Gott Nytt År 2014 ...

... önskar jag alla!
 
Det år som gått 2013 hade jag tänkt skriva en ambitiös krönika om, men så blir det inte, bara några hugskott.  Det var ett år med ovanligt många ledsamma  inslag i vår familj.
 
 Rolands brutna fot inledde  året, den 10 januari hände det om jag minns rätt nu, och det präglade våra liv fram till sommaren nästan innan det var helt bra. Hösten 2013 handlade mycket om våra gamla släktingar;  Rolands farbror flyttade från Liane och dog hastigt strax därefter. Rolands mamma var sjuk en längre period och gick bort. Stor sorg över båda är  det. Yngste sonen flyttade till USA. Det blev som tomt runt oss och vi saknar dem som lämnat oss på olika sätt. Vår käre tax Oskar måste vi ta bort för några veckor sedan, det var sorgligt även om detta att mista ett husdjur inte är i samma dimension som att mista nära släktingar.
 
Om jag ska minnas något positivt så var det ändå den fantastiska vintern i början på året,  med isen på sjön, snön och alla skidturerna i vackert väder, dag efter dag! Sen kom en jättefin sommar också som bjöd på mycket solsken och fint väder. Vi fick hem Hej, dunkervalpen som har gett oss många förhoppningar,  skratt och leenden under sommar och höst. Dopet av lille Bill här på Liane var en fin milstolpe som vi kommer att minnas. Barn och barnbarn ger oss mycket gott även om de bor långt bort. De  har besökt oss under året av och till och håller kontakten med Skype, sms och email, tack för moderniteterna. De klarar sig bra i livet och det är ju en glädje för oss föräldrar. Man slutar ju inte bekymra sig fast de är vuxna. Rolands jämna födelsedag nu i november blev ett fint minne med firande i Stockholm tillsammans med barn o barnbarn, Grand hotell var kul  och vistelsen på Öster Malma. Mitt jobb är fortsatt roligt, lagom mycket med 60 %. Det får man vara tacksam för också, lätt att ta sånt för givet.
 
Undrar vad 2014 ska bära med sig? Just nu kan jag inte se något negativt framöver för familjen, tvärtom så finns det en del positiva förväntningar.  Sen får vi förstås hoppas på fred på jorden och att klokskap ska få styra mänskligheten.

Lilla julaftonsbilder!

 En del galna inslag vill det bli på julafton här, antingen den infaller på rätta dagen eller som nu, en annan dag. Jag vet inte om det rätta uttrycket är att sänka sig till barnens nivå, eller att höja sig till den! Men roligt ihop hade vi i alla fall - på samma nivå!

Lille Bill jagar hare med farfar!

Just nu är lille Bill ute med farfar o jagar hare! Jazz fick upp haren för någon timme sedan och drevet går för fullt,

Anna Dahlberg i Expressen ...

... kritiserar de smala debattkorridorerna i svensk media. Enligt henne blir vi dummare av att inte öppet får diskutera exempelvis invandringspolitik, Gud, abort osv. Jag skulle kunna lägga till ämnet rovdjurspolitik som också är ett typiskt tabuämne i mediadebatten, det är endast en åsikt som är gångbar; så många rovdjur som möjligt.
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/den-hatska-debatten-goder-dumheten/
Man kan bara hoppas att fler tar bladet från munnen och vågar kritisera demoniseringen av alla åsikter utom vissa på förhand utvalda i mitten ´på mainstream.

Lille Bill ...

... barnbarnet, kommer idag med pappa Markus och mamma Carin. Carins syster Lina med Robin och lille Bobo kommer också. Oj, vad vi längtar efter dem och väntar!

"Pinocchios näsa" av Leif GW Persson ...

... har jag läst färdig nu. Den har hängt med under hela julhelgen, en rejäl bok på drygt 600 sidor så den kan matcha en långhelg. Kanonbra bok! Jag är inte så förtjust i Leif GW, men man får skilja på sak o person, boken är bra. Jag har  svårt för hans  kroppsspråk i TV med ständigt klösande i håret och pillande på kroppen. Det är lite äckligt och sympatin växte inte direkt efter att jag läst hans självbiografi "Gustavs grabb".
http://inga.blogg.se/2013/july/gustavs-grabb-av-leif-gw-persson.html
Han beskriver sig själv som nästan fanatiskt långsint och egocentrisk och inte endast under barndomen när man med rätta får vara allt det där, utan även som vuxen. Kvinnorna och barnen tycks av självbiografin att döma inte haft någon framträdande plats i hans liv, de (kvinnorna)  beskrivs elakt eller bara schablonartat, barnen finns inte med  alls egentligen.  Det är männen som får nyans och betydelse för  Leif GW
 
Den kvinnosynen präglar ju också huvudpersonen i Pinocchioboken, som till sammanblandning liknar Leif GW både till utseendet och sättet. Kommissarie Evert Bäckström är Leif GW om än lite mer av Leif GW än han själv är. Om man ska säga något positivt om hur kvinnorna framställs i boken så är det att de beskrivs något mer nyanserat i den här boken än i tidigare böcker. Men de är ändå  som karikatyrer; extremt sexiga som kollegan som gör att Bäckström måste sitta med benen i kors när hon är nära, extremt militanta som  kollegan Ankan C, eller extremt och löjligt djurvänlig som djurskyddspolisen. Så kan man fortsätta uppräkningen. Men man får säga samma sak om Leif GW som om Zlatan, de hymlar åtminstone inte med sina värderingar. Det kan ibland vara lättare att ta än de som egentligen har en sunkig kvinnosyn men som döljer den bakom en välputsad retorik.
 
Leif GW, kan berätta en historia, en roande intrig med invävda historiska berättelser, skickligt lagda cliffhangers och ett överraskande slut. Sen skriver han som Hemingway, inget känslopjunk i texten. Det beskrivs  vad som händer och människors ofta  elaka tankar om varandra, men inga känslor, inget om hur de olika huvudpersonerna mår i olika situationer, hur det känns i dem. Och det gör hela boken liksom hårdkokt eller hur man ska uttrycka det. Men alltså en spännande och läsvärd bok, absolut.

FBK vann med 2-1! Kul!

Vi var alltså på hockey idag med mat på Golden Star. Det var stor publik, vilket det inte varit de senaste matcherna, närmare 8000 och stämningen var på topp.
Maten ett snäpp bättre än den varit de senaste gångerna, mycket välkomponerad och god.
Tja, och Peter fick Håkan Loobs autograf på tröjan.

FBK - Modo....

... ska vi se idag, den årliga hockeyn i Karlstad. Imorse ringde vi o gratulerade med sedvanlig skönsång äldste sonen som fyller år idag.   Han satt på Grands veranda o åt frukost, en födelsedagapresent. 

Under gamla uthus

Gamla uthus är intressanta men under dem finns det som är ännu mer berättande om gamla tider, ett stycke kulturhistoria. Här förvarades en massa nyttigt. Tunnor var alltid användbara, man samlade regnvatten i dem exempelvis, eller eldade skräp. Kunde också vara förvaring av tjära, säd, melass eller liknande.
Virke var alltid användbart i olika sammanhang att stötta, lägga under eller bygga med.
Här ligger hässjestörar. De sattes ner i marken ute på åkrar där slaget gräs skulle torkas till hö. För att få ner dem ordentligt måste man använda spett. Ett svettigt jobb.
 
Så vitt jag kan se så är detta en enkupig hästplog.
 
Slanor som lades mellan hässjestörarna. På dem hängdes sedan gräset upp som skulle torkas. Först lade man förstås den nedersta och täckte den med gräs, sedan nästa varv och nästa till hässjan var klar. Med den här metoden gick det att få torrt hö även om det regnade. ibland. Vinden torkade när den blåste igenom och jag tror att det bildades värme också i höet, vilket bidrog till torkprocessen.
Under hässjestörarna ligger ett hästredskap, en släpriva. Den släpade i marken med piggarna mot färdriktning, samlade ihop gräs och kunde sedan vändas upp för att släppa av lasset.
Kälke. Den användes ensam eller ihopkopplad med ytterligare en kälke till att hämta ved / virke i skogen på vintern. Vintern var bästa årstiden för transporter i skogen, det gick bra att med häst och kälke ta sig fram i snön på frusen mark. Detta är en "bock" till en "doning". Det är alltså styrkälken, den som styrde. Bak fanns eventuellt en "get" som hängde med.  Tror det är så.
En liten harv, antar att den är gjord för att dras av häst.
 

Hej, precis 7 månader!

Nu är Hej sju månader gammal. Han har lugnat sig en hel del den sista tiden, men man får fjäska lite för att få honom att stå still länge nog för fotografering. Artar sig bra i skogen med starkt intresse för att söka spår. Han är 50 cm hög.

Gamla uthus ...

... på jordbruksfastigheter kan vara värt att kika på och dokumentera. De är resterna av en annan tid i Sverige och snart lär de vara borta. Det är inte lönsamt att ha dem kvar och de flesta bara står där som monument över gårdens mjölk / köttproduktion. Om de vårdas och underhålls så är det av nostalgi, inte utifrån funktion.
Vet inte säkert men jag gissar att det är ladan / logen som är kvar och framför i bild har det funnits en ladugård / stall. Stenfoten är kvar.
Någon har räddat byggnaden från att falla samman genom att sätta dit / gjuta en pelare under.
 
 När våra barnbarn är vuxna lär de flesta av de här byggnaderna vara raserade och borta.

Vackert hus ....

.... invändigt och utvändigt har vi varit i ikväll!  Det är så vackert hos R o M att man kan gå omkring o bara njuta av anblicken, smakfullt sammansatt! Sen fick vi fantastisk mat också, hemlagad julmat. Desserten var förstås en höjdpunkt ; Suffle! Jag kan inte göra suffle och jag känner ingen annan än M som både kan o vågar. Chokladsuffle den är gången och den sjönk inte. Nu har paltkoman slagit till och sömnen tar över efter en god och trevlig kväll.

Juldagsbastusabotage!

 
En fyndig lösning är det med vatten till duschen vid bastun. Om inte lekfull hund kommer på att det går att bita hål på slangen och få en vattenfontän att leka med! Hej är en luring. Det dröjde en god stund innan vi upptäckte hans bus, då hade han hoppat och lekt med vattenstrålen länge och dragit runt slangen. Han var missnöjd med att husse och A inte sysslade med honom förstås.

Bilder annandagen

Någon plusgrad, inte blåsigt, lite sol var det på dagens hundpromenad. Hej fick gå med mig. Tidigare var han med Roland och K och Jazz och jagade hare. Han fick se haren men ingen längre jakt idag. Jazz tappade honom också, inget skjutet.
Hej hävde sig i vattnet förstås och jag fick hjälpa honom opp.
Som sagt lite solsken mitt på dagen.
Det blev en tur i skogen, det är massor med vatten överallt

Solsken!

Oj, man tror inte att det är sant! Annandagen bjuder på solsken! Äntligen en ljusglimt efter någon vecka med regn och blåst.

Juldagens bilder!

Jo, det har regnat, men i alla fall inte blåst storm. Roland var ute med Hej hela förmiddagen och jag tog den första promenaden på flera veckor. Orkar nu. Bastun funkar som bastu men också som snabbtork av kläder.
Om det var lite vatten i somras så är det desto mer nu. Ser bra ut!
 
I bäcken bredvid huset forsar bäcken, här skulle det vara ett vattenkraftverk.
Att gå med Jazz, som jag gjorde idag, är lättvindigt. Han går i slakt koppel, exakt vid min vänstra sida. En fantastisk hund är han!
 

Stämningsfull ...

... och fin musikhögtid, midnattsmässa, i Missionskyrkan i Årjäng har vi varit på ikväll. Detta har blivit en allt viktigare tradition i vårt julfirande och vi missar inte gärna den här upplevelsen. Mycket fin sång och musik bjöds vi på och trevligt att träffa   människor som vi kanske inte ser så ofta. I år bjöds på glögg före konserten och det var en bra idé. Många kommer i alla fall i god tid och vill stå och prata en stund innan man slår sig ner. Tack alla som bidrog att göra kvällen så fin!

Vad gör media med sina jämmer- och eländebeskrivningar?

Hanne Kjöller DN har ibland totalt verklighetsfrämmande synpunkter, hämtade i fantasins värld, men även en blind höna finner ett korn ibland och här har hon hittat ett. Inte hela sanningen, men en bit av den. Inte så dåligt.
http://www.dn.se/ledare/signerat/mediemakt-jammer-och-tidningselande/
 
 

Julaftonsfrid!

Nu åker vi snart på midnattsmässa, allt enligt traditionen de senaste åren.

Enkel biljett till Antibes ....

... med bl.a. Sven Bertil Taube i huvudrollen har vi kollat på ikväll. Riktigt skön feel-goodfilm med allvarliga undertoner av livsvisdom i gränslandet mellan fantasi o verklighet. Den har också ett långsamt tempo som jag uppskattar numera, skönt att få tid att låta de egna tankarna komma ifatt mellan varven innan man kastas in i nya funderingar. Sven - Bertil är ju bara fenomenal också, liksom flera av rollfigurerna. Det är utmanande att se en film där personerna i handlingen inte är förutsägbara, alla har både godhet och ondska i sig och man vet inte från tid till annan vilken egenskap som för tillfället tar över. Undrar varför jag inte sett den här filmen förut, den måste ändå ha några år på nacken.

GOD JUL!

En riktigt God Jul o Ett Gott Nytt År önskar vi alla! Till slut gick det att få båda hundarna och gubben på samma bild vända mot kameran!  Lite mödosamt var det men man får inte ge upp. Vi avstår pappersjulkorten i år och skickar  via mail, blogg och Facebook istället. Numera når vi i stort sett alla så, det  är förhoppningen åtminstone. Det får bli en extra slant till "Läkare utan gränser" istället för det som papperskorten skulle ha kostat.
 Idag är alltså dan före dopparedan. Roland ägnar sig åt harjakt och jag ska ta mig an köttbullsstekning och skinkgriljering. Känner mig som en riktigt präktig traditionell husmor  den här dagen, lite så där som min mamma var. Men jag slipper avsluta dagen med att fernissa köksgolvet, det gjorde hon alltid vid midnatt dagen före julafton, sent så att ingen skulle sabba jobbet med att kliva där.  Den lukten var förknippad med julaftonsmorgon för mig under min barndom.

Köttbullar ...

... blir det imorgon måndag. Hemgjorda är ett måste på jul. Alla gör ¨på sitt sätt förstås och säkert funkar alla lika bra.  Jag mal en blandning av älg, lök, griskött och fläsk. Packar i platta små paket som är lätta att tina upp, bara viker ihop påsarna. Travar dem i större plastpåsar som försluts ordentligt. Lätt att ta ut ett i taget för ett par biffar, tinar snabbt.
 
 Tja och så griljera skinka förstås

Tränar o tränar!

Julkort ska det bli! Och både Jazz o Hej ska vara med har vi tänkt! Gick inte idag heller. Skam den som ger sig! 

Ljusare tider ....

... går vi emot sedan exakt 3 timmar! Midvintersolståndet var alltså 18.11 ikväll!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18067766.ab
 
Och vi har städat undan det värsta, ätit god jultallrik på Stationscafét och avnjutit programmet om Agneta Fälthskog som vi gillar. Hej har tappat sin sista mjölktand, börjar bli stor nu, 7 månader.
 
Nu ska vi lyssna på Körslaget som sjunger julsånger.  Kan man också lyssna på, helt ok. Imorgon är det skink-kok. Blir snart galen av att inte kunna gå ut och röra på mig eller gå till skogen. Orkar bara inte motionera med den här infektionen i kroppen.

Bill har jullov!

 Nu har barnbarnet Bill jullov från dagis! Och är glad.
Om 15 år sitter han så här också o slappar,  men då är det chips och inte russin i skålen och i handen håller han nog inte ett gossedjur.....!

Lördag kl 11.00- ny hare fälld för Jazz!

Roland sms:ade precis. Fast på en ny plats idag, en bra bit härifrån, bortåt Järnsjön tror jag.
Det var möjligen en bastard, en blandning mellan fälthare och skogshare. Pälsen var rödbrun i underhåren, benen lite smala. Bra att ta bort i så fall.

Tränar på att få till ett julkort!

Det ser så snyggt ut med jultomtehundar på julkort som vi får från när och fjärran. Man bara sätter ner sina hundar och trär på dem tomteluvor och så sitter de där och tindrar. Vi tänkte att våra hundar också skulle kunna göra det. Men de är inte alls med på noterna. Roland tränar i alla fall.
 

Harjakt med Hej o Jazz!

Foto: Som sagt julharen på viltspiken. Jösse smet i upptaget kom åt vårt håll, Hej var med som åskådare och fick syn på den. Strök kopplet på Hej och det bar av under riktigt bra skallgivning, en drevrepris på 8 min. Hej hann återvända och kopplas innan Jazz hittade drevlöpan. Efter drygt en timmes drev gick jösse i pass och Hej fick smaka på sitt livs första harränta av vilken han lät sig väl smaka.
Igår fredag sköt Roland julharen. Hej jagade på den i 7-8 minuter sen tappade han o Jazz tog vid. Efter någon timme var haren fälld. Hej har ett starkt skall och dubbeltonar.
 
 
Foto: Julharen bärgad nu får man leta gran!
Så här blev avslutet!
 
Belöning igår kväll för dagens goda jakt, till både Jazz och Hej; varsitt grisöra!

Leif GW eller Kallentoft?

Jag har två böcker att välja på nu; "Höstoffer" av Kallentoft och "Pinocchios näsa" av Leif GW. Kallentoft har jag försökt läsa förut men jag gillar inte det ruggiga i hans romaner, så jag har lagt bort oläst. Leif GW är inte riktigt så grym på nåt sätt, jag har läst flera böcker av honom. Kanske börjar jag med Pinocchio. I kölvattnet på skröpligheten så blir det mycket lästid. Nu är jag inne på tredje veckan av hosta och snuva och huvudvärk och trötthet. Idag så addades dessutom ögoninflammation till allt annat elände. Stunder av pyssel / plock varvas med vila / powernaps.  När jag berättar för andra och går med medlidandehåven så får jag höra att jag inte är ensam. Det är många, både vuxna och barn som fått gå länge nu med luftvägsinfektioner / influensa (tror jag eg. att jag har!)  Men det är fånigt att klaga när världen är full av elände och detta går över (hoppas jag!)

Alek kan gå igen!

Och det tack vare att hans klass 5 B har samlat in pengar till hans operation. Han klass får pris som svenska hjältar. Och jag sitter förstås här med tårar som trillar för att det är så fint!
http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/
 
Tänker också på alla små hjältedåd jag varit med om under årens lopp i skolan, barns hjältedåd i det tysta, som vi lärare aldrig kan berätta om. Egentligen kan vi inte berätta om vårt fantastiska jobb och alla små mirakler vi är med om lite då och då. Synd, för vi tvingas lämna fältet fritt för alla andra att tala om / skriva om hur det är i skolan. Det blir ju ibland beskrivningar som vi inte alls känner igen.   Men vi kan inte lämna ut information om barn, oavsett om den är positiv eller negativ och det är rätt förstås.

Mazettis "Tyst! Du är död!"

Mmmm.... den var bra! Som vanligt gillar jag Mazettis böcker, sedan "Grabben i graven bredvid". De är  fyndigt skrivna, med ett leende i mungipan och med glimten i ögat trots att det finns en grym grundstory. Det är en deckare med en överraskande upplösning. Värd att läsa. Undrar om den har filmats förresten?

Norskt guldfynd för 1000 miljarder!

Nu har Norge hittat mineraler till ett värde av så där en biljon på havets botten mellan Svalbard och Jan Mayen! Som om det inte vore nog med all olja! Vilket guldland vi har som närmsta granne! Jag vill gå ur konkursboet EU och gå med i Norge. De kan väl ta hand om oss för gammal vänskaps skull. Vi sköt ju Karl XII själva vid Halden! Om nu Ryssland använder gamle Kalle som argument i dagspolitiken så kan väl vi dra upp honom som ett argument ur glömskans dimmor.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18057918.ab

Stoppad på lunchbuffé!

En man som åt lunchbuffé på ett matställe i Örebro åt flera stora portioner av maten men blev stoppad av ägaren   för att han åt för mycket. "Du äter som ett monster" tyckte ägaren och menade att han gick back på den här matgästen. Detta är nyheten  som var mest  läst i DN i flera dagar!  Det måste ha upplevts som ett trauma av det svenska folket att det inte skulle vara fritt fram att ta för sig rejält av  julbordet ;-)) .  Detta slår  nyheter om kriget i Syrien, eländet i världen, svält, klimat och katastrofer. Hmmmm.....!
http://www.dn.se/ekonomi/man-blev-stoppad-pa-lunchbuffe/

Årets glögg!

Den är inte helt fel med russin och mandelflagor. Vi har gått från att skålla och hacka själva till att köpa hackad och nu till sist till att köpa flagad. Den flagade är mer "tand- och tuggvänlig" .
 

Boklånbord på skolan!

Elever läser mindre och tyvärr läser lärare mindre också sägs det. På min skola har jag en känsla av att många läser i alla fall. Det finns numera ett bokbord i personalrummet. Alla kan lägga dit böcker som kollegor kan låna o läsa. Bra idé! Jag har några hemma nu.

Arbetsmiljön i skolan är viktig.

Vill bara börja med att detta är ett blogginlägg om skolan i allmänhet i Sverige utifrån Pisaundersökningen och inte specifikt om min skola eller skolor i min kommun.
 
Arbetsmiljön och läsförståelsen är nycklar till lärandet i alla ämnen, därför är de viktiga.
 
 Om det är stökigt i klassrummet så minskar möjligheterna för eleverna att lära sig nåt och värst drabbade blir de som inte kan kompensera med hjälp hemifrån. Så det dilemmat slår orättvist. Mer oordning kan ha fått till följd att de svagpresterande eleverna sjunker ännu mer,  att glappet mellan dem och högpresterande ökar. Varför det blir oroligt i en del klassrum men inte i andra har vi väldigt lite forskning ¨på. Däremot så finns det många tvärsäkra  teorier, var och en av oss har säkert minst en. ;-)
 
Om elever i gymnasieåldern inte kan läsa och  förstå en  text som hör hemma i årskursen så faller både kunskaperna i  ämnet och lusten att lära. Detta slår också orättvist, tydligen mest mot pojkar, fast vi vet inte varför. Här finns en del forskning av Barbro Westlund som kan guida oss på väg mot bättre läsande i skolan. Men vi skulle behöva veta mera förstås.
 
Björklund meddelade i en tv-debatt att han mot bakgrunden av Pisaresultatet avsåg att utreda bristen på ordning. Och detta ska nu med automatik sågas av oppositionspartierna. Kritikerna gör sitt allra bästa att förminska problemen med brist på arbetsro i skolan genom att låtsas att det handlar om kepsar i klassrummet och om den stackars eleven som kommer för sent till lektionen någon gång per termin. Det gör det naturligtvis inte och det är nonchalant att inte ta rapporterna om stök i skolan på allvar, det känns som en tillbakagång till det vi brukar kalla flumskolan. En dålig arbetsmiljö påverkar undervisningen negativt och resultaten går neråt.
 
Sverige är ett land som hamnar i absoluta botten när det gäller ordningen i skolan i Pisarapporten. För ett par år sedan gjordes dessutom en stor undersökning om hur eleverna trivdes i skolan. Det visade sig att svenska elever trivdes utmärkt i skolan med sina lärare, kompisar och med undervisningen, men de klagade på att det var stökigt på lektionerna. Det är  logiskt att fundera på om detta kan ha samband med sjunkande skolresultat. För mig är det rimligt att åtminstone ta reda på om det hänger ihop på något sätt så jag ger Björklund godkänt med den här utredningen förutsatt förstås att han vill gå vidare och kolla upp även de andra områdena där Sverige ligger lågt. För skolans problem löses inte med en Quick fix. Det måste till breda lösningar på lång sikt.
 
Jag är väldigt nyfiken vad det beror på att vissa skolor / klasser (kanske oftare klasser än hela skolor) lyckas bra med att skapa arbetsro och vissa skolor / klasser misslyckas! Jag tycker Björklund gör rätt i att försöka ta reda på fakta så vi slipper gissa och famla.  Skolan ska ju där det är möjligt utformas med utgångspunkt i fakta.
 
Är det elevsammansättning i klassen?
Klasstorlek?
Resurser?
Lokaler?
Lärares medfödda ledaregenskaper?
Lärares förvärvade praktiska kunskaper i ledarskap?
Lärares utbildning i ledarskap?
Lyckad mottagning av nyanlända?
Rektors stöd?
Föräldrars engagemang?
Bra stöd till elever som behöver extra hjälp?
Lärares befogenheter att sätta gränser  i klassrummet?
Lärarlönen?

God Jul o Gott Nytt År ...

... önskar jag kollegor och elever härifrån istället för på skolan. Detta skulle ha varit min sista arbetsdag före ledigheten, men nu lägger jag mig still hemma istället och kapitulerar för den djupa hostan och kraftiga förkylningen. Tur i oturen att vi inte väntar någon stor invasion de första juldagarna med gäster som ska ha mat och dryck. På annandagen är vi bortbjudna och tills dess ska jag ha hunnit bli frisk.
 
Imorgon blir det ett inlägg här om Pisaresultatet om brist på arbetsro i den svenska skolan och Björklunds beslut att utreda detta. Det kan man fundera på och man kan fundera över reaktionerna i media.
 
Just nu slår bloggstatistiken med läsarsiffror i taket. Undrar om det ligger någon länk och skramlar som jag inte sett? Sånt kan man bli nyfiken på.

Fiberprojektet förlängs ...

... ett halvår, EU-miljonerna är räddade till Årjängs kommuns glesbygd! Bra! Vi behöver verkligen få bra uppkoppling mot nätet. Idag är den långsam och osäker.
http://www.vf.se/nyheter/arjang/fiberprojektet-i-arjang-forlangdes-ett-halvar
 
 

Mattias o Risa ...

... packar opp i Kirkland Seattle, fast någon gillar flyttlådor!

Julledig Zlatan jagar gris ...

... och planerar att bygga jaktstuga i Jämtland. Nöjd med sin jägarexamen är han och kopplar av på julledigheten med ett trevligt intresse.
http://www.expressen.se/kvp/zlatans-halsning-fran-hemliga-jaktstugan/

Bitcoins ...

... skulle jag vilja ha några stycken, bara för att begripa hur det fungerar med en fristående cybervaluta, obunden till banker och stater.  Ett sorts ekonomins COOP i sin linda? Jag vill ha några för att fatta hur det funkar och lite för att jag är skeptisk till bankernas förmåga att ta långsiktigt ekonomiskt ansvar. Bankerna  verkar i hög grad drivas av kortsiktig ekonomisk vinning för några få, och sen när det barkar åt skogen får vi skattebetalare (eller fondsparare som i fallet Robur!) ställa upp. Och summorna är gigantiska oavsett vilka mått man mäter med. Det handlar självklart inte om okunskap eller tvingande omständigheter när det går fel, det handlar om ren skär girighet och en stor nonchalans mot kunderna. Och nu pratar jag inte om mitt lokala bankkontor som jag har stort förtroende för utan om bankvärlden som internationellt system med enorma kapital som, liksom bitcoins, bara existerar i cyberspace. Mina och bankens pengar finns ju inte i praktiken, vare sig de jag sparar eller lånar. De finns bara som siffror på ett kontoutdrag, som ett slags (bräckligt?) förtroende mellan banken och oss vanliga dödliga. Om förtroendet är raserat så är pengarna borta. Det är därför bankerna borde vårda förtroendet bättre och visa förhållandet till kunderna mer respekt. Väntar alltså på en bitcoin-inbjudan eller hur det nu går till?
http://www.dn.se/ekonomi/sa-funkar-cybervalutan-bitcoin/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bitcoin
http://www.bitcoin.se/kopa-bitcoins/

Förmiddagskaffegäster ...

... får vi imorgon tisdag. Det ska bli trevligt, det var länge sedan vi sågs. Jag ser fram emot morgondagen!

Postkodlotteriet är ett vinstdrivande företag!

Det ser vid första anblicken ut som om det är ett lotteri med syfte att dels ge pengar till välgörande ändamål av olika slag, dels dela ut vinster till lottköparna.
 
Sanningen är enligt företrädare för Postkodlotteriet, att man är i första hand ett vinsdrivande företag, med iögonfallande förmåner och rekordhöga löner till sina företrädare.
 
Och de ändamål som man gynnar med många miljoner gör att jag i fortsättningen bojkottar Postkodlotteriet.
WWF har fått 325 miljoner sedan starten, i år 55 miljoner
Naturskyddsföreningen har fått 27 miljoner sedan starten, 10 miljoner i år.
 
Båda organisationerna har arbetat mycket aktivt,  och tyvärr framgångsrikt, mot försöken att få till en begränsning av rovdjurstammarna och en långsiktigt hållbar politik för rovdjur
 
 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18028922.ab?teaser=true
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18033893.ab
http://www.expressen.se/nyheter/de-verkliga-vinnarna-i-postkodlotteriet/
http://www.expressen.se/nyheter/vdns-monsterlon-fran-postkodlotteriet/
 

Psalmer ska tillåtas igen på skolavslutningar!

Nu ska de betraktas som en del av vårt kulturarv och det ska inte vara förbjudet att sjunga dem i skolsammanhang.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/psalmer-tillats-igen-pa-skolavslutningar
http://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-vill-tillata-psalmer-vid-skolavslutning/
Man vill alltså ändra lagen. Men återigen; hur blir det om det finns elever på skolan som då inte får vara med på avslutningen av religiösa skäl? Vilken lag gäller då? Och hur ska den tillämpas? Det här är inget nytt problem, det har funnits länge i skolans värld och det vore inte fel med viss tydlighet uppifrån hur saken ska hanteras. Trist när de här spörsmålen ska tjafsas om lokalt, tid som tas från viktigare spörsmål i skolan. Bättre om det är klart utsagt vad som gäller, då vet alla.
Det här är inte lätt.
Och hur ska det bli med Lucia? Och pepparkaksgubbar? Ska de också betraktas som en del av vårt kulturarv eller nåt religiöst / hudfärgsdiskriminerande? 

Skickar klappar ....

... gör vi. Förra året var det lyxigt med alla barn och barnbarn här hemma. I år går det av olika skäl inte så en hel del julklappar skickar vi istället.  Bill-familjen, med flera,  kommer till nyår och då blir det en liten extra  julafton. Men julen ska vi fira på egen hand i år för första gången, utan barn och föräldrar. En ny erfarenhet.
 
 

Mat o glöggmingel i Karlstad

 
 
Först god mat på Alfies med en liten skara goda vänner. Märkligt förresten att det i stort sett bara är Alfies som har öppet en söndag middag i Karlstad. Efter maten glöggmingel i vacker miljö och i ett större sällskap. Underhållning av Karlstads kammarkör.  Utan Nipaxon, på Bergvik, hade det aldrig gått! Den tog ner hostan en stund.

Goda, värmande ord om skolan...

... behöver lärare (och elever!) inför det stundande jullovet
.http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/jag-blir-gratfardig-av-tacksamhet-nar-jag-ser-deras-engagemang/
Jag ser ju slitet och omtanken varje dag. Lärares omtanke om elever och elevers ibland rörande omtanke om varandra. Hörde en hjärtknipande berättelse om det senare häromdagen. Den lockar fram tårar i ögon till och med hos härdade kollegor. Tyvärr kan jag inte berätta om den eftersom eleverna skulle vara identifierbara.
 
 

Julgransjakt ...

... är gubben ute på tillsammans med Hej! Lika svårt varje år. Jag är hemma och hostar. Påfrestande att inte komma ut i skogen alls under flera dagar.

Halo på 343 industries ...

...Microsoft i Seattle jobbar son Mattias på. Nu under helgen så flyttar han och Risa till sin egen lägenhet. Deras möbler har kommit från Sverige. De bor  fortfarande i det område i Seattle som heter Kirkland om jag fattat rätt.  

Elevers läsförståelse kan förbättras ...

Grunden är att jobba med skrivna texter på ett genomtänkt och medvetet sätt, från förskolan och upp igenom hela grundskolan. På Silbodalsskolan (ja,  i hela Årjängs kommun)  arbetar vi under det här läsåret med att förbättra barnens läsförståelse utifrån bl.a.  just Barbro Westlunds teorier. Högläsning är otroligt viktigt för yngre barn och elevers egna läsning senare  utifrån tolkningsstrategier. Det är främst genom läsning som ordförrådet byggs upp. En 17-åring som läst mycket och fått läst för sig har ett ordförråd på så där 50.000 ord och det är vad som behövs för att klara ett vuxenliv utan problem med läsförståelse. En 17-åring som inte läst eller blivit läst för har bara ett ordförråd på c:a 15.000  ord och det räcker inte - absolut inte för högre studier och inte ens till det som vuxenvardagslivet kräver av ordförståelse.
http://www.dn.se/debatt/sa-kan-svenska-elevers-lasforstaelse-forbattras/

Teddybjörn mamma till övergivet föl!

 

Hours  after his birth, Breeze was found stumbling around by a farmer.  The newborn foal was abandoned by his mother. That's when the farmer took him to  Devon-based Mare and Foal Sanctuary where they instantly started caring for  him. What happened next is both adorable and heartwarming.  One of the  staff put a 4-foot giant Teddy Bear in with Breeze.
The  bear's name is Buttons and Breeze quickly warmed up to him.
Without  his mother, Breeze has found an adorable replacement.
The  two have been inseparable and they expect Breeze to be just  fine.
Thanks  to the rescuers and those who cared enough to take this little Cutie  in.
And  thanks, of course, to  Buttons.

 

 

 

 Den här söta historien fick jag från min kusin Siv som bor i Schweiz, men den har utspelat sig i USA, Wisconsin tror jag. Siv har bott rätt länge i USA också. Mina släktingar tycks dras dit.;-)


Julstädningen ...

...och julpyntande har vi pratat om. Jag har lovat att ta det mesta av det här inne i huset. Roland  grejar ute med eventuell plogning, granar och så.  (Jag deklarerade för gubben häromdagen att nu hade jag julstädat i tvättstugan, men jag tror inte att han var särskilt imponerad!)  Men jag gör lite i taget mellan värsta host-trötthetsattackerna.  Dessemellan lägger jag mig, vilar och läser Mazettis "Tyst du är död" med deckarhandling som surrar omkring på mediaredaktioner. Hoppas det är en god och glad feel-good-bok. Jag läser inte längre några samhällstillvända sorge-dramatiska böcker eller hemska deckare utan väljer biografier om intressanta personer och sånt som jag blir glad av att läsa. Det finns en point i att inte förmörka sinnet med elände som man själv inte kan göra nåt åt ändå. Jag vägrar att bära världssamvetet på mina axlar, får nöja mig med att göra det så bra som möjligt där jag kan påverka för människor och miljö.

Klart med kyl-frysarna!

Före såg det ut så här!
 
Igår fredag kom gossen med de nya kyl-frysarna! Och tänk de passade precis under de omgjorda överskåpen, en och en halv centimeter till godo skulle det vara och så blev det. Jag var lite orolig innan, tänkte på hur mycket jobb det var att få dem rätt. Tänk om det var någon cm fel och överskåpen måste göras om, men snickaren hade alltså mätt rätt, som vanligt.
 
Så här blev det alltså nu: Två kyl-frysar med kylarna upptill och frysarna nertill. Tanken var att kunna ha exempelvis grönsaker i en låda i bra hämthöjd och slippa ligga på knä på golvet för att plocka fram dem. Gamla kärringar o gubbar ska inte krypa omkring på golvet på onda knän! Med högre skåp så blir det en extra hylla också, inte helt fel.
 
Frysvarorna är också mer överblickbara uppifrån, de hamnar ju i nedre skåpen nu.  Idag på morgonen har jag plockat ut onödiga hyllor och flaskhållare och ägghållare. Sen har kylvaror sorterats in efter principen alla de vanligaste, typ smör, ost, ägg, mjölk, grönsaker och så  i skåpet till höger och sällanvarorna typ inläggningar, rödkål, chili, grilloljor osv i skåpet till vänster. De vanligaste frysvarorna har hamnat här i kökets frysutrymmen, så som bröd och färdiglagad mat till matsäck.
 
Fungerar jättebra och idén har vi som sagt hämtat hos Rune och Åsebritt i Snarkil! Stulen rakt av!

Gyllene Tider ....

... kollade vi på på TV i kväll. Det var ett otroligt bra program, välgjort, omväxlande och med massor av de bästa låtarna från senaste turnén! Ibland är TV riktigt bra! Och det går bra att hosta sig igenom ett helt program utan att någon blir störd. (Nu vill jag snart bli bra igen från den här uschla hostan!) I morgon blir det bild av nya kyl-frys-arrangemanget.

Jultallrik på Travmuséet idag!

Det här är inga ledsamma typer att äta julmat med, det stimmades rejält! Anders, Olle, Kent, Evert, Peter och Roland. Och gott var det!
 
 

Hej har jagat hare ...

... en liten stund idag. Roland var ute med honom o Jazz. När Jazz var långt borta med sin hare så släppte Roland Hej så han fick springa omkring. Jazz var 700 meter bort när Hej fick se haren bredvid Roland. Jazz hade tappt. Hej drev haren 10 minuter ungefär sammanlagt. De första 5 minuterna med tätt hörbart skall. Sen tystnade han en minut och drog på igen sen ytterligare 5 minuter med glesare skall, antagligen hade haren gjort en vinkel o Hej kom lite efter.. Där gick drevet ut på en skogsbilväg och Hej tappade  spåret. Men han försökte hitta det I en  kvart innan han kom tillbaka till Roland. 
 
Det var ett framsteg med längsta drevtiden och bra att han tog tag igen efter 5 minuter och att han letade en kvart efter sista tappten. Väntar på första spårsnön gör Roland så att han kan hjälpa Hej att leta upp haren efter tappt och få skjuta första haren. 

Barnbarnen i Umeå bakar pepparkakor!

Isaks adventsljus! 
 
Figurerna är jag o Roland på harjakt. Problemet med skillnad i storlek kan man lösa genom att placera de s hararna i förgrunden.

Lille Bill dansar på dagis

Sen bröt febern ut och han fick gå hem. Synd!

Agenda

Idag fredag är skolan präglad av Luciafirande förstås. På eftermiddagen bjuder Roland på jultallrik på Travmuséet. Bilden nedan är från när sönerna var hemma för ett par veckor sedan, då var vi också där.
Jag ska hosta mig igenom dagen förstås, trött på det är jag nu och trött av hostan, orkar inget mer än hålla mig upprätt känns det som. Jag ska jobba förstås, fast det blir inte onödigt många knop.  Nu på morgonen ser vi på Luciafirande på tv. Fick just en bild på  lille Bill. Han var en fin tomte, färdig att fira Lucia på dagis.
Synd att vi inte kan se barnbarnens Luciafirande.
 
 

ÄNTLIGEN!

Imorgon fredag kommer ny kyl- och frys! Det har varit en lång väntan och det beror inte på butik, utan på att vi måste ordna det med överskåpen först. Frysvarorna har i stort sett varit otillgängliga under den här tiden. Allt har varit tätt packat i boxen i källaren och varje försök att få ut ett speciellt paket har krävt total utplockning av i stort sett allt eftersom inget ligger i rätt ordning.
 
Frysen är alltså trasig men kylskåpet fungerar. Så om någon vill ha ett 7 år gammalt fullt fungerande kylskåp av märket Bosch så  blir det till att hänga på låset här imorgon bitti vid 8-tiden eller ringa Roland; 076 130 41 27 mellan 6.30 och 8.00 eller så.  För då åker det ut.

"Främling" en bok om Carola av Ekström - Koljonen

 
 Varför i all världen köpte jag den här dåliga boken????  Jag tror att jag hoppades på att få läsa mer om henne som människa:
 
Hur formades hon av sin uppväxt?
Hur såg hennes förhållande till föräldrarna ut?
Hur var det med pojkvänner?
Förhållandet med Runar, hur utvecklades det och hur ser det ut idag?
Mammarollen?  Sonen?  Adoptionen?
 
Allt detta lyser med sin frånvaro, det mesta nämns inte alls.
Den här boken är en enda långrandig genomgång av Carolas karriär och hennes musik, in i minsta ton och inspelning och framträdande. Allt detta ackompanjeras av sida upp och sida ner med  journalisters och musikfolks åsikter. Många av dem säger samma sak, med lite variation. Väldigt mycket orerande är det  om vem som sade vad vid vilket tillfälle.  Köp inte boken! Läs den inte!

Habo ...

... har dörrtrycken som passar till äldre lås också. Vi har letat ett tag och fick hjälp av låssmeden.

Dagstidningar.nu ...

... är en bra startplattform  i varje dags tidningsläsande. Här finns allt i stort sett av svenska media och de stora internationella. Den har jag använt flera gånger om dagen  i rätt många år nu.
http://www.dagstidningar.nu/
 

Hörselskadad mus ....

... har vi nog ovanpå innertaket nu. Den  tassade omkring däruppe precis ovanför min säng just nu. Sånt orkar jag inte höra när det är sängedags så jag drämde till några gånger allt jag orkade i taket med en rundstav som råkade stå i närheten. Musen måste ha blivit döv efter detta. Den försvann i alla fall, antagligen till en annan del av huset.

Överskåpen fixade!

Vi har köpt nya kyl-frysar. De är alltså högre än de vi haft förut. Det gamla kylskåpet står kvar här. Vi hittade inte några överskåp att köpa i rätt höjd och med takanslutning. Alltså kapade gubben överskåpen nertill på plats och skåpluckorna på översidan.  Då blev det så här. En dags arbete, bra resultat! Tack snäll gubbe!  Nu väntar vi bara på kyl-frysarna. De kommer på fredag.
 
Jag tror att alla våra bekanta, som byggde som vi på 70- 80-talet, har bytt köksinrede, kaklat om och lagt in nytt golv. Jag har försökt övertala mig själv till att göra det också, men återkommer varje gång det blir aktuellt till att jag gillar det vi har och att jag egentligen inte vill byta. Köksluckorna har jag vänt en gång, slipat och lackat om,  så de är lite mindre repiga än de skulle ha varit annars efter ett  liv med tre små barn i huset. Tak och väggar är ommålade men i samma vita färg.  Kombon trä - vitt - kork och så mörka fönster- dörrfoder/ lister är helt ok. Den känns diskret och tidlös även om jag skulle ha valt annat om vi byggt hus idag. (Jag skriver medvetet "jag" och inte "vi", för gubben är kapitalt ointresserad av inredning, även om han vid enstaka tillfällen kan inlägga veto)
 
Fast golvet måste vi byta snart. Det är sen 1977 och har fått en del märken efter  barnens innebandymatcher och hundarnas tassar! Om vi ska byta vill jag ha ett likadant!  Korkmönstret i golvmattan håller suveränt med lorten och passar till resten av huset. Men just nu har vi andra inredningsprojekt på gång så de egna får anstå.

Schäfervalpar ...

... är bara sååååå söta:
Här är E Ívanhoe, son till Buffalo. Han är långhårig svart schäfer, 4 veckor på bilderna och kommer hem till Maik, Ina o Lennart precis vid juldagarna. Familjen miste sin fantastiske Buffalo för en tid sedan, han blev sjuk. Nu är valpen efter honom en julklapp och vi får träffa honom till sommaren!
 
Foto: Välkommen hem till Björkudden, Compis!
Och här är Erika o Tors lille Compis som de hämtade i lördags, korthårig schäfer. 
 
Det är himla kul att ha valp, man går liksom med ett leende på läpparna hela dagarna. Vi har ju vår lille Hej, som inte är så liten i kroppen längre men fortfarande en valp mentalt förstås.

Thon utmanar Nobel!

Den norske miljardären Olav Thon lär äga en självförvärvad förmögenhet på 26 miljarder. Det mesta ligger i fastigheter och köpcentra, bl.a. i Årjängs kommun. Nu är han 90 år gammal, säger sig kunna leva och vara aktiv högst 9-10 år till och han ska inte ta med sig nåt när han går vidare ;-) Han har så vitt vi känner till inga arvingar som väntar på att ta över pengar och inflytande.
 
Nu har han alltså skänkt förmögenheten  till en stiftelse som ska dela ut 50 miljoner om året till forskning och vetenskap. Av detta ska 5 miljoner gå till ett internationellt pris i naturvetenskap. Utdelandet av pengarna ska beslutas av en styrelse bestående av sju personer, varav han själv är en.
 
http://www.dn.se/nyheter/varlden/norsk-miljardar-utmanar-nobel/
 
Den doktorshatt Thon  fick av Karlstads universitet ifrågasattes av den allvetande M. Zaremba stort uppslaget i riksmedia. Men nu kanske kritiken tystnar. Detta bidrag till forskning och vetenskap är helt outstanding, förtjänar en eloge!
 
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/nar-miljardarens-mossa-blev-en-doktorshatt/

Riksdagen biföll ...

... propositionen om en Hållbar rovdjurspolitik. Men jag ser inget i det beslutet som förhindrar att bevarandeorganisationerna typ WWF o Rovdjursföreningen återigen gör överklagans-cirkus av hela hanteringen av de stora rovdjuren i Sverige. Är riksdagsbeslutet ett politiskt spel för gallerierna? Jag kan ha fel.  Jag hoppas jag har fel och att det blir bättre med det här beslutet. Det kan i alla fall bli ett steg i rätt riktning.  Situationen för dem som berörs är ohållbar nu.
http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2013/12/beslut-om-rovdjurspropositionen/
 
 
 

Omröstning i sakfrågan

Utskottets förslag mot reservation 1 (MP, V)

PartiJaNejAvståendeFrånvarande
S 100 0 0 12
M 101 0 0 6
MP 0 24 0 1
FP 20 0 0 4
C 21 0 0 2
SD 16 0 0 4
V 0 17 2 0
KD 17 0 0 2
Totalt 275 41 2 31

Beslut: Kammaren biföll utskottets förslag

 
 
 
 

9. Varg

                            Riksdagen avslår motionerna 2013/14:MJ1 av Matilda Ernkrans m.fl. (S) yrkande 12, 2013/14:MJ2 av Jens Holm m.fl. (V) yrkande 7, 2013/14:MJ3 av Helena Leander m.fl. (MP) yrkande 10, 2013/14:MJ204 av Olle Larsson (SD), 2013/14:MJ268 av Ulf Berg och Carl-Oskar Bohlin (båda M) och 2013/14:MJ489 av Matilda Ernkrans m.fl. (S) yrkande 5.

Omröstning i sakfrågan

Utskottets förslag mot reservation 12 (S)

PartiJaNejAvståendeFrånvarande
S 0 100 0 12
M 101 0 0 6
MP 0 0 24 1
FP 20 0 0 4
C 21 0 0 2
SD 17 0 0 3
V 0 0 19 0
KD 17 0 0 2
Totalt 176 100 43 30

Beslut: Kammaren biföll utskottets förslag

 
 Det blev inte votering i alla besluten men om varg i alla fall. Så här röstade de värmländska riksdagsledamöterna som jag hittade i listan

Ja till proppens vargförslag röstade Jan - Evert Rådhström (M), Erik A Eriksson (C), Christian Holm (M), 
 
De som ville ha mer varg än proppen, alltså som röstade nej till proppens förslag, var Jonas Gunnarsson (S), Berit Högman (S), Ann-Kristin Johansson (S), Lars Mejern Larsson (S),  och tråkigt nog Årjängs Gunilla Svantorp (S).
 
De som fegade ur och avstod att lägga en röst var Bengt Berg (MP), Stina B (MP),
 
En valde att vara frånvarande och det var Nina Larsson (FP). Hon var väl i laga ordning utkvittad men hur hon skulle ha röstat vet jag inte. Vi får väl hoppas att det var ett ja.
 
Jag kan ha missat någon vid genomläsning av listan, den är lång, men det är i så fall en slump.
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/MJU7/?vote=true
 
 Om jag ska vara helt ärlig så hade jag väntat mig större förståelse för enskilda människors situation i vargreviren från de värmländska riksdagsledamöterna i S och MP.  Men tack i alla fall till Erik A (C), Christian H (M) och Jan-Evert Rådhström (M) som vågade stå upp för den värmländska glesbygden, ja egentligen den svenska glesbygden. Det är många fler än vi som är hårt drabbade.
 
Undrar om den dagen man valde för det här beslutet var med beräkning vald eller om det var en slump? På nyhetsplatserna så har media fullt sjå med Nobelfesten och med Mandela. Tidningarna skriver inte så mycket om rovdjursbeslutet själva utan får som vanligt ett rovdjursvänligt vinklat meddelande från TT som man publicerar rakt av. Suck!!

Barnkalas ...

... är svårt. De kan bli föräldrars mara antingen det kommer många som ska underhållas och utspisas eller om ingen kommer som i det norska fallet. När de två åttaåringarna bjöd på kalas kom ingen och det har upprört många. Alla funderar förstås på om det låg mobbning bakom eller om det fanns något annat som slumpmässigt råkade attrahera barnen just den dagen. Det har inte skrivits om det. Nu funderar politiker på om man kan diskutera sig fram till gemensamma regler för barnkalas. Det lär väl inte gå att lagstifta i ärendet men att klasser och barngrupper pratar sig samman om gemensamma regler är nog bra.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17992694.ab  

Beslut om rovdjurspolitiken ...

... fattas av riksdagen imorgon tisdag. Hoppas som sagt att beslutet blir tydligare och bättre än propositionen.
 
Uppdaterat tisdag: Beslutet fattas kl 13.00 i riksdagen idag. Nej, flyttat till 13.30 är beslutet. På tidningen Svensk Jakts hemsida kan man följa beslutet och efteråt chatta med Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.
 
Hittills har Alliansen o SD ställt sig bakom propositionen, men nu ryktas att även S röstar med, annars ville de ha ett högre golv för minsta antalet vargar, mellan 200 och 300. Siffrorna i propositionen som Gynnsam bevarandestatus 170 - 270 är alltså ett flexibelt golv för minsta antalet vargar i landet, inte golv och tak. Detta har många missförstått.  Taket finns inget förslag till  beslut om, det uttrycks som jakt och det är en brist.  Den som lever får se. En gissning är att många s- ledamöter fått ordentliga påtryckningar av de egna hemma-väljarna att rösta med Alliansen i den här frågan. Ute i bygderna har man påtagliga problem med de stora rovdjuren och försöken att få till en långsiktig politik har hittills havererat med  hjälp av bevarandeorganisationer typ WWF och Naturskyddsföreningen.  Det finns stora brister i propositionen också, men den är väl bättre än ingen politik alls.
 
Roland sitter just nu i Karlstad på länsstyrelsen o funderar på den möjligheterna till värmländsk rovdjursförvaltning.
 
Jag har malt älgfärs. Brukar väga men glömde. Det är i alla fall i runda slängar 20 gånger 20 gånger 40 centimeter när det blev packat. ;-)  Nu ska jag åka ner till Liane o kolla mattläggningen i Nils-köket, det blir fint tror jag. En kasse frysvaror får följa med till frysen där, här hemma har vi frysskåpshaveri så vi har det frysta utackorderat på bygden i olika hus. 

Pisa-paniken ...

... accelererar. Skolans problem får som vanligt bli  slagträ  i gamla slitna debatter. Argumenten har ofta rätt så grund förankring, om ens någon,  i fakta och vetenskap. Det är mest tyckanden. Det känns just nu som om många tar chansen att utnyttja läget för egen vinning i opinionen istället för att på allvar bry sig om skolan.
 
Politisk vänster skyller på det fria skolvalet.
(S) skyller på regeringen o framför allt Björklund
Regeringen skyller på ( S) tidigare beslut
 Facket skyller på de usla lärarlönerna
M. Zaremba skyller på lärarna och lärarutbildningarna
Media skyller just nu i samlad tropp  på kommunerna
Forskarparet Scherp skyller på frånvaron av "Lärande organisation" i skolorna
Ulf Nilsson i Expressen skyller på jämlikhet och kravlöshet
Fotfolket i skolan skyller på resursbrist och  pappersarbete
Lärarkårens veteraner skyller på kommunaliseringen och att lärare inte längre har tillräckligt med makt för att hålla ordning.
N. Kazmierska i Aftonbladet skyller på att skolans genustänk  gynnar tjejer, killarna känner sig inte hemma o slutar plugga
Skolverket skyller (utan att basera på fakta!) på det fria skolvalet. (Undrar hur mycket det påverkar skolan att Skolverket ofta uppträder som politisk vänster och det tycks fullt av anhängare av den gamla socialdemokratiska flumskolan exempelvis det är ok att använda mobil på lektionstid och ha ytterkläderna på i klassrummet!.)
 
Var och en har alltså dammat av sin gamla käpphäst och släppt ut den en tur på grönbete.
 
Detta fenomen dyker upp varje gång skolan kan beslås med att vara fel / göra fel. Och nu liksom tidigare så lär det inte göra oss klokare.  Jag tror att man måste studera den statistik som ändå har samlats in och våga se på den med ärliga ögon, granska original-Pisa 2013, inte enbart Skolverkets tolkning.  Det går inte att välja bort politiskt obekväma fakta för det leder inte till någon förbättring. Sen måste man nog också se vad de länder har gjort som lyckats bättre och fråga oss om vi vill ha det så för våra barn. Det finns ju ändå begränsningar i Pisa-studierna, de mäter inte allt. Dessutom har det fuskats en del med de här undersökningarna. Det är klart att med det genomslag som rapporterna får så är det frestande. Det kan finnas skäl att ta Pisa med en nypa salt.

Värmlandsmössan?

Undrar om den inte hette så? För länge sedan så stickade jag och höll på. Det blev såna här till alla stackars familjemedlemmar då i början på 1980-talet. Kliade säkert grymt, ylle. Dessutom blev det ett antal liknande som hette Nordmarksmössan. Den här är i alla fall från den tiden, dvs så där trettio år gammal och Roland envisas med att använda den än.

Förstatliga skolan...

... vill svenska folket tydligen. Det har Björklund velat länge fast han inte har fått gehör för detta i Alliansen. Han har sett det grundläggande problemet. Kommunaliseringen blev inte bra. För oss som upplevde den är det rätt självklart att staten bör återta det direkta huvudmannaskapet för grundskola och gymnasieskola. Då får man maktmedel att korrigera lärarlönerna som har sjunkit som sten under den kommunala tiden, möjlighet att styra resurserna dit de bäst behövs och ha stenkoll på kvaliteten. Regeln att den som bestämmer kvalitetskraven (staten genom skollag, läroplaner, kursplaner, regler, anvisningar) också ska vara den som betalar är bra. Det har blivit märkligt med statligt detaljbeskrivna krav på skolorna och så har kommunerna fått betala.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenskarna-vill-aterforstatliga-skolan
http://www.dn.se/debatt/kommunerna-har-haft-sin-chans-staten-maste-ta-over/
http://norah4you.wordpress.com/2013/12/08/skyll-inte-pa-fria-skolvalet/

Panik!

Det finns inte självklart några nya överskåp att köpa om man bestämmer sig för en ny höjd på kyl och frys!!!
Lite chockade får vi ta till oss detta nu! Frysskåpet i köket  havererade för ett tag sen. Vi har alltså haft frysvaror lite här och där utackorderade sedan dess eftersom allt inte ryms i frysboxen i källaren.  Planen var att köpa två kyl-frys för att få två kylutrymmen högt upp och två frysutrymmen lägre ner, så som Rune o Åsebritt har det i Snarkil.  Men det innebar att vi måste bereda plats för maskiner med högre höjd än de vi har nu; från 1. 55 till 1.80.
 
Piece of cake tänkte vi, det är bara att beställa nya överskåp i rätt mått och i takhöjd. Men så var det inte alls. Svårt att hitta nåt och tveksamt om de vi hittade skulle fungera med ventilation och takhöjd uppe under taklist och svängrum för lucka.
 
Efter mycket klurande så är planen just nu att försöka kapa till befintliga skåp på plats istället. Vi får se om det lyckas. Annars får vi köpa nåt nytt enligt plan B.

Julkonsert i Silbodals kyrka o julmarknad i Svensbyn!

Vi hann med bägge delarna eftersom det snöade rejält på förmiddagen och gubben avbröt harjakten lite tidigt. Alltså åkte vi först till hembygdsgården i Svensbyn, handlade på julmarknaden på Nolare lon och åt återigen jultallrik med gammaldags mat! ;-) Sen bar det av till Årjäng och Silbodals kyrka med adventskonsert med Urbandet, kyrkokörerna, Eda Nordmarkens orkester, komp och solister. Det var en njutbar stund som man ville aldrig skulle ta slut. Vi har flera duktiga sångsolister i kommunen och nu har vi fått lyssna till ytterligare en; Carolin Blomstrand! Gudomligt vackert var det.

Julkonsert blev det.

Skriver lite mer om det o julmarknad senare idag. Tar tvätt o disk nu och lyssnar en stund på Tro med Marie Bergman och messar med dotter om sorg. Roland kastade sig över fyrhjulingen för att ploga snö överallt när vi kom hem. Han hade inte hunnit det under dagen. Det är någon decimeter kanske. 

Just nu ...

... så jagar Roland hare tillsammans med Anders och Rune F, prästen som hjälpte oss med dopet av lille Bill och som hade hand om begravningen av Rolands mamma..
 
 
Det snöar lite ute och ser ut att hålla på ett tag. Mattias har åkt härifrån, sitter på flyg på väg tillbaka till Seattle, Billfamiljen åkte också igår, är tillbaka i Stockholm. Jag är alltså ensam hemma,  ska ägna mig åt tvätt efter gäster, ta fram lite julsaker och planera för julklappar. Vill gärna hinna med julmarknaden i Svensbyn också på hembygdsgården. Vi var där och åt god jultallrik med gammaldags julmat igår. Jättegod! Det är öppet till 17.00 på julmarknaden
 

Ekot - en megafon för rovdjurskramare!

Så skriver Jan Henricson i tidningen Svensk Jakt! Det han tar upp är tänkvärt. Hur sakligt och neutralt är Ekot egentligen i politiskt kontroversiella frågor, typ rovdjur?  Jag skulle själv gärna lägga till TT som ibland har haft mycket vinklade artiklar  om rovdjur  som skickats ut till Sveriges tidningar och publicerats rakt av utan koll av sanningshalt och utan att redovisa motstående synpunkter. Trist när redaktioner / journalister har en egen agenda i sitt arbete istället för att redovisa sakligt och opartiskt. Detta är läsvärt!
http://svenskjakt.se/opinion/som-jag-ser-det/ekot-en-megafon-for-rovdjurskramare/

"Dråga mella tjarna å Spriklere" ...

.. lär vi ha gått i idag. Jag dristar mig ibland till att fråga Roland var vi är någonstans i skogen och det var svaret jag fick. Fritt översatt från dialekten betyder det "Sänkan mellan tjärnen och Spriklerud".
 
 
Skadad o död ved kan bli töre, tjärnved som luktar gott och brinner bra. Innehåller terpentin väl?
 
 
 
 
 
 
 
 Fast den här korvgrillningen gjorde vi innan vi kom till "dråga mella tjarna",  uppe på en solig ås väster om Starransmyra. Några timmar i skogen blev det idag i alla fall. Gott för kropp och själ, läkande efter gårdagens sorg. Vi letade harspår men hittade inget. Såg mycket rävspår, en hel del rådjursspår och några älgspår. En tjäder flög upp framför oss och den förbryllade Hej. Hej lämnar oss ibland så där 5 - 10 minuter åt gången och är enligt pejlen 100 - 200 meter bort. Han är hela tiden intresserad av spår. Bär inga pinnar, leker inte, kommer inte till brasan annat än på snabbvisit. Han artar sig bra som jakthund så här långt. Men som sagt, inga harspår idag.

Harspår letade vi efter ...

... med Hej  i den första spårsnön för säsongen. Och då går man i såna här täta snår. Men vi såg inget harspår, däremot rävspår och en lega där en räv sovit i natt. Hej nosade intresserat.
Billfamiljen o Mattias har åkt till Stockholm idag och de fick fint resväder. Skönt!

Snö ...

... upplevde lille Bill för första gången igår. Han var förundrad över detta vita mjuka som täckte marken.


Snart slut ...

... är den här dagen och det är tårarna också tror jag. Saknaden är så stor. I sorgen finns också tacksamhet över alla människor som gjorde minnesstunden så fin. Imorgon är en ny dag.
 
 
 

Plogar o skottar snö ...

... snö gör Roland nu på morgonen. Svårt att säga hur mycket snö som kommit, den yr omkring i vinden. Det är inga stora mängder men besvärligt ändå alltså.

Vi samlar oss inför en tung dag med ett sista farväl av Rolands mamma i Silleruds kyrka.

Sven har kommit!

Nu är ovädret här, med snöfall och kraftiga vindar. Men det har bara hållit på ett par timmar än. Vi var på Udden och sjöng födelsedagssång förstås och snön kom precis när vi skulle åka hem. Tur att Bill-familjen hann hit med god marginal.

Rovdjurspolitiken. ...

... ska det debatteras om idag i riksdagen, beslut fattas om en vecka. Jag hoppas beslutet blir bättre än propositionen o att man vågar sätta ett tak för vargstammen och fördela den över landet med en aktiv förvaltning.

Oväder ...

... ser det ut att vara på gång här i Värmland. Det blåste i natt så jag var uppe och fyllde vattenhinkar för eventuella strömavbrott. Men nu har det lugnat ner sig, kommer bara lite regnstänk som har gjort grusvägarna halkiga. På eftermiddagen väntas regn men snön kommer först i kväll enligt prognosen. För det är vi tacksamma förstås eftersom vi har Bill-familjen från Stockholm på ingång under dagen. Mattias är redan här. Vi ska ta ett sista farväl av Rolands mamma imorgon fredag. Begravningen är kl 11.00 i Silleruds kyrka med samling i Sockenstugan efteråt. Dotter i Umeå hade planerat för att komma men är sjuk och måste hålla sig hemma.

Bra strumpor!

Trött på dåliga strumpor har jag varit länge. Jag klagade på bloggen och efterlyste bra strumpor, såna som håller form och fason, som sitter uppe utan att klämma till blodomloppet. Strumpor fick till och med bli en egen kategori här på bloggen. Och jag fick några tips. Från Suss faktiskt ett par strumpor också, ett par New Body, ett märke som hon brukade köpa av skolungdomar som sålde för att samla in pengar till skolresor. Nu hade jag en sån tur att Pernillas dotter sålde precis det här märket och jag beställde ett antal som bör räcka de närmaste fem åren i alla fall. Idag gick de i tvättmaskinen som alla nya plagg gör före användning. Ser kanonbra ut. Jag valde två modeller, en tunnare och en tjockare. Rekommenderas!

Bloggträff i Nyköping

Så här snygga skor hade min bloggträff i Nyköping på sig. Någon kanske känner igen dem, de har funnits med på hennes blogg. Vi babblade bort en stund på ett  café i Nyköping, ett café med lite gammaldags känsla och udda inredning. Det var trivsamt och mysigt. Jag avslutade mitt fika med en riktigt smarrig biskvi. Namnet på fiket har jag försökt komma ihåg men det har förstås fallit bort. Kumlins kanske?
 Resten av dagen ägnade jag åt ett par konstutställningar i den lilla staden och julmarknaden på Storgatan.

Öster Malma

 
Öster Malma är Jägareförbundets högkvarter med kontor, kursgård och ett litet slott. Där tillbringade vi de två sista dagarna av födelsedagsfirandet. Roland jagade under helgen  med Daniel Ligné som jobbar där som riksjaktvårdskonsulent och Christer H. som han känner från andra sammanhang.  De jagade med vakjakt och vanlig jakt från torn söder om Norrköping och såg massor av vilt. 7 gubbar såg  79 vilt på 125 ha på en dag. Viltet är alltså vildsvin och dovhjort och rådjur i första hand. Det sköts vildsvin och dovhjort på jakten men Roland sköt inget. På lördag kväll avåt vi tillsammans med ett par hundra andra ett fantastiskt julbord med mest vilt. Jag har nog aldrig ätit något så överdådigt. Mängder av hemlagade viltdelikatesser.
 
 
Vildsvinet som fälldes

Dovvilt som fälldes
 
Utsikt från tornen
 
Vi bodde på kursgården och kunde förgylla den förbeställda kalla delikatesstallriken med medhavd champagne
 
Receptionens snygga älg
 
 
Det mörka här är sälkött. Smakade gott enligt Roland som åt.
 
 
Ostbordet till avslut på julbordet
 Jag är ju som vanligt mest förtjust i det kallskurna
 
 
 
Efter själva julbordsätandet så var det dags att ta sig an ett stort bord med kaffe, diverse desserter och hemgjorda julgotter uppe i den fina salen på slottet
 
 
 Vi satt vid brasan förstås.
Roland tyckte jag skulle skriva att detta var allt som var kvar av älgen efter julbordet, så nu skriver jag det ;-)

Sverige rasar i PISA-undersökningen!

Tappet nedåt fortsätter för elever i svenska skolor och det rejält enligt den internationella undersökningen om 15-åriga skolelevers kunskaper. Nedgången finns främst inom matematik, läsförståelse och naturkunskap.  Både lågpresterande och högpresterande elever har sämre resultat.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-samst-i-klassen/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rejalt-ras-for-svenska-skolresultat_8786760.svd
http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenska-elever-allt-samre
http://www.expressen.se/nyheter/rapporten-som-kan-paverka-skoldebatten/
http://www.scribd.com/doc/188864620/Las-hela-PISA-rapporten-har
Man kanske kan gissa att resultatet  missgynnar de partier som suttit vid makten under nedgångstiden, från S till Alliansen, mest kanske Björklund, och gynnar partier som inte är besudlade av den exempelvis MP o SD.
 
Nu kommer varje organisation och politisk falang att dra de slutsatser,  av detta resultat, som gynnar dem själva.
Från vänster kommer man att skylla på det fria skolvalet, från facket på de dåliga lärarlönerna, från regeringen på den förra regeringen osv.
 
Men det ska bli intressant att läsa bakom de här siffrorna, inte bara den förenklade översättning som kommer från Skolverket. Skolverkets version av Pisa är naturligtvis vinklad och där mörkas, om det är medvetet eller inte, sånt som man inte vill ska synas som orsak till de vikande resultaten. Åtminstone var det så förra gången och media går nästan aldrig längre än till att läsa det Skolverket skriver i kortform. Det var spännande att läsa hur de verkliga siffrorna såg ut utifrån olika variabler.

Bill-tid i Stockholm

Klart att vi hade med ett mål till honom nu inför hockeysäsongen. Det har snabbt blivit en favorit tillsammans med klubban.
 
 
... och en klubba av rätt märke!
 
Torsdag kväll var vi samlade hos Markus o Carin för glöggkväll tillsammans med Carins föräldrar och syster Lina,  dotter Malin,  Kristian, Moses och Isak. Bill gillar sina kusiner och det är fullt håll igång. Den nya lägenheten erbjuder stora ytor att röra sig på och leka på. Synd att inte Linas lille Bobo och hennes  man Robin kunde komma med. Men de var förstås rädda att  Bobo skulle få ögoninflammation också.
 
 
 
Smör är fortfarande favvo och ätes så här - först!
På fredagen var vi ute en sväng, bl.a. på innergården. Den är riktigt bra användbar.
Till höger nederst är Bills balkong. Lägenheten går liksom i vinkel.
 
 
 
Träffa Bill på dagis en dag hade vi planerat men nu hade han ögoninflammation och fick inte komma dit. Men vi tog en promenad och kunde leka på utegården en stund när barnen inte var ute. Det var en stor gård för att vara Stockholm med många olika lekalternativ. Man har varit kreativ och tänkt till. Det finns till o med en bit som är gräsmatta. Sen övergår den här lekgården direkt i Vasaparken som är en jättepark med massor av ytor och lekplatser. Personalen på dagis är väldigt duktig, jag får läsa deras hembrev, de har kvalitetstänk. 14 barn har man med ettåringar och på det tre personal. Nu är det sällan så många barn där samtidigt. Barn är ju sjuka och lediga, 10 - 12 närvarande är nog mer vanligt och då tror jag att det räcker till. Bill trivs i alla fall.
 
 

PISA-undersökningsresultatet ...

... blir offentligt klockan 11.00 idag! Sällan har en undersökning om svenska elevers skolresultat väntats in med så stor spänning. Det handlar om 15 -åringarnas prestationer. Kanske blir det PISA som avgör det svenska valet nästa år, det är mycket som står på spel politiskt. Sen ska man kanske komma ihåg att det avslöjats fusk i PISA. Några länder har frestats att putsa lite på sina rapporter. Det kanske inte är hela sanningen vi får.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/besked-i-dag-om-svenska-elevers-niva_8785902.svd
 
Senare idag mer bilder från födelsedagsfirandet i Stockholm och på Öster Malma
 

5:2 eller 6:1?

Tja det är frågan den här veckan efter flera dagars frosserier i god mat, julbord med slisk och annat smarrigt. Idag måndag var det i alla fall strikt dag ett med endast 500 kalorier. Om vågen larmar imorgon bitti så får det bli en dag till den här veckan. Kanske på onsdag, jobbdagar är lättare. Här hemma frestar alltid Roland med kafferaster och mat under dagen.

Teatergrillen onsdag kväll ...

... alltså på själva födelsedagskvällen blev det. Teatergrillen hör liksom i hop med Riche, samma kök,  som är en favvokrog. Det är god mat och så jobbar sonen Markus kompis Micke där. Han har varit här på Liane också och hälsat på, sett vår marknad!
 
Malins Kristian och barnbarn Moses
Anders Timell var något sorts hovmästare och förhöjde stämningen bland gästerna. Han känner sonfamiljen  också med gemensamma vänner.
Son Markus och hans Carin
Barnbarnens hamburgare var en höjdare. De fick hjälp att äta upp dem. ;-)
Dotter Malins Isak
Dotter Malin
Min förrätt, helt underbar med pilgrimsmusslor och kex
 Dotter och en servitörsarm
Vi hade en jättetrevlig kväll, god mat och är glada över att både dotter Malin och son Markus kunde vara med med sina familjer. Dotterfamiljen kom ju resande ända uppe ifrån Umeå.

Firade vidare ...

... gjorde vi i Stockholm med barn och barnbarn.
 
Roland o Kristian gick med Umeå-barnbarnen Moses och Isak till Naturhistoriska museet. Det var absolut värt ett besök bland dinosaurier och valar. Helt rätt.
 
Jag tillbringade onsdag em på Fotografiska museet som alltid är sevärt och på K&US butiken i hörnet Götgatan - Hornsgatan med tid för ordentlig provning och shopping. Deras stickade linnetröjor är svåra att motstå.
 
 

Mer firarbilder ...

..blir det senare idag!

Måndag morgon

Jag får åka till jobbet, Roland for iväg på eftersök, ett rådjur påkört vid Tjolitta, polisen ringde. Seattlesonen som landade i Stockholm i fredags har farit till Malmö för att träffa goda vänner. Dotter for till Norrköping till goda vänner medan Kristian och barnen åkte tillbaka till Umeå. Och vi har inte ens hunnit börja med advent än.Men ikväll får det bli.

Grand Hotell i Stockholm ...

... bodde vi på en natt  under Rolands födelsedagsfirande! Normalt sett så hör det inte till vår prisklass när det gäller övernattning ;-) , men nu var det en del av ¨gåvor från barnen i form av presentkort som vi fått. Och detta var som att kliva in i en annan värld, lite som en utflykt i en annan tid med uniformer och hattar och förgyllningar.
http://www.grandhotel.se/
 
Det var helt fantastiskt och faktiskt prisvärt. Det kostar en del men man får mycket för pengarna både av vänlighet och service.
 
- Före ankomst så kom ett mail med frågor om vi behövde ha hjälp med något extra i samband med vår kommande vistelse-
 
- Direkt vid ankomsten så kommer ett par vänliga människor i snygga uniformer fram och hjälper till med bagaget som för övrigt fraktas upp med en vagn.
 
- På hotellrummet så finns en ask med fin tryffel och ett kort från Martina och personalen som önskar grattis på födelsedagen! Hur kunde dom veta??? Ingen av våra vänner och bekanta hade ringt och berättat eller fixat.
 
- På rummet finns en kikare så att man kan kolla på den fina utsikten över stan!
 
- Klockan 19.00 varje kväll så bäddas sängarna upp och görs i ordning för natten.
 
- Det finns flera fina restauranger med Michelinstjärnor i huset.
 
- Verandan för frukost och bar är nyrenoverad och kanonfin
 
- SPA-avdelningen är bara helt suverän och sköts nu av hotellet självt.
 
- På kvällen i slutet av middagen så kom hovmästaren  fram och frågade om vi var ´nöjda med vår vistelse och bad att med anledning av födelsedagen få bjuda oss på champagne i Cardierbaren.  (Jag blev  rörd över denna omtanke!)
 
 
Badet på rummet
 
Kikare på rummet för att kunna kolla in omgivningarna utanför fönstret
 
 
Så här såg sängarna ut när vi kom på eftermiddagen, innan vi gick ner till SPA, vi hade förstås valt ett av de enklare rummen på hotellet. Enklare än så här blir det nog inte.
 
Klockan 19.00 så bäddades det upp för att förbereda för natten och det fanns en lista på vad rumsservice kunde ställa upp med påföljande morgon.
 
 
 
Vi välkomnades till rummet med tryffel och Martina med personal gratulerade så mycket till födelsedagen"! Vi blev glatt överraskade.
Jättefin utsikt genom fönstret!
 
Spa-avdelningen var helt suverän. Vi beställde varsin behandling med massage och zonterapi. Man kan vistas i spat hela ankomstdagen och även eftermiddag avresedagen efter utcheckning. Det känns lyxigt. Här ovan o nedan är den stora bassängen.  Sen finns flera bubbelpooler och mindre bassänger och bastu med ånga exempelvis
 
 
 
 
 
Besöken vid Fagertärn är ju barndomsminne för mig, nostalgitripp! När min pappa köpte första bilen 1957 så var just vackra lilla Fagertärn i Tiveden ett av de första utflyktsmålen. Sedan besökte vi den lilla sjön flera gånger och de mystiska grottorna i Tiveden.
 
Kändes lite konstigt men man förväntades byta om på rummet och åka direkt ner till SPA! Himla bekvämt egentligen att slippa ha kläder att förvara i spat.
 
 Vilrum i spat.
Bubbelpool Fagertärn
 
 
Här är damernas egen pool, också med vacker mosaik på väggen
 
 
 
Cadier var han som började bygga Grand
 
 
 
 
Fin dessert en brule på tisdag kväll på Verandan.
Tidigare på tisdags eftermiddag när vi anlände så tog vi en fin spansk tallrik med kallskuret. Det heter nåt på spanska som jag inte minns och så ett glas bubbel till det. Den här rätten presenterades väldigt bra av den som serverade. Mandlarna var verkligen otroligt goda, likaså oliverna. Chutneyn var också kanonfin till detta. Vi åt detta på spanskt vis utan smör. Istället har man en god olivolja till med lite salt för att runda av smaken.
Frukosten på Grands nyrenoverade Veranda var en höjdpunkt under dagen. Där fanns allt i matväg man kan önska sig av kallt o varmt. Och inredningen är så  vacker,  liksom utsikten. ´Medan vi åt satt vi och mindes för länge sedan när vi ibland valde att bo på ett rätt sunkigt hotell vid Sankt Eriksplan, Gustav Wasa,  för att ha råd att åka och äta frukost på Grand istället. På den tiden gick man in till frukosten direkt på verandan och betalade så där 100 - 150 kr för att mumsa på en frukost som gjorde mat överflödig fram till kvällen.
 
 
 
 
Det finns ett antal delikatesser!
 
Det bästa glutenfria brödet jag ätit fick jag här, fikon och nötter från Adam and friends i Stockholm De säljer på nätet, jag ska skicka efter.
 
 
Diskret i servetten finn invävt GH som i Grand Hotell
 
 
 
 
 
 
Utsikten på morgonen var fin från vår frukost
 
 
 
 Servitören citerade en brittisk premiärminister, Churchill, när han kom med den fina drycken som var en gåva från hotellet till födelsedagen:
"Champagne smakar bäst när den är kall, torr och gratis"! Och vi håller med förstås.
Återigen hjälp med bagage ut i taxin efter vistelsen. Lite roligt att vi hela tiden blev vänligt och artigt bemötta trots att vi erkände vår okunskap om hur man bör uppföra sig på ett sånt ställe. I den här världen är vi förstås bara amatörer, men himla roligt att ha besökt  Grand Hotell åtminstone en gång i livet.
 
Detta var första dagens firande. Det kommer rapport och bilder från resten också. Vi åkte alltså hemifrån i tisdags och kom hem idag söndag.

Snart hemma är vi ...

... efter några dagars födelsedagsfirande i Stockholm med barn o barnbarn samt på Öster Malma med jakt. Det har varit fina dagar, jag lägger ut bilder senare idag eller i morgon. ( Om vi inte blåser av vägen! Nu tar det i ordentligt!)