delas inte ut till "någon fattig själ", de säljs för att finansiera Tvind-ledarnas lyxliv. Bl a har pengarna använts för köp av en 40 miljoners lyxlägenhet i Miami och inte ens 10 % används till hjälp åt behövande. En av Tvindledarna dömdes 20 januari 2009 till 2 1/2 års fängelse - övriga befinner sig fortfarande "under jorden" med stöd bl a av Kramfors kommun! UFF!"


En annan kommentar:

"Det är upprörande att läsa, att en representant för Kramfors kommun visar en sådan attityd och brist på ansvarskänsla vad avser UFF, som är ökänt sedan så många år tillbaka. Tvindrörelsen, som driver bl a UFF och Humana, saknar 90-konto och finns sedan länge på varningslistan hos FRII. Grundaren, dansken Amdi Pedersen gick under jorden redan på 70-talet och har varit internationellt efterlyst tillsammans med 7 andra Tvind-ledare. UFF gick i konkurs, Pedersen greps 2002 i USA, fängslades och utlämnades till Danmark. En rad rättegångar har pågått i Danmark avseende bl a förskingring, skattebedrägeri och brott mot mänskliga rättigheter. I samband med överklagande 2006 försvann de åtalade och är internationellt efterlysta! Eftersom detta sedan länge är känt, är det förvånande, att Kramfors kommun tillåter verksamheten, fastän många andra stoppat den! FTI sköter insamling av förpackningar, men har ingenting med kläder att göra! UFF:s tidigare gula containers är numera kommunalt gröna!!!"

Jag vet inte huruvida kommunen har något att göra med den här containerns uppställning i Svensbyn eller om kommuner ens kan förbjuda verksamheten.


Baconmysteriet löst!


Jag försökte steka dadlar med bacon omkring för ett tag sedan men lyckades inte. Det blev ett enda sammelsurium i stekpannan. Nu vet jag hur man gör. Å-B hade gjort äpple omlindat med bacon igår kväll. Man lindar alltså om och så steker man med skarven neråt i pannan först, då klibbar det liksom ihop till ett paket.  Himla god mat fick vi, fläskfilé med trattkantareller, broccoli, baconäpplen och pressad potatis, förrätt med lax var det och dessert med glass. Och trevligt hade vi med Å-B och R samt I och R i Snarkil.

Själv ska jag ta itu med kalkonen idag, med tips från Snarkilsfolket som gjort suverän kalkon på nyår i många år och av Lena B som kommenterat med ett recept som ser bra ut.

Förutom kalkonrapport från mig och kanske jaktrapport från gubben och P-G,  så kommer en fin änglabild senare idag och lite info om HUMANA s bluff med klädinsamling (container i bl.a. Svensbyn!) och så eventuellt en gott nytt årshälsning fram på kvällskröken.

Byrån på Hem Möbler i Västerås

zara buffe¦ü 6l vit+glastopp1

Om någon har vägarna förbi Västerås, eller Surahammar (TT har erbjudit sig! Tack!) så går det bra att gå in och klämma och ruska på min tilltänkta byrå. Den finns på Hem möbler i Västerås och på Aders i Surahammar. Den heter Zara, finns i vitlack med olika skivor ovanpå, jag ska ha ek. Den är 150 bred, 70 hög, 45 djup. Det vore bra förstås att få veta hur innanmätet är, trä, plast eller spånskivor, jag menar i lådorna. Lite om finishen också, hur är kanterna och så, fnasig plast eller någorlunda hyfsat. Och hur är handtagen?

Jag kan få den hemskickad till mig från affären, eftersom det lär dröja innan jag kommer till just Västerås, det var inte så länge sedan vi passerade där på väg till och från Umeå.

Och tack snälla Lena B för gediget recept på kalkon, jag kommer att anamma det mest av det till morgondagens övningar. Sen blir det pannacotta med björnbär till dessert!  Jag får samtidigt be att få tacka för julhälsning och önska Dig och gubben J Ett Gott Nytt År! Din adress har jag som vanligt inte lyckats haffa i rätt ögonblick för julkortsskick, medan kortet från Dig var ett av de allra finaste! Hoppas att Ni har det bra!

I Västerås och Surahammar ...

... finns min byrå, den jag nu till slut hittat efter ett antal dagars letande i hela Sverige på nätet. Den finns i en möbelaffär som heter Aders i Sura och en som heter Hem Möbler eller nåt sånt i Västerås.

Himla synd att Västmanland ligger så ocentralt numera. (Var det inte en gång i tiden, jag är född på Linde BB och mina föräldrar bodde i Fellingsbro då, så där blev jag instämplad som samhällsmedborgare.)

TT håller nog inte med mig om det ocentrala . ;-))

Affären i Västerås skickar i alla fall byrån mot en mindre avgift om jag beställer den där, men jag skulle ju ha velat se den först, klämt lite på den och skakat på den. Tänk om detta också är ett plastiskt rappel!? Får fundera lite till.

Nu åker vi till Snarkil för att umgås med goda vänner istället för att grubbla över byråars förträfflighet. Jag har gjort en islykta att ta med, måste skriva om den sen, eller om formen rättare sagt, himla finurligt uträknat.

Sen tar jag gärna emot tips på kalkon-göring. Det ska bli nåt sånt imorgon. Vi äter hemma. Glada är vi att det blev slutsålt på Tjolitta ändå, utan oss.

Brandstation blir det en ny ...

... i Årjäng. Den gamla var utdömd och här växer den nya fram, fort har det gått. Det finns de som tycker att det hade varit smart att bygga ihop den här vid nya genomfarten med polisstationen istället för att klämma in den senare i centrum vid torget.


Agendan håller ...

... på ett ungefär i alla fall. Igår tisdag var det jaktväder och gubben jagade men var missnöjd med jakten. På kvällen hade vi gäster här på smörgåsmat och risgrynskaka. Trevligt blev det. 

Idag onsdag var det minus 20 på morgonen,alltså ingen jakt, vi kunde åka till Karlstad. Jag fick träffa en liten nyfödd sötnos hos Jessica o Jonas. Han skulle ha varit född på min födelsedag 30 november men gick över till 1 december.

 Sen kollade vi efter byrå överallt i möbelaffärer. Jag hade tittat på internet innan förstås och hade sett ut några som var lämpliga. Men när jag fick se dem i verkligheten så var de för plastiga och rackliga, helt enkelt dålig kvalitet. Och den enda jag var nöjd med fanns på Mios övervåning och kostade drygt 8000 SEK. Så mycket kan jag inte betala för en byrå! Så det blev inget köp.  Jag får se mer på internet och kolla upp om man kan bygga ihop något istället av köksinrede, så som jag gjorde med inredningen i tvättstugan i källaren.

Uppdaterat:  Jaaa, man kan beställa stommar och lådinsatser på Ikea och så deras massiva ekskiva ovanpå, det borde funka!!! Bara vi kan lösa förankringen i väggen när det nu inte blir så djupt, bara 37 cm.


Men en del annat läckert fanns att skåda; den här lampan till exempel


Och fina speglar med änglar ovanpå, för bara 870 SEK, fast jag köpte ingen


Pellets ska vi inte ha ...

Vi funderar ibland på att komplettera / ersätta vedpannan med något som är lättvindigare på sikt, vi blir ju inte yngre precis.  Och vi har grubblat på olika alternativ. Ett alternativ har i alla fall försvunnit ur horisonten de senaste veckorna: Pellets.

Några av våra bekanta har bytt bort pellets för det har varit svårt att få bra och jämn kvalitet på pelletsen. Nu senast ringde någon och berättade att man fått en explosion i pelletspannan. Jag googlade lite nätet och fann att det kan bildas gengas vid pelletseldning om exempelvis pelletsen är för fuktig och inte antänder direkt. Den kan  explodera. Sen måste man uppenbarligen ha rätt dimension på skorstenen också. Hittade den här uppgiften, helt obekräftad, men dock. Den fanns på den här diskussionsidan: 

http://www.pellets.info/viewtopic.php?t=11540&sid=4806d9c996a2ffb1f78786ef15e24724
 
"Menar du att du har ett skorstensdrag på ca 30 mmVp ??
Om så är fallet är det inte så konstigt med smällar.
I detta läge får tändningen inte upp antändningstemperaturen utan ren oförbränd högexplosiv gengas fyller panna och skorsten. När denna gengas antänds sker en gengasexplosion. För pellets rekommenderas 10 till 15 Pa = 1mmVp till 1,5 mmVp"

Så här skriver någon annan:

"Det kallas för KMP smällar har jag hört och beror på Att PX21 brännarna har dåligt tändsystem med väldigt stor startdos. När den inte lyckas starta på första försöket försöker den igen och när det då är explosiv gas i pannan redan så smäller det.
En kompis fick så också och där är inget pannrum så pannan står löst i källaren. En massa glödande material åkte ut och var nära tända eld på lite allmän bråte i källaren.
Han bytte till annan brännare nästa vecka och sedan går det bra".

Suck, det är mycket att tänka på här. Fyrverkerier är kul, särskilt så här framöver nyår, men inte såna här smällar. Nej, pellets går bort!

Julkonsert i Holmedals kyrka ...

... var vi på tisdag kväll.

Helt fantastiskt! Kristina Hammarströms röst fyller en hel kyrka och kanske ännu större utrymmen om det skulle behövas (exempel under länken från annat sammanhang). Man undrar liksom hur så mycket välljud kan komma ur en enda människa. När hon sjunger exempelvis "Jul, jul, strålande jul.." så är det helt osannolikt vackert, det går rysningar genom kroppen. Kristina jobbar, antar jag som vanligt, någonstans nere i Tyskland på något operahus och är hemma hos föräldrarna i Svensbyn för julfirande. Hon brukar snällt ge någon konsert varje gång hon besöker hembygden.

Familjen Wallmyr präglade tillställningen på ett trevligt sätt och med stor auktoritet. Rune gjorde en tänkvärd betraktelse och  Kerstins körledarskap är värt beundran. Jag blev väldigt förtjust i den annorlunda versionen av "Det är en ros utsprungen". Hon ställde upp kören på en lång rad tvärs över kyrkan där framme och lät den hålla en grundton bakom den lilla solokörens långsamma sång. Genom att bakgrundskörens sångare turades om att "hämta luft", så låg tonen kvar hela tiden obruten genom sången och dessutom blev det en stereoeffekt genom den ovanliga uppställningen. Tonen fick ibland ändra karaktär fram och tillbaka på linjen. Flott arrangemang!! 

Klaraensemblen tror jag den hette, den ungdomliga kören från Karlstad som gästade kyrkan. Den  blev ett fint komplement till våra lokala duktiga sångare och musiker. Deras sprittande sångglädje smittade av sig på publiken och gick verkligen hem.

Jag är tacksam för den här fina upplevelsen i Holmdals kyrka. Det är det 19:e året som julkonsert ordnas där och nästa år blir det alltså 20-årsjubileum. Det ser vi fram emot!





Flera körer deltog och det var flott av Kerstin att få ihop dem till en. 

En  länk till skönsång av Kristina Hammarström från andra sammanhang
http://www.youtube.com/watch?v=6fv7zy9F3k4

Och en bild på Kristina från annat sammanhang, hemma i Sillerud.

Komische Oper i Berlin



Om konserten i Holmedals kyrka ...

... skriver jag några rader i morgon. Nu är det slut på värmeböljan för den här gången: -17 grader igen! Det betyder ingen jakt imorgon, alltså shopping i Karlstad! Japp!! Jag behöver en byrå! Och kanske en chans att se en liten bäbis om jag har tur.

GRATTIS MARKUS!



Äldste sonen fyller år idag, till o med halvjämnt 35. Börjar bli vuxen. Vi fick telefonsamtal från honom på eftermiddagen. Då hade han varit på
massage på Grand Hotell i Stockholm och ätit något där antar jag med Carin. Det är liksom en upplevelsepresent från de närmaste vännerna så vitt jag förstår.


Om jag fattade rätt var det Afternoon tea sen och så visste han inget mer. Broder skulle komma och ta över honom  resten av dagen. Men allt var överraskningar.

Men han säger att vi måste åka på massage på Grand nästa gång vi kommer till Stockholm. Vi har ju brukat köpa frukost där ibland när vi snålat på boendet och bott på något billigt hak. En frukost på Grand står man sig på en hel dag, den är väl värd sina pengar.

Nu åker vi på julkonsert i Holmedals kyrka.

Kerstin Segerberg - försvunnen sedan två veckor ...

... skriver Expressen om nu idag igen. Inga spår finns  fast det spanats på olika sätt, inte bara på plats utan också i hennes liv. Man har bl.a. kollat att om hennes konton är rörda. Spaningarna fortsätter med dörrknackning där hon kan ha setts. Polisen tror att hon kört av vägen och bilen snöat över. Lokalbefolkningen tror inte att det är så, alltför många, privatpersoner och polis, har letat efter vägarna i området menar man. En avåkning och en bil skulle ha hittats. Många ortsbor tror istället att Kerstin utsatts för brott av någon som tagitt hennes bil och eventuella kontanter. Känns skönt att veta att polisen inte bara gett upp, utan fortsätter förutsättningslöst att försöka ta reda på vad som verkligen hänt.

Hur som helst så är försvinnandet tragiskt.

Sitter fast i gondollift i Branäs...

... gör några stackars människor nu vid lunchtid tisdag! Jag skulle bara dö om det var jag! Fast å andra sidan skulle jag aldrig åka gondollift!

Lok från museum!

Lok tas nu fram ur tågmuseum för att göra tjänst i snöröjningen. Man tar sig för pannan!!! Om nu det här med järnvägstrafik promt måste styckas upp i flera olika delar så måste väl ändå staten kunna lagstifta om krav på någorlunda fungerande trafik även under de tider på året då det är dyrbart att köra tåg. För visst handlar det ytterst om det? Att man gärna vill köra tåg under den del på året då det inte följer så stora kostnader med för underhåll, samtidigt som man inte vill ha en apparat för vintertrafikunderhåll som kostar kulor hela året.

Missarna Hanna och Mimmi!

Son och sonhustru hade alltså med sig två små kattfröknar hit till Liane under julhelgen! Det är två kattdamer med stor integritet, lite blyga så där. De är innekatter förstås, bor alltså normalt hos sina ägare i en trerumslägenhet i Stockholms innerstad vid Mariatorget och vistas aldrig utomhus. Att komma till en ny bostad och så stor som vårt hus var ett riktigt äventyr för dem, lite skrämmande men jättespännande. De erövrade bit för bit av vår bostad men var oftast på helspänn. Sista kvällen slappnade de av och somnade i knä framför teven.


Kolla bara på Hannas päls! Den är otroligt vackert mönstrad och glänser verkligen. Katterna får hemlagad kattmat, en blandning med ekologisk kyckling, kycklinglever, laxolja, malda kycklingben, vitaminer och mineraler och en del annat som jag inte kommer ihåg.




