Lurigt med vakuum-pack!

Vi håller på och lär oss vakuum-packa med den nya maskinen! En varning kom på fb att om det kommer köttsaft ut ur köttet eller vatten i svetsen så blir det inte tätt. Och exakt så blev det i en svets. Vi märkte det genast och gjorde en svets till och den blev tätt. Bra att vara noga och torka köttet  torrt före packning.
 
Sen försökte vi svetsa en frusen rådjurssadel där det gått hål i plasten av vasst ben. Men det gick inte alls. Verkar inte som det går att vakuumförpacka kött som redan är fryst. Eller också finns det nåt knep
 
I kväll  blir det en tur på sjön och lite sällskap på en sten. Det kan bli nyfångad abborre till förrätt och så grillad vildsvins-bratwurst. Och ett gott sällskap! ;- ))

Roland fortsätter byta log-golvet!

Nu är det dags för den södra delen av log-golvet att bli bytt.
 
Under golvet finns en del lämningar som skickar ett leende till mungiporna. Det var säkert varmt och kanske trist att köra in hö. Det fanns olika sätt att försöka svalka sig och bli lite muntrare.

Oj, vilka potatisar i pallkragen!

Roland har haft ett litet potatisland i pallkragen. Det har varit bra att gräva ur till vardags, direkt in till grytan. Nu tog han opp dem för de börjar få skorv. En del var stora, men ändå friska hela vägen in i mitten. De här två var osannolikt stora!

Kräftkalas var vi på igår kväll! Och nu driver Disco hare!

Det var väldigt gott, för vår del årets första kräftkalas. Vi var åtta stycken och kunde äta oss mätta på kräftor, då finns det många! Fatet fylldes på hela tiden. Kräftorna var lättätna med rätt mjuka skal, det är en fördel så man inte behöver bita av sig tänderna. Alla tillbehör fanns med på bordet. God stämning med trevliga människor. ;- )) 
 
 
 
 
Roland var oppe i morse vid 4-tiden för att släppa Disco på hare. Den här bilden kom från soluppgången över Korsbyn.
Och här har solen precis kommit opp!
Disco har fått vittring på en hare och driver. Detta var alltså i tidigt i morse. Disco drev 10 minuter, fick sen en lång tapt, det var torrt i vägen. Men hittade den igen. Det här är bara träning, harjakten börjar först om några dagar, 1:a september 

Älgfigur!

 Idag har det varit möjligt att skjutträna här på Harnäs viltvårdsområde. 
Avsikten är att jägarna ska öva skytte och skjuta in sitt vapen så det fungerar bra vid älgjakten som startar här i oktober.
 
Man skjuter på 80 meters håll, tre serier med fyra skott i varje. Minst en  av serierna ska vara godkänd, dvs alla fyra skotten i träffområdet

Min favoritfisk-rätt!

 
 
 Min favoritfiskrätt blev det igår. Eller vet inte om jag ska kalla den min, vi har fått receptet av min svägerska Sylvia och vi åt den första gången hos henne och broder Rolf.
 
Man tar fisk motsvarande 2 bitar lax och 2 bitar torsk. Fast jag gjorde enbart  på motsvarande mängd vildfångad öring den här gången.
Man delar fisken i mindre bitar, men inte för små
Sen görs en sås med 4 dl creme fraiche, 6 matskedar hummerfond och 1 dl hackad dill. Såsen ska koka upp sen lägger man i fisken och låter det koka i 8 minuter.
Till sist lägger man i kräftstjärtar eller skalade räkor och låter det bara bli varmt, inte koka.
 
Fiskgrytan servaras gärna med potatis och små ärtskidor eller ärter. 
 
I kväll blir det också smarrig mat. Vi är bjudna på kräftäting hos goda vänner. Det ska bli roligt att träffa  det gänget. 

Ölandstok-år i år!!

Vi har ölandstok lite här och där men de har aldrig blommat så ymnigt som i år. De blommar ju alltid flera gånger under säsongen, tacksamma växter! Det här är rimligen sista blomningen för i år och det är verkligen massor av lysande gula blommor. Bredvid ölandstoken är det en pion som vi fick av son-familjen innan de åkte hem efter besöket på Liane i somras. Den har också blommat mycket, får ständigt nya blommor.
 
Det syns också på bilden hur vi gjort om på verandan. Det är två små bord nu med sittplatser. Bänken som var där förut hade vi inte så mycket nytta av. Men här sitter vi ofta numera  med förmiddagskaffe i solskenet från öster. 

Magasinet på Prästgården är rödfärgat!

Dom kom igår förmiddag från målarfirman och sprutade på Falu rödfärg. Det gick fort och de var noga. Ser bra ut!  Vi är nöjda.
 
Bilden nedan visar hur det såg ut före målningen! Vi har alldeles för många uthus på gården men vi försöker i alla fall rädda de som vi räknar med att ha användning för. Sen får vi väl  riva resten så de inte faller ner  och blir en fara för människor och djur.
 
 
 

Rådjur nr 2! Torkade torrt!

Fick ju varningar på facebook att det kan bli problem med vakuum- svetsarna om köttet är för blött. Jag sköljer och torkar alltid kött noga och nu fick det bli extra mycket tork. Använde mjölsäckar som jag fått efter min mamma. Det var täta, tunna  vita säckar som man hanterade malt mjöl i förr. De suger åt sig bra och sen kan man bara tvätta dem i 95 grader, de blir rena. Några är märkta med ET. De kommer från min farbror Erik som hette Erik Theodor. Han bodde hela livet på gården Värnlanda Östregård i Nöbbele utanför Ingelstad i Småland, tillsammans med sin syster som hette Ester Maria. Så för att skilja på deras tillhörigheter så märktes Eriks med ET och Esters med EM. Det var ordning o reda förr! ;- )) De var födda runt år 1900 på samma gård. Roligt att jag numera har kontakt på Facebook med dem som bor i min fars föräldrahem nu ;- ))
 
Råbock nr 2 blev alltså styckad och vakuumpackad idag! Det funkar fint med nya styckningsrummet som har viltkyl,   stycknings-skiva, vatten och golvbrunn. Sen efter hängning direkt till vakuum och frys. Blev lagom att frysa ett rådjur per dag:
 
Här syns hur lätt det är att vätska lägger sig i kanten och blockerar svetsen. Då måste man göra en andra svetskant. Vi får lära oss!

Vakuum-pack!

