Eld gör Roland upp ...

 
 ... när som helst och var som helst, det spelar ingen roll om det störtregnar  eller är 20 grader kallt. Han hittar sina töreträd, träd med tjärved, hugger flisor  av det och tänder, lite i taget. Det tar en stund och är lite pyssligt men funkar alltid. Jag kommer aldrig att fixa det för jag känner inte igen töre i skogen så som han gör. 

Vackert adventsväder ....

... blir det ser det ut som. Bortskämda blir vi. Jag har rännt på julmarknad hela eftermiddagen och smarrigt fika med en bloggkontakt. Bilder kommer senare. Nu ska vi gå och äta viltjulbord.

"Lyckostigen" av Anna Fredriksson

Den är lite av en feelgood-bok, men ändå inte. Den fattiga ensamma mamman vinner en stor summa pengar och det ger en skön revansch, men någonstans på vägen fastnar triumfen. Det är en bok med delvis trovärdiga personskildringa, men de överraskar hela tiden, ingen är så god / ond som man först tror. Det är mycket om fåfänga och en beskrivning av en mobbningssituation i en skola som bara inte skulle kunna hända idag (hoppas jag!)
 
Läsvärd är den och jag skulle gärna se att Anna skriver en uppföljare, det finns tillräckligt med lösa trådändar för det.

Pappas köttbullar slinker ner!

Och det var farmor Maj som lärde pappa Markus  att göra köttbullar, de är jättegoda så jag förstår Bill. Mamma Carins köttfärssås brukar också gå bra o så bröd i olika former. 

Vildsvin är verkligen farliga!

Vi har en bekant vars lillebror dödades av ett vildsvin. Det är några decennier sedan nu. Lillebrodern gick ut på en liten ås för att ställa sig på pass. Han var 18 år. Vildsvinsgalten kom för fort, han hann aldrig få till ett dödande skott. Med de sylvassa betarna skar grisen av de stora blodkärlen på insidan av benen och den unge pojken förblödde snabbt eftersom även artärerna var avskurna. Hjälp hann inte fram. 
 
Inne huvudet frossar jag förstås i de här berättelserna nu när gubben ska jaga just vildsvin. Det är lite oroligt, på ett sätt som ingen annan jakt varit, inkluderat många års älgjakt och någon vargjakt och harjakt i värsta björnland. 
Som vanlig går det säkert bra. Han har erfarna och trygga följeslagare i Daniel L. och Christer H. 

Blomserud

 Det här är Blomserud. Övre eller nedre vet jag inte. Men på sin tid en rätt stor gård, med pigor o drängar för att sköta om djur, jordbruk och hushåll. En släkting till oss började jobba här som piga den sommaren hon fyllde 13 år. Det var hårt arbete och maten bestod mest av mört som fiskades upp ur sjön gratis. Sovplatsen var en soffa i köket. Vägglus var det gott om i huset. Vägen hit var en gångestig genom skogen.  Till jul ville vår släkting gärna få fira med sin familj. Men det blev bara ledigt några timmar på julaftonseftermiddag. Det var allt. Vi är glada att det är annorlunda nu. Men många hade det som vår släkting, det var inte ovanligt. 
 
Fyra - fem år senare blev hon gravid och gift. Hon hämtades av sin man med häst och trilla till sitt nya hem sju kilometer därifrån. Småsyskonen  och mamman stod och grät och vinkade av ekipaget.  Paret fick inreda ett rum på vinden åt sig i mannens  föräldrahem, med hans föräldrar o syskon och andra släktingar kvar i samma hus. Sen så småningom så flyttade de yngre släktingarna ut ur huset, bildade egna familjer. Den äldre generationen gick bort och så blev huset det unga parets hem. Och hon sa som  äldre kvinna att hon hade fått ett bra liv. Och jag tror att hon menade det. Hon intervjuades av en yngre släkting om sitt liv och de orden känns så viktiga nu, både som ett tidsdokument och en samling personliga minnen. 

Vildsvin ...

... ska gubben jaga påstår han! Det är inte att leka med. Jag avstår tror jag.

Lihaget

Vi döpte vårt hus efter ett gammalt hus som fanns för länge sedan på Liane. Det stod där jag tog bilden överst, men är nedrivet för länge sedan. Stenbumlingarna efter husgrunden ligger precis i åkerkanten. Detta lilla hus var kyrkans erbjudande till dem som var utblottade och inte hade nåt, steget före fattigstugan. Lihaget var en liten stuga med en åkerlapp till och kanske nåt uthus, jag vet inte riktigt. Kanske var det möjligt att ha något husdjur och så göra dagsverken hos andra för att få till någon försörjning. Fattigstugan / fattiggårn var kan jag tänka mig i Guttarebol, där man byggde ålderdomshemmet.
 
Tja' detta var en liten orientering i gamla tiders socialvård utifrån platsen där vi bor

Ikeas julbord!

En dag var vi på Ikeas julbord i Karlstad! Det dukas upp från kl 15.00 på eftermiddagarna och kostar 99 kr / pers om man har Familykort. Jättegott var det. Sirapsfläsk var en nyhet, kroppkakor en annan och sen allt annat traditionellt som hör till, alla varianter både kallt och varmt. Om jag nu ska vara petig och klaga på nåt så blir det på Ris a la Maltan. Den var lätt smaklös, ingen vanilj i tror jag och kanske för lite grädde.
 

Skolinspektionen ...

... bör inspektera undervisningen i klassrummen inte enbart kolla att all dokumentation med exempelvis olika nedskrivna planer o åtgärdsprogram och undervisningsplaner finns på plats i sina pärmar i hyllorna, allt enligt krav från revisorerna. Jag är lite kluven inför det här. 
 
För ett antal år sedan hade vi Skolinspektionen på besök och då gjorde de just detta; gick ut slumpmässigt i några klasser och lyssnade  på undervisning. I en klass fick de lyssna till en lektion som var en exempellektion på hur elever sedan kunde jobba med olika länder i Afrika, länder som de själva fick välja senare och leta fakta till själva. Den här lektionens syfte missuppfattades helt och redovisades sedan ganska oblygt i Skolinspektionens rapport som ett exempel på gammaldags och mossig undervisning med för  stark lärarstyrning.  Resultatet av detta blev att den läraren slutade jobba som lärare, valde ett helt annat yrke! Trist, för det var en av våra duktigaste o mest ambitiösa lärare! 
 
Så visst är jag lite skeptisk till att Skolinspektionens inspektörer ska ut i klasserna och kolla läget, om deras förstånd inte räcker längre än så. Det kan alltså bli förödande för enskilda lärare och deras elever. Annars kan jag sympatisera med grundtanken att de planer  som döljs i pärmarna på svenska skolor inte säger så mycket om undervisningens kvalitet. 
 
Inte så lätt alltså.
 
Och inspektörerna hos oss var väldigt tydliga med att de enbart letade fel på skolan. Deras uppdrag var inte att redovisa och sprida några goda exempel. Deras rapporter efter skolbesök blir alltså väldigt negativa och ger ingen bra helhetsbild av den aktuella skolan eftersom det som eventuellt är bra utelämnas.  Trist, för rapporterna refereras ofta senare stort uppslaget i media som hela sanningen, trots att de ger en medvetet snedvriden bild av verkligheten.

Jan Guillou "Ordets makt och vanmakt"

Den är bara såååå tråkig för en vanlig dödlig som inte kan alla turer runt de olika falangerna av SKP  och som är insatt i intrigerna runt IB affären och andra politiska mellanhavanden under den här tiden. Jag blev lite besviken för boken har fått så goda vitsord som något av det bästa Jan G har skrivit. Jag hade egentligen tänkt läsa den som en motvikt mot en lite kritisk bok om Jan G som kommer snart. Men jag erkänner att jag efter flera försök ger upp nu. Jag somnar varje gång. 
 Egentligen intresserar nog den här boken mest en begränsad grupp av mediafolk, det  är därför den fått goda omdömen i just media.
 

När jag får tid ...

.... så väntar ett antal småprojekt på att bli gjorda, exempelvis sätta tassar på tvättkorgen som verkar slita på golvet. Men den där tiden tycks aldrig komma, några projekt har väntat i åratal. Undrar om jag planerar för dåligt? Alla andra tycks ju hinna med. Och advent skulle ha förberetts, varken stjärna eller stakar är framme. Suck!

.