Och här är Mimmi. Hon var inte riktigt så blyg som Hanna utan kollade runt lite mer frimodigt bland högt och lågt i huset. Hon lät sig också klappas och talas med. Men hon äter mjukplast om man inte passar henne, så vi måste lyfta upp alla plastkassar direkt utom räckhåll.


Att gömma sig i papper var populärt, detta blev en favvoleksak.

Vi gjorde inga experiment med att blanda hundar och katter ;-), de fick vara lösa i huset växelvis och instängda i något rum växelvis. Det lustiga var att hundarna reagerade inte alls på kattlukten, men vi undrar om de här katterna  luktar något. Vi kunde inte ens ana en liten kattdoft. Det blir nog inte så av innekatter.


Klokt om vargjakt och vargpolitik...

... skriver Daniel Ligné här. Lite nytt tänk och det är tacknämligt.

Lögnaktig rubrik!

Det fanns fler än ett skott i var tredje varg som sköts på förra vargjakten. Det leder artikelmakarna och rubriksättarna på NWT till att fabricera en lögn; att var tredje varg var skadskjuten. Så är det naturligtvis inte. Det kan mycket väl ha varit så i flera fall att det var skott nummer ett som var dödande, men att jägaren sedan skjutit ytterligare skott för att försäkra sig om att fälla vargen. Detta är inte ovanligt vid jakt. Ett bytesdjur faller ju sällan direkt på skottplatsen utan hinner röra sig en kortare sträcka  innan det faller. Och då passar jägaren på att avlossa ytterligare skott för säkerhets skull.

Feuerzangenbohle ...

... tror jag att det stavas. Det är en metod att göra en slags glögg. Man har rödvin i en skål  och låter en romindränkt sockertopp brinna så att den droppar ner i rödvinet. Den hänger över rödvinet i en speciell ställning. I rödvinet ska enligt recept också finnas apelsin, kanel, nejlikor.  Det blir en glöggliknande dryck som man sedan dricker varm. Det smakar kanongott.

Vi blev bjudna på det i Hol hos  A och U på annandagen.  Till det fick vi god  jägarsoppa och bl.a.  pumpernickelbröd.

Vi var nog sammanlagt ett 20-tal personer, grannar och vänner på altanen i Hol, ute och inne om vartannat. Ute fanns en brasa också och levande ljuslyktor.


Agenda

Måndag dag; gubben jagar någonstans i åävla med P-G o Morgan på deras nyinhandlade markplätt. Jag har softmorgon (TTs uttryck!) + motion + matförberedelser till kvällen. 
 kväll; goda vänner här på enkel smörgås + risgrynskaka med hemgjord hallonsylt och vispgrädde. (Knepigt käk!)

Tisdag; kanske lyckas jag övertala gubben att gå med till K-st och inhandla en behövd byrå för mina julklappspengar. (Och sen kommer han i så fall att skruva ihop den under gruvliga eder, ha ha...!)  Fast det lär hänga på att vädret inte är alltför jaktvänligt. Förhoppningsvis hinner jag titta in till Jessica och kolla det nya lilla underverket som jag enbart sett förpackat hittills. Ringa o hurra för Markus som fyller år. Julkonserten var tisdag kväll och i Holmedals kyrka. Dit åker vi kl 19.00i. Där finns bl.a. Kristina Hammarström, StigLindell och körer.


Torsdag; tyska vänner åker hem, en del av dem. Vi ska till Snarkil på kvällen en stund.

Fredag; firing av nytt år i omgångar, med först mat (ambitionen så långt är  en kalkon) och senare  samling vid sjön för 12-slag med skålning tillsammans med vänner av olika nationaliteter (!), spelning kanske och uppskickning av thailyktor (minimal brandfara nu Anne!).



Bil på villovägar!


Här skulle alltså sönernas hyrbil stå egentligen när de var här under julhelgen.


Men stod en dag  plötsligt här!!! Utan hjälp! Lurigt med nya tidens handbromsar som bara är en knapp! Tur att det råkade vara rätt sväng på ratten.

Jag lyckades med det här konststycket för många år sedan  och då hamnade min lilla röda Mazda långt ute i potatislandet på andra sidan vägen. Fast jag kan inte skylla på knapphandbroms.

Senare kommer bilder på Mattias o Risakos söta små kattfröknarna Hanna o Mimmi, på Feuerzangenbohle i Hol, länk till en suverän artikel om vargpolitiken just nu, till en lögnaktig rubrik i NWT om vargjakten och en agenda. (Sen finns det 18 tidsoberoende inlägg till som ligger på kö, undrar hur jag bär mig åt egentligen som aldrig hinner  i kapp med min dagbok!?)

Larm om bomb i Årjäng ...

... den 22 december till SOS-centralen visade sig vara falskt. Samtalet kunde spåras och personen i fråga riskerar åtal för falskt larm. Årjäng står kvar obombat och vi är glada för det.

Märkligt med klimatalarmismen ...

... den har åtminstone tillfälligt tystnat i kölvattnet på jättekall vinter i Sverige, snökaos i NYC och isstormar i Moskva. ;-) 

Juldagens äventyr...

... med barnen var så här, bilderna kommer lite i efterskott eftersom det tar tid att få ordning på dem.

Solen sken vackert från klarblå himmel och det var "bara" 15 minusgrader. Rena rama värmeböljan den här vintern. Gubben frestade med sparktur med hundarna, Mattias, Risako och jag hängde på, fast jag ville hellre röra lite mer på kroppen och promenerade. Markus var kattvakt hemma, höll alltså Hanna och Mimmi sällskap, eller om det var tvärtom. Spark är ett okänt fenomen i Japan så det var speciellt. Roland körde jättefort med R i backen nerför Liane.







Det blev en tur ner till sjön. Det går bra att gå på isen. Fast det är inte plogat än så det är lite mödosamt att gå i så där en dryg decimeters snötäcke.






Vi fotade våra skuggor, svärdottern o jag.



Oskar hittade rådjursspår förstås och måste doppa ner nosen.

En sötnos är han och jag tror att han vet om det.




Vi passerade Gunnars hästar på hemvägen. Jag skulle gissa att detta är min favvo närmast; Moebraga och bakom henne möjligen Munter Tor och däroppe går då i så fall Sindar (från gårdagens slädfärd!) och en häst till som jag inte vet namnet på.

Barnen åkte tillbaka ...

... till Stockholm, söndag vid 12-tiden. Yngste och fru ska börja jobba imorgon. Äldste ska vara ledig men rikta in sig på att fira födelsedag den 28:e, tydligen hela dagen, men han vet inte hur än, men något planeras. Ska bli spännande att se vad det kan bli. Han fyller 35 nu. Mina barn närmar sig sakta medelåldern och vi föräldrar har inte blivit en dag äldre känns det som. Tiden går så fort.

Jag har kollat deras resväder på yr.no. Det ska bli allt mer snö och blåst ju närmare Stockholm de kommer. Jag skickade med två termosar med varmt vatten, te, smörgåsar, bullar, saftsoppa att ha ifall de blir stående länge i någon bilkö. Väglaget är lurigt med varsel för en decimeter snö längre österut och det ´väntas rekordmycket trafik på vägarna nu när flyg och tåg är så opålitligt. Annandag  jul är den stora resdagen i Sverige och vid en olycka kan vägarna bli avstängda i avvaktan på bärgning. Så tjatiga modren fixade resematsäck. Så tillhöll jag dem att se till att ha bra med diesel i tanken hela vägen så de kunde hålla värmen i bilen vid ev. långa stopp.

Uppdaterat: De kom fram välbehållna! Tack o lov!

Nu kan jag inte göra mer, bara hålla tummarna att de kör sakta och kommer lyckligt fram.
Själv ska jag ta en långpromenad medan det är ljust och trampa ner julmaten. Gubben tog en hund och gick till skogen.

Sen ska vi till Hol på fest. Bra idé att börja den på eftermiddagen, för gubben vill hem i tid och sova för att jaga imorgon. 


Packat o klart! Färden mot Stockholm börjar.

Elsass Krippe ...

.... eller ungefär julkrubban från Elsass i Frankrike (förr Tyskland). Bilden kom från krogjobbande vännen Marek! Tack! Han försäkrar samtidigt att detta inte är Tyskland utan Frankrike. Den är absolut helskön!


Imorgon annandag jul blir det bilder från juldagens magiska sparktur ner till sjön, himla vackert var det och bilder på de söta katterna Hanna och Mimmi och bilder på en bil som gick sin egen väg! I morgon åker barnen hem till Stockholm och det är jättenervöst för man har varslat för snöfall hela dagen nästan. Vi har haft trevliga dagar och kommer att sakna dem mycket. På  kvällen  är det fest i Hol, Feuerzangenbole, tror jag det kallas.  Gubben har jaktabstinens nu, det har varit för kallt för jakt i flera dagar. Men i övermorgon hoppas han på en tur.

Stahl

länk

Om man inte är svensk så kan traditionen att se Disney på julaftonseftermiddag te sig lätt bisarr. Så här skriver Jeremy Stahl om sina upplevelser av detta när han besökte Sverige sin första jul med flickvän.  (Senare i kväll så publicerar jag bilden på en annan bisarr företeelse; Elsasskrubban)

Nordic Quack

Sweden's bizarre tradition of watching Donald Duck cartoons on Christmas Eve.

By Jeremy Stahl

Posted Tuesday, Dec. 22, 2009, at 7:01 AM ET

Update, Dec. 22, 2010: While Americans tend to spend Christmas Eve feasting, caroling, and/or leaving cookies and milk out for Santa, the Swedes' tradition includes the annual viewing of the Kalle Anke Donald Duck cartoon. In 2009, Jeremy Stahl shed some light on this bizarre custom. The article is reprinted below.


 Three years ago, I went to Sweden with my then-girlfriend (now-wife), to meet her family and celebrate my first Christmas. As an only partially lapsed Jew, I was not well-versed in Christmas traditions, and I was completely ignorant of Swedish customs and culture. So I was prepared for surprises. I was not prepared for this: Every year on Dec. 24 at 3 p.m., half of Sweden sits down in front of the television for a family viewing of the 1958 Walt Disney Presents Christmas special, "From All of Us to All of You." Or as it is known in Sverige, Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul: "Donald Duck and his friends wish you a Merry Christmas."


 Kalle Anka and the Aracuan BirdKalle Anka, for short, has been airing without commercial interruption at the same time on Sweden's main public-television channel, TV1, on Christmas Eve (when Swedes traditionally celebrate the holiday) since 1959. The show consists of Jiminy Cricket presenting about a dozen Disney cartoons from the '30s, '40s, '50s, and '60s, only a couple of which have anything to do with Christmas. There are "Silly Symphonies" shorts and clips from films like Cinderella, Snow White and the Seven Dwarfs, and The Jungle Book. The special is pretty much the same every year, except for the live introduction by a host (who plays the role of Walt Disney from the original Walt Disney Presents series) and the annual addition of one new snippet from the latest Disney-produced movie, which TV1's parent network, SVT, is contractually obligated by Disney to air. 


 Kalle Anka is typically one of the three most popular television events of the year, with between 40 and 50 percent of the country tuning in to watch. In 2008, the show had its lowest ratings in more than 15 years but was still taken in by 36 percent of the viewing public, some 3,213,000 people. Lines of dialogue from the cartoons have entered common Swedish parlance.  Stockholm's Nordic Museum has a display in honor of the show in an exhibit titled "Traditions."  Each time the network has attempted to cancel or alter the show, public backlash has been swift and fierce.


 Kalle Anka (pronounced kah-lay ahn-kah) gets its name from the star of the show's second animated short, a 1944 cartoon called "Clown of the Jungle," in which Donald Duck is tormented by a demented Aracuan Bird during a luckless ornithological expedition.  The short is typical of the random violence of many early Disney cartoons. The sadistic Aracuan (regularly mistaken in Sweden for Hacke Hackspett, or Woody Woodpecker) sprays Kalle with seltzer, bashes his head in with a mallet, blows him up with an exploding cigar, threatens to kill himself simultaneously by hanging and gunshot, and ultimately drives the infuriated Kalle insane.


 Watching Kalle Anka for the first time, I was taken aback not only by the datedness of the clips (and the somewhat random dubbing) but also by how seriously my adoptive Swedish family took the show. Nobody talked, except to recite favorite lines along with the characters. My soon-to-be father-in-law, a burly man built like a Scandinavian spruce, laughed at jokes he had obviously heard scores of times before. Nobody blinked at the antiquated animation, the cheesiness of the stories, or even the good-old-fashioned '30s-era Disney-style racism. (In the 1932 "Silly Symphonies" short "Santa's Workshop," there is a scene involving a black doll who yells "Mammy" at the sight of Santa Claus then moons the screen. It was eventually censored from the American version of the cartoon but remains in Kalle Anka.)


 The show's cultural significance cannot be understated. You do not tape or DVR Kalle Anka for later viewing. You do not eat or prepare dinner while watching Kalle Anka. Age does not matter—every member of the family is expected to sit quietly together and watch a program that generations of Swedes have been watching for 50 years. Most families plan their entire Christmas around Kalle Anka, from the Smörgåsbord at lunch to the post-Kalle visit from Jultomten. "At 3 o'clock in the afternoon, you can't to do anything else, because Sweden is closed," Lena Kättström Höök, a curator at the Nordic Museum who manages the "Traditions" exhibit, told me. "So even if you don't want to watch it yourself, you can't call anyone else or do anything else, because no one will do it with you." 


 To Kättström Höök, Sweden's affection for Kalle Anka is tied up with older holiday traditions. "It's the dream of the old peasant village before people moved to towns," she said. "Kalle Anka is almost like gathering around the fire in old times and listening to fairy tales."


In 2005, Jude Stewart analyzed the German tradition of watching the obscure British comedy sketch Dinner for One on New Year's Eve. In 2002, Virginia Heffernan explored the history of Rudolph, the Red-Nosed Reindeer. In 1999, Matt Alsdorf explained why It's a Wonderful Life comes but once a year. In 2009, Torie Bosch deconstructed television's adherence to boilerplate Christmas plots.But how did these tales become part of Sweden's folklore? It was largely an accident of history, specifically the history of television in Sweden. The show first aired in 1959, when Swedes were just starting to own televisions. "You couldn't have done this in 1970," said Charlotte Hagström, an ethnology professor at Lund University and archivist of the university's Folk Life Archives. "It had to be 1960 when television was new." The fact that there was only one channel in Sweden until 1969 and only two—both public-service stations run by Sweden's equivalent of the BBC—until 1987 helped, too. As did the fact that, for years, Christmas was the only time when Swedes could see Disney animation—or any American cartoons—on television.


 Over the last half-century, the characters and sketches have become as much a part of the holiday as the Christmas tree, so much so that each time TV1 has suggested modifying the schedule, public outcry has forced the network to back down. In the 1970s, Helena Sandblad, then head of children's programming, attempted to pull the show off of the air because broadcasting a Disney program didn't jibe with the prevailing political ethos. "Everything was pretty serious in the '70s and anything that was commercial, or considered commercial, was not good, was considered an ugly word," said SVT publicity officer Ursula Haegerström. After newspapers got wind of the plans to cancel the show, the station was bombarded with letters, phone calls, and negative press. Sandblad received personal threats. "That was one of the worst audience storms in our history," Haegerström told me.


 SVT ultimately gave in, and Kalle was saved. In 1982, the network made the seemingly innocuous decision to replace one of the special's most beloved cartoons, the 1938 Oscar-winning short "Ferdinand the Bull," with "The Ugly Duckling." Again newspapers picked up the story and public outcry ensued.  Munro Leaf's famous tale of a bull who would rather smell flowers than fight in a Spanish coliseum was touted by leftists during the Spanish Civil War and World War II as a parable of pacifism. That the message resonates with a nation defined by a centuries-long policy of neutrality shouldn't come as a big surprise. Since 1983, when Ferdinand was returned to its rightful place in the lineup, the program has remained largely unaltered.


 Kalle Anke and Friends has made national icons out of its cartoon characters—Kalle, Ferdinand, Piff och Puff (Chip and Dale), Musse Pigg (Mickey Mouse), Långben (Goofy), Pluto—but also its Swedish stars. Arne Weise, who hosted the show live from 1972 to 2002, personified Christmas to two generations of Swedes. In 1992, when he attempted to get the network to record his portion of the program in advance so that he could spend Christmas with his family, newspapers got a hold of the story and helped scuttle the change. "We had recorded everything, but no way," SVT's Haegerström said. "[The] host was supposed to sit there in some sort of vigil over Christmas."


 Weise claims that Sweden's stubborn insistence that he record live every year destroyed his personal life, blaming the show for his three divorces. "I wasn't easy to live with—I was in a bad mood out of nervousness before going on air, and tired afterwards. That doesn't help to make you a good father or lover," he told the newspaper Aftonbladet in 2007. During his final taping of the show, in 2002, Weise—whose history of alcohol problems is well-known to Swedes—claimed to have been "high as a kite" on the morphine pills he was taking at the time for psoriasis. The other popular national figure to emerge from the program is Bengt Feldreich, the Swedish voice of Jiminy Cricket and narrator of much of the program. Feldreich, a Swedish television reporter who built his name interviewing Nobel Laureates for SVT's news division, is now most famous for his impromptu rendition of "When You Wish Upon a Star" during the original taping of the show.


 Lund University's Hagström faced her own Kalle Anka backlash in 2004 when she gave an interview to the Swedish news agency TT, suggesting that the widespread popularity of DVDs and cable television had changed the meaning of Kalle Anka for younger Swedes. The Swedish media sensationalized the story. The headline in the popular tabloid Expressen read "Is Kalle Anka on His Way out of Christmas?" Critical comments soon flooded online messageboards. But the next generation of Swedes may not quite have the same dedication to the special. Despite the consistently strong ratings, SVT's Haegerström could not predict how much longer Kalle Anka will last as a national institution. "I think that we will probably hang in there for a few more years at least. I see my grandchildren, you know, they're not as attached to it as their parents," she told me.


 For the time being, though, Kalle Anka is safe. Sweden's staunch defense of Kalle against all attackers, perceived and real, suggests an affection that has long since transcended the circumstances that first made it popular. For many Swedes, there is something comforting about knowing that every year there is one hour, on one day, when you sit down with everyone in your family and just be together. "People always want to change everything, and make everything new," Feldreich, Sweden's Jiminy Cricket, told the Swedish newspaper Länstidningen in 2008. "And then, like in a fairy tale from when we were kids, there's something familiar." Kalle Anka, he said, "offers security in a confusing world."

Så långt Jeremy!


http://www.expressen.se/noje/1.2266459/har-ar-scenerna-som-svt-klippt-bort-i-kalle-anka-pa-julafton

Under den här länken ses scener som klippts bort ur Disney på julaftonen. Man har på svt ibland varslat för att ändra eller ta bort Disney, men det går inte. Reaktionerna från svenska folket blir starka. Vi tål en restriktiv alkoholpolitik, att luras av banker, svindlas av välgörenhetsorganisationer, vänta på tåg som aldrig kommer, sova på flygplatser när alla flyg är inställda,  men inte att rubba Kalle på julafton, så nära revolution har nog aldrig svenska folket varit som inför hotet från svt att ta bort Kalle helt. Då uppreser sig hela folket i landet "Lagom" som en man och protesterar. Så nu har vi Kalle Anka för evigt. Visst är de gamla avsnitten bäst! Den med rutig färg kan jag inte se mig mätt på! Jag hoppades verkligen länge att det skulle funka att måla med rutig färg. Man kostade verkligen på sig mödan med en mängd detaljer. Filmdialogerna och uttrycken i de här filmsnuttarna har blivit klassiker i vårt land, en gemensam referensram som vi hämtar skämt och ironier ur.

Slädfärd med Gunnar o Sindar...

... blev det på julaftonens eftermiddag. De var ute och tränade inför planerad julottefärd på juldagsmorgon. Mycket uppskattat av bl.a. japansk svärdotter att få åka med, tack till hygglig svåger!. Otroligt idylliskt med 15 minusgrader, massor av snö på marken och träden, samt riktig bjällerklang som genljöd över bygden.
Roland filmade det hela och vi ska försöka göra en länk på något sätt, gossarna kanske kan via Facebook eller nåt.
















Senare kommer inlägg här med Jeremy Stahls krönika med en amerikans förundran över att merparten av svenska folket bänkar sig framför teven på julaftonen för att se gamla Disneyrullar. Där finns också länk till scener som är bortcensurerade ur Disney.  Det kommer också en mycket speciell krubba från Elssas som M.R. skickat. ;-) och så något från midnattsmässan i Missionskyrkan.

Tomten 2010




Pga det stora trycket på tomtemarknaden så måste man i år engagera det äldre gardet av tomtar, ta av pensionsreserven liksom. Så sa han, tomten som kom till oss i år. Men han stapplade på och gjorde så gott han kunde.

Före o efter




Före såg det ut så här med alla julklapparna.

Sen blir det så här

Midnattsmässa ...

... blev det traditionsenligt i Missionskyrkan för oss som avslutning på julaftonen.  Det är fantastiskt med vacker stämningsfull sång av olika konstellationer; solo, kör, duetter osv. Tillsammans med detta finstämda betraktelser och julevangeliet förstås.


Det har blivit ett viktigt inslag i julfirandet att avsluta julaftonen här med vacker och stämningsfull sång och musik.

Kommer ...

... gör inlägg om julaftonen;
- slädfärden
- tomten
- midnattsmässan
 osv
Men inte förrän imorgon när jag hinner.

GOD JUL!!


Agenda

Idag torsdag:
- Roland öppnade vattnet som frusit i ett av husen.
- Handlat på Ica Sillerud, det sista. (Konstigt, vi har handlat så mycket vi har orkat i tre dagar! Dragit hem lass efter lass! Vem ska orka äta upp allt detta?)
- Harjakt gick inte konstaterade gubben och PG i morse per telefon, det var närmare - 20 grader
- Griljerat skinkan
- Tagit emot gäster, goda vänner i bägge stugorna
- Tagit emot sönerna och en fru och två katter; Hanna och Mimmi.
- Stekt älgköttbullar, en massa.
- Kokat ägg
- Snossat med hundarna och berättat för dem att två katter inte är mat utan gäster.
- Söner o Roland klätt granen 
- Pratat i telefon med Ramona ( roligt att hon ringde), Eskil (som var bekymrad över vargjakten), Andreas som hade fruset vatten i huset, det fixade senare P i Guttarbol). 
- Saknat min mamma som inte finns med den här julen.  Min första jul utan min mamma. Jag vill så mycket att hon skulle finnas här bland oss och koka bruna bönor så som bara hon kan, det som är så gott till skinkan. Att hon skulle finnas med och glädjas med oss, hon älskade verkligen julen. Det är så tomt och ledsamt. 


 Imorgon julafton
- Laga mat på förmiddagen tillsammans med japansk svärdotter
- Rolands bror kanske kör häst och släde för att träna till julottan och R kanske åker med om det går.  
- Roland jagar hare om det är väder
15.00 Kalle Anka
16.-00 Julklappar
Sen sover vi och "leker med julklapparna" tills vi  åker tïll midnattsmässan i Missionskyrkan kl 23.00. Den måste jag, den är viktigast på hela julen numera.
- Roland kommer att vara tomte någonstans på eftermiddagen och skrämma slag på några stackars barn ;.)

Juldagen:
- Göra vildsvinsskinka till mat, eller också äter vi rester från gårdagen. Det kanske blir mycket över.

Annandag jul:
- Sönerna åker tillbaka hem till Stockholm
- Vi äter rester och slappar och jagar, vilket vi fortsätter med till nyårsafton
- Går på Feuerzangenbole i Hol

29:e dec.
- Julkonsert i kyrkan i Västra Fågelvik tror jag det var.

Nyårsaftonen:
- Jag lagar kalkon till mat som vi äter under eftermiddagen med goda vänner.
- Firar tolvslaget nere vid sjön med vänner







En vit jul ...

... önskar jag barn och då handlar det inte om snö.  Hillevi Wahls beskrivning under länken är hjärtskärande.  De föräldrar som behärskar alkohol kan säkert ta glögg och snaps, men  en del klarar det inte utan att det spårar ur. Även svaga och trasiga människor blir föräldrar. De orkar ibland inte med ens sig själva och då ännu mindre att ta hand om sina barn. Livet är så.

Barn kan ha dåliga jular av olika skäl och alkohol kan vara ett. När jag hade klass så sa jag varje år ungefär så här sista dagen före lovet:

- På julaftonskväll har jag en speciell stund när jag tänker på er alla. Då tänker jag lite på var och en av er. Jag tänker på ........ (och så rabblade jag upp allas namn lite långsamt och tittade på dem i tur och ordning).

Och jag hade verkligen den stunden varje julafton när jag tänkte på varje barn i min klass, rad för rad, en och en,  allihop. Och samtidigt bad jag en bön till högre makt att någon skyddsängel skulle hålla sin hand över mina små änglar. För de flesta barnen spelade detta ingen som helst roll, men om någon fick en jobbig och ensam  julafton  så föreställde jag mig att det kunde värma lite att veta att någon tänkte på just honom / henne.

Nu har jag ingen klass men kommer att tänka på de barn jag har nu istället.



Bockar och kulor till jul!

Jag har alltså fått en liten bock här utanför trappen. Fin är den! Måste komma ihåg att ta en tur bortöver Leverhögen o kolla om Bitten gjort något julkonstverk i år!




Jo minsann! Bitten har också fått en bock,  en bamsebock.


Vi hade ärende utanför Hasses hus idag och då fick gubben se de här kulorna. Han vill också ha såna här stora kulor.

Städhjälp ...

... lejde vi till julstädningen. Er städhjälp är firman som startades och leds av Kerstin som jag tror inte fyllt 30 år än och som har ett tiotal anställda. Vi beundrar denna tjej för hennes framåtanda och beslutsamhet och anlitar gärna hennes företag, men det här är första gången i hemmet. Tidigare har det varit till uthyrningsstugorna.  

Julstädningshjälpen var vår julklapp till varandra. Vi har redan det mesta vi behöver av prylar och tyckte att vi ville prioritera vår tid istället. Så vi städade  igår men lämnade över en del till M och B som idag hjälpte till med att skura och göra rent spis och en del annat. Och det blev bättre och finare än om vi gjort det själva, en städfirma har ju liksom knep för att besegra det mesta.

Om bilden på Järnsjön här nedan!

Uppdaterat: Alltså gubben blir lätt uppbragt varje gång jag visar upp tecken på total geografisk förvirring, som i  inlägget nedan om solen vid Järnsjön. Han har alltid, i alla lägen, fullständig koll på norr, söder, öster, väster, både när han befinner sig inomhus och utomhus. För honom är det självklart att när solen finns nedanför horisonten sett från E18 ut mot Järnsjön, så handlar det inte om soluppgång utan om solnedgång. VÄDERSTRECKET ÄR ALLTSÅ VÄSTER.
Fast i min värld finns inga väderstreck om jag inte direkt anstränger mig (och det gör jag inte så ofta!)


Bilden föreställer en solnedgång och inget annat, hur som helst så är det vackert!



Viltvård ...

... pågår hela tiden för den som är djurintresserad och bor på landet. Jägare använder en hel del tid till det. Under vintern är det stödutfordring och det  ska börjar i god tid på säsongen om det ska ha effekt. Nu finns det mycket säd kvar som inte gick att skörda, havre som är lätt att beta för rådjuren eftersom det sticker upp ovanför snön, men här kompletteras det med ensilage. Det plogas på fält för att underlätta betning. Jag mötte Ture i Harnäs på Ica Sillerud häromdagen med ett fång morötter. Han har fyra rådjur som han matar utanför köksfönstret.



Uppdaterat om sökandet efter Kerstin Segerberg.

Det är polisen som har haft huvudansvaret för sökandet, och i huvudsak tydligen polisen i Arvika, enligt andrahandsuppgift. Räddningstjänstens enda bidrag lär ha varit att låna ut en bandvagn som användes under tisdagen. Polisen har inte avslutat sökandet, som det stod i tidningen. Man har avslutat sin sökinsats i Glaskogen, dels pga att man inte hittat några spår där man sökt, dels pga att man fått tips på att Kerstin synts söder om Svensbyn vid lunchtid på onsdagen. Nu letar man alltså på andra håll och följer upp olika tips, men utgår från att chanserna att hitta henne vid liv är små.

Men många undrar förstås fortfarande varför polisen exempelvis inte pratat med D som plogar uppe i Glaskogen, eller med människor som jobbar där uppe i skogen. Undrar gör man också varför polisen inte tagit hjälp av räddningstjänst, hemvärnet, frivilliga och jägarorganisationerna för att kunna söka av ett stort område effektivt. Oavsett om Kerstin finns i livet eller inte så borde det finnas skyldighet hos samhället att göra allt för att finna henne, vänner och  anhöriga behöver få visshet om vad som hänt.


Bloggkontakter över tid 3

Allt om mat   är matbloggen framför andra! Jag går ofta in här för att hitta bra recept. Christina W som hon kallar sig håller till i Sörmland, trakten Gnesta / Nyköping någonstans tror jag.

Gobbe är en blogg jag följde en tid. Många vackra bilder, senast när jag är inne nu och kollar från Stigtomta Nyköping (låter bekant!). Bakom Gobbe står ett par Gunsan och Bosse och så hundar förstås. Vackra bilder finns ofta här men jag minns inte varför den försvann ur min närmaste krets, kanske en av de bloggar jag slutade med när jag rensade för att minska ner antalet kontakter. Periodvis uppdateras den inte alls, kanske därför.

Björn / Klix blogg följde jag "in i döden", men det var inte så farligt, bara bloggdöden, hans. En läsvärd blogg och en man, vilket var lite ovanligt för mitt urval. Det har mest blivit kvinnor. Han skrev vardagsbra och en del samhällsdebatt, men tynade alltså bort.

Rutans blogg är kul, eller var åtminstone när jag läste den mer frekvent än jag gör nu. Rutan är en del av nätverket runt Annaa M, dvs i gänget, Bloggblad, frk Tjatlund, Evis osv. Också medelålders tant, som jag, lever ensam tror jag, skriver mycket om sin cykel och cyklandet till o från jobbetl. Hon får infall ibland och gör himla roliga inlägg, typ när hon låtsas bo ihop med ett antal friare. kategorin "tant söker farbror", den rekommenderas till läsning. Också en blogg med mycket självdistans, både samhällskritik och dagboksblogg i lagom blandning. Jag läser ibland men kommenterar inte.


Sökandet efter Kerstin Segerberg ...

... den 78-åriga f.d. prästen här från Sillerud upphör. Polisen ger upp, man har inget hopp om att finna henne i livet längre uppe på Glaskogen. Man har idag tisdag sökt med flera polispatruller och bandvagn, men inte funnit några spår av henne eller bilen. Tanken 'att hon skulle ha valt att åka någon annanstans faller på att hon hade en katt hemma hos sig, en katt som hon aldrig skulle ha lämna vind för våg för att resa bort.

Det är säkert ett klokt övervägande att ställa in sökandet, men känns ändå konstigt. Undrar varför man inte satte in hela räddningstjänsten, hemvärnet och frivilliga? Varför man ger upp efter enbart två dagars sökande? Många skulle ha ställt upp för att finkamma det här områdets vägar. Det finns människor som känner det väl, de som har jobbat i skogen här i många år. Bygden har ett antal traktorer med snöplogar som hade kunnat sättas in för att röja fler vägar och leta. Och kan hon ha tagit sig till något hus för att få värme o mat?

Tids nog får vi veta förstås. Och som sagt, det är säkert rätt beslut att inte leta längre, fast jag inte begriper det här.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8315787.ab

Ingen ville ha mig ...

... på jobbet i morgon onsdag, sista skoldagen. Så jag tog tjänstledigt hela dagen.  Klasserna håller på med en massa pyssel och annat juligt, inte läge för specialundervisning. Och sista handen vid planerna för nästa termin lade vi tillsammans med stödteamet i dag på eftermiddagen. Jag gillar det här jobbet, det är bra och kreativt. Vi har möjlighet att genomföra nytänk och bygga upp ett samarbete. Vi har skapat ett nätverk för att fånga upp elever som kan behöva stöd och göra det snabbt, dessutom redskap att ge den hjälp som behövs. Och det funkar.

Järnsjön vintertid


Den här bilden tog Roland på väg till Årjäng en morgon förra veckan med enkel mobilkamera. Färgerna blir så vackra nu. Vi har blivit bortskämda med riktig vinter flera veckor redan i år.

Just nu, tisdag kväll är det -20 grader här i Sillerud och ändå snöar det, nja inte snöar men det kommer ner en hel del tunna flingor. De ser ut som sånt här flingsalt. Om jag bodde på Island så skulle jag säkert ha ett speciellt ord för just den här typen av snö. Det isländska språket lär ju innehålla ett stort antal ord för snö, medan vi har ett.

The Met ...

... kan man se live, ja nästan i alla fall. Åtminstone föreställningar i direktsändning. Och det sker i Bengtsfors tror jag. Så här ser spelplanen ut! Jag är lite sugen på Lucia di Lammermor.



Vargjaktbeslutet ...

... var ok. Det var bra att det blev beslut om vargjakt, det rimmar  med det riksdagsbeslut som finns att vargstammen ska hållas nere på drygt 200 individer. Med den dödlighet som varit i år och med behovet av skyddsjakt på vissa individer så ligger nog siffran ganska nära rätt trots att antalet dragits ner. Det stämmer också väl med den opinion som finns hos svenska folket, en majoritet vill ha licensjakt på varg. EU berömmer  Sveriges sätt att hantera och hålla koll på sin vargstam.

Mainstream håller alltså med och gillar läget.

Men sen kommer jägarkåren att skälla över att det är  för få vargar som ska skjutas, allt annat vore "tjänstefel" förstås, eftersom vargarna dödar hundar, både sällskapshundar och jakthundar. Men jag hackar i mig beslutet eftersom jag inser att det handlar om politik, dvs om att kompromissa och att göra det även med EU. EU behövde ett köttben i det här sammanhanget för att visa på att de också fått ha inflytande. Det handlar om att göra det bästa av en svår situation. Om vi inte har EU med oss på de här besluten så blir det ingen begränsning alls.  

WWF, Naturskyddsföreningen, rovdjursföreningen kommer att yla över att man har vargjakt alls och allt annat vore väl "tjänstefel" hos dem också. De vill ha en fri förökning av den här inavlade vargstammen upp mot tusentals individer och ignorerar totalt synpunkterna från de som drabbas av att ha varg, björn och lo runt stugknuten.

Det jag kan hålla med kritikerna om är att man struntat i de regionala förvaltningsorganen. Deras åsikter har inte räknats. Det borde de ha gjort, för man har alltså ett riksdagsbeslut om detta att få ner förvaltningen på en lägre nivå. Och så måste man ta tag i fördelningsfrågan. Det är vissa områden i landet som har alldeles för stor koncentration av varg, man borde periodvis få slippa. Det går att lösa med stafettförvaltning, dvs att man tar bort alla vargar i ett område under en tid så att livet kan återgå till det normala för dem som vill vistas ute i naturen av olika skäl; jakt, bärplockning osv . Under den tiden får ett annat område ha varg istället. De vargdrabbade behöver  veta att det är inte för alltid som livskvaliteten i vardagen har tagits bort.

Här är länk till den diskussion som jag hade på bloggen i samband med
förra årets vargjakt. Här finns länkar till riktiga opinionsundersökningar osv, inte tidningsundersökningar.

Inga spår efter Kerstin Segerberg...

... ännu idag på tisdag kl 11.15. Hon är försvunnen från sitt hem sedan flera dagar. Räddningstjänst och polis letar vidare efter henne och hennes bil  på vägarna i naturreservatet Glaskogen. Hon kan ha kört av vägen i det dåliga väglaget och inte fått hjälp. Det är långt mellan husen i det här området och inte så mycket trafik på småvägarna. Kerstin ville inte ha mobiltelefon. Idag tisdag blir det helikoptersök.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2262601/prasten-kerstin-78-skulle-dela-ut-julklappar-forsvann-sparlost
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8310003.ab

Uppdaterat 12.50 tisdag
Fyra polisbilar och en helikopter söker nu men inga spår än.
- En bil av den typen som Kerstins blir som en gråsten om den far ner i ett krondike och det kommer någon decimeter snö över, säger polisen. Sökandet är besvärligt.

http://www.nwt.se/arjang/article824093.ece


Skolinspektionen ...

... har varit i Värmland igen och klagat. Den myndigheten, om någon, borde veta att det bästa sättet att utöva en positiv effekt på en verksamhet eller en person, är att fokusera på de positiva sidorna, lyfta fram det man ska bevara och bygga vidare på istället för att göra stort offentligt gnäll över det man själva kallar  "skönhetsfläckar". Om man går ut och slår ner på enstaka företeelser eller enstaka personer så riskerar man att rasera istället. Det finns exempel på det.

Uppdaterat om tyskharen ...

... i inlägget nedan om snödjungeln. Jazz är i utmärkt form just nu och verkligen färdig för elit.

Fortfarand inget nytt om Kerstin S, den 78 -åriga f.d. prästen i Sillerud som varit försvunnen några dagar. Polis och räddningstjänst har letat under måndagen uppe i Glaskogen men hittade bara några skotertjuvar. Man fortsätter efter teorin att hon kört av vägen någonstans eller att något hänt med bilen så hon blivit stående på de ödsliga småvägarna. Man kan ju köra fel däruppe också, det är ett stort område mellan Sillerud och Arvika.

Försvunnen kvinna ...

... från Svensbyn i Sillerud, 78 år gammal, är alltså f.d. prästen Kerstin S. Hon skulle antagligen leverera julblommor från Silleruds församling  till äldre människor uppåt Glaskogen men kom alltså inte tillbaka. Det är till och med osäkert vilken dag hon försvann. Larmet kom idag den 20:e men hon ha försvunnit redan den 15:e dec.  Räddningstjänsten letar nu efter henne och hennes bil, en silverfärgad Citroen. Man utgår från trakterna runt sjön Stora Bör.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2262180/78-arig-kvinna-mystiskt-forsvunnen-i-arjang

Särskoleplaceringar ...

....ska granskas av Skolinspektionen. Bakgrunden är ett stort hallå runt felaktiga placeringar i särskola i Örebro.

 Jag undrar lite om det inte är dags att avskaffa särskolan. Ok, tidigare behövdes naturligtvis ordentliga utredningar om vem som var utvecklingsstörd och inte, vem som tillhörde den s.k. personkretsen (?) och inte, vem som var autistisk och inte. Då tänker jag på den tiden 1970 och tidigare, då de här barnen skickades bort från hemmet till skola ofta med internat också. De skiljdes alltså från sina föräldrar och sin familj och sitt nätverk redan vid sju års ålder och fick bo största delen av sitt liv på institution!

Tack och lov så får de här barnen oftast bra skola på sin hemort numera och integrerat i den vanliga skolan. Men jag kan lite undra över diagnostiseringshysterin. Vore det inte enklare att lägga ner den och det som heter särskola och istället ge alla barn rätt till den skolgång som de behöver?  Oavsett eventuellt handikapp?

Självklart ska barn som har stora bekymmer utredas så att man hittar de svagheter som kan behöva kompenseras för och de stýrkor som man ska bygga vidare utifrån. Men just själva diagnosen, själva stämplingen fyller ingen funktion annat än som eventuellt sorteringsinstrument. Och det bör inte vara "diagnosen" som styr placeringar, utan behovet hos det enskilda barnet. Och behovet kan se olika ut för olika barn, alla barn med utvecklingsstörning har inte samma behov när det gäller exempelvis skolplacering, det är stora skillnader mellan individer.  

Tanken att "diagnostisera" kommer från den medicinska världen, där en diagnos med automatik leder till en viss typ av behandling. Den härstammar säkert från den tiden då allt som rörde förståndshandikappade hanterades av landstingen; institutionsboende + särskola.

Sammanfattningsvis: Gärna bra utredningar vid behov och ge alla barn en skolverksamhet som passar deras behov, men ta bort "diagnoserna"  och den särskilda skolan "särskolan".


Snödjungel ...

... har skogen blivit nu med all snö och alla snöböjda träd! Senaste jaktturen såg det ut så här där jag måste gå och vilsen blev jag också på mycket välkända marker. Det är svårt att orientera i terrängen när inget är sig likt. Gubben sköt en tyskhare den här helgen, en liten en. De har också problem med vintern, tassarna är mycket smalare än på vanlig svensk hare, de går igenom snön. Svenskharen breder ut tassarna och går ovanpå snön. Det är bra att hålla tillbaka tyskharen eftersom den tenderar att tränga undan svenskharen när den kommer.




Tyskharen, ja eller fälthare kanske är det korrekta uttrycket hänger här till vänster. Den behåller alltså sin gråbruna färg över vintern, medan svenskharen eller skogsharen skiftar till vit färg eller gråblå. Den här tyskharen är ovanligt liten, de brukar normalt vara lite större än svenskharen. Kanske en hybrid? De båda arterna kan para sig och få avkomma men jag undrar om den inte blir steril. Är inte säker.

Miljoner till Årjäng ...

... för att bygga ut fibernät. Årjäng har beviljats 17.8 miljoner från Tillväxtverket för att  kunna få till ett bättre datafibernät i  kommunen nu när Telia stänger ner delar av  det gamla kopparnätet. Det finns områden i kommunen med mycket dålig täckning för mobil och datatrafik men nu ska det blir bättre.  Bra jobbat Katarina J, Du har kämpat för det här!

Rosellmagasinet ...

... i Bengtsfors var vi på i dag, söndag,  och åt julbord tillsammans med Rolands mamma och syskon. Det var mitt första julbord på lokal för i år.  Magasinet har verkligen varit ett hamnmagasin och  ser påvert ut utifrån men bakom den enkla fasaden döljer sig en bra restaurang. Maten var jättegod och allt fanns med, och lite till. Tackar så mycket!




Godhet ...

... tycker jag om. Jag tror att man själv mår bra av att åtminstone försöka vara god, alldeles gammaldags hederligt god. Dessutom mår omgivningen bra av goda människor. Människan är född god tror jag och det finns en kärna av gott i alla människor, även om livet ibland kan göra att den  döljs bakom annat.

Jag väljer alltså att tro att Stockholmsterroristen, när han kom ut i folklivet på Drottninggatan med sin dödliga packning, råkade möta ett barns tindrande kärleksfulla blick, ångrade sig,  skyndade tillbaka till den i stort sett folktomma Bryggargatan och lät bomben detonera där för att inte skada någon annan än sig själv.

Jag vill att det ska vara så och jag kan välja den förklaringen eftersom ingen får veta sanningen - någonsin.

Mina fördomar bara blomstrar...

... i kölvattnet på terrordåden, helt omedvetet! Det gäller att ha koll på dem.

När jag var på Bergviks köpcenter ett par dagar efter terrorattacken i Stockholm så gick där vid den stora restaurangen en man med arabiskt / turkiskt utseende. Han gick omkring lite planlöst och flackade med blicken och framför allt; han hade en stor svart bullig ryggsäck på sig!

Jag märkte att mina ögon hela tiden gick till den här mannen och jag föreställde mig genast att ryggsäcken innehöll ett ex tryckkokarbomb + en massa spik! Genom huvudet rann tanken att ryggsäck på köpcenter har endast norrmän och barn! En vuxen arab har inte ryggsäck, det stämmer inte!  Tänk om han är en terrorist! Ett köpcenter före jul måste ju vara den ultimata platsen för en självmordsbombare!

Tänk så dumt! Det är klart att den här mannen inte var terrorist, men någonstans omedvetet så jobbar tankarna på, utan att man är medveten om det, eller vill erkänna för sig själv hur korkad man är.

Ta avstånd från terrorattacker ...

... har självklart de muslimska församlingarna i Sverige ett ansvar för att göra. Om inte de drar upp gränsen mot detta hemska så riskerar fördomar att drabba alla muslimer i landet. Bra att en hel del av dem gjort det och att det får uppmärksamhet.   

(Jag märker att de egna fördomarna vill ta över, ska berätta om en liten incident i kommande inlägg ;-) Man får passa sig )

Dustbuster ...

... har vi investerat i, äntligen!


