Bullförsäljning!

Barnbarn Bill och hans kusin Bobo hade bullförsäljning igår. De bakade 12 bullar, sålde dem för 10 kr styck, höstade in 120 kr för alla gick åt på rätt kort stund.  60 kr var blev det och de var väldigt nöjda.
 
 

Gjorde om receptet igår.

 
Vi hade goda vänner här på äting igår kväll. De fick en nytt påfund till förrätt: Kålsoppa med baconlindade dadlar.;- ))   Men jag delade dadlarna så de blev hälften så stora och lindade varje med en halv baconskiva, 15 minuter i ugnen på 225 grader. Det blev bättre, inte så sött som med hela dadlar. Och det matchade kålsoppan.   Sen blev det porterstek på vildsvinsskinka och den rätten kommer att bli en favvo. Vi hade en trevlig kväll  med många glada skratt tillsammans och kunde njuta av sjöutsikten över Östra Silen innan mörkret föll.
 
 
 

Så fint över sjön i morse!

 
Så här fint hade det hunnit bli när vi åt lunch! Men tidigare låg dimman över sjön. Sen lättade den så att man kunde se hur den lyfte och drog söderut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Man tröttnar aldrig på sjöutsikt. Den är ny varje dag! Och nu på hösten dessutom ofta vacker med färgerna.
 
 

Trädgårdsprimulan strävar och blommar om!

Trädgårdsgullvivan (primulan) försöker blomma om igen i den hittills varma hösten. Men nu ser det ut att bli minusgrader på nätterna framöver så säkert slår det stopp.

Baconrullade dadlar gjorde vi igår!

Det är något vi blivit bjudna på ibland men aldrig gjort själva som jag kan minnas. Igår testade vi i alla fall. Jag kärnade ur dadlarna, lindade dem med en halv baconskiva, satte i tandpetare och så en kvart i ugnen på 225 grader. Det blev helt ok, men jag ska testa att nästa gång bara ta en halv dadel så blir det mer sälta och mindre sött. 

Töcksfors igår torsdag!

Töcksfors är den näst största tätorten i Årjängs kommun, näst efter själva Årjäng då. Det ligger nära norska gränsen och domineras av gränshandeln. Vissa varor är mycket billigare i Sverige och det drar hit mängder av köplystna kunder från grannlandet i väster. Norge har sockerskatt och det gör godis dyrt där. Många vill handla det i Sverige och i Töcksfors köpcenter finns stora  butiker med bara godis. Bensin och mat är billigare och även tobak. Alkohol är också billigare i Sverige men då måste de norska kunderna fortsätta till Årjängs tätort. Töcksfors har trots ivriga påstötningar inte lyckats få något Systembolag. 
 
Annat eftertraktat är Coca cola, i alla former och hur mycket som helst. De kundvagnar vi mötte på vägen in var i princip minst halvfulla med den här drycken. Det är en favvodryck i Norge.
 
 
 
Handeln är inte mättad. Det finns två stora köpcentra i Töcksfors ett väster om samhället och ett öster om. Och det rivs och byggs ännu större med fler butiker.
 
Vi träffade på goda vänner Anders o Annelie så vi åt på Joes medan de fikade. Det var norska priser på maten. Vi tog varsin bakad potatis med räkröra till priset 132 kr! Potatisen påminde om seg slime (hur man nu kan misslyckas med bakad potatis???) och räkröran var mer röra  än räkor.
 
På Maxi Mat hittade vi en grej vi letade efter och som jag fått tips på Facebook skulle finnas här: Den smarriga vaniljfudgen! Vi bunkrade upp med några stycken såna.
 
 På Sportringen gjorde jag riktiga fynd, vändbar skogsväst i fleece och bomull samt mörkblå täckbyxor. Täckbyxor finns i andra färger men mörkblå har jag letat efter länge. 
 
Sen blev det lite sight seeing i Töcksfors för vi kollade på målade tak på Strandvägen och Ringvägen. Prydliga och idylliska villaområden är det.
 
Agenda för idag är lugn för min del. Det blir nog lite döstädning eftersom jag är ostörd hela eftermiddagen. Gubben ska iväg på ett evenemang och träffa bl.a.  en prominent person. Det blir tydligen lunch och läge för slips och kavaj åtminstone.  Vi får återkomma till det. 

Soluppgång från Liane mot Prästgården idag torsdag!

 
 
Soluppgång i morse från Liane och utsikt mot Prästgården i dimman där borta! Inte ett moln på himlen, så vackert. Roland var här för att sätta på värme, kyl och frys till Fredrik (kanske Wenche också?) som kom tidigt  idag.
 
Härifrån startade också dagens jakt, söderut. 
 Seffrin var verkligen taggad inför möjligheten att få fösa på bockarna. Han fick opp till slut men det var okänt drevdjur, tyvärr möjligen vildsvin. Det är min skräck att han ska jaga vildsvin, det kommer aldrig att gå. Seffrin har ju på taxars vis en helt orealistisk uppfattning om sin egen storlek och styrka. Tror alltid att han har mest power. Men där kommer han att gå i bet. 

Flottaren i Snarkil

 
 Jag får ta reda på mer om flottaren  och varför han står just  där! Och vem som har gjort honom. Nu är det torrt  men kan tänka mig att det annars är mycket vatten som forsar förbi honom. Snarkil var förr ett stort bruk, en industri med många människor som jobbade och bodde där. Om jag minns rätt så var det Birgitta Östlind som skrev om brukets historia. Finns nog på biblioteket i Årjäng. Det var Årjängs kommuns största industri i slutet på 1800-talet. 
Uppdaterat: Bosse på Hammarö har gjort flottaren och han  står i älvfåran från Järnsjön till Snarkilstjärnet. Vattnet leds annars i en tub (kraftverk)  men när det är mycket så kommer det vatten  här också. 
 Vi bor o lever i en bygd med mycket skog. Förr så arbetades i skogen under vinterhalvåret med avverkning. Träd sågades ner, kapades i längder, kördes med häst till vattendrag, lades upp där. Nästan alla män i bygden jobbade i skogen då.  När våren kom så hävdes virket i vattnet för att flyta med strömmen ner till bearbetning i sågverk / pappersbruk. Männen som arbetat i skogen under vintern fick nu hjälpa till med flottning, dvs följa med virket så det inte stoppade och brötade ihop sig i vattnet.  Det var ett farligt jobb förstås. Över sjöarna kunde stockarna buntas ihop och bogseras med båt. Sen under sommarhalvåret så var det jobb hemma på torpet / gården med jodbruksarbete för de flesta män. . 
 

Ensamma älgkalven idag, igår och i förrgår!

Nu har han hållit sig runt Liane de senaste dagara. Igår låg han nära huset och kollade ut mot Signebyn och ner mot vägen.  Bilden här tagen från parkeringen. Man skulle önska att han inte hade så vädjande blick i de fina ögonen. Han är tunn om än inte direkt mager, lite tufsig med hårrem som hör till  en tjur, man och hakskägg. Han rör sig och springer obehindrat. Han är en kämpe som har klarat sig ensam utan mamma sedan han var väldigt liten, i juni månad.  Men samtidigt är det mycket som talar för att han inte klarar sig när det börjar bli vinter. Suck! Tänk om han kunde bli en turistälg någonstans i något älghägn. Han kanske skulle trivas med det, han är inte så skygg. 

Blommor!!

Vi har ofta blommor på byrån i köket. De här har varit speciella. Jag köpte för ett par veckor sedan en bukett nejlikor och en bukett rosor i matchande färg. Sen satte jag ihop dem till en bukett som blev fin tyckte jag. Efter några dagar började rosorna vissna så jag plockade bort dem vartefter de slokade. Sen köpte jag en omgång rosor till och stack ner bland nejlikorna. Efter några dagar började de vissna och jag plockade återigen bort lite vartefter. Några få nejlikor hade vissnat igår så dem tog jag bort. Man  de här mirakulösa nejlikorna som är kvar har alltså blommat i två veckor. De var mer rosa när jag köpte dem, de har bleknat lite men är fortfarande helt ok. Igår plockade jag in några höstastrar och kärleksört från trädgården och stack ner med dem och det blev helt riktigt bra.  Det är fint med blommor, svårt att vara utan.
 
Nu har jag köpt ingredienserna till den goda fisksoppan, inklusive sherryn som jag antog skulle vara torr. Går och gottar mig i tanken på att göra den själv fram i slutet av veckan och testa hur den blir. :- ) Ska jag lyckas få den lika god som den vi blev bjudna på?

Yoga

 Barnbarn Bill ha lärt sig en utgångsställning i yoga! ;- ))
 
 Möter din pappa med den när han kommer från jobb o shopping.
  
 

Rådjursfamiljen på plats igår!

Dom är kraftiga och välväxta, geten och de två killingarna. Nu har de fått vinterpälsen och den är perfekt kamouflage mot skogens färger framöver. De är inte lätta att upptäcka.

Godaste fisksoppan fick vi!

Nu skriver jag ner receptet här så jag får det bevarat i listan med mat.
 
Till 4 pers
500 g torskrygg (fast vi fick egenfångad Lofotentorsk!!)
1 finskuren pujolök
2 skivade vitlöksklyftor
2 msk smör
1pkt saffran
!/2 tsk hela fänkålsfrön
3 msk vetemjöl el glutenfritt
1 1/4 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong  (jag brukar ha flytande fond)
1 1/2 dl vispgrädde
3 flådda (skållade kanske man säger) och urkärnade tomater
 
100 g skalade räkor (kan man ha bredvid också)
1 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
 
2 dl vitt vin
1/2 dl sherry
 
Fräs purjon och vitlöken!
Lägg i saffran o fänkål och tillsätt mjölet
Rör om!
Späd med vatten, vin, citron,  buljong
Koka 5 minuter!
Häll i grädde och tomater!
Koka upp!
Dela fiskfileerna i bitar. De kan läggas i strax före servering och bara koka med kort
 
Kan serveras med aioli eller creme fraiche med eller utan pepparrot o rostat / stekt bröd. Ja och så ett gott vin till förstås eller öl om man föredrar det.
 
 
Fin förrätt fick vi också 
lagom små tunna brödbitar med rökt vildsvin, gräddfilspepparrot och rödlöks ring tunnt skuren och stekt svamp.
 
 
 
 

Barnbarn Lovis vid Rickleån!

Barnbarn Lovis har varit vid Rickleån, utanför Robertsfors under helgen! 

Vilken dag det blev idag söndag!!

Så fint över Östra Silen i morse. Inte en vindpust. 
 
Lunchen blev grillad korv med utsikt! 
 
 
 
 
 
Sen blev det till att klättra och klänga upp och ner över åsar med förhoppningen att Seffrin skulle få fart på ett rådjur. Men så blev det inte idag. Jaktlycka infinner sig inte varje dag, men en fantastisk dag i skogen fick vi. Det var så varmt så vi gick i skjortärmarna och blev ändå svettiga. 
Det är också nyttigt att kolla egen skog och se vad som behöver göras i vinter. Arbete saknas inte för skogsägare.
Seffrin letade ivrigt men fann inga spår. Han tyckte också att det var varmt och flämtade.
 
 Vi gick genom vacker skog men också genom ren urskog. Den är vacker på sitt sätt. Bilder från den vid annat tillfälle. Nu ska vi fixa till kvällens äting här hemma, det blir något vi aldrig gjort förut: Porterstek på vildsvinsskinka! Det ska bli spännande. Vi kokade den igår, nu ska såsen fixas och andra tillbehör. 

Det är en speciell bok

Jag gillar ju Gardell, hans humor och hans svärta och blandningen mellan dem. Den har ju ett fantastiskt språk också, som är ett eget påfund med blandning av  poesi och prosa utan någon gräns emellan.. Nu är jag i mitten på boken ungefär. Den påminner om flera saker
 
1. Sten Rydh. Sten R.  är nog den duktigaste mattelärare jag träffat på. Han jobbade i Bengtsfors för länge sedan. Han hade varit utomlands i många år och var förutom mattelärare också suzukilärare på fiol. Jag gjorde flera studiebesök hos honom. Hans lektioner var dramatiska, han showade alltid. Och han lade in fel i sin undervisning medvetet. När eleverna kunde avslöja ett fel som han gjort,  fick hela klassen en poäng och när ett visst antal poäng var uppnådda så bjöd Sten alla på glass. Gissa om eleverna hela tiden kollade vad han sade och skrev på tavlan, inget undgick dem! Han fick barnens totala uppmärksamhet med det här knepet. Dessutom var det medvetet ett sätt att få dem att ifrågasätta och ständigt kritiskt granska en auktoritet, vilket var en god lärdom för livet.
 
Och läsarens uppmärksamhet får Jonas Gardell också i den här boken med knep som påminner om Sten Rydhs. Gardell följer upp sin släkts traditioner med att tänja på sanningen och fabulera när verkligheten inte passar in.  Så som läsare är man helalert och kollar, precis som Sten Rydhs elever gjode: Är det Jonas  skriver nu rimligt eller fantiserar han lustfyllt?  Kan en pappa verkligen lämna sin fru och fyra barn genom att bara kliva ur bilen på torget i Enköping första semesterdagen, vandra iväg och aldrig mer återvända?? Mer om Gardells bok senare här på blogg och facebook. Den är bra, riktigt läsvärd!

Ovälkommet besök hos hundarna idag!

Roland hörde inifån köket att Jazz lät så aggressiv. Han gick ut och fick se att Jazz  fokuserade på en punkt i hundgården och gjorde utfall. Genast misstänkte Roland orm och sprang ut. Ormen låg ihopringlad i anfallsställning men vi lyckades skrämma iväg den innan det blev attack. Ormen försvann snabbt ur synfält och bildfält.  Hoppas han inte kommer tillbaka

Ensamma älgkalven igår kväll

Han hoppade över vägen framför bilen igår kväll när vi var på väg till vänner för gemensam äting. Han har nu fått vinterpälsen, är nästan svart i hårremmen. Han är lite tunn i benstommen men inte direkt mager som vi kunde se. Kroppen ser konstig ut men han vrider på den  i en vinkel.  Vi stannade en stund och han blev också kvar rätt nära vägen och åt på klövern. Inte speciellt rädd.

Märkligt starkt ljus över sjön idag!

Ett  bländande starkt ljus låg över vår sjö, Östra Silen, idag fredag! Ändå var det mulet. Ljuset var intensivt fast liksom silat  genom molnen. Det var nästan som om kristallerna i molnen reflekterade soljuset innan det speglade sig i vattenytan. Senare på eftermiddagen bröt solen igenom molnen och det blev vackert väder, vindstilla. Hösten är en fin årstid, inte minst i landskap med sjö.

Seffrin föste på ett rådjur igår torsdag!

En liten bock blev det efter bra jakt tillsammans  med goda vänner. Roland fick fälla den.  Seffrin har stor jaktlust och ger sig inte. Märkligt nog orkar han jaga  flera timmar trots att han bara varit lös fyra dagar den här jaktsäsongen.  Tre av dem har det fällts rådjur för honom. Det betyder att han har gjort ett bra jobb, men också att vi har ovanligt gott om rådjur.
 
Det har varit en fantastisk höstdag. Rätt varmt med 12- 15 grader, strålande solsken, vindstilla. 
Glad tax letade träget efter spår och det syns tydligt när han får vittring av nåt.
 
Här närmast är det en råbock som har fejat på en liten tall
 
Lite svamp blev det med hem också, inga mängder men lagom till kvällens vildsvinsgryta. Och första gången i år som jag plockar höstkantareller. Annars har det varit som ovan, sommarkantareller med platta hattar.
Vi klättrade över åsar och ner igen.
Det här är nog den vackraste skogen!  En fin dag blev det!
 
Idag planerar jag att ägna mig lite åt att plantera  ljung i utekrukor, gå en långpromenad med Seffrin, läsa Gardellbok och i kväll är vi bjudna på äting hos goda vänner. Visst kan jag ibland sakna jobbet med trevliga kollegorna och mysiga elever men det är inte fel att vara pensionär heller. Och det är framför allt inte långtråkigt som jag trodde det skulle bli. Den totala friheten att bestämma över sin tid är njutbar.
 

Vildsvinsgryta idag!

 
 Det tar lite tid att fixa till så här mycket ingredienser men det är roligt. Det hela startade under dagen med en kombinerad jakttur och svamptur. Jag hittade lite kantareller och trattisar.  Dem rensade jag, delade och förvällde. Sen brynte jag dem. Löken och vitlöken  blev också hackad och brynt. Vildsvinsköttet skar jag i helt rena bitar, utan fett, senor och hinnor, de blev också brynta. En del grönsaker skalade jag och hackade och förkokade i fem minuter.  Det var morötter, kålrot, selleri, och kålrot Sen fick allt gå i grytan med rött vin ( ur fysen!)  salt och peppar och klippt grönt från pallkragen; timjan och rosmarin. Sen fick det koka någon halvtimme. Det räcker till ett par middagar till. 

Älgjaktsnostalgi från år 2011!

.. Doublé säger man när någon lyckats fälla två älgar precis efter varandra. Detta hände år 2011 på älgjakten här på Harnäs vvo. Bilden ovan är från det tillfället. Roland o jag var alldeles bredvid när skotten föll.  Djuren fälldes av en duktig skytt med ett pricksäkert skott på varje. De  låg när Roland o jag gick fram emot dem här på bilden.  Hunden Trixi var det som jagade fram älgarna. Nu är bilderna från älgjakt lite nostalgi för oss. Älgjakten här i Harnäs viltvårdsområde är inställd i år. Spillningsinventering och flyginventering visar tyvärr att vi har för lite älg för att det ska vara vettigt att jaga. Djuren behöver sparas för att bygga upp stammen igen. Vi hoppas förstås att det ska vara ok med jakt igen nästa år. Men visst är det tomt utan älgjakten, den engagerar alla i bygden på ett eller annat sätt. 

Första bilen!

Sonfamiljen har blivit bilägare och det är första bilen för bådas del. Son Markus blev alltså 43 år innan han köpte sin första bil. Det borde kanske utdelas miljörelaterad medalj på sånt. ;- )) En hybrid av bra märke blev det till slut efter en del letande och förhandlande  och prispressande. När de nu bor i villa en bit utanför stan så är bil ett måste. Hoppas de blir nöjda. Grattis säger vi och lycka till med den. 
 
 

Igår blev den installerad, luftvärmepumpen.

Den fick bli placerad ovanför ytterdörren. Blir nog mest effektiv där. 
 
 
 Ute hamnade den här "burken". Kommer att bli bra när blomlådan kommer på plats. Den ryms ovanför. Det var mätt och klart redan innan. Hade den inte gjort det så hade det inte blivit någon luftvärmepump alls. Det måste se någorlunda prydligt ut också till slut. 
 Så här såg det ut i monteringen som tog hela dagen med alla moment ute och inne. Nordmarkens kyl- och komfort tror jag firman heter. Ägs av Arnold Nilsson boende i  V Fågelvik någonstans fast egentligen från Ljungby, pratar klockren småländska ( som kuriosa kan nämnas att han också kan  arabiska hjäpligt efter 10 års jobb i Afrika, vi hade intressanta fikaprat om olika länder!)  
 
 
 Anläggningen ska ha ström också förstås. Magnus kom och fixade det enkelt med en fas från tvättmaskinsuttaget. Och gjorde det tydligare med två vägguttag. Tack för det!. 
 Vi eldar ju normalt med ved. Men ibland så behövs el om vi till exempel reser bort några dagar och då är det bra att ha en luftvärmepump. 

Nu ska jag läsa den!

Jag började bläddra i den när jag var på Akademiebokhandeln i Karlstad häromdagen. Den verkade så bra, Jonas bok om hans mamma så jag köpte den. Ska bli spännande att läsa den, det blir lästid nu under mörka höstdagar. Jag tycker om Jonas G, har sett hans shower ett antal gånger, hans humor är träffsäker. När jag kommer till en bokhandel så blir jag så glad, nästan upprymd. Tyvärr är det numera sällan, det är långt emellan dem. 

Ny tv var vi tvungna att köpa!

Det satt hårt åt. Men den gamla teven  krånglade varje kväll så till slut måste det bli en ny. Den nya är också en Samsung, lite större än den förra och med en magiskt bra bild. Vi kan se Svt play direkt på teven nu, förut var det bara på datorn. Och det är en klar fördel. Vi handlade på Audio Video i Årjäng. De är duktiga och hjälpsamma med installation.
 
 Under hänger en lång högtalare. Vi valde att köpa till den. Det är skönt att ha bra ljud på teven nu när vi börjar bli gamla och lomhörda. Utan den extra högtalaren så  kommer ljudet från bakom teven och det betyder att det blir otydligt och diskant går inte fram så bra.  Med bra och tydligt ljud märker vi att vi inte beh
över ha på så högt.
 
 En kortläsare gick att få till också. Det innebär att vi kan se egna bilder och filmer på teven.  Detta är lite av en ny värld, vi hade ingen aning om att det hänt så mycket med teveapparaterna sedan vi köpte den förra.
 
Den här veckan brukar normalt vara full med älgjakt. Men den är inställd  hos oss och en del grannlag för inventeringarna har visat att vi har lite älg. Och vi ser inte många heller. Hoppas det blir bättre till nästa år.

Runt huset just nu!

I några byttor har jag tagit bort vissna pelargoner och planterat vinterväxterna, mest ljung. 
 
Fast i lådorna under fönstren har det inte frusit än så de får finnas kvar ett tag till. Höstastern som är närmast brukar inte hinna blomma innan vintern kommer.
 
 
Kärleksörten blommar för fullt i år. Minns inte att den någonsin varit så fin och frodig. Oftast angrips den av någon rost / mögel och blir delvis svart. Men det finns inget av det i år, kanske torkat bort. 
Och dom här är också fina nu och matchar kärleksörten. Men jag har glömt vad de heter. 

Tjäderhönan på vägen!