Premiär igår kväll med vakuumpackaren! Roland styckade ner ett rådjur, vi sköjde, torkade  och packade i vakuumpackaren. Efter lite funderande så funkade det. Gäller bara att ta till tillräckligt stora påsar för varje del. Blev ju stora till låren, de ska kunna hängas och rökas. De två rådjuren har hängt i viltkylen med pälsen på, 4 grader i 10 dagar. Perfekt blev det. 

Ny upptäckt! Tomater är dekorativa också!

Jag skördar ju tomaterna i växthuset och lägger på ett fat. Och de blir riktigt dekorativa, alltså inte bara goda att äta!!! ;- )) Dessutom kan man norpa en del under dagen och mumsa på när de ligger så här, lite som plockgodis!  På bilden syns jag  nästa bifftomat. Den valde att växa ihop med en kompis så jag tog in paret. Bifftomater  är goda! Dem ska jag spara frön från till nästa år, liksom av Golden bumble bee och Golden Queen. 
 
I kväll ska rådjuren styckas efter 10 dagar i viltkylen. Och då blir det inpackning av kött i vakum! Spännande premiär! Återkommer imorgon med hur det gick

Planterar om jordgubbarna!

Nu håller jag på och planterar om jordgubbarna. Planen från början var att de små plantorna jag köpte skulle få växa till sig i amplarna över sommaren. Sen tänkte jag att bara sätta ner amplarna i jorden eller i pallkragarna över vintern så att rötterna skulle vara skyddade från hård frost. Och sen hänga dem i växthuset till våren och hoppas på tidiga bär. Det hade varit lättvindigt. Men nu har jag fattat att amplarna är alldeles för små. Jordgubbar vill bre ut sina rötter och det blir för trångt. 
 
Så nu har jag tänkt om. Jag planterar dem i murarlådor, två plantor i varje, då får de gott om plats. De får stå här utanför växthuset och växa till sig ett tag till. Sen när frosten kommer så sätter jag in lådorna i växthuset och hoppas kunna få tidiga jordgubbar till försommaren! 
 
Fast jag vet egentligen inte alls hur jag ska bära mig åt för att få tidiga jordgubbar, testar bara.
 
Om någon har erfarenhet så är jag tacksam för tips, här eller på facebook.

Äting igår kväll och luftgevär!

Ibland är det roligt att duka festligt och fint, men ibland passar det bättre med vaxduk och vardagsporslinet på altanen! Så blev det igår. Vi åt med goda vänner, det blev rådjursrygg och äppelpaj. Mellan varven lite luftgevärsskytte. Det är utmanande och kul. Förra gången vi sågs körde vi lerduvor men det passade inte igår. Glada är vi i alla fall att vi äntligen kunde ses igen efter lång väntan! ;- )) Det blev en fin sensommarkväll. 
 
 
 
 
 
 

Igår såg vi Sofia Linders fina utställning i Årjäng

 
Sofia är blomskogs-tjejen som utvecklat sitt konstnärskap, tror att hon bor i Skoghall numera. Det är en utställning med spännande bilder. Roland kände sig "träffad" av bilden med clownen som sträcker armarna i vädret, den påminner om en händelse som är ett dråpligt minne för livet ;- )) . Utställningen är på biblioteket i Årjäng, pågår till 11;e september, besök rekommenderas!  Senare idag  om gårdag-kvällens äting med goda vänner. 
 
 
 
 

Smarrig lunch med egna biff-tomater!

Idag skördade vi den första biff-tomaten i växthuset! Den åt vi till lunch med salt och peppar på, samt rökt rådjur i tunna skivor. Jag hade lite ris till och Roland bröd. I kväll ska vi äta mer genomarbetad mat med goda vänner! Det ska bli trevligt! Och jag hoppas det blir gott också!
 
Imorgon blir det mer på bloggen om dagens besök på Biblioteket i Årjäng och Sofia Linders fina utställning. Den här blomskogs-tjejen har vi förstås följt på avstånd under åren och hon är en riktigt duktig konstnär. Vi köpte en bild och hon kommer att förstå varför Roland kände sig träffad när han såg den. Ha ha...!

Log-golvet fortsätter Roland med och mer om ladugården!

 
Den norra delen av log-golvet är nu bytt och klar. Logen fungerar numera som traktor-garage. Det går att köra tvärs igenom från öppningen i söder ut genom öppningen i norr.
 
 
 
 
 Här uppe syns hissen som installerades på 60-talet. Den var eldriven. Till vänster om den syns höfördelaren som Roland lät installera de sista åren han brukade gården själv.  Men innan dess var det alltså el-hissen som tog in höet och den var en god hjälp.
 
 Elhissen installerades alltså  i början på 60-talet av Åke på Elgtån och hans farbror Helge på Tallbacka (Svensbyn). Här fick man stå och sköta el-hissen i höskörden. Det  lades ett nät i botten på hövagnen innan höet samlades upp på åkern.  Nätet krokades i hissen,  hölassset drogs upp ur vagnen och kunde köras i sidled med hissen  till ladorna. Det hamnade då i mitten på ladan. Det betydde att en hel del måste dras ut mot kanterna för hand med högaffel. Mödosamt och dammigt. Under höet fanns en tork som sattes på när dagens höskörd var klar och då kom en varm pust upp ur höet. Sen var det bara att hålla tummarna att det inte blev strömavbrott, för fuktigt hö blir fort varmt och börjar brinna. Hötorken var en god hjälp. Den gjorde det lättare att få in höet tidigt, man måste inte vänta ut att det blev helt torrt. Och därmed blev det bra värden,  högt protein och hög energi så man kunde spara på kraftfodret. Ett år hade vi allt hö inne före midsommar.   Jag lärde mig sköta hissen men jag var allt lite rädd. Det var tungt, 800 kg skulle upp ur självlastarvagn. Det brakade och gnirkade i hela byggnaden. Vi körde varje år in ungefär 80 hölass på den tiden vi brukade gården själva.  Hissen är godkänd för 1100 kg och används fortfarande när den behövs. 
 
 I de här två hålen satt ett block fast innan den  el-hisssen blev installerad, länge sedan alltså, men Roland minns den som barn. Det var en släphiss-anordning som kunde hjälpa en häst att dra upp hölasset.  I blocket här var en vajer fäst, den krokades  i hölasset och så fick hästen gå framåt och dra hölasset ur vagnen. Höet hölls på plats av en gran-slana i botten och länkar runt.  Väl  uppe ur vagnen så låstes hölasset och kunde dras i sidled med handkraft med långa rep. Sista åren släphissen  användes så  lossnade ibland  spärren när hästen dragit upp lasset, för den var sliten. Och då drattade hela lasset ner på golvet och hästen drogs snabbt baklänges.   Stackars!
 
 Det här märket gjorde Harry Hwittfeldt på log-väggen när han och en till hade målat hela ladugården för hand 1937. Rolands far sa alltid att han gjorde märket på fri hand, men det verkar otroligt.
 
 Byggmästare Svensson från Åsebyn byggde ladugården på Liane. Den är 58 meter lång och 10.35 meter bred. Han byggde den och ladugården på Prästgården som är närmare 80 meter lång (en lada till) . För bygget av båda ladugårdarna sägs att han fick 30.000 kr och då stod kyrkan för materiel. 
 
Rolands pappa Thyko och hans bror Nils bar upp tegelpannorna till ladugårdstaket på Liane på två och en halv dag. De tjänade 25 kr var per dag på det. Ett mödosamt arbete att gå med tegel upp och ner i stegar. Det var röda köttet på axlarna efteråt sa de.
 
 Här är ladugården på Prästgården sedd från Liane. Båda gårdarna ägdes alltså av kyrkan sedan hundratals år. För länge sedan brukade prästen Prästgården som sin försörjning. Liane blev prästlöneboställe. Gårdarna slogs ihop 1986 och Liane blev brukningscentra.  Fastigheten såldes  1996 och Roland köpte den då. Den heter Silleruds-Liane. Sammanlagt är det 167 hektar, varav 55 hektar åker. Sen kommer det till  vattenyta som är skiftat till gården i Östra Silen, Sundsälven och Bäcketjärn 
 

Första bifftomaten börjar mogna i växthuset!!

Det känns lite som på tiden. Den har växt och växt och växt, men inte ändrat färg förrän nu.  Och faktiskt inte spruckit fast den är så stor.  Det finns några till som är på gång, har två plantor,  men de är i särklass de senaste. Ska bli spännande att äta den med salt och peppar! 
Imorgon blir det mer om log-golvet och ladugården på Liane. 

Vi var på Sandgrund igår!

Vi minns förstås Sandgrund som en stor och populär dansrestaurang när vi var unga. Nu är det Lars Lerins konsthall i Karlstad, en fantastisk och stor anläggning, alltid välbesökt, så även igår.  Lars har många egna verk utställda, en del är alltid där och några byts ut, det finns alltid något nytt. 
 
Det här konstverket är en av mina favoriter, Lars  har målat en gigantisk bokhylla. Det sägs att han gjorde den när hans svärmor var på besök ;- )) . Jag tror inte att den ställts ut på någon annan plats än här. Borde inte gå att flytta bilden som är en hel vägg i akvarell.
 
Lars har ju en stor produktion av akvarell, böcker, filmer, barnböcker, tv-serier .....ja allt. (Vår son Markus har ju arbetat med Lars i tv-serier!).  Man måste undra när den mannen sover. Och så har han en familj också. Lars man Junior sköter ju om Sandgrund. Han och sönerna var där igår, fixade i kaféet. 
 
Det rullar och går en film där Lars träffar ett par av tanterna från hans hembygd. Den är sevärd, gjord med äkthet och värme. Det blir inte löjligt med deras utpräglade dialekt.
 
Jag tror att det i Lars avtal med kommunen finns med en passus om att han ska visa inte bara sina egna verk utan också ha gästutställningar med andra konstnärer. Gästutställningen nu var Lena Cronqvist,  sista dagen igår, och det var anledningen till vårt besök.  Jag har sett en hel del av hennes bilder och skulpturer tidigare, hon är ju välkänd, högt värderad och flitigt utställd på olika platser. Men just den här utställningen var lite speciell eftersom det var Lars Lerins egen samling av Cronqvist-bilder,  extra roligt att se. En del av dem har jag sett tidigare men det fanns en del nya också. Man studsar  över hennes ibland makabra motiv med gulliga barn som glatt leende pinar sina föräldrar ;- ))
 
Lars har beundrat och följt henne och hennes man författaren Göran Tunström i många år. Alla är värmlandsbördiga, Lars från  Munkfors, Lena från Karlstad född 1938 och Göran från Sunne född 1937.  Göran gick bort för rätt många år sedan nu. 
 
Lena har en stor produktion bakom sig och inte bara bilder utan en hel del skulptur också, finns exempel i Stockholm.   
 
Som sagt var det sista dagen igår på Cronqvist-utställningen men Sandgrund är värt ett besök ändå. Och i kaféet finns jättegoda glutenfria morotskakor!
 
Idag måndag blir en hemma-dag. Måndagar och onsdagar är ju magerdagar på 5:2 sedan 7 år så matlagning och ätande belastar inte tiden ;- )) Då hinner man mycket. Roland har fixat på magasinet som ska målas och nu är han vid log-golvet. Jag ska tvätta några maskiner, skicka mail till släkting i USA, rensa svamp från gårdagens plock och plantera om jordgubbsplantorna i större baljor inför vintern. Jag har varit för snål på utrymme både för tomaterna och jordgubbarna märker jag. 
 

Dramatisk dimma över Liane i morse!

Försökte ta bild på fullmånen igår kväll men lyckades inte. Men idag tidigt på morgonen så bjöd utsikten istället på ett tillfälle till dramatisk bild med dimma över Liane. Ser på den här bilden att asken som Roland brukar klippa nu ser ut som en gapande gubbe i profil. ;- )) Det var nog inte meningen, men det gör inget heller. 
 
Om besöket på Sandgrund och Cronqvist-utställningen imorgon här på bloggen

Roland byter golvet på logen på Liane! Och om Severin!

Det är ordentligt slitet och behöver bytas ut. Här kördes in hö förr, rakt igenom med häst eller traktor. Vi höll på fram till 1999 med djur.
 
 Roland gör ett arbetspass varje dag med golvet.  Han har sågat 2 tum 8-plank och 2 tum 9 av eget virke förut för att ha till det här. Tur är det för priserna har stigit rejält på kort tid. Den här plankan 4, 80 lång kostar ungefär 500 kr om man ska köpa den. Det är nästan dubbelt så dyrt som förut. Det är lönsamt att göra arbete själv och ha egna träd. 
 
 
 
 
 
 Ladugårdsbyggnaden byggdes år 1936, 58 meter lång och 10.35 bred. Under ladorna är det plintar, totalt 36 stycken, fyra rader med nio i varje.  Grannen Severin på Litorpet grävde till dem för hand med spade, korp och spett. Det var hårt i backen och mitt i sommaren, väldigt hett berättade Rolands pappa.  Ett fantastiskt arbete med tanke på att han hade vanställda fötter, klumpfot.  Plintarna är 55 cm gånger 50 cm. Men det Severin måste gräva var större för formen måste få plats också, så det blev säkert 1 meter gånger 1 meter och frostfritt, dvs 1.20 djupt.  Här syns de stödben till fackverket som står på de plintarna. Jag  berättar mer om ladugården och jordbrukandet senare
 
Severin hade en syster och bror i Amerika, Karl och Matilda.Han bestämde sig för att åka dit och hälsa på dem år 1959  och stannade där en vinter. Korna hade han sålt och hästen var på Prästgården hos Johannes o Gustav. Han skrev brev hem till Rolands pappa och berättade bl.a. att han varit på det som kallas ranch. 
-Och kan du tänka dig Thyko de har 300 kor och de mjölkar alla med maskin.
David på Döverud ( Rolands farfars bror) retade Severin innan han åkte och sa att om han for till Amerika så skulle David rida in i Jerusalem på en åsna. När Severin kom hem så var det det första han frågade när han kom och köpte mjölk på Liane 
- Har du hört  om David har ridit in i Jerusalem på en åsna?
Det hade han förstås inte! 
 
Syster Matilda var här på Litorpet och hälsade på Severin vid ett tillfälle. Anna på Liane,  gift med  Rolands farbror  Nils lurade i Roland att hon var den Matilda som Harry Belafonte sjöng om. Roland var liten och gick dit flera gånger för att bara titta på henne, hon som var så berömd ;- )). Hon var färggrannt klädd och hade glittriga glasögon med vingar på, virkad sjal och halsband,  nåt sånt hade Roland aldrig sett.
 
Litorpet var ett torp under Liane, som ägdes av kyrkan. Severins föräldrar, Kalle och Emma, köpte torpet ungefär 1934. Det var en liten skogsbit och ungefär 5 hektar åker. Kalle täckdikade för hand med träslanor, de finns kvar än idag och funkar antagligen.  Han fick pris för att han brukade jorden så bra. Om han hade haft betong i botten på dynghögen så hade han fått ett ännu högre pris.
 
Det var lite historia om gården och bygden. Idag åker vi till Karlstad, till Lerins  konstmuseum Sandgrund för att se Lena Cronqvist-utställningen sista dagen. 

Vi har investerat i en vakumförpackare!

Roland har tjatat länge att vi borde skaffa en maskin för vakumförpackning av allt viltkött som kommer in i huset. Jag har hållit emot. Vi testade en maskin för några år sedan, den var krånglig och dålig. Jag blev avskräckt. Men nu följer vi upp viltkylinköpet med den här vakum-maskinen för att få bra hantering av kött. Har inte prövat den än, hoppas vi blir nöjda. Den ska vara bäst i test ser det ut som och det lovar gott, kommer från XL  i Årjäng.

Vi var bjudna på äting i Dalsland igår kväll

Nu är ju inte Dalsland så långt borta!  Hos M. serveras vällagad och god mat! Vi har inte kunnat ses på länge av olika skäl. Men igår fick vi en trevlig  kväll tillsammans. Förrätten var exklusiva kycklingvingar!
 Ugnsbakad lax i smarrig sås!
 Dessert hemgjord glass, passar oss som är glass-glada. Trevlig kväll, mycket att prata om från livet sedan sist, både allvarligt och lättsamt, bl.a. om släktforskning bakåt i tiden, här finns gemensamma anor.  
 
Idag är en speciell dag, årets premiär för att släppa hund på hare. Återkommer kanske med rapport senare  idag hur det gått för Roland o Disco

Ny potatis på gång!

Vi lär oss om potatisodling. Här i pallkragen satte vi potatis tidigt, samtidigt som Wolfram i Tyskland!  ;- )) Den skördade vi midsommaraftonen och den var perfekt. En potatis råkade bli kvar i jorden och den blommar nu!!! Kan alltså skördas snart!! Nästa år ska vi göra likadant, sätta när Wolfram sätter, skörda midsommaraftonen och sätta ett antal nya här då som vi kan skörda som ny-potatis fram i september!! Det blir bra!

Festligt knyte igår kväll!

Vi har känt varandra i över 20 år och sedan många år gjort årligt knyte med mat som vi gillar. Vännerna hade med det här; Karl-Johansvamp, paprikor, bröd, gurka, sallad, aubergine, squash, en fiskrätt med spanskt ursprung och en läcker abborre.
 
Potatisgratäng, rökt rådjurslår och tomater från växthuset var våra bidrag
 
En väldigt speciell fisk fanns med
 
Bästa abborren hade vännerna gjort. Rolands favorit! Den är fjällad men inte flådd och inte sköljd för då försvinner smaken. Sen skårad, kryddad med salt och peppar och lite mjöl,  stekt i smör och olja.  Våra vänner är experter på abborre, har fångat många. En trevlig kväll var det, vi hade mycket att prata om, har inte träffats på länge. 
 
En liten speciellt gäst kom och hälsade på. Vet inte vad det är för nåt
 

Vanligt gullris och invasivt kanadensiskt gullris!

Jag råkar ha dem båda bredvid varandra. Den till vänster är vanligt svenskt gullris som vi ska spara och den till höger är kanadensiskt gullris som vi ska ta bort för det är en invasiv växt som kan föröka sig och tränga ut andra vilda växter. Det vanliga gullriset hade min mamma i  perenna-rabatten och hon tog med någon planta hit. Den förökade sig och trivs. Den till höger på bilden ovan och till vänster på bilden nedan är alltså kanadensiskt gullris som jag inte alls vet var det kommer ifrån, kanske spridit sig själv. Den är väldigt fin och blommar före den andra så jag behåller nog plantan men klipper av nu så inte frön kan sprida sig. Den har snart blommat färdigt.  Läser på nätet att många har svårt att se skillnad på de här men här syns det tydligt både med färg och form. 
 
 
En fin dag har vi fått, solsken, lagom varmt och nästan ingen vind. God vildsvinsgryta med nyplockade kantareller kunde vi äta på altanen.
 
Nu ska jag gå med Seffrin och sen ska vi på ett traditionellt knytkalas! Lika roligt varje gång. Vi ska bidra med rökt rådjurslår och potatisgratäng, samt norska räkor till förrätt. Och så egna tomater och egen gurka förstås!
 
Imorgon skriver jag mer om ladugårdsbyggnaden på Liane och om Severin på Litorpet Roland reparerar  golvet

Bålgetingar?

Getingar har flyttat in i den gamla starholken! Det är ganska många. Vi undrar om det kan vara bålgetingar. I så fall ska vi vara rädda om dem, de lär ju jaga och äta vanliga getingar. Liten filmsnutt på dem ligger på min facebook. 

Bra att vi köpt viltkyl!

Det var bra att vi köpte en viltkyl efter mycket funderande! Pyrsjakten har ju lyckats bra så nu sker hängningen i +4 grader. Vi lär oss detta nu.  Man ska alltså låta kroppen svalna av först så det inte blir så mycket kondens i kylen. Sedan hänga dem i viltkylen som väldigt snabbt tar ner temperaturen och ventilerar. Vi var osäkra om det var bäst att hänga dem med pälsen kvar eller flådda. Utan viltkyl hängs ju kropparna oflådda   i nät för att skydda mot insekter, i viltkylen slipper man flugangrepp.  Efter respons från experter så verkar det som att man ska hänga dem oflådda i 40 dygnsgrader i viltkylen, alltså 10 dagar när temperaturen är + 4 grader och sen flå dem inför styckning. Viltkylen är ett bra hjälpmedel för att ta hand om kött på bästa sätt varma dagar. Det hade varit för varmt att låta det hänga flera dagar till mörning nu, med + 15 grader dagtid.  Sen finns många rekommendationer om att använda engångshandskar i hanteringen ( görs!) och ättika som desinfektion av djurkropp. 

Kolbullar blev det igår kväll i Lianegrillen!

Roland stekte kolbullar igår kväll i Liane-grillen till oss och goda vänner från Norge som bor i huset den här veckan. Roligt att kunna ses igen efter lång tids Corona-isolering, det har varit tomt! Kolbullar är alltså stekta bacontärningar och så en pannkakssmet med kornmjöl och vetemjöl ovanpå. Till det  lingonsylt  som jag kokade igår. 
 
Det går bra att sitta i Lianegrillen trots ösregn och lite vind. Bra att använda grillkol som inte gör rök. Det blev en trevlig pratstund!

En bock till fick Roland på årets pyrsjakt!

 
 

Om Afghanistan!

Inte så ofta jag använder bloggen för att fundera om politik, men just nu är det ett intressant läge i Afghanistan. Jag har inte varit så uppdaterad om landet förut men har läst på en del nu för att  försöka förstå det som händer,  det verkar på flera sätt obegripligt.
 
Intressant är att  läsa om Afghanistans historia. Lättillgängliga fakta  finns mest och bäst i välinformerade sociala medier, men lite i vanlig press också. Historiskt sett har tydligen landet sällan  varit en sammanhållen nationalstat utan till stor del styrts i olika landsdelar av de stridande grupper som för tillfället haft mest makt, ofta med stöd från andra länder. Stor del av afghanerna bor i byar på landet. 
 
När västvärlden kände sig hotad efter 11:e sept. - dådet så tog USA och FN makten i landet med hjälp av militär närvaro och pengar (som tydligen ofta gick till korrupta makthavare enligt senare analyser!) Officiellt så var avsikten att slippa terrordåd därifrån samt att bygga upp en ny fungerande och demokratisk stat, ungefär som med Marshallhjälpen i Europa efter andra världskriget. En i grunden god tanke. 
 
Men  Västvärlden lyckades inte med sina goda intentioner, man  har inte byggt något beständigt trots goda avsikter. Många miljarder dollar och ett antal människoliv har  offrats under lång tid  till ingen nytta.  Antingen har man helt enkelt inte haft rätt metoder i arbetet eller också fanns aldrig förutsättningarna för att skapa en demokrati med västerländska värderingar. Kanske gick det inte ens att bygga upp en nationalstat,  något som Afghanistan egentligen aldrig varit på det sätt som vi menar, alltså en stat som bygger på gemensamma grundläggande värden.  Intressant i alla fall att studera misslyckandet. Vad var skillnaden mellan Marshallhjälpen efter andra världskriget och insatserna i Afghanistan de senaste decennierna? Och vi svenska skattebetalare är förstås intresserade av att få veta vad alla våra bistånds-miljarder har använts till  när de nu uppenbarligen inte bidragit till något nyttigt inom ramen för internationella insatser. 
 
Det afghanska folket tycks just nu mest intresserat av att slippa krig, strider och bråk. Man verkar inte bry sig  om vem som styr landet, en majoritet av  de 39 miljonerna invånare ser ut att  acceptera talibaner och sharia- lagar bara det blir lugnt.  Det är ungefär det talibanerna har lovat.  Media visar bilder på de människor som protesterar och vill fly undan talibanerna och prognoserna talar om att 3 miljoner vill fly till Europa (en del för skydd förstås men en del  ser säkert helt enkelt ser chansen till ett  liv  med högre standard om Europa nu öppnar sina dörrar på vid gavel för en ström av migranter.)  Men det är ändå en liten del av en stor befolkning.
 
Sen kan man förstås fundera över hur det gick till när den (officiellt) stora och välutrustade Afghanska  regeringsarmén gav upp landet till talibanerna utan strid. Handlade det om grundläggande talibansympati hos regerings-soldaterna / befolkningen, om  Talibanernas förhandlingar med ledarna,  om mutor till makthavare eller om  hot?
 
Om talibanstyret i  praktiken innebär långsiktig fred är en annan fråga förstås. Afghanistan har ju tidigare ofta dominerats av sina grannar; Indien, Sovjetunionen, Kina, Iran osv. När nu FN och USA har lämnat området så är andra stormakter  redan på väg att  gå in i tomrummet och stödja det talibanska Afghanistan, bland annat har  Kina aviserat att man stödjer talibanerna som landets styrelse.  Kina, som är en begynnande stormakt, har  ekonomiska intressen i landet  och ser eventuellt  möjligheten att också använda samarbete med Afghanistan som  fiktiv torped i politiska  förhandlingar med omvärlden. Vi får hoppas att det i så fall bara blir fiktivt utnyttjande och inte praktiskt.
 
Det finns tecken på att Kina långsamt och systematiskt söker mer makt i världen. I nuläget handlar det om ekonomiskt inflytande, stora investeringar hos oss men framför allt i de afrikanska länderna. Men det finns också tecken på att man söker långsiktig dominans med tuffare medel än ekonomi och politik,  bl.a. uppbyggnad av flottan.
 
Det här är bara mina tankar om läget i Afghanistan utifrån vad jag kan läsa mig till i källor som verkar trovärdiga. Vi får hoppas att befolkningen får lugn och ro, slipper strid och kaos framöver. 

Växterna i vägkanten!

Brukar testa varje år att jag minns namnen på växterna i vägkanten. Fixar de flesta i år också, här är några.
Kärringtand (vilket knepigt namn f.ö.!)
 
Rölleka
 
Blåklocka
 
Prästkrage. Fast den här är knivig när man inte ser bladen, kamomill och baldersbrå liknar prästkrage. Och den gula längst till höger är en sorts fibbla, men ser inte vilken.

Skogen ger mat, kött och svamp på samma dag!

Det blev en tur efter svamp idag. Det är mer tacksamt nu att plocka svamp. Svamparna börjar få lite storlek, få formen av trattiga höst-svampar, inte bara sommar-knappar.  Det blev en rejäl hög, fint att rensa, koka lätt  och frysa in. 
 
Nu har flugsvamparna kommit också, man kan njuta av anblicken, de är vackra. Men giftiga förstås
 
Den här såg snygg ut, var inte Karl Johan, mer röd i färgen. Men jag kan inte svampar så bra så jag lät den stå.

Pürschjakt på råbock startar nu! Spetsbock fälld!

Bild från Roland nu på morgonen. Det är kyligt och lite dimmigt! Fin morgon! Jag hör ibland skott från olika håll. Det är gott om rådjur runt oss så chanserna är goda att några bockar fälls idag. Pürschjakt på råbock innebär  alltså att endast bockar får skjutas, med kulvapen och utan hund. 
 
 Kylig morgon är det 
 
Just nu kom bilden, kl 6.30! Roland har väntat ut en liten spetsbock! Grattis!  

Tjälknöl åt vi igår kväll med goda vänner!

Det ser svart och knepigt ut men smakar bra. Köttet har varit över natten i ugnen och sen i mättad saltlag med kryddor och vin i några timmar. Det serveras med kantarellstuvning och lite annat plock. Vi hade svenska jordgubbar till efterrätt. En fin kväll blev det, så skönt att träffas igen, vi har mycket att prata om nu efter två år. 

Finaste valpen Musikk!

I maj, för  såg Musikk, dunkerstövar-valpen  ut så här och fick plats i knät!! Nu har han växt ur knät  för länge sedan, men är fortfarande en kär familjemedlem
 
 

Norge fixar Corona!

Norge har ju klarat Corona-pandemin  bättre än Sverige hela tiden! Undrar om det här är hemligheten??? ;- )) Vi får testa!
 
 

Polsk "Himber-tomate"!

Det betyder alltså "hallontomat"! Vi fick en av goda vänner med ursprung Polen, det är en polsk hallontomat.  Den var jättegod, smakrik och rejäl i storlek!  Vi åt den med salt och peppar. Vi fick frön också så vi kan så plantor till nästa säsong.

Runt huset just nu!

Jag tvekar alltid att kalla området runt vårt hus för trädgård, för det är rätt vildvuxet och spretigt. Många växter har brett ut sig alldeles på egen hand. Men så här är det just nu
 
Det här är en snygging som blommar länge, tror den heter tigerlilja, kom med hemifrån Bäck
 
Ölandstoken är så tacksam, blommar flera gånger under säsongen. De fina dahliorna fick vi av sonfamilj efter deras besök på Liane, den är vacker. 
 
Gullris som jag tror heter Kanadensisk gullris. Den är fin men tydligen invasiv och borde alltså tas bort, men jag har koll på den, klipper den innan den fröar så den får stå kvar.
Vanligt gullris som inte har börjat blomma riktigt än
 
Duvan i arken tror jag den heter, kallas också stormhatt, mycket giftig är den.
 
Bronsbladen breder ut sig på baksidan av huset, den är dekorativ, roligt att jag kunde få en planta för ett år sedan!
 
Plymspirean passar vid husets hörn, men börjar bli alldeles för stor. Ovanför den, på väggen,  är piprankan, också från Bäck. Den borde nog också tuktas lite.
 

Dagens skörd av tomater i växthuset!

Det är "banana legs", de långa gula, "golden bumble bee" de orange-strimmiga, "golden queen" de stora gula och så "sweet baby" de små röda. Detta är dagens skörd i växthuset! 
 
"Golden bumble bee" är mina favoriter, mycket smak. Det är tre plantor tror jag med dem och de ger en hel del. 
 
"Banana legs" är lite smaklösa och vattniga, men det är många och de mognar i rask takt
 
"Sweet baby" är små och söta, goda. Kommer rätt många nu på två plantor
 
"Dansk export" kapade jag av och slängde. Jag hade två plantor av den och det blir nästan inga tomater på dem. Sparade det lilla skottet där nere, om det kan bli nåt. Tror att de fick alldeles för små burkar att växa i. 
 

Vår dunkervalp, Musikk av Maurvangen!

Nu är valpen Musikk precis  6 månader, väger 25 kilo, är 50 cm hög och ser ut så här. Vi är väldigt nöjda med honom utseendemässigt och mentalt. Han är energisk men läraktig och trygg,  kan bli riktigt bra när  jakten kommer på plats också så småningom. En kär familjemedlem har han blivit förstås. ;- ))

Kvigorna på Brogärdet gjorde utflykt idag!

 
 De tog en tur bort till Daniel och så en sväng runt badplatsen. Daniel larmade Olle som ringde hit för att dra sig häråt och  få hjälp att ta in dem. Roland, Daniel och jag motade in dem i fållan igen och Olle kom och lagade tråden. Det var strömmen som gått på en del för vattnet i sjön har sjunkit undan. När det hela var fixat så kom Olle hit på en trevlig eftermiddagsfika på altanen. 
 
 

Fina djur!

Det är lyx att kunna se dem varje dag, arrendatorernas kvigor. De har sommarnöje här på  Liane med en tjur närvarande. Han ser ut att tjänstgöra väl. De här djuren har det så fint nu under sommaren. De växlar mellan fållor när betet börjar tryta. Just på den här bilden går de på Sönnare Brojale.  Vatten finns att dricka i älven och de badar gärna också där om det behövs. 

Mat på muurikka / wok!

 Det här blev vi bjudna igår kväll. Såååå gott!. Och fantastiskt att kunna umgås igen med goda vänner efter ett drygt år i Corona-isolering.
 
Just det här är en muurikka med gasol, men det kan också vara en wok över öppen eld.  Man steker alltså i mitten där det är varmast och buttar sen upp det stekta på kanten där det håller sig varmt.
 
 Här finns bacon, älgkött i bitar, kantareller, och grönsaksblandning med bl.a. squash tror jag
 
Sen kan man blanda ihop alltsammans
 
Och på tallriken kan det bli så här gott med taco-bröd, stekt svartkål, grönsallad och en god sås. Går bra att rulla ihop och äta så, (funkar ju också bra om man är ute i naturen!)  eller med kniv och gaffel så här. 
 
Förrätten såg ut så här.
 
Från sidan ser stekanordningen ut så här, men som sagt det funkar också över öppen eld. Vi får testa det här, har ju en wokpanna. 

Mina tomater i ordning!

 
I den här ordningen har tomaterna mognat:
Från vänster Golden Queen, den började bli färdig för ett par veckor sedan
Sen kom den röda Dansk Export, Rolands favorit
Därefter Golden Bumble Bee, den är min favorit, mycket smak har den och snygg, ser ut som en humla (Bumble Bee)
Sweet baby den lilla som är rätt så söt i smaken
Banana Legs som kom med första tomaten i förrgår.  Den ser festlig ut med sin form och sitt namn. Dagsskördarna av alla är just nu är så där 5 - 7 stycken.
 
 
Fortfarande väntar vi på bifftomaterna här ovan,  Brandy Wine Red, ingen har mognat än. Det är två plantor av den, där var och en har ett par tre bamsiga tomater, inte mer. Spännande!  Undrar hur stora de blir? Ser verkligen biffiga ut! ;- ) 
 
Sen har vi fått en tomat från Polen; en Hallontomat som ska vara väldigt god. Vi har inte testat än och vi fick frön med också så vi kan plantera till nästa säsong om vi gillar den.

Sädesärlan följer robotklipparen!

Jag trodde först att det var en slump när jag såg sädesärle-mamman med sina 4 ungar runt robotklipparen. Men märkte att det var så dag efter dag att hon gick efter klipparen med sina små. Och matade dem hela tiden. Kanske sprätter klipparen upp insekter och smådjur som hon äter. Nu är hon ensam där, ungarna är väl vuxna, men hon följer fortfarande robotklipparen på Liane!

Uthus-dilemmat!

På den svenska landsbygden finns en mängd uthus som är fallfärdiga. Många  har liksom blivit kvar  när jordbruk lagts ner de senaste decennierna. I ladugårdarna finns inga djur längre, inget spannmål i magasinen. Lador,  logar och höskullar står tomma. Det är kostsamt och mödosamt att hålla  stora byggnader i ordning så många förfaller.  Tak, fasad och målning slits och behöver underhåll, men det är orimligt att lägga stora pengar på hus som inte används. Det kan vara bättre att helt enkelt riva ner eller ge bort till någon som kan ha nytta av dem istället för att bara låta stå och långsamt ramla ner. Vi försöker välja att sköta om de uthus som vi kan  använda på något sätt. Det här magasinet kan komma till nytta, det får enkelt underhåll nu, byte av det mest slitna och  målning, så klarar det sig några år till.  Taket är rätt ok och som magasin är det ju stabilt byggt.
 
 

Kvarglömt vid badplatsen i Signebyn?

Jag och tax Seffrin går ju ofta ner till badplatsen i Signebyn. De här grejerna har legat där rätt länge nu. Någon som har glömt? Eller bara låter det ligga kvar mellan bad-tillfällena? 
 
 
 

Första kräft-ätingen gjorde vi igår!

Jag lyxade till det och köpte färska svenska signalkräftor. De är inte lika ill-röda som de kinesiska men väldigt goda; lagom salta och inte så stenhårda skal. Vi firade att hundutställningen gått bra med Disco. Han fick ju excellent och CK, det är stort för en två-årig hane, banar väg för framtiden. Nu är det jaktmeriterna som ska på plats, snart dags för släpp!  

Disco på utställning idag!

 
Disco var på sin första hundutställning idag i Gräsmark, Sunne. Han fick Excellent som bedömning och CK, blev fjärde hanhund i öppen klass. Det är en bra bedömning, han är bara två år.

Idag ska Disco på hundutställning!

Bilden ovan är ju från den dagen vi hämtade hamiltonvalpen Disco för två år sedan. Bilden nedan är bilåkningsträning några dagar senare. Nu är han två år och ska idag  på första hundutställningen som är  i Gräsmark! Hoppas det går bra och han blir godkänd.
 
 

Gässen blandar sig inte!

Vi har bofasta både kanadagäss och grågäss. De kan se lika ut på håll, men de blandar sig inte. Vi ser dem varje dag fast de håller till på olika åkrar några kilometer isär. 
Kanadagäss på bilden ovan och grågäss på bilden nedan
 
 
 

Kolbullar med goda vänner igår kväll!

Det är bara helt fantastiskt att kunna träffa goda vänner igen efter lång Corona-isolering. Igår kväll blev det kolbullar i Lianegrillen tillsammans med några av våra bästa vänner. Barnen ville gärna ha glass också så det blev glass med blåbär och vispgrädde till kaffet. Kolbullar är inte som det låter. Det är stekta rökta bacontärningar med kornmjöls-smet över till en pannkaka. Och så ska det vara lingonsylt till också. Jag kokade ett par burkar lingonsylt under gårdagen och en gick åt till kolbullarna. Smakerna matchar. Jag gjorde som man ska med lingonsyltkoket; kokade  lingon med lite vatten i 10 minuter och rörde sen i sockret lite i taget. Då blir det en fast sylt inte alls rinnig

- Hade inte velat möta den här grisen levande, sa Roland...

... när han kollade diametern på det som skulle vara fläskfilé! ;- ))
 
Vi var i Åmål i bilärende. Både Berga och hotellet var stängt, så vi dök in på ett matställe mitt i stan. Roland beställde grillad fläskfilé. Den kom så småningom till bordet och väckte en viss häpenhet och muntration. En gris som har en filé med  den här diametern vill man som sagt inte möta levande. Ha ha...! 
 
Den var i alla fall ätlig och slank ner, men jag tror inte vi äter här igen ;- ) 

Vackra rönnbär i år, vad betyder det?

Runt oss finns rönnbär som i år är ovanligt många och vackra, träden dignar verkligen av bär.  Vad är det nu det betyder? Är det mycket snö eller sträng kyla till vintern? Jag kommer aldrig ihåg vilket. Men har en känsla av att det ändå skvallrar om att vi har en sträng vintertid framför oss.
 
 

Nej, det gick inte!

Vi hängde upp cd-skivor för att de med blänk skulle skrämma bort fåglarna och rädda körsbären! Men det fungerade inte, det är inga körsbär kvar. Undrar varför det funkar på altanen och trappan på Liane men inte här i trädet.

"Köksbaren" Umeå, hög mat- och vinprofil!

En dag åt vi mat på "Köksbaren" när vi var i Umeå. Det  är ett matställe som satsat på mat av fina råvaror, ofta lokalt producerade, ett exempel är abborren på bilden ovan.  Dessutom har man goda viner som presenteras med god kunskap. Chefs-sommelier  är Kristian, barnbarn Lovis pappa, som har en gedigen högskoleutbildning i ämnet.
 
Fjällfisk röding valde en annan
 
Och jag tog oxfilén från grillen. 
 
Läcker creme brulé var given dessert!
 
Förrätts-potatis serverades så här ;- )
 
"Köksbaren" har flera utmärkelser från Munskänkarna
 
Vinhållare av armeringsjärn! Festlig detalj som också var vägg mellan vin-provnings-rummet och restaurangen. 
 

Snygga prydnadskrukor!

Mina egna sommarkrukor är torftiga men vi tittade in hos goda vänner för någon vecka sedan och jag måste bara beundra deras skapelser. Mycket kanna förstås men annant smakfullt också. Och viktig är den täta kransen med blommor över kanten nertill. Jag får försöka komma ihåg. Här brukar bli påskliljor först på våren och sen typ pelargon och någon lobelia. 
 
 

Kantarellerna gömmer sig!

 
 
Jo, vi plockar en del kantareller, fast inte så mycket än så länge. De är lite luriga och  gömmer sig i ris och mossa. Tidiga sommarkantarellerna har på något sätt torkat och är lite bruna. Och de som kommit senare verkar försöka slippa solen och värmen genom att växa nere i vegetationen. Man får titta noga, försöka få syn på något lite gult och så krafsa runt på stället för att hitta resten.  Det verkar i alla fall bli en bra svampsäsong. Vi har inte hittat några Karl Johan ( Steinpilz) än men ser på facebook att de börjat komma. 

Giftig klorgasläcka bredvid oss i Karlstad idag!

Drama idag också!. Vi fikade på V:a Torggatan i Karlstad idag i samband med ett ärende i stan. Och insåg så småningom att det var stort räddningspådrag på gång alldeles nära oss, två brandbilar, två räddningstjänstbilar och en ambulans samt en massa poliser. 
 
Det framgick efter hand att man haft en läcka av giftig klorgas på hotellet i samband med rengöring av bassäng på SPA.  Man utrymde hotellet både på gäster och personal. Ingen blev i alla fall skadad men mycket blåljus och blink blev det.

Viltkylen har kommit till Liane!

Förr var det jakt enbart under den kalla årstiden, bara att hänga upp djurkroppar på kylning. Men numera med vildsvin stor del av året och vårjakt på bock så behövs lite hjälp på traven för att kyla. Den här ska kunna ta ett par vildsvin samtidigt. Bra att kunna värna köttkvaliteten. 
 
Jobbigt att dra av plastskyddet! Det fick kämpas en god stund.  Snyggt rostfritt.

Slut på värmeböljan!

I natt kl 03.00! 

Solrosor blev det!

Det var ju två kluriga små plantor i pallkragen. Jag hade inte hjärta att ta bort dem utan lät dem växa för att få reda på vad det var. Och det var alltså solrosor. Dom blommar fint nu. Sen ska det få bli solrosfrön till fågelmat. 

Försök till stöld av båtmotor i natt, Östra Silen!

Vid ett av våra uthyrningshus vid Östra Silen har i natt gjorts ett försök att stjäla båtmotor. Tjuvarna kom vid 3-tiden i en bil av typ van. De försökte såga loss motorn men lyckades inte ta sig igenom låsanordningen. Batteriet stals, bensindunken fortfarande full med bensin slängdes i skogen bredvid båtplatsen. 
 
Det är anmält till polis. 

Om tomaterna!

 Så här ser det ut i växthuset idag
 
 
Jag har plockat bort en massa gula o bruna blad. Vet inte om man ska göra det men det ser så ledsamt ut med dem och en del är kvar. Det syns. Som nedan såg det ut innan jag rensade
 
 
 
Jag gör förstås nåt fel eftersom bladen gulnar. Jag har gissat på allt från för varmt, till för lite näring, för lite vatten.  Till slut har jag landat i att de här stora plantorna helt enkelt står i för små burkar. De är drygt 5 liter stora bara
 
Det är fullt med rötter, verkar inte finnas jord kvar. Borde ha varit 20 liter tror jag, eller en rejäl låda med jord. 
 
Kanske nåt i den här storleken, 20 liter.  De mindre krukorna passar nog bara till busktomater typ. Får fundera på det här Till nästa år blir det kanske en jordlåda med gott om plats istället för så där fyra tomatplantor. Det borde räcka. Växthuset ska ju också vara förråd med utrymme för redskapsförvaring, det finns inte plats för så mycket tomater som det blev i år. 

Dagens tomatskörd!

Det är Golden Queen, Bumble bee bl.a.. Det är bra att få så många egna tomater på en dag, de är i igång och  ger skörd nu. Men jag inser en del fel jag gjort i odlingen, intressant att lära nytt inför nästa säsong, mer om det imorgondagens inlägg
 

Brobygget i Umeå rasade!

Så här ser det ut nu.
 
Bron skulle bli 530 meter lång över Umeälven och vara en del av en trafikled runt stan, beräknat klar hösten 2021. Men i september 2020 så rasade bygget i samband med att en brodel skulle skjutas ut på plats. Lutningen blev för stark och bromssystemet för svagt,. Den rasade ner i Umeåälven. Ingen människa skadades. Utredningen om olyckans orsaker har tagit tid och nu beräknar man minst ett års försening. Sen kan man förstås undra om bron någonsin blir klar när  regeringen stänger Cementas verksamhet i Slite. Men det kanske finns pigga förslag från Miljöpartiet på hur man bygger stora broar utan betong.
 
Vi passerade platsen på väg ut till Baggbölebadet när vi var i Umeå nyligen. Ett märkligt monument är det över felberäkningars konsekvenser.