Den laddar sig i väggen. Den är en stor variant med hela grejen som hänger där och då får man roterande borste i munstycket. Man kan också välja att ta lös den lilla "bullen" på mitten och då har man en variant som passar att suga upp exempelvis smulor på bordet med. Den har bättre sugeffekt än centraldammsugaren. Funkar jättebra.

Äntligen rimlig storlek ...

... på bilden av upphovskvinnan till Centrum i Årjängs reklamblad. På tidigare utskick så har hon tagit upp en stor del av reklamen med bild på sig själv. Då har jag här på bloggen undrat vad hon egentligen gör reklam för; Årjängs centrum eller sig själv? Nu är hon lagom stor tycker jag. Och budskapet har fått merparten av sidan. Det  ser bättre ut!


Glöggafton ...

... blev det med Rolands systerdotter o man i kväll lördag. Vi måste ju begå Kjells dunderglögg ordentligt med pepparkakor och ädelost på tub. Enkelt och improviserat. De kom hit  spontant,  kul med såna besök också. I morgon blir det som sagt Rosellsmagasinet och julbord med Rolands syskon och mor..

Skumtomtar

Det är Annes fel!!! Enbart!!! 

Men visst luktar de urin! Erkänn! En doftpust liksom i det lilla ögonblicket innan man får in dem i munnen.


Kjell o May i Signebyn är i sitt hus i Thailand

De har lite andra temperaturer där och en avslappnad livsstil.  Ingen jakt, inget julstök och inget julstädande så långt ögat når! Det här kom på mail och jag har lov att publicera:


"Här i Thailand är det inte riktigt lika kallt som hemma i Sillerud kan jag tänka mig, i kväll är det dock riktigt kallt, vi till ock med fryser om fötterna. Det är inte mer än 23 grader nu när klockan är 21.10. Brrrrr.
 
I dag har vi varit ganska aktiva, promenerat på stranden vid 7-tiden i morse tillsammas med May. Det var lite disigt, 28 grader varmt i luften och ca 30 i havet. efter ca 1 timmes promenad badade vi i det kristallklara vattnet. Flöt lätt med tårna en cm över ytan och tittade mot horisonten där fiskebåtarna kunde dra sina fångster efter några veckors ihärdigt blåsande.
 
Väl hemma var det dags för lite frukost, stekta ägg, kaffe med hembakade "bullar", jouse och mogen papaya. Möte någon timme för att planera underhåll av vatten försörjningen i byn, lunch, skruvat upp några lampor. Paus i soffan. Sedan var det dags att åka till marknaden där jag handlade ett kilo krabba som är kokad och står i kylen, några fiska som jag skulle ha som bete vid min planerade kvällsfiske tur. På bilden kan du se min fångst. Ganska fin kokfisk som restaurangen nere vid havet kokade soppa på till oss i kväll. (Galangarot, citrongräs och en massa andra kryddor, supergott. Kolla fisken på bilden som jag har bifogat.
Ha de gött i juletider."

Och nu ska Kjell o Roland börja skypa också! Undrar vad Kjell har på huvudet? Hatt är det väl inte, antagligen solskydd av något slag.

Bloggkontakter över tid 2

Excessa hängde jag med ett tag i bloggvärlden. Det är en anonym blogg, en medelålders kvinna som levde ensam tror jag, åtminstone då. Nu när jag gör återbesök så verkar det finnas en särbo med i sammanhanget. Och långt mellan blogginläggen. Excessa skriver långa texter om sin vardag. För mig blev det lite för kompakt med så mycket vardag och så har vi inte samma humor verkar det som. Hon älskar att leka med ord. Det vimlar av ord som; fundilera, snablar och kulig.

Och det bara kryper efter ryggraden på mig av obehag när jag läser sånt. Kan inte hjälpa det. Det är en blogg jag inte alls läser längre. Jag var bara inne och kollade nu för att kunna länka.


Nina på Johangården hette Ninas blogg först, då jag hittade den. Föll nog för det vackra namnet på en blogg, det lät så idylliskt och folkhemsaktigt. Nina gör fina hantverk och säljer också via en annan blogg. Hon har ofta flera bloggar igång. Hundar spelade också en stor roll i bloggen, vilket tilltalade mig. Nu är det en blogg jag läser ibland och namnet är Nina Lindhs blogg eller något liknande.

En liten tant  
Det var en av de första bloggar jag kom i kontakt med. Hon är också en medelålders tant jobbande i en förvaltning någonstans i SVerige. Vi hade en del mailkontakt vid sidan av bloggen också. Hon formulerade både tankar om privatliv och om exempelvis piratkopiering / fildelning på ett mycket klokt sätt. En blogg som jag verkligen uppskattade och läste ¨så länge den var aktiv. Den finns kvar och jag är inne o kollar ibland, det kommer ett inlägg då och då.

Gisan är en bloggkontakt som hängt med länge. Hon skriver poesi, har gett ut en bok som jag har köpt. Den är bra. Gisan skriver också om sig själv och sina problem med de mörka perioder som drabbar henne ibland. Men hon har genom bloggen fått kontakter som verkligen hjälper henne igenom dem. Gisan gillar också konsthanverk och gör en del själv som hon säljer tror jag.

Clarashuset ska rivas...

... nu och ge plats för en ny öppen yta som kanske kan ersätta det torg i centrum som Årjängsborna saknar. Huset lär vara skröppligt och inte så mycket att behålla. Jag tror att det kan bli bra, bara man får en genomgång i Färjan och något snyggt på den stora tomma väggen där. Gärna någon ljusinstallation som kan ändras lite nu och då när andan faller på. Och gärna något budskap med värme och kärlek i.

...

Alles tot!


Så här fint var det i morse lördag, när gubben åkte ut på harjakt. Bilden kom på mail via telefon.

Och nu kom den här bilden. Harjakten lyckosamt avslutad. Det snöar lite.
.

Vargavinter över jul ...

... ser det ut att bli. 20 - 24 grader kallt och dessutom lite blåst! ?  I morgon söndag kommer mer snö under i stort sett hela dagen. Och vi som ska till Bengtsfors och Rosellsmagasinet på julbord!  Men det ska bli roligt, mitt första julbord för i år förutom det på skolan. Det blir tillsammans med Rolands syskon o resp. och Maj. Skönt med fyrhjulsdrift och rejäl bil när vi ska slingra oss dit. I natt  var det strömavbrott och något sådant vill vi inte veta av under julhelgen.

Sonen twittrar ...

... och jag begriper inte varför hans mammatwitter är roligt ;-)). Shield kunde väl visst ha funnits på svenska??? Eller inte???

Broinvigning ...

... vid Karlsfors  i Sillerud blir det imorgon lördag kl 11.00. Hur och med vem vet jag inte, men kommunen har bidragit med en dryg halvmiljon i denna bro så kanske finns där någon representant därifrån. Eventuellt är bilden här lite ljug, eller åtminstone en lätt överdrift. Tacksamma är vi i alla fall att kontakten med Bryngelsbyn nu återupprättas och vi slipper ta omvägen om Elgtån. 



En söt blomma ...

... hade gubben med sig hem idag fredag från blomsteraffären när han kom från Årjäng. Tack för den familjen S, den värmde hjärtat!  Och helt oväntad var den.
 
Tack också Olle o Tina för innehållet i påsen på dörren! Den går åt under julen, absolut!

En tacksam tanke också till skolmatsalen och B som jobbar där. Jag var där och åt idag för första gången på länge. Vi har bra mat på skolan, verkligen! Och den här dagen är en höjdpunkt med julbord. För barnen handlar det inte om julmaten först och främst, utan om JULMUST. Det är julmustdagen, den väntar de på hela året. Och den har blivit en tradition.




Catrine Oscarsson ...

... ska ha stort tack för att hon sa till mig att det räcker med ett par, tre raska promenader på 20 minuter per vecka för att hålla uppe en hyfsad kondition. C är kommunens hälsokvinna. Det har sedan dess blivit ett behov att göra just de här promenaderna och jag använder verkligen den utmärkta uppfinningen med friskvårdstimme.  Idag fredag rusade jag hem från jobbet för att hinna ut innan mörkret föll och här är Oskar och jag på väg.


Fira ...

... kan man göra en hel del olika saker om man anstränger sig. Gubben drog dagen till ära på sig födelsedagströjan från de amerikaniserade sönerna; från Mels. Mels är den plats på jorden där man hade sammankomst sista natten med gänget (säger sönerna och ser ut som om alla som inte vet vad det handlar om är lite bakom flötet!) Och jag skulle ju aldrig drömma om att  erkänna något sånt ;-).



Rensa i lärarutbildningarna ...

... gör Björklund helt rätt i!  Självklart är det bra att sjösätta åtgärder för att hålla uppe kvaliteten på de universitet som ska utbilda lärare. Om jag inte är helt felunderrättad så är lärarutbildningarna universitetens mjölkko. Här får man rejält med inkomster, samtidigt som man kan undervisa i stora grupper. En hel del kurser går på distans med minimal insats vad gäller lokaler och undervisningsresurser. Lärarutbildningarna bidrar indirekt till att försörja kurser som inte lockar så många sökande och som körs med små grupper. Det är min uppfattning men jag kan ha fel.

20 vargar ...

... ska skjutas i årets vargjakt i Sverige totalt och därav 6 stycken i Värmland. Man drar ner antalet från förra året eftersom man konstaterat ovanligt många vargar som dött under året av andra skäl. Två drunknade efter att ha varit sövda av forskare och ett antal andra har hittats efter olika typer av olyckor, påkörda exempelvis. Man räknar med att därmed hålla vargstammen intakt på drygt 200 individer och påbörja arbetet med att få in nya gener via valpbyte i lyor eller att ta ner norrländska vargar till mellansverige, eller ta in vuxna vargar utifrån. Men det senare alternativet är komplicerat eftersom man behöver ha karantän så att djuren inte sprider rabies eller dvärgbandmask eller annat otyg.


Bilden från vargjakt i Norska Rendalen för några år sedan.

Ursäkta sen publicering ...

... av kommentarer o nya inlägg, men det har strulat med blogg.se. Nu verkar det funka igen och bloggabstinensen lägger sig sakta till ro hos oss alla! ;-))

För visst blir det lite skärrat när bloggen plötsligt är ur funktion?

Bloggkontakter över tid 1.

I samband med mitt femårsjubileum så tänker jag uppmärksamma några av de bloggkontakter jag haft under den här tiden. Det är kanske mest intressant för andra bloggare, så "vanligt folk" kan ju avstå från att läsa.

Jag börjar längst bak förstås i tid.

Annaa Mattsson var en av de  som först kommenterade på min blogg. Det var en speciell känsla, att en för mig främmande människa hade läst min blogg och skrev något om min text. Vi har kommit att ha ett utbyte om skolan bl.a.  Annaa stavar verkligen sitt namn så, jobbar som frilansjournalist, mest inom kooperation / konsumentrörelsen, miljöfrågor "Jordens vänner" eller nåt sånt. Hon bor utanför Stockholm, har nyss bytt lägenhet eftersom de tre barnen börjar bli vuxna och flyger ut. Men hon är bördig från Uddevalla. Annaa har levt ett spännande liv med mycket av både sorg och glädjeämnen, men kan se det mesta med en gnutta torr humor och självdistans. Hon har en blogg med i stort sett enbart text, men den är läsvärd, hon skriver proffsigt och bra, krönikerstil om vardag och Irland och barnen bla. Jag läser Annaas blogg förstås fortfarande, men jag kommenterar inte så ofta. Vi har träffats en gång, i Stockholm över ett glas vin och massor av vit sparris med tillbehör. Det hände förra året när gubben och söner var i Japan på bröllopet och det var trevligt, Annaa var som jag hade föreställt mig.

Fröken Tjatlund är nära lierad med Annaa. Det går inte att skriva hela det bloggnamnet så det blir Tjatis. Hon bor i Stockholm på söder, använder mycket tid med barnbarnen och sin familj. Tjatis o mannen reser ibland på mycket långa resor om vilka berättas underhållande.  Tjatis har också en befriande självdistans, lite samma typ av humor som Annaa.  Hos Tjatis har också funnits stora sorger i livet och på bloggen, men också glädjeämnen förstås.

Petra Sallykleeblogg och även någon annan pseudonym var en blogg jag följde länge. Hon målade bilder och ställde ut. Jag tror till och med att hon var släkt avlägset med en bekant till oss, en rätt känd släkt i Sverige i olika kulturella sammanhang, en släkt med en märklig ´historia i samband med den kom till Sverige. Men hon bytte bloggnamn och blogghemvist några gånger, hade långa blogguppehåll, finns säkert kvar än på något sätt men jag har tappat bort henne.






Snöoväder!!!

Många skolskjutsar inställda idag torsdag! Bra att man inte riskerar barnens liv för att ta dem till skolan.

"Läkare utan gränser"



Jag har hittat en organisation som (ännu ) inte är besudlad av rykten om korruption, slöseri och lurendrejeri, "Läkare utan gränser". Jag hoppas fortfarande på att det ska vara ok att skänka pengar dit och jag tror att det mesta av pengarna går till välgörande ändamål. Dit skänker jag pengar ibland.

Hyllade på Kommunfullmäktige ...

... i Årjäng  ikväll onsdag var följande:


Rikard, lanthandlare,  speleman, nöjesarrangör och en massa annat i Sillerud, fick kulturpriset. Jaaaa va bra!


Sanna Nerstrand, hela Sveriges hjälte och skyddsängel, fick också pris.


Hans Hedefur, välförtjänt näringslivspris. (Himla avundsjuk är jag förstås på tavlan han fått, om jag ser rätt en Kerstin Wikeberg!)


Gåvor och tack och gratulationer till alla som jobbat 25 strävsamma år i Årjängs kommun. Numera tror jag att man får välja på klocka, resecheckar och något annat.

Till det här avslutningsmötet i Missionskyrkan tror jag också hör landgång och underhållning av Jonehögs.


Humoristisk analys ...

... av skolans dilemman  finns här!

Kloka tankar om Pisaundersökningen ...

... fick jag i en kommentar.  Jag har fått lov att publicera de här tankarna i ett inlägg men skribenten vill vara anonym: 

"Förklaringar till PISA-resultaten är väldigt komplexa; det finns givetvis inget supersvar, annars hade ju PISA inte längre behövs.
När det gäller migranter i Tyskland:
Barn i migrantfamiljer har 2010 klart bättre resultat än i PISA 2000, de har börjat komma ikapp ”äkta tyska” barn. Ursakarna är dock oklara, , men hur olika statliga åtgärdar påverkade vågar ingen uttala sig om. Forskarna verkar dock vara överens att sedan 2000 har följande ändrats:
ungdomars prestationsvilja har förbättrats (gäller även allmänt), invandrarbarn visar större lust att lära sig något,
migrationsbarn resignerar inte så snabbt som infödda barn,
lärarna är mer engagerade, de bemöda sig mer att hjälpa sk problemelever,
föräldrarna är mer engagerade, t ex pratas det (kanske) mer tyska i hemmen.

Sen är det olika för olika invandrargrupperna:
Förbättringarna i läskompetens bland turkiska barn är inte så stora som bland barn med föräldrar från fd Sovjetunion, barn från Vietnam når oftast goda resultat i alla ämnen.
Dock har 15åriga invandrarpojkar sämst läskompetens.

Rent allmänt:
Största problemet i Tyskland är att det inte finns någon likvärdighet. Social bakgrund spelar stor roll, oberoende i vilken delstat du lever (Bildning är reglerad på delstatsnivå, vilket är nog lika illa som kommunaliseringen här). Sociala klyftor i vissa delstater påverkar större än i andra, t ex i Bayern har barn med samma intelligens 6 ggr större chans att komma in på gymnasiet (gymnasiet börjar med åk5) än barn från arbetarhem (och då menas arbetare typ kvalificerad bilmekaniker), medan det är ”bara” 2ggr-skillnad i Berlin (här börjar gymnasiet med åk7, men det spelar ingen roll i sammanhanget). Man har börjat diskutera dessa skillnader och ökningen av sociala klyftor, men klyftorna är allmänt accepterade.
Vad som vallar rejäla bekymmer är att orättvisan/segrationen blir mycket större beroende på miljön i skolan. Vid liknande sociala förutsättningar i hemmet presterar barn som går på en sk problemskola sämre, ibland mycket sämre, än de som gå på en ”vanlig” skola. Problemskola betyder: otrygg och stökig lärmiljö pga hög andel föräldrar som är migranter eller/och arbetslösa eller/och utan yrkesutbildning. I Bremen, där läskompetensen är sämst av alla delstater är andelen problemskolor enorm stor, i Baden-Württemberg (nr 3 i läskompetens) extremt låg.
Under de senaste åren påbörjades i nästan alla tyska delstater åtgärder som ska motverka den socioekonomiska orättvisan - antalet dagis ökas enligt lagstiftningen, bildningschanser i förskoleåldern förbättras (språkutveckling) och fler heltidsgrundskolor enligt svensk förebild. Allt detta förväntas ge resultat vid nästa PISA-undersökning. Stödåtgärder för problemskolor ska komma nu.
Tyskland ligger i läskompetens i princip jämt med Sverige, men Sverige har ju redan allt det som tyskarna nu vill bygga upp. Blir intressant att se nästa PISA-resultaten!

De dåliga resultaten från PISA 2000 var väldigt chockerande i Tyskland. Ordet ”PISA-Schock” blev ett allmänt känt begrepp. Tyskarna ansåg ju att landet tack vara sin historia har monopol på ”Bildung”. Nu blev det tydligt att den bildningstradition som en gång uppskattades i väl hela världen kommit på skam. I många länder nämns ju fortfarande tysk bildning som något eftersträvansvärt (så som Sverige fortfarande har gott rykte som ett land med fantastiskt väl utbyggd välfärd). Chocken utlöste många debatter, ”hela folket” intresserar sig nu för ämnet.

Tabellen nedan tycker jag är intressant. Den visar att tex i Finland har läsförmågan försämrats, om än inte så mycket som i Sverige.
www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-62397-3.html

Rökt röding ...

... som vi köpte i Töcksfors smakar kanon! Jag gjorde fyra olika såser till för att testa vilken som var bäst. Jag tog sojayoghurt och blandade med hackad inlagd gurka, inlagda rödbetor, hackat äpple och så en med hjortronsylt. Den med hjortron blev bäst, det tyckte vi båda, men kanske ska man köpa frysta hjortron istället och mixa dem först. Fast de blir väl för sura, det är nog sötman i sylten kontra det syrliga, kontra det salta rökta som är vitsen. Sen gjorde jag en god sallad till och hackad lök och hackat hårdkokt ägg och så potatis förstås. Helt schyst! Såsen med rödbetor i blir bra till julbordet och skinkan istället. Till dessert blev det mangomousse med passerad mango i barnmatsburk och vispgrädde.


Det kom ...

... ett kort till födelsedagen från en nyupptäckt släkting. Det gladde mig alldeles speciellt och jag tummar på det varje dag



en julhälsning från sötaste granntjejerna o föräldrar



... grattiskort från England (tack Suss) och från Varberg med julgransdekorationer (roligt att Ni finns kvar, ser fram emot att träffas i sommar, på Önnebyn eller annorstädes), kort o blomma från kollega (tack) 

Vi har fått en hel del annat också, det blev så mycket så allt går inte att berätta om, trodde inte det.
Senast idag har jag blivit grattad av mitt arbetslag och tidigare av andra kollegor på skolan. Tack alla Ni för glada tillrop o gratulationer i olika former och julhälsningar av alla de  slag.


Gamlia ...

... heter den plats i Umeå där museerna finns, Bildmuseum som hade en fin utställning (och en ful med bildäck!!!), Skidmuseum (där olika tidsåldrars skidor finns med. På förekommen anledning ;-) sökte vi Assar Rönnlunds skidor för de finns där, men var nog för tillfället i magasinet),  och så Västerbottenmuseet.



Kul bild från den fina utställningen.


En bild till som vi gillade.  Dotter o jag har ofta samma smak när det gäller bilder och figurer. Det var roligt att få gå med henne här.


Och den här var dotterns favvo, en akvarell.



I Västerbottenmuséet fanns uppbyggt det gamla Ammarnäs (tror det heter så), byn som blev ett centrum för handel här uppe, bl.a. för handeln med samerna. Jag är inte så väl påläst som jag borde vara, men nu när gubben har hittat jaktmarker här uppe så ser jag fram emot att få komma hit lite oftare och lära mig mer.





Höga Kustenbron...

... kommer man liksom aldrig undan om man ska åka bil till Umeå. Den är sååååå hemsk och jag håller för ögonen hela tiden när vi åker över. Och så hoppas jag att gubben inte ska titta sig runt och åt alla håll och köra av vägen.  Nu var bron juldekorerad med ljus och en gran längst upp. Undrar vem som sätter dit den?



Ängsladorna


När man kör strax söder om Umeå på hemväg så ser man en massa lustiga ängslador på åkrarna. Märkligt att de har blivit kvar. De lär knappast fylla någon funktion numera

Restaurang Garaget i Umedalen ...

... kanske har god mat. Vi lär aldrig få veta det. Dottern rekommenderade det till oss. Vi åkte dit och anlände exakt 4 minuter i 4 på eftermiddagen. Då satt personalen och åt i matsalen. Vi frågade försynt om det var öppet och vi kunde komma in. Då gick damen som öppnade och frågade de ätande och vi fick beskedet att det öppnade kl 4 och därför var vi välkomna tillbaka om 10 minuter. (Hur går klockorna på det här matstället?)

Slokörade gick vi ut igen i minus 15 grader och kollade på varandra och på klockan. Den var ju bara ett par minuter i 4 ??? Vi bestämde oss för att äta någon annanstans.

Ok, vi hamnade mitt en konflikt om att personalen inte hade egen matsal och därför måste äta i den vanliga matsalen. Men det var en lång matsal och vi kunde ha knövat in oss längst in och väntat de två minuter som återstod till kl 4 när det enligt anslaget skulle öppna.

Men det kanske är en restaurang som kan överleva utan att bjuda på god service och ett trevligt bemötande av kunderna.  I så fall kan vi bara önska lycka till, vi kommer inte att bidra genom att äta där nästa gång vi kommer till Umedalen. Det finns ett antal jättebra matställen inne i stan och man åker snabbt dit.

Sanna i Svenska hjältargalan ...

... ska vi se ikväll. Sanna från Årjäng blir korad till Svensk hjälte på galan på tv i kväll kl 20.00. Det ska vi se på!

Jakt

Idag fälldes den första haren för Stella, Mikaels hamiltontik. Hon är "barnbarn" till vår käre gamle Hambo så han sitter nog där uppe i sin hundhimmel och ler tror gubben.

Roland släppte Jazz i morse, men det var resultatlöst. Sen släppte vi taxen Oskar vid middagstid och han jagade på en råbock någon dryg timme, kanske två. Bocken hade fällt hornen, men Roland påstår att han ser på penseln under buken att det är en bock. Hur han nu hinner se det? Det var ytterst nära två gånger att Roland skulle fälla honom men lyckades inte. Bocken gick lugnt i trånga bukter runt området där vi bor så Oskar kom nära och såg honom flera gånger. Det var svårt att höra jakten nu när det är så mycket snö på skogen, drevskallet försvinner snabbt utom hörhåll. Bra med pejl, den ger full koll.

I kväll söndag fick vi ett spontant besök av Rolf o Marita i Näs, kul när vänner kommer överraskande och oombedda, bara så där. Kaffe och en trevlig pratstund blev det och tack för den fina julblomman samt vinflaskan!

Töcksfors köpcenter ...

... besökte vi i lördags. Gubben kom hem lite tidigare från harjakten, hade inte fått opp efter flera timmar. Han föreslog taxsläpp på rådjur, men möttes  av mitt önskemål om en tur till Töcksfors för att börja julklappsinköpen. Med sprudlande entusiasm slängde han av sig jaktkläderna och bytte om till något mer civiliserat. (Äsch, så var det inte förstås, alla som känner Roland begriper hur han såg ut vid det här tillfället!).

Vi åt mat på Joes Diner. Stället  har en arkitektur som jag är förtjust i; amerikanskt 60-tal.


Norrländska delikatesser säljs tillfälligt av en man som kommer från Piteå tror jag det var. Han beskrev processen att grava och röka så entusiastiskt och han sålde bra också. Vi köpte ett provpaket med olika smaker av rökt röding. Tänkte att det här borde vara lämpliga julgåvor. Han får in fisk onsdag och fredag tror jag. Men finns inte kvar efter helgerna.


Parkeringen var välfylld, endast var tionde bil ungefär var svensk, resten norska. Varuhuset var också välfyllt, men den kilometerlånga rundgången blir aldrig trång, det är behagligt att handla här. Fnissade gjorde vi lite åt den här mannen; kanske Norges Sherlock Holmes?

Kjells dunderglögg ...

... för karlakarlar:

Vi fick ju recept och ingredienser i gåva av Kjell på Pärkul  häromdagen och nu under helgen så kokade gubben:


Det här var ingredienserna, Brännvin special, Farnese Bio rödvin,  en flaska av varje, 200 gr socker, Apotekets aromatiska tinktur.


Först var Roland lite tveksam hur det skulle blandas så han ringde Kjell och frågade, men det var enkelt, bara i en kastrull och värmas till hett men inte koka.











Och så i med mandel och russin, pepparkaka till och så provsmakning. Jättegott! Kolla den nöjda minen!

Explosionen i Stockholm...

... skedde bara fyra kvarter från äldste sonens hem. Han och Carin passerade exakt den korsningen 20 minuter innan bilen exploderade!!!  På väg hem. Jag fasar över vad som kunde ha hänt. Och varför hade den döde mannen spik i ryggsäcken?????

(Yngste sonen på Nobelfest i Blå¨hallen  försöker skicka bilder men det funkar inte, det kommer bara text)

Uppdaterat: Enligt länken nedan  fr Aftonbladet i en kommentar så var det en arab som sprängde sig själv till döds, det var ett terrordåd. Han hade ryggsäcken full med spik och det fanns sex seriekopplade rörbomber, men bara en hade detonerat! Om alla sex briserat så hade det blivit en massaker på Drottninggatan idag!

Varningar kom till TT och Säpo innan

Och tänk om Markus o Carin passerat den här korsningen 20 minuter senare än de gjorde på väg hem!!! Och om alla bomberna exploderat!! Jag bara ryser, det är så overkligt, de var en hårsmån från att dödas i ett terrordåd - I STOCKHOLM!!  FATTA!!???
http://www.dn.se/sthlm/bil-exploderade-i-centrala-stockholm-1.1225750
http://svt.se/2.22620/1.2266040/hotmejl_skickades_strax_innan_explosionerna&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29


Nobelfest i Blå Hallen ...

... är yngste sonen + fru på nu! Hans jobb har bokat platser på repris av Nobelmiddagen där för alla anställda; 300 stycken tror jag. Det ska bli spännande att få synpunkter på menyn. Jag hoppas att få bilder därifrån under kvällen. Sen invaderar de Café Opera, hyrt hela kanske. Jag begriper mig inte på sånt, vår Blå Hall är  Tjolitta. (nyårsfest på Tjolitta blir de förresten, med mat och nyårsfirande, biljetter köpes på ICAS Sillerud).

"Kär i Umeå" - ljusfest.

På något sätt upplever jag Umeå som fullproppat med kultur. Det finns ett starkt intresse av att behålla staden vacker och att ha smakfulla dekorationer som samtidigt är lite uppseendeväckande. I  Umeå pågick när vi var där en ljusfest i hela staden. Den är tydligen årligen återkommande och temat i år var "Kär i Umeå".
Jag bara älskar det här! Undrar om man inte skulle kunna pryda den tomma färjanväggen i Årjäng med något vackert ljus, kanske olika dikter, om kärlek eller annat trevligt och vänligt.

Isskulpturen på torget. Den var otroligt vacker och har väl förutsättningar att få vara kvar ett tag nu när det varit minusgrader rejält, även om det inte var så kallt där som hemma när vi var där.




Den här vann omröstningen till favoritverket.


Fasaden på en skola




Dansbana tillfällig i ljus i en park.


Kärleksdikter på gatan.


Det här verket heter "Olycklig kärlek" om jag minns rätt.







Här har privatpersoner upplåtit sina lusthus till ljusinstallationer.


Viktor på Stale i Umeå ...

... fick haren, den som Roland sköt i Umeå.Viktor är Leontina, Suss på bloggens, vackre gosse. Numera faktiskt vuxen.  Det var en helt kritvit stor västerbottenhare. Det kanske blir en julhare, Viktor är matlagningskunnig. Och har växt upp med en mamma som gillar god mat.





E i Hol ...

... ,numera Udden, avled igår kväll, 10 december och lämnade en sörjande familj, samt släkt och vänner. En bygd blir fattigare utan sina starka profiler.

Grattis till Wilma och Sanna från Årjäng!

