Idag för precis 100 år sedan föddes min lilla mamma.

Hon föddes i Stockholm på Karlbergsvägen 65, en adress nästan runt hörnet där sonfamiljen bor idag uppe i Vasastan. Fast då 1917 så var det på gränsen till  lantligt, ett område under byggnation.  Bilden ovan är en ungdomsbild. Hon ser lite högtidlig ut och jag skulle kunna gissa att den togs i samband med att hon gått färdigt på Benninge lanthushållsskola. 
 
Detta är sista riktigt fina bilden på min mamma. Hon var över 90 år här. Hon flyttade hit till Värmland o Sillerud när hon fyllt 75  så vi fick många fina år tillsammans. 
 
Varje sommar så gjorde vi en utflyktsdag bara hon och jag och mamma fick bestämma. Hon ville alltid börja med förmiddagskaffe på Esters café, sen till Häljebols konstgård med den vackra trädgården, ofta sen till Säffle med god mat på Kanalrestaurangen och så Duse udde med fin utsikt över Vänerns vatten och en eftermiddagskaffe. Det var lite olika år från år men det var nog favvorundan. Minns att hon sa just här i Häljebol vid vilopausen framför  den vackra blommande busken,  att det skulle bli sista året vi gjorde utflykt, hon skulle inte orka någon mer. Vet inte hur hon kunde veta det men så blev det. Hon gick bort på våren 2010. Jag saknar henne fortfarande oerhört mycket och det går inte en dag utan att hon på något sätt  finns med i mina tankar.

Spår av en av vargarna i Tyresta Nationalpark

 
Det är präktiga tassar och djuren är förstås stora. Det är inga små schäferhundar. Det är förstås jobbigt för dem som drabbas av närgångna rovdjur, djur som dödar katter, hundar och får.
 
I Värmland och Dalarna har människor levt med det i decennier nu och möjligheterna till skyddsjakt för att kunna ta bort djur som väljer att vanemässigt hålla sig nära människorboningar har minskat allt mer. Man har måst tåla stora skador på det man håller allra kärast i livet och sånt som utgör en del av försörjningen. Om man vill uttrycka det med finare ord så kan man säga socio-ekonomiska faktorer.  Vi har riksdagsbeslut på att de ska tas hänsyn till i skyddsjakt och förvaltning men genomslaget för det har varit minimalt hos verk och myndigheter. Det upplevs inte sällan som att tjänstemän kan agera utifrån egen agenda, inte utifrån politikernivåns  intentioner. 
 
Det finns också riksdagsbeslut på att fördelningen av varg i landet  ska bli bättre. Värmland har mest, är i stort sett fullt av revir och har haft så under många år. Men Naturvårdsverket väljer att spika förvaltningsnivåerna  länsvis utifrån vad vi hade för flera år sedan, 2013 / 2014. Det innebär att fördelningen sitter fast och hela förvaltningsprocessen går i stå. Riksdagsbeslutets ambitioner om rimligare fördelning och anpassning till lokala förhållanden struntar man i helt och hållet. 
 
Visst undrar man hur länge politikernivån ska finna sig i att bli ignorerad av verk och myndigheter???
 
För övrigt så kan man som boende i Värmland tycka att det är bra om befolkningen i huvudstaden också får handfast kunskap om hur det är att leva med varg nu när varg tycks ha etablerat sig i Riala, Tyresta.  Det tycks vara så att  entusiasmen över varg  minskar med avståndet till den, vad det nu kan komma sig. ;-)) Verkligheten stämmer inte alltid med balkongperspektivet. 

Håller reda på hundarna om pejlen slutar funka!

Vi fick ju hjärtsnörp häromdagen när gamle Jazz var ute i skogen på en jakttur och pejlen plötsligt slutade fungera! Roland gjorde flera långturer för att försöka leta upp honom men lyckades inte. Till slut fick vi meddelande från en granne att Jazz  var på väg hem själv  efter vägen. 
 
Vi är ju bortskämda numera med att alltid via pejl veta exakt position på en hund som släppts lös för jakt. Men ibland kan det bli fel på den och på ett par dagar var det ordnat med Easyhunts e tracker. Det är en liten dosa som skickar positionen till mobiltelefonen. Man vet exakt var hunden befinner sig. Den har förstås inte skallindikator som en vanlig pejl har men men det behövs ju inte till det här syftet. 

Son Mattias presentation på folkhögskolan Kyrkerud

Årjäng har en fin folkhögskola som heter Kyrkerud. Den har estetisk inriktning och ligger vackert vid sjön Västra Silen strax utanför Årjäng. Mattias var ombedd att här berätta lite om sitt jobb med datorgrafik inom spelbranschen. 
Roland o jag var där och lyssnade. Vi kunde konstaterade att han gjorde det suveränt. Han har hållit på med detta i stort sett hela sitt liv och kan ämnet utan och innan. Dessutom var han god pedagog, dvs förmedlade det hela på sätt som gjorde det hela begripligt. Det var överraskande för mig  och gladde min "lärarsjäl" ;-))  Men han har förstås fått en hel del träning. I hans jobb ingår ofta  att kunna presentera vad han gör för mindre och större samarbetsteam.
 