Hon åt små stenar. De behövs hos de här djuren för att få hjälp med matsmältningen.  Födan består till stor del av tallbarr och ris.  Stenarna ska liksom bli en kvarn där som mal maten till en gröt ungefär i krävan / muskelmagen.  Hon åt sten rätt energiskt medan vi stod med stillastående bil och kollade. Sen gick hon i maklig takt av vägen in i skogen och verkade inte rädd alls.  Liten film på min fb.
 

Svar på utmaning från Pernilla

Utmaningen tror jag var att publicera en boktitel varje dag i flera dagar och utmana någon annan varje gång, utan synpunkter på boken och göra det på facbook. Nu har jag publicerat den här boktiteln på min facebook, men jag stoppa där, utamanar ingen mer. Jag är inte så systematisk. Men det var roligt att leta upp en favvobok. Den här är en Lars Gustafsson från 1970-tal. Det är en av få böcker som jag läst flera gånger så den är sliten. Minns delar av den utantill. Valde mellan den här och "En biodlares död" av samma författare.  Jag är osäker på varför det blivit favvoböcker. Lars G har ju ett språk som är så vackert och väl hanterat. Det är svårt att hitta, man blir förtjust i det.  Han har skrivit många böcker och jag har nog läst de flesta, fast mina favoriter är de som kom till under den här tiden. Sen kom jag att ogilla honom som person för hans föraktfulla uttalanden om Sverige som land,  hans avståndstagande i samband med flytt till USA och universitetsuppdrag där. Men man får skilja på sak och person.

Jakthundparad på Åjängstravets sista tävlingsdag för säsongen

Det var jakthundparad på Åjängstravets sista travdag för säsongen. Det var ett initiativ från Johanna som är ny  initiativrik chef på anläggningen. Roland visade upp sin dunkerstövare Hej som är en representant för den norska nationalrasen. Tror att det finns bara ett 80 tal av dem i Sverige, men många i Norge. 
 Längst till vänster är David Josefsson med en finsk stövare, sen Mikael Tranberg med  drever,  Matilda Svensson med kopovstövare, hamiltonstövare, Niklas Olausson med bayersk viltspårhund, Sofia Gustavsson med  schillerstövare och Roland med  dunkerstövare.
 
 Travet är en plats där man träffar vänner och bekanta, en fin dag blev det, men vi var inte kvar till tävlingarnas slut. Det röda huset rakt fram är Travrestaurangen, men där åt vi inte idag. Det blev god  lunchbuffé på Travmuseet. En mässa var det också med jakttema och skyttesimulator.  Interjakt med Jonas Ås hade en central roll där, liksom Jägareförbundet och viltolycksådet och Norma bl.a.
 Här är en norsk speaker som sköter segerintervjuer och lite annat. Här pratar han med Rolands bror Gunnar och till höger om honom står bl.a. en av travtjejerna i Leverhögen Signe eller Selma och får pris för ponnylopp.

Igår lördag

 
 En svampletartur blev det igår lördag Vi hittade inga mängder, ett par, tre liter gula kantareller, tyvärr inga trattisar. Tax Seffrin fick hänga med, men han hittade inga rådjur, det  blev inget upptag.  Lunchen blev korvgrilling förstås
 
 Dagen innan var det inte mycket älgflugor, förmodligen blåste de bort i vinden då. Jag trodde att vi skulle slippa igår också. Men icke. Det kliade vansinnigt.  Efter svampplockningen tog jag bort nio älgflugor!! Luskammen är rätt effektiv. Älglus är trist, men jag fick åtminstone inga fästingar
 Lördagen avslutades hos goda vänner med god mat, trevligt prat och många glada skratt.  Ovan bild på desserten, en sorbet med ägglikör och äppelmos. God kombo!
 

God jaktlycka igår fredag!

 Det blev rådjursjakt med lille Seffrin igår fredag. 
 Det blev två släpp med korvgrillning i grillhuset på Liane mellan dem. 
 Ett djur fälldes
 
Kollektiv korvgrillning i grillhuset på Liane
 Sammanlagt jagade Seffrin tre timmar under dagen. Det var bra flyt på jakten, inte så mycket ryck och stopp och vändningar som förra gången. Tre gånger gick jakten över en bäck och Seffrin tog sig över alla gångerna såg vi på pejlen.  Till slut kopplades han på fullt drev, även om han saktat ner farten lite. Han har god kondition trots att det bara är andra släppet för säsongen, en stark hund är det med god jaktlust och bra skall.  Söket kunde vara större men det duger. Och nu har vi så mycket rådjur i markerna så han behöver inte leta länge.
 