 

Isen

n
 Isarna börjar frysa till och i bäckarna blir det så fina formationer!

Minus 8 grader ....

... imorse. Kallast den här säsongen, nu börjar isarna lägga sig. Kan bli en fin vinter!

Klantigt!

Alltså, hur klantig får man vara???? Slänga ner tärnad potatis med handen i stekpannan!!! En splash av steksmör  på ljusbrun-färg-temperatur- nivå i handflatan gör väldigt ont. Man uppför sig reflexmässigt som en ylande och rastlös känguru kan jag berätta för dem som aldrig drabbats.  Nästa gång blir det bruk av stekspade och tallrik istället. Skänker en tacksamhetens tanke till den som uppfann Xylocainsalva
 
(Va lustigt förresten, mina händer ser ut som min mammas! Spontant tänkte jag när jag såg den här bilden att det där är mammas hand, men det är det ju inte. Men våra händer är tydligen lika, har inte tänkt på det förut)

Jämna år ...

... fyller gubben framöver. Fast han har undanbett sig uppvaktning. Ville bara påminna om det och berätta för dem som eventuellt befinner sig utom vår tidnings utbredningsområde. Det har varit annons.

Hej

 
Här är vi på hemväg efter en halv dag i skogen tillsammans med Jazz. När Jazz jagar längre bort så får Hej gå lös förstås. Han är mycket intresserad av alla spår och går hela tiden runt med näsan i backen (om det inte väntas mat förstås !)
 
 
Här ovan kollar han när Roland gör upp eld för att grilla korv i solskenet.
 
Hej var med förstås på jakttur idag söndag. Idag tog han upp ett eget drevdjur till jakt några minuter. Osäkert om det hade klövar eller tassar. Han var borta så där 10 minuter. Det tar sig.

Solnedgång vid sjön

Helgen som gick bjöd delvis på vackert väder.

Grindvakter ...

... skriver Anna Dahlberg om i Expressen. Det är kloka reflektioner hon kommer med och de ligger en bit utanför mainstream. Med grindvakter menar hon de människor som har som yrke att välja vem som ska få en viss typ av hjälp / vård och vem som inte ska få. Anna menar att vi alla helst vill vara goda och låta alla få precis allt de önskar. Men våra välfärdssystem skulle inte klarar av det utan priset skulle bli högt för alla, ett liv med mycket låg standard - för alla. Hon menar att ingen vill försvara dessa nej-sägare, de som måste dra gränser - begränsa. Att de riskerar att bli allt mer bespottade och utsatta i takt med att fler av oss bli äldre och behöver mer vård, att allt fler vill komma till vårt land för att dela vår standard.
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-forsvarar-nejsagarna/

Bjuda på pepparrotskött??

Kan man verkligen göra det? Det känns ju som vanlig husmanskost, inte någon kalasmat precis.
 
Vi chansade i alla fall igår kväll och ätandet utföll av allt att döma till belåtenhet. Egentligen så hade jag planerat för att jag o Roland skulle äta pepparrotskött på älg med len pepparrotssås till, kokt potatis, ärtor, morötter o sallad med dessert brulépudding, igår kväll lördag. Det är mat som vi gillar. Sen upptäckte jag att det blev mer mat än vi skulle orka, så spontant  bjöd vi in våra tillfälliga grannar, en norrman o en fransyska. 
 
Efter några veckor i känslomässigt och socialt vakuum var det skönt att  träffa folk igen och prata om sånt som skingrade tankar och tårar en stund. Sorg behöver få paus ibland.
 
Intressant att få en initierad analys av det nuvarande fenomenet "Rör inte min hora" som finns i Frankrike just nu som svar på ett lagförslag efter svensk modell när det gäller prostitution och att  få äkt-norska synpunkter på Aftonbladets krönika om Norge som rasismens högborg (! ) efter regeringsskiftet.  Det är klart att den havererade svenska flyktingpolitiken också ventilerades. Vi är rejält oroliga för läget som inträder efter nyår då kommunerna enligt nya regler kan  tvingas att ta emot stora grupper av invandrare som fått uppehållstillstånd men som nu sitter fast i statens asylboenden. Tidigare har man måste förhandla med kommunerna om detta mottagande, men det behöver man alltså inte nu längre.
 
 Vi hade alltså givande diskussioner, som det ofta blir när olika bakgrund och olika erfarenheter möts.

Hejs fjärde harjakt.

Idag lördag gjorde Hej sin fjärde lilla harjakt. Precis som förut jagade Jazz på en hare som kom till Roland o Hej. Haren stannade på bara några meters avstånd o Hej stelnade till o kollade på honom. Sedan skrek Hej till och det blev jakt så där 3- 4 minuter. Haren gick över en risbuske och det är klart att Hej som såg honom hade brått och rullade runt i den några varv innan jakten gick vidare. Idag låg han längre kvar tapten och letade. Hej har ett grovt och väl hörbart skall. Det börjar bra.

Oskarpluttens liv

I tystnaden som uppstått när nu inga små taxtassar trippar över golvet så kollar jag ibland på bilder från hans liv hos oss.
Oskar o Roland!
Här är han ganska liten, augusti 2006 hämtade vi honom i Västerås.
 
Oskar sängkompis!
 Det är inte så ofta jag är sjuk, men minns att jag låg i influensa en dryg vecka då i augusti 2006 och Oskar intog sin plats i sängen. Och han luktade valp så gott!
 
Välkommen Oskar, taxvalp i bild!
Här är allra första Oskarbilden. Roland har hämtat honom
 
38735-319
Oskar har fått sitt första halsband och koppel. Och så har han den här dagen blivit chippad för identitet, så alla vet att Oskar är just Oskar.
 
Söt taxvalp Oskar!
Han tyckte om att komma och lägga sig i min säng för att bli kliad på magen och vifta lite med tassarna i luften!
;-)
 
En hängande hund!
Oskar var en sån där kelig valp som gärna satt i knä. Men dilemmat var att en  tax med sin längd ofta hamnar utanför med en bit av kroppen så det blev så här! ;-)
Taxvalpen Oskar gillar tofflor
En favvosak var mina tofflor! Han åt inte på dem, men tog dem i hallen och trippade stolt iväg med dem till sin liggplats!
 
I skogen med valparna
Mycket tid i skogen blev det med valparna Jazz och lille Oskar. Här är de ungefär ett halvår i november 2006. Vid den tidpunkten var Oskar mest mogen, satte näsan i backen och intresserade sig för spår medan Jazz lekte med pinnar. Men skogsvana måste valpar få oavsett mognaden.
 
Oskars pejl
I december 2006 fick han börja ha pejl på sig när han gick lös i skogen. Han var inte alls hindrad av den, en mindre modell är det. När det var ljust så gick han ifrån oss en bit. Men så fort det var lite mörkt så gick han runt benen på mig. Lille Oskar var mörkrädd upptäckte vi! ;-)
 
 Valpbråk!
På kvällarna lekte valparna Jazz o Oskar vildsint i timmar med avbrott endast för att dricka lite vatten då och då. Det ser väldigt ilsket ut men är alltså bara på skoj. Båda fick en enormt stark fysik på det här sättet, starka ryggar och ben.
 
Hussehund!
Januari 2007, drygt ett halvår gammal. Nu har han börjat driva rådjur korta sträckor, men är samtidigt inne en utvecklingsfas när han är väldigt noga med var jag o Roland befinner oss. Han kommer ofta tillbaka o kollar var jag är, bra att sitta still då så han har lätt att hitta mig och snabbt kan gå tillbaka till jakten. Inne börjar han med sitt väntade vid ytterdörren när någon av oss är ute. Och inomhus följer han oss som ett litet plåster när vi går i olika rum, lägger sig o väntar utanför om han inte får gå med in.
 
Rådjursjaktpremiär Oskar!!
Hans första rådjursjakt var 10 minuter på nyårsdagen 2007, ett halvår gammal. Efter den tog han några minuter på en räv också. Sen var han slut och ville hellre bli kliad på magen här hemma i dofterna av köttbullsstekning.

Naturens under

Ibland växer mossa på trädformationer i en märklig kombination!

Tack ...

... för omtankar och deltagande kommentarer här på bloggen och på Facebook de senaste dagarna med anledning av allt sorgligt som hänt. De värmer och jag har läst dem flera gånger, men orkar inte svara på var och en så jag tackar er alla istället med detta inlägg. Jag har heller inte kunnat samla mig att läsa och kommentera i andra bloggar just nu, men jag kommer tillbaka.

Står o tänker ...

... gör barnbarnet lille Bill ibland! När man är så där ett och ett halvt år gammal så finns mycket i vardagen att förundras över.

Tröst av bilder o musik kan man få

Bl.a. av den här musiken.
http://www.youtube.com/watch?v=W4JkvRl91rI
http://www.youtube.com/watch?v=1RP6gL22lJA
http://www.youtube.com/watch?v=6yBu_4XdxVY
 
(Man kan klicka bort eventuell reklam o gå direkt på musiken) 

Torsdag, sista Oskarrapporten

Igår fick vi ta bort vår älskade lille Oskartax! Nu finns han inte mer, hans plats gapar tom och ingen liten lurvig hund kommer trippande över golvet fram till sängen för att hälsa god morgon. Ingen Oskar ligger längre vid ytterdörren och väntar på att husse ska komma hem eller studsar jättelycklig på bakbenen när jag tar på skogskläderna.
 
Det gick att ´få honom att äta kyckling och ris, trots att aptiten inte var bra, men de sista två dagarna fick han inte behålla maten. Mag- tarmsystemet verkade sårigt och inflammerat  Han magrade och blev att tröttare. Vi konfererade med veterinären som undersökte honom i Karlstad. Hon gav oss inget hopp och rådde oss att ta bort honom. Med sina svaga njurar så hade han inga utsikter att få ett liv med livskvalitet. Så nu är han borta. Vi kämpade länge men måste ge upp. Lille tappre Oskar!

Hej har jagat igen!

Idag torsdag morgon så var Roland ute med Jazz och Hej på harjakt. Jazz jagade på en hare här ovanför vårt hus. Hej fick se den precis som förra gången så kunde han ta över den några minuter och jaga på den. Han har ett grovt och hörbart skall. Men det gick förstås bara några minuter, sen fick Jazz ta över igen.

Den sista Oskarrapporten ...

... kommer imorgon. 

När mammor dör ....

När mammor dör,


 
då förlorar man


ett av väderstrecken.


Då förlorar man


vartannat andetag:


då förlorar man en glänta.


När mammor dör,


växer det sly överallt.

 

/Göran Tunström

 

 Rolands mamma var på många sätt navet i vår familjs liv med sin fysiska närhet (i huset bredvid oss i alla år!)  med sin varma omtanke, med sin kraft och energi. Hon var en allt igenom god människa. Kanske finns inte så många som man kan säga så om. Vi saknar  henne oerhört mycket, det är så tomt nu.

 

I morse på vägen till jobbet letade jag efter Tunströms dikt i minnet, hittade den inte men fick hjälp av kollega M.G. lite senare under dagen. Tack för det!

 


Lämnat oss ...

... har en nära och kär släkting gjort, efter en tids sjukdom. Vi har  levt som i ett känslomässigt och socialt vakuum under sjukdomstiden, men  nu får  sorgen ta vid. Och den är skoningslös, som alltid, kommer och går, ockuperar, medan livet bredvid bara håller på,  av sig själv.
 
 
 En Ogrowsky-bild
 
 

19:e november 2013

Så går då en lång dag så sakta mot sitt slut.
 
 

5:2 ...

... har alltså blivit 6:1 stället. Det innebär en dag i veckan på svältgränsen för att kompensera övriga veckodagars frosserier. Än så länge verkar det funka. Vikten har lagt sig still, går varken opp eller ner och det var så jag tänkte mig. Jag blir inte särskilt hungrig under lågkaloridagen, som infaller, som idag, på måndagar. Äter under arbetsdagen bara några riskakor, a 30 kalorier styck. Och sen en måltid på kvällen med något mer mättande upp till de stipulerade 500 kalorierna.  Som sagt hungern är inget problem men att frysa är jobbigt. Jag fryser annars nästan jämt och den här svältdagen är det verkligen grymt. Måste komma ihåg att bylta på mig i tid innan värsta frossan sätter in sen eftermiddag!

D-vitamindags...

...börjar det bli nu. När den vanliga solen nästan inte alls är framme, bara en liten stund när man ändå jobbar och är inomhus, så ska man nog äta solskensvitaminet D3.
 
 

Ny favvomat!

Ibland hittar man en favvomat som sedan varieras på olika sätt. Detta är vår senaste:
Det började med att jag köpte skivspill, dvs spillskivor av karré och kotlett med ben. Tänkte att det måste kunna bli gott i långkok med olika rotfrukter. Så jag lade i det som fanns hemma av morötter, lök, selleri, kålrot, purjo osv. + buljong (äkta eller tärning) o kryddor. Sen fick det koka ett par timmar. Och resultatet blev bra. Så nu varierar vi temat med olika sorters fläsk och kött i långkok med olika tillsatser. Men det måste vara ben med för att ge den bästa smaken. Här på bilden är eg, för lite ben för att det ska bli allra bäst.  
 

Lille Bill ...

... äter plättar i Norrviken hos mormor o morfar!
 
 Och Roland noterar nöjd att den kylénska fotvinkeln är på frammarsch! ;-)
 

Succé för julmarknad ...

... på Tjolitta. Det var första gången och massor av besökare kom. Det var många försäljare också nu när man var inomhus, inte bara Idé och Hantverk från Sillerud. Hoppas den kommer tillbaka igen nästa år.

Hundmat åt vi ikväll!

Det betyder alltså inte att vi äter sämre, det innebär att vi äter det som Oskar ratat idag; tunnskurna kotletter! Han vill inte ha råa kotletter längre blandat med ris. Nu vill han ha kokt kyckling o råris o äggula! Alltså åt vi istället  "hundmaten",  tunna välstekta fläskkotletter med kantarellsås, kokt grön sparris, kokta morötter, sallad. ;-). Inte helt fel!

Kantareller!

Gissa om jag blev häpen när jag hittade så där ett tiotal fina kantareller idag på eftermiddagen när vi släppte Oskar för att försöka hitta rådjur. Och de var alldeles fina, inte alls slemmiga och gamla.  De fick sen ingå kvällens sås.
 
 
 
 

Skype med Seattlesonen

En bild av utsikten från deras lägenhet i Sea Kirkland, Seattle. Det är ungefär som hos oss med väder och årstid. Men det blir sällan kallare än 5 plus i själva Seattle.  Mattias o Risako har köpt slalomskidor och pjäxor. De behöver bara åka 30 - 60 minuter för att komma upp i bergen till fina slalombackar. Många åker upp över en helg för att få fin skidåkning.
 
De räknar med att bo kvar i Microsofts lägenhet, en trea i ett slags lägenhetshotell där allt finns och städning + sängkläder ingår,  tills deras möbler kommit från Stockholm. Det kan ta ett tag. Först måste man vänta på att en container ska bli full, sedan ska överfarten ske. Förra flytten, till Stockholm från LA så måste alla fartyg gå in i hamn i Mexicanska golfen pga oväder och allt blev försenat. Men de har skrivit kontrakt på en egen lägenhet, en 2,5-rumslägenhet, också i Kirkland och räknar med att flytta in i den så snart deras möbler anlänt. En bit fram på nästa år hoppas de att deras lägenhet på söder i Stockholm ska vara färdigrenoverad och såld och att  de ska kunna hitta ett bra hus i Seattle.
 Bil måste man ha i Seattle. De har kollat på Prius (heter den väl?) någon sorts hybridbil som kan köras på olika alternativ, bl.a. el.  Mattias trivs på jobbet. Startar vid 7-tiden på Microsofts Halostudio varje morgon och får jobba i fred ett par timmar innan alla andra kommer. Och håller på till bortåt 5-6 på kvällen. Vi försöker att skypa varje söndag kväll en stund. Då har Mattias o Risa ledig morgon i Seattle, 9 timmar tidsskillnad ungefär. Bildkvaliteten är perfekt och även ljud. Tack o lov för moderna kommunikationsmedel. Vi kan se att de mår bra, både Mattias o Risa o katterna Hannah och Mimmi. Katterna är förtjusta i heltäckningsmattan, de kan springa så bra på den och är i fysisk toppform.

Lite mer Facebook!

Jag har ju testat att vara aktiv på Facebook ett par gånger, men slutat eftersom det blev för rörigt med både Facebook o blogg. Jag valde bloggen för den  passar nog mig bättre eftersom jag ibland vill göra lite längre texter och vill kunna lägga ut många bilder med större format.  Och så försökte jag hinna med alla som var mina vänner på FB, så som man gör på bloggen och det blev stressigt. På bloggen blir det ju en vänkrets på så där 5- 10 stycken som man kanske håller tät kontakt med år efter år, men på Facebook många fler ytliga kontakter. Det funkar inte att kommentera / gilla hos alla hela tiden.
 
Nu gör jag ett nytt försök att vara lite  på Facebook. Ska försöka bortse från lärares inbyggda rättvisekrav. Risken finns annars att det blir plikt med egen-krav att kolla alla vänners sida och gilla hos alla och kommentera hos alla. Jag ska gilla o kommentera på det som flyter förbi liksom och hoppas att andra inte tar illa upp.
 
Mina blogginlägg länkar till FB men numera enbart de med text, inte de med bild. Undrar varför? Har försökt skriva och fråga men frågesidan får spatt så fort man skriver ordet Facebook! ? ?

Oskarrapport lördag.

Åt en halv dagsportion i morse men inte med någon glupande aptit som igår. Vi släppte honom och gick i skogen ett par timmar på eftermiddagen, men han fick inte upp nåt. Han valde att fördjupa sig i ett rävgryt så vi avbröt.
Åt en mindre matportion vid hemkomsten, men den kräktes han upp direkt,  klockrent varenda riskorn. Trist!!
 
Sen ville han inte ha mat förrän på kvällen. Då åt han en halv dagsportion till. Så matläget idag är ok och det är fortfarande det hemlagade som gäller, samma som beskrevs igår. Imorgon ska jag byta ut köttet mot 100 gr kokt kyckling hackad i småbitar. Vågar inte ge honom rå kyckling för Salmonellarisk och Campylobacterrisk.

Lägenhetsrenovering

Vi håller på och renoverar en lägenhet i Rolands föräldrahus. Här syns läget i köket just nu. Fönstren är bytta, ny el överallt, målat väggar (glasfiberväv + målning), målat luckor och tak, ny kyl/frys, ny spis + fläkt, ny ljusramp under överskåpen.  Beslagen är från Ikea och tar upp det lite av det gammaldags i huset. I överskåpen är det Ikeas porslinsknoppar. Det blev bra med olika, jag var inte säker innan, men jag är nöjd. Letar just nu dörrtrycken med porslin / vitt, Byggmax har en /variant men det kanske finns på fler ställen och jag vet inte om de passar.  Vedspisen (går att elda i!)  och bänkskivan får vara kvar och kaklet också, det är rätt felfritt, även om det vore snyggare med liggande vita / svarta plattor. Golvet ska bli nytt, det blir nära svart. Det som ligger här är i och för sig prydligt men fullt av brända småhål från vedspisen. Den nya mattan bör alltså tåla ett och annat brännmärke utan att genast se ful ut.
 
Entrén är målad väggar o tak. Roland byggde in de fula propparna i ett skåp och brandsläckaren ska få en ny plats. Dörrvreden ska som sagt bli nya. Om det syns några mörka fläckar på bilderna så beror det inte på fel i målningen utan på att jag hade nåt på kameralinsen.
Här är sovrummet. Klart är ny el, nytt fönster, nytt tak och tapetserat med Ecos White helvit tapet kant i kant. Snygg är den!!  Jag hade hellre haft glasfiberväv och målat vitt på för det är garanterat tåligt, men det passade inte underlaget (sex lager papperstapet!) så nu fick det bli lite lyxigare med en ganska fin tapet. Golvet här ska också bli  nytt, fast hur vet vi inte än. Det gamla är utslitet.
 
Det kommer att bli vita väggar överallt i lägenheten. Det lämnar över till en eventuell hyresgäst att färgsätta och inreda efter egen smak. Vi vet inte hur vi ska hyra ut det än, antingen på helår omöblerat eller för kortare perioder möblerat. Det är en trea med rejäla rum så båda alternativen är möjliga. Vi funderar.
 
Mattläggare kommer kanske snart, men i övrigt så blir det lite brejk i renoveringen nu, kommer igen senare med väggar o golv i de andra två  rummen och hallen.

Tre vargar i Hynninga...

... idag på morgonen. Det blir norr om Häljebyn.  Vargarna gick in i såten, möjligen intresserade av hunden. Älgjakten fick avbrytas och hunden lyckades man koppla.

Hej har drivit hare idag!

Idag har Hej drivit hare, för andra gången i sitt liv! Jakt med skall och fullt ös i 300 - 400 meter och han såg haren under tiden. Sen dribblade haren bort honom på något sätt och han förlorade spåret. Men väldigt roligt och triggar förstås hans jaktlust på just hare att inte bara ha drivit utan också sett haren.
Egentligen var det en hare som Jazz drev på och som kom till Roland på pass, men Hej var med förstås. Roland lyfte upp Hej så han fick se haren som kom emot dem och  överta den en liten bit. Nu är det förstås Jazz som fortsatt jagar på haren och Roland passar uppe vid Döverud tror jag.
 
(Bilden är lite missvisande när det gäller Hejs exteriör. Han är rätt i benen  och ryggen och har en lång fin nos. Halsen blir konstig med pejl)

Julmarknad på Tjolitta idag ...

...och imorgon, 16 -17 november 11.00 - 16.00 har jag skrivit i min almanacka. Låter spännande, dit åker vi!

Oskarrapport fredag kväll

Alltså den hemlagade maten är en succe! Vi har fått en pigg och hungrig hund. Enligt veterinärens anvisningar så får han en blandning av kokt råris, hackat kokt äggula, lite riven ost, 100 gram magert kött per dag. Till det får han en öljästtablett som han knaprar i sig utan protester. Och så äter Han gärna rå potatis. Vet inte om det tänkt kokt eller inte men han vill ha tunna skivor rå potatis. Köttet är finhackad rå fläskotlett blandat med riset. Oskar åt massor igår. Han åt minst en halv dagsportion imorse och två rejäla portioner i kväll. Vi försöker dela upp maten i flera omgångar så mycket som går. Och han var pigg imorse, låg inte bara i sin säng o kollade på oss. När maten är på gång så går han på bakbenen efter mig! Sen får han numera en hel Fortecor, men vi har tagit bort Cerenia som ska hindra kväljningar.

Vi är jätteglada över hans förbättring och vågar hoppas lite. Ska testa att jaga med honom under helgen

Oskarrapport torsdag

Idag fick vi en lista från veterinären på mat som vi själva kunde fixa till åt den njursvage lille Oskar-taxen. Det var lite kött utan salt, råris, potatis, riven ost, keso bl.a. Och så extra tillskott av b-vitamin. Inget salt förstås och absolut inga inälvor eller skaldjur. Och simsalabim så åt lille Oskar en dagsportion, av detta men inte keson. En hel potatis åt han rå, i tunna skivor!!!
 
Vi skulle öka Fortecor också till en hel tablett. Antikvälj-tablett har vi tagit bort. (Cerenia?). Nu har han gått opp till 10,5 kilo. Åt en hel del igår också, fast torrfoder. Det går åt rätt håll en stund i alla fall.

Priset Årets journalist vanns av tidningen Cafés Staffan Heimersson!

Good times! Staffan Heimerson, reporter sedan 60 år och ikväll nominerad till Tidskriftspriset som Årets Journalist för sitt stora Syrienreportage i Café, med redaktionschef @[795760334:2048:Markus Kylén].
Och Niclas Hammarström.
Utdelningen skedde i kväll torsdag på Tidskriftsgalan på Berns. Äldste son Markus, till höger om Staffan i bild här ovan,  fanns på plats som representant för tidningen Café. Kul! Vi gratulerar  till utmärkelsen! Priset delas ut för ett gripande reportage från krigets Syrien, tror det ingår i tidningens serie av långläsning, 18 sidor, det längsta i tidningen Cafés historia. Länk till reportaget finns här: http://cafe.se/infernot-inifran/

Sovvagnen / vandrarhemmet i Svensbyn!

 Igår kom den alltså till Ica Sillerud, den fina sovvagnen som ska fungera som vandrarhem i anslutning till butiken, cafét, loppisen och inredningsshopen på andra våningen.  Det måste ha varit en smärre chock för de bilister som mötte en sovvagn på E18. Två jättekranar fick vagnen på plats på fundamenten som gjutits innan. Inne i vagnen finns fina kupéer, lite lyxigt inredda med handfat och några har egen toa. Det luktar till och med fräscht,  inte alls som det brukar göra i gamla sovvagnar. Den är ganska nyrenoverad och inte så mycket använd.
 