Imorgon ska han göra sin presentation på högstadiet i Årjäng, fast lite modifierat, inte så långt. Syo Anna ringde imorse och ville att han skulle komma efter lunch. Så blir det. Jag tänker att det kan vara en god gärning att förmedla till barn / ungdomar på landet långt från storstad att man kan förverkliga sina drömmar fast man inte växer upp med hjälpsamma kontakter och hjälp utifrån. Fokuserat intresse och hårt arbete räcker långt. Sen berättar han också om bakslag som  han bara  måste lägga bakom sig för att  gå vidare. 
 
Här är exempel på spel som Mattias har varit med och gjort; Halo 5, tre stycken Battlefield, två  Mercenaries, Futurama och Asterix. 

Vi firade igår kväll o idag ska son Mattias göra en presentation på Kyrkerud

Markusfamiljen med Carin, barnbarnen Bill o Lou skjutsade Roland till tåget i Karlstad igår. Det är så ledsamt att de måste åka hem, så långt ifrån oss.
 
På kvällen firade vi son Mattias 40-årsdag. Den var egentligen i april men då kunde han inte komma hem, väntade på sitt Green Card. Så vi samlade de närmaste o släktingar igår kväll istället på planka och tårta  från Sinnikka  Det var jättegott!
 
 
 
Anders o Annelie gjorde ståndsmässig entré
 
Roland blåste in festen med jakthornet.
 
Roligt att se liv och rörelse på Liane!
Uppskattat av Mattias att få träffa alla dem så här, det blir långt emellan tillfällena. Vädret är vackert men lurigt. När vi satte oss ner så var det nästan sommarvarmt men så fort solen gick ner så blev det bara så där + 10 grader.
 
 
 
Av och till under dagen har son Mattias jobbat med presentationen av sitt jobb och TV-spelsutvecklingen under de år han har hållit på. Så där 30 år blir det väl nu med 3d-grafik om man räknar in den allra första början hemma i källaren med Commodore 64, senare Amiga. Han är alltså ombedd att berätta om detta på Kyrkeruds estetiska folkhögskola idag måndag kl 13.00. Roland o jag tänkte gå dit och lyssna, vi har fått lov men Roland är så förkyld så det kanske inte går. Jag vet inte om det är öppet för alla men den som är intresserad kan säkert kolla med Jessica.
 
I går kväll kom de hem efter den långa resan, barnbarn Bill o lilla Lou. Den amerikanska hunden som Mattias hade med sig  är döpt till Flora (efter Bills bästa kompis på dagis) och Lou håller i grisen som hon vann på Årjängs marknad. 

Hej då!

Först åkte Lina-familjen hem igen till Stockholm, Carins systers. 
Bobo och Bonnie hade ju plockat potatis  så flitigt så de fick med sig en kasse hem i bilen. Säger att de ska göra chips av dem.
 
 
 
Alltid lika svårt med avsked. ;-(( Hoppas vi kan ses snart igen, vi har så kul ihop! Mer senare eller imorgon om forstättningen på kvällen. 

Igår eftermiddag rena sommarvädret!

Stockholmsfamiljerna tillbringade eftermiddagen nere vid stranden. Det var varmt nog för  att bada och leka. 
 
 Sen samlades vi på Liane och åt tillsammans, bl.a. en hink vätternkräftor.
 
 
Klättring blev det också. Bill o Bobo klättrar hela vägen upp på magasinsgaveln. Jag filmade och fotade en del men minneskort och batterier tog slut så allt blev inte med.
 
 Utsikten från Liane var inte fel.
Imorgon måndag är son Mattias inbjuden till Kyrkerud estetiska folkhögskola här i Årjäng för att berätta hur han jobbar för att göra dataspel. Han har varit med och gjort Halo, Battlefield, Mercenaris bl.a. Hans presentation blir efter lunch kl 13.00. Jag vet inte om den är öppen för alla, men det går säkert att kolla med Jessica. Vi går nog dit för att lyssna i alla fall. 
 

Årjängs marknad 2017

Barnbarn Bill åkte en gång radiobil och det blev med hans farbror Mattias. 
 
Bill vann otroliga 2 kg Toblerone, lär vara 100 små i den. Om han tar en varje lördag framöver så räcker de tills han är 7 år.
 
Vildhasses korv fanns förstås, men själv var han inte med. Vi frågade och fick besked att han var inte sjuk men hade svårt att gå. 
Lilla Lou gillade våffla och det gjorde Bill också.
Ballong var populärt, särskilt den här.
Korv var också gott
 
Gossedjur är bra
En hammare och ett svärd med luft i erövrades också vid pilkastningen.
Mycket folk är det med stånd hela vägen från travet ner till torget. Förr sa man alltid att Årjäng var Sveriges tredje största marknad efter Kiruna och Kivik, men jag vet inte.
 