I kväll är vi bjudna till goda vänner på lite äting. Det ska bli roligt

Lite mer höst hos dotter o barnbarnen i Umeå

 Isak o Lovis är ofta ute, här vid sjön i Kassjö
 
 
 
  
 

Son Mattias ritar dataspel.

 Han jobbar här, på Microsofts 343 Industries i Seattle. Spelet som han är med och gör heter Halo. Mattias blev intervjuad i en pod cast som gör program om "Spelskaparna", alltså dataspelens veteraner. Intervjun är en dryg timme lång. Mattias berättar om hur hans jobb och karriär har utvecklats under de här åren som han ritat spel hemma i källaren som barn och fortsatte  på UDS i Norrköping, på Pandemic i LA, på Dice i Stockholm och nu till slut på 343 i Seattle.  På min facebook finns länk till intevjun men det går nog också att leta upp den på Spelskaparna via google.  Nr 52.  Det är alltså en pod cast så det är typ radio på dator, inte bild om jag fattat rätt. Det är berättelsen om hur hans jobb har varit men också berättelsen om hur dataspelen har utvecklats och förändrats under de här åren.   Bild ovan från hans jobb.
 
 Här är på jobbet med brorson Bill när de var på besök
 
 Hä är bild från Mattias presentation i Årjäng av sitt jobb, exempel på spel som han varit med och skapat.
 
 
 TVå böcker om dataspelshistoria i Sverige och där finns Mattias med
 
 Han bor alltså här nu, i Seattle. Bild på far och son när Roland var där på besök
 
 
 Mattias är inte den förste i sin släkt som hamnat här i nordvästra USA. Ättlingar Kylin, tre bröder, kom hit som skogshuggare. De tillbringade tid här vid Crescent Lake vid läger för skogsarbetare. Släkt från min sida kom också hit i närheten. En moster till min pappa, Anna Wesserling,  emigrerade hit och hennes dotter Hazel Kelly är begravd i Tacoma, nära Seattle.
 
 Området har många pampiga jätteträd och en del är kvar. 
 Och här är Mattias hus där han bor med sin familj. Det ligger i stadsdelen Bellevue, precis vid en park, Bridle Trails
 

Utsikt över Östra Silen från Signebybryggan!

Häomdagen gick vi hit ner jag och tax Seffrin, till Signebybryggan. Molnen tornade upp sig i vackra mönster och det hela speglade sig i vattnet. Hösten är en fin årstid, nog alltid min bästa med alla färgspel i naturen, både på himlen och bland växterna.

Dagens älgfärsmalning!

Det här blir väl en del av avdelningen "Beskäftiga kärringtips". ;- ))  Så här mal jag älgfärs
 
 
Jag fryser alltså malkött i bitar från älg i samband med älgjakten. Allt brosk och senor och fett skär jag bort, verkligen inget finns kvar. Jag är petig och mal bara rent kött. Sen tar jag upp en omgång malköttbitar som jag beräknar göra av med inom några månader. I första omgången malning så varvar jag älgköttbitar med fläskköttbitar och lök ner i kvarnen. Sen mal jag allt en gång till.
 
Den malda färsen lägger jag i portioner i 1-literspåsar, ungefär så mycket i varje som vi brukar behöva till en måltid. 
 
Färsen plattar jag ut i påsarna och försöker få ut all luft. Jag borde säkert ha en vakummaskin till det, men jag gör aldrig mer än att vi förbrukar det på max tre månader. Och så länge håller sig matvaror i frysen om de innehåller fett som det här gör. 
 
De platta påsarna viker jag bara plastpåsen om. Sen åker de in i en större plastpåse, 5- 6 -liters.
Sen är det dags att lägga i frysen. Idag blev det åtta kilo alltsammans. En del blev fryst så här, en del blev biffar som jag stekte direkt till nya måltider framöver. Detta är lite pyssel några timmar men det blir mycket mat. Himla bra att ha platta paket. De tinar fort och om man har brått går det att lägga direkt i stekpannan och krydda direkt. 
 

Barnbarn Bill jätteglad över sitt rum i nya huset!

Nu har sonfamiljen flyttat in i huset. Barnen har fått sina egna rum. Bill är så nöjd med sitt rum, ny säng och ett rejält skrivbord. Jag målade det här rummet och det blev jättefint med mild blå nyans och så vitt. 
 
Min agenda för dagen är att mala älgkött blandat med lite fläsk. Bra att bli av med det nu som är kvar sedan förra året. Sen får jag hoppas på att köpa älgkött av någon för här i området är älgjakten inställd. Man har gjort gedigna inventeringar och de visar att älgstammen nu är för liten för att vara jaktbar. Håller tummarna att det är bättre nästa år. 

Jag skickade efter favvogodiset!

Himla god vaniljfudge som inte är seg eller fastnar i tänderna! Fast den är slut förstås. Jag har inte ätit upp alla själv, gav bort också. 
 
 

Ur led är tiden!

Näh...dom ska inte blomma nu, lupinerna! Fast växtligheten har varit märklig i år. Torkan gjorde att mycket växande  stannade upp under den torra  sommaren.  Men sen satte det fart när regnet började komma nu fram på höstkanten. Gräsmattorna exempelvis, brukar växa fram till midsommar, sen händer inte så mycket om man inte gödslar och vattna förstås. Men det gör inte vi. Fast i år tog det hela ny fart sent på växtsäsongen. Och nu blommar lupinerna! Inte så många men ändå!

En flock små fåglar på ladugårdstaket!

 Det satt en flock fåglar på Liane ladugårdstak häromdagen. Jag blev inte klok på vad det var för art. Bergfink kanske? Googling på nätet var inte till mycket hjälp heller. Om man söker på bergfink så kommer det fram fåglar med helt olika utseende. De har ingen ordning på sin design.  ;- )) Jag gissar i alla fall på bergfink och  att de samlats för att flytta infor kommande vinter. 
 

Potatisen är oppe!

 
 Det blev en älgbalja, så där 40 kg. Kanske räcker till jul. Förra året hade vi hjälp med upptagningen men inte i år. Nu var barnen upptagna med flytt och förlossningar
 

Jag var en snabbis på Fotografiska museet vid stockholmsbesöket

Utställningsbesök va inte prioiterade den här gången, men det blev några timmars glapp i målandet. Den stora utställningen var bilder av Lars Tunbjörk. Hans bilder är fascinerande. De ser vid första anblicken ut att vara utsnitt ur svensk vardag med rätt skarpa färger. Men bilderna antyder också ett drama. Man frågar sig vad har hänt och vad kommer att hända och varför. Man blir berörd av dem, känner något med de människor som han avbildar, man anar deras utsatthet, maktlöshet. 
Så långt allt väl. Men för första gången var jag besviken vid besöket på Fotografiska.De här uttrycksfulla, färgstarka och dramatiska bilderna hängde alldeles för tätt i utställningen. Jag kan i alla fall inte ta in en bild i taget när det alldeles bredvid, i blickfånget, hänger fler bilder av samma kaliber.  Funkar med svartvita, vilsamma porträtt  som hänger tätt men alltså inte med de här bilderna. Stor miss!
Sen var det en stor utställning från Unicef med hemska bilder på stackars barn och otäck infomation från högtalareom världens elände. Den gick jag inte in på ens. Den typen av bilder och text dundrar  emot oss dagligen i olika media, dem vill jag inte ha mer av. När jag går på Fotografiska vill jag se bilder som jag inte självklat möter i vardagen. Där vill jag se något annat. 
 
Jag har besökt Fotografiska museet regelbundet sedan det öppnade och aldrig tidigare varit besviken men så var det den här gången. Det kan bara bli bättre nästa gång, hoppas att det inte är en ny trend.

Första jaktdagen med lille tax Seffrin idag!

Första oktober är ju första dagen på jaktsäsongen då det är tillåtet att jaga rådjur med hund. Och det blev en lyckad premiär på flera sätt.
 
Jakt är mycket annat än avslut. Upptag blev det efter en halvtimmes sökande. Därefter en timmes drev när vi såg drevdjuret en gång men det var för långt bort. Sen är konsten att stå stilla och inte bli otålig och det lyckades vi hyfsat bra med den här gången. Det var ett ungt djur, det gjorde ideliga snabba rusningar, vinklingar, snurrningar och stopp ibland så han tappade ibland och fick leta opp igen. Det blev alltså ryckigt men Seffrin gav inte upp utan letade efter spåret. Han är envis och gör en bra insats. Det avslutande skottet var direkt och snabbt dödande, för långt för hagel men rätt nära håll var det med kula.
 
Det är mycket väntan mellan varven, när man hör drevet och följer på pejlen. Man får ha tålamod!
 
 
 
Och dessutom hade vi tur med vädret, lagom med så där 8 plusgrader, vindstilla och strålande sol.

Vi bodde trevligt i Stockholm

 
 
Vi hade fin utsikt över Brunnsviken och delade park med Victoria och Daniel!! Bara en sån sak! Det här hotellet / restaurangen byggdes på 1600-talet