Grattis Wilma Ås som blev vågmästare i Svts tävling i kunskap. Jag ser  Wilma på min skola varje dag och hennes mamma är lärare hos oss, en av mina närmaste kollegor, så vi har ju kunnat följa Wilmas väg genom deltävlingarna och hållit tummarna fram till segern.
http://www.nwt.se/arjang/article817869.ece

Grattis Sanna som av Aftonbladet och TV 4 blivit utsedd till  en av årets svenska hjältar, Årets  skyddsängel,  för att hon  räddade livet på de två små barnen som fallit i vattnet och satt på sjöbottnen och höll om varandra i panik i väntan på drunkningsdöden. Hon har också blivit Årets bry-sig-om-are av Brottsförebyggande rådet och fått utmärkelser i kommunen. Välförtjänt uppmärksamhet för hennes bragd!
http://www.nwt.se/arjang/article817842.ece

(Blogginlägg på kö handlar om Umeåbesöket, speciella grattiskort till födelsedagen, reklamblad från Centrum Årjäng, glöggrecept för karlakarlar, Läkare utan gränser, presentation av bloggkontakter över tid)

Agenda

Kom precis hem från en trevlig middag i Rössbyn hos K och O! Jättegod mat i glatt  sällskap med värdfolket och två andra par, B-Å och L samt M och L. Förutom många skratt så var det intressanta diskussioner, med lärorikt innehåll, bl.a. tips om en bra och rolig hemsida för oss som är intresserade av skog; http://www.skogsforum.se.  Vi har redan gått in och blivit medlemmar (gratis!)  för att kunna se speciella bilder från dråpliga händelser i skogen och skogsbruk.  I morgon blir det harjakt för gubben och jag måste nu ta itu med julklappsplaneringen och julstädning. Hos oss är det nu på nivå sanering inför jul!

GRATTIS BLOGGEN PÅ 5-ÅRSDAGEN!


(Den vackra blombuketten som jag firar bloggen med, är den som jag fick av barn och barnbarn på födelsedagen! Jättefin var den och står kvar än här hemma nu, tack alla Ni för den!)

Nu firar jag femårsjubileum på bloggen.
 Det här var mitt
första blogginlägg.  Det är daterat till tionde december 2005. Jag trodde nog i ärlighetens namn just då att det inte skulle bli så många fler. Men det blev det. Just nu står räknaren på  4401  inlägg, så det borde väl innebära i genomsnitt ett par, tre inlägg per dag. Det är himla många när man försöker se dem alla framför sig. Min blogg är inte någon stor  Blondinbella-blogg, men jag har många fler läsare än jag någonsin trodde var möjligt, fortfarande mer besök än Årjängsportalen tror jag om jag räknar rätt. Besökarna betyder en del och visst kollar jag statistiken, men jag skulle skriva om det så bara var 5 personer som läste bloggen dagligen!

Det är alltså fortfarande roligt med blogg, att skriva själv och att läsa andras. Jag skriver fortfarande o-nischat, min blogg handlar om att dokumentera hur jag själv ser omvärlden, vad jag ser just nu och vad jag tänker om det jag ser. Det kan handla om smått eller stort från vardag till politik.  En del lämnar jag ut av privatlivet, men inte allt. För mig finns skarpa gränser som jag inte går över, urvalet av publicerbart är kräset, fast det kan man nog inte tro när man läser min blogg. Jag respekterar omgivningens önskemål också förstås, den som inte vill vara med på bild slipper eller så maskar jag bilderna.

Ibland använder jag mycket tid till bloggandet, men inte till vardags. Skrivandet går nästan  lika snabbt som att prata så det är inte alls tidsödande. Det som kräver tid är bildhanteringen. Men både den och skrivandet är mycket snabbare nu med nya datorer och ny programvara. Det går jättesnabbt att skifta mellan blogg och andra sidor vilket underlättar länkande till andras texter och internt till egna bilder. Det jag däremot alltid lägger rätt mycket tid på är tidningsläsande på nätet. Och det trycker tyvärr periodvis undan bokläsandet vilket är irriterande. Jag vill egentligen hinna med båda delarna.  

Vad jag inte begrep när jag började, var att det skulle utveckla sig en krets av bloggare som läser och kommenterar hos varandra, ett slags nätverk som man befinner sig mitt i eller i utkanten av. Och egentligen handlar det nog om att man finns i ett antal nätverk i periferin.

En period märkte jag att jag försökte läsa och kommentera i för många bloggar.  Det blev en plikt och ganska slentrianmässigt, både läsandet och skrivandet. Då valde jag att backa tillbaka och stryka några bloggar från läslistan, rensa bort, samtidigt som jag behöll några få. Det innebar att jag kunde läsa "mina" bloggar oftare och ha en mer givande kontakt. Alltså några nära, som man nog kan kalla bloggvänner.

 Sen finns det förstås en krets av bloggbekanta utanför den inre cirkeln, bloggar som jag läser ibland när andan faller på eller när  ett tema är aktuellt som jag vet att någon brukar skriva om.

Jag planerar att göra en slags summering av bloggvänner och bloggbekanta, en tillbakablick på de som funnits med, försvunnit eller finns kvar. Det kommer lite nu och då framöver under en egen kategori tror jag.

Mitt liv har förstås ändrat sig under de här fem åren som har gått. Barnbarnen som då var små har kommit upp i skolåldern. Dotter som bott några år ute skogen utanför Umeå har återvänt till att bo inne civilisationen igen.  LA-sonen som då bodde i Los Angeles har flyttat  till Stockholm och dessutom gift sig med sin japanska flickvän. De har köpt lägenhet.  Äldste sonen lever i ett etablerat förhållande och har också köpt lägenhet, sånt känns stabilt. Alla tre barnen har jobb som de verkar trivas med och det glädjer en mor förstås. Gubben har fler anställda  i sin lilla byggfirma och han själv jobbar inte så mycket praktiskt i den, utan det blir mer av att serva med materiel, göra pappersjobb och räkna på kommande arbeten.  Jag själv har gått från att jobba som klasslärare tillbaka till speciallärartjänst, på samma skola dock. Min mamma fanns fortfarande i livet 2005, rätt så pigg, men nu har hon alltså lämnat jordelivet och mig. Det är en stor förändring och en sorg som hela tiden gör sig påmind, varje dag. 

Men det mesta är sig likt annars, bostaden är samma, gubben är kvar, vi är hyfsat friska, de närmaste vännerna finns också kvar, åtminstone de flesta av dem, och några nya har tillkommit.


Ögonbedövande vackert!


Det har varit sååå vackert idag, torsdag. Rimfrosten har lagt vita slöjor över allt. Så här fint var det på skolan.



Jag har återtagit min friskvårdstimme en gång i veckan inom arbetstid, det är suveränt att kunna ha den. Det är min chans att en gång i veckan komma ut medan solen fortfarande är framme. Märker att jag behöver det väldigt mycket nu när jag jobbar i en lokal som är delvis i källarplan och under arbetstid får jag egentligen inte dagsljus.


Oskar gillar också min friskvårdstimme. Vi tog en långpromenad.




Solen var på väg ner men det var fortfarande ljust.




Här bor jag. Mitt i en sal av rimfrostträd!


Himla mysigt är det i adventstid.


Gårdsnamnskyltarna blev fina med snö på. De här såg jag under dagens promenad.















Ericsson dret- telefoner!

Så sa gubben i morse när han grejade med min Sation som inte funkade. Den hade inte tagit laddning under natten, måste tydligen ligga i en speciell vinkel numera för att laddningen ska fungera. Enligt Roland som har haft ett antal telefoner nu så är det ett typiskt Ericsson-fel. Han vägrar numera Ericsson, köper Nokia.

Umeå - björkarnas stad.




Så är det, det är björkar överallt i staden, i långa alléer med trähus. Det lär ska bero på att man efter en stor brand i staden planterade björkar som ett slags brandväggar. Jag vet inte om det är sant.  Men ett som är sant är det speciella ljuset i Umeå. Det är väldigt vitt och väldigt intensivt. Dotter upplever det påtagligt efter att ha bott här i flera år, sedan bott i Järna och så tillbaka till Umeå. Man märker skillnaden.




Med bara några veckor kvar till midvintersolståndet så var det korta dagar i Umeå så här i månadsskiftet november - december. Den här bilden är tagen vid halv två och solen är på väg ner vid horisonten. Jag kan inte orientera mig i Umeå, men den här bilden är tagen vid det torg där vi var på kungamiddag en gång i tiden, på Jägareförbundets jubileumsårsmöte, och rakt fram är Umeälven.


Mitt inne i stan ser det bl.a. ut så här. Det finns alltså blandat gammalt och nytt i byggnation. Det känns lite som gå omkring i en småstad men ändå har Umeå strax över 100.000 invånare.

Blogginlägg som väntar på att publiceras är såna med mer om uppvaktning och presenter, det finns ett kort från Göteborg som jag exempelvis är väldigt glad åt, det tummar jag nog på varje dag. Och annat. Det kommer ett glöggrecept också från grannen och mer om hemvägen och om någon som får en hare. Ja och en del annat, det är kö just nu.


Viggens väg i Umedalen ...

.. . bor dotter o barnbarn på. Det är ett idylliskt nybyggt område, låga fina trähus tätt ihop så det blir lite bykänsla. Och gott om plats för barnen.






En säng som är som en borg har äldsta barnbarnet M. Himla fin är den.


Lego är favvosysselsättningen nu speciellt för 8-åringen M.


Födelsedagsfika hade vi här på tisdagen.



Födelsedagståget var med fast 60 vagnar gick inte att uppbringa


Födelsedagsgirlangen


På kökshyllan ståtar bl.a. minnessaker som vi hade med.

Pisa-undersökningen ...

... skrev jag ett inlägg om här nedan, den som handlar om svenska skolelevers sämre prestationer. Nu finns det några mycket intressanta kommentarer till det. Läsninge rekommenderas för den som är intresserad.

Waldorfskolan i Umeå ...

... är stor, fast man har inte en enda stor skolbyggnad utan många mindre trähus byggda som i en by. Mitt äldsta barnbarn, Moses, går andra året i Waldorfskolan här. Hans klass har ett eget hus, liksom ettorna har ett eget hus osv. De äldre eleverna, åtminstone gymnasiet, har ett stort gemensamt hus. Kanske högstadiet också, jag vet inte säkert.  Färgerna är vackra och speciella för Waldorf. Lokalerna och möblerna är enkla men vackra och genomtänkta för sitt ändamål. 


Waldorfpedagogiken lägger tonvikt vid olika områden utifrån barnets mognad. Hela tiden så är skapande verksamhet, drama, dans och sagor viktiga inslag i undervisningen, de är verktyg att nå kunskap. Skolan fokuserar inte så klockrent på intellektuella färdigheter som den vanliga kommunala skolan. Kontakten med läraren som person är betydelsefull och man vill inte gärna byta lärare i en klass förrän ämneskunskaperna verkligen kräver det. Jag tror att man har samma lärare upp till och med 6:an. Jag är glad att mina barnbarn går i Waldorf. Isak, den yngste går på Waldorfdagis. Jag var med den äldste på skolan / fritis en dag och med den yngste på dagis en dag. På dagis var jag imponerad över att man inte jäktade barnen utan det fanns tid för dem att ställa om mellan olika aktiviteter. När det var dags för påklädning för utevistelse så fanns gott om plats i hallen för barnen att sitta på golvet med de egna kläderna runt sig och klä på sig själv. Allt var gjort i trä och man hade aktivt sökt att få äldre möbler med av stabilt utförande. Barnens förvaring var i träkorgar, inte plast exempelvis. Plast fanns ingenstans i inredningen.






På skolan kan barnen välja att gå på innefritis eller utefritis. Moses har valt utefritis. Då tillbringar man den största delen av fritistiden utomhus. I anslutning till skolan finns ett skogsområde. Där finns en lagom stor åkbacke för madrasser och liknande. Roland var med en stund och åkte.


Det finns också ett antal byggnader i skogen. Här är en grillkoja med öppen eld i mitten och här äter barnen sitt mellanmål om det är kallt eller dåligt väder.












Vi var också på julbasar på skolan. Och Ni kan bara tänka Er vilka läckra bakverk som föräldrarna här har åstadkommit.








Waldorflamporna i trä och tyg finns överallt och de ger ett behagligt sken

Svenska elever ...

... halkar efter allt mer enligt den Pisa-undersökning som presenterades idag tisdag förmiddag. Jag ser en rad anledningar;
 -kommunaliseringen,
- slopandet av småskollärarutbildningen där lärare verkligen  lärde sig hur man lär barn läsa och förstå den första matten.
- fokusflytt från pedagogik till kvalitetsutvärderingsplanehelvetet (= pappersproduktion för hyllorna),
- okunskap i skolan om små barns speciella behov av  mindre grupper och stabila vuxenkontakter,
 - svårigheter att rekrytera studenter till lärarutbildningarna (lärare har man blivit för att man inte kom in på sitt förstahandsval),
- svårigheter att skapa arbetsro o trygghet i klasserna. 
- lärarens vardagsarbete tenderar att allt mer bli ett ensamjobb då nästan all gemensam planeringstid ockuperas av planer, utvärderingar och annat som är påbjudet uppifrån högsta nivå i landet.

 Ja, jag har säkert glömt nåt.

Men på min skola, Silbodalskolan f- 6 i Årjäng,  är risken numera minimal att någon elev ska ta sig igenom skolan utan att bli en bra läsare. Vi har nu en medveten och genomtänkt satsning på att alla barn ska lära sig läsa bra och göra det direkt. De barn som finns i riskzon fångas upp tidigt och kan få rätt stöd i att utveckla fonologisk medvetenhet och arbetsminne vilket är grundläggande för läsinlärningen.  Vi väntar inte på att det ska bli bra av sig själv, för det leder bara till en felaktig negativ självbild som i sig kan bli det största bekymret. Det är en satsning både ekonomiskt och personellt, den ger god utdelning märker vi, inte minst i nöjda barn.  Jag är nog egentligen lite stolt och glad åt att få vara en del av ett lyckat koncept, det är roligt att jobba som lärare. :-). Jag kan kosta på mig att strunta i Pisa!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-elevers-resultat-forsamras-1.1223003
http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-skolan-pa-efterkalken-1.1222773
http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-elevers-resultat-forsamras-1.1223003

Läs gärna Rikards kommentar...

... här nedan på inlägget om spelningen och om Rikard som årets Sellering. Han förklarar vad riksspelman är och vilka utmärkelser Alf på Smerere har fått. Vi har duktiga spelmän i bygden, himla kul för oss alla som bor här! Och jag tror att det vankas mer positiv uppmärksamhet på Rikard. Också den mycket välförtjänt. Han är mycket mer än en duktig lanthandlare.

Jazz trivs hemma.


Jazz som numera är en van hotellhund, gillade att komma hem och intog genast soffan och kudden.

Årets Sellering blev Rikard ...

... som finns i mitten här! Mycket välförtjänt! Här ses han sjunga och spela julsånger på hembygdsgården i söndags när vi var där på julmarknad och gammaldags jultallrik. Till vänster är förstås Tore och till höger riksspelman (vad nu det är?) Alf.




När vi kom hem!


Så här såg det ut när vi kom hem efter 10 dagars bortavaro! Folk som reser mycket har lite packning, men vi har alltid värsta lasset. Vi har inte fått i ordning än! Men det blir bättre lite dag för dag.

Ny bro vid Karlsfors


Det ska bli ny bro vid Karlsfors. Vägen är avstängd och man får åka över Elgtån istället.