 
 
nenn
 
 

Skolan kan bli valfråga ...

... i riksdagsvalet nästa gång. Och det vore ju inte fel, bara man inte fastnar i ett småaktigt käbbel mellan partierna, ett käbbel som låser positionerna så man inte kommer vidare. Skolan behöver partiöverskridande satsningar som blir hållbara på sikt. Grundbultarna för kvalitet framöver är ta itu med lärarlönerna och minska lärares administration så att man kan fylla lärarutbildningsplatserna med kvalificerade sökanden igen. Lärare vill undervisa,  få rimligt betalt för det och slippa  slåss med meningslös dokumentation i kroniskt krånglande datorsystem.
http://www.dn.se/valet-2014/sa-star-partierna-i-skolfragan/  

Slisk är trendigt!

Spelar ingen roll vilken tidning eller vilket teveprogram man kollar på numera. Det bakas,  det tipsas om söta bakverk, det ena läckrare än det andra. Det ska både smaka gott och se fint ut, som små skulpturer! Många av oss gravt medelålders trodde nog att kafferepens tid var över för alltid, ersatta med kruskakli och surdegslimpa. Men icke! Till slut kommer allting tillbaka!

Hej och systern Turi

Hej med sin kullsyster Turi boende i Säffle med husse Kalle K o fru Christina. De är exteriört ganska lika men Turi är bättre vinklad fram. Rörelserna var svåra att jämföra eftersom de inte var stilla så länge. Om man kollar noga på bilden så syns det att Turi har ett glosöga. Det har många hundar av rasen dunkerstövare.

Kvällspromenad med hundarna

Jazz och Hej leker alltså vildsint och ser arga ut, men det är bara på skoj.
 Pannlampa för att se nåt i kompakt mörker i skogen.
 
 
 

Dödande skott ...

... på flyktingförläggningen i Hagfors i kväll tisdag. En man var våldsam med kniv och polis kallades till förläggningen. Då angreps den närmaste polismannen. Vid andra angreppet så tvingades polisen skjuta mannen för att rädda sig och kollegorna och boende på förläggningen. 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17831297.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/polis-skot-ihjal-man-pa-flyktingforlaggning/

Oskarrapport tisdag

Vi kastas fortfarande mellan hopp och förtvivlan. Igår åt Oskar-taxen  bara en fjärdedels dagsranson mat och då frampå kvällen. Idag åt han inget  alls på hela dagen, inte förrän bortåt nio på kvällen. Då svepte han i sig en halv dagsranson. Men innan dess hade vi hunnit börja  planera för hans eventuella hädanfärd, det erkänns. Han är väldigt mager nu. Nu hoppas vi lite  igen och har tagit en ny kontakt med veterinär, vi ska prata mer med henne imorgon onsdag eller på torsdag.

Camp Grinsby satsar på ny servicebyggnad.

Den har tillverkats i block inomhus  av Liane Byggservice. Det går förhållandevis snabbt och effektivt, helt torrt också. Sen monteras blocken ihop på plats vilket tar bara ett par timmar. Ove fraktade och lyfte med lastbilen. Det är ett ekonomiskt sätt att bygga nya hus, tid är pengar. Kul att Anders satsar nytt på sin fina camping här i Sillerud. Den är ju speciell med karaktär av vildmarkscamping, vid  sjö med bad och gott om plats för camparna.

Avlatsbrev för koldioxidutsläpp..

.. ´låter knasigt och inte fungerar det heller. Märklig grundidé att kunna köpa sig rätten att smutsa ner.
http://www.dn.se/ekonomi/handeln-med-utslappsratter-har-havererat/

Camp Grinsby i Sillerud ...

... bygger ut och Roland (Liane Byggservice) levererar. Bilder senare idag på monteringen

Årjäng investerar för framtiden!

Det går bra för Årjäng, budget i balans och nu satsar man på investeringar för framtiden! Det finns alltså undantag från den nattsvarta bilden som tecknas av landsbygden just nu i media! Årjäng är en framgångssaga med till o med lite ökande befolkning.
http://www.vf.se/nyheter/arjang/arjang-bygger-nytt
Här  byggs nu ett nytt högstadium för hela kommunen kostnadsberäknat till 100 milj
 
 
Sen planeras för en rejäl upprustning av låg- och mellanstadierna i Töcksfors och i Årjäng på Silbodalsskolan. Det föreslås 25 miljoner till det med sikte på år 2016 o en miljon till projekteringen. Det glädjer mig som jobbar på Silbodal och som bl.a. ser den här handikapptoan varje dag. Upprustning behövs!
Skolorna i centralorten har fått förfalla i många år nu. Känns bra att det äntligen är kvalitet i skolan och barnen som man satsar på nu när ekonomin kommit i ordning och  tål nya investeringar. De politiska partier verkar vara överens om att man måste ta itu med de här lokalerna så det är goda utsikter att det blir verklighet. ( Alla  utom Folkpartiet som tydligen reserverade sig mot beslutet!  Förstår jag inte alls! Hur tänker dom???)

5:2 blir 6:1

Efter två veckor med 5:2 diet så blir det nu 6:1 istället. Eftersom jag tappade så där 4 kilo på två veckors 5:2 så kanske det blir lagom vikthållande med 6:1 framöver. Det innebär 6 dagars ätande som vanligt (inklusive slisk och praliner!) och en dag på svältkost med några kokta grönsaker. Jag testar och ser hur det går. Vill inte gå ner mer i vikt nu, har landat ganska rätt för tillfället. Gamla kärringar ska inte vara för rangliga.

Hel dagsranson njurvänlig mat!

Klockan halv tio i kväll söndag  bestämde sig äntligen taxen Oskar för att äta efter två dagars matvägran! Och då svepte han utan vidare bedövning i sig en hel dagsranson mat i kombo blötfoder och torrfoder! Jublande glada blev vi!  Lite hopp igen då efter två dagars vånda.
 
Fjäskhund Oskar!
Gammal bild! Han gillade att snossa på sängkanten när han var sex månader också! Det måste vara från 2007.
 

Att kommunicera budskap...

... är ju kärnan i läraruppdraget på nåt sätt. Det är väldigt stimulerande att syssla med det i olika sammanhang, genom  bild och text och kroppsspråk. Undrar om det är en ren slump att mina tre barn också sysslar med det yrkesmässigt, fast på helt olika sätt?

Fars dag ...

... firar Roland  helt väntat  med att jaga hare!

Dunkerstövarvalpen Hej ...

 
... har varit en vild valp, men är betydligt lugnare nu. Rutiner är stabiliserande och tryggt för en liten livlig hund. 
Förutom vistelse i skogen varje dag så brukar det bli lite stretching, massage och tass-zonterapi (  ;-)  ) på kvällen. Det är för hunden säkert trivsam beröring, men det är också bra att en hund får finna sig i att bli hanterad redan från början för att husses ledarskap ska befästas.

Bonusfesten ...

... har ett högt pris och inte det pris som man ser först; alltså det motbjudande i att allt mer av storföretagens vinster går till att på ett felaktigt sätt belöna de högsta cheferna. Med felaktigt menar jag att de belönas för kortsiktiga vinster i  system som ofta är obegripligt för en utomstående. Den fasta lönen spelar allt mindre roll.

Det verkligt höga priset för bonusfesten är att de ledande cheferna skyr långsiktiga investeringar om de drar ner de kortsiktiga vinsterna (som ger bonusutdelning!). De största investeringarna görs idag av icke-börsnoterade företag utanför den mest hysteriska bonuskarnevalen.

Utan investeringar - inga nya jobb!

Detta är funderingar hämtade från Cervenka som skriver utifrån att storföretagen går som tåget i Europa och USA och bonusfesten framåt vårkanten kommer att slå nya rekord.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/den-riktiga-notan-for-bonusfesten_8706620.svd  

Krisigt o knapert är det mest för de enskilda ländernas nationella ekonomier. Banker och andra storföretag är ytterst välmående. 

Oskarrapport lördag

Oskar jagade rådjur idag nästan två timmar och uppförde sig ungefär som vanligt. Nu hade han turen och fick opp efter bara en kvarts sökande. Sen åt han nästan inget på resten av dagen (och nästan inget före heller) . Min teori är att rörelse inte befrämjar hans aptit eftersom den är nedsatt av slaggämnen som njurarna inte kan befria kroppen ifrån typ urea och kreatinin, ja ungefär så. Mer kroppsrörelse ger i så fall mer slaggprodukter och därmed sämre aptit. Vi får se hur det blir imorgon. Nu väger han igen bara 9,7 kg. Han var uppe i 10,5 ett tag.

Besvikna ...

... blev vi! Det som annonserades som en film om skroten i Båstnäs, var bara en trailer för bildboken som kommer ut våren 2014. Vi hade bjudit hem ett annat par och bänkat oss framför teven kl 19.00 men det var strax slut! Vi tröståt lite och hade en trevlig kväll ändå, roade oss själva.

Bilskroten i Båstnäs ...

... är det film om på svt ikväll lördag kl 19.00 i ettan. Vi ska se förstås. Hemmakväll med bilskrot och husets hundar blir det.
https://www.facebook.com/cemeterylovesweden
http://cemeterylove.se/

Alvedon är farligt ....

.... enligt en ny larmrapport, alltså ämnet Paracetamol. Det kan ge skador på leverfunktion, orsaka huvudvärk (!) hormonstörningar hos foster och barnlöshet. Ämnet skulle enligt forskare inte ha blivit godkänt med dagens krav, men eftersom det redan finns så får det vara kvar men det finns förslag på minskade maxdoser.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/paracetamol-hade-inte-godkants-i-dag_5836609.svd
  Magnecyl (salicylsyra) är inte heller att leka med,  kan ge skador på magslemhinnan med blödningar och minskar blodets förmåga att koagulera  i flera dagar redan efter någon enda tablett. Suck!
Vad ska man ta då vid behov? Ipren (verksamt ämne Ibuprofen) återstår. Undrar hur sjuk man blir av det?

Lugnare Hej!

Hej har lugnat sig de senaste veckorna, inte så vild valp längre, tar inte så stor plats ;-). Roland går med honom och Jazz i skogen någon timme varje kväll och de leker vilt. Sen när Hej kommer hem så leker han en del igen, men lugnar sig strax och kan lägga sig på golvet eller i soffan långa stunder. Bättre precision i rörelserna, inte så klumpig, han ramlar och drumlar inte lika mycket.  Idag fick han förresten kontakt med hare igen när de var ute. Han hittade spåret och visade stort intresse. Lovande! Tandömsningen verkar nästan vara över, kanske har det kliat och krävt mycket gnagande.  Himla söt är han!

Intressant forskning om autism ...

.... just nu. En rapport släpps i dagarna i en internationell tidskrift.
http://www.svtplay.se/klipp/1584761/utvecklandet-av-autism-hos-barn-kan-kanske-stoppas  
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/bebis-blick-kan-roja-autism/
Det är en liten studie som man kanske ska ta till sig med viss varsamhet och inte dra för stora växlar på, men den ger intressanta infallsvinklar till ny och större forskning. Kanske har man hittat en liten ledtråd till det mysterium som autism utgör.

Oskarrapport

Idag har Oskar ätit nästan en hel dagsranson av njurvänligt torrfoder. Förhoppningar tänds förstås.  Men han börjar inte äta förrän på kvällen, så har det varit i flera veckor nu
 
Sen han var liten så kommer han gärna till sängkanten på morgonen och snossar lite. Fast han gillar inte att bli fotograferad. ;-)

Vikings

Nu kollar vi på Vikings. Inte så tokigt med spänning, kärlek å sånt. Men trist med alla supermoderna frisyrer, de hör liksom inte hemma där. Om man nu bemödat sig med en del annat tidstypiskt kunde man ha gjort det också trovärdigt. 
 
I filmen så gör man en båt-bålbegravning, men uppenbarligen gjordes under järnåldern även jordbegravningar. På en av våra åkrar, närmast viken, nedanför den gamla kyrkplatsen, så finns tre högar efter tre vikingahövdingar. De är utmärkta som minnesplatser o delvis utgrävda. Undrar hur det såg ut här då? Bosättningarna borde rimligen ha legat nere vid badplatsen bredvid, vikens norra ände. 

Renoveringen idag torsdag

 
Grundat i köket. Beställde golvmatta hit idag. Svårt, borde helst ha varit ett helsvart golv men nu fick det bli ett annat, lite kompromiss hit och dit. Det ska fungera också med en vedspis, för den får vara kvar.
Grundarbete i sovrummet på väggarna. Kul att se alla lager som fanns under när målaren rev bort. De innersta blommiga från 40-talet när huset byggdes (tror det var då).  Beställde tapeter hit idag, Ecos whiteserie 1040. Hade helst velat ha glasfiberväv och målat men det gick inte så bra med det här underlaget. Så det fick bli tapet. Takskivor är på väg in också överallt. Testade först att ta fram spåntade brädorna i taket, tänkte låta måla dem vita, men det dråsade ner sågspån ur det (isoleringen mellan våningarna) så det fick bli plattor.

Lärarlegitimation har jag fått!

Den har kommit min lärarlegitimation! Och den blev ungefär som förväntat med i stora drag behörighet att undervisa i förskolan, förskoleklass, grundskolan, särskolan, vissa ämnen gymnasieskolan, specialskolan,  komvux och svenska 2. Och så behörighet som speciallärare och  specialpedagog. Lite kuriosa är behörigheten att undervisa i sameskolan årskurs 1-6! Trodde att man måste kunna samiska för att undervisa där, men tydligen inte. Nu lär det inte bli aktuellt att testa. Jag är i alla fall nöjd med min lärarlegitimation och kommer inte att ansöka igen, vilket tydligen blir aktuellt för många enligt de senaste dagarnas rapporter. Riksdagen  har ändrat i systemet och det betyder att det kan finnas anledning att komplettera redan utfärdade legitimationer.
http://www.skolverket.se/kompetens-och-fortbildning/lararlegitimation/lagar-och-regler/nya-mojligheter-till-behorighet-1.205238
 
http://www.svt.se/nyheter/sverige/fler-larare-kan-fa-lararlegitimation?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+(svt.se+-+Inrikesnyheter)
 

Fusk med Pisa-undersökningarna???

Det ser ut som om en del länder har frestats att fuska med resultaten i Pisa-undersökningarna. Det är de undersökningarna som har skickat ner Sverige allt längre ner på listan över elevers skolresultat. Otroligt trist om det är sant!!!! Här har vi gått med skämskudden helt i onödan kanske!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/flera-lander-fuskade-med-skolresultat/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/pisagrundare-fusket-forvanar-mig-inte-alls/

Världens roligaste jobb ...

... har jag! Alltså det är bara sant! Jag börjar varje arbetsdag med ett leende känner jag och under dagen blir det många goda skratt tillsammans med fantastiska elever (med massor av humor!)  och trevliga kollegor.  Undrar vad jag har gjort för att förtjäna detta?;-)) 
 

Inredning hela tiden!

På nåt sätt tycks vi alltid hålla på med hus;  bygga, renovera, inreda. Den här lägenheten på nedre botten på Liane har stått tom ett tag. Vi måste göra nåt med den. Yttertaket blev nytt för några år sedan, bättre isolering ovanpå innertaket,  avloppet nytt  i somras, tvåglasfönstren runt om bytte Roland nu till treglas  plastfönster (jättefina, underhållsfria,  måttbeställda och halva priset mot trä!), källarfönstren lagade och målade, toan + dusch är fixad, ny kyl / frys och  spis, det drogs ny el överallt och nu är det dags att göra nåt åt en del av  ytorna inne. Det blir nytt innertak överallt med målade mdf, målat i köket o hallen o entrén, nytt golv i köket, nya tapeter i sovrummet och fiberuppkoppling för snabbt nät är beställt. Det låter enkelt, men bakom varje moment ligger förutom allt arbete också mycket funderande hur det ska se ut, vad man ska välja. Det måste stämma med det gamla, med stilen, med budgeten och framför allt med funktionen. Det går inte att göra för personligt, vi ska ju inte bo där själva. Det måste gå att anpassa enkelt utifrån person. Fast roligt är det också, varje val är en del av en process, går sällan att bestämma rakt av. Jag är nog en hantverkares mardröm. ;-). Tur att vi har duktiga hantverkare till hjälp! De beskriver olika alternativa lösningar och så kan vi välja.

Första bilderna ...

... från konstgömman i München! helt otroligt, verk som aldrig tidigare visats eller varit kända.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17790563.ab
Mannen som förvarade dem i sin lägenhet, levde ´tydligen i misär.

Ljust var det när vi gick hemifrån ...

... strax efter kl 16.00 jag o lille Oskar för en långpromenad på någon dryg timme,  men innan vi hann hem så kom både mörker och dimma över oss. Tur att vi båda var rejält reflexade, hade kanske behövt en liten lampa också egentligen. Oskar stretade piggt i långkopplet hela tiden men åt alltså väldigt lite idag igen, bara så där en fjärdedel av vad han borde äta. Lydde Lenas råd och testade att ha gummibanden ovanför istället för runt bakbenen. Oskar rörde sig mycket mer avslappnad så och täcket höll sig på plats i alla fall.
 Skönt att skingra tankarna genom att gå raskt. Det har varit en jobbig dag idag. Maj är nu på Kvarnåsen och nere på Liane är det helt tomt för första gången någonsin, där som var så mycket liv, så mycket folk och fä förr.

Äter smör ...

... gör lille Bill! Och hans pappa och farfar och gjorde  farfars far och en del andra släktingar i uppåtstigande led! Jag talade med en idag som gärna rullar in smör i en ostskiva och äter. Det måste alltså vara en speciell smörätargen som de bär med sig. Jag skulle inte kunna äta rent smör så där. Det vore kväljande. Men små barn ska nog ha en del fett i sig, till skillnad från vad vi trodde när vi var småbarnsföräldrar.
 

Nätpedofilen ...

... som orsakade Kumlaflickans självmord ansågs av rätten skyldig på 24 av 25 åtalspunkter  och dömdes till två års fängelse. Det blir alltså futtiga en månads fängelse för varje åtal, för varje övergrepp på var och en av flickorna. Och de var rätt många. Han är fri igen om tio månader efter avräknad häktningstid och obligatorisk straffrabatt (märkligt att bygga in rabatt i straff ??). Det måste väl ändå ur ett  allmänt rättsmedvetande ses som att han kommer väldigt lindrigt undan trots grova brott. Jag är osäker på hur rättsväsendet fungerar. Han kanske blev dömd för det grövsta brottet till två år och fick rabatt på resten.  Hur som helst så hoppas jag att domen blir överklagad och straffet skärps. Allt annat vore ett hån mot den döda flickans familj och de andra utsatta som kanske får kämpa  hela livet med följderna av detta.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/live-dom-i-natpedofilmalet-idag
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17754274.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17780704.ab

Oskarrapport

Det ser inte så bra ut. Han har de senaste två dagarna bara ätit någon fjärdedel av vad han borde äta och så dricker han mycket vatten. Han är lite slö men verkar inte ha ont eller är lidande.  Det är oroligt.

"Djup litterär dvala" ...

... kan man säga att en del av den unga befolkningen befinner sig i. Läsandet går neråt, särskilt bland pojkar och förståelsen för det lästa likaså. Detta får förstås konsekvenser för möjligheterna till högre studier. Även om vi har internet som en alternativ kunskapskälla så kommer ändå böcker och skriven text att utgöra basen i universitets - och högskoleutbildningarna under lång tid framöver (kanske inte för alltid dock!?). Dessutom är det ett avbräck för den grundläggande demokratin om en stor del av medborgarna inte kan läsa sig till vilka alternativen är innan man går och röstar eller kan värdera olika ideologier. Skolan tar en del av ansvaret genom att försöka kompensera för den minskade fritidsläsningen. Politikerna bidrar genom att anslå mer medel till skolbibliotekarier och skolbibliotek. Förhoppningsvis tar föräldrar sin del genom att högläsa för sina barn, framför allt för sina små barn, i förskola / förskoleklass men också under de första åren i grundskolan, innan barnets läsförmåga ligger på nivå motsvarande årskurs 4. Om insatser för att stötta läsandet skrivs bra i tidskriften "Riksdag och departement" som tyvärr ska läggas ner.
http://rod.se/jakten-p%C3%A5-den-f%C3%B6rsvunna-l%C3%A4slusten
 
Samtidigt kan man konstatera att i stort sett hela det svenska folket för första gången i historien har blivit ett skrivande och läsande folk. Visst är det glädjande på sitt sätt. Det är bara det att det skrivandet och läsandet består av  ganska korthuggna meddelanden via sms, mms, FB osv. Det språket duger bra till sitt ändamål, men inte till att läsa långa texter och faktaspäckade texter med förståelse- och analysbehov.

Bra vargdebatt Jägareförbundet - Rovdjursföreningen!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5687956
Den finns på Svt under länken. Det är Gunnar Glöersen på Jägareförbundet och Jan Bergstam från Rovdjursföreningen. De två har haft ett ilsket meningsutbyte i olika sammanhang.  Jan B har tenderat att beskriva situationen i vargområden som överdrivet oproblematisk och idyllisk och därför kallats för Rovdjursföreningens Bagdad Bob av Gunnar.

Bron till skolan o kyrkan

 I alla år som jag jobbat på Silbodalsskolan så har det varit på tal hur farlig den här smala bron har varit för barnen att gå över till skolan och kyrkan. Barnen har fått trängas med bilarna, det var så smalt. Men nu har en ny äntligen byggts, med skilda fält för bilar och gångtrafikanter. Tacksamt konstaterar vi att kommunen satsar på barnens säkerhet och att bron  nu är färdig!

Konst för nio miljarder ...

... har hittats hos en konsthandlarson i München. Det är 1.500  tavlor som nazisterna beslagtog i Tyskland och gömde undan. Antar att det var vad man kallade "entartete Kunst", dvs konst som man ansåg vara fördärvlig, bl.a verk av Chagalle och Picasso.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Entartete_Kunst
Vilken skattgömma! Allt har bara gömts undan i mörka rum och vid enstaka tillfällen har mannen sålt nåt för att få pengar.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17776499.ab  
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/nazistgomma-med-stulen-konst-funnen/
http://www.expressen.se/nyheter/vardefull-konst-fran-nazioffer-aterfunnen/

Två älgkalvar på Egenäs idag söndag!

Idag blev det två älgkalvar nedlagda på Egenäs. Jag tror Stig-Börje var en skytt och Stefan L den andre. Någonstans i norra delen av Ulvåsen om jag är rätt orienterad (kan vara fel).
 
Kålsoppeäting hos Rolf o Mona på Hästöna, också lördag efter jakten. Vi tackar Mona o Maud för förtäringen. Det var många barn med men de var i Rolfs "pojkrum" ;-)
 
Lördagens bastu. Luvorna är rätt tjocka, av tovad ull. De dränks in i kallt vatten och svalkar huvudet.
 

Hejs första hardrev med skall!

Stötte i eftermiddag en hare , Hej var lös som vanligt när vi tar våra dagliga skogspromenader. Jag stelnade i steget och behärskade mig för att verkligen studera valpens reaktion. Han avancerade lugnt framåt och när jag ser han befinner sig just där jösse passerade, sätter han ner näsan i löpan och sen bär det iväg. Tar upp pejlen 100,110,120 och 121m och DÄR kommer första skallet sen ett skall till och sen en drevrepris på ca 3-4 min. Driver ut mot skogsbilvägen där tappten uppstår. Efter att vi tillsammans i en halvtimme försöker reda ut vart jösse tagit vägen ger vi upp och vänder hemåt. Måste tillstå att det är en nöjd husse som kopplar Hej. Han har ju just fyllt 4 månader.
 
 
En pejlbild över eftermiddagens stora händelse!
 Medan jag skrev inlägget om Rolands tålamod med Hejs träning så fick han vittring på sin första hare i livet och drev flera minuter med skall. Han är bara fem månader och vi har aldrig haft en hund som gjort det så tidigt. Himla kul! Så här skrev Roland på sin facebook:
 
"Stötte i eftermiddag en hare , Hej var lös som vanligt när vi tar våra dagliga skogspromenader. Jag stelnade i steget och behärskade mig för att verkligen studera valpens reaktion. Han avancerade lugnt framåt och när jag ser han befinner sig just där jösse passerade, sätter han ner näsan i löpan och sen bär det iväg. Tar upp pejlen 100,110,120 och 121m och DÄR kommer första skallet sen ett skall till och sen en drevrepris på ca 3-4 min. Driver ut mot skogsbilvägen där tappten uppstår. Efter att vi tillsammans i en halvtimme försöker reda ut vart jösse tagit vägen ger vi upp och vänder hemåt. Måste tillstå att det är en nöjd husse som kopplar Hej. Han har ju just fyllt 5 månader."
 
 

Tålamod med hundar ...

... har min gubbe. Just nu är han ute i någon dryg timme med valpen i skogen så han ska få sin motion och stimulans, så är det nästan varje dag. Vädret är inte inbjudande kan jag säga, blåser och regnar och är riktigt höst.

Marknader i Jämnemon, Sillerud.

För rätt länge sedan skrev jag om marknader i Sillerud på bloggen. Nu läste Mats Andersson det inlägget och skrev en lång kommentar som jag nu publicerar som inlägg. Den hänvisar till hans farfar, Axel Andersson som växte upp på gården Jämnemon och som skrev ner sina minnen 1954. Tack Mats för texten, hoppas det är ok att jag lägger in den i ett blogginlägg så fler får tillfälle att läsa. Detta var intressant Om du inte vill ha texten publicerad här så  tar jag bort den förstås.
 
"Hej, 
du nämner marknaden i Jämnemon. Min farfar Axel Andersson var uppväxt på gården Jämnemon. Han skrev ner sina minnen ca 1954. 

ur 'Barndomsminnen från Jämnemon (minnen från ca år 1900)' av Axel Andersson

   /.../ 
   I september månad hölls tre marknader, som förorsakade avbrott i bygdens normala arbetsliv. Med åtta dagars mellanrum hölls marknader i Årjäng, 
Jämnemon och Nysäter. En del handlare, som besökte dessa marknader, brukade liksom ha sitt stamlokus i mitt hem, där de övernattade vid resan till Årjäng och så även på återresan, och så blev det på nytt en påhälsning, när marknaden i Jämnemon gick av stapeln. Bland sådana stamgäster minns jag särskilt hattmakare Westerblad samt kopparslagare Pettersson från Åmål, och från Säffle kom urmakare Lövgren samt en fru Johansson, som sålde kappor och damhattar. Även några västgötaknallar brukade hälsa på under de dagarna, och de förde i sina lass med sig diverse varor, såsom vävskedar, vävskyttlar och andra träslöjdsalster samt hemvävda dukar och annat i tygväg. 
   Den andra fredagen i september månad hölls marknaden i Jämnemon. Folk från den närliggande bygden och även en del mera långväga mötte då upp, och det gjordes affärer i litet av varje. På förmiddagen gjordes en hel del försäljningar av nötkreatur och hästar, men fram på dagen blev det mera fart på affärerna i marknadsstånden. Där köpte man hattar och mössor, och där kunde man få köpa kappor och tyger. Kopparslagare Pettersson tillhandahöll kaffekokare och kopparkittlar av olika slag samt diverse hushållsartiklar. Urmakare Lövgren sålde klockor och klockkedjor, och fästfolk kunde hos honom få ringar, så att de kunde eklatera sin förlovning. Där fanns vidare karamellstånd, som skyltade med stora papperskarameller och stora pepparkakshästar och som även hade den vanliga 
marknadskonfekten. I andra stånd var det kaffeservering. Av marknadsnöjen var det inte så mycket, men nog fanns det en ringkastare och även ett cirkustält samt någon positivspelare med sin markatta. I folkvimlet satt ibland en man, vars ben var förkrympta, så att han ej kunde gå. Han sköt 
sig fram på en enkel trävagn, och han benämndes vanligen Krypern. Det fanns väl alltid någon givmild marknadsbesökare som gav mannen en slant. 
   Fram på eftermiddagen blev det alltid mera bullersamt på marknaden. Många marknadsbesökare hade i sina matsäcksskrin även lagt ned 
brännvinslitrar, som avsmakades då och då, och när man träffade gamla bekanta, och till sist blevo många helt berusade. Det kunde då ibland bliva kiv och trätor, och det slutade kanske med vilda slagsmål. Länsman Lundin skulle ju ansvara för ordningen, men då han rest två mil från Årjäng, ansåg han sig väl vara i behov av något styrkande för egen del, så han fortsatte vanligen till gästgivargården i Sillebotten, där han gav sig god tid, varför han inte var så mycket synlig på marknadsplatsen. I allmänhet hade man dock stor respekt för länsman, så att när han kom och 
satte sin hörlur till örat (han hörde dåligt) så skingrades fort nog de bråkande. I mitt hem var de emellertid inte så värst förtjusta över marknadsbråket, varför man omsider begärde hos Länsstyrelsen att få marknaden eller torgdagen avlyst. Detta beviljades även, och den sista 
marknaden hölls år 1899 (?). Sedan sökte man under några år mera privat ordna med mindre marknader, som var förlagda till Bålerud, Sågerud eller 
Fälltakan, men dessa blevo ej av någon större betydelse för bygden, utan de upphörde så småningom."

Otäckt med alla skottlossningar ...

... bilbränder och våldsbrott är det. Jag har försökt leva i föreställningen att vi har färre allvarliga brott i landet  men nu ser  det ut som om verkligheten är en annan. Någon säger att "vanliga" människor inte behöver vara oroliga för det handlar om uppgörelser mellan kriminella. Men det är ruggigt nog. Tillgång eller inte tillgång till vapen lär inte förändra våldet. Det blir mer som parodi när man flaggar för att skärpa lagarna om förvaring av vanliga jaktvapen och sportskyttevapen hos hederliga svenskar, samtidigt som gränserna i princip står vidöppna och tullens resurser minskas.  Det är ovanligt att svenskägda jaktvapen stjäls och används i brottssammanhang, de är så omsorgsfullt registrerade och kontrollerade att de är oattraktiva för  brott.
http://www.expressen.se/gt/polisen-efter-senaste-skotten-ar-iskallt/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polisen-ganska-forvirrad-vid-gripandet_8686354.svd

Nyheter vid ICA Sillerud!

Här bakom affären görs nu en stor grusplan för att ge grund och plats för något som vi inte har i Sillerud förut och som kommer att bli rätt fantastiskt! Finns nog inte på någon annan plats i Sverige tror vi.
 

Morgon

Inte fel på utsikten
 

Oskarrapport

Hängig hela dagen och åt bara en kvarts dagsranson  blötfoder.  Ser ut som om han ville äta men det verkar som om maten kväljer honom. Det lilla han åt var efter han fått tabletten som ska hejda kväljningarna. 

Höstblåsor har lille Bill fått

 
 
Ont att  äta, dricker mest. Men nu är han piggare och håller igång alla bollarna som vanligt.
 

Matrast på älgjakt Egenäs

Inget skjutet ännu kl 12.00 lördag. Bild från Rolands mobil. Jag ska gå en långtur med lille Hej!
Uppdaterat kl 14.00; fortfarande inget skjutet. Tror att man ha gjort drevet vid Sättere. Sen blir det kanske nåt drev på Hästöna. Därefter kålsoppeätning  med alla och trevligt samkväm i jaktlaget med tillhörande familjemedlemmar.

Agenda

Åska i morse på väg till skolan och skyfall med hagel i ett märkligt ljus. Fel årstid känns det som.
 
Frysskåpet har havererat och det är inte lönt att reparera. Nytt alltså. Jag vill ha som R o Å-B i Snarkil, två kylutrymmen upptill och två frysutrymmen nertill. Det verkar himla praktiskt. Men totalhöjden är bara 1.55 så det finns inte så mycket att välj på som är delat. Vi får kolla. 
 
När jag kom hem var Oskar moloken och hade inte ätit nåt på hela dagen. Men han började sent omsider nappa i sig lite blötfodet. Lyckades till slut sammanlagt ändå få i sig en halv dagsranson, bättre än inget.
 
Kvällen avslutades med att vi firade Vegandagen med att äta kokt potatis, sallad, tomater, äpple, kokta morötter, rejält al dente grön sparris, aroniasylt - och älgfile! Till det ett glas rött Lindeman. "Oss är det inte synd om" är dagens fältrop.
 
Idol var bra och Skavlan ok. 
 
I morgon jagar gubben älg och jag ska pjåska med Oskar, kanske läsa en god bok eller eventuellt en dålig bok. 
 
(Hej är inte bortglömd fast jag nu mest skriver om sjuklingen Oskar. Roland är ute med Hej lös en långtur varje dag i skogen, ofta tillsammans med Jazz. Idag var de ute på eftermiddagen.)