Älgarna är inte så snygga nu! ;- )

Bytet till sommarpälsen är i full gång så hon ser lite maläten ut ; -) Det är en rejält dräktig ko mellan vårt hus och Liane idag på morgonen. Hon betade ivrigt på vallen som börjar få grönt gräs. Sedan ett par dagar lockas älgarna ut på öppna fält av det nya gröna! På våra viltsafaris ser vi nu 3 - 8 stycken istället för 0 - 3. 

En fin Valborg önskar vi er från Liane!

Och grattis kungen som fyller 74 idag!  

Blommorna efter vägen.

 
Nu kan jag börja gå promenader med Seffrin! Och kan äntligen kolla in vilka blommor som blommar. Bilden över är tibasten. Det är en buske som  börjar blomma på bar kvist, men nu är blommorna på utgång och de gröna bladen är på gång.
 
Violer tror jag det är, men vet inte vilken sort. 
 
Kabbelekorna kommer nere i dikena nu. De gillar att växa i vatten och är älgarnas favorit. På dialekten heter den krabbeleka.
 
Maskrosorna börjar lysa upp vägkanterna. De strävar och blommar på helt omöjliga platser, där man tror att inget kan växa. Blomman har därför fått ge namn åt en beteckning på barn som klarat sig bra men som växt upp under svåra förhållanden: maskrosbarn
 
Det finns fortfarande vitsippor kvar, men de är på slutet nu och hänger lite med blommorna. Annars är det en tacksam växt som lägger ut riktiga mattor av blommor.
 
Valborgsmässafton är det idag. Men i år blir det inget firande för vår del. Det ordnas inga festligheter med brasor, tal och körsång och vi håller oss hemma i Coronakarantän. Det lär bli regn också imorgon kväll så det kan kvitta. Jag har planerat att göra en speciell maträtt av vildsvinskotletter med ben, typ bryna, långkoka med kryddor och örter. Tror det kan bli bra med god smak av benen. Vi lär oss hur det här nya djuret kan ätas! ; )
 

Bryggan på plats idag!

 Roland fick den nyrenoverade bryggan på plats idag onsdag! Nya flytblock gör den stadig att gå på.
 
 Den är rejäl, finns plats för både båtar och fiske.
 
 
 
 Seffrin o jag tog en promenad till sjön för att kolla. Och vi fick lifta hem! ;- ) 

Viltsafari igår kväll

Det blev en timmes viltsafari igår, ungefär samma sträcka som vi brukar ta.  Vi såg sammanlagt 24 rådjur, 8 älgar och 3 tjäderhönor (spel på gång?) . Roligt att älgarna börjar komma fram ur skogen och beta på vallarna. Gräset grönskar ju en del nu och det finns smakligt att äta.  
 
På bilden ovanför ser vi inte bakdelen på älgen men tror det är en kviga. Hon var  liten i kroppen. Roland härmade älgljud och hon blev väldigt nyfiken, var inte ett dugg rädd, stod nära oss länge. ;- ) Stod kvar när vi åkte.
 
Här är en älgtjur, också ett litet djur. 
 
Och ett av alla rådjuren vi såg. De var mer skygga och flydde fort. Det här såg vi på långt håll.

Hilma af Klint -målningar ska bli frimärken!

Roligt att de ska få bli kända av många människor som frimärken. Postnord säger att det kommer att fungera bildmässigt fast det är stora motiv. Man berättar också om att Hilma som föddes 1862 o dog 1944, blev känd sent, men mycket populär. Man gjorde en utställning på Guggenheim och den drog 600.000 besökare. Och jag förstår varför. Jag har sett hennes bilder utställda och de har en speciellt kraft med formatet och färgerna. 
 
 

Ny brygga gjord!

Bryggor slits och går sönder. Bryggan  var den  trasig, men ska nu bytas mot den här som är nyrenoverad med nya flytblock. Det blir bra för sommaren!

Blommor runt huset just nu

 
Trädgårdsprimulan är i sitt esse just nu. Den blommar lysande och vräkigt, lockar också fjärilar, sitter ofta flera i den.
 
 
 
De vilda gullvivorna, de som hängde med från mitt barndomshem i Bäck, har brett ut sig rejält i gräsmattan på ett par stora områden.  De pirar när det är torrt men i år har jag vattnat dem nästan varje dag så de är fina.
 
 
 
Påskliljor finns det här och där, ingen som helst ordning. Det beror nog mest på att det är från början lökar som blommat inne i krukor och sen när de vissnat så har jag bara grävt ner dem i någon rabatt. De kommer ju snällt igen och blommar nästa år igen.
 
Bergenia heter den här tåliga växten, jag hade glömt namnet men fick hjälp på fb;- ) Den lyckas överleva allt. Mot den plogas all snö på vintern, här springer hundarna vid rastning, rådjuren betade dem friskt i vintras. Men nu har den repat sig och kommer igen. Blommorna är på gång fast inte oppe än. 
Syns att rådjuren mumsade på plantorna längst till höger. Viltavskräckande medel verkar ha funkat och så ställde jag tillbaka blomstöden. 
 
Sen strävar scillorna fortfarande på, de allra sista. För övrigt så har jag lagt ner en del rabatter nu i vår och sått gräsfrö. 
 

Hilma af Klint "Bortom det synliga"

 
 Vi såg programmet om Hilma af Klint, "Bortom det synliga" på Svt play. Ett fint porträtt av en banbrytande konstnär, en av de allra första som målade abstrakt. Hon föddes på Karlberg 1862. Jag har sett hennes verk på konstutställningar. Tror att det var en utställning på Moderna nu men den missade jag. Minns ändå att jag varit  fascinerad av att hennes målning tar sådan plats, stora är många av dem, och att de har så mycket färg. Det brukar vara män som målar så. Och ännu mer ovanligt blir det när man betänker att hon är född i mitten på 1800-talet. Programmet är absolut sevärt, liksom det om  fotokonstnären Erik Johansson som nyligen hade utställning på Fotografiska, den såg jag.
 
 

Patrik kom igår söndag!

Vi fick ett efterlängtat och  trevligt besök till fikat  igår;  Patrik! Han berättade för oss om sitt  fiske i Östra Silen och visade oss vilka drag han använder. Han har fiskat mycket i vår sjö sedan han var  pojke och kan det i grunden. Patrik  gick i  byskolan här, är jämnårig med vår dotter. Sedan drygt 20 år  så bor han i Mellerud och jobbar åt SJ. Nu är han underhållsingenjör på signalsystem över ett större område i Dalsland med bas i Trollhättan, fast han har hus kvar  här ute i Egenäs. Det är fascinerande att lyssna när Patrik berättar om fiske, han kan verkligen detta och har dragit upp fina fiskar den här våren. Det finns bild på Östra Silens fiskevårdsområde.   Periodvis fiskar han mycket  i Vänern också och även i andra värmländska sjöar.
 
Det här är en vetenskap!  
 
 
 
Häromdagen drog Patrik upp den här öringen i vår sjö, 4.8 kg. 

Promenad med Seffrin idag!

Äntligen lite längre promenad med lille tax Seffrin. Idag fick det bli 40 minuter raskt med tejp och foppatofflor. Vågar inte gå allt för långt så här i början. Klarade 20 minuter senast och ökar på succesivt. Känns bra. Men märker att jag måste träna på att gå normalt nu och använda vänster häl också, inte trippa med den foten av rädsla för att det ska göra ont. Seffrin är lycklig över att vi äntligen kommer ut igen. ;- )
 
Det finns många goda dofter att kolla på efter vägen.
 
Vi gick förbi Liane förstås, fint väder var det hela tiden.
 
Klätterväggen finns kvar och väntar på sina klättrare!
 
Och här bor vi fortfarande ;. ) 
På eftermiddagen fick vi en trevligt besök, om det berättar jag mer imorgon!

Solnedgång över Östra Silen igår lördag

 
Klockan halv nio gick solen ner igår kväll. Vi väntade in det i sommarhuset, njutbart varmt var det också. Och vindstilla. Inte många såna kvällar, vi tar vara på dem.
 
 Det var ett skådespel med olika färger och former på himlen och på sjön. 

Take away från Stationscafét igår!

Roligt att kunna gynna närbelägna matställen i Coronatider. Vi var 6 st som beställde mat på Stationscafét i Svensbyn igår eftermiddag. Var o en ringde och talade om vad man önskade för varmrätt, en hämtade avtalad tid utanför cafét, och det betalades med swish. Bra i virustider att inte behöva gå in.
 
Kvällens värdinna hade gjort smarriga förrätter och tilltugg som jag inte ska försöka beskriva. Goda var de i alla fall! 
 
 En god  äting fick vi. Här är min fläskfilégryta, några tog fiskgratäng med skirat smör. Alla var jättenöjda med maten. Och en fin  kväll tillsammans blev det.
 
 Till dessert Wermlandsmejeriers glasstårta, den är god. 

Korta promenader funkar trots hälsporre

Jag har lidit, verkligen lidit av hälsporre i ett par månader nu. Det har ibland gjort väldigt ont och jag har nästan inte kunna gå, ens inomhus. Och  jag har inte kunnat gå några Seffrinpromenader. Det har varit ett minst lika stort lidande mentalt som den fysiska smärtan. Jag mår bra av att gå och trivs inte när det inte funkar. Nu är bekymren lindrigare och jag kan gå i alla fall 20 minuter varje dag rask promenad, det känns skönt. Och jag ska utöka tiden vartefter. Det underlättar när jag går i foppatofflor (så grymma!) både ute och inne för sulan fjädrar bra. Har också Asics gel skor som är bra, men foppisar är bäst.   Sen tejpar jag foten och det är skönt. Jag får tackar för alla goda tips jag har fått. Några är kvar i reserv om det här inte skulle hjälpa
 
 

Grillad vildsvinsrygg igår

Roland grillade ryggbiff av vildsvin igår på gasolgrillen. Det var spännande att testa torrkryddning, alltså utan marinad. Det blev bra, fast termometern lade av och vi fick byta mitt i. Inte så enkelt. Det blev kanske lite för hög temp inne i köttet.  Det får bli en ny termometer. Resultatet blev helt ok, men kanske lite torrare än sist gång när vi grillade vildsvinsfilé. Gissar att vi dels behöver få en termometer som mäter exakt, dels så kör vi nog på marinaden med apelsin och honung nästa gång.  Vi grillade grönsaker den här gången också; selleri, morötter, broccoli. Bea och kokt pot till, samt grönt från pallkragen och så aroniamarmelad. Sånt här kött kräver ett gott rödvin, det blev "Falling feather" som man inte får huvudvärk av.
 
Idag lördag ska vi ta take away från Stationscafét tillsammans med fyra goda vänner. Känns bra att gynna närbelägna matställen fast vi inte sätter oss där och äter. 

En fin öring idag på Östra Silen

Va roligt att det blev fiskelycka idag!   Det har varit bra fiske några veckor nu  med öring- och laxfisket i sjön. Undrar hur vi ska tillaga den? Kanske går att grilla i folie eller nåt? Tips mottages gärna! 
 
I Östra Silen finns bäcköring som är inhemsk, samt röding och gullspångslax som är utsatt. Ja och så gädda och abborre och en del annat.
 
Den här fina bilden togs imorse från båten. Ett märkligt solljus med en dimma över.
 
Fast ikväll blir det inte fisk utan grillad ryggbiff av vildsvin. Ett nytt kött för oss och så är ju gasolgrillen också ganska ny. Spännande test med torrsaltning istället för marinad blir det idag. Vi återkommer med rapport om hur det blev.

En pensionärs kalender! ;-)

Nu vänjer jag mig vid att vara pensionär på heltid. Det är  inte så svårt ;- )) Men ändå en omställning från ett  roligt jobb till total ledighet.
 
Precis såna här kalendrar har jag haft som stöd för minne och åtaganden under i stort sett ett helt liv. De måste vara små i formatet så de gick ner i bakfickan,  finnas tillgängliga hela tiden, för utan kalendern hade jag noll koll. Det var ju oftast  heltidsjobb gärna kombinerat med studier samt familj förstås och olika åtaganden i samhället. Dagarna var rätt tajt programmerade, ofta i god tid, kalendern brukade vara proppfull.
 
Nu är alltså kalendern inte så sällan tom . Men det betyder inte att livet är tomt. Tvärtom så  fylls det med en hel del aktiviteter, dock i ett lugnare tempo än förr. Det mesta bestämmer jag själv, det är inte uppdrag givna av andra och inte bundna  i tid.. Skön känsla också att hinna göra färdigt, inte behöva rusa mellan plikter som det var i många år. Och rätt behagligt med dagar som inte är planerade redan på morgonen utan det går att improvisera utifrån väder o vind till exempel, kunna ta långa sovmorgnar med frukost och tidningsläsning (på nätet) i sängen när andan faller på. 
 
Det finns numera tid för att  planera och laga till god mat, vara ute mitt på dagen  när det är som ljusast, kunna gå långa promenader med Seffrin, umgås med goda vänner även på vardagar inte bara på helger, hålla någorlunda ordning i huset, slippa berg av kläder i tvättstugan, ta någon dag med döstädning när vädret inte inbjuder till utevistelse, vårda pallkragen och annat växtligt runt huset när det går att vara ute.
 
Idag har Roland o Kjell fångat en fin öring. Senare planerar jag o Roland för grillning av vildsvinskotletter, nytt kött  för oss och fortfarande rätt nytt med gasolgrillen. Det blir väl typ fredagsmys på egen hand. Imorgon ser det ut att bli take away från Stationscafét med 4 vänner. 
 
Det är absolut inte fel att vara pensionär! ;- )) Jag rekommenderar det!

Hela taket målat och klart!!!

 
 
Och vi är såååå nöjda!!  Trasiga pannor blev  bytta. Ränndalar, skorsten och beslag blev  målade. Det finns 10 års garanti på jobbet. Och vi gissar att taket kommer att överleva oss. Det hade kostat 3 - 4 gånger mer att byta taket, alltså något vi i så fall bjudit nästa husägare på. Slutresultatet ser snyggt ut och det bästa är att slitaget på pannorna hejdas, de har fått en hård yta som står emot väder och vind ett bra tag. 
 
Här var halva taket grundmålat, resten tvättat och torrt.
 
Så här såg det ut före målningen. Fast pannorna var svarta när vi byggde huset 1977. De enstaka svarta är såna som blivit utbytta tidigare p.g.a. slitage.
 
Vi rekommenderar verkligen den här firman. Ett bra jobb på vårt hus och på många hus i Töcksfors.

Björkarna slog ut igår!

Björkarna slog ut igår på sommarhusets sida om sjön. Det gick fort och var nästan magiskt. Vackra färger! 20 grader varmt i skuggan och bortåt + 30 i solen!
 
Roland stekte fläsk i stekpannan på grillen och gjorde löksås. Så gott vid sommarhuset nästan i solnedgången
 
 Det här är ju pensionärers privilegium; ta en bubbel på förekommen anledning en vanlig onsdag eftermiddag! ;-)
 
Idag kommer takmålaren och gör färdigt. Igår var det grundmålning med en tunn färg som trängde djupt in i pannorna. Idag kommer han att måla med en färg som täcker och ger yta. Det blir så snyggt! Ett lyft för hela huset. Och han lämnar garanti på att det håller minst 10 år.
 
Angående de irländska asfaltarbetarna / målarna så finns på facebook en uppgift om att de bor på Sommarvik nu, så kanske bra att ha koll ett tag till.

Målat hustaket idag onsdag

Vi byggde huset 1977. På taket lade vi, som många andra, betongpannor. Nu började de bli slitna och vi stod inför valet att byta dem eller måla dem. Vi var i Töcksfors och kollade på många tak som den här firman målat och bestämde oss för det alternativet. Taket var tidigare rengjort ordentligt och idag onsdag var det dags för grundmålning med tunn bottenfärg. Här syns skillnaden! Oj va fint det blev på en gång! 
 Den här tunna grundfärgen sprutas på. Men i kanterna är det mer arbete.
 
 Trasig pannor byter han ut också och har med sig rätt modell.
 
 Hans dotter deltar också i arbetet. Hon har sökt byggingenjör på högskolan till hösten och hoppas komma in på det. Kommer att passa henne bra!
 
 
 
 
 Vi kan bara rekommendera den här firman. Man har sysslat med detta i många år och lämnar goda garantier. Imorgon blir det slutmålning!

Viltsafari igår kväll!

Vi tog en timme igår kväll och åkte på viltsafari (kollade också hus åt goda vänner eftersom vi haft skumma irländska asfaltläggare här i Sillerud! Allt var ok.)  Vi såg i alla fall en fälthare, fyra älgar, en trana  och 30 rådjur. Fördelningen mellan rådjur och älg brukar se ut ungefär så när vi åker på en sån här timslång tur i bygden, runt 30 rådjur och 2 - 4 älgar ( eller ingen alls) . Och då ska man tänka på att rådjuren ska få killingar snart. Det har varit en mild och gynnsam vinter för dem, lite snö också.  Efter sommaren kommer det att vara oerhört många. Men visst är det ledsamt att vi har så lite älg. Tyärr stämmer nog våra iakttagelser rätt väl med hur det är i verkligheten. I skogen är det långt mellan älgspillning och spår numera.
 
Det är dåliga färger på bilderna och skruttig skärpa, men det beror på att det är rätt mörkt, närmare kl 9.
 
 
 
 
Agenda idag onsdag: takmålaren kommer idag och startar upp justering av pannor och målning. Roland ska sitta i nätmöte en stor del av dagen. Jag har ingen plan än men det lär dyka upp nåt ;-) Har en liten lista på sånt som står på tur och behöver göras.
 

VARNING!

 
Här i Sillerud finns nu tisdag förmiddag ett gäng som uppger sig vara irländska asfaltarbetare. De har övernattat i Svensbyn och rört sig i området. De har varit i Säffle förut och har åtta anmälningar för stöld på sig. De tar gärna kontakt med äldre, stjäl diesel och allt möjligt. Polisen har fått rapport.

Fågellivet runt oss just nu

Tofsvipan har kommit!! Så roligt, den väntar vi på varje år! Förr hade vi flera par nere på åkrarna mellan oss o Prästgården, men nu får vi vara tacksamma om det åtminstone är ett. Vet inte varför de blir färre.
Första bilden på staren! De har funnits här ett tag, vi har hört deras speciella svirrande men inte fått någon med på bild. Ett par bor i holken på garaget.
 
Den här rödhaken var siste man i fågelmataren. Han  verkade inte riktigt frisk, drumlade lite när han gick. 
 
Tornfalkarna ser vi varje dag. De är i Oskars gamla duvslag på ladugårdsgaveln och i de höga granarna bredvid Liane-huset. Det här borde vara en hona eftersom huvudet är brunt. Hanen lär ska ha grått huvud efter vad jag läst på nätet. 
 
Här är tornfalkhanen
 
Storlommen är ju inte direkt runt huset men syns och hörs ofta vid sjön
 
Nötväckan är ofta gäst hos oss
 
 Den granna fasantuppen har vi sett ett par gånger i år, men inte ofta alltså. Vet inte om han är ättling till de vi släppte ut som kycklingar för några år sedan, som Niklas i Varberg hade med. 
 
 
Alla andra fåglar är vi glada över men inte den här. Det är skarv. Den sitter gärna på den här pinnen mitt ute i viken. Det är av allt att döma en invasiv art, borde alltså inte få finnas här, men är ändå av någon outgrundlig anledning skyddad. Den äter mängder av fisk och förstör öar ute i sjön med sin avföring.
 
Agenda för dagen handlar för Rolands del om att få bryggor på plats i sjön. Det är inte så enkelt att få till bryggors placering här i Östra Silen. De ska funka i väldigt olika vattenstånd. Inte nog med att vi förstås kan ha vårflod / torrperioder, det  finns också kraftverk som påverkar tillflöde och frånflöde. 
 
Min agenda för dagen handlar om att vara präktigt huslig ;- ) typ tvätt och mat och kanske lite döstädning också. Vågar gå korta sträckor också nu med hälsporren. Den gör inte så ont längre, har tejpat sedan ett par dagar, det lindrar, hoppas skinnet tål tejpen.
 
 
 

Vindfälle på tomten också!!!

En gammal sälg drattade ner vid komposten! Det var bara att kapa och köra bort! Mitt fel förstås, det är jag som strävar och vill behålla de stora träden runt huset så länge det går.

Grattis Disco-valpen, har fyllt 1 år nu!

I hundvärlden är han inte längre valp utan  värsta tonåringen. ;- ) Ännu rätt gänglig i kroppen,  kommer att få mer hanhundsprägel framöver, bli grövre. Han har just börjat lyfta på benet när han kissar, så som en vuxen hanhund gör. Livlig och energisk är han, men också väldigt tillgiven, vill ha kontakt, lyssnar på tonfall. 
 
Agenda för igår:
Vi åkte på en timmes viltsafari med bilen från kl 20.00 - 21.00 och såg 28 rådjur, 1 älg, 4 tofsvipor, 1 ormvråk, tre tranor och en svenskhare (hade inte riktigt färgat ut). För några dagar sedan gjorde vi en liknande tur och såg då 31 rådjur och tre älgar. Vi har otroligt mycket rådjur och om någon dryg månad så blir det nya killingar också.

Båtpremiär!

 Sommarvarmt och nästan vindstilla! Oj vilken dag det blev, eftermiddagen på sjön. Lilla Busterbåten i vattnet.
 
 
 
 
 
 
Ärende till sommarhuset hade vi och det verkade lugnt.  Lövet slår ut och är alldeles ljusgrönt
 
 Fika hade vi med. Såg inga båtar
 
Vattnet har sjunkit undan lite så nu ser man sandstranden.
 
 Den eländiga skarven satt på sin vanliga pinne! Äter mängder av fisk och förstör öar med sin avföring
 
 
 
 
 

Vildsvinsfilé i grillen igår kväll!

Spännande var det att grilla på nya gasolgrillen.  Vi pratade med son Mattias i Seattle  på skype innan, han har precis en sån här grill. Dom har just nu sommarväder och han planerade att grilla oxfilé idag. Vi fick också  goda råd om själva kötthanteringen av Magnus på Furnäs (fast han använder förstås kolgrill ;-)). Det här var ju Rolands första egenskjutna vildsvin och så en ny grill, nytt  på alla sätt.
 
Vi värmde grillen ordentligt först någon kvart ungefär  så att det blev riktigt hett innan vi  började, alla tre brännarna på förstås.    Filén fick ligga i marinad med lite av varje, viktigast apelsinskal + apelsinsaft och  honung som verkligen matchade viltsmaken i den färdiga filén. Roland var på matlagningskurs med vilt för länge sedan och då lärdes ut att just apelsinsaften stänger ytan och gör att smaken stannar kvar inne köttet. Det var också olja, hackad vitlök, soja, paprikapulver, salt, peppar i marinaden och köttet låg i marinaden någon dryg timme.
 
Sen efter marinad fick den  bara vila i rumstemperatur någon timme.
 
Därefter lades filén  på heta grillen för att brynas runt om. Efter det fick den vila på gallret uppe med stängt lock till 70 grader inne i köttet. Det tog så där en kvart, är lagom som slut-temp.  Vi hade termometer i filén förstås, det är viktigt för att få rätt temp och konsistens på köttet. Den blev perfekt, så himla läcker! 
 
 
 
Så här såg slutresultatet ut: Helstekt vildsvinsfilé med  kokt pot, bea, sallad från pallkragen, rotsaker snabbkokta och sen grillade i korg snabbt, (det var lök, sparris, morot, kålrot, selleri). God mat blev det, vi är så här långt nöjda med den nya gasolgrillen. Och nöjda med den egenskjutna vildsvinsfilén.  Gärna fler såna! Den här grisen var 68 kg slaktad och vi var oroliga för att den var för stor för att göra stekkött av. Men filén funkade i alla fall. En sån här filé är lagom på två personer, det blev fyra skivor över, men jag är liten i maten. Vi kommer att steka kotletterna också, men resten av grisen ska bli goda korvar gjorda av expert! Vi håller på och lär oss detta med att jaga och tillaga vildsvin, ett nytt vilt hos oss, många har det blivit. 
 
Idag  har vi beställt lunch "take away" hos Sinnikka på Stationscafét. Vi kan hämta utanför och swisha betalning. Perfekt!

Försiktig grillpremiär med gasol igår!

 Vi tänkte att det får bli något enkelt att grilla nu första gången när vi ska lära oss den nya apparaten, så det fick bli korv och bröd och potatisgratäng
 
 Det finns tre grillområden från vänster till höger. Räckte ju med ett av dem till korvarna. Roland valde  Bratwurst och jag smalkorvar
 
 Jag gillar grillens placering där bort i hörnet, ser snyggt ut.  Den gamla kolgrillen till vänster gjordes 2005 men har tjänat ut. Salladsingredienser finns nära till hands i pallkragen. Jag har fått ett par fina små tomatplantor också, ska bli roligt att testa om det går. De ser ut att trivas. Och så köpte jag en planta med tomater som är på väg. Men den kanske har fått en köldchock, ser lite hängig ut idag
 
 Det gick bra med grillningen igår. Vi är nöjda med gasolgrillen. Fast vår kolgrill-gourmetvän är inte imponerad.  ;- ))
 
- Man kan rulla ut micron också på altanen, sa han när vi stolt meddelade vårt grillinköp.
 
Ha ha... jo vi har förstått att det är kolgrill som gäller om man vill ha allra bästa grillresultatet och finaste smakerna. Men på ålderns höst kan det få bli bekvämt.  I kväll ska vi testa att grilla en vildsvinsfilé och har fått en del goda råd inför det projektet. Sen får det vara färdigprovat och den kan få en slutlig placering i sommarhuset. 

Överflödiga perenner!

Agn
Nu har vi tagit bort en del rabatter. Det betyder att de finns överflödiga perenner om någon behöver. Vilka som är vilka är jag osäker på men det torde vara nåt av daglilja, orange lilja, iris, blågull och sånt.  Det går bra att komma hit och hämta i så fall.
 
 
 Agenda för idag lördag: Inte så många förpliktelser. Vi grubblar på hur vi ska grilla en liten vildsvinsfilé i kväll på den nya grillen. Det finns goda vänner att ta råd av.  Till lunch i morgon blir det take away från Ica Sillerud, redan beställt. Det blir  kyckling på menyn där, kan ju passa. Vi får maten utanför butiken och swishar pengarna. 

Gasolgrill blev det!

Vi hittade den på XL i Årjäng,  har garanti i 10 år, lär alltså räcka vår levetid ut, i alla fall vår tid med grillning.! Vi  ger upp tanken på att bli gourmetgrillare med fin kolgrill. Den här är inte så glamourös men bekvämare och det slutliga argumentet blev att den är säkrare. Det är nervöst att ha grillande stuggäster i uthyrningshus med torrt gräs och torr skog runt omkring. Många av dem är också ovana vid eldhantering, kommer från länder där öppen eld är förbjuden. Gasolgrill har varit efterfrågad. Nu ska vi testa och se hur den funkar.
 
Roland strävar just nu med att skruva ihop alla delarna. Han har hållit på ett par timmar och det ser åtminstone halvfärdigt ut. Men han är fortfarande på gott humör ;- ) 

Tornfalkarna igår.

 
De gillar att hålla till i Oskars gamla duvslag på ladugårdsgaveln. Men de flyger gärna upp på taket också eller sätter sig högst upp i granarna bakom Liane.  Jag fick bäst bilder på den som jag tror är en hane. De ska visst ha grått huvud. Bilden längst ner är lite suddigare, den är i så fall på en hona. Hon har som ränder på stjärtfjädrarna. Det verkar alltså som om vi återigen har ett par tornfalkar på Liane
 
 Det ser ut som om han har något rött på foten. Kan det vara en märkning?
 
 
 
 
 

Nu blir det gasolgrill!!

 
Grillandet vid sommarhuset igår gick inte att genomföra så vi var istället hos goda vänner som har ett inglasat stort uterum. Det var perfekt en sån blås-dag. Dom har en grill som vi föll för. Hittills har vi bara grillat på kol, men nu ska vi satsa på en gasolgrill. Den här heter Weber nånting, verkade enkel och praktisk, inte så skrymmande heller.  Någon har kanske mer erfarenhet av gasolgrillar och kan komma med råd, vad man ska tänka på inför köp. Vi tar tacksamt emot.
 
 

Sommarhuset!

Sommarhuset. Roland byggde det 2013. Det är sista huset han byggt säger han. Annars ser jag fina tomter här och där men han vägrar. Ha ha... ! Han har byggt vårt hus 1977,  sen tre hus nära sjön på egen mark och så renoverat sitt föräldrahem gården Liane. Så det har blivit en del byggande under åren.  Det här är i alla fall det sista, vårt sommarhus. Vi tillbringar rätt mycket tid här  själva, det skulle egentligen räcka till oss två personer att bo här. 
 
Vi hyr ibland ut det veckovis med båt  till fiskegäster. Vår sjö Östra Silen har ett bra fiske med öring, röding, stor gädda och mycket abborre.  Sommarhuset  är, liksom de andra husen,   fullbokat  i god tid före säsongen, mest av gäster från nere i Europa, men just i år kan vi få avbokat  en del veckor i början av säsongen, under maj och ev juni p.g.a. Corona och det har öppnat upp för ledig tid och nya gäster.  
 
Altanen mot sjön, den är tom än, vi har inte tagit ut några utemöbler än, men det finns bord och stolar förstås. Vi behandlade altanen med olja + pigment förra sommaren, Terassgrått. Ser bra ut i år också.  Trevligt att sitta här och man kan öppna upp glasväggen in till köket / vardagsrummet. 
 
Kök / vardagsrum ihop och glasvägg mot altan / sjöutsikt. Bordet kan bli större. Det finns musikmaskin, tv  och fri wifi förstås, jättesnabbt med fiber.  Den kabeln ligger förresten i sjön. I fåtöljen finns massage-apparat
 
Köksavdelningen med diskmaskin, kyl och frys förstås.
 
Kaminen värmer snabbt  och veden är torr och fri. ;- ) 
 
Man kan skjuta bort glasväggen helt. Då blir inne ute och ute blir inne. En skön känsla
 
Vårutrymmet gillar jag. Spegeln köpte vi på Nysäters Antik som har massor av såna! Lampan på väggen är en kopia av gammal lampa  från Sekelskifte. 
 
Stora sovrummet, med elevationssängar förstås, alltså man kan hissa upp dem. Går att dra isär dem.
 
Mindre sovrummet, med tre sovplatser om man vill.
 
 
Mitt favvorum vid sommarhuset. I förrådet finns ett gästrum med två sängplatser, går att dra isär. Man kan öppna upp dörrarna mot altanen / sjöutsikten . Jag ska övernatta i det här rummet någon gång, har inte testat än. Elevationssängar förstås, alltså man kan hissa upp dem
 
Jag gillar vyn bakom sängarna! 
 
Här är utsikten från gästrummet när dörrarna är öppna
 
Bastun! Den blir snabbt varm och veden är fri. De tovade mössorna som ligger där kan man doppa i kallt vatten och sätta på huvudet om man tycker att det är för varmt ;- )
 
 
Det var rejäla vågor igår på Östra Silen. 
 
Här nedanför bryggan  är det normalt en fin sandstrand på sommaren. Det visste vi inte när vi byggde huset, det blev en glad överraskning.  Men just nu är det högt vattenstånd så det är vatten här istället för sand.
 
Där är  vass! Vi har försökt bekämpa den men inte lyckats hittills. Tacksam för tips på vassbekämpning!
 
I slänten upp emot förrådet så finns ett fantastiskt snår av finaste vildhallonen! Där plockar vi mycket under sommaren.
 
Slaktplats för fiskare. Och vattenslangen går hit. Fiskresterna slängs till räven i skogen och blir genast borta. ;- )
 

Vedklyvning o fika vid sommarhuset idag!

u
Det skulle ha blivit grillning här med goda vänner men det blåste för mycket så det har vi flyttat till ett inglasat uterum. ;- ) 
 
Roland hade med vedklyven och jobbade med den på förmiddagen.
 
Björkveden savar rejält
 
 
 
Ny saltsten behövs! Populärt ställe för vilda djur, bredvid bäcken.  
 
Sen blev det gemensamt fika i alla fall. Vi kurade ihop oss i hörnet för att komma undan blåsten. Det var sydväst rakt mot oss från sjön. Varmt var det i alla fall. Nu åker vi och grillar på L och E:s fina glasaltan! Det ska bli trevligt. Berättar mer om sommarhuset i nästa inlägg.

Mossor i vackert mönster!

 Det här är så snyggt i verkligheten med mossor lagda i mönster och fina stenar i vid entrén till ett hus. Jag kan inte återge på bild hur fint det är. Kräver nog ingen skötsel utan blir bara frodigare och mer färgrik för varje år som går.
 
 

Barnbarns-abstinens har vi.

Vi har ju brukat umgås med barn och barnbarn under påskhelgen, men i år gick det inte. Vi har roat oss på annat sätt med goda vänner och det har varit trevligt, men visst har det varit barnbarns-abstinens. Här är lite bilder på barnbarnen i Umeå. De andra, i Stockholm och Seattle, har vi också fått bilder och filmer från  men de ska inte vara med på nätet och det är helt ok förstås.  Bilden ovan är lilla Lovis nu i år, på väg med påskbrev.  Nedan andra bilder från tidigare tillfällen bara för att få njuta anblicken av ättlingarna. ;-) 
 
 
 
 
 
 
 Lovis och hennes två stora snälla bröder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Agenda: Imorgon ska vi passa på att grilla  i fint väder  med goda vänner. Det ska bli solsken och varmt och vi hoppas slippa blåsten. 
 

Vindfälle - skogsägarens mara!

 De senaste veckorna har det varit flera stormtillfällen. Varje gång så ramlar en del träd. Igår var det dags igen. Vindfälle innebär att vinden helt enkelt bryter av träd så de faller ner eller blir hängande i andra träd. Farligt att ta hand om. Eller också välter trädets rotsystem upp och trädet lägger sig ner alternativt blir hängande. Också farligt att hantera, inte minst för att rotvältan kan slå tillbaka igen när trädet är kapat. 
 
Bilderna i det här inlägget är inte från Liane-skogen. Roland har tagit hand om det mesta här,  mellan 50 och 100 träd sammanlagt, både ensam och med hjälp. Igår stöp några till och de ska han hämta idag. Det är ju också ett arbete att leta  opp vindfällena. Jag har inte helkoll men  tror det är ungefär 130 hektar skog att gå igenom sammanlagt här och på andra sidan sjön. Det mesta är i berg och oländig terräng så det sysselsätter. ;- ( Nu får det gärna ha blåst färdigt för en tid framöver. 
 
 Vindfällen är skogsägarens mara av flera skäl, dels är de farliga och mödosamma att ta hand om, dels är de ekonomiskt sett olönsamma. Jobbet måste  göras innan skadeinsekter angriper träden som ligger. Och det går inte att göra hanteringen rationell utifrån trädslag, plats och storlek. Dyrbart att leja till jobbet,  arbetssamt att göra själv och det ekonomiska utfallet är magert, ofta inget alls.
 
 
 
 
 
 
Agenda  Nu är påskveckan slut, men runt oss är det lovet som börjar nu. Sverige delar upp lovet så alla ska få plats på vintersportorterna. I år har det förstås inte varit ett bekymmer men traditionen finns där. 
 
Jag berörs inte längre av påsklovstider eftersom jag har slutat jobba som lärare. Idag ska jag städa i ett hus, fixa till så rätt husgeråd är på rätt plats i rätt mängd. Och att alla hyllor / garderober blir rena. Det är en årlig möda i flera hus. Men jobbet är helt ok, lite tacksamt att se hur det blir prydligt. 

Pallkragen just nu!

Så här ser det ut just nu. De större plantorna köper jag på rot i lanthandeln (salladen) eller på Moas garden  (timjan o dill). De står länge i pallkragen, en salladsrufs finns kvar sedan flera veckor. Jag nyper lite nu och då och det kommer mer. Dillen är lite frostkänslig, den har kroknat lite längst upp.  Gräslöken o persiljan  har övervintrat i pallkragen. 
 
Och som sagt, den är tre avdelningar hög så jag slipper krypa på knäna, har stora hjul så vi kan dra den ut på altanen och in under taket.  Lagom för oss två under sommaren.
 
 
Det sådda i år har grott. Närmast är det vanlig sallad, sedan ruccola och längst bort dill. Jag sår bara lite i taget så jag kan få plats att så nytt i omgångar och ha färskt hela sommaren

Viltsafari igår kväll

Vi såg en råbock i sällskap med en get. Dom är lite luggslitna nu, byter till sommarpälsen. Basthuden är kvar på hornen.
Det blev så där en timmes  viltsafari.  Sammanlagt såg vi fem rådjur, två lommar och några tranor. Häromdagen gjorde vi också en sån tur och då såg vi 31 rådjur och tre älgar! Det är mycket rådjur och lite älg runt oss. 
 
 
Två lommar kollade vi på en stund. De dök  och fiskade. Detta är storlom. De fåglarna finns lite överallt i sjöarna här, ljudet av dem är spöklikt.  Vi har smålom också i närheten, men de är lite mer sällsynta och lever väldigt speciellt, har märkliga krav på sitt boende, men mer om dem senare när jag har några bilder.
 
 
 
Över Svensbyn var solnedgången helt magisk!

Påskpynt!

Det har aldrig velat sig riktigt med mig och pynt, inte till jul och inte till påsk. Det blir liksom bara att plocka upp från någon låda i källaren, men ingen entusiasm i placeringar och stil. Jag har ingen lust för pynt.  Men ordnar pliktskyldigast nåt, i år liksom alla andra år.
Figurerna ovan är såna som våra barn gjorde i skolan.
Hängena är också delvis gamla. De målade äggen gjorde jag i skolan! Ha ha.... mina estetiska förmågor har inte varit lysande någonsin. Ser att jag satt riset i en gammal ölkanna från Hofbräuhaus i München (fel stavning?) . Den är stadig!

Påskaftons-knyte!

Vi firade påskafton i en liten krets av goda vänner. Ingen av oss kunde alltså träffa våra barn och barnbarn, så vi slog oss ihop för gemensam äting med knyte.
 
Vi samlade ihop god sill, Jansson, ägghalvor, köttbullar, prinskorv, kokt färsk potatis, tonfisk och en del annat. Trevligt hade vi!  Värdefullt att ha goda vänner i närheten. Avslut blev Wermlandsmejeriers glasstårta och en frukt kaka. Vi hade också kontakt med ett födelsedagsbarn i familjen via skype och ett par vänner i Tyskland. En liten stund blev det prickskytte med nåt typ luftgevär. 
 
Roligt att duka med arvegodset ibland. Tallrikarna är från den servis som min mamma fick 1945 av sin chef, fru Wallentin, när hon gifte sig med min far. Servisen är stor med tolv av varje av  alla möjliga tallrikar samt ett stort gäng uppläggningsfat. Tänker numera att jag ska använda den och riskera att något går sönder, hellre än att den bara ska stå konstant instängd i skåpet. Det går bra att diska dem i maskin bara det inte är diskmedel med, för det tål inte guldkanten. Glasen är Kostaglas som vi hämtade 1956 ungefär på glasbruket. Pappas kusin jobbade där med vaktmästeriuppgifter och ordnade så vi fick ett gäng glas som var något lite fel på. Men de är slipade och fina och inte några stora synliga fel.
 
Rolands lunch var speciell igår. Han skulle sätta årets potatis bredvid komposten. Där hittade han färsk potatis som hade växt fram på en kvarglömd potatis från förra året! Den hade alltså legat  jorden  hela vintern, men inte frusit, utan  gett ett litet gäng färskpotatis.  En mild vinter har vi haft tydligen.  

- På Liane har vi alltid jagat påskkärringar!

I år är Seffrin jaktledare! 

Improviserad grilling vid sommarhuset...

... blev det igår. I lä och i solen så blev det riktigt varmt vid sommarhuset. Vi ordnade snabbt till ett enkelt grillknyte med T och A-M för att få lite omväxling i isoleringen. Självklart hade vi ordnat med väl tilltaget Corona-avstånd mellan oss, flera meter. ;-)) Det var himla trevligt att träffas, var ju ett tag sedan. De är också bortkopplade från barn och barnbarn p.g.a. virus, håller till i stugan! 
 
Sen for vi hemåt för att fixa lite påskpynt. Det är inte min favvo-sysselsättning, drar på det så länge det går. ;-) Jag fick i alla fall med mig björkris hem och lyckades efter en del möda hitta några fjädrar. Kan nog leta opp  några höns och kycklingar och dukar här och där.  Påsk-knyte blir det i alla fall senare idag med några goda vänner som också är Corona-isolerade från sina ättlingar. Roligare att äta ihop än att sitta var och en i sitt. Det ser vi fram emot.
 

Trevligt besök idag långfredag!

Alltså kolla in jättetraktorn, John Deere!!  Erik och Olle, två av våra arrendatorer, har inte vilodagar när almanackan visar röda siffror.   Motor med rak 6:a, många hästkrafter, så där drygt 200 stycken. Däcken är lika höga som gubbarna!. Vagnen lastar 7500 kg konstgödning!   Det är grejer! På gården Guteruds facebook-sida så presenteras just Erik idag! John Deere är hans favoriter. Och vi fick tillfälle att gratulera till den lilla dottern som föddes för några veckor sedan. 
 
11- kaffe  ute med Corona-avstånd blev det. 
 
Det är gnistrande solsken idag, fast ingen värme direkt. Just nu är det + 8 grader i skuggan. Men solen värmer så vi åker nog ut till sommarhuset och fräser några korvar på grillen med T och A-M. Det funkar också med Corona-avstånd. Man får vara uppfinningsrik i virustider.

Hemkörning av matvaror!

Så otroligt bra att få varor från matbutiken hemkörda i karantänstider! Tacksamma är vi för det.   Igår kväll kom vår lanthandlare Rickard med veckans ranson som vi ringde och beställde igår.. Han är ju också ombud för andra varor så det kom också med. Nu har vi så vi klarar oss över påskhelgen. ;-) 
 
Idag ska det bli fint sommarväder. Ännu inget planerat, får se vad det kan bli

Oljat verandan idag och putsat fönster

Taket blev ju tvättat häromdagen och rätt mycket vatten rann ner över fönstren. Så det var läge för fönsterputs nu inför påsken! 
 
Och verandan blev ju rengjord av takfirman så det passade bra att olja golvet nu när det torkat. Vi kör olja med pigment, Terassolja.
 
Under dagen fick vi trevliga pratstunder med Furnäsfolket som gick förbi på vägen och med M i Näs per telefon. Det blir ju så i karantän-tider, istället för mer organiserat umgänge. 
 
Sen kom Rickard med veckans varor, hemkörning. Mer om det imorgon
 
 
 

GLAD PÅSK!!

 En Glad Påsk önskas alla från oss på Liane. 
Den här veckan kallas ju ofta påskveckan. Den bjuder på Blå måndag, Vit tisdag, Dymmelonsdag, Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton, Påskdagen och Annandag påsk. Jag har ingen aning om varifrån de första dagarnas namn kommer ifrån, det där med blå och vit. Osäker är jag också vad Dymmelonsdag betyder och Skärtorsdag.  De andra vet jag nog.
 
För oss och för många andra så är det här en speciell påsk, en påsk som inte liknar någon annan påsk vi upplevt. Jag kan inte minnas att jag någonsin firat påsk utan föräldrar eller barn och barnbarn. Så blir det i alla fall i år, vi kan inte resa omkring och träffa barn och barnbarn när Corona härjar. Och de kan inte komma hit. 
 
Men vi kommer inte att sitta här ensamma hela helgen. Tack o lov så har vi goda vänner i närheten, de är i samma situation.  Vi planerar  att träffas en del. Visst kommer vi att sakna den närmaste familjen men tröstar oss med att  vi kan ha  kontakt på nätet.   

Fika o jobb vid sommarhuset!

Det är fint med brasa i kaminen, den värmer snabbt upp huset. Med torr björkved så brinner det bra och inget ryker in. 
 
Och huset står kvar i god ordning, fast vi väntar med att ta ut utemöblerna.
 
Utsikten är helt ok, solsken var det, men för kallt för att sitta ute idag. Det fick bli fika inne, sjön syns genom glasväggen, fast inga båtar i sikte idag.

Fullmåne - supermåne!

 Supermåne över Liane var det i natt. Den lyste starkt. En supermåne är ett ovanligt fenomen,  inträffar ett par gånger per år. Supermåne kallas det när det är fullmåne samtidigt som månen står så nära jorden som den möjligen kan göra. Och det var det i natt. 
 
 

Pallkragen i nuläget

 Det har blivit lite mer i pallkragen. De stora växterna är timjan, dill och persilja. Något överlevt och något köpt nu som plantor.  Raden i mitten är vanlig sallad, sådd för ett par veckor sedan. Den växer rejält varje dag, plastlocket är ju på så det blir varmt och soligt. Sår bara lite i taget så jag kan så nytt vartefter och skörda fräscht hela sommaren. Ruccolan har också grott lite och det tittar upp små knappnålsstora av dillen.
 
Salladen är köpt planta och den har jag skördat av ett par veckor. Till höger gräslök som jag ser fram emot att bruka i påsk. Överlevt.
 
 Det grå här är torr mossa från vinterdekorationerna. Jag använder den som stöd för tunna grönsaker som vill lägga sig i jorden. 

Inne-tulpaner är så fina!

De var anspråkslösa först med små knoppar ur lökar i kruka. Men vilka härliga blommor när de slagit ut! Skarpt lysande rosa i färgen! Och skira blomblad! Har jag aldrig sett förut. Nu pryder de  i alla fall köksbordet och vi får njuta av dem flera gånger om dagen! Tror namnet på dem är Rembrandt.

Takrengöring före målning!

Idag måndag har firman varit här och gjort rent taket  med högtryck och rent vatten ( inget gift, tack för det!) . Sen ska det torka och han ska byta ut några trasiga pannor, därefter blir det målning av takpannorna.  Vi har sett hus som han har målat förut och de ser fina ut. 
 
Det blir en del lort som följer med ner på marken, men det städas undan. Vi täckte altanen och blomkrukor togs bort. 
 
 

Förberedde för takmålning!

 
 Igår förberedde vi för att takpannorna ska målas. Vi har funderat ett tag på om vi ska byta taket eller måla takpannorna. Och efter ha varit i Töcksfors och sett många målade tak så bestämde vi oss för det alternativet. Det såg bra ut och de som gjort det var nöjda.  I vår ålder så är det ett rimligt alternativ som kan funka den tid vi rimligen bor kvar i huset. Det är en prisvärd åtgärd.
 
En klätterväxt, blev ordentligt kapad och en kantbräda på extrataket blev utbytt. Kanske målar vi den här gaveln också före takmålningen. Vi funderar. Idag börjar i alla fall takmålarna att göra rent taket före målning. 
 
Till slut fick vi ner klätterhortensian. Gissar att den repar sig igen.

God soppa!

Vi fick en god soppa av vänner till lunch igår! Jag är inte bra på soppa så jag tränade idag och försökte göra likadant. Jag lyckades inte så bra, men så här var orginalrecptet
 
1 pkt broccoli 800 gr
Fräs det med 1 gul lök och två klyftor vitlök
1 liter vatten och några buljongtärningar, höns eller grönsaks
Koka 5 - 7 minuter
Sila från vätskan och mixa
 färskost
1 dl creme fraiche
 
salt peppar
några droppar citron eller vintvinsvinäger
nypa strösocker
några korn chili
 
 

Igår lördag kom tornfalkarna till Liane!

 
 
 Tornfalkarna, två stycken, kom igår lördag. De  är  våra allra käraste fåglar,  kommer varje år till Liane, håller till i träden bredvid huset,  i Oskars duvslag på ladugårdsgaveln och på ladugårdstaket. De kommer varje år sedan lång tid tillbaka.  I år kom de en dag senare än förra året. ;-) Jag fick en första minnesbild i förrgår och började spana då men de kom alltså igår.  Finaste fåglarna! Hoppas det går bra i år igen och de kan få sina ungar här. Minns när en tornfalkunge på sin första flygtur drattade ner hos barnbarnen i studsmattan. Ett äventyr! Det gick i alla fall bra både med fågeln och barnbarnen ( som sprang in i huset). Den här fågeln satt i ett av de höga träden vid Liane-huset
 
Tänk de flyger hit från någonstans runt Medelhavet och verkar hitta precis hit varje gång. Helt magiskt! Det har hållit på så många år nu så vi vet ju inte om det är de ursprungliga fåglarna eller ättlingar.
 
 
Idag ska vi ringa o sjunga för en son som fyller år. Och så ska vi täcka en del runt huset för i morgon kommer de som ska måla takpannorna på huset.  Det blir nog mest rengöring första dagen! 
 
Igår var vi på smarrig och trevlig sopplunch hos goda vänner. Jag vill gärna få med receptet här på bloggen. Ska kolla under dagen. Sen har vi smidit gemensamma planer för påsken, då ingen av oss kan umgås med barn och barnbarn.
 
Igår kväll funkade inte Telia hos oss och inte hos så många andra heller i Sverige. Om jag får gissa på nåt så var det Corona-överlastning på systemet, (alla sitter hemma!)  men vi lär aldrig få veta sanningen.

Gomorron lilla nyckelpigan!

Plötsligt dök den upp där när jag krafsade i en rabatt! Har inte sett någon förut i år. Hon rörde sig långsamt och stelt. Jag vet inte vad nyckelpigor gör under vinterhalvåret men gissar att det är något med sömn och vila. Nu kom hon upp till dagsljuset lite sömndrucken. Vacker liten skalbagge!
 
Idag blir det för min del lugnt tempo. Roland hittade ju ett antal vindfällen efter senaste stormen, men han skulle ta paus med dem idag. Vi ska flytta på en del växter i projektet  "banta rabatter" om frosten släpper. Det har varit - 8 grader i natt.  Och sen ser vi fram emot att få komma på lunch hos goda vänner!

Ica Sillerud levererar veckans varor!

Här kommer Rikard med de varor vi beställde igår från Ica Sillerud. Han kör hem här i  Sillerud idag. Tidigare under veckan har han kört till Årjängs tätort, Lennartsfors och Blomskog. Fantastisk service!!! Så skönt för oss äldre att slippa göra så många besök i butiker nu i virus-tider. Han har med terminal för betalning med kort, går också med swish eller kontant. Man kan också välja att ringa och beställa varor som butiken packar i kassar och man kan hämta utanför butiken. Man slipper alltså gå in och trängas med andra kunder. 

Det är magiskt enkelt att deklarerar numera!

 
Alltså jag är så gammal att jag minns den tid när man svettades inför deadline för deklarationsinlämning. Och när man verkligen led i kampen för att få varje liten siffra rätt och inte glömma någon inkomst och något avdrag. För i så fall var det kört.
 
Nu är det så enkelt. Jag deklarerade igår.  Själva deklarationen gör Skattemyndigheten. Den kan man se på egna sidor där eller på pappersbrev som kommer i brevlådan! Bara en sån sak. Vilken trygghet att kunna skriva namnet under och bara skicka in om man vill det, inte gå in på någon app eller hemsida eller så. Nu fick jag min pappersdeklaration. Där fanns till och med ett telefonnummer att ringa. Jag kunde knappa in min identifiering som stod på blanketten och sen skriva in en kod på telefonen för godkännande av deklarationen. Det hela tog 1 minut och 3 sekunder! Sen var det klart.  Allt var inte bättre förr! ;- )) 

Storm har vi haft idag!!

I stormbyarna har det låtit som huset ska braka ihop, allt har  knakat  och dånat. Det är lite läskigt, har inte ens gått att sova middag! Och då är det illa. ;- )) Jag tog ner penséerna som hotade att blåsa sönder och pallkragen har fått kura under taket med tyngder på locket. Sen kom det regn också.  I de nordvästliga delarna av Årjängs kommun har det tydligen varit åska också. Roland har nån app som visar blixtar. !!  
 
Vinden var lite lömsk i riktningen, först ostlig och sedan sydostlig. Det är ovanligt för oss, vind och regn vräkte sig in på altanen. En första sondering som Roland gjorde i skogen visade på 10 nya vindfällen. Så här blir mer skogsarbete framöver. 
 
Krafs i trädgården har alltså inte varit aktuellt i det här vädret, får spara tills imorgon. Lite nyttigt har ändå blivit gjort; jag har deklarerat (visar imorgon hur fort det kan gå numera!) och så har jag beställt varor på Ica Sillerud för hemleverans imorgon. Vi kämpar med vår isolering.

Fågelläget!

Fick se den här lysande vackra rödhaken igår! Har inte varit här på väldigt länge. Färgen är verkligen så här skarp, inget fejk. 
 
Annars är fågelläget rätt enahanda: talgoxar, blåmesar, nötväckor och gulsparvar. Så har det varit större delen av vinterhalvåret. Sällan domherrar och bara en gång fasan. 
 
Gulsparvar kommer ofta i små flockar på så där 5- 10 stycken, äter mest på av frön på marken.
 
Grönfink väl? De var här några dagar i en stor tajt flock men försvann sen alla på en gång.
 
Nötväckan kommer rätt ofta. Gillar att sitta upp och ner!
 
 
 
En vacker hackspett såg vi hos grannarna. 
 
Och så hör jag stararna men har inte lyckats få någon på bild.
 

Glenn tog mått idag på ny glas-sektion!

Till höger här utom bild är det två sektioner med glas för att hejda värsta blåsten när vi sitter på altanen. Men nu har vi räknat ut att vi skulle kunna få ännu mer lä om vi låter glasa sektionen rakt fram också. Då stoppar det mycket vind från sydväst och det är värsta vindriktningen här. Vi får se om det räcker annars får det bli fler glasväggar på altanen. Nät har vi runt hela altanen så vi kan ha hundar lösa här. Härdat glas går också bra med hundar och små barn. Glenn hade pappan med sig på rundtur, roligt att träffas, det blir långt emellan. 
 
 

Mer krafs och rens i rabatter!

Före!
Igår gjorde vi ett gemensamt krafttag på  en annan rabatt. Den ska också minskas ner, har brett ut sig alldeles för mycket. Såg ut så här före med alla vinterståndare kvar.
 
Efter!
Det ser ut att vara bara jord på det mesta,  men är en hel del perenner nere i marken, de har inte kommit upp än. Som sagt, den här rabatten ska också bantas men det hann vi inte igår.
 
Och idag  kommer Glenn och kollar på ny glasruta på altanen. Det var tänkt igår men blev ändrat. Spännande! Han ska sätta ersätta en trasig ruta i ett annat hus också.