Ostressad jakt




Rådjur jagas med kortbenta hundar typ tax och drever. Hunden får inte hinna ifatt drevdjuret. Igår fick jag verkligen exempel på hur ostressade rådjur är vid jakt med tax. Det syns dåligt på bilden här men mitt på fältet står två rådjur mitt under jakten. De smög försiktigt ut på åkern här, stannade mitt på, betade lite av havren som är kvar, lyssnade åt det håll de hörde taxen driva, men väntade till de såg honom komma ut på åkern och de såg honom ordentligt. Då först gjorde de några språng och försvann i skogsområdet rakt fram i bilden.

Min present


För länge sedan berättade jag för gubben att det här var det enda jag önskade mig i födelsedagspresent, förutom en vecka uppe i Umeå med barn och barnbarn: Alltså bildhuggare Leif Anderssons på Noretjärn måsfågel i trä. Han gjorde den för att Gerd skulle slippa fåglar på uteplatsen på sin servering i Svensbyn. Men sedan dess har den hängt lite inaktiv i Leifs verkstad och flaxat lite när man drar i snöret. Och nu fick jag den. Jag är jätteglad för den. Den kommer nog inte att hänga precis här i fönstret, snarare över teven. Men vi får fundera lite. Den är i alla fall oerhört fin och jag glädjer mig mycket över den.

Sen finns det annan uppmärksamhet ´som jag glädjer mig över men det kommer sedan, liksom mer bilder från Umeå och från hembygdsgården i Sillerud.  Jag hinner inte med allt nu.

Skola

Svensk skola ingen förebild längre i England. Nu är det Sydkorea och Finland som gäller. Och haken, säger man, är att lärarna har hög status och rimlig lön i de två  länderna, därför får man de bästa lärarna och den bästa undervisningen. Undervisningen blir inte bättre  än vad lärarna är.

Jag tror att de har rätt, det är i alla fall en del av sanningen. Om man inte lyckas rekrytera de bästa lärarna, om inte de lärare som jobbar i skolan har valt lärarjobbet som sitt förstahandsval så blir det inte bra. Om lärarutbildningarna lyckas  locka de bästa studenterna så blir det en bra skola för eleverna.

Lärarjobbet kan bli ett förstahandsval om lärare får löner som svarar mot deras utbildning och om lärare (och elever) får en god arbetsmiljö. 

Visst är han vacker!

Det skrev gubben på bilden som han  skickade från dagens (söndagens) jakt. Det var nysnö och lagom kallt för harjakt nu första dagen hemma från Umeå-resan. ( Vi kom hem igår kväll efter en natts mellanlandning i Gävle för att slippa långa dagsturer, dit är 50 mil så det blir lagom) Så de gick till skogen förstås Jazz o gubben. En lyckad harjakt idag alltså. Var de har varit förtäljer inte historien.

Mer text och bild från Umeå kommer senare och mer om vårdnadsbidraget också i inlägg.




På eftermiddagen jagade vi rådjur med taxen Oskar. Han fick upp tre djur, två stora och en mindre, antagligen en killing, men de är nästan i vuxenstorlek den här tiden på året så det är svårt att veta säkert. Vi såg dem i Lilyckan, åkern in mot skogen. De vuxna djuren ställda av killingen i skogen intill och tog med sig taxen på jakt. De kom tillbaka till Lilyckan mitt på åkern när jag stod i södra änden. De stannade lugnt och väntade på taxen tills de kunde se honom i tvärs över åkern. Då tog ´de ett par tre språng över fältet och in i skogen,  i en sväng runt mot Hol och tillbaka in i området.  Här gick det runt och Roland såg dem två gånger men inte inom skotthåll. Taxen är i väldigt god form nu och hänger i ordentligt. Men inget skjutet idag alltså.

Hemma igen ...

... efter en dryg veckas bortavaro.  Så här var det:

- en övernattning i Arlanda hotellby i Märsta eftersom gubben skulle på ett möte.
- en övernattning i Sundsvall för att slippa så lång dagstur
- sen i Umeå med födelsedagsfirande och jakt en vecka
- till slut en övernattning i Gävle på hemvägen för att slippa åka i ett sträck 100 mil, vi passade på att lägga ris på graven också i Hallsberg och gubben köpte en släpkärra i Vintrosa utanför Örebro.

Nu är vi alltså hemma igen och det har varit skönt att ha en natt i egen säng. Återstår gör allt tvättande och pyntande. Bloggläsarrunda har jag gjort. Det var lite långsamt och svårt med mobilt bredband som jag hade med på resan. 


Hotell Scandic Plaza i Umeå ...

... i hundrum hamnade vi på under födelsedagsresan. Det finns faktiskt hundrum på många hotell men man får fråga. Så här fin var utsikten. Roland kunde jaga tre dagar, hade ett par fina jakter och sköt en hare, en kritvit Västerbottenhare som Viktor på Stale fick. Här i Umeå var det inte alls särskilt kallt. Medan resten av landet led i minus 20 grader så hade vi det rimligt och inte så vansinnigt mycket snö heller.






Flott entré är det på hotellet, men hissen är bekvämare.


Jazz blev riktigt hotellvan, knövade ner sig i lilla fåtöljen ibland, men låg mest i hundsängen förstås. Han åkte hiss utan oro och slutade att fundera över ljud runt sig. Vi kunde lämna honom flera timmar och han bara låg tyst och stilla. I början kollade vi ofta och stod utanför och lyssnade.


IKSU spa i Umeå!


Här har jag varit nu två gånger den här veckan. Helt fantastisk födelsedagspresent, helt rätt! Tack till dem som bidrog till den presenten!

Kö till hemslöjden ;-) i Umeå!



Äsch, det är nog till en klubb i samma hus, men det såg väldigt kulturellt ut.

Torsdag 25;e november Arlanda hotellby








Här står Jazz o funderar på om det kan vara Märsta som syns där borta.

Vi åkte alltså upp till Umeå för att fira födelsedag.  Först blev det en natts stopp i Arlanda Hotellby, Märsta, onsdag till torsdag, eftersom gubben skulle dit på ett möte. Och där mötte vi snön. På vägen, efter E 18 såg vi två av de 11 långtradare som blåste av vägen på mindre än en timme den kvällen vid Bålsta ungefär. Vi hade inga problem att hålla oss kvar på vägen med dubbdäck och undrade förstås om de som blåste av, kan ha varit utrikiska långtradare utan dubbdäck. I ¨så fall var det nog problem att stanna kvar på vägen i halkan och den byiga vinden. Fast om man skriver så så kanske man blir anmäld till DO.

Jag hade tänkt mig en tur till Giresta, Örsundsbro,  men det var snöstorm på torsdagen så jag avstod, sparar det till sommaren.

Jazz var med förstås för att kunna jaga hare uppe  Norrland. Han var lite konfunderad över hotellrummet, det var ett hundrum som luktade - hund. Och så hörde han flygplan som startade och landade ibland och trodde nog att det var jordens undergång. Han åt inte och sov oroligt. När han kom ut fick han till sin egen förvåning direkt näsan i ett spår efter en fälthare. Många harspår var det. Fast det var fel ställe att jaga på.

Arlanda Hotellby har vi bott på förr, det är som en by, många hus med fyra rum i varje tror jag. Och så reception och matsal centralt. Hundrum fanns det.

Till vårdnadsbidraget återkommer jag senare, vill ha ett par fakta först.

Hitta vargar!

De närmaste två veckorna är det viktigt att hitta alla vargar inför beslutet om hur många som får fällas i årets vargjakt. Särskilt intressant är föryngringar och par, alltså fasta etableringar, men alla observationer är viktiga. Det här kom på mailen:

"Hej!
 
De närmaste 2 veckorna är viktiga för hur stor till delning vi får på vargjakten 2011, vilket beror på konstaterade föryngringar.
 
Alla spår, särskilt par och familjegrupper, måste rapporteras till Länsstyrelsen för att ligga som underlag för tilldelningen som ska fastställas i mitten av december. Detta kan med fördel ske på www.rovobs.se eller direkt till Värmland http://s.rovobs.se/   
 
Passa på nu när vi får nysnö under helgen.
 
Det går även att kontakta Lars Furuholm eller naturbevakarna direkt;

Rovdjursansvarig
Lars Furuholm  Telefon 054-19 70 74 och 070-601 65 48

Naturbevakare Vi tar emot spår- och synrobservationer av de stora rovdjuren. Vi är också besiktningsmän för viltskador som orsakats av dessa djur.

Norra Värmland
Per Larsson
Tel 070-6011305

Västra Värmland
Lasse Larsson
Tel 070-6410852

Östra Värmland
Urban Mossberg
Tel 070-6567732

Behövs besiktning av skador orsakade av rovdjur på tamdjur kontaktas SOS Alarm på nummer 112


DN avrättar DO ...

... i Hanne Kjöllers välformulerade ledarkrönika idag fredag! "En myndighet i fritt fall" o politiker som valt att blunda  menar hon.

Hon tar fram en mängd fakta runt Diskrimineringsombudsmannen och Katri Linna. Sammantaget ger det bilden av en myndighet som inte kan tolka diskrimineringslagarna, man har förlorat fler mål än man vunnit i rättsliga instanser och fått skarp kritik i de sammanhangen för dåligt underbyggda mål. Det verkar alltså som om DO märkligt nog är bland de sämsta i landet på att begripa sig på hur lagstiftningarna när det gäller diskriminering ska tolkas. DO verkar mer ha ägnat sig mer åt att jaga kommunernas skolavslutningar än att ta itu med de stora diskrimineringsproblemen enligt Hanne K. Som en anekdot i ledaren berättas att på DO får personalen inte julklappar utan "decemberpresenter" och man har inte julfest utan "vinterfest". (Låter bekant!).

Inte nog med att man har problem att tolka den lagstiftning man är satt att bevaka efterföljden av, man verkar också ha skapat en gigantisk byråkratisk apparat som sysslar med annat än sin uppgift. Av 90 anställda är det bara c:a 30 som gör utredningar, de andra gör annat (vad nu det kan vara?) plus att man anlitar mer pressfolk än statsministern och nyttjar extern expertis i mycket stor utsträckning.

Lattja på restaurang Invito i Umeå...

... kan man göra också.  Nu är vår veckolånga vistelse i Norrland  avslutad så jag kan berätta lite mer. Vi hade himla kul födelsedagskvällen, tillsammans med dotter, Kristian R och barnbarnen. Alla trivdes eftersom vi lade oss på nivån 6- 8 år. ;-))





Personal och andra gäster visade ett fantastiskt tålamod över stimmet i vårt väderstreck, särskilt imponerad blev över deras fördragsamhet när vi sjöng, Maskvisan. Ni vet:

 "Ingen tycker om mig, ingen vill ha mig, för att jag gillar mask. Korta och klibbiga, långa och slibbiga, jag har dom i en liten ask. Jag biter av dom huvet, suger ut saften och sedan slänger skinnet bort. Ingen tycker om mig osv"


 Min fantastiska laxrätt! Medan vi åt var vi lite mer stillsamma.



De yngsta åt pannkakor förstås. De  serverades sylt och vispgrädde i små badkar och vi var säkra på att man i köket har små kranar där man kan tappa i badkaren.


Visst är han en vacker liten prins! Det är båda men det var bara en som ville vara med på bild den här kvällen och det respekterar jag förstås.


Och jag fick mer paket, den här gången med vackert färgstämda glaskulor att hänga i fönster eller ett vitt hörn. Och jättevackra blommor som kommer hit till bloggen i ett annat inlägg.


Inlägg väntar ...

... på publicering: Vacker solnedgång, hare till Victor, Jazz, jaktbilder, Waldolfskolan / dagis, barnbarn, utsikter, hantverk osv. Men jag har inte hunnit med. Jág ska publicera en kommentar också från Gunilla men det får vänta tills jag hunnit formulera svaret i text ( än så länge finns det bara färdigt i huvudet)

Antirynkkrämtillverkare fälld ...

... för vilseledande marknadsföring när man lovar att exempelvis "43 % av rýnkorna försvinner"!  Så nu får de sluta ljuga eller betala böter antar jag. Jörgen på jobbet påstår att salvor mot hemoröjder har bästa effekten mot rynkor. De stramar åt skinnet och slätar ut rynkor ( o hemoröjder). Om jag skriver  om hans tes på bloggen, så kanske det blir rusning till Apoteket efter såna där pinsamma salvor. ;-))

En man?


Kallt i Svensbyn


... och på andra ställen i Årjäng. - 24 grader i Leverhögen, - 23 grader på Liane. Det är ovanligt kallt så här tidigt på året. Och samma kyla är det i norra Småland och i Mälardalen. Efter kusterna är det mildare, vattnet har inte frusit ännu.

Heltäckande slöja ok...

...  enligt DO att ha i jobb med barn. Man menar att eftersom kvinnan har gått sin barnskötarutbildning och klarat den så är det därmed klart att hon inte har blivit diskriminerad. Kommuner har därmed inte rätt att stänga heltäckta kvinnor från utbildning med inriktning mot jobb med barn. Till saken hör att kommunen ville stänga av kvinnan direkt men lovade henne att få gå kvar tills DO kommit med sitt beslut och det tog alltså hela utbildningstiden. (?) Moment 22?

Det är fel tycker jag att man nu ger klartecken till heltäckande slöja i jobb med barn. Pedagogiskt arbete är i högsta grad ett kommunikationsjobb och kommunicerar gör vi till allra största delen med kroppen och mimiken, mer faktiskt än med det talade språket. En människa som är stum kan inte heller få jobba pedagogiskt, det vore orimligt. Det vore också fel att anställa någon som inte talar barnens språk.  Det handlar inte om diskriminering av religion utan om relevanta krav inför en yrkesutbildning. Och man kan, om man hårddrar det hela, säga att en kvinna med heltäckande slöja är att betrakta som till stor del språklös tillsammans med barnen. Vi har dessutom hörselskadade barn som måste få möjlighet till läppavläsning och avläsning av mimik.

Jag kan föreställa mig att den här kvinnan det gäller kan jobba / praktisera på en avdelning när ingen man finns närvarande för då kan hon säkert ta bort slöjan. Och därmed klara sig igenom en utbildning om hon har tur. Men hur gör arbetsgivaren då om det kommer en man och söker jobb på den avdelning där den ¨täckta kvinnan jobbar / praktiserar? Ska han då nekas jobb där för att det finns en kvinna där som inte kan göra sitt jobb om det finns en man närvarande? Situationen blir då märklig, för att inte säga helt ohållbar.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/do-fel-stanga-av-elev-som-bar-sloja_5759951.svd


Tvångssvenska i finska skolor ...

... är obegripligt för mig. Varför tvingas man i Finland att lära sig svenska också? Ok vi hörde ihop för ett antal år sedan, men det ska väl inte dagens finländare straffas för? Vi behöver ju inte lära oss finska. Och det kanske vi ska vara glada för, stavningen ser rätt marig ut.  Ok, svenska är ett minoritetsspråk i Finland, men såna har vi Sverige också utan att alla måste kunna dem.

Värsta mardrömmen!

Jag hade aldrig klättrat ut, mig hade de fått söva och vinscha ut med helikopter!