 
Kålsoppa var godkänt av stockholmsfolket
 
Vid hemkomst träffade vi igen Lina-familjen, Bobo hade fått en evighetsmaskin.
 
Oj, vilken fin marknadsdag vi fick med barn och barnbarn, mycket glädje och strålande vackert väder.

Så kom son Mattias till slut igår kväll fredag.

Flyget strulade in i det längsta, bl.a. på grund av varslet om pilotstrejk i SAS. Den flygresa Mattias hade bokat blev inställd, så det blev nya bokningar.  Vägen blev efter flera ombokningar Seattle- Chicago- Köpenhamn- Oslo och så till slut hyrbil till Liane. Ankomst hemma på Liane vid 8-tiden igår kväll.  Han hade fått plats med  Bills kvarlämnade amerikanska hund, den han vann på lotteri när familjen var på ett längre besök hos Mattias för ett år sedan. Mattias hade bara handbagage med sig på resan men hunden hade gått ner. Så roligt att Mattias kommit hem. Vi har väntat så länge. Han kunde inte lämna USA medan ansökan om Green Card (permanent arbets- och uppehållstillstånd) behandlades, så senaste besöket här hemma var förra sommaren i samband med storebrors bröllop o Lous dop. Kvällen ägnades åt grillknyte i Lianegrillen.
 
Idag lördag blir det  besök på Årjängs marknad förstås. Ikväll bjuder vi alla på något lite av varje på Liane, bl.a. Vätternkräftor som vi sparat till nu. Imorgon söndag skjutsar vi Markus-familjen till tåget och efter travet har vi ett sammandrag av närmaste släkt här på Liane för att fira lite. Mattias fyllde ju 40 år i våras men då var han alltså inte hemma, så vi passar på nu istället.  På måndag tror jag son Mattias var inbjuden till Kyrkerud för att berätta om sitt jobb med att rita dataspel. Det är en folkhögskola här i Årjäng som har estetisk inriktning. På onsdag åker han vidare till Stockholm för att träffa goda vänner där innan han åker tillbaka till Seattle.
 
 
 
Trevligt när det går att ta bort fler väggar i grillen. Funkar som regnskydd också för leksakerna. Det kom några regn / hagelskurar under kvällen. 
 
Jaktgäster från Norge var det samtidigt i lilla Liane-stugan. Där finns ett ute- bord numera och någon grill. Dem hann vi inte träffa den här gången, men vi ses snart igen.
 
Barnen lekte i trädgården, Bobo till vänster och Clara och Bill i gungorna.
 
Gästerna från Varberg hade husvagnen vid ladugården. Med dem fick vi som sagt en trevlig pratstund över en kopp kaffe på eftermiddagen. Hoppas vi kan umgås  mer vid nästa besök.
 
 

Fredag med Stockholmsfamiljerna

Fyrhjulingsekipaget drog iväg till potatislandet. Och potatisen plockades upp med stor energi!
 
Innan dess så var det lite skogsarbete för att bl.a. få till grillstubbar.
Bill provade förtjust huggarhjälmen.
Lilla Bonnie gillade den nya dockvagnen som vi fixat till Liane. 
Annelie o Anders kom med pant och glädjen stod högt i tak, panten delades upp rättvist.
Och den blev till pengar på Ica Sillerud. Här visar Bill stolt sitt kvitto för Lena.
På eftermiddagen fick vi kärt besök från Varberg av Niklas, Johanna, John och Alma. Vi hann med en fika mellan varven. De stannar här ett par dagar i Sillerud med husvagnen för att plocka lite bär o svamp, kanske en tur på Årjängs marknad också.
 
Och senare ikväll ska son Mattias komma hit. Han har i alla fall landat i Oslo, väntar nu på bagaget och hyrbil. Men det blev ett riktigt resäventyr, med avbokning och flera ombokningar, till slut resa Seattle - Chicago - Köpenhamn - Oslo. Nu får vi tro att sista biten också ska gå bra. Fantastiskt sommarväder har vi haft idag, solsken, vindstilla och varmt. 
 

Igår kom dom!

Hämtning vid tåget igår förmiddag av sonfamilj från Stockholm, Bill o Lou, Markus o Carin. Senare kom kusinfamiljen också. Så roligt att ha dem alla här, en fin helg har vi framför oss.

Lille Seffrin

Jag funderar förstås på hur min lille tax Seffrin kommer att reagera vid sina första kontakter med vildsvin. Han är ju chef över de andra tre hundarna, stora stövare, och helt övertygad om att han är störst och starkast, inte rädd för något. ;-))  Han har med andra ord ett typiskt tax-ego, jättestort. Medan stövarna är inriktade på hare och harjakt så jagar Seffrin lite av varje och backar inte undan för något, vare sig djur eller lastbilar. Jag hoppas han inte träffar på ett elakt mordiskt vildsvin det första han gör när hans jaktsäsong startar i oktober, utan någon snäll en som bara nafsar lite så han blir rädd och håller sig undan. 

