Lapptäcke istället för utveckling ...

 
... och skolsatsning blir det om Nya Alliansen i Årjäng, bygdeskolebevararna, FP, KD, och nya M  får som de vill. De påstår sig ha ett förslag till budget som ska räcka till allt och ändå få pengar över. Det här går inte ihop, det haltar betänkligt. Och skälen är dessa:
 
Ett par miljoner  drygt har man hämtat ur tomma intet i ett vanligt budgettrick i sammanhanget, man skriver upp det förväntade antalet skattebetalare. Men det är väldigt osäkert och utan grund. En hel del av skattepengarna försvinner dessutom   till Norge  vår kommun.
 
Sen ska 100 miljoner enligt det här förslaget räcka till att bygga nytt högstadium i Årjäng för enbart Årjäng, samt göra genomgripande renoveringar av Låg- mellan i Årjäng och av skolan i Töcksfors. Det räcker inte och siffrorna är tagna ur luften. De ekonomiska beräkningar som gjorts innan visar att det i så fall inte blir någon rejäl nysatsning utan bara  lappa och laga, ett utanpåverk. Ingen nysatsning - ingen utveckling - ingen skola anpassad till dagens behov. Det lämnar bara över kostnaderna några år framåt i tiden, när man måste renovera / bygga om  igen - och igen - och igen.
 
Och de här ekonomiska beräkningarna från bygdeskoleförsvararna blir märkliga i ljuset av att Lars G, FP, stod på mötet i söndags och sa att 100 miljoner inte skulle räcka till att bygga ett högstadium i Årjäng, det skulle komma att kosta minst 130 - 150 miljoner för enbart en högstadieskola för hela kommunen. Och nu ´plötsligt så ska hans parti lyckas med konststycket att få 100 miljoner att räcka, inte bara till ett högstadium för Årjäng utan också för att genomgripande renovera í Töcksfors och Låg- och mellan i Årjäng. De här siffrorna är tagna ur luften.
 
Sen finns det neddragningar med på 900.000 inom det sociala området enligt FP, M och KD.  Blir det alltså hemtjänsten som ska betala för bygdeskolorna eller?
 
Ingenstans finns heller med att det kostar mer att driva två högstadier än ett.
 
Nej den här s.k. skuggbudgeten håller inte. Den kan, som Daniel S skriver i en debattartikel i NWT,  bara bygga luftslott.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback