Vackert hos dotter o barnbarn i Kassjö, Umeå

Det var vackert på Luciadagen hos dotter och barnbarn i Kassjö. Ett fantastiskt väder med gnistrande snö neröver sjön. Vintern är så fin så här när det är ljust av snö och sol.
 
Här på Liane så blir det avslut på renovering av stora huset, i alla fall städning utomhus och bortforsling av ställningar. Det som återstår är fasadbelysningen men lamporna har inte kommit än. Tidigt på morgonen idag kommer en ny tvättmaskin dit också, den gamla är obönhörligen trasig och får åka med tillbaka. Sen återstår att få gardiner på plats i nya fönster, ställa i ordning möbler igen och städa inomhus. Men det blir nästa veckas projekt.  Lunch idag blir på Stationscafét. Roland bjuder arrendatorer, anställda och mig på jultallrik. Det ser vi fram emot!

Barnbarnens lucia idag

 
 
Överst lilla Lou med sin ren utanför huset. Nedan lilla Lovis i Umeå med krubban
 

Årjäng var väl representerat på Nobelfesten!

 
Åjängskillen Magnus Olofsson filmade för Expressens direktsända TV - utsändning. Conny Thorell från Silleud var med och serverade. Och sist men inte minst sprittillverkaren i vår kommun, Nordmarkens Destilleri bidrog med Nordmarkens aqvavit vid night cap fram på småtimmarna. Hedrande! Bilden ovan är Rickards, hoppas det gick bra att jag använde den.
 
Bilden ovan på Conny är från  Restaurang Travmuseet, hoppas det gick bra att använda den också. En rutinerad och duktig servitör!

Luciafirande barnbarn

 
Bill firade rolig Lucia idag med sin klass. Det var dans som han gillade bl.a. Här nöjd på bild med mamma Carin.
 
Och lilla Lou tränar för imorgon. Hon är verkligen peppad.  Detta är hennes livsluft med show!

Mickans kiosk i Åmål rånades i fredags kväll ..

... vid halv tiotiden. Tre unga män är gripna för dådet och man räknar med att de blivit häktade igår enligt polisinspektör Magnus Wallin i NWT. Två av dem greps redan ett par timmar efter rånet. Polisen får beröm för en snabb insats som gjordes  även med hundar. Nu samlar man bevis och vittnesmål. Vi har fullt förtroende för Magnus Wallin, en gammal bekant i vår familj! ;- )) Han har tydligen gjort ett bra jobb! Roligt när poliser får beröm, det är nog ett slitigt jobb, ofta otacksamt.
 
 
Det här är det bästa med Åmål! En så stor bokhandel i en liten stad.Roligt att det var mycket folk där när jag var där igår. Spelar ingen roll om man nu kan lyssna på talböcker, det är en speciell känsla att gå runt och känna på riktiga böcker. Jag gick där länge! Och shoppade en del. Butiken har en hel del leksaker också.
 

Solen silade vackert genom Bobergskuel!

Solen lyste fint genom träden på Bobergskuel när vi åkte Lianevägen hem i kväll. Det är en liten träddunge nedanför Prästgården. Bakom kullen på den här bilden finns Signebyn med skola. 
 
Kullen lär ha fått sitt namn av förste Boberg som kom till Liane. Det var visst Karl Bobeg ungefär 1909 och  Valfrid Boberg  De kom från soldattorpet Västra Boda i Tegen, ev bodde de först på på Prästgården.  På Prästgården stannade två  systrarna Boberg och jobbade som barnmorska, kalfaktor och klockare. Kyrkan låg ju bredvid.  Jag har kontakt med en ättling till dem, Karen Boucher via fb. Hon bor på Cape Cod. Karl Boberg på Liane hade flera barn, bl.a. Oskar och Ester. Ester gifte sig med Gustav Kylén med ursprung från Blomskogs Kylin-släkt och sedan Döverud och sedan Liane. Gustav o Ester var Rolands farfar och farmor, men Gustav dog ung och lämnade en stor familj efter sig, bl.a. Rolands pappa som var äldst.
 
På den här kullen brukade Rolands farbror Nils på Liane plocka blommor till sin fru Anna varje Mors dag. Och Roland plockar till mig också därifrån ibland.

Gamla kotavlor!

rol
Det finns kvar några på Liane som minne från den tid när Roland brukade gården själv och det fanns kor i ladugården. Stjärna var en bra ko, hon mjölkade mycket.  Fadren hette Nyborg och modren också Stjärna. Hon var född 24 nov 93 och betäckt 15 mars 95. K tror jag betydde när hon kalvat, vilket hon nog inte hade gjort än. Och mj hur mycket hon mjölkade, fast om hon inte kalvat än så mjölkade hon inte. Fast jag kan minnas fel när det gäller bokstäverna, det är ju länge sedan. På den tiden hölls det ordning på korna med såna här tavlor. Kobesättningar numera är några hundra fler ( här var 20 tror jag) och allt finns på dator o i en liten dosa som kon bär med sig.  

Arrangemang hos dotter Malin i Umeå

 
Lilla Lovis bakar pepparkakor.
 

Julpynt hos barnbarn i Stockholm

Lou, Bill o pappa Markus pyntade gran i helgen!
 
 

Rådjursjakt söndag!

 
Dom lurade oss förstås idag också. Fast det var inte samma djur som igår. Seffin sprang på några rådjur direkt idag, jagade någon timme drygt.  Men till slut gick det utanför området och vi fick avbyta.  Avslutade med fika vid sjön och  kollade på vacker solnedgång
 
 

Hur klantig får man bli?

Alltså jag skulle göra en dessert med ugnsrostad riven mandelmassa på pannacotta och hallon. Satte in den rivna mandelmassan i ugnen, kollade ett par gånger, det hände inget. Men sen plötsligt, på bara någon sekund så var alltsammans svartbränt. Jag rev ilsket ut formen ur ugnen, ställde den i diskhon och SPOLADE KALLT VATTEN PÅ! Hur dum får man bli?? Spola kallt vatten på en form som är 225 grader varm?  Så här gick det förstås. Gräm, gräm! Det var en väldigt bra form som har glaslock och som jag letade upp på second hand efter flera besök i olika butiker. Såna här bra grejer nytillverkas inte. Nu får det bli nytt letande och rotande.    Gårdagens dessert räddades av att jag hade mer mandelmassa att riva och när den rostades så bevakade jag den hela tiden. Gästerna blev i alla fall både mätta och nöjda. En trevlig kväll hade vi.

Lördagens rådjursjakt

 
Roland hade jagat hare på morgonen men Hej fick inte opp nåt. Sen ringde Roland andra jägare som inte heller fått opp. Så man enades om att vittingsförhållandena var ogynnsamma. Kanske stämmer, det kom lite snö / duggregn på morgonen.
 
Vi släppte taxen Seffrin vid lunchtid.  Han lyckades med lite möda få opp rådjur efter en halvtimme drev en timme och 20 minuter. Det är lite snö men i stort sett inget inne i skogen så det går bra med kortbent hund än.  Jobbigt är det vid bäckar, mycket vatten nu och strömt. Knöligt för honom att komma över när det är snö på kanterna. Och Bjurbäcken tog han sig inte över idag.  Inget villebråd fällt, fick avbryta när det började skymma.
 
 
Här var spår efter två rådjur som legat på platsen  natt.
 
En bit ifrån var det spår efter älgko och två kalvar som haft nattlega. Klövdjuren ligger numera gärna på öppna höjder där de har koll på om någon fara närmar sig. Det beteendet har blivit tydligt sedan vi fått stora rovdjur.

Snygga tallrikar på Ikea!

Snygga tallrikar på Ikea såg jag igår! Jag brukar inte gilla tallrikar som har mycket mönster men detta var snyggt för det lämnar matytan tom. Fast sen vet jag inte om jag skulle vilja  använda dem till en måltid, då konkurrerar förstås mönstret med maten. Det vill man ju inte.  Ikea Karlstad har byggt om en del och fått fler fina utställningsarrangemang. 

Tillbaka är de klassiska rispapperslamporna på Ikea!!!

De har alltid varit favoriter här. Jag har en del gamla kvar och jag lagar och lappat vartefter de faller isär. Men nu har alltså Ikea åter rispapperslampor att sälja. De är fortfarande lika fina, passar överallt och är genuint snygga. Jag får köpa på mig ett lager. Idag hann jag bara rycka med mig ett par rullgardiner till de nya fönstren på Liane. Sen var det fokus på julklappsinköp på Bergvik. 
 
Ikväll ska vi begå en bit av det bästa älgköttet med svampstuvning. Till det ska vi hyra en film som heter "Okänd soldat" Tror den varar tre timmar. Det är en ny film på Linnas gamla roman. Vi räknar bort tv mer och mer med den nya teven där vi enkelt hyr film direkt på skärmen. Och efter gådagens avskräckande program om varg så blir det nog mer och mer hyrt. De vinklade nyhetsprogrammen börjar också bli påfrestande att se.

Nordsidans tur på Liane

Nu är det alltså nordsidans tur att få isolering och ny fasad. Det är lite plottrigt med ytterdörr och källardörr. Hoppas det tickar på nu och närmar sig slutet när julen nalkas. Sen har vi nog bestämt oss för att det blir en fasadbelysning i mitten också på gavlarna. Det går med bara två också men blir nog snyggare med tre på varje. 
 
 

Kaxig liten älgtjur, gick i bygglarmet vid Liane hela dagen!

 
Han var orädd av sig, gick på åkern närmast Liane hela dagen medan Roland o Evert höll på med sågande och spikmaskin. Men han betade lugnt och visade inga tecken på att vilja lämna området. Han tittade länge på mig när jag kom med bilen, filmade och fotade. Men sen tog han några steg mot mig och fortsatte äta. Synen är ju skruttig hos älgar men de hör rätt bra så han kan inte ha varit omedveten om bygget. Pälsen ser ut att börja bli vintertjock och mörk.  Hullet är gott så han har goda förutsättningar att må gott nu när han så småningom ska byta ut den här gräsvallen mot vinterfoder, dvs bark och skott.
 
  Han är född förra året att döma av de små hornpiggarna. De imponerar inte och är inte mycket att slåss med när det kommer till kamp om älgkorna. De här ska ju tappas nu inför vintern och antagligen blir det en större uppsättning horn nästa år. Det kan förbättra utsikterna att få tag på fina älgko vid brunsttid i september - oktober nästa år. Den som vill ha fällhorn kan passa på att gå ut i skogen nu och de närmaste veckorna och leta. Nu tappar tjurarna.
 

Mer julpynt på plats!

Det mesta är gammalt och har hängt med i alla år. Julstjärnan köpte jag nog på Veritas vid Stortorget  i Örebro 1968 eller så, liksom lampan med den röda tygskärmen inköpt samma år. Den har andra tygöverdrag också. Den hotar att falla isär men jag har lyckats laga den. Staken i fönstret är sedan 1972, mitt första år i Årjäng. Tomtarna i fönstret är gåva från mamma julen 1976, alltså innan Mattias var född för det var en var till de båda förstfödda. Julgardinkappan sydde jag när jag bodde i Snarkil, måste alltså också ha varit ungefär 1974. Det finns förstås långgardiner till också men dem använder jag inte sedan några decennier. ;-)  De röda fönsterremsorna gjorde mamma förstås.  Jag skäms lite över att det mesta är så gammalt. Beror väl på en kombo av ointresse för julen från min sida och nostalgi. 
 
Den glada tomten är förstås också mamma som sytt. Hon handarbetade flitigt hela sitt liv. Minns aldrig att hon satt ner utan att sy eller sticka.
 
Ängeln, den morska,  fick hänga med också, fast det är inget julpynt. Den finns framme hela året. Gjordes av Leif träsnidaren och jag gillar den verkligen, liksom flera andra grejer som han har gjort och som vi har i huset.
 

"Nyodling" nyckelroman om Sillerud av Gösta Waerne.

Boken kom ut 1935 och var skriven av Carl Gustaf Fagerlind men under pseudonym Gösta Waerne.  Författaren skänkte /signerade  ett ex till Rolands morfar, Agnar Nilsson
 med familj. Den betingade ett pris av 3:73 när den gavs ut. En nyckelroman innebär att verkliga händelser i Sillerud, åtminstone delvis, beskrevs i texten men med ändrade namn på personer och platser. Bl.a. tecknas en nidbild av prästen Sillén i Sillerud. medan klockaren höjs till skyarna. Han hette Fagerlind och ska ha varit far till författaren om jag nu tolkar en tidningsartikel rätt. 
 
 

Orkidérapport!

Alltså nu har den här stackars vanvårdade orkidén  blommat i  sex veckor!! Och den är jättestor,  Det är helt otroligt. Den har till och med inspirerat sin granne på blomhyllan till att börja blomma. Det är monsterorkidén med alla luftrötterna.
 
 
 

Vakuumpremiär!

Alla säger att det är så bra att packa in matvaror i vakuum innan man lägger ner i frysen. Jag har aldrig testat förut så idag blev premiär. Det blev lite misslyckande först innan vi kom på att det var noga med hur man lade den övre påskanten i maskinen. Den får inte täcka den lilla runda ventilen i mitten, den som ska suga ut luften ur påsen.  Men när vi lade den rätt så fungerade det, luften sögs ur. Sen svetsade det hela igen automatiskt. 
 
Det här funkar ok, men jag gör inte vågen. Det tar lite längre tid än att bara stoppa i påse, klämma ur luft för hand och sätta på klämma. Och jag tycker det ser ut som om det är mer luftfickor kvar bland grytbitarna efter vakuum än när jag bara trycker till med handen. Påsarna är liksom lite stelare.
 
Men vi får se hur det blir när vi tinar upp och ska använda. 

Välkommen advent!

Advent och jul är inte mina favvohelger, eller hur man ska uttrycka det. Och Roland är ingen entusiastisk pyntare någon tid på året. Men vi tog oss samman i söndags kväll och lyckades till slut få fram ett minimum av julsaker för att inte framstå som helt osociala. Det blev en stjärna och några stakar och ett par gardinkappor. Hur gamla grejerna är vågar jag inte ens berätta. Ok, när allt väl är på plats så visst är det fint och hemtrevligt. Lyser upp i mörkret! Och vi är förstås glada åt att helgen ger oss möjlighet att  få träffa barn o barnbarn.

Västra gaveln på Liane klar!!!

Ställningarna revs idag, så här ser den ut nu och vi är jättenöjda!!  Bilden nedan hur det såg ut förut. Det har blivit som ett annat hus med bättre proportioner. Vi har som sagt funderat mycket över varför man inte satte dit fyra fönster när huset byggdes 1949. Men ingen har haft någon förklaring. Nästa moment är  nordsidan som vänder mot grillhuset och lekplatsen. Den ska också isoleras och få ny fasad. Vi får se hur långt det hinns före helgerna. Då kommer barn och barnbarn och intar huset och Carins systerfamilj, det går inte att kombinera med byggjobb! 
 
 

Pepparkakshus har barnbarnen gjort

Det är tradition att Bill o Lou gör pepparkakshus första advent. I år blev det tillsammans med kusin Bobo.  Vi fick bilderna.
 
 
 
 
Och visst kan man träna på att vara tomte! Bill o Lou.

Henrik från Årjäng pratade idrottspsykologi ...

... på Vinterstudion idag söndag. Det gjorde han, Henrik Gustavsson Smolmark, med den äran, lugnt och sakligt. Han kan det här, är utbildad i ämnet och har jobbat med det på nationell nivå. Roligt att man tar tillvara hans kunskaper och att han får berätta om dem, intressant att lyssna.
 
 
 

Vackra dekorationer!

 
Jag blir så avundsjuk på människor som har den där konstnärliga talangen att göra smakfulla dekorationer. Jag kan inte, vet aldrig hur jag ska bära mig åt, har  nog inte lust heller, vilket säkert beror på att jag misslyckas. Igår kväll var vi hos goda vänner på jättegod äting och massor av olika maträtter. Det var så gott och dessutom trevligt sällskap, till och med dragspelsmusik som stöd för snapsvisorna.. Vi var nog 12- 15 personer. Och jag faller i trans över sånt här som det bjuds en hel del av i det här fina huset. Vi har inte ens börjat pynta till advent och jul, inte en enda stake eller stjärna finns på plats. Suck!
 
 I dagens Vinterstudio på TV så är visst en årjängskille med; Henrik Gustavsson, som sjöng och spelade på julbordet häromdagen. Det får vi kolla på.

Gardindramat på Liane är över

 
Först klippte och klistrade jag två kappor men de krympte i tvätten. Sen valde jag de här virkade gardinerna som jag hittade bland arvegods här hemma  i källaren. De behövde också tvättas men krympte inte tack o lov. Det är eg två långgardiner men funkar som kappor också. Klistra gick inte men enkelt och snabbt att tråckla upp  för hand. Roland godkände dem också. ;- ))
 
 Nu ska vi åka till goda vänner för en kväll tillsammans. Det ser vi fram emot, länge sedan vi sågs!

Travmuséets julbord var fantastiskt!

Roland bjöd oss på det igår kväll, mig, Erik, Evert och Lena. Vi hade en himla trevlig kväll med god mat, fin musik och många skratt.  Spelemännen var Erik Björnsson och Henrik Gustavsson. Två killar med ursprung Årjäng men som bor på annan ort numera. De spelade och sjöng i alla fall fint och lagom högt. Vi kunde både lyssna på musiken och prata med varandra.  Tror att Travmuseet kör julbord imorgon också, fast då är det Elin som hjälper Erik med musiken för Henrik måste förbereda söndagens närvaro i TVs vinterstudion.  Det måste vi kolla på fast vi inte är sportintresserade.  Tack för skjutsen granne Kennet.