Festmåltid igår fick vi hos goda vänner

 
7
Grillspett först  med rådjursfilé och ananas och timjankvistar. Sen var det grillspett med vildsvinsfilé och kryddor. Till höger en Chiccori, en grönsak som vi har svårt att få tag på. Ovanpå den en god mögelost St Augur.
 
Vildsvinsfilé grillad lindad med serranoskinka. Perfekt lagom grillad!  Den är så smaklig och salt att det inte behövs mer kryddor till. 
 
Morötter och ugnsstekt potatis.
 

Jag gillar våra robotar!! Vill ha en som skurar också!

Jag var inte entusiastisk över inköpen av våra robotar, vi har en gräsklipparrobot och en dammsugarrobot. Det var Roland som ville ha dem. Om jag nu ska vara fördomsfull så är det ofta så att män gillar sånt som surrar och brummar. ;-))  Men jag har fallit för dem och gillar verkligen både Einar (gräsklipparen som är döpt efter trädgårdsmästaren som anlade gräsmattorna på Liane) och Rut (som dammsuger inne). Märker att jag går omkring och hoppas på att få tag på  en robot som torkar golven också. Det borde inte vara omöjligt. Kanske redan finns? Tacksam för tips förstås.

Vildsvin har vi fått runt oss!

Just den här är en liten skänk till Roland igår från vänner som var på Brunskogs hantverksmässa. Men det kommer allt fler rapporter om att man ser vildsvin. En granne nära oss såg sugga med åtta kultingar, ca 4 månader gamla. På skogspromenaden med Hambo igår så såg vi bök efter vildsvin. Det har skjutits några i omgivningarna men inte så många. De smakar bra på tallriken men jag vet inte hur det är att ha dem i skogen runt sig. Framför allt vet vi inte hur våra hundar kommer att reagera på dem. Jag tror att stövarna är rätt coola, bryr sig nog  inte om annat än hare,  men visst är jag orolig för lille tax Seffrin som har ett klart uppblåst typiskt tax-ego, backar inte för något och jagar det mesta. ;-)) 

Skurat mellan skurarna!

Så blev det, jag har skurat utemöbler mellan skurarna idag. Och vädret har verkligen växlat, sol och regn om vartannat, till och med regn medan solen sken. Dels är det bra att få rent möblerna nu i slutet på säsongen, dels behöver jag drygt 20 stolar på fredag till ett evenemang.
 
Övrigt under dagen har varit 
- tvättat några maskiner + lite strykning
- plockat svamp på en skogstur med Hambohunden
- kom hem med årets första älgfluga i håret
- förvällt och fryst svampen.
- svältdag på 5:2 så ingen matlagning, det ger mycket tid till annat.
 
Igår var verkligen inte magerdag. Vi var hos goda vänner och åt mycket god mat.
 
Sill i läcker sås på gräddfil var det, köttbullar och sås till den, kokt färsk potatis. Och en mysig kväll med olika åldrar, de yngsta bara 9 månader och 4 år! 
 

Höga kusten-bron!

Jo, man måste över den när man åker till Umeå! Det finns ingen väg ikring.  Jag som är extremt höjdrädd började blunda långt innan förr och kollade inte förrän långt efter den var passerad. Nu har jag tränat lite med att ha solskyddet nerfällt och det går bättre. Det är mer de här hemska pylonerna (heter det väl?) som skrämmer än djupet ner till älven. Nu tittade jag faktiskt rakt ner när vi åkte över, fast jag tror inte jag skulle våga köra än.
 
Detta är en annan märklighet på vägen till Umeå, en flott och stor staty! Den ser ut som en Picasso men jag vet inte vad det är. Jo ,nu fick jag veta. Den står i Timrå kommun, heter Y och är gjord av konstnären Bengt Lindström som dog 2008. Kul grej i alla fall och färgerna är starkare i verkligheten än här på bilden. Nu blir det inget mer från vår Umeå-resa. Bilderna som jag lagrat är slut och publicerade. En fin tur hade vi med fint sommarväder hela veckan, medan det regnade söderut. Ibland har man tur. 

Barnbarn Bill o Lou bakar muffins!

Och väntar ivrigt på att få smaka på resultatet! Detta med att baka och laga mat är ofta roligt långt ner i åldrarna.
 
När mina barn var så gamla att de kunde läsa i kokboken så fick de  laga till söndagmiddagarna om de ville.  De fick turas om att vara "chefskock", dvs den som bestämde maträtten och fördelade arbetsuppgifterna till de andra. Innan dess ville jag ha in en skriven lista på vad som skulle köpas in, alltså fick de kolla på recepten. Att jag lät dem göra det här berodde förstås på att jag ville att de skulle bli lite hemma i matlagning och de tyckte det var roligt, men mest förstås för att jag ville att de skulle träna tidigt  på att leda andra i arbete / ledas av andra i arbete och samarbeta mot ett resultat. Det fanns ett liknande upplägg för husets städning men det var obligatoriskt och inte lika uppskattat ;- ))

Skräckhuset på väg upp till Umeå!

Vi ser det här hemska huset efter vägen varje gång vi åker upp till Umeå. Minns förstås inte vilken ort det handlar om. För mig som är extremt höjdrädd så är det obegripligt hur någon kan våga sig på att bo här!
 
 
Kolla hur balkongerna är byggda, rakt ut i luften och högt upp!!!
 
Mitt emot skräckhuset så ligger den här stora hoppbacken som ser ut att landa i en bensinmack. Det finns mycket märkigt att kolla på efter vägen. Den här gången hade vi tur med strålande vackert väder. 

Agenda

Det är ju en klyscha men känns ändå rätt så sann; jag som nu är pensionär undrar hur jag kunde ha tid att arbeta förr. Det är ju så mycket annat roligt man vill hinna göra
 
I förrgår hade vi ett par goda vänner här på mat. Himla kul att laga mat när det är gott om tid så det blev en trerätters med svampsoppa, älgtjälknöl och äppelkaka. Och  en rolig kväll hade vi. 
 
Igår söndag en mellandag med disk från dagen före och tvätt och lite jobb vid datorn, forslade en båt hit och dit, snabbvisit på Agnarshuset, Roland o Kjell avlivade en Kanadagås med änglavingar-missbildning.
 
I kväll måndag ska det bli äting hos goda vänner, en lite större församling,  mycket sill tror jag. Under dagen tänkte jag hinna med besök på second hand och lämna bort saker.
 
Imorgon tisdag mellandag igen med inget särskilt mer än förbereda lite för helgen som kommer med många gäster
 
Onsdag bjudna till vänner på äting som jag inte vet nåt om, men det brukar vara spännande. Förra gången åt vi bl.a. häger och de var gott.. 
 
Torsdag sonfamilj kommer från Stockholm med svägerska-familj
 
Fredag son Mattias kommer äntligen hem från Seattle för några dagars besök
 
Lördag går vi väl på Årjängs marknad alltihop. 
 
Söndag åker Stockholmarna hem men vi hoppas få ha kvar Mattias några dagar till.

Svampsoppa

Svampsoppa hade vi som förrätt igår kväll, lördag, när vi hade gäster. Jag gjorde en lite ny variant så jag tar den här för att ha den med i min receptsamling under kategorin mat här.
 
En halv liter Karl Johan
En halv liter kantareller  (kan istället vara 6 dl torkad svamp typ trattisar)
Förvällde snabbt och hällde bort vattnet, brynte dem ordentligt
 
En purjolök
En vanlig lök
En skiva selleri  (kan vara andra grönsaker också)
Två klyftor vitlök
 
Grönsakerna skar jag i småbitar och brynte sedan.
 
Alltsammans i en liter grönsaksbuljong som jag råkade ha i frysen + en tärning hönsbuljong, kan förstås vara annan buljong också. Koka i tre kvart. Tog  opp grönsakerna och mixade dem, blandade ihop igen. Hällde i ett 1-2  deciliter grädde, värmde och smaksatte med salt och peppar. 
 
Serverade  med små hårt stekta baconflagor på  och klippt persilja. Sen kan man säkert ha typ creme fraiche på men det hade vi inte den här gången. 
 
 

Västerbottens museum besökte vi i Umeå.

Det är en favvoplats i Umeå och det blir ett besök där varje gång vi är i staden. Dels brukar utställningarna vara intressanta, dels har man god mat. ;-)) Lovis gillade pannkakorna.
 
Man har en fin relief över landskapet. Många älvar blir det och vi funderade över vilka som inte var reglerade, i varje fall Vindeln.
Det var en fin fotoutställning, "We have a dream", den rekommenderas. En av bilderna föreställde en av mina idoler; Anders Kompass. Det var han som larmade om att FN-soldater begick sexuella övergrepp. Han blev inte lyssnad på utan avskedad av FN. Och tyvärr tror jag inte att gärningsmännen fått något straff än och Anders fick dålig upprättelse av FN. Han var i alla fall  modig och försökte. Utställningens tema var just människor som gjort gott och gjort skillnad. 
 Sen fanns ett bildspel med foton från gamla miljöer i området.  Den var fin.
 
Lovis och Roland tog en ridtur på häst och fasan. Populärt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hösten kommer på Lihaget

Nu börjar hösten på allvar. Morgnar och nätter kan vara nära frost och löven gulnar. Den här prydliga rankan hänger i den stora hängbjörken vid jordkällaren. 
 
Igår kväll  hade vi ett par goda vänner här på äting. Eftersom dagen var ledig för min del så blev det tid till att göra en trerätters: Svampsoppa med baconflisor, tjälknöl på älg och Boelzs äppelkaka.

Om "tid" som pensionär.

Det får nog bli en kategori för pensionär här på bloggen. Det är ju en helt ny period i livet för mig och visst är den värd lite reflektioner. 
 
Min tid har ändrat sig när jag nu blev pensionär på heltid. Känslan av total makt över den egna tiden är en svindlande frihet fortfarande, men det går väl över och blir gammalt o vant. 
 
När jag jobbade så måste min tid liksom hackas sönder i småbitar med planering av sånt som måste göras, och sen sättas ihop igen i ett pussel som inte lämnade några glipor över av spill i tid eller rum. Nu kan jag göra färdigt utan att snegla på tiden för den känns helt oändlig. Det ger ett livslugn som inte är fel, en sorts harmoni i vardagsliv. 
 
Ett exempel häromdagen: Jag såg någon lort på vårt gamla röda kakel  (sedan 1977!) över diskbänken och spisen, började ta bort det och upptäckte att hela kaklet nog behövde en rejäl sanering. Det blir ju fort fett och smuts både på själva kaklet och på de svarta fogarna. Jag röjde bort allt som stod och hängde framför, skrubbade och fejade tills det var helt rent och fogarna kolsvarta igen. Putsade med fönsterputs sist. Det tog nog ett par timmar  sammanlagt men det var med stor tillfredsställelse som jag kollade in det hela när det blänkte färdigt. När man jobbar och jäktar omkring så får sånt bli bara en snabb torkning av det värsta och resten får anstå. 
 
Jag inser nu att huset är fullt av halvdana projekt och massor av saker som bara lagts undan. Nu har jag äntligen tid att göra färdigt och få känna mig nöjd med resultatet. Det ser jag fram emot. Fast jag sysslar med en hel del annat också mellan varven. Att bara städa och plocka vore trist, det får bli när jag får lust. 

Mimer Elite hotel var vi på i Umeå!

Det var ett trevligt besök och speciellt eftersom en god vän jobbar där. Vi fick bästa uppassningen med mat och vin, speciellt vinet som han är expert på, utbildar sig till sommelier (stavning?). Detta är en klassisk restaurang som inte sällan tar emot kändisar som gäster. 
 
En fin Wallenbergare blev det
 
och en bouillabaise med tomatskum
 
Nu försöker jag komma ihåg vinerna, gissar att detta var ett gott vin till desserten
 
Här var den fantastiska champagnen!!! Jag drack den genomgående eftersom den var så god.
 
Här var nog Rolands rödvin.

Sabbat anddunvästen!

Jag har absolut saboterat min fina anddunväst i tvätten. På bilden ser man tunnlarna som förut var fyllda med lätta dun. Nu är de helt tomma och dunet finns i små knölar längst ut till höger i bild. Jag fattar inte vad som gick galet. Jag tvättade på fintvätt 30 grader utan centrifug. Ändå!! Någon som vet hur man tvättar anddunplagg?
 
Mer om besöket i Umeå i senare inlägg.

Besökte Slöjdarna Hus i Vännäs!

Under vistelsen i Umeå så besökte vi också Slöjdarnas Hus i Vännäs! Det är ett jättestort hus med massor av slöjdalster från bygden. Där finns allt tänkbart som man kan behöva till vardags och fest. 
Det var samtidigt matmarknad, vi försåg oss med en del därifrån som vanligt
 
Vi träffade också en gammal god vän Åke Sandström som varit engagerad i rikspolitik och kommunpolitik under hela sitt liv. Åke bor  Vännäs och har i högsta grad bidragit till att det finns ett Slöjdarnas hus och en matmarknad.
 
Det blir mer från Umeåresan i inlägg längre fram

Vi bodde fantastiskt fint under besöket i Umeå!

Så fina nybyggda hus är det utanför Umeå. Vi bodde i ett sånt här hus som vi hyrde medan vi hälsade på dotter-familj och jagade hare. Vi hade inte just något av de här husen men ett likadant bredvid. Träfasaden är behandlad med hälften linolja, hälften tjära, så snyggt. Här från framsidan är det som stugor i gammal svensk modell men baksidan och insidan  har ett helt annat stuk. Rolig arkitektur. 
Fina materiel och vacker inredning. Taket i burspråket reflekterar in ljuset i rummet. Höga målade träväggar i rummet och en putsad hög betongvägg till höger om trappan. Kolla 40-talslampan där inne i hörnet!
 Matdelen har gigantiska fönster och ett eget innertak som lutar utåt uppåt. Det tar också in mycket ljus med den taklutningen. Ljuset över matplatsen kommer på det här sättet både direkt utifrån genom fönstret och indirekt med reflektion från andra hållet. En grotta av ljus.  Det blir så där som fotografer brukar fixa till det för att få motivet belyst från flera håll samtidigt med vita skärmar. Arkitekten har verkligen tagit ut svängarna och tänkt til.  Bilden tagen från köksdelen.
 
 
Ett fönster kan vara ett fönster men också en inramning till ett vackert föremål.
 
Burspråket igen med de vackra möblerna.
 
Här är trappan med den höga råa betongväggen bakom. Det är en tegelvägg under betongen med betongputs över.  Den är förberedd med ett eluttag mitt på, kan bli något fint där, kanske större smidesgrej med  belysning i. Eller bara en lampa som belyser den här fina väggen. Skulle kunna vara något med rund form när allt annat har mycket kanter, om det vore en riktning med så kanske samma vinkel som trappen. Triggar fantasin med en stor tom vägg!! ;- ))  Alla materiel är genuina och färgsättningen genomtänkt. 
 
Matplatsen igen med utgång till en av uteplatserna.
 
Trappan går upp mot en "inne-balkong" med räcke och utsikt neråt. Det är två sovrum uppe och ett här nere. Rakt fram en braskamin och till vänster köksdelen. Under trappan är förråd med klurig stängning. ;- )) 
 
Utemöbler på båda sidor om huset. Här satt jag och rensade lingon i solskenet på eftermiddagarna, västerläge! Vi hade en veckas sommarväder, solsken och varmt varje dag i stort sett. Såg att det regnade ordentligt hemma i södra delarna av landet. .Jaktmarken var bara en knapp halvtimmes väg härifrån. Fin terräng och gott om hare. Roland fick fyra jaktdagar. Två dagar vilade Hej med svansförlamning, men den gick alltså fort över. 
 Det blir mer från Umeåbesöket i inlägg framöver.

Grillkasse är bekvämt under grillsäsongen!

Det brukade vara ett firrande runt efter alla tillbehör inför en kväll i grillhuset eller en båttur. Men i våras gjorde jag iordning en grillväska som bara är att rycka med sig när det är dags. Den innehåller ätbestick, engångstallrikar, hushållsrulle, kasse att ta skräpet i, tändverktyg, grillbestick, salt o peppar och en del annat som behövs. Bekvämt när allt är på plats och inget blir glömt. Lilla Ikea-kassen är lagom i storlek. Under sommaren blir det mycket grillknyten och båtutflykter, skönt att kunna koncentrera sig på det som ska ätas istället för att jaga runt efter de här grejerna. 
 
Imorgon fredag mer om vår resa till Umeå, med jakt och besök hos dotter-familj.

Fina Waldorfskolan i Umeå och barnbarn

Det är en fin skola, Waldorf i Umeå. Den här stora byggnaden är högstadiet och runt om på området finns små trähus, ett för varje klass med de yngre barnen. Man har ett lekområde runt skolan och ett skogsområde bakom här som barnen också kan välja på rasterna. Våra barnbarn går på den här skolan och vi hämtade upp här en dag nu under besöket i Umeå. Jag är glad att de går på den här skolan. Verksamheten är bra med ett helhetstänk att alla sinnen ska vara med i undervisningen inte bara intellekt. Mycket av lärandet sker genom drama, musik, fantasi,  bild o form, rörelse, natur osv. Sen kan väl jag känna hur viktigt det är att barnen  får vistas en stor del av sin uppväxt i hus som är fint byggda med kvalitetsmateriel överallt o genomtänkt färgsättning. Man blir harmonisk och lugn av av att vistas på skolan. Jag har ju jobbat ett par decennier i en skola som är ful, plastig,  helt nedsliten och delvis möglig, vet ju vad det gjorde med mig att möta den synen varje morgon. Tänker ibland på vad det gör med barnen i Årjäng att tillbringa så stor del av sina liv i de  dåliga lokalerna. Som sagt, jag uppskattar verkligen Waldorfskolan i Umeå och är glad att mina barnbarn fått gå här.
Sen försöker vi vänja oss vid att de äldsta barnbarnen har blivit så stora, nästan vuxna. Trevliga gossar som det är roligt att umgås med.  Bilden över och under är från äting på Fina hembageri vid Ikea.
 

Klematisen öser på!

Den borde egentligen bara dö och försvinna. Jag planterade den en gång för länge sedan bakom den här tujan. Den var mindre då. Men nu är tujan  stor och funkar som stöd för den här klängväxten. Tillvaron för klematisen bakom busken kan inte vara så lättvindig. Det är mörkt och oftast alldeles kruttorrt invid väggen.  Men varje år så blommar den rikligt och blir bara större. Det måste vara något som den gillar här.

Roland o dunker Hej ...

.... vilar upp sig efter jakt! Hej har haft svansförlamning ett par dagar men snabbt återställd. Svansförlamning är egentligen inte en förlamning utan en inflammation i nervsystemet vid svansroten. Den gör så ont att hunden inte vill röra på svansen utan den hänger ner. Det drabbar ofta i samband med avkylning. Hej blev bra strax och det blev bara två dagars jaktuppehåll. Han fick en medicin utskriven också men började bli bra redan innan han tog första tabletten. Han har haft bra jakter i goda jaktmarker, med gott om hare. 

Barnbarn Lovis har varit på fiket Fika i Umeå!

Det ligger precis vid Umeälven och har en trevlig lite lekplats för barnen medan föräldrar kan fika eller äta. Fast jag ser att kanten mot älven där borta saknar räcke. Tänk om något barn på sparkcykel eller någon barnvagn skenar iväg och ramlar ner i vattnet. Hoppas det aldrig händer- 

Magisk fullmåne igår kväll, måndag!

Det var verkligen en magisk fullmåne igår kväll, måndag! Men den stiger snabbt uppåt, det gäller att vara snabb med kameran om man vill fånga ögonblicket. Här ser det ut som om granskogen håller månen uppe. ;- )) För övrigt var månen lika vacker i kväll tisdag. Och lika full såg det ut som. 

Viltgryta!

Det är tacksam mat att laga till, svår att misslyckas med. Det finns redan massor av smak i köttet och det lätt att bryna i små bitar. Ibland blandar jag i malet kött också som här. Har även mycket svamp, lök, vitlök, lite senap, älgbuljong, och en skvätt svart vinbärsaft  (går bra med gelé också) 

Dotter Malin på grillning vid sjön

Malin bor en kort promenad från en fin liten sjö, Kassjö.  Igår kväll, söndag, hade de kålbullestekning och grillning vid sjökanten. 
Barnbarn Isak och lilla Lovis o Malin
 
Här mumsar lilla Lovis på kålbullar. Det var populärt. 
 
 

Barnbarn Bill var på bio med bästa tjejkompisen F. - igen.!

Här går dom på bio, bästa kompisarna
 
Popcorn måste man bara ha!
 
Ååhhh ..... vilken bra dag det blev!

Fantastiska möbler för husdjur!!

Alltså vi var inne på en djurbutik och det finns helt fantastiska  möbler för katt och hund !! Det mesta har priser med fyra siffror.  Här ovan en kattsäng som kan hängas på väggen ;- ))
Ett katthus i rosa och guld med mjuk fäll i 
 
En lyxfåtölj i sammet för katt eller liten hund ;- ))
Frejdigast av alla, en lite  solstol för papillon att ta med till stranden!  Butiken heter Djurmagazinet tror jag. 

Barnbarn Lovis i Umeå med Friska fläktar!

Barnbarn Lovis i Umeå har varit på Västerbottens museum, ätit lunch och fått "Friska fläktar" som lördagsgodis. Hon busar och låtsas att det kommer ett godismonster och tar tablettasken. Leker gärna drama. Först inne och kollade på fotoutställning och gunghästen och gungfågeln. Sen utomhus hos gräsänderna och hönsen.   Vackert sommarväder, strålande solsken och plus 20 grader har det varit i Umeå. 

Ikeakatalogen har kommit!

Förr var det en stor årlig händelse, nästan som julafton. Inte lika stort längre kanske och det har väl Ikea själva bidragit till genom att under året skicka ut ett antal småhäften som inte är så upplysande. Årets katalog får i alla fall godkänt. Den är återigen redig med möblerna placerade så man ser hur de ser ut. Under de senaste åren har man annars kört med någon slags stökig stil där det mest har varit dolt under ditslängda prylar som skulle göra katalogens bilder lika våra hem i praktiken. Men jag vill ju inte kolla på stök, det räcker att se  hemma. I katalogen ska det vara fint och prydligt. Den där fåtöljen som man kan dra för och försjunka i en bok hade jag gärna haft som barn. ;-)) 
 
 
 
 

Barnbarn I. har avslutat fjällvandring ...

... i Hemavan den här veckan och hämtas här vid busstationen i Umeå av lillasyster Lovis (som har längtat mycket!) och sin mamma till höger (som också har längtat mycket förstås)  Det gick bra att vara utan mobiltäckning i flera dagar!  Och I. har burit en jättetung ryggsäck 1 mil tur och retur, vi är fulla av beundran!
 

I väntan på upptag....

... satt Roland här i en bekväm träfåtölj! Han var på harjakt med dunker Hej förstås. Det blev upptag efter någon halvtimme och godtagbar jakt men det är för varmt och tidigt på säsongen för några längre prestationer. 
 
Detta är egentligen ett nygjort älgpass. Vem har sagt att älgpass ska vara bara en gul plastremsa runt ett träd?  ;-))  Här är det byggt en ram runt en lastpall, en fin sittplats blev det,  och jag gissar att både gubben och ryggsäcken fick  plats.   
 

Jordkällare har det varit

När man går i skogen så dyker de upp ibland, lämningar efter de människor som bodde här men husen är borta sedan länge. Man brukar kunna se lite rester av stenmurar och så groparna som var jordkällare. Ibland är det mitt i vilda skogen, utan annan väg dit än en stig. Man undrar alltid hur de levde och hade det? Fick de svälta? Hur långt fick barnen gå till skolan, ensamma i mörkret? Fanns det jobb att få? Hade de några husdjur? Jag slås av tanken att vår välfärd och vårt välstånd har inte kommit till oss med automatik, det har inte funnits i alla tider. Våra anfäder och anmödrar har arbetat och kämpat för sin egen överlevnad och för att alla skulle få det bättre. Och jag skänker dem en tacksamhetens tanke. Och hoppas att kommande generationer också ska förstå att värdesätta vårt välstånd och inte ta det för givet. Det är ingen skänk från ovan utan resultatet av hårt arbete hos generationer. Vi måste vara rädda om det.