Mer eller mindre död ...

... trodde jag inte att man kunde vara. Döden har alltid för mig varit definitiv, liksom graviditet exempelvis. Man kan inte vara mer eller mindre gravid.
 
Men jag har haft fel när det gäller döden, det går att vara mer eller mindre död. Det finns minst 30 kända fall där dödförklarade har återuppstått igen och det känns onekligen lite obehagligt. Men förklaras med att det blir fel "i stundens hetta" (hmmm!!!)
 
Man kan vara död endast i huvudet, dvs hjärndöd sedan 1988 i Sverige och då tror jag kanske inte att man återuppstår, men det är mer en gissning. Sen kan man vara död i resten av kroppen liksom, alltså när hjärtat och lungorna har slutat fungera.
 
Men  det är flexibelt med döden numera och man tycks alltså kunna vara mer eller mindre död under en viss tidsrymd. I Italien så väntas 20 minuter med att konstera dödsfall. I Australien och  USA är man död efter två minuter, i England och Kanada så anses döden har inträtt efter fem minuter. Och Tyskland har ingen ordning alls, där kan man vara död när som helst ;-)  Nej det kan man förstås inte, men det saknas nationella riktlinjer för när döden ska anses ha inträtt. Märkligt  i detta ordningens och de välfungerande tidtabellernas förlovade land!! Det blir väl lite hipp som happ då utifrån läkarens klokskap och givna diagnoskriterier!.
 
Experter förklarar att döden inte längre ses som ett bestämt ögonblick, utan en process där livet slocknar sakta.
Att vara död innebär  i praktiken en massa saker, allt från livlös kropp, till begravning, till uppsagda tidningar, till avveckling av bankböcker och bostad,  till arv och bouppteckningar osv och nu kan man också tillägga att döden är en medicinsk diagnos. Diagnoskriterierna är nog ungefär lika i världen (kan man hoppas i alla fall), men nu ska tiden samordnas. Och WHO ska på narkosläkares uppmaning undersöka saken och komma med förslag till internationella riktlinjer. Dom verkar förorda fem minuter. Så småningom lär vi alla till slut komma till insikt i om de har rätt eller fel.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/diagnosen-for-doden-kan-skarpas
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback